Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the meeting with National Awardee Teachers
04 SEP 2025 9:58PM by PIB Delhi
There is a natural respect for teachers in our tradition, and they are also a great strength of society. It would be wrong to make teachers stand up for blessings. I do not wish to commit such a sin. But I would certainly like to have a dialogue with you. For me, it has been a wonderful experience to meet you all. Each of you must have a story of your own, because without it, you would not have reached this stage. It is difficult to find enough time to know all those stories, but whatever little I could learn from you was truly inspiring, and for that, I heartily congratulate you all. Receiving this national award is not the end in itself. Now, everyone’s attention is upon you after this award. This means your reach has expanded significantly. Earlier, the area of your influence or command was limited, but now after this recognition, it can grow much wider. I believe this is the beginning, and one must seize this opportunity. Whatever you have within you, you should share it as much as possible. As you do so, your sense of satisfaction will only grow, and you should continue to strive in that direction. Your selection for this award is a testimony to your hard work and constant dedication. Only because of that has this been possible. A teacher is not just about the present but also shapes the future generations of the nation, polishes the future, and I believe this is no less a form of service to the nation than any other. Today, crores of teachers like you are engaged in the service of the nation with the same devotion, sincerity, and dedication. Not everyone gets the opportunity to come here. Perhaps many did not even try, or some did not even take notice. There are countless people with such capabilities. It is the collective efforts of all of them that ensure the nation continues to progress, new generations continue to be nurtured, who live for the nation and in that, everyone has a contribution.
Friends,
Our country has always revered the Guru–Shishya tradition. In Bharat, a teacher is not just seen as someone who imparts knowledge, but as a guide for life. I often say, the mother gives birth, but the teacher gives life. Today, as we move forward with the goal of building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), this Guru–Shishya tradition is also one of our greatest strengths. Teachers like you are the symbols of this noble tradition. You are not only imparting literacy to the younger generation, but also teaching them to live for the nation. Somewhere in your heart, you carry the thought that the child for whom you are devoting your time may one day serve this nation. I congratulate you for all such dedicated efforts.
Friends,
Teachers are the foundation of a strong nation and an empowered society. Teachers understand the importance of adapting curricula and syllabi according to the times. They wish to be free from outdated practices, and this same spirit is also reflected in the reforms being carried out for the nation. Just now Dharmendra ji mentioned this point, so I would like to take it forward. Reforms must be continuous. They should be suited to the present time but also have a long-term vision. They must understand, accept, and prepare for the future. As far as this government’s commitment is concerned, we are fully committed, because we believe that without timely reforms, Bharat cannot claim the rightful place it deserves in today’s global scenario.
And friends,
I said this from the Red Fort on 15th August that to make Bharat self-reliant, next-generation reforms are essential. I also promised the people of this country that there would be a double celebration of joy before Diwali and Chhath Puja. Now, since you have all been engaged here for two days, perhaps you did not get a chance to look at the newspapers or watch television, or maybe at home someone said to you, “Oh, your photo has been published!” Anyway, the spirit with which we are moving forward and in the same spirit yesterday the Government of Bharat, in collaboration with the states, took a very major decision. This is a very important decision: GST has now become simpler and easier. There are now only two principal rates of GST. It is 5 percent and 18 percent. On 22nd September, Monday, the first day of Navratri, and Navratri is deeply associated with ‘Matrushakti’ (the power of motherhood), on this auspicious day, this reformed version of GST, this next-generation reform, will come into effect. From Navratri itself, the essential needs of crores of families across the country will begin to be available at lower prices. This year, the festive cheer of Dhanteras will also be greater, because taxes on dozens of items have now been significantly reduced.
Friends,
When GST was implemented eight years ago, a decades-old dream was fulfilled. This was not something that began after Modi became Prime Minister. The discussions had been going on long before that. The problem was that there was only talk, no action. GST was one of the biggest economic reforms in independent Bharat. At that time, the country was freed from the web of multiple taxes, which was a major achievement. Now, as Bharat progresses in the 21st century, there was a need for next-generation reform in GST, and that has been accomplished. Some friends in the media are calling it GST 2.0, but in reality, it is a double dose of support and growth for the nation. Double dose means savings for ordinary families on one hand, and on the other hand, new strength for the country’s economy. With these new GST reforms, every family in the country will benefit immensely. Everyone including the poor, the neo-middle class, the middle class, farmers, women, students and youth will gain from the tax reductions. From paneer (cottage cheese) to shampoo and soap, everything will now be cheaper than before. This will greatly reduce your monthly household expenses and kitchen expenses. Even taxes on scooters and cars have been reduced. This will especially help the young people who are just starting their careers. By lowering GST, it will also become easier to manage the household budget and improve one’s lifestyle.
Friends,
The decision taken yesterday is truly gratifying. Its real impact can only be understood if you recall the tax rates before GST. Sometimes we don’t even realize how much things have changed. For example, in your own family, if a child scores 70 marks, and then improves to 71, 72, or 75, nobody pays much attention. But if that same child scores 99, suddenly everyone notices and that’s exactly my point.
Friends,
Before 2014, under the previous government … and I am not here to criticize any government, but since you are teachers, you can easily make this comparison and even explain it to your students. Almost every item was burdened with heavy taxes. Be it household items, agricultural goods, medicines, or even life insurance. The Congress government levied separate taxes on them. If that system had continued, if today we were still under the 2014 tax regime, then for every purchase of 100 rupees, you would be paying 20–25 rupees in taxes. But now, since you have given me the opportunity to serve, our focus under the BJP-NDA government has been on increasing savings and reducing family expenses. That is why so many reductions have now been made in GST.
Friends,
No one can forget how the Congress government had increased your monthly household budget. Toothpaste, soap, hair oil, all carried a tax of 27 percent. You may not remember it today, but you used to pay for it. Everyday items like plates, cups, spoons etc. all had taxes ranging from 18 to 28 percent. Tooth powder carried a 17 percent tax. In other words, almost every essential item of daily use was heavily taxed during the Congress era. The situation was such that Congress even imposed a 21 percent tax on children’s toffees. Maybe you noticed it in the newspapers back then, maybe not. But if Modi had done it, people would have pulled out their hair in outrage. Even bicycles, which are a daily necessity for crores of people in this country, carried a 17 percent tax. Sewing machines, which are a source of dignity and self-employment for millions of mothers and sisters, carried a 16 percent tax. For the middle class too, even leisure and travel had been made difficult. During Congress rule, hotel room bookings were taxed at 14 percent, and on top of that, many states also imposed luxury tax. Now, on such items and services, there will be only a 5 percent tax. And of course, some critics will still write “Modi still charges 5 percent.” But look at the change: even on hotel rooms costing up to 7,500 rupees, only 5 percent GST will apply. This has been made possible because you chose a government that delivers and it is the BJP-NDA government.
