PIB Headquarters
Tradition Meets Ambition
Youth Redefine India's Trade Fair Legacy
25 NOV 2025 11:21AM by PIB Delhi
Youth at the Heart of IITF 2025
At the 44th India International Trade Fair (IITF) in New Delhi, the theme “Ek Bharat Shreshtha Bharat” comes alive not only through the pavilions or the cultural programmes—but in the faces of the young artisans and entrepreneurs proudly standing behind their stalls. From Bijnor to Madhubani, Alwar to Kutch, and even from across the Mediterranean in Tunisia, the 2025 edition of IITF showcases a new generation whose ambition is reshaping the economic and cultural landscape of India and the world.
Across Bharat Mandapam’s wide corridors, these young participants are not merely selling products. They are carrying forward family legacies, reinventing traditional crafts, experimenting with new technologies, and charting entrepreneurial journeys of their own.
In their stories, one finds the lived expression of policies that promote MSME growth, skill development, rural livelihoods and global market linkages. Complementing these efforts is Mera Yuva Bharat (MY Bharat), a landmark initiative of the Government of India that provides young people with a dedicated platform to build leadership, pursue innovation, and translate their energy into meaningful action for nation-building.
At IITF 2025, these aspirations meet opportunity — giving young Indians a national and international stage on which to shape the country’s future.
The Jaggery Innovator from Bijnor, Uttar Pradesh
Hailing from Bijnor, one of India's largest sugarcane-producing districts, 26-year-old Naman Sharma embodies a new generation, determined to carry its legacy forward rather than leave it behind. His journey to becoming a young agro-entrepreneur began with a simple mission: “I want to modernise the jaggery industry and deliver chemical free and natural products.”
Born into a sugarcane-growing family, Naman wanted to stay rooted in his land even as his peers went abroad to study. In 2021, Naman formally registered his private limited company, even though he had already begun experimenting as early as 2018.
His younger brother (21) and sister (23) are his core team now and together they are creating rural livelihood opportunities by employing 15 factory workers and 25 women in the packaging unit.
This is his first IITF, and getting here wasn’t accidental. It came after strong responses at regional events- from Bijnor Mahotsav to Basant Mahotsav. Now, he is eyeing exports and applying for Prime Minister's Employment Generation Program (PMEGP) to advance his units.
The Madhubani Heir Carrying a Padma Shri Legacy
In the Bihar pavilion, the vibrant colours of Madhubani paintings catch the eye immediately, and at the heart of this display is 18-year-old Madhuram Kumar Jha from Jitwarpur, Bihar, a village synonymous with the art form itself.
His grandmother is no ordinary artist. She is Padma Shri Baua Devi, a national awardee and one of the leading figures of the Mithila tradition. Madhuram grew up observing her artistry and skills.
When my grandmother used to paint, I would sit next to her, bringing whatever she asked for. I learned by watching her hands,” he says, recalling his earliest memories at the age of six.
His artistic career has already taken him to several states and expositions. Despite his busy schedule, Madhuram is still preparing for his exams. "I will start studying after the fair ends," he says earnestly.
He credits the pavilion for giving him visibility and a sense of identity: “The government has given us a name, a stage… because of my Dadi Maa.”
His dream is as expansive as his art- to take Madhubani to “every street, every country” and, eventually, to become an IRS officer or join the Indian Navy.
Madhuram is a reminder that cultural heritage thrives when embraced by the young, not as nostalgia, but as living, growing art.
The Young Potter Holding Up a Family Tradition
In the Rajasthan pavilion, rows of terracotta pots, glow under the warm lights. Among them stands 20-year-old Karishma Parjapat, soft-spoken yet confident, representing her family’s long-standing pottery craft.
We break the clay, melt it, soak it… then my father shapes it and cooks it in a clay kiln,” she explains with the clarity of someone who has watched the process unfold all her life.
Karishma is pursuing her BA from Dausa district, while supporting her father, mother, sister, and two workers who handle the craft full-time. “We study at home, but we also help. It is our family’s work,” she says.
Their stall is sponsored by the Directorate Women Empowerment: “The government does not take money from us,” she notes. They apply whenever entries are invited, and her family has now been selected twice.
What stands out most about Karishma is the ease with which she moves between tradition and modernity, helping customers, explaining techniques, and speaking about her craft while balancing college life. Her presence reflects the growing visibility and influence of young women in India’s craft landscape.
At IITF, her family’s terracotta pieces are not just products, they are the imprints of Rajasthan’s soil shaped and carried forward by youthful hands.
