Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 123rd Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.06.2025
29 JUN 2025 11:40AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Welcome to ‘Mann Ki Baat’… Greetings to all of you. At this moment, you all must be full of the energy of yoga and memories of ‘International Yoga Day’. This time as well, on the 21st of June, crores of people across the country and the world participated in the ‘International Yoga Day’. Do you remember, it began 10 years ago. Now, over these 10 years, this event is turning grand with every passing year. This is also an indication that more and more people are adopting yoga in their daily lives. We have seen so many attractive pictures of ‘Yoga Day’ this time. Three lakh people performed yoga together on the beach of Visakhapatnam. Another amazing visual emerged from Visakhapatnam itself… more than two thousand adivasi students performed 108 Surya Namaskars for 108 minutes. Imagine how much discipline, how much dedication there must have been! A grand glimpse of yoga was also witnessed on our naval ships. In Telangana, three thousand divyang friends participated in a yoga camp together.
They showed how yoga is also a medium of empowerment. People of Delhi connected yoga with the resolve of a clean Yamuna and performed yoga on the banks of the Yamuna. In Jammu and Kashmir, people also did yoga on the Chenab Bridge, which is the world's highest railway bridge. The snowy peaks of the Himalayas and ITBP soldiers… yoga was seen there too; courage and sadhana were hand in hand. The people of Gujarat also created history anew. In Vadnagar, 2121 (twenty one hundred & twenty one) people did Bhujangasana together and created a new record. Pictures of yoga came in from New York, London, Tokyo, Paris; every big city of the world… and one thing was special in every picture - peace, stability and balance.
This time the theme was also very special, 'Yoga for One Earth, One Health'. This is not just a slogan; it is a direction which makes us realize the essence of 'Vasudhaiva Kutumbakam'. I am sure, the grandeur of this year's Yoga Day will certainly inspire more and more people to adopt yoga.
My dear countrymen,
When someone embarks on a pilgrimage, the first feeling that comes to mind is, “Chalo Bulawa Aaya Hai…” i.e. Let’s proceed amid the Divine Call... This very feeling is the soul of our religious pilgrimages. These pilgrimages are a means of disciplining the body, purifying the mind; mutual love and brotherhood, and connecting with God. Apart from these, there is another great aspect of these pilgrimages. These religious pilgrimages are also a great ritual of opportunities for the spirit of service. When any pilgrimage takes place, more people engage in serving the pilgrims than the number of people who undertake the pilgrimage. Bhandaaras and langars i.e. Free Food Distribution, are set up at various places. People set up drinking water stalls on the roadsides. Medical camps and facilities are arranged with a spirit of service. A lot many people arrange for dharamshalas and accommodation for the pilgrims at their own expense.
Friends,
After a long time, the Kailash Mansarovar Yatra has had an auspicious re-start. Kailash Mansarovar, that is the abode of Lord Shiva. Kailash is considered the centre of faith and devotion in every tradition; be it Hindu, Buddhist or Jain.
Friends,
The holy Amarnath Yatra is going to commence on the 3rd of July, and the holy month of Sawan is also just a few days away. Just a few days ago, we have also witnessed the Rath Yatra of Lord Jagannath ji. Be it Odisha, Gujarat or any other corner of the country, lakhs of devotees participate in this Yatra. From North to South, East to West, these Yatras are a reflection of the spirit of 'Ek Bharat-Shrestha Bharat'. When we conclude our religious journey with devotion, complete dedication and complete discipline, we also get rewarded with its fruits. I extend my best wishes to all the fortunate devotees going on the Yatras. I also commend those, who are engaged in making these Yatras successful and safe with a spirit of service.
My dear countrymen,
I now want to tell you about two such achievements of the country, which will fill you up with pride. Global institutions are discussing these achievements. WHO i.e. ‘World Health Organization’ and ILO i.e. International Labour Organization have heaped praises on these achievements of the country. The first achievement is related to our health. Many of you must have heard about an eye disease – Trachoma. This infection spreads through bacteria.
There was a time when this ailment was common in many parts of the country. If not taken care of, this disease gradually used to lead to loss of eyesight. We resolved to eradicate Trachoma from its roots. And I am very happy to share with you that WHO has declared India Trachoma free. India now has become a Trachoma free country. This is the result of the hard work of lakhs of people who fought this disease tirelessly; without a break. This success belongs to our health workers.
Therefore, the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ also helped in eradicating it. The ‘Jal Jeevan Mission’ also contributed a lot to this success. Today, when clean water is reaching every home through taps, the risk of such ailments has reduced. ‘World Health Organisation’ WHO has also appreciated the fact that along with tackling the disease, India has also got rid of its root causes.
Friends,
Presently, most of the populace in India is taking advantage of one social protection benefit or the other and recently a very important report of the International Labour Organisation – ILO has come out.
It has been mentioned in this report that more than 64% (sixty-four percent) of the population of India is now definitely availing of some social protection benefit or the other. Social Security is one of the biggest coverages in the world. Today, around 95 crore people of the country are getting the benefit of some or the other social security schemes; whereas, till 2015, the government schemes were reaching less than 25 crore people.
Friends,
In India, from health to social security, the country is moving ahead with the feeling of saturation in every field. This is also a great picture of social justice. These successes have instilled a belief that the coming times will be even better; India will become even stronger at every step.
My dear countrymen,
With the power of public participation, big crises can be confronted. I will play an audio for you… in this audio you will get an idea of ​​the magnitude of that crisis. How grave that crisis was… listen to it first… understand it.
Audio Clip - Morarji Bhai Desai
After all, the oppression that happened for two years, the oppression had started 5-7 years ago. But it has reached its peak in the last 2 years, when emergency was imposed on people and people were treated inhumanly. People's right to freedom was snatched away, newspapers were left without freedom. Courts were made completely powerless. And the way more than one lakh people were put in jail and then arbitrary rule continued, it is difficult to find its traces in the history of the world.
Friends,
This is the voice of the former Prime Minister of the country, Shriman Morarji Bhai Desai. He spoke about the Emergency in a brief but very clear manner. You can imagine what that period was like! Those who imposed Emergency not only murdered our constitution but also had the intention to keep the judiciary as their slave. During this period, people were tormented on a large scale. There are many such examples of this, which can never be forgotten. George Fernandez Sahib was tied in chains.
Many people were subjected to severe torture. Under MISA, anyone could be summarily arrested. Students too were harassed. Freedom of expression was also stifled. Thousands of people who were arrested during that period were subjected to such inhumane atrocities. But it is the strength of the people of India… they did not bow down, did not break down and did not accept any compromise with democracy. Finally, the people at large won – the Emergency was lifted and those who imposed the Emergency were defeated. Babu Jagjivan Ram ji had put forth his views in a very strong manner in this regard.
Audio Clip - Babu Jagjivan Ram
Sisters and Brothers, the last election was not an election. It was a great campaign of the people of India... To change the circumstances of that time… to turn the tide of dictatorship and to strengthen the foundation of democracy in India.