Friends,
Earlier, there was often a complaint that medical treatment in Bharat was too expensive. Even basic tests were out of reach for the poor and middle class. The reason was that the Congress government imposed a 16 percent tax on diagnostic kits. Our government has reduced the tax on such items to just 5 percent.
Friends,
Building a house during Congress rule was an extremely costly affair. Why? Because the Congress government levied 29 percent tax on cement. Somehow, even if a house was built, bringing in basic household appliances like an AC, a TV, or a fan was very expensive, because the Congress government imposed a 31 percent tax on such goods. Thirty-one percent! Now our government has reduced the tax on such items to 18 percent, which is nearly half.
Friends,
Farmers too were deeply troubled during Congress rule. Before 2014, the cost of cultivation was very high while profits were very low. The reason was that even on agricultural equipment, the Congress government imposed heavy taxes. Whether it was tractors, irrigation equipment, hand tools, or pumping sets, such items were taxed at rates ranging from 12 to 14 percent. Now, on many such items, GST has been reduced to either zero or just five percent.
Friends,
Another pillar of a ‘Viksit Bharat’ is our ‘Yuva Shakti’’ (youth power). It has been ensured that our young people get more employment opportunities, and that those engaged in small businesses face fewer difficulties. Sectors that employ the maximum labour force are getting huge relief through lower GST rates. Be it textiles, handicrafts, or leather, the workers and business owners in these sectors have greatly benefited. Along with this, the prices of clothes and footwear are also set to decrease significantly. For our start-ups, MSMEs, and small traders, not only have taxes been reduced, but some procedures have also been simplified. This will further increase their ease of doing business.
Friends,
Young people will benefit in another area as well which is the fitness sector. Taxes on services like gyms, salons, and yoga have been reduced. This means our youth will be both fit and hit. And let me remind you that when the government is doing so much for your fitness, I keep repeating one point: you are the kind of people who interact with 200 others every day, so please do share my message with them that obesity is a major concern for our country. That’s why I say, start by reducing your oil consumption by 10 percent. Muhammad ji, you become my ambassador for this. The fight against obesity should not weaken.
Friends,
If I summarize the reforms made in GST, I would say that they have added five jewels to Bharat’s vibrant economy. First, the tax system has become much simpler. Second, the quality of life of Indian citizens will further improve. Third, both consumption and growth will get a new boost. Fourth, ease of doing business will strengthen investment and job creation. And fifth, cooperative federalism, i.e. the partnership between the states and the Centre, will become stronger for a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
“Our citizens are like divinity” is our guiding mantra. This year, not only has GST been reduced, but income tax has also been significantly lowered. Income up to 12 lakh rupees has been made completely tax-free. Nowadays when you file your ITR, you feel the pleasant effect of this decision even more, don’t you? That means savings in income as well as in expenditure. If this isn’t a “double bonanza,” then what is!
Friends,
These days the inflation rate is also at a very low level, under control and this is what we call pro-people governance. When decisions are taken in public interest and national interest, the country moves forward. That is why today Bharat’s growth is around 8 percent. We are growing at the fastest pace in the world. This is the strength of 140 crore Indians, the determination of 140 crore Indians. And I want to say again to my fellow citizens: to make Bharat self-reliant, the journey of reforms will continue and it is not going to stop.
Friends,
Self-reliance is not just a slogan for Bharat. Concrete efforts are being made in this direction. I also expect all of you, and all the teachers of the country, to keep sowing the seeds of this idea, the importance of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India), into every student. You are the ones who can explain to children, in their own simple language and dialect, why self-reliance is so important for Bharat. And they believe you. You can tell them that a country dependent on others can never progress as fast as its true potential allows.
Friends,
Among today’s students and the coming generations of Bharat, one question must be consistently promoted and spread and it is our duty. I want it to be discussed even in school assemblies. Sometimes, just try this experiment. You won’t even realize how many foreign-made things have entered your home. Not that you deliberately want foreign goods, but without noticing, they’re already there. Children, sitting with their families, should make a list of all the things used from morning till the next morning. They will be surprised that even a hairpin is foreign, even a comb is foreign! They don’t realize it. Once awareness comes, the child will say: “Oh, what does my country gain from this?” And that’s why I believe you can inspire the entire new generation. Today, we have the fortune of fulfilling the work Mahatma Gandhi once left for us to complete. I want us all to take it forward. And I always tell children, encouraging them: What can I do so that I fulfil at least one need of my country? If something is not available in my country, then I will make it. I will try. I will bring it here.
Now just imagine, even today, our country has to import edible oil worth one lakh crore rupees. Edible oil! We are an agriculture-driven nation. Whether it’s our lifestyle, our needs, or our compulsions, there are many such things. But the country must become self-reliant. Right now, one lakh crore rupees flows out. If that money had stayed here, so many schools could have been built, so many children’s lives could have been shaped. That is why we must make Atmanirbhar Bharat our life mantra. We must inspire the new generation for it, and we must connect ourselves with the needs of the nation. This is very important. It is the nation that takes us from where we are to where we can go. It is the nation that gives us so much. So we must always think: what can we give to the nation, what needs of the country can we fulfil? This must live in the heart of every student, every member of the new generation.
Friends,
Today, a new passion for innovation, for science and technology, has awakened among Bharat’s students. The success of Chandrayaan has played a very big role in this. Chandrayaan inspired every child in the country to dream of becoming a scientist, of becoming an innovator. Recently we saw, when Group Captain Shubhanshu Shukla, who returned from a space mission, visited his school, the whole atmosphere had transformed. Behind Shubhanshu’s achievement, his teachers surely had a role, otherwise, it would not have been possible. This shows that teachers don’t just teach young people, they shape them, they give them direction.
Friends,
Your efforts are now being supported by the Atal Innovation Mission and Atal Tinkering Labs as well. So far, 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up across the country. The nation has also decided to create 50,000 more Atal Tinkering Labs, and work on this is progressing rapidly. It is through the efforts of teachers like you that the young generation of Bharat will truly get every opportunity for innovation in these labs.