An 800-Year Legacy Carried Forward by the Young
When Luhar Javed Abdulla, 26, speaks about his craft, he is recounting a history older than nations. "Our work is 800-900 years old, but our family's work has been around 400 years."
From Kutch, Gujarat, Javed makes copper bells, once known as Indian cowbells hung around cattle necks, now transformed into musical instruments, wind chimes, and doorbells.
His family business employs 20 people, most of them women, and their work has travelled far beyond India; a cousin regularly showcases their craft in exhibitions in the United States with excellent response.
Javed represents the artisan community that has learned to innovate from within tradition, customising products for modern needs while maintaining centuries-old metalworking techniques. For Javed, IITF is more than a marketplace, it is a cultural stage. Each softly ringing bell at his stall carries an echo of Kutch’s pastoral history, held and renewed by a young custodian of the craft.
Beyond Borders: The Young Faces of IITF’s International Pavilion
The international pavilion at IITF 2025 is a world in itself. This year, the fair is hosting 12 participating countries and together, they are showcasing how IITF has evolved into a global marketplace, connecting cultures, crafts, and young entrepreneurs across continents.
Amid these bustling foreign stalls stands 26-year-old Ahmad Shahid from Tunisia, offering Delhi a taste of North African craftsmanship. His display of hand-painted ceramics, olive-wood kitchenware, lamps and decorative pieces draws visitors with its earthy elegance—an aesthetic that mirrors the artisanal heritage of his homeland.
Ahmad grew up learning his family’s artistry and wishes to continue the legacy of his father. Today, he runs a small export-oriented enterprise, hoping to build long-term trade linkages. “People here ask a lot of questions… they want to know how we make things,” he smiles, noting how Indian visitors show genuine curiosity.
For international participants, IITF offers far more than footfall. It is a gateway to understand local tastes, meet wholesalers, explore cross-border collaborations, and position themselves within India’s booming handicraft and lifestyle market.
Youth as Engines of Transformation
IITF 2025 stands as a powerful reflection of Ek Bharat Shreshtha Bharat, not only through its pavilions but through the young participants who give the fair its energy and purpose. These youth- entrepreneurs, artisans, innovators, represent India’s diversity in its most vibrant form. Their work blends local knowledge with modern ambition, demonstrating how unity grows stronger when every region’s talent is recognised, nurtured and given space to flourish.
What makes their presence truly significant is the empowerment it symbolises. For many of them, IITF is their first major platform, an opportunity to showcase their skills, meet new audiences, understand markets and see their craft valued at a national and international level.
In their stories lies a simple truth: the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat grows stronger when its youth are empowered—given platforms to dream, create, and lead. Their journeys remind us that India’s progress is shaped not only in big halls or grand pavilions, but in the determination of young citizens who shape the nation’s story with every craft, innovation and idea they bring to life.
Download in PDF

PIB Headquarters
ପାରମ୍ପରିକତା ସହିତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ମିଳନ
ଯୁବପିଢି ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରୁଛନ୍ତି ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳାର ଐତିହ୍ୟ
