Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the meeting with National Awardee Teachers
04 SEP 2025 9:58PM by PIB Delhi
There is a natural respect for teachers in our tradition, and they are also a great strength of society. It would be wrong to make teachers stand up for blessings. I do not wish to commit such a sin. But I would certainly like to have a dialogue with you. For me, it has been a wonderful experience to meet you all. Each of you must have a story of your own, because without it, you would not have reached this stage. It is difficult to find enough time to know all those stories, but whatever little I could learn from you was truly inspiring, and for that, I heartily congratulate you all. Receiving this national award is not the end in itself. Now, everyone’s attention is upon you after this award. This means your reach has expanded significantly. Earlier, the area of your influence or command was limited, but now after this recognition, it can grow much wider. I believe this is the beginning, and one must seize this opportunity. Whatever you have within you, you should share it as much as possible. As you do so, your sense of satisfaction will only grow, and you should continue to strive in that direction. Your selection for this award is a testimony to your hard work and constant dedication. Only because of that has this been possible. A teacher is not just about the present but also shapes the future generations of the nation, polishes the future, and I believe this is no less a form of service to the nation than any other. Today, crores of teachers like you are engaged in the service of the nation with the same devotion, sincerity, and dedication. Not everyone gets the opportunity to come here. Perhaps many did not even try, or some did not even take notice. There are countless people with such capabilities. It is the collective efforts of all of them that ensure the nation continues to progress, new generations continue to be nurtured, who live for the nation and in that, everyone has a contribution.
Friends,
Our country has always revered the Guru–Shishya tradition. In Bharat, a teacher is not just seen as someone who imparts knowledge, but as a guide for life. I often say, the mother gives birth, but the teacher gives life. Today, as we move forward with the goal of building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), this Guru–Shishya tradition is also one of our greatest strengths. Teachers like you are the symbols of this noble tradition. You are not only imparting literacy to the younger generation, but also teaching them to live for the nation. Somewhere in your heart, you carry the thought that the child for whom you are devoting your time may one day serve this nation. I congratulate you for all such dedicated efforts.
Friends,
Teachers are the foundation of a strong nation and an empowered society. Teachers understand the importance of adapting curricula and syllabi according to the times. They wish to be free from outdated practices, and this same spirit is also reflected in the reforms being carried out for the nation. Just now Dharmendra ji mentioned this point, so I would like to take it forward. Reforms must be continuous. They should be suited to the present time but also have a long-term vision. They must understand, accept, and prepare for the future. As far as this government’s commitment is concerned, we are fully committed, because we believe that without timely reforms, Bharat cannot claim the rightful place it deserves in today’s global scenario.
And friends,
I said this from the Red Fort on 15th August that to make Bharat self-reliant, next-generation reforms are essential. I also promised the people of this country that there would be a double celebration of joy before Diwali and Chhath Puja. Now, since you have all been engaged here for two days, perhaps you did not get a chance to look at the newspapers or watch television, or maybe at home someone said to you, “Oh, your photo has been published!” Anyway, the spirit with which we are moving forward and in the same spirit yesterday the Government of Bharat, in collaboration with the states, took a very major decision. This is a very important decision: GST has now become simpler and easier. There are now only two principal rates of GST. It is 5 percent and 18 percent. On 22nd September, Monday, the first day of Navratri, and Navratri is deeply associated with ‘Matrushakti’ (the power of motherhood), on this auspicious day, this reformed version of GST, this next-generation reform, will come into effect. From Navratri itself, the essential needs of crores of families across the country will begin to be available at lower prices. This year, the festive cheer of Dhanteras will also be greater, because taxes on dozens of items have now been significantly reduced.
Friends,
When GST was implemented eight years ago, a decades-old dream was fulfilled. This was not something that began after Modi became Prime Minister. The discussions had been going on long before that. The problem was that there was only talk, no action. GST was one of the biggest economic reforms in independent Bharat. At that time, the country was freed from the web of multiple taxes, which was a major achievement. Now, as Bharat progresses in the 21st century, there was a need for next-generation reform in GST, and that has been accomplished. Some friends in the media are calling it GST 2.0, but in reality, it is a double dose of support and growth for the nation. Double dose means savings for ordinary families on one hand, and on the other hand, new strength for the country’s economy. With these new GST reforms, every family in the country will benefit immensely. Everyone including the poor, the neo-middle class, the middle class, farmers, women, students and youth will gain from the tax reductions. From paneer (cottage cheese) to shampoo and soap, everything will now be cheaper than before. This will greatly reduce your monthly household expenses and kitchen expenses. Even taxes on scooters and cars have been reduced. This will especially help the young people who are just starting their careers. By lowering GST, it will also become easier to manage the household budget and improve one’s lifestyle.
Friends,
The decision taken yesterday is truly gratifying. Its real impact can only be understood if you recall the tax rates before GST. Sometimes we don’t even realize how much things have changed. For example, in your own family, if a child scores 70 marks, and then improves to 71, 72, or 75, nobody pays much attention. But if that same child scores 99, suddenly everyone notices and that’s exactly my point.
Friends,
Before 2014, under the previous government … and I am not here to criticize any government, but since you are teachers, you can easily make this comparison and even explain it to your students. Almost every item was burdened with heavy taxes. Be it household items, agricultural goods, medicines, or even life insurance. The Congress government levied separate taxes on them. If that system had continued, if today we were still under the 2014 tax regime, then for every purchase of 100 rupees, you would be paying 20–25 rupees in taxes. But now, since you have given me the opportunity to serve, our focus under the BJP-NDA government has been on increasing savings and reducing family expenses. That is why so many reductions have now been made in GST.
Friends,
No one can forget how the Congress government had increased your monthly household budget. Toothpaste, soap, hair oil, all carried a tax of 27 percent. You may not remember it today, but you used to pay for it. Everyday items like plates, cups, spoons etc. all had taxes ranging from 18 to 28 percent. Tooth powder carried a 17 percent tax. In other words, almost every essential item of daily use was heavily taxed during the Congress era. The situation was such that Congress even imposed a 21 percent tax on children’s toffees. Maybe you noticed it in the newspapers back then, maybe not. But if Modi had done it, people would have pulled out their hair in outrage. Even bicycles, which are a daily necessity for crores of people in this country, carried a 17 percent tax. Sewing machines, which are a source of dignity and self-employment for millions of mothers and sisters, carried a 16 percent tax. For the middle class too, even leisure and travel had been made difficult. During Congress rule, hotel room bookings were taxed at 14 percent, and on top of that, many states also imposed luxury tax. Now, on such items and services, there will be only a 5 percent tax. And of course, some critics will still write “Modi still charges 5 percent.” But look at the change: even on hotel rooms costing up to 7,500 rupees, only 5 percent GST will apply. This has been made possible because you chose a government that delivers and it is the BJP-NDA government.
Friends,
Earlier, there was often a complaint that medical treatment in Bharat was too expensive. Even basic tests were out of reach for the poor and middle class. The reason was that the Congress government imposed a 16 percent tax on diagnostic kits. Our government has reduced the tax on such items to just 5 percent.
Friends,
Building a house during Congress rule was an extremely costly affair. Why? Because the Congress government levied 29 percent tax on cement. Somehow, even if a house was built, bringing in basic household appliances like an AC, a TV, or a fan was very expensive, because the Congress government imposed a 31 percent tax on such goods. Thirty-one percent! Now our government has reduced the tax on such items to 18 percent, which is nearly half.
Friends,
Farmers too were deeply troubled during Congress rule. Before 2014, the cost of cultivation was very high while profits were very low. The reason was that even on agricultural equipment, the Congress government imposed heavy taxes. Whether it was tractors, irrigation equipment, hand tools, or pumping sets, such items were taxed at rates ranging from 12 to 14 percent. Now, on many such items, GST has been reduced to either zero or just five percent.
Friends,
Another pillar of a ‘Viksit Bharat’ is our ‘Yuva Shakti’’ (youth power). It has been ensured that our young people get more employment opportunities, and that those engaged in small businesses face fewer difficulties. Sectors that employ the maximum labour force are getting huge relief through lower GST rates. Be it textiles, handicrafts, or leather, the workers and business owners in these sectors have greatly benefited. Along with this, the prices of clothes and footwear are also set to decrease significantly. For our start-ups, MSMEs, and small traders, not only have taxes been reduced, but some procedures have also been simplified. This will further increase their ease of doing business.