Friends,
On one hand, our government is emphasizing innovation and digitally empowering the youth. On the other hand, we must also protect our new generation, our schoolchildren, our students, and our children at home from the negative impacts of the digital world. Alongside this, it is our collective duty to focus on improving their health and productivity. You must have seen when the recent Parliament session was held, we passed a law related to online gaming. Teachers should know about this. It is about gaming and gambling. Unfortunately, what begins as gaming often turns into gambling. This is why the government took a major decision. There were powerful forces that never wanted such a law to come into effect, never wanted a ban on gambling in our country. But today we have a government with the political will and a heart that cares for the bright future of the nation and its children. That is why, without bowing to any pressure or worrying about criticism, we brought a law regarding online gaming. There were many such online games that were influencing our students. Money was involved. People would invest with the intention of earning more. I even received reports from some places that in families, where every household member has a mobile phone, including women, they would spend time playing these games after the family left for work during the day. Cases of suicide were reported and people fell into debt. Families were being destroyed, financial losses were mounting. And this problem was like an addiction, like drugs. These games trap you, lure you with attractive content, and anyone can get caught. It became a matter of grave concern for families. That is why I say, while the law has been made, it is equally important to create awareness among children. Parents may complain, but they cannot change the situation because it creates an environment of tension at home. Teachers, however, can play a very big role. We have passed the law, and for the first time, we have ensured that such harmful content will not reach children. I urge all of you teachers to raise awareness about this among your students. But here there are two aspects: gaming itself is not bad; gambling is bad. When there is no money involved, it is a different matter. As you know, in fact, the Olympics too have recognized certain forms of gaming as a sport. That is about talent development, skill development, and training those who excel and that is something entirely different. But when it turns into addiction, when it ruins children’s lives, that is a situation of great concern for the nation.
Friends,
Our government is making efforts so that our youth can expand their global presence in the gaming sector. In Bharat too, those engaged in creative work can develop many new games through our stories, narratives, and traditions. We can capture the global gaming market. Bharat also has many ancient games and rich cultural content that can make waves in the world of online gaming. In fact, some of it is already doing so, and we can achieve much more. Several start-ups are doing remarkable work in this field. If schools and colleges also provide students with information about these opportunities, I believe it can open up a very good career option for them.
Friends,
From the Red Fort, I had raised a point that many of you have asked me about. I had strongly appealed for adopting “Vocal for Local”, for embracing Swadeshi. Swadeshi means whatever is produced in our country, whatever is made here, those things that carry the sweat of our countrymen, those things that carry the fragrance of our soil. That is Swadeshi for me. And we must feel proud of it. Every household should tell their children to put up a board at home … Just as we say “Har Ghar Tiranga,” we must also say “Har Ghar Swadeshi.” Every shopkeeper should put up a board proudly saying, “This is Swadeshi.” We must create pride in saying: “This belongs to my country and this is made in my country.” We must build such an atmosphere, and teachers can play a very big role in this campaign of being Vocal for Local.
In schools, children can be taught to identify “Make in India” products through projects and activities. You can teach this playfully. For example, as an assignment, children can prepare a list of how many things in their home are Swadeshi. As I said earlier, they can present it the next day in class. Families can then decide that this month we’ll reduce non-Swadeshi items by this much, next month by that much. Gradually, the entire family will shift to Swadeshi. I would even suggest that if a school has, say, ten classes then each class can take turns to hold a morning rally in the village with placards promoting Swadeshi. One day it can be Class 1, the next day Class 2, the third day Class 3, and so on. This way, the atmosphere of Swadeshi, Swadeshi, Swadeshi will constantly remain alive in the village. I believe this can greatly strengthen the economic power of the country. If every individual contributes even a little, the dream we have envisioned, which is to make the country a ‘Viksit Bharat’ by 2047, can be achieved. And tell me, who would not want the country to be developed? Nobody! But for that, we must begin somewhere. We must make the effort.
Friends,
In our schools, we celebrate different kinds of festivals and events. We can also bring the message of Swadeshi into these celebrations. We should see how we can use Indian products for decoration, or how in art and craft classes we can use indigenous materials. Such practices will create an atmosphere that nurtures the spirit of Swadeshi in children from an early age.
Friends,
In schools, we celebrate many special days. Then why not also celebrate a “Swadeshi Day”, a “Swadeshi Week”, or a “Local Products Day”? If we run this as a campaign, with you teachers leading it, you can make a huge contribution in giving society a new identity and direction. An environment can be created where children bring a local product from their homes and share its story, where it was made, who made it, and what importance it holds for the country. Children can also connect with local manufacturers and artisans, families who have been practicing handicrafts for generations. Schools can invite such people to interact with the students, to share their experiences. Even during birthday celebrations, when gifts are exchanged, children can be encouraged to give Made in India items, proudly saying, “Look, this is Made in India, I brought this especially for you.” In short, we must make Made in India the basis of our lives. We must carry this forward as our responsibility. By doing so, values like patriotism, self-confidence, and dignity of labour will naturally become a part of our social life. This will inspire our youth to link their personal success with the progress of the nation. And this, I believe, is the greatest formula for building a ‘Viksit Bharat’. I am confident that all of you, as teachers, will join this great mission of nation-building with a sense of duty. And when you shoulder this responsibility of making our country stronger, we will surely achieve the results we desire. Once again, I warmly congratulate all of you for receiving this prestigious national award. And today, I have done what you usually do—I have given you homework! I am fully confident that you will complete it. Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରେ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 SEP 2025 9:58PM by PIB Bhubaneshwar
