কেবিনেট
কেবিনেটৰ উপকূলীয় নিয়ামক মণ্ডল (চিআৰজেড) জাননী ২০১৮ৰ অনুমোদন চিআৰজেড ক্ষেত্ৰত বৰ্তমানৰ মানক অনুসৰি এফএছআইৰ অনুমতি ঘন আবাদীৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ বিকাশৰ বাবে এতিয়া অধিক অৱকাশৰ সৃষ্টি বুনিয়াদী সুবিধাৰ বাবে পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিক উৎসাহ প্ৰদান চিআৰজেড অনুমোদনৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ সুব্যৱস্থাপনা কৰা হৈছে সকলো দ্বীপৰ বাবে ২০ মিটাৰৰ ‘‘নো ডেভলেপমেণ্ট জোন’’ পৰিবেশতন্ত্ৰৰ দিশৰ পৰা সংবেদনশীল ক্ষেত্ৰসমূত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান
28 DEC 2018 3:56PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে উপকূলীয় নিয়ামক মণ্ডল (চিআৰজেড) জাননী, ২০১৮ক অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ ইয়াৰ পূৰ্বৰ সৰ্বেক্ষণ ২০১১ চনতে কৰা হৈছিল আৰু সেই বৰ্ষৰ পৰাই জাৰি কৰা হৈছিল৷ সময়ে সময়ে ইয়াৰ কিছুমান অনুচ্ছেদৰ সংশোধনো কৰা হৈছে৷ চিআৰজেড অধিসূচনা, ২০১১ৰ ব্যৱস্থাপনা, বিশেষকৈ সামুদ্ৰিক তথা উপকূলীয়া পৰিস্থিতিৰ প্ৰৱন্ধন তথা সংৰক্ষণ, উপকূলীয় ক্ষেত্ৰৰ বিকাশ, পৰিবেশতন্ত্ৰীয় পৰ্যটন, উপকূলীয় সম্প্ৰদায়ৰ জীৱিকাৰ সৈতে জড়িত বিকল্প তথা সামূহিক বিকাশ ইত্যাদি সম্বন্ধীয় ব্যৱস্থাপনাসমূহৰ ব্যাপক সমীক্ষাৰ বাবে বিভিন্ন উপকূলীয় ৰাজ্য/কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰদেশৰ সৈতে অন্য হিতাধিকাৰীসকলক তথা পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে প্ৰাপ্ত কৰা অনেক অনুৰোধসমূহৰ প্ৰতি ধ্যানকেন্দ্ৰিত কৰি এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
লাভঃ
প্ৰস্তাৱিত চিআৰজেড অধিসূচনা, ২০১৮ৰ দ্বাৰা উপকূলীয় ক্ষেত্ৰত গতিবিধি যথেষ্ট বৃদ্ধি হ’ব যাৰ ফলত আৰ্থিক বিকাশৰ গতিও তীব্ৰ হ’ব৷ ইয়াৰ সৈতে উপকূলীয় ক্ষেত্ৰৰ সংৰক্ষণ সম্বন্ধীয় সিদ্ধান্তসমূহকো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল নিয়োজন সৃষ্টি হোৱাই নহয়, উন্নত জীৱনৰ সৈতে ভাৰতৰ অৰ্থব্যৱস্থাৰ মূল্যবৰ্ধনো সুনিশ্চিত হ’ব৷ নতুন অধিসূচনাৰ দ্বাৰা উপকূলীয় ক্ষেত্ৰৰ অতি সংবদেনশীলতা হ্ৰাস হোৱাৰ লগতে ইয়াৰ পুনৰ্জীৱিতকৰণৰো আশা প্ৰকাশ কৰা হৈছে৷
গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈশিষ্টসমূহঃ
১. চিআৰজেড ক্ষেত্ৰসমূহত বৰ্তমান মানক অনুসৰি এফএছআইৰ অনুমতিঃ চিআৰজেড অধিসূচনা, ২০১১ অনুসৰি চিআৰজেড-২ (চহৰ)ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে ফ্লোৰ স্পেছ ইনডেক্স (এফএছআই) অথবা ক্ষেত্ৰ অনুপাত (এএফআৰ)ৰ বৰ্ষ ১৯৯১ৰ বিকাশ নিয়ন্ত্ৰণ নিয়ামক (ডিচিআৰ)ৰ স্তৰ অনুসৰি যথাৰীতি অনুসৰি ৰখা হৈছে৷ চিআৰজেড অধিসূচনা, ২০১৮ত এই স্তৰসমূহক যথাৰীতি অনুসৰি নৰখা আৰু নিৰ্মাণ পৰিযোজনাসমূহৰ বাবে সেই এফএছআই নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অনুমতি প্ৰদান কৰাৰ নিৰ্ণয় গ্ৰহণ কৰা হৈছে যি নতুন অধিসূচনাৰ তিথিৰ পৰা প্ৰণয়ন হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বৰ্ধিত প্ৰয়োজনসমূহ পূৰণ কৰাৰ বাবে এই ক্ষেত্ৰসমূহৰ পুনৰ্বিকাশ সম্ভৱ হ’ব৷