Friends,
Young people will benefit in another area as well which is the fitness sector. Taxes on services like gyms, salons, and yoga have been reduced. This means our youth will be both fit and hit. And let me remind you that when the government is doing so much for your fitness, I keep repeating one point: you are the kind of people who interact with 200 others every day, so please do share my message with them that obesity is a major concern for our country. That’s why I say, start by reducing your oil consumption by 10 percent. Muhammad ji, you become my ambassador for this. The fight against obesity should not weaken.
Friends,
If I summarize the reforms made in GST, I would say that they have added five jewels to Bharat’s vibrant economy. First, the tax system has become much simpler. Second, the quality of life of Indian citizens will further improve. Third, both consumption and growth will get a new boost. Fourth, ease of doing business will strengthen investment and job creation. And fifth, cooperative federalism, i.e. the partnership between the states and the Centre, will become stronger for a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
“Our citizens are like divinity” is our guiding mantra. This year, not only has GST been reduced, but income tax has also been significantly lowered. Income up to 12 lakh rupees has been made completely tax-free. Nowadays when you file your ITR, you feel the pleasant effect of this decision even more, don’t you? That means savings in income as well as in expenditure. If this isn’t a “double bonanza,” then what is!
Friends,
These days the inflation rate is also at a very low level, under control and this is what we call pro-people governance. When decisions are taken in public interest and national interest, the country moves forward. That is why today Bharat’s growth is around 8 percent. We are growing at the fastest pace in the world. This is the strength of 140 crore Indians, the determination of 140 crore Indians. And I want to say again to my fellow citizens: to make Bharat self-reliant, the journey of reforms will continue and it is not going to stop.
Friends,
Self-reliance is not just a slogan for Bharat. Concrete efforts are being made in this direction. I also expect all of you, and all the teachers of the country, to keep sowing the seeds of this idea, the importance of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India), into every student. You are the ones who can explain to children, in their own simple language and dialect, why self-reliance is so important for Bharat. And they believe you. You can tell them that a country dependent on others can never progress as fast as its true potential allows.
Friends,
Among today’s students and the coming generations of Bharat, one question must be consistently promoted and spread and it is our duty. I want it to be discussed even in school assemblies. Sometimes, just try this experiment. You won’t even realize how many foreign-made things have entered your home. Not that you deliberately want foreign goods, but without noticing, they’re already there. Children, sitting with their families, should make a list of all the things used from morning till the next morning. They will be surprised that even a hairpin is foreign, even a comb is foreign! They don’t realize it. Once awareness comes, the child will say: “Oh, what does my country gain from this?” And that’s why I believe you can inspire the entire new generation. Today, we have the fortune of fulfilling the work Mahatma Gandhi once left for us to complete. I want us all to take it forward. And I always tell children, encouraging them: What can I do so that I fulfil at least one need of my country? If something is not available in my country, then I will make it. I will try. I will bring it here.
Now just imagine, even today, our country has to import edible oil worth one lakh crore rupees. Edible oil! We are an agriculture-driven nation. Whether it’s our lifestyle, our needs, or our compulsions, there are many such things. But the country must become self-reliant. Right now, one lakh crore rupees flows out. If that money had stayed here, so many schools could have been built, so many children’s lives could have been shaped. That is why we must make Atmanirbhar Bharat our life mantra. We must inspire the new generation for it, and we must connect ourselves with the needs of the nation. This is very important. It is the nation that takes us from where we are to where we can go. It is the nation that gives us so much. So we must always think: what can we give to the nation, what needs of the country can we fulfil? This must live in the heart of every student, every member of the new generation.
Friends,
Today, a new passion for innovation, for science and technology, has awakened among Bharat’s students. The success of Chandrayaan has played a very big role in this. Chandrayaan inspired every child in the country to dream of becoming a scientist, of becoming an innovator. Recently we saw, when Group Captain Shubhanshu Shukla, who returned from a space mission, visited his school, the whole atmosphere had transformed. Behind Shubhanshu’s achievement, his teachers surely had a role, otherwise, it would not have been possible. This shows that teachers don’t just teach young people, they shape them, they give them direction.
Friends,
Your efforts are now being supported by the Atal Innovation Mission and Atal Tinkering Labs as well. So far, 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up across the country. The nation has also decided to create 50,000 more Atal Tinkering Labs, and work on this is progressing rapidly. It is through the efforts of teachers like you that the young generation of Bharat will truly get every opportunity for innovation in these labs.
Friends,
On one hand, our government is emphasizing innovation and digitally empowering the youth. On the other hand, we must also protect our new generation, our schoolchildren, our students, and our children at home from the negative impacts of the digital world. Alongside this, it is our collective duty to focus on improving their health and productivity. You must have seen when the recent Parliament session was held, we passed a law related to online gaming. Teachers should know about this. It is about gaming and gambling. Unfortunately, what begins as gaming often turns into gambling. This is why the government took a major decision. There were powerful forces that never wanted such a law to come into effect, never wanted a ban on gambling in our country. But today we have a government with the political will and a heart that cares for the bright future of the nation and its children. That is why, without bowing to any pressure or worrying about criticism, we brought a law regarding online gaming. There were many such online games that were influencing our students. Money was involved. People would invest with the intention of earning more. I even received reports from some places that in families, where every household member has a mobile phone, including women, they would spend time playing these games after the family left for work during the day. Cases of suicide were reported and people fell into debt. Families were being destroyed, financial losses were mounting. And this problem was like an addiction, like drugs. These games trap you, lure you with attractive content, and anyone can get caught. It became a matter of grave concern for families. That is why I say, while the law has been made, it is equally important to create awareness among children. Parents may complain, but they cannot change the situation because it creates an environment of tension at home. Teachers, however, can play a very big role. We have passed the law, and for the first time, we have ensured that such harmful content will not reach children. I urge all of you teachers to raise awareness about this among your students. But here there are two aspects: gaming itself is not bad; gambling is bad. When there is no money involved, it is a different matter. As you know, in fact, the Olympics too have recognized certain forms of gaming as a sport. That is about talent development, skill development, and training those who excel and that is something entirely different. But when it turns into addiction, when it ruins children’s lives, that is a situation of great concern for the nation.
Friends,
Our government is making efforts so that our youth can expand their global presence in the gaming sector. In Bharat too, those engaged in creative work can develop many new games through our stories, narratives, and traditions. We can capture the global gaming market. Bharat also has many ancient games and rich cultural content that can make waves in the world of online gaming. In fact, some of it is already doing so, and we can achieve much more. Several start-ups are doing remarkable work in this field. If schools and colleges also provide students with information about these opportunities, I believe it can open up a very good career option for them.
Friends,
From the Red Fort, I had raised a point that many of you have asked me about. I had strongly appealed for adopting “Vocal for Local”, for embracing Swadeshi. Swadeshi means whatever is produced in our country, whatever is made here, those things that carry the sweat of our countrymen, those things that carry the fragrance of our soil. That is Swadeshi for me. And we must feel proud of it. Every household should tell their children to put up a board at home … Just as we say “Har Ghar Tiranga,” we must also say “Har Ghar Swadeshi.” Every shopkeeper should put up a board proudly saying, “This is Swadeshi.” We must create pride in saying: “This belongs to my country and this is made in my country.” We must build such an atmosphere, and teachers can play a very big role in this campaign of being Vocal for Local.
In schools, children can be taught to identify “Make in India” products through projects and activities. You can teach this playfully. For example, as an assignment, children can prepare a list of how many things in their home are Swadeshi. As I said earlier, they can present it the next day in class. Families can then decide that this month we’ll reduce non-Swadeshi items by this much, next month by that much. Gradually, the entire family will shift to Swadeshi. I would even suggest that if a school has, say, ten classes then each class can take turns to hold a morning rally in the village with placards promoting Swadeshi. One day it can be Class 1, the next day Class 2, the third day Class 3, and so on. This way, the atmosphere of Swadeshi, Swadeshi, Swadeshi will constantly remain alive in the village. I believe this can greatly strengthen the economic power of the country. If every individual contributes even a little, the dream we have envisioned, which is to make the country a ‘Viksit Bharat’ by 2047, can be achieved. And tell me, who would not want the country to be developed? Nobody! But for that, we must begin somewhere. We must make the effort.