ଆମର ଏଠାରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ସମ୍ମାନ ରହିଛି ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ସମାଜର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଠିଆ ହେବା ଏକ ପାପ। ତେଣୁ ମୁଁ ଏପରି ଭାବ ବିନିମୟ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଅନୁଭୂତି ଥିଲା, କାରଣ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ଜୀବନରେ ଏକ କାହାଣୀ ରହିଥିବ, କାରଣ ତାଙ୍କ ବିନା ଆପଣମାନେ ଏତେ ଦୂର ପହଞ୍ଚି ପାରି ନ ଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ଏତେ ସମୟ ନେବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ତେଣୁ ଏହି ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଶେଷ ନୁହେଁ। ଏବେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି, ଏହି ପୁରସ୍କାର ପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରସାର ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଭାବର କ୍ଷେତ୍ର କିମ୍ବା କମାଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଯିବ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆରମ୍ଭ ଏଠାରୁ ହୋଇଛି, ଏକ ସୁଯୋଗ ନିଅନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଯାହା ଅଛି ତାହା ସେବା କରନ୍ତୁ, ଯେତେ ସମ୍ଭବ | ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଆପଣଙ୍କର ସନ୍ତୁଷ୍ଟିର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିବ, ତେଣୁ ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଚୟନ ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଆପଣଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସାଧନା ଅଟେ, ଏକ ପ୍ରକାର ପ୍ରମାଣ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଗଢିଥାଏ, ସେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ବଳା କରିଥାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶ ସେବା ବର୍ଗରେ ଦେଶ ପାଇଁ କୌଣସି ସେବା ଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଶିକ୍ଷକ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା, ତତ୍ପରତା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଭାବର ସହିତ ଦେଶର ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁନାହିଁ। ବୋଧହୁଏ ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରି ନ ଥିଲେ, କିଛି ଲୋକ ଧ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ନ ଥିବେ, ଏବଂ ସମାନ କ୍ଷମତା ଥିବା ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ ଆଜ୍ଞା| ହଁ, ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି କରିବା, ନୂତନ ପିଢ଼ି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥାନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶ ସବୁବେଳେ ଗୁରୁ-ଶିଷ୍ୟ ପରମ୍ପରାର ଉପାସକ ରହିଆସିଛି। ଭାରତରେ ଗୁରୁଙ୍କୁ କେବଳ ଜ୍ଞାନଦାତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଜୀବନର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ। ମୁଁ ବେଳେବେଳେ କହିଥାଏ, ମା 'ଜନ୍ମ ଦିଅନ୍ତି, ଗୁରୁ ଜୀବନ ଦିଅନ୍ତି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ଏହି ଗୁରୁ-ଶିଷ୍ୟ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତୀକ, ଆପଣମାନେ ନୂଆ ପିଢ଼ିକୁ କେବଳ ଅକ୍ଷର ଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ମନରେ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏକ ଭାବନା ରହିଛି ଯେ ଯେଉଁ ପିଲା ପାଇଁ ମୁଁ ସମୟ ବିତାଉଛି, ସେ ଦେଶ ପାଇଁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି କାମରେ ଆସିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିକ୍ଷକମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଦେଶର, ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସମାଜର ମୂଳଦୁଆ। ଶିକ୍ଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସମୟ ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ବୁଝନ୍ତି, ସେମାନେ ବାହ୍ୟ ଜିନିଷରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଭାବନା ଦେଶର ସଂସ୍କାରରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏବେ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ଜୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଆଗକୁ ଆଣୁଛୁ, ଯେ ସଂସ୍କାର ନିରନ୍ତର ହେବା ଉଚିତ, ଏହା ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ଦୀର୍ଘଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ହେବା ଉଚିତ, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବୁଝିବା, ବିଶ୍ୱାସ କରିବା, ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଏହାର ସ୍ୱଭାବରେ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର କଥା, ଆମେ ଏହା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ କାରଣ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ସମୟୋଚିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିନା ଆମେ ଆମ ଦେଶକୁ ଆଜିର ବୌଶ୍ଵିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ରହିବା ତାର ଅଧିକାର, ସେହି ଅଧିକାର ଦେଇପାରିବା ନାହିଁ।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଏଥର ଅଗଷ୍ଟ 15 ତାରିଖରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ଏହି ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ୍ ପୂଜା ପୂର୍ବରୁ ଖୁସିର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଧମାକା ହେବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣମାନେ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ଏଠାରେ ଏବଂ ସେଠାରେ ପାଦ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିବେ, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଖବରକାଗଜ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରେ, ଟିଭି ଦେଖିବାର ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଘରେ କଥା ହେବାର ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରେ, ହେ, ଫଟୋ ସେଠାରେ ମୁଦ୍ରିତ ହୋଇଛି? ଠିକ୍ ଅଛି, ଯେଉଁ ଭାବନାରେ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଗତକାଲି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଏକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି। ଏବେ ଜିଏସଟି ଆହୁରି ସରଳ ହୋଇଯାଇଛି। ଜିଏସଟିର କେବଳ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ହାର ରହିଛି, 5 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 18 ପ୍ରତିଶତ, 5 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 18 ପ୍ରତିଶତ, ଏବଂ ସୋମବାର, ସେପ୍ଟେମ୍ବର 22, ଯାହା ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନ, ଏହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ମାତୃଶକ୍ତି ସହିତ ବହୁତ ଜଡିତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ନବରାତ୍ରିର ଏହି ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଜିଏସଟିର ଏକ ସଂସ୍କାର ସଂସ୍କରଣ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଅର୍ଥାତ୍, ନବରାତ୍ରିରୁ ହିଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ। ଏଥର ଧନତେରସ୍ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଭବ୍ୟ ହେବ, କାରଣ ଏବେ ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ ଜିନିଷ ଉପରେ ଟିକସ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧିର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇଥିଲା, ତେଣୁ ଏହି ଆଲୋଚନା ମୋଦି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ହୋଇନଥିଲା, ତା 'ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ହେଉଥିଲା। କୌଣସି କାମ ନଥିଲା, କୌଣସି ଆଲୋଚନା ନଥିଲା। ଏହା ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା। ତା 'ପରେ ଦେଶକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଟିକସ କବଲାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ଭାରତକୁ ଜିଏସଟିରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ କରିଛି। କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବନ୍ଧୁ ଏହାକୁ ଜିଏସଟି 2 ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ମାତ୍ରା ଅଟେ। ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ମାତ୍ରା, ଅର୍ଥାତ୍, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବାରର ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ନୂତନ ଶକ୍ତି, ନୂତନ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ। ଗରିବ, ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, କୃଷକ, ମହିଳା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଯୁବକ, ସମସ୍ତେ ଜିଏସଟି ଟିକସ ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ। ଚିଜ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମ୍ପୁ-ସାବୁନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସବୁକିଛି ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଶସ୍ତା ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ମାସିକ ଖର୍ଚ୍ଚ, ରୋଷେଇ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ ହୋଇଯିବ । ସ୍କୁଟର ଏବଂ କାର ଉପରେ ଟିକସ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ନିକଟରେ ଚାକିରି ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହା ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଘରର ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତକାଲି ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା, ତାହା କେତେ ସୁଖଦ, ଏହାର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଭାବ ସେତେବେଳେ ଅଧିକ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଜିଏସଟି ପୂର୍ବରୁ ଟିକସ ହାରକୁ ମନେ ପକାଇବେ। ବେଳେବେଳେ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ଜଣାନାହିଁ ଯେ ଭଲ ପୂର୍ବରୁ ଏହିପରି ଥିଲା ଏବଂ ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ପୂର୍ବ କଥା ମନେ ପଡିଯାଇଥାଏ, ତା 'ପରେ ଜଣା ପଡ଼େ ଯେ ଭଲ ଏଠାରୁ ଏଠାକୁ ଯାଇଛି | ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାଟି 70 ମାର୍କ ଆଣିଥାଏ, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ, ଆପଣ 70 ପାଇବେ, କିନ୍ତୁ, ତାହା ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସି ନ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ 99 କରୁ, ତେବେ ତୁରନ୍ତ ଏହା ଯାଏ ଯେ ଆରେ କିଛି ତ ଗୋଟେ କମଳ ହୋଇଛି, ତେଣୁ ମୋର କଥା ହେଉଛି ଯେ.....