25 NOV 2025 11:21AM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ୪୪ତମ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା (ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌)ରେ, "ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ" ବିଷୟବସ୍ତୁ କେବଳ ମଣ୍ଡପ କିମ୍ବା ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ - ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଷ୍ଟଲ ପଛରେ ଗର୍ବର ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଯୁବ କାରିଗର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ମୁହଁରେ ଜୀବନ୍ତ ହୋଇଉଠିଛି। ବିଜନୌରରୁ ମଧୁବନୀ, ଅଲୱାରରୁ କଚ୍ଛ ଏବଂ ଟ୍ୟୁନିସିଆର ଭୂମଧ୍ୟସାଗର ପାର ହୋଇ ହୋଇ ଟ୍ୟୁନିସିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ର ୨୦୨୫ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ପୁନଃଆକୃତି ଦେବାର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମର ବିସ୍ତୃତ କରିଡରରେ, ଏହି ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କେବଳ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରୁନାହାଁନ୍ତି। ସେମାନେ ପାରିବାରିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବହନ କରୁଛନ୍ତି, ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ପରୀକ୍ଷଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛନ୍ତି।
ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକରେ, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରକାଶନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରୁଛି ମେରା ଯୁବା ଭାରତ (ମାଇ ଭାରତ), ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନେତୃତ୍ୱ ଗଠନ କରିବା, ନବସୃଜନ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ୨୦୨୫ରେ, ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ସୁଯୋଗକୁ ପୂରଣ କରେ - ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିଜନୌରର ଜାଗେରୀ ଇନୋଭେଟର
ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବିଜନୌରରୁ ଆସିଥିବା ୨୬ ବର୍ଷୀୟ ନମନ ଶର୍ମା ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଛନ୍ତି, ଯିଏ ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ପଛରେ ପକାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆଗକୁ ବହନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଜଣେ ଯୁବ କୃଷି-ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଏକ ସରଳ ମିଶନ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା: "ମୁଁ ଗୁଡ଼ ଶିଳ୍ପକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।"
ଏକ ଆଖୁ ଚାଷ କରୁଥିବା ପରିବାରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ନମନ ତାଙ୍କ ସହକର୍ମୀମାନେ ବିଦେଶରେ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ମୂଳ ଭୂମିରେ ରହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ୨୦୨୧ ମସିହାରେ, ନମନ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ କମ୍ପାନୀ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଥିଲେ, ଯଦିଓ ସେ ୨୦୧୮ ମସିହାରୁ ପରୀକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କ ସାନ ଭାଇ (୨୧) ଏବଂ ଭଉଣୀ (୨୩) ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଙ୍କର ମୂଳ ସହଯୋଗୀ ଦଳ ଏବଂ ସେମାନେ ଏକାଠି ପ୍ୟାକେଜିଂ ୟୁନିଟରେ ୧୫ ଜଣ କାରଖାନା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ୨୫ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି।
ଏହା ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌, ଏବଂ ଏଠାକୁ ଆସିବା ଆକଷ୍ମିକ ନଥିଲା। ଏହା ବିଜନୌର ମହୋତ୍ସବରୁ ବସନ୍ତ ମହୋତ୍ସବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପରେ ଆସିଥିଲା। ଏବେ, ସେ ରପ୍ତାନୀ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମ୍‌ଇଜିପି) ପାଇଁ ଆବେଦନ କରୁଛନ୍ତି।
ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଐତିହ୍ୟ ବହନ କରୁଥିବା ମଧୁବନୀ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ
ବିହାର ପାଭିଲିୟନରେ, ମଧୁବନୀ ଚିତ୍ରକଳାଗୁଡ଼ିକର ଜୀବନ୍ତ ରଙ୍ଗ ତୁରନ୍ତ ଆଖିକୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିହାରର ଜିତୱାରପୁରର ୧୮ ବର୍ଷୀୟ ମଧୁରାମ କୁମାର ଝା ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି କଳାର ସମାନାନ୍ତର ଏକ ଗ୍ରାମ।
ତାଙ୍କ ଜେଜେମା ଜଣେ ସାଧାରଣ କଳାକାର ନୁହଁନ୍ତି। ସେ ହେଉଛନ୍ତି ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ବାଉଆ ଦେବୀ, ଜଣେ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ମିଥିଳା ପରମ୍ପରାର ଜଣେ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତି। ମଧୁରାମ ତାଙ୍କ କଳାକୃତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦେଖି ବଡ଼ ହୋଇଥିଲେ।
"ଯେତେବେଳେ ମୋ ଜେଜେମା ରଙ୍ଗ କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ବସି ସେ ଯାହା ମାଗୁଥିଲେ ତାହା ଆଣି ଦେଉଥିଲି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ହାତ ଦେଖି ଶିଖିଥିଲି," ସେ ଛଅ ​​ବର୍ଷ ବୟସରେ ଘଟିଥିବା ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସ୍ମୃତିକୁ ମନେ ପକାଇ କୁହନ୍ତି।
ତାଙ୍କର କଳା କ୍ୟାରିଅର ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ନେଇସାରିଛି। ତାଙ୍କର ବ୍ୟସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ସତ୍ତ୍ୱେ, ମଧୁରାମ ଏବେ ବି ତାଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି। "ମେଳା ଶେଷ ହେବା ପରେ ମୁଁ ଅଧ୍ୟୟନ ଆରମ୍ଭ କରିବି," ସେ ଆଗ୍ରହର ସହିତ କୁହନ୍ତି।
ସେ ତାଙ୍କୁ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ଏବଂ ପରିଚୟର ଅନୁଭୂତି ଦେଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ପାଭିଲିୟନ୍ କୁ ଶ୍ରେୟ ଦିଅନ୍ତି: "ସରକାର ଆମକୁ ଏକ ନାମ, ଏକ ମଞ୍ଚ ଦେଇଛନ୍ତି ... ମୋ ଜେଜେ ମାଆଙ୍କ ଯୋଗୁଁ।"