Friends,
In our schools, we celebrate different kinds of festivals and events. We can also bring the message of Swadeshi into these celebrations. We should see how we can use Indian products for decoration, or how in art and craft classes we can use indigenous materials. Such practices will create an atmosphere that nurtures the spirit of Swadeshi in children from an early age.
Friends,
In schools, we celebrate many special days. Then why not also celebrate a “Swadeshi Day”, a “Swadeshi Week”, or a “Local Products Day”? If we run this as a campaign, with you teachers leading it, you can make a huge contribution in giving society a new identity and direction. An environment can be created where children bring a local product from their homes and share its story, where it was made, who made it, and what importance it holds for the country. Children can also connect with local manufacturers and artisans, families who have been practicing handicrafts for generations. Schools can invite such people to interact with the students, to share their experiences. Even during birthday celebrations, when gifts are exchanged, children can be encouraged to give Made in India items, proudly saying, “Look, this is Made in India, I brought this especially for you.” In short, we must make Made in India the basis of our lives. We must carry this forward as our responsibility. By doing so, values like patriotism, self-confidence, and dignity of labour will naturally become a part of our social life. This will inspire our youth to link their personal success with the progress of the nation. And this, I believe, is the greatest formula for building a ‘Viksit Bharat’. I am confident that all of you, as teachers, will join this great mission of nation-building with a sense of duty. And when you shoulder this responsibility of making our country stronger, we will surely achieve the results we desire. Once again, I warmly congratulate all of you for receiving this prestigious national award. And today, I have done what you usually do—I have given you homework! I am fully confident that you will complete it. Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীগী 7, লোক কল্যান মার্গতা নেস্নেল এৱার্দী ওজাশিংগা লোয়ননা উন্নবদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
04 SEP 2025 9:58PM by PIB Imphal
ঐখোয়না ওজাশিংদা মহৌশানা ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং মখোয় অসি খুন্নাই অসিদা অচৌবা শক্তি অমনি। অমসুং ওজাশিংবু য়াইফ-মঙ্গোল পীনবগীদমক লেপচবা অসি পাপ অমনি। মরম অদুনা ঐনা অসিগুম্বা পাপ অসি তৌবা পামদে। ঐহাক্না অদোমগা পাউ ফাওনবা য়াম্না পাম্মি। পুম্নমকপু উবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা অমনি, তশেংনমক্কীদি ঐহাক্না পুম্নমকপু পামজৈ, মরমদি নখোয় খুদিংমক্না নখোয়গী পুন্সিদা ৱারী অমা লৈরমগনি মরমদি মদু য়াওদনা অদোম্না মফমসিদা য়ৌরকলোই। অদুবু মতম ময়াম্না কাইথোকপা হায়বসি অরুবা ওইগনি, অদুবু ঐহাক্না পুম্নমকপু মশক খঙবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি য়াম্না ইথিল পীনীংঙাই ওই অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। মরম অদুনা নেস্নেল এৱার্দ অসি ফংলকপা অসিনা লোইবা নত্তে। হৌজিক মীপুম খুদিংমক্কী মীৎয়েং অদোমদা থম্মি, মসিগী এৱার্দ অসিগী মতুংদা মীপুম খুদিংমক্কী মীৎয়েং অদোমদা থমগনি। মসিনা তাকপদি অদোমগী এচিবমেন্ত অসি য়াম্না হেনগৎলে। মমাংদা নহাক্কী ইথিলগী মফম নৎত্রগা কমান্দগী মফম অসি হৌজিক্তি এৱার্দ অসিগী মতুংদা য়াম্না হেনগৎলকপা য়াই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি হৌরকফম অসি মফমসিদগী হৌগনি, নহাক্না খুদোংচাবা লৌগদবনি, নহাক্না তৌবা য়াবা মখৈদা নহাক্কী খুদোংচাবা পুম্নমক শিজিন্নগদবনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোমগী অপেনবগী থাক অসি হেনগৎলকখিগনি, মরম অদুনা অদোম্না মদুগী মায়কৈদা হোৎনগদবনি। মসিগী এৱার্দ অসিগীদমক্তা অদোমবু খনগৎপা অসি অদোমগী কন্না হোৎনবগী, অদোমগী লেপ্পা লৈতনা চংশিনবগী খুদম্নি। মদুগী মতুংদা খক্তনা মসি পুম্নমক ওইথোকপা ঙমগনি অমসুং ওজা অমা হায়বসি হৌজিক্কী মতমদতা নত্তে, মহাক্না লৈবাক অসিগী তুংগী চারোন-শুরোনসু শেম্মী, মহাক্না তুংগী মতমসু ফগৎহল্লি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিসু লৈবাক অসিগীদমক কনাগুম্বা অমনা তৌরিবা সর্বিসকী কেতগোরীদা লৈবাক্কীদমক তৌরিবা সর্বিসতগী হন্থবা অমত্তা নত্তে। ঙসিদি, অদোমগুম্বা ওজা কোতি কয়া লৈবাক অসিগী সেবা তৌবদা মপুং ফানা থৌনা লৈরে। মীপুম খুদিংমক্না মফম অসিদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংদে। মীওই কয়ানা হোৎনখিদবসু য়াই, মীওই খরনা খঙখিদবসু য়াই অমসুং মসিগা মান্নবা তৌবা ঙম্বশিং লৈবা মীওই কয়া লৈরম্বা য়াই, মীওই কয়া লৈরম্বা য়াই অমসুং মখোয়গী অপুনবা হোৎনবগী মহৈদি লৈবাক অসিনা লেপ্তনা খুমাং চাউশিল্লকপা, অনৌবা চারোন-শুরোন শেমগৎলকপা, লৈবাক অসিগীদমক হিংলিবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না থৌদাং লৌরিবা অসিনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসি মতম পুম্নমক্তা গুরু-শিষ্য চৎনবীগী ভক্ত অমা ওইদুনা লাক্লি। ভারত্তা গুরু অসি লৌশিং পীরিবা খক্তা নত্তনা পুন্সিবু লমজিং-লমতাকপীবসু ওইরি। ঐহাক্না করিগুম্বা মতমদা হায় মদুদি, মমা অমনা অঙাং