কেবিনেট
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ছিলভাছাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনত কেবিনেটৰ অনুমোদন
22 NOV 2018 1:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীৰ ছিলভাছাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনত অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷
বিশেষ বৈশিষ্টসমূহঃ
১. কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীৰ ছিলভাছাত ১৮৯ কোটি টকা বাজেটেৰে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ স্থাপন কৰা হ’ব যি দুটা বৰ্ষ ২০১৮-১৯ আৰু ২০১৯-২০ত ক্ৰমে ১১৪ কোটি টকা আৰু ৭৫ কোটি টকাকৈ আৱণ্টন দিয়া হ’ব৷ বছৰি ১৫০ গৰাকী শিক্ষাৰ্থীয়ে ইয়াত নামভৰ্তি কৰিব পাৰিব৷
২. এই প্ৰকল্পটো ২০১৯-২০ত সম্পূৰ্ণ হ’ব আৰু নিৰ্মাণ তথা মূলধনী ব্যয় ভাৰতীয় চিকিৎসা পৰিষদ (এমচিআই)ৰ নিয়মাৱলী অনুসৰি তথা স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি পালন কৰা হ’ব৷
৩. চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খনৰ বাৰ্ষিক ব্যয় কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ আৱণ্টন দিয়া বাজেটৰ দ্বাৰা ব্যৱস্থাপনা কৰা হ’ব৷
৪. স্থাপনা ব্যয় সমিতি (চিইই)ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ১৪টা জেএছ পৰ্যায়ৰ ২১টা নিয়মীয়া পদ আৰু বাকী ৩৫৭টা নিয়মীয়া পদ (শৈক্ষিক আৰু অনা-শৈক্ষিক পদক সামৰি)সৃষ্টি কৰা হ’ব৷
লাভসমূহঃ
এই অনুমোদনৰ দ্বাৰা পৰ্যাপ্ত সংখ্যাত চিকিৎসক উপলব্ধ হ’ব৷ ই দুয়োখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক চিকিৎসা শিক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব৷ তাৰোপৰি ই অঞ্চলটোত বিদ্যমান জিলা চিকিৎসালয়সমূহৰ ব্যৱহাৰিক উপযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আন্তঃগাঁথনিও সুদৃঢ় কৰিব৷ এই চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খনে শিক্ষাৰ্থীসকলক উপকৃত কৰাৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জনজাতি তথা গ্ৰামাঞ্চলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক সামাজিক সমতা স্থাপনত সহায় কৰিব৷ চিকিৎসকৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত স্বাস্থ্যসেৱাৰ গুণগতমান বৃদ্ধি হ’ব৷

Cabinet
Cabinet approves setting up of Medical College at Silvassa in the UT of Dadra and Nagar Haveli
22 NOV 2018 1:28PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the setting up of Medical College at Silvassa in the Union Territory (UT) of Dadra and Nagar Haveli.
Salient Features:
1. Setting up of the medical college at Silvassa, UT Administration of Dadra and Nagar Haveli at a capital cost of Rs. 189 crore to be incurred in two years, 2018-19 – Rs. 114 crore and 2019-20 – Rs. 75 crore with yearly intake of 150 students.
1. The project will be completed by 2019-20 and the construction and capital expenditure will be incurred as per the norms of Medical Council of India (MCI) norms and extant guidelines of the Ministry of Health & Family Welfare.
1. The annual recurring expenditure for the Medical College shall be managed within the budget provision for the UT.
1. Creation of 21 regular posts of 14 (JS) level and above (including teaching and non-teaching) out of 357 regular posts which were recommended by the Committee on Establishment Expenditure (CEE).
Benefits:
The approval will increase the availability of doctors and address the issue of shortage of doctors.. It will enhance medical education opportunities to students of the two UTs. It will also result in optimal utilization of the existing infrastructure of district hospitals and improve tertiary care facilities for the people of the two UTs and adjoining areas. The Medical College will benefit the students, especially those of tribal and rural areas of the two UTs, which will promote social equity. Health equity will be promoted by provision of better services through improvement in the strength of doctors in the UTs.