ମଧୁବାଣୀକୁ "ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ" କୁ ନେଇଯିବା ଏବଂ ଶେଷରେ, ଜଣେ ଆଇଆରଏସ୍‌ ଅଧିକାରୀ ହେବା କିମ୍ବା ଭାରତୀୟ ନୌସେନାରେ ଯୋଗଦେବା ତାଙ୍କର କଳା ପରି ବିସ୍ତାରିତ ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ।
ମଧୁରାମ ଏକ ସ୍ମରଣକାରୀ ଯେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଯୁବପିଢ଼ି ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କଲେ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ, ସ୍ମୃତିସ୍ପୃହା ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜୀବନ୍ତ, ବଢୁଥିବା କଳା ଭାବରେ।
ପାରିବାରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଧରି ରହିଥିବା ଯୁବ କୁମ୍ଭାର
ରାଜସ୍ଥାନ ମଣ୍ଡପରେ, ଟେରାକୋଟା ପାତ୍ରର ଧାଡି, ଭବ୍ୟ ଆଲୋକ ତଳେ ଝଲସୁଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ ବର୍ଷୀୟ କରିଶ୍ମା ପରଜାପତ, ମୃଦୁଭାଷୀ କିନ୍ତୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କୁମ୍ଭକାର ଶିଳ୍ପକୁ ଜୀବିକା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
"ଆମେ ମାଟି ଭାଙ୍ଗିଥାଉ, ତରଳାଇଥାଉ, ଭିଜାଇଥାଉ... ତା'ପରେ ମୋ ବାପା ଏହାକୁ ଆକୃତି ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ମାଟି ଚୁଲିରେ ରାନ୍ଧନ୍ତି," ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସାରା ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଖିଥିବା ସ୍ପଷ୍ଟତାର ସହିତ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରନ୍ତି।
କରିଶ୍ମା ଦୌସା ଜିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କର ବିଏ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ତାଙ୍କ ବାପା, ମାଆ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଦୁଇ ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କୁହନ୍ତି, "ଆମେ ଘରେ ପାଠପଢ଼ୁ କରୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ କାମରେ ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରୁ। ଏହା ଆମ ପରିବାରର କାମ"
ସେମାନଙ୍କର ଷ୍ଟଲ୍ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ: "ସରକାର ଆମଠାରୁ ଟଙ୍କା ନିଅନ୍ତି ନାହିଁ," ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଏ ସେମାନେ ଆବେଦନ କରନ୍ତି, ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁଇଥର ଚୟନ କରାଯାଇଛି।
କରିଶ୍ମାଙ୍କ ବିଷୟରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧୁନିକତା ମଧ୍ୟରେ ଗତି କରିବା, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, କୌଶଳ ବୁଝାଇବା ଏବଂ କଲେଜ ଜୀବନକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବିଷୟରେ କହିବା ସହଜ। ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଭାରତର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦୃଶ୍ୟମାନତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ରେ, ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଟେରାକୋଟା ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଉତ୍ପାଦ ନୁହେଁ, ଏହା ରାଜସ୍ଥାନର ମାଟିର ଛାପ ଯାହାକୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହାତରେ ଆକୃତି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇଛି।
ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବହନ କରାଯାଇଥିବା ୮୦୦ ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟ
ଯେତେବେଳେ ୨୬ ବର୍ଷୀୟ ଜାଭେଦ ଅବଦୁଲ୍ଲା ତାଙ୍କ କଳା ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତି, ସେ ଜାତିଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ପୁରୁଣା ଏକ ଇତିହାସକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରନ୍ତି। "ଆମର କାମ ୮୦୦-୯୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା, କିନ୍ତୁ ଆମ ପରିବାରର କାମ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା।"
ଗୁଜୁରାଟର କଚ୍ଛରୁ, ଜାଭେଦ ତମ୍ବା ଘଣ୍ଟି ତିଆରି କରନ୍ତି, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ ଗାଈ ଗଳାରେ ଭାରତୀୟ ଗାଈ ଘଣ୍ଟି ଭାବରେ ଗଣନା କରାଯାଉଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ତାହା ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର, ୱିଣ୍ଡ ଚାଇମ୍ ଏବଂ ଡୋରବେଲ୍‌ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ତାଙ୍କର ପାରିବାରିକ ବ୍ୟବସାୟରେ ୨୦ ଜଣ ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳା, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କାମ ଭାରତ ବାହାରକୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ଯାତ୍ରା କରିସାରିଛି; ଜଣେ ସମ୍ପର୍କୀୟ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି।