পোকই, গুরুনা পুন্সি পী। ঙসি, ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা পান্দমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লিবা অসিদা, গুরু-শিষ্য চৎনবী অসি ঐখোয়গী অচৌবা শক্তি অমনি। অদোমগুম্বা ওজাশিং অসি অচৌবা চৎনবী অসিগী খুদম্নি। অদোম্না অনৌবা চারোন-শুরোনবু লাইরিক হৈনবা তম্বীবতা নত্তনা মখোয়বু লৈবাক অসিগীদমক হিংনবা তাকপীরি। ঐহাক্না মতম কাইথোক্লিবা অঙাং অসিনা লৈবাক অসিগীদমক কান্নবা করিগুম্বা অমা ওইরক্কনি হায়বগী ৱাখল্লোন অমা অদোমদা লৈরি। অমসুং অদোম পুম্নমকপু হোৎনরিবা অসিগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ওজাশিংনা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক অমসুং মপাঙ্গল লৈবা খুন্নাই অমগী য়ুম্ফম্নি। করিক্যুলম অমসুং সিলেবসতা মতম চানা অহোংবা পুরকপগী তঙাইফদবা অদু ওজাশিংনা খঙই। মখোয়না মতমগা চুনদ্রবা পোৎলমশিংদগী নীংতম্বা পাম্মি অমসুং হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিগীদমক পায়খৎলিবা রিফোর্মশিংদা য়াওরি। ধর্মেন্দ্র জীনা মসি ঙরাং পনখি, মরম অদুনা ঐহাকসু ৱাফম অসি মাংলোমদা পুখৎচরি। অহানবদা, রিফোর্মশিং অসি লেপ্পা লৈতনা পাংথোক্কদবনি, মখোয় অসি মতম চানা পাংথোক্কদবনি অমসুং মতম শাংনা মীৎয়েং থমগদবনি। তুংলমচৎপু খঙবা, থাজবা অমসুং লৌশিনবা হায়বসি তুংলমচৎকী মওং ওইগদবনি। অমসুং মসিগী সরকার অসিগী অচেৎপা ফিরেপকী মতাংদা, ঐখোয়না মদুগীদমক মপুং ফানা অচেৎপা ফিরেপ লৌরে মরমদি মতম চানা অহোংবা পুরক্ত্রবদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু ঙসিগী মালেমগী ফিভম অসিদা ফংফম থোকপা মফম অদুদা পুরকপা ঙম্লোই হায়না ঐখোয়না থাজৈ।
অমসুং মরুপশিং,
ঐহাক্না ওগস্ত 15দা লাল কিলাদগী হায়খি মদুদি ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগীদমক নেক্স জেনরেসনগী রিফোর্মশিং পাংথোকপা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা হায়জখি মদুদি হন্দক্কী দিৱালী অমসুং ছথ পুজাগী মমাংদা, নুংঙাইবা শরুক অনি হেনগৎকনি। হৌখিবা নুমিৎ অনি অসিদা অদোম্না চিনখিবনা মরম অদুনা অদোম্না ন্যুজ পেপর অমা পাবা নৎত্রগা তি.ভি. য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলমদবা য়াই নৎত্রগা অদোম্না য়ুমদা ৱারী শানরম্বা য়াই, ও, অদোমগী ফোতো অদু মদুদা ফোঙলব্রা? ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লিবা ৱাখল্লোন অসিগী মতুং ইন্না, ঙরাং ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা লোয়ননা য়াম্না চাউবা ৱারেপ অমা লৌখি অমসুং মসি য়াম্না মরু ওইবা ৱারেপ অমনি। হৌজিক GST অসি হেন্না লায়থোক্লে, হেন্না লায়থোক্লে। মরু ওইনা GSTগী রেৎ অনী লৈরি, 5% অমসুং 18%, 5% অমসুং ১8% অমসুং সেপ্তেম্বর 22, থাংজ নুমিৎ অসি নবরত্রিগী অহানবা নুমিৎনি অমসুং হায়রিবা পুম্নমক অসি ইমাগী শক্তিগা য়াম্না নক্না মরী লৈনৈ অমসুং মরম অদুনা নবরত্রিগী অহানবা নুমিৎ অসিদা GSTগী রিফোর্ম তৌরবা ভর্জন, নেক্স জেনরেসনগী রিফোর্ম চৎনহনগনি। মসিনা তাক্লিবদি নবরত্রিদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর কয়াগী মথৌ তাবশিং অসি মমল হন্থনা ফংহনবা হৌরগনি। মসিগী মতম অসিদা ধনতেরাসকী নুংঙাইবা অসি অমুক্কা হেন্না হেনগৎলগনি, মরমদি পোৎলম কয়াগী তেক্স হৌজিক য়াম্না হন্থরে।
মরুপশিং,
চহি 8গী মমাংদা GST ইমপ্লিমেন্ত তৌখি , দিকেদ কয়াগী মঙলান মঙফাওনখি। অসুম্না মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা হায়রিবা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসি থোকখিবা নত্তে মদুগী মমাঙদসু লৈরম্মি। থবক অসি পাংথোকখিদে, খন্ন-নৈনখি। মসি নীংতম্লবা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোনগী রিফোর্ম অমনি। মতম অদুদা, লৈবাক অসি তেক্স মখল কয়াগী লাংদগী কোকহন্নবা অচৌবা থবক অমা পায়খৎখি। হৌজিক, ভারতনা 21শুবা চহিচাদা মাংলোমদা চংশিল্লকপদা, GSTদা নেক্স জেনরেসনগী রিফোর্ম অমা মথৌ তাখি অমসুং মসি পাংথোক্লে। মীদিয়াদা লৈরিবা মরুপ খরনা মসি GST 2.0 হায়না কৌরি, অদুবু তশেংনমক্কীদি মসি লৈবাক অসিগী মতেং অমসুং চাউখৎপগী দবল দোস ওইরি। দবল দোস হায়বসিনা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্কী ইমুং-মনুংগীদমক অমরোমদা সেভিং অমসুং অতোপ্পা অমরোমদনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা শক্তি পীবা হায়বসিনি। লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক্না অনৌবা GST রিফোর্মশিং। লাইরবশিং, নিও মিদ্দল ক্লাস, মিদ্দল ক্লাস, লৌমীশিং, নুপীশিং, মহৈরোয়শিং, নহাশিং, পুম্নমক্না GST তেক্সতা হন্থরকপগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি। পেনিরদগী হৌরগা শেম্পু-সাপোন ফাওবদা, পুম্নমক হান্নদগী হেন্না মমল হন্থরগনি অমসুং মসিনা অদোমগী থাগী শেনফম অমসুং চাকশঙগী চাদিং য়াম্না হন্থহল্লগনি। স্কুতর অমসুং কারগী তেক্সসু হন্থখ্রে। মসিনা মখোয়গী থবক তৌবা হৌরক্লিবা নহাশিং অদুদা কান্নবা কয়া অমা পীগনি। GST হন্থবনা অদোমগী ইমুংগী বজেৎ শেম্বা অমসুং অদোমগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ঙরাং লৌখিবা ৱারেপ অসি কয়া য়াম্না নুংঙাইবা ওইবগে, মসিগী অচুম্বা ইথিল অসি GST গী মমাংগী তেক্স রেৎশিং অদু নিংশিংলবদি খঙবা ঙমগনি। করিগুম্বা মতমদা থোক্লিবা অসিদি হান্নগী অসিগুম্বদু ঐখোয়না খঙদে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না হান্না লৈরম্বা অদু নিংশিংলি, অদুগা করিগুম্বা খরদি মফমসিদগী মফমসিদা চৎলক্লে হায়বা ঐখোয়না খঙলে। হৌজিক, অদোমগী ইমুংদসু, করিগুম্বা অঙাং অমনা স্কুলদা মার্ক 70 ফংলদি অমসুং করিগুম্বা মহাক্না 70গী মনুংদা 71-72-75 ফংলবদি, ঐখোয়না পুক্নিং চংদে, অদুবু করিগুম্বা ঐখোয়না 99 ফংলবদি, মসিদা অচৌবা অমা লৈ হায়বা ঐখোয়না খুদক্তা খঙলে, মরম অদুনা ঐনা হায়নিংলিবা অসিদি...