২. ঘন আবাদী ক্ষেত্ৰসমূহৰ বিকাশৰ বাবে অধিক অৱকাশ প্ৰদান কৰা হ’বঃ চিআৰজেড-৩ (গ্ৰামীণ) ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে এতিয়া দুটা ভিন্ন ভিন্ন শ্ৰেণী নিৰ্দিষ্ট কৰা হৈছে৷ তলত ইয়াৰ উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
(ক) চিআৰজেড-৩ ক-বৰ্ষ ২০১১ৰ জনগণনা অনুসৰি প্ৰতি বৰ্গ কিলোমিটাৰত ২১৬১ৰ জনসংখ্যাৰ ঘনত্বৰ সৈতে ঘন আবাদীৰ গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰ৷ এই ধৰণৰ শ্ৰেণীত উচ্চ জোঁৱাৰ ৰেখা (এছটিএল)ৰ ৫০ মিটাৰৰ ‘এনডিজেড (নো ডেভেলপমেণ্ট জোন)’ হ’ব যি চিআৰজেড অধিসূচনা, ২০১১ত এছটিএলত কৈ ২০০ মিটাৰৰ ‘এনডিজেড’ৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল কাৰণ এই ধৰণৰ ক্ষেত্ৰত চহৰী ক্ষেত্ৰৰ সমানেই বৈশিষ্ট পৰিলক্ষিত হৈছে৷
(খ) চিআৰজেড-৩ খ-বৰ্ষ ২০১১ৰ জনগণনা অনুসৰি প্ৰতি বৰ্গ কিলোমিটাৰ ২১৬১ত কৈ কম জনসংখ্যাৰ ঘনত্বৰ গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰ৷ এই ধৰণৰ ক্ষেত্ৰতো ভৱিষ্যতে এছটিএলত কৈ ২০০ মিটাৰৰ ‘এনডিজেড’ হ’ব৷
৩. বুনিয়াদী সুবিধাৰ বাবে পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে উৎসাহ প্ৰদান কৰা হ’ব- সামুদ্ৰিক উপকূলত এতিয়া পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত অস্থাথী সুবিধাসমূহ যেনে কুটিৰ অথবা সৰু কোঠালি, শৌচালয় ব্ল’ক, কাপোৰ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ কোঠালিৰ সৈতে পেয়জল সুবিধা ইত্যাদিৰো অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে৷ অধিসূচনা অনুসৰি পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত এই ধৰণৰ অস্থায়ী সুবিধাসমূহৰ অনুমতি এতিয়া চিআৰজেড-৩ ক্ষেত্ৰৰ ‘এনডিজেড (নো ডেভেলপমেণ্ট জোন)’তো প্ৰদান কৰা হৈছে৷ অৱশ্যে, এই ধৰণৰ সুবিধাসমূহৰ স্থাপনাৰ বাবে এছটিএলৰ পৰা ১০ মিটাৰৰ ন্যূনতম দূৰত্ব বৰ্তাই ৰাখিব লাগিব৷
৪. চিআৰজেড অনুমোদনৰ প্ৰক্ৰিয়া সুব্যৱস্থিত কৰা হৈছেঃ চিআৰজেড অনুমোদনৰ সৈতে জড়িত প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰা হৈছে৷ কেৱল চিআৰজেড-১ (পৰিবেশতন্ত্ৰ দৃষ্টিত সংবেদনশীল বুলি ভবা ক্ষেত্ৰসমূহ)তথা চিআৰজেড-৪ (নিম্ন জোঁৱাৰ ৰেখা আৰু সমুদ্ৰৰ ফালে আৰু ১২ সামুদ্ৰিক মাইলৰ মাজত অৱস্থিত ক্ষেত্ৰ)ত অৱস্থিত এই ধৰণৰ পৰিযোজনাসমূহ/গতিবিধিৰ বাবে চিআৰজেড অনুমোদন প্ৰাপ্তিৰ বাবে পৰিবেশ, বন তথা জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিব লাগে৷ চিআৰজেড-২ আৰু চিআৰজেড-৩ৰ সম্বন্ধত অনুমোদনৰ অধিকাৰ আৱশ্যকীয় পথ প্ৰদৰ্শনৰ সৈতে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত প্ৰদান কৰা হৈছে৷
৫. সকলো দ্বীপৰ বাবে ২০ মিটাৰৰ ‘এনডিজেড (নো ডেভেলপমেণ্ট জোন)’ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছেঃ মুখ্য ভূমি উপকূলৰ কাষত অৱস্থিত দ্বীপসমূহ তথা মুখ্য ভূমিত অৱস্থিত সকলো ‘বেকৱাটাৰ দ্বীপ’ৰ বাবে ২০ মিটাৰৰ ‘এনডিজেড (নো ডেভেলপমেণ্ট জোন)’ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে৷ উপলব্ধ স্থলী সীমিত হোৱা বাবে তথা এই ধৰণৰ ক্ষেত্ৰৰ বিশিষ্ট ভৌগোলিক স্থিতিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি এই নিৰ্ণয় গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ এই ধৰণৰ ক্ষেত্ৰৰ দিশত একত্ৰীকৰণ স্থাপন কৰাৰ বাবে এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