We should also listen to what Atal ji had said in his own distinct style then -
Audio Clip - Atal Bihari Vajpayee
Sisters and brothers, whatever happened in the country cannot be called just an election. A peaceful revolution has taken place. The wave of people's power has thrown the killers of democracy into the dustbin of history.
Friends,
Just a few days ago, the imposition of Emergency on the country completed its 50 years. We countrymen have observed the 'Samvidhan Hatya Diwas'. We should always remember all those people who fought the Emergency with fortitude. This inspires us to remain constantly vigilant to keep our Constitution strong and enduring.
My dear countrymen,
Imagine a picture. The morning sun is touching the hills, the light is slowly moving towards the plains, and with that light, a troupe of football lovers is advancing. The whistle blows and in a few moments, the ground reverberates with applause and slogans. People's enthusiasm is increasing with every pass, every goal. You must be wondering… what a beautiful world is that?
Friends,
This picture is the reality of Bodoland, a major region of Assam. Bodoland today stands out in the country with a new face, a new identity. The energy and confidence that the youth here have, is most visible on the football field. In the Bodo Territorial Area, the Bodoland CEM Cup is being organized. This is not just a tournament; it has become a celebration of unity and hope. More than three thousand seven hundred teams, about seventy thousand players, and even among them, a large number of our daughter’s participation! These statistics tell the story of a big change in Bodoland. Bodoland is now increasingly casting its glow on the sports map of the country.
Friends,
There was a time when struggle itself was the identity of this place. Then the avenues for the youth here were limited. But today there are new dreams in their eyes and the courage of self-reliance in their hearts. The football players hailing from here are now making their mark at a high level. Halicharan Narzary, Durga Boro, Apurba Narzary, Manbir Basumatari - these are not just the names of football players - they are the identity of that new generation who catapulted Bodoland from the field to the national stage.
Many of them practiced with limited resources; many forged their way through difficult circumstances, and today many young children of the country kickstart their dreams, inspired by their names. If we have to expand our capability, first of all we have to focus on our fitness and wellbeing. By the way, friends, do you remember one of my suggestions for fitness, for reducing obesity! Reduce 10% oil in food, reduce obesity. When you’ll be fit, you will be more super hit in life.
My dear countrymen,
Just as our India is known for its regional, linguistic and cultural diversity; in the same way, the diversity of arts, crafts and skills is also a great quality of our country. Whichever area you visit, you will get to know about some local specialities of that place. We often talk about such unique products of the country in 'Mann Ki Baat'. One such product is Eri Silk of Meghalaya. It has received the GI Tag a few days ago. Eri Silk is like a heritage for Meghalaya. The tribes here, especially the people of the Khasi community, have preserved it for generations and have also enriched it with their skills. This silk has many specialities that make it different from other fabrics. Its most special feature is the way it is made. The silkworms that make this silk are not killed to obtain it, hence it is also called Ahimsa Silk.
Nowadays, the demand for such products is rising rapidly in the world, which do not involve violence and do not have any ill effect on nature, hence, Eri Silk of Meghalaya is a perfect product for the global market. Another special feature is that, this silk keeps you warm in winters and cool in summers. This quality makes it suitable for most places. The women of Meghalaya are now taking this heritage forward on a larger scale through Self Help Groups. I congratulate the people of Meghalaya on Eri Silk getting the GI-Tag. I would also appeal to all of you to try out clothes made from Eri Silk… and yes, you must always remember Khadi, handloom handicraft, Vocal for Local. If customers buy only products made in India and traders sell only products made in India, the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' will be infused with new energy.
My dear countrymen,
The mantra of 'Women Led Development' is ready to create a new future for India. Our mothers, sisters, daughters are today lending a new direction not only for themselves but for the entire society. You will also feel good when you come to know about the success of the women of Bhadrachalam in Telangana. These women once used to work as labourers in the fields. They used to work hard all day for their livelihoods.
Today the same women are making biscuits from millets, i.e. Shreeanna. These biscuits, named 'Bhadradri Millet Magic', are reaching right from Hyderabad to London. These women of Bhadrachalam joined a Self Help Group and received training.
Friends,
These women have done another commendable work. They started making 'Giri Sanitary Pads'. In just three months, they prepared 40,000 pads and delivered them to schools and nearby offices - that too at a very low price.
Friends,
The achievement of the women of Kalaburgi in Karnataka is also excellent. They have made jowar roti a brand. In the cooperative that they have formed, more than three thousand rotis are being made every day. The aroma of these rotis is no longer limited to the village. A special counter has been opened in Bengaluru. Orders are coming over online food platforms. Kalaburgi roti is now reaching the kitchens of big cities. This has had a great impact on these women, their income is increasing.
Friends,
These stories from different states have different faces. But their glow is the same. This is the glow of self-confidence, of self-reliance. One such face is Suma Uike from Madhya Pradesh. Suma ji's efforts are very commendable. She took training in mushroom farming and animal husbandry by joining the Self Help Group in Katangi block of Balaghat district. Thus she found her the path to self-reliance. When Suma Uike's income increased, she also expanded her work. This journey that started with a tiny effort has now reached 'Didi Canteen' and 'Thermal Therapy Centre'. In every corner of the country, countless such women are changing their fate and that of the country.
My dear countrymen,
During the last few days, many people from Vietnam sent me their messages through various mediums. There was reverence and affability in every line of these messages. Their feelings were heartwarming. They were expressing their gratitude to India for enabling darshan of the holy relics of Bhagwan Buddha. The emotions in their words were more than any formal thanks.
Friends,
Originally these sacred relics of Bhagwan Buddha were discovered at Nagarjunakonda of Palnadu district in Andhra Pradesh. This place has a deep connection with Buddhism. It is said that once upon a time, people from far-off places including Sri Lanka and China used to come to this place.
Friends,
Last month these holy relics of Bhagwan Buddha were taken from India to Vietnam. They were kept for public darshan at 9 different places there. In a way, this initiative of India became a national festival for Vietnam. You can imagine that in Vietnam, which has a population of about 10 crore people, more than 1.5 crore people had a darshan of the holy relics of Bhagwan Buddha. The pictures and videos that I saw on social media made me realize that devotion has no limits. Be it rain or the scorching sun, people stood in queues for hours. Children, the elderly, differently-abled people, everyone was overwhelmed. The President of Vietnam, Deputy Prime Minister, senior ministers, everyone paid obeisance. The feeling of respect among the people there for this pilgrimage was so deep that the Vietnamese government requested to extend it for another 12 days and India gladly accepted it.
Friends,
The thoughts of Bhagwan Buddha have the power to bind countries, cultures and people together. Earlier, the holy relics of Bhagwan Buddha were taken to Thailand and Mongolia, and the same feeling of reverence was felt there as well. I urge all of you to definitely visit Buddhist sites in your state. It will be a spiritual experience, as well as a wonderful opportunity to connect with our cultural heritage.
