কেবিনেট
ইণ্ডিয়া পোষ্ট দেনা বেংক স্থাপনৰ বাবে সংশোধিত আনুমানিক ব্যয়ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
দেশজুৰি ডাকঘৰসমূহত বেংকিং সেৱাৰ প্ৰতি উদ্গনি
29 AUG 2018 1:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেবিনেট বৈঠকত ইণ্ডিয়া পোষ্ট পেমেণ্টত বেংক(আইপিপিবি) স্থাপনৰ বাবে সংশোধিত প্ৰকল্প ব্যয় ৮০০ কোটিৰ পৰা ১,৪৩৫ কোটিলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অনুমোদন জনায়। অতিৰিক্ত সংশোধিত আনুমানিক ব্যয় ৬৩৫ কোটি টকাৰ ৪০০ কোটি টকা প্ৰযুক্তি ব্যয় আৰু ২৩৫ কোটি মানৱ সম্পদৰ নামত ব্যয় কৰা হ’ব।
উল্লেখ্য যে ২০১৮ৰ ১ ছেপ্তেম্বৰৰ পৰা দেশত আইপিপিবিৰ সেৱা ৬৫০টা আইপিপিবি শাখা আৰু ৩২৫০ আহৰণ কেন্দ্ৰত আৰু ডিচেম্বৰ মাহৰ ভিতৰত ১.৫৫ লাখ ডাকঘৰ (আহৰণ কেন্দ্ৰ)ৰ সকলোতে এই সেৱা উপলব্ধ হ’ব। এই প্ৰকল্পই বেংকিং দক্ষতা থকা দেশৰ প্ৰায় ৩,৫০০ লোকে নতুন সংস্থাপনৰ সূযোগ প্ৰদান কৰাৰ উপৰি দেশজুৰি বিত্তীয় স্বাক্ষৰ লোকৰো উপাৰ্জনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ সাধাৰণ লোকসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক সুলভ, সহজলভ্য আৰু বিশ্বাসযোগ্য বেংক প্ৰতিষ্ঠা কৰা; বেংকৰ সৈতে জড়িত নথকা লোকসকলক সকলো অসুবিধা দূৰ কৰি বিত্তীয় অন্তৰ্ভূক্তিত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰা আৰু ঘৰৰ সন্মুখতে বেংকৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি বেংকৰ লগত জড়িত লোকসকলৰ সূযোগ ব্যয় হ্ৰাস কৰা। এই প্ৰকল্প চৰকাৰৰ ‘সীমিত নগদ ধন’ অৰ্থনীতি দৃষ্টিভংগীৰ পৰিপূৰক আৰু একে সময়কে ই অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু বিত্তীয় অন্তৰ্ভূক্তিতো উদ্গনি যোগাব। আইপিপিবিৰ বলিষ্ঠ আইটি আর্কিটেকচাৰক বেংকৰ গ্রেডৰ কর্মক্ষমতা, জালিয়াতি আৰু ক্ষতিশংকা সমস্যা সমাধানৰ মান বিবেচনা কৰাৰ লগতে দেনা আৰু বেংকিং ডোমেনৰ ক্ষেত্ৰত সেইবোৰৰ উন্নত অনুশীলন সম্ভৱ হোৱাকৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
আইপিপিবি সেৱাঃ
আইপিপিবিয়ে ইয়াৰ কৰ্মচাৰী/অন্তিমগৰাকী অভিকৰ্তাক ডাক বিভাগে প্ৰদান কৰা সু-সজ্জিত তথ্য প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা দেনা/বিত্তীয় সেৱা আগবঢ়াব, যাৰ দ্বাৰা বিত্তীয় সেৱাৰ অগ্ৰদূত হিচাপে সেৱা আগবঢ়াব। আইপিপিবিয়ে ইয়াৰ কৰ্মচাৰী/অন্তিমগৰাকী অভিকৰ্তাক(ডাকঘৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু গ্ৰামীণ ডাক সেৱকক) তেওঁলোকৰ একাউণ্টত পোনে-পোনে ইনচেনটিভ/কমিচন প্ৰদান কৰিব। আইপিপিবিয়ে ডাক বিভাগক প্ৰদান কৰা কমিচনৰ এটা অংশ ডাকঘৰৰ সুবিধা বৃদ্ধিত ব্যৱহাৰ কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves Revised Cost Estimate for setting up of India Post Payments Bank
Boost to Banking Services at Post Offices across the country
29 AUG 2018 1:02PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for revision of the project outlay for setting up of India Post Payments Bank (IPPB) from Rs. 800 crore to Rs. 1,435 crore. The additional sum of Rs. 635 crore in the revised cost estimates is on account of Rs 400 crore for Technology Costs and Rs 235 crore for Human Resource Costs.
Details:
• IPPB services shall be available at 650 IPPB branches and 3250 Access Points from 1st September 2018 and in all 1.55 lakh post offices (Access Points) by December 2018.
• The project will generate new employment opportunity for about 3500 skilled banking professionals and other entities engaged in propagating financial literacy across the country.
• The objective of the project is to build the most accessible, affordable and trusted bank for the common man; spearhead the financial inclusion agenda by removing the barriers for the unbanked and reduce the opportunity cost for the under banked populace through assisted doorstep banking.
• The project will supplement Government's vision of "less cash" economy and at the same time promote both economic growth and financial inclusion.
• The robust IT architecture of IPPB has been built taking into consideration bank grade performance, fraud and risk mitigation standards and in line with the best practices from payments & banking domain.
IPPB services:
The IPPB will provide bouquet of payments/financial services through its technology enabled solutions which will be distributed by the Department of Posts (DoP) employees/last mile agents transforming them from mail deliverer to harbinger of financial services.
The IPPB shall pay incentive/commission to the last mile agents ( Postal Staff and Gramin Dak Sewaks) directly in their accounts for providing IPPB services so as to motivate them to promote IPP8 digital services to the customers.
A part of commission to be paid by IPPB to Department of Posts will be used for increasing the wherewithal of Post office