৬. পৰিবেশতন্ত্ৰ দৃষ্টিত সংবেদনশীল বুলি ভবা সকলো ক্ষেত্ৰক বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছেঃ চিআৰজেড অধিসূচনাৰ এক অংশৰ ৰূপত অনেক সংৰক্ষণ তথা প্ৰৱন্ধন যোজনাৰ সৈতে সম্বন্ধীয় বিশিষ্ট দিশ-নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷
৭. প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছেঃ উপকূলীয় ক্ষেত্ৰত প্ৰদূষণৰ সমস্যাক মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চিআৰজেড-১ খ ক্ষেত্ৰসমূহত শোধন সম্বন্ধীয় সুবিধাৰ স্বীকাৰ্যৰ গতিবিধিসমূহ মানি লোৱা হৈছে৷ অৱশ্যে এই সম্বন্ধত কিছুমান আৱশ্যকীয় সুৰক্ষা ব্যৱস্থাসমূহক ধ্যান দিয়া হৈছে৷
৮. ৰক্ষা তথা ৰণনীতি পৰিযোজনাসমূহক আৱশ্যক অনুসাৰে ৰেহাই প্ৰদান কৰা হৈছে
পৃষ্ঠভূমিঃ
উপকূলীয় ক্ষেত্ৰৰ সংৰক্ষণ তথা সুৰক্ষাৰ উদ্দেশ্যক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি পৰিবেশ, বন তথা জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে বৰ্ষ ১৯৯১ত উপকূলীয় নিয়ামক মণ্ডল অধিসূচনা প্ৰণয়ন কৰিছিল যাৰ ২০১১ চনত সংশোধন কৰা হৈছিল৷ এই সম্বন্ধত সময়ে সময়ে প্ৰাপ্ত অনুৰোধসমূহক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি অধিসূচনাক সংশোধিত কৰা হৈছে৷ সামুদ্ৰিক তথা উপকূলীয় পৰিবেশতন্ত্ৰৰ প্ৰৱন্ধন তথা সংৰক্ষণ, উপকূলীয় ক্ষেত্ৰৰ বিকাশ, পৰিবেশতন্ত্ৰীয় পৰ্যটন, উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ জীৱিকাৰ সৈতে জড়িত বিকল্প তথা সামূহিক বিকাশ ইত্যাদি সম্বন্ধীয় ব্যৱস্থাসমূহৰ ব্যাপক সমীক্ষাৰ বাবে বিভিন্ন উপকূলীয় ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ সৈতে অন্য হিতাধিকাৰীসকলৰ তৰফৰ পৰা প্ৰাপ্ত অনেক অনুৰোধৰ আধাৰত এই অধিসূচনাৰ ব্যাপক সংশোধনী কৰাৰ প্ৰযোজনীয়তা অনুভৱ কৰা হৈছে৷
এই দিশটোক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি পৰিবেশ, বন তথা জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে ডঃ শৈলেশ নায়ক (ভূ-বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব)ৰ অধ্যক্ষতাত ২০১৪ চনৰ জুন মাহত এক সমিতি গঠন কৰিছিল যাক চিআৰজেড অধিসূচনা, ২০১১ত উপযুক্ত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰস্তাৱ দিয়াৰ বাবে উপকূলীয় ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশ তথা অন্য হিতাধিকাৰীসকলৰ বিচাৰধাৰাৰ সৈচে বিভিন্ন বিষয়তো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছিল৷