My dear countrymen,
This month we all celebrated the 'World Environment Day'. I received thousands of your messages. Many people told me about those friends who had set out alone to save the environment and then the whole society joined them. This contribution of everyone is becoming a great strength for our earth. Mr. Ramesh Kharmale of Pune… knowing about his work will inspire you a lot. When people take rest at the end of the week, Ramesh ji and his family set out with pick axe and spade. Do you know where to? Towards the hills of Junnar. Be it sunshine or a steep climb, their ascent does not stop. They clear bushes, dig trenches to retain water and sow seeds. They dug 70 trenches in just two months.
Ramesh ji has made many small ponds, planted hundreds of trees. He is also getting an Oxygen Park built. The result is that birds have started returning here, wildlife is getting a new breath.
Friends,
Another beautiful initiative for the environment has been seen in Ahmedabad city of Gujarat. Here the Municipal Corporation has started the 'Mission for Million Trees' campaign. The target is - to plant lakhs of trees. A special aspect about this campaign is 'Sindoor Van'. This forest is dedicated to the bravehearts of Operation Sindoor. Sindoor saplings are being planted in the memory of those brave people who have sacrificed everything for the country. Here, another campaign is being given a new impetus – ‘Ek Ped Maa Ke Naam’. Under this campaign, crores of trees have been planted in the country. You too must take part in such campaigns going on in your village or city. Plant trees, save water, serve the earth, because when we save nature, we actually protect our future generations.
Friends,
A village in Maharashtra has also set a great example. 'Patoda' is a Gram Panchayat in Chhatrapati Sambhaji Nagar district. This is a Carbon Neutral village Panchayat. In this village, no one throws garbage outside their house. There is a complete system of collecting garbage from every house. Here, dirty water is also treated. No water goes into the river without being cleaned. Here, last rites are performed with cow dung cakes and a tree is planted in the name of the deceased with that ash. The cleanliness in this village is also worth seeing. When small habits become a collective resolve, a big change is certain.
My dear friends,
At this moment, everyone's eyes are also on the International Space Centre. India has scripted a new history. Yesterday I’ve also spoken to Group Captain Shubhanshu Shukla. You must have also heard my conversation with Shubhanshu. Shubhanshu still has to stay at the International Space Centre for a few more days. We will talk more about this Mission, but in the next episode of 'Mann Ki Baat'.
It is time now to bid adieu to you in this episode. But friends, before leaving I want to remind you of a special day. On the 1st of July, the day after tomorrow, we honour two very important professions - Doctors and CAs. Both of them are such pillars of society, which make our lives better. Doctors are the protectors of our health and CAs (Chartered Accountants) are the guides of economic life. My best wishes to all the Doctors and Chartered Accountants.
Friends,
I always wait for your suggestions. The next episode of 'Mann Ki Baat' will be enriched through your suggestions. We will meet again with new thoughts, new inspirations and new achievements of our countrymen. Thank you very much, Namaskar.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৯.০৬.২০২৫ত ‘মন কী বাত’ৰ ১২৩সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 JUN 2025 11:40AM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