ବନ୍ଧୁଗଣ,
2014 ପୂର୍ବରୁ ସେହି ସମୟରେ ସରକାର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷରେ ମୁଁ ଏଠାକୁ କୌଣସି ସରକାରଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆସିନାହିଁ, ବରଂ ଆପଣ ଜଣେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ, ତେଣୁ ଆପଣ ତୁଳନା ବହୁତ ଆରାମରେ କରିପାରିବେ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିପାରିବେ। ପୁରୁଣା ସରକାରରେ, ମୁଁ 2014 ରେ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ଏହିଭଳି ଭାବରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଅନେକ ଜିନିଷ ଉପରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଟିକସ ନେଉଥିଲେ, ତାହା ରୋଷେଇ ସାମଗ୍ରୀ ହେଉ, ଚାଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜିନିଷ ହେଉ, ଔଷଧ ହେଉ, ଏପରିକି ଜୀବନ ବୀମା ହେଉ। ଯଦି ସେହି ଯୁଗ ଥିଲା, ଯଦି ଆଜି ଆପଣ 2014 ଭଳି ଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ 100 ଟଙ୍କାରେ କୌଣସି ଜିନିଷ କିଣୁଥିଲେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ 100 ଟଙ୍କା ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଯଦି ଆପଣ ସେହି ସମୟ ଗଣନା କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ବିଜେପି ସରକାରରେ, ଏନଡିଏ ସରକାରରେ, ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱ ହେଉଛି ସଞ୍ଚୟ କିପରି ସର୍ବାଧିକ କରାଯିବ, ପରିବାରର ଖର୍ଚ୍ଚ କିପରି ହ୍ରାସ କରାଯିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିଏସଟିରେ ଏତେ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ମାସିକ ବଜେଟକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ ତାହା କେହି ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ। ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ, କେଶ ତେଲ ଉପରେ ସତାଇଶ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ, ଆଜି ହୁଏତ ଆପଣଙ୍କର ମନେ ନଥିବ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ପଇଠ କରୁଥିଲେ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ଲେଟ, କପ୍-ପ୍ଲେଟ୍, ଚାମଚ, ଏହିପରି ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଅଠର ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଠାଇଶ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଦାନ୍ତ ପାଉଡର ଉପରେ ସତୁରି ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ, ଅର୍ଥାତ୍, ସେହି କଂଗ୍ରେସ ଯୁଗରେ ପ୍ରତିଦିନ ଏଭଳି ଜିନିଷ ଉପରେ ଏତେ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଉଥିଲା। ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ କଂଗ୍ରେସ ସଦସ୍ୟମାନେ ପିଲାମାନଙ୍କ ଟଫି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏକୋଇଶ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ନେଉଥିଲେ, ଆପଣ ସେହି ସମୟରେ ଖବରକାଗଜରେ ଏହା ଦେଖିଥିଲେ କି ନାହିଁ ତାହା ଜଣା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୋଦି ଏପରି କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସବୁ କିଛି ତଳକୁ କରିଥାନ୍ତେ । ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆବଶ୍ୟକତା ସାଇକେଲ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସତୁରି ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସିଲେଇ ମେସିନ୍ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ବଡ ମାଧ୍ୟମ, ଯାହା ଉପରେ ଷୋହଳ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବୁଲାବୁଲି କରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ହୋଟେଲ୍ ରୁମ୍ ବୁକିଂ ଉପରେ 14 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ତା 'ଉପରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବିଳାସ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଉଥିଲା, ତାହା ଭିନ୍ନ କଥା। ଏବେ ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଉପରେ ଏହା ମାତ୍ର 5 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେବ। ଏବେ ଆପଣମାନେ ମନେ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ପାଞ୍ଚ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି କ’ଣ ଜଣେ ତ ଲେଖିକା କଥା ଏବେ ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କୁ ପାଞ୍ଚ ପ୍ରତିଶତ ନେଉଛନ୍ତି। ହୋଟେଲଗୁଡ଼ିକରେ ସାଢ଼େ ସାତ ହଜାର ଟଙ୍କା ଅର୍ଥାତ୍ କୋଠରୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମାତ୍ର 5 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି କାମ ହୋଇଛି, ଆପଣ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସରକାରକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି, ଠିକ୍ ଯେପରି ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ସମୟରେ ଅଭିଯୋଗ ଆସୁଥିଲା ଯେ ଭାରତରେ ଚିକିତ୍ସା ଅତ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟୟବହୁଳ, ଛୋଟ ଛୋଟ ପରୀକ୍ଷା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ହାତ ବାହାରେ ଥିଲା, ଏହାର କାରଣ ଥିଲା ଯେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ କିଟ୍ ଉପରେ ଯାହା କରାଯାଉଥିଲା ତାହା ଉପରେ 16 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ନେଉଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସକୁ ମାତ୍ର 5 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଘର ତିଆରି କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟୟବହୁଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା, କାରଣ ? କାରଣ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସିମେଣ୍ଟ ଉପରେ ଅଣତିରିଶ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ନେଉଥିଲେ, ଘର ତିଆରି ହେବା ମାତ୍ରେ ଏସି ଏବଂ ଟିଭି କିମ୍ବା ପଙ୍ଖା, ଯାହା କିଛି ଆଣିବାକୁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଗଲା। କାରଣ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଏକତିରିଶ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଆଦାୟ କରୁଥିଲେ, ଏକତିରିଶ ପ୍ରତିଶତ, ଏବେ ଆମ ସରକାର ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସକୁ 18 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରାୟ ଅଧା କରିଦେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖୀ ଥିଲେ। 2014 ପୂର୍ବରୁ କୃଷକଙ୍କ ଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅଧିକ ଥିଲା ଏବଂ ଲାଭ ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା। ଏହାର କାରଣ ଥିଲା ଯେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ମଧ୍ୟ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ପ୍ରଚୁର ଟିକସ ଆଦାୟ କରୁଥିଲେ। ଏହା ଟ୍ରାକ୍ଟର ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳସେଚନ ଉପକରଣ, ହାତ ଉପକରଣ, ପମ୍ପିଂ ସେଟ୍, ଏହିପରି ଉପକରଣ ଉପରେ 12 ରୁ 14 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଏଭଳି ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସଟିକୁ ଶୂନ୍ୟ କିମ୍ବା ପାଞ୍ଚ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଆଉ ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆମର ଯୁବ ଶକ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆମର ଯୁବକମାନେ କିପରି ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ, ଯେଉଁମାନେ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କିଭଳି ସହଜ ହେବ। ଆମର ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବାଧିକ ଶ୍ରମଜୀବୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ବୟନଶିଳ୍ପ ହେଉ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ହେଉ, ଚମଡ଼ା ଶିଳ୍ପ ହେଉ, ସେଥିରେ କାମ କରୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହି ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ଜଡିତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏହା ସହିତ ପୋଷାକ ଏବଂ ଜୋତା ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ହ୍ରାସ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ କେତେକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସରଳ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଲାଭ ଫିଟନେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଜିମ୍, ସେଲୁନ୍ ଏବଂ ଯୋଗ ଭଳି ସେବା ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଆମର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଫିଟ୍ ରହିବେ ଏବଂ ସଫଳ ମଧ୍ୟ ହେବେ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ, ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ଫିଟନେସ୍ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଗୋଟିଏ କଥା ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି, ଆପଣମାନେ ଏପରି ଲୋକ, ପ୍ରତିଦିନ 200 ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ। ମେଦବହୁଳତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ଦୁର୍ବଳ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ମୁଁ ଏହି ସଂସ୍କାରକୁ ଜିଏସ୍ ଟି ରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବି, ତେବେ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଏହା ଭାରତର ଚମତ୍କାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପାଞ୍ଚଟି ରତ୍ନ ଯୋଡ଼ିଛି। ପ୍ରଥମତଃ, ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ସରଳ ହୋଇଗଲା। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ତୃତୀୟତଃ, ଉଭୟ ଉପଭୋଗ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ; ଚତୁର୍ଥତଃ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ; ଏବଂ ପଞ୍ଚମତଃ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନାଗରିକ ଦେବ ଭାବଃ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ମନ୍ତ୍ର। ଚଳିତ ବର୍ଷ କେବଳ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ଆୟକର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଶୂନ ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ। ଆଜିକାଲି, ଯଦି ଆପଣ ଆଇଟିଆର ଦାଖଲ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଖୁସି ଅନୁଭବ ଆହୁରି ଅଧିକ ଯେ ନା, ଅର୍ଥାତ୍ ଆୟରେ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସଞ୍ଚୟ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଖୁସି ନୁହେଁ ତ ଆଉ କ’ଣ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ରହିଛି, ଏହା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଜନ-ଅନୁକୂଳ ଶାସନ। ଯେତେବେଳେ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଖାପାଖି ଆଠ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଏହା ହେଉଛି 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶକ୍ତି, 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ପୁଣି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିବି, ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳା ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କୌଣସି ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ। ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱର ବୀଜ ବୁଣି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ବୀଜ ବୁଣି ଚାଲିବେ। ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଭାଷାରେ, ନିଜ ଭାଷାରେ, ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସହଜରେ ବୁଝାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବେ। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ କହିପାରିବେ ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଦେଶ କଦାପି ସେତିକି ଶୀଘ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ ନାହିଁ, ଯେତିକି ତାହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଆରମ୍ଭରୁ, ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନର ପ୍ରଚାର, ପ୍ରସାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଏହା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହା ଉପରେ ବିଧାନସଭାରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହେଉ, ବେଳେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଏକ ପରୀକ୍ଷା କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ, ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଜାଣିନାହୁଁ ଯେ ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ଆମ ଘରେ କିପରି ପ୍ରବେଶ କରିଛି, କୌଣସି ଧାରଣା ନାହିଁ, କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ବିଦେଶୀ ଚାହୁଁଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ। ପିଲାମାନେ ପରିବାରରେ ବସି ଏକ ତାଲିକା ତିଆରି କରନ୍ତି ଯେ ସକାଳେ ଉଠିବା ଠାରୁ ପରଦିନ ସକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେତେ ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅଛି, ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ହେୟାର ପିନ୍ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଆସିଛି, ପାନିଆ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀରୁ ଆସିଛି, ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, ସଚେତନତା ଆସିବ, ତା 'ପରେ ସେମାନେ କହିବେ, ଆରେ ଭାଇ, ମୋ ଦେଶକୁ କ' ଣ ମିଳିବ? ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିପାରିବେ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କୌଣସି ନା କୌଣସି ସମୟରେ ଆମ ପାଇଁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଛାଡ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି, ଏବେ ତାହା ପୂରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆମ ପାଖରେ ରହିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମେ ତାହା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବି ଯେ ମୁଁ କ "ଣ କରିବି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୋ ଦେଶର କିଛି ନା କିଛି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେବ, ଏହା ମୋ ଦେଶରେ ନାହିଁ, ନା, ମୁଁ ଏହା କରିବି ନାହିଁ, ମୁଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି, ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋ ଦେଶକୁ ଆଣିବି।
ଏବେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖାଇବା ତେଲ ବାହାରୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ଖାଇବା ତେଲ! ଆମେ ଏକ କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ, ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀ ହେଉ କିମ୍ବା ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା କିମ୍ବା ଆମର ବାଧ୍ୟବାଧକତା, ତେଣୁ ଅନେକ ଜିନିଷ ଅଛି, ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାକୁ ପଡିବ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବାହାରକୁ ଯାଉଛି, ମାତ୍ର ଏଠାରେ ରହିଛି, , ତା 'ପରେ କେତେ ବିଦ୍ୟାଳୟ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, କେତେ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ତିଆରି ହୁଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର କଥା ଆମର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ହେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆମକୁ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ନିଜକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଦେଶ ଯାହା ଆମକୁ କେଉଁଠାରୁ କେଉଁଠିକୁ ନେଇଯାଏ। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଦେଶ ଯିଏ ଆମକୁ ଏତେ କିଛି ଦେଇଥାଏ। ତେଣୁ, ଆମେ ଦେଶକୁ ଯାହା ଦେଇପାରିବା, ଯାହା ଆମେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବା, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କ ମନରେ, ଆମ ନୂଆ ପିଢ଼ିର ପିଲାମାନଙ୍କ ମନରେ ରହିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତି ଏକ ନୂଆ ଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେବାକୁ, ଉଦ୍ଭାବକ ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା। ନିକଟରେ, ଆମେ ଦେଖିଲୁ ଯେ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନରୁ ଫେରିଥିବା ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପଟେନ୍ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ତାଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସମଗ୍ର ବାତାବରଣ କିପରି ବଦଳିଗଲା। ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ଏହି ସଫଳତାରେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ରହିଥାଏ, କେବଳ ସେତେବେଳେ। ଅର୍ଥାତ୍, ଶିକ୍ଷକ କେବଳ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଢାଞ୍ଚା ଦେଇଥାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଥାନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଏବେ ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଏବଂ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବର ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ମିଳୁଛି। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ 10 ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଦେଶ ମଧ୍ୟ 50,000 ନୂତନ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଭାରତର ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକରେ ନବସୃଜନ କରିବାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମ ସରକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଆମର ନୂଆ ପିଢ଼ିକୁ, ଆମର ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ଆମର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ, ଆମ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଜଗତର କୁପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ସଂସଦର ଅଧିବେଶନ ଚାଲିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଅନଲାଇନ୍ ଗେମିଂ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ଆଇନ ତିଆରି କରିଥିଲୁ, ଏବେ ଏସବୁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଜଣା ପଡ଼ିବା ଉଚିତ। ଖେଳ ଏବଂ ଜୁଆ, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଯଦି ଆପଣ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଖେଳ ହେଉଛି, ଜୁଆ ଖେଳ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ବଡ଼ ଶକ୍ତିମାନେ କଦାପି ଚାହୁଁ ନ ଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଏକ ଆଇନ ଆସିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହି ଜୁଆ ଦେଶରେ ନିଷିଦ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏପରି ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯାହାର ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ଯାହା ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ, ପିଲାମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଖେଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ଆଇନ ଆଣିଛୁ, ଅନଲାଇନ୍ ଖେଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏପରି କୌଣସି ଚାପ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନକରି, କାହାକୁ କ ‘ଣ ମିଳିବ, କାହାକୁ କ’ଣ ମିଳିବ ନାହିଁ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନକରି। ଏମିତି ଅନେକ ଅନ୍ଲାଇନ୍ ଗେମ୍ ଥିଲା, ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଆମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଟଙ୍କା କାରବାର ଚାଲୁଥିଲା, ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଟଙ୍କା ଜମା କରୁଥିଲେ, ମୋତେ କିଛି ସ୍ଥାନରୁ ରିପୋର୍ଟ ଆସୁଥିଲା, ପରିବାରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଥିଲା ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦିନରେ, ସମସ୍ତେ ଘରୁ ଚାଲିଯାଇଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍, ବହୁତ ବଡ଼, ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯାଇଥିଲେ, ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ରୋଗ ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଏହା ନିଶା ପରି ନିଶା ହୋଇଯାଏ, ଏହି ଖେଳଗୁଡିକ ଏହିପରି ଜିନିଷ ଏବଂ ଟଙ୍କା ଲୁଟେରାମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଫାନ୍ଦରେ ପକାନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କୁ ଫସେଇ ଦିଅନ୍ତି | ଏବଂ ଏଭଳି ବିଷୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଜିନିଷ ଆଣିଥାଏ, ଯେ କେହି ଏଥିରେ ଅଟକି ଯାଆନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଥିଲା, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏହି ଆଇନ ତିଆରି ହୋଇଛି, ଆଇନ ନିଜ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। କିନ୍ତୁ ପିତାମାତା ଅଭିଯୋଗ କରିପାରନ୍ତି, ପରିସ୍ଥିତିର ଉନ୍ନତି ନ ହୋଇପାରେ କାରଣ ସେଠାରେ ଏକ ଉତ୍ତେଜନାର ବାତାବରଣ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଶିକ୍ଷକ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ | ଆମେ ଆଇନ ତିଆରି କରିଛୁ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ପିଲାମାନେ ଏଭଳି କ୍ଷତିକାରକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦେଖିବେ ନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନିଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ଏହାର ଦୁଇଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି, ଖେଳ ଏତେ ଖରାପ ନୁହେଁ, ଜୁଆ ଖେଳ ଖରାପ। ଯେଉଁଥିରେ ଅର୍ଥ ନାହିଁ ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣିବେ, ଏବେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଖେଳକୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଖେଳ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ତେଣୁ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଦକ୍ଷତା ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା, ତାହା ଏକ ଭିନ୍ନ କଥା। କିନ୍ତୁ ନିଶାସକ୍ତ ହେବା, ଆସକ୍ତ ହେବା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାର ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ।
