প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাপান ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰদান কৰা সংবাদ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 OCT 2018 5:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী তথা মোৰ নিকটতম বন্ধু, শ্ৰীযুত আবে,
সন্মানীয় প্ৰতিনিধিসকল,
বন্ধুবৰ্গ,
নমস্কাৰ,
কনিশ্ব’ৱা,
আবে শ্বান ডাঙৰীয়াই যিদৰে ট’কিঅত আৰু পূৰ্বে য়ামানাশ্বাহিত তেওঁৰ ঘৰত মোক সম্ভাষণ জনালে, ইয়েই মোৰ জাপান ভ্ৰমণ অধিক অবিস্মৰণীয় কৰি তুলিলে৷ জাপান প্ৰাচ্য আৰু পাশ্চাত্য সংস্কৃতিৰ অপূৰ্ব সমাহাৰ৷ ই এখন এনে এক মহান দেশ যিয়ে আমাক শিকাইছে যে মানৱ বিকাশ প্ৰাচীন আৰু নতুন পথৰ মাজৰ বিসম্বাদ নহয় কিন্তু ই এই দুয়োটাৰ সমসত্ব উপস্থিতি তথা সৃষ্টিৰ সমাহাৰ৷ নতুনক আদৰি লোৱা আৰু পুৰণিক সন্মান জনোৱা- এয়াই হ’ল জাপানে বিশ্ব সভ্যতাক প্ৰদান কৰা মূল অৱদান৷ তাৰোপৰি ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত অলেখ সাদৃশ্যও আছে৷
মাননীয়সকল,
ভাৰত আৰু জাপানৰ সম্বন্ধত ভাৰত আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ গভীৰতা তথা বিশালতা বিদ্যমান৷ এই সম্বন্ধ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু স্বতন্ত্ৰতা তথা আইনৰ নীতিৰ গণ্ডীত বিনিময় কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আধাৰিত৷ আজি আমি যৌথ দৃষ্টিভংগীত স্বাক্ষৰ কৰিছো৷ কাইলৈ ই আমাৰ ভৱিষ্যতক নতুন আলোক প্ৰদান কৰিব৷ চাইবাৰ স্পেছত ডিজিটেল সহযোগিতা, স্বাস্থ্যৰ পৰা প্ৰতিৰক্ষালৈ তথা সাগৰৰ পৰা মহাকাশলৈ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সহযোগিতা প্ৰদানৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছো৷ জাপানৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে ভাৰতত ২.৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ এক নতুন বিনিয়োগ কৰিব বুলি মোক জনোৱা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত ৩০ হাজাৰ লোকৰ নিয়োজনৰ সৃষ্টি হ’ব৷ এই ভ্ৰমণৰ সময়চোৱাত সম্পন্ন হোৱা দ্বিপাক্ষিক মুদ্ৰা বিনিময় ব্যৱস্থাপনাৰ চুক্তিয়ে পৰিষ্কাৰভাৱে আমাৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাস তথা অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাত আমাৰ চিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সংবদ্ধতা প্ৰতিফলিত কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকা এছিয়াৰ শতিকা, কিন্তু ইয়াৰ গঠন আৰু কাৰকত কিছুমান সংশয়ৰ উৎপত্তি হৈছে৷ কোন লাভান্বিত হ’ব, কি কৰা উচিত, এনে ধৰণৰ বহু প্ৰশ্ন উত্থাপিত হৈছে৷ কিন্তু এটা কথা সম্পূৰ্ণ পৰিষ্কাৰ যে ভাৰত আৰু জাপানৰ সহযোগিতা অবিহনে একবিংশ শতিকা এছিয়াৰ শতিকা হ’ব নোৱাৰে৷
আবে শ্বান ডাঙৰীয়া আৰু মই আমাৰ বৈদেশিক তথা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ মাজত ২+২ বক্তব্যত সমৰ্থন প্ৰদান কৰিছো৷ ইয়াৰ উদ্দেশ্য হ’ল বিশ্বত শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ উত্তৰণ কৰা৷ আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতাত জাপানৰ অন্তৰ্ভুক্তি বিশ্বৰ আগ্ৰহৰ ভিত্তিত এনে সহযোগিতাৰ এক অত্যুত্তম উদাহৰণ৷
বন্ধুসকল,
পৰৱৰ্তী বৰ্ষত জাপানে অ’ছাকাত জি-২০ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিব৷ তাৰোপৰি পৰৱৰ্তী বৰ্ষত জাপানে ৰাগবি বিশ্বকাপৰো আয়োজন কৰিব৷ এই টুৰ্ণামেণ্ট প্ৰথমবাৰলৈ এছিয়াত অনুষ্ঠিত হ’ব৷ ইয়াৰ পিছত ২০২০ চনৰ অলিম্পিক ট’কিঅত অনুষ্ঠিত হ’ব৷ এই আটাইবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্বস্তৰীয় অনুষ্ঠানৰ বাবে মোৰ হৈ তথা সমগ্ৰ ভাৰতৰ হৈ আপোনালোকক উষ্ম সম্ভাষণ জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