নমস্কাৰ। 'মন কী বাত'লৈ আপোনালোকক স্বাগতম। সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। বৰ্তমান আপোনালোক সকলোৱেই যোগৰ শক্তি আৰু ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস’ৰ স্মৃতিৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ আছে। এইবাৰো ২১ জুনত দেশৰ লগতে বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকে ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস’ত অংশগ্ৰহণ কৰিলে। আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে ১০ বছৰ আগতে যোগ দিৱস আৰম্ভ হৈছিল। এতিয়া ১০ বছৰৰ পাছত এই ধাৰাটো প্ৰতি বছৰে অধিক বিশাল হৈ পৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰাও দৈনন্দিন জীৱনত অধিক সংখ্যক লোকে যোগাসনক গ্ৰহণ কৰাৰ ইংগিত পোৱা যায়। আমি এইবাৰ 'যোগ দিৱস'ৰ ইমানবোৰ আকৰ্ষণীয় ছবি দেখিছো। তিনি লাখ লোকে বিশাখাপট্টনমৰ উপকূলত একেলগে যোগাসন কৰিলে। আন এক আচৰিত দৃশ্য আহিল বিশাখাপট্টনমৰ পৰাই, দুহাজাৰৰো অধিক জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ১০৮ মিনিটত ১০৮ বাৰ সূৰ্য্য নমস্কাৰ কৰিলে। কল্পনা কৰকচোন, তেওঁলোকৰ কিমান অনুশাসন, কিমান সমৰ্পণ আছিল। আমাৰ নৌসেনাৰ জাহাজবোৰতো যোগৰ এক ভব্য আভাস দেখা গ’ল৷ তিনি হাজাৰ দিব্যাংগ বন্ধুৱে একেলগে তেলেংগানাত যোগ শিবিৰত অংশ লৈছিল। তেওঁলোকে দেখুৱাইছিল যে যোগাসনে কেনেকৈ সবলীকৰণৰো মাধ্যম হৈ পৰিছে। দিল্লীৰ মানুহে পৰিস্কাৰ যমুনাৰ সংকল্পৰ সৈতে যোগক সংযোগ কৰি যমুনাৰ পাৰলৈ গৈ যোগাসন কৰিলে। বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ ৰে’ল দলং জম্মু-কাশ্মীৰৰ চেনাব দলঙতো মানুহে যোগাসন কৰিলে। হিমালয়ৰ বৰফৰ শৃংগ আৰু আইটিবিপিৰ জোৱানেও যোগ অনুশীলন কৰা দেখা গ’ল। সাহস আৰু সাধনা একেলগে দেখিবলৈ পালো। গুজৰাটৰ মানুহেও সৃষ্টি কৰিলে এক নতুন ইতিহাস। বাদনগৰত ২,১২১ জন লোকে একেলগে ভুজংগাসন কৰি এক নতুন অভিলেখ গঢ়িলে। যোগৰ ছবি নিউয়ৰ্ক, লণ্ডন, টকিঅ’, পেৰিছকে ধৰি পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন ডাঙৰ চহৰৰ পৰা আহিছিল আৰু প্ৰতিখন ছবিতে এটা বস্তু বিশেষ আছিল, শান্তি, ধৈৰ্য আৰু ভাৰসাম্য। এইবাৰ থিমটোও আছিল অতি বিশেষ, ‘এক বিশ্ব, এক স্বাস্থ্যৰ বাবে যোগ’। এয়া কেৱল শ্লোগান নহয়, ই এক দিশ যিয়ে আমাক ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ অনুভৱ কৰাইছে। মই নিশ্চিত যে এইবাৰৰ যোগ দিৱসৰ বিশালতাই নিশ্চিতভাৱে অধিক সংখ্যক লোকক যোগ গ্ৰহণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
কোনোবাই তীৰ্থযাত্ৰালৈ গ'লে প্ৰথমে মনলৈ আহে, "যাওঁ বলক, আহ্বান আহিল"। এই অনুভূতি আমাৰ ধৰ্মীয় তীৰ্থযাত্ৰাৰ আত্মা। এই তীৰ্থযাত্ৰাবোৰ শৰীৰৰ অনুশাসন, মন শুদ্ধ, পাৰস্পৰিক প্ৰেম আৰু ভাতৃত্ববোধ, ঈশ্বৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ এক মাধ্যম। ইয়াৰ বাহিৰেও এই তীৰ্থযাত্ৰাৰ আন এটা ডাঙৰ দিশ আছে। এই ধৰ্মীয় তীৰ্থযাত্ৰাবোৰো সেৱাৰ সুযোগৰ এক মহান অনুষ্ঠান। যিকোনো তীৰ্থযাত্ৰা হ’লে তীৰ্থযাত্ৰালৈ যোৱা লোকৰ সংখ্যাতকৈ অধিক লোকে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ সেৱাৰ কামত নিয়োজিত হয়। বিভিন্ন স্থানত ভাণ্ডাৰা আৰু লেংগাৰ আয়োজন কৰা হয়। পথৰ দাঁতিত মানুহে খোৱাপানীৰ ষ্টল স্থাপন কৰে। সেৱাৰ মনোভাৱেৰে চিকিৎসা শিবিৰ আৰু সুবিধাসমূহৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। বহুতে নিজা খৰছত ধৰ্মশালা আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে থকাৰ ব্যৱস্থা কৰে।
বন্ধুসকল,
বহুদিনৰ মূৰত পুনৰ আৰম্ভ হৈছে কৈলাশ মান সৰোৱৰ যাত্ৰা। কৈলাশ মান সৰোৱৰ মানে ভগৱান শিৱৰ বাসস্থান। হিন্দু, বৌদ্ধ বা জৈনেই হওক, প্ৰতিটো পৰম্পৰাতে কৈলাশক বিশ্বাস আৰু ভক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে। বন্ধুসকল, ৩ জুলাইৰ পৰা পবিত্ৰ অমৰনাথ যাত্ৰা আৰম্ভ হ'ব আৰু পবিত্ৰ শাওন মাহলৈও মাত্ৰ কেইটামান দিন বাকী। সিদিনা আমি ভগৱান জগন্নাথ জীৰ ৰথ যাত্ৰাও দেখিছো। ওড়িশাই হওক, গুজৰাটেই হওক বা দেশৰ আন যিকোনো কোণতেই হওক, লাখ লাখ ভক্তই এই যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰে। উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ, পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ এই যাত্ৰা ‘এক ভাৰত-শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ আৱেগৰ প্ৰতিফলন। যেতিয়া আমি আমাৰ ধৰ্মীয় যাত্ৰা ভক্তি, সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু সম্পূৰ্ণ অনুশাসনেৰে সম্পূৰ্ণ কৰো, তেতিয়া আমিও ইয়াৰ ফল পাওঁ। যাত্ৰাত যোৱা সকলো সৌভাগ্যৱান ভক্তলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। সেৱাৰ মনোভাৱেৰে এই যাত্ৰাসমূহ সফল আৰু নিৰাপদ কৰি তোলাত নিয়োজিত হোৱা সকলকো অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এতিয়া মই আপোনালোকক দেশৰ এনে দুটা কৃতিত্বৰ কথা ক’ব বিচাৰিছো, যিয়ে আপোনালোকক গৌৰৱেৰে ভৰাই তুলিব। বিশ্ব সংস্থাসমূহে এই কৃতিত্বসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছে। WHO অৰ্থাৎ ‘বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা’ আৰু ILO অৰ্থাৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰমিক সংস্থাই দেশৰ এই কৃতিত্বৰ প্ৰশংসা কৰিছে। প্ৰথম কৃতিত্ব আমাৰ স্বাস্থ্যৰ লগত জড়িত। আপোনালোকৰ বহুতেই নিশ্চয় চকুৰ ৰোগ এটাৰ কথা শুনিছে-সেইটো হৈছে ট্ৰেক’মা(Trachoma)। এই ৰোগ বেক্টেৰিয়াৰ দ্বাৰা বিয়পে। এটা সময়ত দেশৰ বহু ঠাইত এই ৰোগ প্ৰচলিত আছিল। গুৰুত্ব নিদিলে এই ৰোগে ক্ৰমান্বয়ে চকুৰ দৃষ্টিশক্তি পৰ্যন্ত কাঢ়ি নিয়ে। আমি ট্ৰেক’মাক সমূলি নিৰ্মূল কৰাৰ সংকল্প লৈছিলো। আৰু মই আপোনালোকক ক'বলৈ পাই অতি সুখী যে- 'বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা' অৰ্থাৎ WHO-এ ভাৰতক ট্ৰেক'মা মুক্ত ঘোষণা কৰিছে। এতিয়া ভাৰত ট্ৰেক’মামুক্ত দেশত পৰিণত হৈছে। এই ৰোগৰ সৈতে অক্লান্তভাৱে আৰু অবিৰতভাৱে যুঁজি অহা লাখ লাখ লোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল এয়া। এই সফলতা আমাৰ স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ। ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ইও ইয়াক নিৰ্মূল কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছিল। এই সফলতাত জল জীৱন মিছনেও ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। আজি যেতিয়া প্ৰতিখন ঘৰতে বিশুদ্ধ নলৰ পানী ঢুকিবলৈ ধৰিছে, তেতিয়া এনে ৰোগৰ আশংকা কমিছে। ভাৰতে কেৱল এই ৰোগৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাই নহয়, ইয়াৰ মূল কাৰণসমূহো আঁতৰাই পেলোৱাৰ কথাও বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই প্ৰশংসা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ অধিকাংশ জনসাধাৰণে কিছু সামাজিক সুৰক্ষাৰ সুবিধা লৈছে আৰু শেহতীয়াকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰমিক সংস্থা(আইএলঅ’)ৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিবেদন আহিছে। এই প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে যে ভাৰতৰ ৬৪%তকৈ অধিক জনসংখ্যাই এতিয়া কিছু সামাজিক সুৰক্ষাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। সামাজিক সুৰক্ষা, এইটো বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ কভাৰেজ। আজি দেশৰ প্ৰায় ৯৫ কোটি লোকে কোনো সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে, আনহাতে, ২০১৫ চনলৈকে চৰকাৰী আঁচনিসমূহে ২৫ কোটিতকৈও কম লোকক সামৰি লৈছিল।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সামাজিক সুৰক্ষালৈকে ভাৰতৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পৰিপূৰ্ণতাৰ অনুভূতি লৈ দেশখন আগবাঢ়িছে। এয়াও সামাজিক ন্যায়ৰ এক উৎকৃষ্ট ছবি। এই সফলতাবোৰে এটা বিশ্বাস জগাই তুলিছে যে আগন্তুক সময় আৰু ভাল হ’ব, প্ৰতিটো খোজতে ভাৰত আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ শক্তিৰে বৃহৎ সংকটবোৰো মোকাবিলা কৰিব পাৰি। মই আপোনালোকক এটা অডিঅ’ বজাই শুনাম, এই অডিঅ’টোত আপুনি সেই সংকটৰ পৰিসৰৰ ধাৰণা এটা পাব। সেই সংকট কিমান ডাঙৰ আছিল, প্ৰথমে শুনা, বুজিব।
অডিঅ'.... মোৰাৰজী ভাই দেশাই
[মুঠ ওপৰত ৫-৭ বছৰ আগতেই অত্যাচাৰ আৰম্ভ হৈছিল। কিন্তু দুবছৰত ই শিখৰত উপনীত হ’ল। মানুহৰ ওপৰত জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়া হ’ল আৰু মানুহক অমানৱীয় ব্যৱহাৰ কৰিলে। মানুহৰ স্বাধীনতাৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা হ’ল, বাতৰি কাকতৰ স্বাধীনতা নাছিল। আদালতক সম্পূৰ্ণ দুৰ্বল কৰি তোলা হ’ল। আৰু যিদৰে এক লাখতকৈ অধিক লোকক জেলত ভৰোৱা হৈছিল আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকৰ স্বেচ্ছাচাৰী শাসন চলি থাকিল, তাৰ উদাহৰণ পৃথিৱীৰ ইতিহাসতে বিচাৰি পোৱাটো কঠিন।]
বন্ধুসকল,
এই কণ্ঠ দেশৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীমন মোৰাৰজী ভাই দেশাইৰ। তেওঁ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিষয়ে চমুকৈ কিন্তু অতি স্পষ্টভাৱে কয়। সেই সময়ছোৱা কেনেকুৱা আছিল আপুনি কল্পনা কৰকচোন! জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াসকলে আমাৰ সংবিধানক হত্যা কৰাই নহয় ন্যায়পালিকাক নিজৰ দাস হিচাপে ৰখাৰ উদ্দেশ্যও আছিল। এই সময়ছোৱাত মানুহক বৃহৎ পৰিসৰত অত্যাচাৰ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ বহু উদাহৰণ আছে যিবোৰ কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰি। জৰ্জ ফাৰ্নাণ্ডেজ চাহাবক শিকলিৰে বান্ধি দিয়া হৈছিল। বহু লোকক কঠোৰ নিৰ্যাতন দিয়া হৈছিল। মিছা (MISA)ৰ অধীনত যিকোনো ব্যক্তিক কোনো কাৰণ নোহোৱাকৈ গ্ৰেপ্তাৰ কৰিব পৰা গ’ল। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীকো হাৰাশাস্তি কৰা হৈছিল। মত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতাও স্তব্ধ হৈ পৰিল।
বন্ধুসকল,
সেই সময়ছোৱাত গ্ৰেপ্তাৰ হোৱা হাজাৰ হাজাৰ লোকক এনে অমানৱীয় অত্যাচাৰৰ বলি হৈছিল। কিন্তু এইটোৱেই ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ শক্তি, তেওঁলোকে প্ৰণাম কৰা নাছিল, ভাঙি যোৱা নাছিল আৰু গণতন্ত্ৰৰ সৈতে কোনো আপোচ মানি লোৱা নাছিল। শেষত ৰাইজে জয়ী হ’ল– জৰুৰীকালীন অৱস্থা উঠাই লোৱা হ’ল আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াসকল পৰাজিত হ’ল৷ বাবু জগজীৱন ৰাম জীয়ে এই সন্দৰ্ভত নিজৰ মতামত অতি শক্তিশালী ৰূপত দাঙি ধৰিছিল।
#অডিঅ'#
[ভাই-ভনীসকল, যোৱা নিৰ্বাচনটো নিৰ্বাচন নাছিল। ভাৰতবাসীৰ এক বৃহৎ অভিযান আছিল। সেই সময়ৰ পৰিস্থিতি সলনি কৰিবলৈ, একনায়কত্ববাদৰ প্ৰত্যুত্তৰ দিবলৈ আৰু ভাৰতত গণতন্ত্ৰৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিবলৈ চলিছিল এই অভিযান।]
আমিও শুনিব লাগিব অটল জীয়ে তেতিয়া নিজৰ শৈলীত কি কৈছিল –
#অডিঅ'#
[ভগ্নী-ভাইসকল, দেশত যি হ’ল, কেৱল নিৰ্বাচন বুলি ক’ব নোৱাৰি। শান্তিপূৰ্ণ বিপ্লৱ সংঘটিত হৈছে। জনশক্তিৰ ঢৌৱে গণতন্ত্ৰৰ হত্যাকাৰীক ইতিহাসৰ ডাষ্টবিনত পেলাই দিছে।]