ଆମ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ଆମର ଯୁବବର୍ଗ, ଗେମିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ଥିତି ଦୃଢ କରନ୍ତୁ। ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ସୃଜନଶୀଳତା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅଛି, ନିଜସ୍ୱ କଥାବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି, ତାହା ଆଧାରରେ ବହୁତ ଖେଳ ତିଆରି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ଆମେ ଖେଳ ବଜାରରେ ପୁରା ଦୁନିଆକୁ କବ୍‌ଜା କରିପାରିବା ଆଜ୍ଞା । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ଅନେକ ପ୍ରାଚୀନ ଖେଳ ରହିଛି, ଏଭଳି ଜିନିଷ ଅଝି, ଯାହା ଅନ୍‌ଲାଇନ ଗେମିଙ୍ଗ୍ ଦୁନିଆରେ ବହୁତ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଲାଭ କରିବ, ଆଜି ପ୍ରକୃତରେ ହେଉଛି, ଆମେ ଆହୁରୀ ଅଧିକ କରିପାରିବା। ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ନିଜ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଏହାକୁ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୂଚନା ଦେବେ, ତେବେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଭଲ ବୃତ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ କେବଳ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛି, ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା କରିଛି, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଏକ ବଡ଼ ଅନୁରୋଧ କରିଛି ଯେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ। ସ୍ୱଦେଶୀ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯାହା ଆମ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ, ଯାହା ଆମ ଦେଶରେ ତିଆରି ହୁଏ, ଯାହା ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଝାଳ ଗନ୍ଧ ଥାଏ, ଯାହା ମୋ ଦେଶର ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ଥାଏ, ତାହା ମୋ ପାଇଁ ସ୍ୱଦେଶୀ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏବଂ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ପିଲାମାନେ କହିବା ଉଚିତ ଯେ ଘରେ ଏକ ବୋର୍ଡ ଲଗାନ୍ତୁ, ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ତିରଙ୍ଗା ନା, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ସ୍ୱଦେଶୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ସେହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୋକାନୀ ତାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ବୋର୍ଡ ଲଗାଇବା ଉଚିତ ଯାହା ଗର୍ବର ସହ ଏହାକୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ବୋଲି କହିବ। ଆମେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଏହା ମୋ ଦେଶର ଅଟେ, ଏହା ମୋ ଦେଶରେ ତିଆରି ହୋଇଛି, ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ, ଏପରି ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଶିକ୍ଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ।
ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ, ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ବସ୍ତୁଗୁଡିକ ପରିଚୟ ଦେଇପାରିବ, ଖେଳ ଖେଳରେ ଆପଣ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇପାରିବେ | ଏପରି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ଥାଇପାରେ, ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଘରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଥିବ, କେତେଜଣ ସ୍ୱଦେଶୀ, ମୁଁ ଯାହା କହିଥିଲି ତାହାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ, ମାତ୍ର ପରଦିନ ଦେଖାନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ଆଣନ୍ତୁ ଏବଂ ଆସନ୍ତୁ ଏହି ମାସରେ ଏତେ କମ୍ କରିବା, ଏହି ମାସରେ ଏତେ କମ୍। ଧୀରେ ଧୀରେ ସମଗ୍ର ପରିବାର ସ୍ୱଦେଶୀ ହୋଇଯିବ। ମନେକରନ୍ତୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦଶଟି ଶ୍ରେଣୀ ଅଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ସକାଳେ ଦେଢ଼ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ପ୍ଲାକାର୍ଡ ସହିତ ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ବାହାର କରନ୍ତି, ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ | ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଦିନରେ ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ। ତେଣୁ ଗାଁରେ ଏକ ନିରନ୍ତର ବାତାବରଣ ରହିବ, ସ୍ୱଦେଶୀ, ସ୍ୱଦେଶୀ, ସ୍ୱଦେଶୀ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବହୁତ ବଢ଼ିପାରେ, ମହାଶୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଛୋଟ ଛୋଟ କାମ ମଧ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ସ୍ୱପ୍ନ ଆମେ ଆମ ସହିତ ନେଇଛୁ, 2047 ମସିହାରେ ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ କିଏ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ଦେଶ ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ! କେହି ଚାହିଁବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆମକୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଆମେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପର୍ବ ପାଳନ କରିପାରିବା, ସେହି ପର୍ବରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀର ଆଲୋଚନା ଆଣିପାରିବା। ଆମେ ଦେଖିବା ଉଚିତ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକରେ ସାଜସଜ୍ଜା ପାଇଁ ଆମେ କେଉଁ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରୁ ? କଳା-ଶିଳ୍ପ ଶ୍ରେଣୀରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବହାର ଏକ ପରିବେଶରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ, ଏହା ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପିଲାଦିନରୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଦିନ ପାଳନ କରୁ, 'ସ୍ୱଦେଶୀ ଦିବସ "ପାଳନ କରୁ,' ସ୍ୱଦେଶୀ ସପ୍ତାହ" ପାଳନ କରୁ, 'ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଦିବସ' ପାଳନ କରୁ, ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦି ଆମେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଭାବେ ଚଳାଇବୁ, ତେବେ ଆପଣମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିବେ, ସମାଜକୁ ନୂଆ ରଙ୍ଗରେ ସଜାଇବାରେ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ, ଯେଉଁଠି ପିଲାମାନେ ନିଜ ପରିବାରରୁ ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିନିଷ ଆଣିପାରିବେ ଏବଂ ଏହାର କାହାଣୀ କହିପାରିବେ, ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ। କେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ତିଆରି ହୋଇଛି, କେଉଁଠାରେ ତିଆରି ହୋଇଛି, କିଏ ତିଆରି କରିଛି ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱ କ'ଣ, ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ। ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ପାଇଁ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିବା ଉଚିତ। ପିଲାମାନେ ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରନ୍ତି, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜ ଭିତରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଜିନିଷକୁ ଉପହାର ଦିଅନ୍ତି, ମୁଁ ଭାବୁଛି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପରିବେଶ ରହିବା ଉଚିତ, କୁହନ୍ତୁ, ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ, ଦେଖନ୍ତୁ ଏହା ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଣିଛି। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଆମକୁ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ "କୁ ନିଜ ଜୀବନର ଆଧାର କରିବାକୁ ହେବ, ଏହାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଭାବି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶପ୍ରେମ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଶ୍ରମର ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଔଷଧ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ, ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଭାବେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏହି ବିଶାଳ ଅଭିଯାନରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠାର ସହ ସାମିଲ ହେବେ, ଏବଂ ଏହି ଦେଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ନିଜ କାନ୍ଧରେ ବହନ କରିବେ, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆମେ ଚାହୁଁଥିବା ଫଳାଫଳ ଆମକୁ ମିଳିବ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସର୍ବଦା ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି କରୁଛି, ଆପଣମାନେ ହୋମୱାର୍କ ଦେବା, ଆଜି ମୋ ଦ୍ୱାରା ହୋମୱାର୍କ ଦେଉଛି, ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବେ। ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!