মরুপশিং,
2014গী মমাংদা, মতম অদুগী সরকারনা পোৎলম খুদিংমক্তা তেক্স লৌরম্মি। ঐহাক্না মফম অসিদা লৈঙাক অমত্তবু য়েৎনবা লাকপা নত্তে, অদুবু অদোম ওজা অমনি, অদুনা অদোম্না অঙাংশিংদসু লায়না চাংদম্নবা অমসুং তাকপীবা য়াই। মতম অদুদা, মমাংগী সরকারদা, ঐহাক্না 2014দা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা, কৈথেলগী পোৎলমশিং ওইগেরা, লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং ওইগেরা, হিদাক-লাংথকশিং ওইগেরা অমসুং লাইফ ইন্সুরেন্স ফাওবা ওইগেরা, অসিগুম্বা পোৎলম কয়াদা কংগ্রেস সরকারনা তোঙান-তোঙানবা তেক্স লৌরম্মি। করিগুম্বা মসি চপ মান্নবা মতম ওইরম্বা তারবদি, করিগুম্বা অদোম্না ঙসি 2014দা লৈরম্বা তারবদি, করিগুম্বা নহাক্না লুপা 100গী পোৎশক অমা লৈরবদি, নহাক্না লুপা 20-25গী তেক্স পীগদবনি, অদুবু হৌজিক্তি নহাক্না ঐঙোন্দা BJP সরকারদা, NDA সরকারদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীরে।
মরুপশিং,
কংগ্রেস সরকারনা করম্না অদোমগী থাগী বজেৎ হেনগৎহনখিবগে হায়বসি কনাগুম্বা অমত্তনা নীংশিংবা ঙম্লোই। ঙসিদি নহাক্না তুথপেস্তা, সাপোন, কোকতৈ থাওদা করম্না তেক্স লৌখিবগে হায়বদু নীংশিংদ্রবসু, নহাক্না মদুগী শেল পীরম্মি। চিঞ্জাক্কী প্লেৎ, কপ, চামচ, অসিনচিংবদা চাদা 18দগী 28 ফাওবগী তেক্স লৈরম্মি। তুথ পাউদরদা চাদা 17গী তেক্স লৈরম্মি, হায়বদি, অসিগুম্বা নুমিৎ খুদিংগী পোৎলম খুদিংমক্তা কংগ্রেসকী মতমদা তেক্স য়াম্না চঙলম্মি। অসিগুম্বা ফীভম অসি লাকখি মদুদি কংগ্রেসনা অঙাংশিংগী তোফিদা ফাওবা চাদা 21গী তেক্স লৌরম্মি। মতম অদুদা অদোম্না ন্যুজপেপরদা উরমগদ্রা নৎত্রগা উরমলোইদ্রা হায়বদি ঐহাক্না খঙদে। অদুবু করিগুম্বা মোদীনা মসি তৌরম্লবদি ঐহাক্কী কোক অসি য়াওরমলরোই। লৈবাক অসিদা মীওই করোর কয়াগী নুমিৎ খুদিংগী মথৌ তাবা বাইসাইকলসু চাদা 17গী তেক্স লৌখি। সিৱিং মেছিন অসি ইশাগী ইকাই খুম্নবা অমসুং ইশাগী থবক ফংনবগী পাম্বৈ অমনি, মমা অমসুং ইচানুপী মিলিয়ন কয়াগীদমক, মসি খুৎলাই অমনি, মসিদা চাদা 16গী তেক্স লৈ। কংগ্রেসনা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংবু মফম অমদগী অমদা চৎথোক চৎশিন তৌবদা অৱাবা ওইহল্লি। কংগ্রেসকী লৈঙাক মতমদা, হোতেল রুম বুক তৌবদা চাদা 14গী তেক্স লৌরম্মি অমসুং তোঙান তোঙানবা রাজ্য কয়াদা লকজরী তেক্স লৌরম্মি। অসিগুম্বা পোৎলম অমসুং সর্ভিস খুদিংদা হৌজিক্তি 5%গী তেক্স খক্তমক লৌগনি। হৌজিক, অদোম্না খঙলে মদুদি 5% হায়বসিনা কনাগুম্বা অমনা ইগনি মদুদি মোদীনা হৌজিকসু 5% লৌরি। হোতেলশিংদা লুপা 7500গী মমল ওইবা রুম ফাওবা 5%গী চাংদা তেক্স লৌগনি। থবক অসি পাংথোকখ্রে, অদোম্না থবক তৌরিবা সরকার অমা খনখি, অদুম ওইনমক, BJPগী NDA সরকারনা থবক অসি পাংথোকখ্রে।
মরুপশিং,
মমাংদা, ভারত্তা লায়েং অসি য়াম্না মমল য়াম্মী, অপীকপা তেস্তশিং অসিদসু লাইরবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা তৌবা ঙমলমদে, মরমদি দাইএগ্নোস্তিক কিৎশিংদা কংগ্রেস সরকারনা চাদা 16গী তেক্স লৌরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা অসিগুম্বা পোৎলম পুম্নমক্কী তেক্স অসি চাদা মঙাদা হন্থহনখ্রে।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমদা, য়ুম অমা শাবসি য়াম্না শেল য়াম্না চঙবা থবক অমা ওইরম্মি, করিগীনো? মরমদি কংগ্রেস সরকারনা সিমেন্তদা চাদা 39গী তেক্স লৌরম্মি, করিগুম্বা য়ুম অসি শারবসু, করিগুম্বা AC, TV নৎত্রগা ফেন, অতোপ্পা করিগুম্বা অমা লৈরবদি, মদুসু মমল য়ামগনি। মরমদি কংগ্রেস সরকারনা অসিগুম্বা পোৎলমশিংদা চাদা 31গী তেক্স লৌরম্মি, চাদা 31, হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা অসিগুম্বা পোৎলম পুম্নমক্কী তেক্স অসি চাদা 18দা হন্থহল্লে, মসি শরুক অনি থোক্না হন্থহল্লে।
মরুপশিং,
কংগ্রেস লৈঙাক্কী মতমদা লৌমীশিংসু য়াম্না নুংঙাইখিদে। 2014গী মমাংদা, লৌউ-শিংউবগী মমল অসি ৱাংই অমসুং শেন্দোং অসি য়াম্না নেম্মি। মরমদি কংগ্রেস সরকারনা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিংদা অৱাংবা তেক্স লৌরম্মি। ত্রেক্তর নৎত্রগা ইরিগেসন ইক্বিপমেন্ত, হেন্দ তুলশিং, পাম্পিং সেৎশিং ওইরবসু, অসিগুম্বা ইক্বিপমেন্তশিংদা চাদা 12দগী 14 ফাওবগী তেক্স লৌখি। হৌজিক অসিগুম্বা পোৎলম কয়াদা GST অসি জিরো নত্ত্রগা চাদা মঙাদা হন্থহনখ্রে।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারতকী অতোপ্পা য়ুম্বী অমদি ঐখোয়গী নহারোলগী শক্তি অসিনি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা থবক হেন্না ফংহনবা অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিক তৌরিবশিংনা খুদোংচাবশিং ফংহনবগী থবকসু পাংথোক্লি। ঐখোয়গী সেক্তরশিং অসিদা শিন্মী য়াম্না মথৌ তাবা অসি GSTগী হন্থবা রেৎশিং অসিনা চাউনা মতেং পাংগনি। তেক্সতাইল ওইগেরা, হন্দিক্রাফ ওইগেরা, লেদর ওইগেরা, মসিদা থবক তৌরিবা মীওইশিং, মসিগা মরী লৈনবা মীওইশিংনা অচৌবা মতেং অমা ফংলি। মসিগা লোয়ননা, পোৎ-চৈ অমসুং জুতকী মমলসু য়াম্না হন্থরগনি। ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিং, MSMEশিং, অপীকপা ত্রেদরশিং অমসুং বিজিনেসমেনশিংগীদমক তেক্স হন্থহনখ্রে। মসিগা লোয়ননা, থৌওং খরসু লাইথোকহনখ্রে। মসিনা মখোয়গী খুদোংচাবদু হেন্না হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
নহারোলশিংনা ফংগদবা অতোপ্পা কান্নবা অমনা ফিৎনেস সেক্তরনি। জিম, সেলুন অমসুং য়োগকুম্বা সর্ভিসশিংদা তেক্স হন্থহনখ্রে। মসিনা তাকপদি ঐখোয়গী নহাশিং অসি ফিৎ অমসুং হিৎ ওইগনি। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা অমুক হন্না নিংশিংহল্লি, সরকারনা অদোমগী ফিৎনেসকীদমক য়াম্না কন্না হোৎনরি। মরম অদুনা ঐহাক্না হন্না হন্না হায়জরি, অদোম অসিগুম্বা মীওইশিংনি, নুমিৎ খুদিংগী মীওই 200গা ৱারী শাবীয়ু, অদোম্না ঐহাক্কী ৱাফম অসি মখোয়দা তম্বীয়ু মদুদি ওবেসিতি অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী য়াম্না মরু ওইবা শীংনবা অমনি। মরম অদুনা মহম্মদ জী, অদোম্না ঐহাক্কী এম্বেসেদর ওইবীয়ু। লায়না অসিগা লান্থেংনরিবা অসি মপাঙ্গল হন্থরোইদবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না GSTদা তৌখিবা রিফোর্মশিং অদু পুথোক্লবদি, ঐহাক্না হায়জনীংবদি মদুদি মসিনা ভারতকী অচৌবা শেন্মিৎলোনদা পঞ্চরত্ন হাপচিনখ্রে। অহানবদা, তেক্স সিস্তেম অসি য়াম্না লায়থোক্লে। অনিশুবদা, ভারতকী নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং অসি মখা তানা ফগৎলগনি। অহুমশুবদা, কঞ্জুম্পসন অমসুং গ্রোথ অনিমক্না অনৌবা ইনোৎ অমা ফংলগনি। মরিশুবদা, ইজ ওফ দুইং বিজিনেসনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্ত হেনগৎলগনি। মঙাশুবদা, দিবেলপ তৌরবা ভারত অমগীদমক কোওপরেতিব ফেদরেলিজম হায়বদি রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রগী মরক্তা পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎলগনি।
মরুপশিং,
প্রজা অসি ঈশ্বরনি, মসি ঐখোয়গী মন্ত্রনি। চহি অসিদা GST হন্থহনবতা নত্তনা ইনকম তেক্সসু য়াম্না হন্থহনখ্রে। লুপা লাখ 12 ফাওবগী ইনকমদা তেক্স অসি জিরো ওইহনখ্রে। হৌজিক্তি করিগুম্বা নহাক্না ITR ফাইল তৌরকপা মতমদা, মসিগী ৱারেপ অসিগী নুংঙাইবা ফাওবগী চাং অসি হেন্না হেনগৎলে, হায়বদি, শেল-থুমগী শেনফম অমসুং শেল-থুমগী শেনফম কনবা, মসি দবল ধমাকা নত্ত্রবদি করি ওইগনি?