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে দেশত জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াৰ ৫০ বছৰ পাৰ হৈ গ’ল। আমি দেশবাসীয়ে ‘সংবিধান হত্যা দিৱস’ উদযাপন কৰিছো। আমি সদায় সেই সকলো মানুহক মনত ৰখা উচিত যিসকলে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সৈতে সাহসেৰে যুঁজিছিল। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ সংবিধানক শক্তিশালী কৰি ৰাখিবলৈ অহৰহ সজাগ হৈ থাকিবলৈ অনুপ্ৰাণিত হয়।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এখন ছবি কল্পনা কৰক। পুৱাৰ ৰ’দটোৱে পাহাৰবোৰ চুইছে, লাহে লাহে পোহৰ ভৈয়ামৰ ফালে আগবাঢ়িছে আৰু সেই পোহৰৰ লগে লগে ফুটবল প্ৰেমীৰ দলটো আগবাঢ়িছে। হুইচেল বাজি উঠে আৰু কেইমুহূৰ্ততে হাত চাপৰি আৰু শ্লোগান খেলপথাৰত প্ৰতিধ্বনিত হয়। প্ৰতিটো পাছৰ লগে লগে, প্ৰতিটো গ’লৰ লগে লগে মানুহৰ উৎসাহ বাঢ়িছে। আপুনি নিশ্চয় ভাবিছে এইখন কি ধুনীয়া পৃথিৱী? বন্ধুসকল, এইখন অসমৰ এটা প্ৰধান অঞ্চল বড়োলেণ্ডৰ বাস্তৱ ছবি। বড়োলেণ্ড আজি নতুন ৰূপ লৈ দেশৰ সন্মুখত থিয় দিছে। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ যি শক্তি আৰু আত্মবিশ্বাস আছে, সেয়া ফুটবল খেলপথাৰত আটাইতকৈ বেছি দেখা যায়। বড়ো টেৰিটৰিয়েল এৰিয়াত বড়োলেণ্ড চিইএম কাপৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এইখন কেৱল প্ৰতিযোগিতা নহয়, ই একতা আৰু আশাৰ উদযাপনলৈ পৰিণত হৈছে। ৩,৭০০ টাতকৈও অধিক দল, প্ৰায় ৭০ হাজাৰ খেলুৱৈ আৰু আমাৰ বহু সংখ্যক কন্যাই এই ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই পৰিসংখ্যাই বড়োলেণ্ডৰ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ কাহিনী ক’ব ধৰিছে। বড়োলেণ্ডে এতিয়া দেশৰ ক্ৰীড়া মানচিত্ৰত ইয়াৰ জিলিকনি বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া সংগ্ৰামেই সেই ঠাইখনৰ পৰিচয় আছিল। তেতিয়া ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে পথ সীমিত হৈ পৰিছিল। কিন্তু আজি তেওঁলোকৰ চকুত নতুন সপোন আৰু অন্তৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সাহস। ইয়াৰ পৰা অহা ফুটবল খেলুৱৈসকলে এতিয়া ডাঙৰ পৰ্যায়ত নিজৰ নাম উজলাইছে। হলিচৰণ নাৰ্জাৰী, দুৰ্গা বড়ো, অপূৰ্ব নাৰ্জাৰী, মনবীৰ বসুমতাৰী-এইবোৰ কেৱল ফুটবল খেলুৱৈৰ নাম নহয়, এওঁলোকেই হৈছে বড়োলেণ্ডক খেলপথাৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চলৈ লৈ যোৱা নতুন প্ৰজন্মৰ পৰিচয়। তেওঁলোকৰ বহুতেই সীমিত সম্পদেৰে অনুশীলন কৰিছিল, বহুতে কঠিন পৰিস্থিতিত বাট উলিয়াইছিল আৰু আজি দেশৰ বহু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীয়ে নিজৰ নাম লৈয়েই সপোন আৰম্ভ কৰে।
বন্ধুসকল,
যদি আমি আমাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব লাগে, তেন্তে প্ৰথমে আমি আমাৰ ফিটনেছ আৰু সুস্থতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। বন্ধুসকল, ফিটনেছৰ বাবে মোৰ এটা পৰামৰ্শ আপোনালোকৰ মনত আছে, মেদবহুলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে! খাদ্যত তেলৰ পৰিমাণ ১০% হ্ৰাস কৰক, মেদবহুলতা হ্ৰাস কৰক। যেতিয়া আপুনি ফিট হ’ব তেতিয়া আপোনাৰ জীৱন আৰু অধিক ছুপাৰ হিট হ’ব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ ভাৰত যিদৰে আঞ্চলিক, ভাষিক আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে জনাজাত, ঠিক তেনেদৰে কলা, শিল্প আৰু দক্ষতাৰ বৈচিত্ৰ্যও আমাৰ দেশৰ এক বৃহৎ গুণ। যি অঞ্চললৈ যাওক, সেই ঠাইখনৰ কোনো বিশেষ আৰু স্থানীয় কথা জানিব পাৰিব। আমি প্ৰায়েই ‘মন কী বাত’ত দেশৰ এনে অনন্য সামগ্ৰীৰ কথা কওঁ। তেনে এটা সামগ্ৰী হৈছে মেঘালয়ৰ এৰি সূতা। কিছুদিন পূৰ্বে ই জি আই টেগ লাভ কৰিছে। মেঘালয়ৰ বাবে এৰি সূতা এক ঐতিহ্যৰ দৰে। ইয়াৰ জনজাতিসকলে বিশেষকৈ খাচী সমাজৰ মানুহে ইয়াক প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছে আৰু লগতে নিজৰ দক্ষতাৰে ইয়াক সমৃদ্ধ কৰি তুলিছে। এই ৰেচমৰ বহুতো গুণ আছে, যাৰ বাবে ই আন কাপোৰতকৈ পৃথক। ইয়াৰ আটাইতকৈ বিশেষ বৈশিষ্ট্য হ’ল ইয়াক তৈয়াৰ কৰাৰ ধৰণ, এই সূতা লাভ কৰিবলৈ পলুবোৰ হত্যা কৰা নহয়, সেয়েহে ইয়াক অহিংসা ৰেচম বুলিও কোৱা হয়। আজিকালি পৃথিৱীত এনে সামগ্ৰীৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, য’ত হিংসাৰ লগত জড়িত নহয় আৰু প্ৰকৃতিৰ ওপৰত কোনো বিৰূপ প্ৰভাৱ নপৰে। গতিকে মেঘালয়ৰ এৰি ছিল্ক বিশ্ব বজাৰৰ বাবে এক নিখুঁত সামগ্ৰী। ইয়াৰ আন এটা বিশেষ বৈশিষ্ট্য হ’ল এই ৰেচমে আপোনাক শীতকালত গৰম কৰি ৰাখে আৰু গ্ৰীষ্মকালত ঠাণ্ডা কৰি ৰাখে। এই গুণে ইয়াক বেছিভাগ ঠাইৰ বাবে উপযোগী কৰি তোলে। মেঘালয়ৰ মহিলাসকলে এতিয়া এই ঐতিহ্যক আত্ম সহায়ক গোটৰ জৰিয়তে বৃহত্তৰ পৰিসৰত আগুৱাই লৈ গৈছে। মেঘালয়বাসীক এৰি সুতাই জি টেগ পোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। লগতে আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাম যে এৰি সুতাৰ পৰা তৈয়াৰী কাপোৰ নিশ্চিতভাৱে ব্যৱহাৰ কৰক আৰু হয় খাদী, হস্ততাঁত হস্তশিল্প, ভোকেল ফৰ লোকেল, আপোনালোকেও এইবোৰ সদায় মনত ৰাখিব লাগিব। যদিহে গ্ৰাহকে কেৱল ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰে আৰু ব্যৱসায়ীয়ে কেৱল ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰে, তেন্তে ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান’ই নতুন শক্তি লাভ কৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰতৰ নতুন ভৱিষ্যত সৃষ্টিৰ বাবে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ মন্ত্ৰ সাজু। আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাই আজি কেৱল নিজৰ বাবেই নহয় সমগ্ৰ সমাজৰ বাবে নতুন দিশৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেলেংগানাৰ ভদ্ৰাচলমৰ মহিলাসকলৰ সফলতাৰ কথা জানিলেও আপোনাৰ মনটো ভাল লাগিব। এই মহিলাসকলে আগতে পথাৰত শ্ৰমিক হিচাপে কাম কৰিছিল। গোটেই দিনটো কষ্ট কৰি দৈনন্দিন ৰুটি উপাৰ্জন কৰিছিল। আজি সেই একে মহিলাই বাজৰাৰ পৰা বিস্কুট বনাইছে, সেয়া হৈছে শ্ৰীঅন্ন। এই বিস্কুটসমূহ হায়দৰাবাদৰ পৰা লণ্ডনলৈ ‘ভদ্ৰাদ্ৰি মিলেট মেজিক’ নামেৰে বিক্ৰী কৰা হৈছে। ভদ্ৰাচলমৰ এই মহিলাসকলে আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰি প্ৰশিক্ষণ লৈছিল।
বন্ধুসকল,
এই মহিলাসকলে আন এক প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। তেওঁলোকে ‘গিৰি চেনিটেৰী পেড’ বনাবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। মাত্ৰ তিনিমাহতে ৪০ হাজাৰ পেড প্ৰস্তুত কৰি স্কুল আৰু ওচৰৰ কাৰ্যালয়ত ডেলিভাৰী দিলে - সেইটোও অতি কম মূল্যত।
বন্ধুসকল,
কৰ্ণাটকৰ কলাবুৰ্গীৰ মহিলাসকলৰ সাফল্যও উৎকৃষ্ট। তেওঁলোকে জোৱাৰৰ ৰুটিক ব্ৰেণ্ড কৰি লৈছে। তেওঁলোকে গঠন কৰা সমবায়খনত প্ৰতিদিনে তিনি হাজাৰৰো অধিক ৰুটি তৈয়াৰ কৰা হৈছে। এই ৰুটিবোৰৰ সুগন্ধি এতিয়া কেৱল গাঁৱতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই। বেংগালুৰুত মুকলি কৰা হৈছে এটা বিশেষ কাউণ্টাৰ। অনলাইন ফুড প্লেটফৰ্মত অৰ্ডাৰ আহি আছে। কালবুৰ্গী ৰুটি এতিয়া ডাঙৰ চহৰৰ পাকঘৰত উপনীত হৈছে। ইয়াৰ ফলত এই মহিলাসকলৰ ওপৰত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পৰিছে, তেওঁলোকৰ আয় বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
বিভিন্ন ৰাজ্যৰ এই কাহিনীবোৰত বিভিন্ন মুখ দেখা যায়। কিন্তু তেওঁলোকৰ উজ্বলতা একেই। এই জিলিকনি আত্মবিশ্বাসৰ, আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ। তেনে এক মুখ হৈছে মধ্যপ্ৰদেশৰ সুমা উইকে, সুমা জীৰ এই প্ৰচেষ্টা অতি প্ৰশংসনীয়। বালাঘাট জিলাৰ কাটাংগী ব্লকত আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰি ভেঁকুৰ পালন আৰু পশুপালনৰ প্ৰশিক্ষণ লয়। ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ দেখুৱাইছিল। যেতিয়া ছুমা উইকেৰ উপাৰ্জন বাঢ়িল, তেতিয়া তেঁৱো নিজৰ কামৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটালে। সামান্য প্ৰচেষ্টাৰে আৰম্ভ হোৱা এই যাত্ৰাই এতিয়া ‘দিদি কেণ্টিন’ আৰু ‘থাৰ্মেল থেৰাপি চেণ্টাৰ’ত উপনীত হৈছে। দেশৰ চুক-কোণে এনে নাৰী অগণন আছে যিয়ে নিজৰ আৰু দেশৰ ভাগ্য সলনি কৰি আছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
যোৱা কিছুদিনত ভিয়েটনামৰ পৰা বহু লোকে বিভিন্ন মাধ্যমেৰে মোলৈ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছিল। এই বাৰ্তাৰ প্ৰতিটো শাৰীতে আছিল শ্ৰদ্ধা আৰু অন্তৰংগতা। তেওঁলোকৰ অনুভৱবোৰ হৃদয়স্পৰ্শী আছিল। ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ দেখুৱাই ভাৰতৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁলোকৰ কথাত থকা অনুভৱবোৰ যিকোনো আনুষ্ঠানিক ধন্যবাদতকৈও বেছি আছিল।
বন্ধুসকল,
মূলতঃ ভগৱান বুদ্ধৰ এই পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ পালনাডু জিলাৰ নাগাৰ্জুনাকোণ্ডাত আৱিষ্কাৰ হৈছিল। এই ঠাইখনৰ বৌদ্ধ ধৰ্মৰ সৈতে গভীৰ সম্পৰ্ক আছে। কোৱা হয় যে এসময়ত শ্ৰীলংকা, চীনকে ধৰি দূৰৈৰ ঠাইৰ পৰা মানুহ এই ঠাইলৈ আহিছিল।
বন্ধুসকল,
যোৱা মাহত ভগৱান বুদ্ধৰ এই পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ ভাৰতৰ পৰা ভিয়েটনামলৈ লৈ যোৱা হৈছিল। তাত ৯ টা ভিন্ন স্থানত জনসাধাৰণৰ দৰ্শনৰ বাবে ৰখা হৈছিল। ভাৰতৰ এই পদক্ষেপ এক প্ৰকাৰে ভিয়েটনামৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎসৱত পৰিণত হৈছে। আপুনি কল্পনা কৰকচোন, প্ৰায় ১০ কোটি জনসংখ্যা থকা ভিয়েটনামত ডেৰ কোটিতকৈ অধিক লোকে ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ পৰিদৰ্শন কৰিছিল। ছ’চিয়েল মিডিয়াত দেখা ছবি আৰু ভিডিঅ’বোৰে মোক উপলব্ধি কৰাইছিল যে ভক্তিৰ কোনো সীমা নাই। বৰষুণেই হওক বা গৰম ৰ’দেই হওক, মানুহে ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা শাৰী পাতি থিয় হৈছিল। শিশু, বৃদ্ধ, দিব্যাংগ, সকলো আৱেগিক হৈ পৰিছিল। ভিয়েটনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি, উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী, জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী, সকলোৱে শিৰণত কৰিলে। এই ভ্ৰমণৰ প্ৰতি তাত থকা মানুহৰ মাজত সন্মানৰ ভাৱ ইমানেই গভীৰ আছিল যে ভিয়েটনাম চৰকাৰে ইয়াক আৰু ১২ দিনৰ বাবে বৃদ্ধি কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছিল আৰু ভাৰতে আনন্দৰে