ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡ. ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
06 JUL 2026 12:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ଏକତା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାତା, ବିଶିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତା ଭାବେ ଡ. ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି ଆଜି ତାଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଂହତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗଦାନ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। "ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ଏକ ବିକାଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେତେବେଳେ ଡ. ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଶକ୍ତି ହୋଇ ରହିଛି", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଏକ୍ସ ’ରେ ପୋଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି:
ଆଜି, ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଯାହାଙ୍କ ଜୀବନ ବୃତ୍ତି, ସାହସ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସେବା ପ୍ରତି ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଭାରତର ଏକତା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପ୍ତ ଥିଲା। ସେ ଜଣେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଥିଲେ, ଯିଏ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ସେ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଜୀବିକା ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ। ବଙ୍ଗଳାର ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ମାନବିକ ପ୍ରୟାସ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଭୋଗୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସମବେଦନା ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା। ସର୍ବୋପରି, ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଦୃଢ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରେରଣାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକାଶ ଭାରତ ଦିଗରେ ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଆମର ପଥକୁ ଆଲୋକିତ କରିଚାଲିଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister pays tributes to Dr. Syama Prasad Mookerjee on his 125th Jayanti
06 JUL 2026 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today paid tributes to Dr. Syama Prasad Mookerjee on his 125th Jayanti, remembering him as a distinguished nation-builder, eminent educationist and visionary leader who dedicated his life to India's unity, dignity and progress.
The Prime Minister said that Dr. Mookerjee's enduring contributions to education, industrial development and national integration continue to inspire generations. "As India moves forward towards the goal of a Viksit Bharat, Dr. Mookerjee's vision and ideals remain a guiding force for the nation"", Shri Modi remarked.
The Prime Minister posted on X:
Today, on the 125th Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee, I bow to one of India's most remarkable nation-builders, whose life was defined by scholarship, courage and an unwavering commitment to national service. He dedicated himself to the cause of India's unity, dignity and progress.
Dr. Mookerjee's contributions spanned diverse spheres. He was an outstanding thinker and educationist, who supported innovation and futuristic learning. As Industries Minister, he laid the foundations of industrial self-reliance while ensuring that traditional sectors and livelihoods flourished. His humanitarian efforts during the Bengal Famine reflected his profound compassion for those in distress. Above all, his steadfast commitment to the unity and integrity of India remains an enduring source of inspiration.
As we move forward in our journey towards a Viksit Bharat, his vision continues to illuminate our path.