ଜାଭେଦ ସେହି କାରିଗର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପରମ୍ପରା ଭିତରୁ ନୂତନତ୍ୱ ଆଣିବା ଶିଖିଛନ୍ତି, ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଧାତୁକାର୍ଯ୍ୟ କୌଶଳ ବଜାୟ ରଖି ଆଧୁନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ କରୁଛନ୍ତି। ଜାଭେଦଙ୍କ ପାଇଁ, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ଏକ ବଜାର ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ, ଏହା ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ମଞ୍ଚ। ତାଙ୍କ ଷ୍ଟଲରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୃଦୁ ଭାବରେ ବାଜିଥିବା ଘଣ୍ଟି କଚ୍ଛର ପାଷ୍ଟୋରାଲ୍ ଇତିହାସର ପ୍ରତିଫଳନ ବହନ କରେ, ଯାହାକୁ କାରିଗର ଜଣେ ଯୁବ ସଂରକ୍ଷକ ଦ୍ୱାରା ରଖାଯାଇ ଏବଂ ନବୀକରଣ କରାଯାଏ।
ସୀମା ବାହାରେ: ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପାଭିଲିୟନର ଯୁବ ପରିଚୟ
ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ୨୦୨୫ ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପାଭିଲିୟନ ନିଜେ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ। ଏହି ବର୍ଷ, ଏହି ମେଳାରେ ୧୨ଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଏକାଠି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ଯେ, କିପରି ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ମହାଦେଶର ସଂସ୍କୃତି, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି।
ଏହି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ବିଦେଶୀ ଷ୍ଟଲଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ୟୁନିସିଆର ୨୬ ବର୍ଷୀୟ ଅହମ୍ମଦ ଶାହିଦ ଅଛନ୍ତି, ଯିଏ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଉତ୍ତର ଆଫ୍ରିକୀୟ କାରିଗରୀର ସ୍ୱାଦ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ହସ୍ତ-ଚିତ୍ରିତ ମାଟିର ସାମଗ୍ରୀ, ଜୀତ-କାଠ ରୋଷେଇ ସାମଗ୍ରୀ, ଲ୍ୟାମ୍ପ ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏହାର ମାଟିର ସୁନ୍ଦରତା ସହିତ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି - ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଭୂମିର କଳାକୃତି ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଅହମ୍ମଦ ତାଙ୍କ ପରିବାରର କଳାକୃତି ଶିଖି ବଡ଼ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ଆଜି, ସେ ଏକ ଛୋଟ ରପ୍ତାନୀ-ଭିତ୍ତିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି। "ଏଠାରେ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତି ... ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ଆମେ କିପରି ଜିନିଷ ତିଆରି କରୁ," ସେ ହସି ହସି କୁହନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ପରିଦର୍ଶକମାନେ କିପରି ପ୍ରକୃତ କୌତୁହଳ ଦେଖାନ୍ତି।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ବହୁତ କିଛି ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାଦକୁ ବୁଝିବା, ହୋଲସେଲରମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ସୀମାପାର ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ନିଜକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରବେଶପଥ।
ପରିବର୍ତ୍ତନର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ଯୁବପିଢ଼ି
ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ୨୦୨୫ କେବଳ ଏହାର ମଣ୍ଡପ ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ ବରଂ ମେଳାକୁ ଏହାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିଫଳନ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୁବପିଢ଼ି - ଉଦ୍ୟୋଗୀ, କାରିଗର, ନବସୃଜନକାରୀ, ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ରୂପରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଜ୍ଞାନକୁ ଆଧୁନିକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରେ, ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିଭାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି, ପାଳନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହେବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଏ ସେତେବେଳେ ଏକତା କିପରି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ।
ସେମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଯାହା ଏହାର ପ୍ରତୀକ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କ ପାଇଁ, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, ନୂତନ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ବଜାରକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଭାବରେ ଦେଖିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ।
ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀରେ ଏକ ସରଳ ସତ୍ୟ ରହିଛି: ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନା ​​ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଏ - ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା, ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦିଆଯାଏ। ସେମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି କେବଳ ବଡ଼ ବଡ଼ ହଲ୍ କିମ୍ବା ବିଶାଳ ମଣ୍ଡପରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଯୁବ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଆକାର ଗ୍ରହଣ କରେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଳା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଦେଶର କାହାଣୀକୁ ଆକାର ଦିଅନ୍ତି।