মরুপশিং,
হৌজিক্কী মতমদা, ইনফ্লেসনগী চাং অসিসু য়াম্না নেম্বা থাক অমদা লৈরে, লাকশিনবা ঙম্মী অমসুং মসি মীয়ামগী মায়কৈদা লৈঙাকপনি। মীয়ামগী কান্নবা অমসুং লৈবাক্কী কান্নবা য়েংলগা ৱারেপ লৌবা মতমদা লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিল্লি। মরম অসিনা ঙসিদি ভারতকী গ্রোথ অসি চাদা 8 রোম ওইরি। হায়বদি, ঐখোয়না মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলি, মসি ভারত মচা করোর 140গী তৌবা ঙম্বনি, ভারত মচা করোর 140গী ৱারেপনি অমসুং ঙসি ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা অমুক হন্না হায়জরি, ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা, রিফোর্মশিংগী পরিং অসি মখা তানা চৎথখিগনি, মসি লেপ্পা নাইরোই।
মরুপশিং,
ভারতকীদমক্তা আত্মনির্ভর ওইবসি স্লোগান অমা খক্তা নত্তে। মসিগী মাইকৈ অসিদা অকক্নবা থবকশিং পায়খৎলি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তগী, লৈবাক অসিগী ওজা পুম্নমক্তগী, মহৈরোই খুদিংদা আত্মনির্ভর ভারতকী মরুওইবশিংগী মরু হুনগনি হায়না আশা তৌজরি। অদোম্না অঙাংশিংদা ভারতনা মশাগী লোল অমসুং দাইলেক্তা মশা-মরোমদোম লেপচবগী মরুওইবা অদু শন্দোক্না তাকপা ঙম্বা অদোম খক্তনি অমসুং মখোয়নসু অদোমগী ৱাহৈশিং অদু তাগনি। অতোপ্পশিংদা মখা পোল্লগা লৈবাক অসিনা মতৌ করম্না খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা ঙমলোই হায়বদু মখোয়দা পাউদম্বা য়াই।
মরুপশিং,
ঙসিগী মহৈরোয়শিং অমসুং ভারতকী লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী মরক্তা হান্নদগী হৌনা প্রোপেগেৎ অমসুং শন্দোকপা মথৌ তাবা ৱাহং অমা লৈরি, মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি, মসিগী মতাংদা এসেমব্লীদা খন্ন-নৈনবা ঐহাক্না পাম্মি, করিগুম্বা মতমদা এক্সপরিমেন্ত অমা তৌবীয়ু, করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না মপানগী পোৎশকশিং ঐখোয়গী য়ুমদা করম্না চঙলক্কদগে হায়বা খঙদে, ঐখোয়না খঙদে, ঐখোয়না মপানগী পোৎশকশিং পাম্বগী ৱাখল্লোন লৈতে, অদুবু ঐখোয়না খঙদে। অঙাংশিংনা য়ুমদা ফমদুনা অমসুং অয়ুক্তগী নুমিদাং ফাওবদা মখোয়না মপান্দগী লাকপনি হায়বা শীজিন্নরিবা পোৎলমগী লিস্ত অমা শেমগদবনি। মখোয়না খঙদে মদুদি মশাগী মকোক্কী পিন ফাওবা মপান্দগী লাকপনি। মখোয়না খঙদে মদুদি মশাগী কোক্কী শমচেৎ মপান্দগী লাক্লে। মরম অসিনা ঐনা থাজৈ মদুদি নহাক্না অনৌবা মীরোল পুম্নমকপু পুক্নিং থৌগৎপা ঙমগনি। মতম খরগী মমাংদা মহাত্মা গান্ধীনা ঐখোয়দা শীন্নরমখিবা থবক অদু হৌজিক লোইশিনবগী খুদোংচাবা ঐখোয়না ফংলে। অমসুং ঐহাক্না মসি তৌগদবনি হায়না ঐহাক্না হায়জরি। অমসুং ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা অঙাংশিংদা ঐহাক্কী লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং অদু ফংহন্নবা ঐহাক্না তৌবা য়াবা অদু তৌগনি, তৌনবা হোৎনগনি, মদু ঐগী লৈবাক্তা পুরক্কনি।
হৌজিক খল্লু, ঙসিসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লুপা করোর লাখ অমা চঙগদবা চানবা থাও পুশিল্লকপা দরকার ওইরে! ঐখোয়না লৌউ-শিংউগী লৈবাক অমা ওইরি, ঐখোয়গী পুন্সি মহিং নৎত্রগা ঐখোয়গী মথৌ তাবশিং নৎত্রগা ঐখোয়গী অপাম্বশিং, মরম অদুনা অসিগুম্বা কয়া অমা লৈরি, লৈবাক অসি মশা-মরোমদোম লেপচগদবনি, হৌজিক্তি লুপা করোর লাখ অমা মপান লমদা চৎলি, মসিদা লৈরম্লবদি, স্কুল বিলদিং কয়ামুক শাবা ঙম্লমগনি, অঙাং কয়ামুক পুন্সি কনবা ঙম্লমগনি অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী ৱাফম অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী মন্ত্র ওইহনগদবনি অমসুং ঐখোয়না মসিগীদমক অনৌবা মীরোলবু পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিংগা মরী লৈনহনগদবনি। মসি লৈবাক অসিনা ঐখোয়বু কদায়দগী কদায়দা পুরক্লি। মসি লৈবাক অসিনা ঐখোয়দা কয়া অমা পীরি। মরম অদুনা, ঐখোয়না লৈবাক অসিদা করি পীবা য়াবগে, লৈবাক অসিগী করি মথৌ তারকপা য়াবগে হায়বসিনা মহৈরোই খুদিংমক্কী ৱাখলদা, ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলগী ৱাখলদা লৈগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী মহৈরোয়শিংগী মরক্তা ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী অনৌবা চৎনবী অমা থোরক্লি। চন্দ্রয়ানগী মায় পাকপা অসিনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। চন্দ্রয়াননা লৈবাক অসিগী অঙাং খুদিংমকপু সাইন্তিস্ত অমা, ইন্নোবেতর অমা ওইনবা পুক্নিং থৌগৎখি। স্পেস মিসন অমদগী হল্লকখিবা গ্রুপ কেপ্তেন শুবংশু শুক্লানা মহাক্কী মহৈলোয়শঙদা লাকপা মতমদা করম্না মফম অদুগী অকোয়বগী ফীভম অসি হোংলকখিবগে হায়বদু ঐখোয়না ইকুই কুইদনা উখি। শুভাংশুগী মায় পাকপা অসিদা মহাক্কী ওজাশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি, মরম অদুনা মসি ওইরক্লি। হায়বদি, ওজাশিংনা নহারোলশিংবু তাকপখক নত্তে, মখোয়না মখোয়বু শেম্মী, মখোয়দা মাইকৈ অমা তাকই।
মরুপশিং,