চিআৰজেড অধিসূচনাত কৰা পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা ব্যয়সাধ্য আবাসৰ বাবে অতিৰিক্ত অৱকাশ সৃষ্টি হোৱাতো সহায়ক হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল আবাস ক্ষেত্ৰই নহয়, আশ্ৰয় সন্ধান কৰা মানুহো লাভান্বিত হ’ব৷ এই অধিসূচনা এক বিশেষ ধৰণে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা সম্বন্ধীয় প্ৰয়োজনীয়তাত কিছুমান এই ধৰণৰ সমুচিত ভাৰসাম্যতা স্থাপিত হয় যাৰ দ্বাৰা দুয়োটাই পূৰণ হয়৷ পৰ্যটনো জীৱিকা আৰু নিয়োজনৰ বিশাল অৱকাশৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ হয়৷ নতুন অধিসূচনা অধিক গতিবিধি, অধিক বুনিয়াদী পৰিকাঠামো সুবিধা তথা অধিক অৱকাশৰ দ্বাৰা পৰ্যটন সমৃদ্ধ হ’ব আৰু লগতে পৰ্যটনৰ বিভিন্ন পদক্ষেপত নিয়োজনৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰাত নিশ্চিত ৰূপে যথেষ্ট সহায়ক হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা সেই লোকসমূহেও যথেষ্ট উৎসাহ পাব যি সমুদ্ৰৰ অৱলোকন কৰি ইয়াৰ সৌন্দৰ্যৰ সুধা পান কৰাৰ বাবে অতিশয় ইচ্ছুক৷

Cabinet
Cabinet approves Coastal Regulation Zone (CRZ) Notification 2018
FSI allowed as per current norms in CRZ areas
Greater opportunity for Development of densely populated rural areas
Tourism Infrastructure for basic amenities to be promoted
CRZ clearance streamlined
No Development Zone of 20 meters for All Islands
Special importance to All Ecologically Sensitive Areas
Special focus on Pollution abatement
28 DEC 2018 3:56PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Coastal Regulation Zone (CRZ) Notification, 2018 which was last reviewed and issued in 2011, with periodic amendments to some clauses. The move comes in the backdrop of a series of representations received by the Ministry of Environment, Forest & Climate Change from various Coastal States/UTs, besides other stakeholders, for a comprehensive review of the provisions of the CRZ Notification, 2011, particularly related to the management and conservation of marine and coastal eco-systems, development in coastal areas, eco-tourism, livelihood option and sustainable development of coastal communities etc.
Benefits
The proposed CRZ Notification, 2018 will lead to enhanced activities in the coastal regions thereby promoting economic growth while also respecting the conservation principles of coastal regions. It will not only result in significant employment generation but also to better life and add value to the economy of India. The new notification is expected to rejuvenate the coastal areas while reducing their vulnerabilities.
Salient Features:
(i) Allowing FSI as per current norms in CRZ areas: As per CRZ, 2011 Notification, for CRZ-II (Urban) areas, Floor Space Index (FSI) or the Floor Area Ratio (FAR) had been frozen as per 1991 Development Control Regulation (DCR) levels. In the CRZ, 2018 Notification, it has been decided to de-freeze the same and permit FSI for construction projects, as prevailing on the date of the new Notification. This will enable redevelopment of these areas to meet the emerging needs.