গ্ৰহণ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বুদ্ধৰ চিন্তাৰ শক্তি আছে যিয়ে দেশ, সংস্কৃতি আৰু মানুহক একেলগে বান্ধি ৰাখে। ইয়াৰ আগতে ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ থাইলেণ্ড আৰু মংগোলিয়ালৈ লৈ যোৱা হৈছিল আৰু তাতো একে ভক্তিবোধ দেখা গৈছিল। আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ ৰাজ্যৰ বৌদ্ধ স্থানসমূহ দৰ্শন কৰিব। এইটো হ’ব এক আধ্যাত্মিক অভিজ্ঞতা, লগতে আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ এক সুন্দৰ সুযোগ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এই মাহত আমি সকলোৱে ‘বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱস’ উদযাপন কৰিলোঁ। আপোনাৰ হাজাৰ হাজাৰ মেছেজ পাইছিলোঁ। বহুতে মোক তেওঁলোকৰ চৌপাশৰ বন্ধু-বান্ধৱীৰ কথা কৈছিল যিসকলে পৰিৱেশ ৰক্ষাৰ বাবে অকলে ৰাওনা হৈছিল আৰু তাৰ পিছত গোটেই সমাজখনেও তেওঁলোকৰ লগত যোগ দিছিল। সকলোৰে এই অৱদান আমাৰ পৃথিৱীৰ বাবে এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰিছে। পুনেৰ শ্ৰী ৰমেশ খৰমালেৰ কৰ্মৰাজি জানি আপোনালোকে বহুত প্ৰেৰণা লাভ কৰিব। সপ্তাহৰ শেষত যেতিয়া মানুহে জিৰণি লয়, তেতিয়া ৰমেশ জী আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালে কুঠাৰ আৰু বেলচা লৈ ৰাওনা হয়। ক'ত জানেনে? জুন্নাৰৰ পাহাৰৰ ফালে। ৰ’দেই হওক বা থিয় পাহাৰ, তেওঁলোকৰ থমকি ৰোৱা নাছিল। হাবি-জংঘল পৰিষ্কাৰ কৰি পানী বন্ধ কৰিবলৈ খাল খান্দি বীজ সিঁচিছে। মাত্ৰ দুমাহতে তেওঁ ৭০টা খাদ নিৰ্মাণ কৰিছিল। ৰমেশ জীয়ে বহুতো সৰু সৰু পুখুৰী খান্দিছে, শ শ গছ ৰোপণ কৰিছে। লগতে তেওঁ অক্সিজেন পাৰ্ক নিৰ্মাণ কৰি আছে। ফলত ইয়ালৈ চৰাইবোৰ ঘূৰি আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, বন্যপ্ৰাণীবোৰে নতুন উশাহ লৈছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদ চহৰত পৰিৱেশৰ বাবে আন এক সুন্দৰ পদক্ষেপ দেখা গৈছে। ইয়াত পৌৰ নিগমে ‘কোটি কোটি গছৰ বাবে অভিযান’ আৰম্ভ কৰিছে। লক্ষ্য হৈছে লাখ লাখ গছপুলি ৰোপণ। এই অভিযানৰ এটা বিশেষ কথা হ’ল ‘সিন্দূৰ বনাঞ্চল’। এই অৰণ্যখন অপাৰেচন সিন্দূৰৰ নায়কসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত। দেশৰ বাবে সকলো উৎসৰ্গা কৰা সেই সাহসীসকলৰ স্মৃতিত সিন্দূৰ গছ ৰোপণ কৰা হৈছে। ইয়াত আন এক অভিযানক নতুন গতি দিয়া হৈছে। সেয়া হৈছে ‘এক পেড় মা কে নাম’। এই অভিযানৰ অধীনত দেশত কোটি কোটি গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। আপুনিও আপোনাৰ গাঁও বা চহৰত চলি থকা এনে অভিযানত অংশ ল’ব লাগিব। গছ ৰোপণ কৰক, পানী বচাওক, ধৰিত্ৰীৰ সেৱা কৰক, কাৰণ আমি যেতিয়া প্ৰকৃতিক ৰক্ষা কৰো তেতিয়া আচলতে আমি আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ৰক্ষা কৰো।
বন্ধুসকল,
মহাৰাষ্ট্ৰৰ এখন গাঁৱেও এক ডাঙৰ আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে। 'পাটোডা' হৈছে ছত্ৰপতি সম্ভাজী নগৰ জিলাৰ এখন গাঁও পঞ্চায়ত। এইখন কাৰ্বনমুক্ত গাঁও পঞ্চায়ত। এই গাঁৱত কোনেও নিজৰ ঘৰৰ বাহিৰত জাবৰ নেপেলায়। প্ৰতিটো ঘৰৰ পৰা জাবৰ সংগ্ৰহৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা আছে। ইয়াত লেতেৰা পানীও পৰিশোধন কৰা হয়। চাফা নকৰাকৈ কোনো পানী নদীত নাযায়। ইয়াত গৰুৰ গোবৰৰ পিঠাৰে শেষকৃত্য সম্পন্ন কৰা হয় আৰু সেই চিতাভস্মৰে মৃতকৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰা হয়। এই গাঁৱৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাও লেখতল’বলগীয়া। সৰু সৰু অভ্যাসবোৰ যেতিয়া সামূহিক সংকল্প হৈ পৰে তেতিয়া এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত।
মোৰ প্ৰিয় বন্ধুসকল,
এই সময়ত সকলোৰে দৃষ্টি আন্তৰ্জাতিক মহাকাশ কেন্দ্ৰটোৰ ওপৰত। ভাৰতে এক নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে। কালি গ্ৰুপ কেপ্তেইন শুভাংশু শুক্লাৰ লগতো কথা পাতিলোঁ। শুভাংশুৰ লগত মোৰ কথা-বতৰাও নিশ্চয় শুনিছে। শুভাংশু আৰু কেইদিনমান আন্তৰ্জাতিক মহাকাশ কেন্দ্ৰত থাকিব লাগিব। এই অভিযানৰ বিষয়ে আমি অধিক কথা পাতিম, কিন্তু, ‘মন কী বাত’ৰ পৰৱৰ্তী খণ্ডত।
এতিয়া এই খণ্ডটোত আপোনালোকৰ পৰা বিদায় লোৱাৰ সময় সমাগত। কিন্তু বন্ধুসকল, যোৱাৰ আগতে আপোনালোকক এটা বিশেষ দিনৰ কথা সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। ১ জুলাই, অৰ্থাৎ পৰহিলৈ আমি দুটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বৃত্তি, চিকিৎসক আৰু চিএক সন্মান জনাম। দুয়ো সমাজৰ স্তম্ভ, যিয়ে আমাৰ জীৱনটোক উন্নত কৰি তোলে। চিকিৎসক আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ৰক্ষক আৰু চিএ (চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট)সকল অৰ্থনৈতিক জীৱনৰ পথ প্ৰদৰ্শক। সকলো চিকিৎসক আৰু চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্টসকললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আপোনাৰ পৰামৰ্শৰ বাবে সদায় অপেক্ষা কৰিলোঁ। 'মন কী বাত'ৰ পৰৱৰ্তী খণ্ডটো আপোনালোকৰ পৰামৰ্শৰে সমৃদ্ধ হওক। নতুন বিষয়বস্তুৰে, নতুন প্ৰেৰণাৰে, দেশবাসীৰ নতুন কৃতিত্বৰ সৈতে আমি পুনৰ লগ পাম। সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।