অদোমগী হোৎনরিবশিং অসিদা হৌজিক অতল ইন্নোবেসন মিসন অমসুং অতল তিঙ্করিং লেবসনা মতেং পাংলি। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিদা অতল তিঙ্করিং লেব 10,000 শাখ্রে। লৈবাক অসিনা অতল তিঙ্করিং লেব 50,000 হেন্না শেমগৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিগী থবক অসিসু খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। ভারতকী নহা ওইরিবা মীরোলনা হায়রিবা লেবশিং অসিদা অনৌবা পুথোকপা ঙম্নবগী খুদোংচাবা পুম্নমক অসি ওজা পুম্নমক্কী হোৎনবশিং অসিনা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা, ঐখোয়গী সরকারনা ইন্নোবেসন অমসুং নহারোলশিংবু দিজিতেলগী মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি। অমরোমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী অনৌবা চারোন-শুরোন, ঐখোয়গী স্কুলগী অঙাংশিং, ঐখোয়গী মহৈরোয়শিং, ঐখোয়গী ইমুংগী অঙাংশিংবু দিজিতেলগী মালেমগী ফত্তবা শাফুশিংদগী ঙাকথোক্কদবনি। মখোয়গী হকশেল অমসুং পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্বা অসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। পার্লিয়ামেন্তকী মীফম পাংথোক্লিঙৈদা ঐখোয়না ওনলাইন গেমিংগা মরী লৈনবা আইন অমা শেম্লে হায়বসি অদোম্না উবা ফংলমগনি। হৌজিক্তি ওজাশিংনা মসি পুম্নমক খঙগদবনি। গেমিং অমসুং গেমব্লিং। ঐখোয়না গেমিং হায়রবদি, গেমব্লিং ওইরকই। মরম অদুনা সরকারনা য়াম্না চাউবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। অসিগুম্বা অচৌবা শক্তিশিংনা অসিগুম্বা আইন অমা শেম্বা অমসুং লৈবাক অসিদা গেমব্লিং থিংবা পামখিদে। অদুবু ঙসিদি, রাজনিতীগী ওইবা অপাম্বা লৈরবা অমসুং লৈবাক অসিগী মঙাল লৈবা তুংলমচৎ, অঙাংশিংগী তুংলমচৎকীদমক খনবা সরকার অমা লৈরে। মরম অদুনা, ঐখোয়না গেমিংগা মরী লৈনবা আইন অমা, ওনলাইন গেমশিংগা মরী লৈনবা আইন অমা পুরক্লে, প্রেসর অমত্তা লৈতনা, কনানা করি ফাওগনি অমসুং কনানা করি ফাওরোই হায়বগী চিংনবা লৈতনা। ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংদা ওনলাইন গেম কয়া অমা ইথিল পীরি, শেলগী গেমশিং চত্থরি, মীওই কয়ানা শেল হেন্না ফংনবগী পান্দমদা শেল থাদৈ, মফম খরদগী ঐহাক্না পাউ ফংই, ইমুংগী নুপী খুদিংমক্না মোবাইল ফোন পাইরি অমসুং নুংথিলগী মতমদা মী খুদিংমক য়ুমদগী চৎখ্রবা মতুংদা করি তৌদুনা লৈগনি অদুনা মখোয়সু শান্নৈ, সুসাইদ তৌবগী থৌদোকশিং থোকই, মীওই কয়ানা শেনদোনবা ওইরকই। মসিনা, য়াম্না চাউবা অমা, মসিনা, ইমুংশিং কাইহল্লি, শেল-থুম মাং তাকহল্লি অমসুং হায়রিবা লাইনা-লাইচৎ অসি দ্রগশিংগুম্না মাং-তাকহনবা ঙম্মী, হায়রিবা গেমশিং অসি অসিগুম্বা পোৎশকগুম্বনি অমসুং শেল লৌথোক্নবা অদোমবু লাংদা থুহল্লি। মখোয়না মী ফানবা অফবা কন্তেন্ত শেম্মি অমসুং মসি ইমুং মনুং পুম্নমক্কী খন্ননিংঙাই ওইবা ৱাফম অমা ওইরক্লি অমসুং মরম অসিনা ঐনা হায়রিবদি শেমখিবা আইন অসি মসিগী আইন অমনি অদুবু অঙাংশিংদবু খঙহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। অদুবু মমা-মপাশিংনা ৱাকৎপা য়াই, মখোয়না ফিভম অসি ফগৎহনবা ঙমদে মরমদি তেন্সনগী এতমোস্ফিয়র অমা শেম্মি, অদুবু মসিদা ওজাশিংনা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌবা য়াই। ঐখোয়না আইন অসি শেম্লে অমসুং অহানবা ওইনা ঐখোয়না অঙাংশিং অসি অসিগুম্বা ফত্তবা কন্তেন্ত অসি উহন্দনবা ৱারেপ লৌরে। ঐহাক্না ওজা পুম্নমকপু অদোমগী মহৈরোইশিংদা মসিগী মতাংদা এৱারনেস পীননবা হায়জরি। অদুবু মসিদা ৱাফম অনি লৈ, গেমিং অসি ফত্তবা নত্তে, গেমব্লিং অসিদি ফত্তে। মসিদা শেলগী মথৌ তাবা লৈতে অমসুং অদোম্না খঙগদবনি, হৌজিক্তি গেমিংগী মখল অসি ওলিম্পিক্সতা শান্ন-খোৎনবগী মখল অমা ওইনা অয়াবা পীরে। মরম অদুনা তেলেন্ত চাউখৎহনবা, স্কিল চাউখৎহনবা, মদুদা এক্সপর্তিস লৈরিবশিংবু ত্রেনিং পীবা অসি তোঙানবা ৱাফম অমনি। অদুবু করিগুম্বা মসি এদিক্সন ওইরক্লবদি, করিগুম্বা মসি এদিক্সন ওইরক্লবদি অমসুং অঙাংশিংগী পুন্সি মাংহল্লবদি, মসিগী ফিভম অসি লৈবাক অসিগী নুংনাংনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী নহাশিংবু গেমিং সেক্তরদা মালেমগী থাক্তা মখোয়গী মতিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা হোৎনরি। ভারত্তসু, মখোয়না পুথোকপা অমসুং মখোয়গী ৱারীদা য়ুম্ফম ওইদুনা, অনৌবা গেম কয়া শেম্বা ঙমগনি অমসুং ঐখোয়না মালেমগী গেমিংগী কৈথেলদা খুদোংচাবা ফংলগনি। ভারতকীসু ওনলাইন গেমিংগী মালেমদা অচৌবা শাফু অমা পীরিবা অরিবা গেম অমসুং কন্তেন্ত কয়া অমা লৈরি। মখোয়না মসি ঙসিদি তৌরি অমসুং ঐখোয়না মসিদগী হেন্না তৌবা ঙম্মী। স্তার্তঅপ কয়া অমসু মসিগী মাইকৈ অসিদা চাউনা থবক পায়খৎলি। অদোমগী স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংগী মহৈরোয়শিংদা মসিগী মতাংদা ই-পাউ পুম্নমক পীরবদি, মখোয়সু অফবা কেরিয়রগী ওপ্সন অমা ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
অদোম্না ঐঙোন্দা লাল কিলাদা ৱাহং অমা হংখি, ঐহাক্না মদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি, লাল কিলাদগী ঐহাক্না ভোকেল ফোর লোকেল, স্বদেশী চৎননবা হায়জখি। স্বদেশী হায়বসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পুথোকপা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শেম্বা, ঐগী লৈবাক মীয়ামগী হুমাং মমল, ঐগী লৈবাক্কী লৈহাওগী মগুন চেনবা পোৎলমশিং অসি ঐগী স্বদেশীনি। য়ুম খুদিংমক্তা তিরঙ্গা লৈবগুম, য়ুম খুদিংমক্তা স্বদেশী ওইবগুম, য়ুম খুদিংমক্তা স্বদেশী ওইবগুম, অঙাংশিংদা য়ুম খুদিংমক্তা বোর্দ অমা থেৎনবা হায়গদবনি। অমসুং মসিগা মান্ননা দুকান ফম্লিবা মীওই খুদিংমক্না মহাক্কী দুকানদা বোর্দ অমা থেৎকদবনি, মসি স্বদেশীনি হায়না চাউথোক্না হায়গদবনি। ঐখোয়না চাউথোকচবা পোক্কদবনি মদুদি মসি ঐগী লৈবাক্তগীনি, মসি ঐগী লৈবাক্তা শাবনি, ঐখোয়না চাউথোকচবা পোক্কদবনি, মসিগী অকোয়রোন অসি শেমগৎকদবনি অমসুং ভোকেল ফোর লোকেল ওইবগী কেম্পেন অসিদা ওজাশিংনা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌবা য়াই।