জাপানৰ কাইজেন দৰ্শনৰ দৰেই ভাৰত-জাপানৰ সম্পৰ্কৰ উত্তৰণ সীমাহীন৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী আবেৰ সৈতে মই এই সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছো৷ পুনৰবাৰ মই আবে শ্বান ডাঙৰীয়া, জাপান চৰকাৰ আৰু আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছো আৰু মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা প্ৰদান কৰিছো৷
ড’ম’ আৰিগাট’ গ’জাইমাছু৷

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister during his visit to Japan
29 OCT 2018 5:06PM by PIB Delhi
Prime Minister and my close friend, Mr. Abe,
Distinguished delegates,
Friends,
Namaste,
Konichiwa,
The affectionate way in which Abe San has welcomed me here in Tokyo, and earlier in Yamanashi and in his home, has made this visit of mine to Japan even more unforgettable. Japan is the best amalgamation of best values of eastern and western cultures. This is the same great country which has taught us that the path of human development is not the one of conflict between the ancient and the new ways but it is about their co-existence and creation. Acceptance of new and respect for the old – this is the key contribution of Japan to the world civilization. And it is also one of the very close similarities of India and Japan.
Excellencies,
India and Japan relations have the depths and expanse of Indian and Pacific oceans. These relations are based on shared commitment to democratic values ​​and freedoms and the Rule of Law. Yesterday and todayI had a very useful conversation with Abe San on great vision for the future development of our relations. Today, we have signed this shared vision. Tomorrow it will provide a new light to our future. We are in complete agreement that we will give unhindered pace to our cooperation in digital partnership to cyber space, from health to defense and security and from sea to space. I have been told that today Japan's investors have announced a fresh investment of $ 2.5 billion in India. This will provide employment to about 30 thousand people in India. Agreement on Bilateral Currency Swap Arrangement during this visit clearly reflects our mutual trust and our ever increasing closeness in economic partnership.
Friends,
21st century is the century of Asia, but there are questions regarding its form and factor. Who will benefit, what needs to be done, there are many such questions. However one thing is very clear that without the cooperation between India and Japan 21st century cannot be a century of Asia.
Abe San and I have agreed to the 2 + 2 Dialogue between our Foreign and Defense Ministers. Its purpose is to promote peace and stability in the world. Japan's entry into the International Solar Alliance will be another shining example of such cooperation in the interest of the world.
Friends,
Next year Japan will host the G-20 Summit in Osaka. The Rugby World Cup will also be held in Japan next year. This tournament will be held in Asia for the first time. And after that 2020 Olympics) will be held in Tokyo. For all these important global events, on my behalf, and on behalf of whole India, our warmest wishes are with you.
Friends,
Progress in India-Japan relations is limitless like Japan's Kaizen philosophy. Together with Prime Minister Abe, I am committed to strengthen these relations further. Once again I thank Abe San, the Government of Japan and all of you and convey my heartfelt wishes.
Domo Arigato Gozaimasu.