Prime Minister's Office
Prime Minister pays tributes to Dr. Syama Prasad Mookerjee on his 125th Jayanti
06 JUL 2026 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today paid tributes to Dr. Syama Prasad Mookerjee on his 125th Jayanti, remembering him as a distinguished nation-builder, eminent educationist and visionary leader who dedicated his life to India's unity, dignity and progress.
The Prime Minister said that Dr. Mookerjee's enduring contributions to education, industrial development and national integration continue to inspire generations. "As India moves forward towards the goal of a Viksit Bharat, Dr. Mookerjee's vision and ideals remain a guiding force for the nation"", Shri Modi remarked.
The Prime Minister posted on X:
Today, on the 125th Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee, I bow to one of India's most remarkable nation-builders, whose life was defined by scholarship, courage and an unwavering commitment to national service. He dedicated himself to the cause of India's unity, dignity and progress.
Dr. Mookerjee's contributions spanned diverse spheres. He was an outstanding thinker and educationist, who supported innovation and futuristic learning. As Industries Minister, he laid the foundations of industrial self-reliance while ensuring that traditional sectors and livelihoods flourished. His humanitarian efforts during the Bengal Famine reflected his profound compassion for those in distress. Above all, his steadfast commitment to the unity and integrity of India remains an enduring source of inspiration.
As we move forward in our journey towards a Viksit Bharat, his vision continues to illuminate our path.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রিনা দোক্তর শ্যামা প্রশাদ মুকর্জিবু মহাক্কি ১২৫সুবা জয়ন্তিদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
06 JUL 2026 12:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দোক্তর শ্যামা প্রশাদ মুকর্জিবু ভারতকী অপুনবা শক্তম, ইকাইখুম্নবা অমসুং খুমাং চাউশিন্নবগীদমক্তা পুন্সি চুপ্পা কত্থোকখিবা মমিং লৈরবা জাতি শেমগৎপা, মমিং লৈরবা এজুকেসনিস্ত অমসুং মীৎয়েং চঙবাা লুচিংবা অমা ওইনা নিংশিংলদুনা মহাক্কি ১২৫সুবা জয়ন্তিদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রিনা হায়খি মদুদি এজুকেসন, ইন্দস্ত্রীয়েল দিবলপমেন্ত অমসুং জাতিগী অপুনবগী লমদা দোক্তর মুকর্জিগী লেংদবা থৌদাংশিং অসিনা মখা তানা মীরোল কয়াদা ইথিল পিরি। শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি, “ভারতনা বিকসিত ভারত অমগী পান্দমগী মায়কৈদা মাংলোমদা চঙশিল্লকপগা লোয়ননা, দোক্তর মুকর্জিগী মীৎয়েং অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসি জাতি অসিগীদমক্তা লমজিং-লমতাক্লিবা শক্তি অমা ওইদুনা লৈরি।”
প্রধান মন্ত্রিনা X তা পোস্ত তৌখি:
ঙসি দোক্তর শ্যামা প্রশাদ মুকর্জিগী ১২৫সুবা জয়ন্তিদা ঐহাক্না মপুন্সি চুপ্পা অসি স্কোলারশিপ, থৌনা অমসুং জাতিগী সেবাগীদমক লেপ্পা লৈতনা ৱাশক চেৎখিবা ভারতকি খ্বাইদগী শিংথানিংঙাই ওইরবা জাতি শেমগৎপশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবগী মফমদা ইকোক নোন্না খুরুমজরি। মহাক্না মশামক অসি ভারতকি অপুনবা শক্তম, ইকায় খুম্নবা অমসুং খুমাং চাওশিনবগী হিরমদা কত্থোকখি।
দোক্তর মুকর্জিগী থৌদাংশিং অসি তোঙান তোঙানবা লমশিংদা তৌখি। মহাক অসি ইনোবেসন অমসুং তুংগী ওইবা তম্বদা মতেং শৌগৎখিবা মশক থোকপা ৱাখল লৈবা অমসুং এজুকেসনগী মীওই অমা ওইরম্মি। ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রি ওইনা মহাক্না ইন্দস্ত্রী অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী য়ুম্ফম থোনখিবগা লোয়ননা ত্রেদিস্নেল সেক্তরশিং অমসুং পুন্সি মহিংশিং হেন্না চাওখৎপা ঙমহনখি। বঙ্গালগী ইকংনা অৱাবা নংলবা মতমদা মীওইবগী মীনুংশিগীদমক্তা হোৎনখিবশিং অদুনা অৱা-অনা তারবা মীওইশিংগীদমক্তা মহাক্কি থম্মোইগী শেংলবা মীনুংশি অদু উৎখি। পুম্নমক্কি মথক্তা, ভারতকি অপুনবা শক্তম অমসুং অপুনবা শক্তমগী মরিদা মহাক্কি অচেৎপা ৱাশক অসি লেংদবা ইন্সপিরেসনগী হৌরকফম অমা ওইদুনা লৈরি।
ঐখোয়না বিকসিত ভারত অমগী মায়কৈদা ঐখোয়গী খোঙচত্তা মাংলোমদা চঙশিল্লকপা মতমদা মহাক্কি মীৎয়েংনা ঐখোয়গী লম্বিদা মখা তানা মঙাল পিরি।