(ii) Densely populated rural areas to be afforded greater opportunity for development: For CRZ-III (Rural) areas, two separate categories have now been stipulated as below:
(a) CRZ-III A - These are densely populated rural areas with a population density of 2161 per square kilometre as per 2011 Census. Such areas shall have a No Development Zone (NDZ) of 50 meters from the HTL as against 200 meters from the High Tide Line stipulated in the CRZ Notification, 2011 since such areas have similar characteristics as urban areas.
(b) CRZ-III B - Rural areas with population density of below 2161 per square kilometre as per 2011 Census. Such areas shall continue to have an NDZ of 200 meters from the HTL.
(iii) Tourism infrastructure for basic amenities to be promoted: Temporary tourism facilities such as shacks, toilet blocks, change rooms, drinking water facilities etc. have now been permitted in Beaches. Such temporary tourism facilities are also now permissible in the "No Development Zone" (NDZ) of the CRZ-III areas as per the Notification. However, a minimum distance of 10 m from HTL should be maintained for setting up of such facilities.
(iv) CRZ Clearances streamlined: The procedure for CRZ clearances has been streamlined. Only such projects/activities, which are located in the CRZ-I (Ecologically Sensitive Areas) and CRZ IV (area covered between Low Tide Line and 12 Nautical Miles seaward) shall be dealt with for CRZ clearance by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change. The powers for clearances with respect to CRZ-II and III have been delegated at the State level with necessary guidance.
(v) A No Development Zone (NDZ) of 20 meters has been stipulated for all Islands: For islands close to the main land coast and for all Backwater Islands in the main land, in wake of space limitations and unique geography of such regions, bringing uniformity in treatment of such regions, NDZ of 20 m has been stipulated.
(vi) All Ecologically Sensitive Areas have been accorded special importance: Specific guidelines related to their conservation and management plans have been drawn up as a part of the CRZ Notification.
(vii) Pollution abatement has been accorded special focus: In order to address pollution in Coastal areas treatment facilities have been made permissible activities in CRZ-I B area subject to necessary safeguards.
(viii) Defence and strategic projects have been accorded necessary dispensation.
Background:
With the objective of conservation and protection of the coastal environment, Ministry of Environment and Forest and Climate Change notified the Coastal Regulation Zone Notification in 1991, which was subsequently revised in 2011. The notification was amended from time to time based on representations received.
A need was felt overtime to undertake a comprehensive revision of the notification on the basis of number of representations from various Coastal States/UTs, besides other stakeholders particularly related to the management and conservation of marine and coastal eco-systems, development in coastal areas, eco-tourism, livelihood options and sustainable development of coastal communities etc. Therefore, the Ministry of Environment, Forest & Climate Change constituted a Committee in June 2014 under the Chairmanship of Dr. Shailesh Nayak (Secretary, Ministry of Earth Sciences) to examine the various issues and concerns of Coastal States/UTs and other stakeholders for recommending appropriate changes in the CRZ Notification, 2011.
The Shailesh Nayank Committee held wide ranging consultations with State Governments and other stakeholders and submitted its recommendations in 2015. The recommendations were further examined in consultation with Members of Parliament of Coastal States and Union Territories besides other concerned Ministries of Government of India. A draft notification was issued in April, 2018 for inviting comments from public at large.
A number of suggestions and comments were received by the Government and based on overall imperative of sustainable development of Coastal areas and need for conserving the Coastal environment, Government has approved the Coastal Regulation Zone Notification 2018 which is expected to go a long way in meeting the aspirations of Coastal communities besides ensuring welfare of poor and vulnerable populations.
The changes brought about in the CRZ Notification will further add to creating additional opportunities for affordable housing. This will benefit not only the housing sector but the people at large looking for shelter. The Notification is so designed that it balances the needs in such a way that both are fulfilled. Tourism has been one of the greatest creators of livelihood and jobs. The new Notification will boost tourism in terms of more activities, more infrastructure and more opportunities and will certainly go a long way in creating employment opportunities in various aspects of tourism. This will also give boost to people, desirous of seeing and enjoying the beauty of the mighty seas.