ঐখোয়গী অঙাংশিংনা স্কুলদা 'মেক ইন ইন্দিয়া'গী পোৎলমশিং মশক খঙদোকপা ঙমগনি। প্রোজেক্তশিং অমসুং এক্তিবিতীশিং অসিগী খুত্থাংদা, নহাক্না মখোয়বু শান্ন-খোৎনবগী মওংদা তাকপীবা ঙমগনি। য়ুমদা লৈরিবা পোৎলম খুদিংমক্কী লিস্ত অমা শেম্বা য়াই। ঐনা হায়খিবগুম্না, কয়া য়াম্না লমদমসিগী ওইবগে, মথংগী নুমিত্তা উৎলু, পুদুনা লাকউ অমসুং থা অসিদা ঐখোয়না শীজিন্নবা অসি অসিগুম্বা মখৈদি হন্থহল্লগনি হায়না খঙহল্লু। তপ্না-তপ্না ইমুং মনুং পুম্নমক লমদমসিগী মীওইশিং ওইরক্লগনি। ঐহাক্না হায়জনীংবদি, স্কুলদা, ঐখোয়না ক্লাস 10 লৈ হায়না লৌরসি, ক্লাস খুদিংমক্না খুঙ্গং অদুদা পুংখাই অমা প্লেকার্দশিংগা লোয়ননা খোঙচৎ চৎকদবনি, ইন্দিজিনসশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎকদবনি। অনিশুবা নুমিত্তা অনিশুবা ক্লাস, অহুমশুবা নুমিত্তা অহুমশুবা ক্লাস। মরম অদুনা খুঙ্গং অদুদা মতম পুম্নমক্তা স্বদেশী, স্বদেশী, স্বদেশীগী ফীভম লৈগনি। ঐনা থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল অসি য়াম্না হেনগৎলকপা ঙমগনি, করিগুম্বা মীওই খুদিংমক্না অঙকপা থবক খরা তৌরবদি, ঐখোয়না লৌখৎলিবা, 2047 ফাওবদা লৈবাক অসিবু চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবগী মঙলান অসি, লৈবাক অসি চাউখৎহন্নীংদবা কনা লৈগনি? কনা অমত্তনা মসি পাম্লোই, অদুবু ঐখোয়না মফম খরদগী হোৎনগদবনি, ঐখোয়না হৌগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না স্কুলশিংদা তোঙান তোঙানবা মখলগী কুমহৈশিং পাংথোক্কদবনি। ঐখোয়না হায়রিবা কুমহৈশিং অসিদা স্বদেশীগী থিম অসিসু পুরকপা য়াই। ঐখোয়না মখোয়দা করম্বা ভারতকী পোত্থোকশিংবু লৈতেংগীদমক্তা শীজিন্নবগে হায়বদু য়েংবা তাই। আর্ত-ক্রাফ্তকী ক্লাসশিংদা স্বদেশীগী পোৎলমশিং শীজিন্ননবা অকোয়বগী ফিভম অমা শেমগৎকদবনি। মসিনা অঙাংশিংদা অঙাং ওইরিঙৈদগী স্বদেশীগী ৱাখল্লোন হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না স্কুলশিংদা অসিগুম্বা নুমিৎ কয়া পাংথোকই, ঐখোয়না স্বদেশী নুমিৎ পাংথোক্কদবনি, ঐখোয়না স্বদেশী চয়োলসু পাংথোক্কদবনি, ঐখোয়না লোকেল প্রদক্ত নুমিৎ পাংথোক্কদবনি, হায়বদি, করিগুম্বা ঐখোয়না অসিগুম্বা থবকশিং অসি কেম্পেন অমা ওইনা পাংথোক্লবদি, নহাক্না মসি লুচিংগনি, নহাক্না মসি অনৌবা মচু অমসুং মওং-মতৌগা লোয়ননা ফজহন্নবা খুন্নাইদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি অমসুং অঙাংশিংনা মখোয়গী ইমুংদগী লোকেল প্রদক্ত খরা পুরকপা অমসুং মদুগী ৱারী তাকপা ঙম্বা অকোয়রোন অমা শেম্বা ঙমগনি। পোৎশকশিং অদু কদাইদা শাখিবগে, কনানা শাখিবগে অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা মখোয়গী মরুওইবা করি ওইবগে হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী মতম অমা লৈগদবনি। অঙাংশিং অসি মীরোল কয়াদগী খুৎশা হৈবগী পোত্থোক পুথোক্লিবা মফম অদুগী মেনুফেকচর্রগী ইমুংশিংগা উন্নগদবনি নত্ত্রগা মখোয়বু স্কুলদা কৌদুনা মদুগী মতাংদা তাহন্নবগীদমক থৌরাং তৌগদবনি। অঙাংশিংনা মপোক নুমিৎ পাংথোকপা মতমদা, মখোয়না অসিগুম্বা পোৎলমশিং খুদোল ওইনা পীরকপা মতমদা, ঐহাক্না খল্লি মদুদি মেদ ইন ইন্দিয়াগী অকোয়রোন অমা শেমগদবনি, মসি হায়গদবনি, চাউথোকচবা ফাওদুনা হায়গদবনি, ইচিল-ইনাও, মসি মেদ ইন ইন্দিয়ানি, ঐহাক্না মসি অদোমগীদমক্তা অখন্ননা পুরক্লি। অপুনবা ওইনা, ঐখোয়না মেদ ইন ইন্দিয়াবু ঐখোয়গী পুন্সিগী য়ুম্ফম ওইহনগদবনি। ঐখোয়না মসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইনা লৌদুনা মাংলোমদা পুখৎকদবনি। মসিগী খুত্থাংদা, লৈবাক নুংশিবা, মশানা মশাদা থাজবা অমসুং শিন্মীগী ইকাই খুম্নবা, নহারোলশিংগী মরক্তা লৈরিবা মগুনশিং অসি খুন্নাইগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরকপা ঙমগনি। মসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী মাইপাকপশিং অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগা শম্নহল্লগনি। মসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগী খ্বাইদগী চাউবা পাম্বীনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ময়াম পুম্নমক্না, ওজাশিং ওইনা, লৈবাক অসিবু শেমগৎপগী অচৌবা মিসন অসিদা থৌদাং লৌদুনা শরুক য়াগনি। অদোম্না লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক অসি লৌখৎলবদি, ঐখোয়না পাম্লিবা মহৈ অদু ঐখোয়না ফংলগনি। নখোয় পুম্নমক্না মসিগী মরুওইবা থৌরম অসিদা অমুক হন্না নেস্নেল এৱার্দ ফংলে। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, ঙসি ঐহাক্না নখোয়না মতম পুম্নমক্তা তৌরিবা থবক অদু পাংথোক্লিবা, নখোয়না হোমৱার্ক তৌরক্কদবনি, ঐহাক্না নখোয়দা ঙসি হোমৱার্ক পীগনি, মসি নখোয়না তৌরক্কনি হায়বা ঐহাক্না মপুং ফানা থাজৈ। হন্না-হন্না থাগৎচরি!