প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
29.06.2025দা ‘মন কী বাত’কী 123শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
29 JUN 2025 11:40AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং খুরুমজরি। 'মন কী বাত'তা অদোম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি… মীকুপ অসিদা অদোম পুম্নমক্না য়োগগী ইনর্জী অমসুং "ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দে"গী নিংশিংবশিংনা থল্লি। চহি অসিগী জুন ২১দা লৈবাক শিনবা থুংনা অমসুং মালেম শিনবা থুংনা মীওই করোর কয়া অমা 'ইন্তর্নেস্নেল যোগ দে' অসিদা শরুক য়াখি। অদোম্না নীংশিংবীরিবরা, মসি চহি ১০গী মমাংদা হৌখি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, থৌরম অসি চহি খুদিংগী হেন্না চাউথোরক্লি। মসিসু মীওই কয়া অমনা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা য়োগবু শিজিন্নরকপগী খুদম অমনি। হন্দক্তি ঐখোয়না "য়োগ নুমিৎ"কী য়াম্না ফজবা ফোতো কয়া উবা ফংলে। ভিসাখাপত্নমগী সমুদ্র তোর্বানদা মীওই লাখ অহুম্না পুন্না য়োগ তৌখি। ভিসাখাপত্নমদগী অতোপ্পা ফজরবা ভিজুএল অমা উবা ফংলে... অদিবসী মহৈরোই লিশিং অনি হেনবনা মিনিত ১০৮ চুপ্না সুর্য় নমস্কার তৌখি। দিসিপ্লিন অমসুং কত্থোকপা কয়া য়াম্না লৈরমগদগে হায়বসি খল্লু! ঐখোয়গী নেভেল শিপশিংদসু য়োগগী মশক অমা উবা ফংখি। তেলঙ্গনাদা, দিব্যাঙ্গ মরুপ লিশিং অহুম্না য়োগ কেম্প অমদা পুন্না শরুক য়াখি।
মখোয়না উৎখি মদুদি মতৌ করম্না য়োগ অসি শক্তি পীনবগী পাম্বৈ অমসু ওইরি। দিল্লীগী মীয়াম্না যোগ অসি ক্লিন য়ামুনাগী ৱারেপকা কন্নেক্ত তৌখি অমসুং য়ামুনাগী তুরেলদা য়োগ তৌখি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা, মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেলৱেগী থোং ওইরিবা চেনাব ব্রিজদসু মীয়াম্না য়োগ তৌখি। হিমালয়গী উন্না কুপ্পা চিংদোলশিং অমসুং ITBPগী লান্মীশিং... মফম অদুদা য়োগ উবা ফংখি; থৌনা অমসুং সাধনা পুন্না চৎমিন্নখি। গুজরাতকী মীয়াম্না অনৌবা পুৱারী অমসু শেমখি। বদনগরদা, মীওই ২১২১ (চাউরাক চাম্মগা কুন মাথোই) না পুন্না ভুজঙ্গসনা তৌদুনা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমখি। ন্যু য়োর্ক, লন্দন, তোকিও, পেরিস, মালেমগী অচৌবা শহর খুদিংদগী য়োগগী ফোতোশিং লাকখি... অমসুং ফোতো খুদিংমক্তা অখন্নবা পোৎশক অমা য়াওরম্মি - শান্তি, স্তেবলিতী অমসুং বেলেন্স।
হন্দক্তি থিম অসিসু য়াম্না অখন্নবা ওইখি, ‘য়োগ ফোর ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ’। মসি স্লোগান অমা খক্তা নত্তে, মসিদি ঐখোয়দা 'ভাসুধৈব কুতুম্বকম'গী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন খঙহল্লিবা মাইকৈ অমনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি চহি অসিগী য়োগ নুমিৎকী শীংথানিংঙাই ওইবা থৌওং অসিনা মীওই কয়াবু য়োগ তৌনবগীদমক পুক্নিং থৌগৎকনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
কনাগুম্বা অমনা লাই খুরুম্বা চৎপা মতমদা, ৱাখলদা লাকপা অহানবা ৱাখল অসিদি, চালো বুলাৱা অয়া হে...” হায়বদি, ঈশ্বরনা কৌরিবা অসিদা চংশিল্লসি... হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিমক ঐখোয়গী ধর্ম্মগী খোঙচৎশিংগী থৱায় ওইরিবনি। মসিগী খোঙচৎশিং অসি হকচাংবু দিসিপ্লিন তৌনবা, ৱাখলবু শেংদোক্নবা, অমগা অমগা নুংশিন্ননবা অমসুং মচিল-মনাও ওইবগী থৌওং অমনি, অমসুং ঈশ্বরগা মরী লৈনবগী থৌওং অমনি। মসিদা নত্তনা, হায়রিবা লাই খুরুমবগী থৌরমশিং অসিগী অতোপ্পা অচৌবা মশক অমসু লৈরি। অসিগুম্বা লাইনিংগী ওইবা তীর্থয়াত্রাশিং অসিসু শেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগীদমক খুদোংচাবা কয়া অমা পীবা অচৌবা থৌরম অমনি। করিগুম্বা তীর্থয়াত্রা অমা পাংথোকপা তারবদি, তীর্থয়াত্রীশিং অদুদগী তীর্থয়াত্রা অদু শিনবদা মতেং পাংলিবা মীওইশিংনা হেন্না য়াম্মি। ভাণ্ডারাশিং অমসুং লঙ্গারশিং হায়বদি লেম্না চিঞ্জাক য়েন্থোকপগী থবকশিং তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পায়খৎলি। মীয়াম্না লম্বীগী নাকলদা থক্নবা ঈশিংগী দুকানশিং থম্মি। মেদিকেল কেম্পশিং অমসুং ফেসিলিতীশিং অসি শেবাগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শেমগৎলি। মীওই কয়ানা ধর্মশালাশিং অমসুং মখোয়না শেল পুথোকচদুনা লৈফম চাফম শিল্লি-লাংলি।
মরুপশিং,
মতম কয়াগী মতুংদা, কাইলাশ মনসরোবর য়াত্রা অসি অমুক হন্না হৌখ্রে। কাইলাশ মনসরোবর অসি ভগবান শিবগী লৈফমলেন অমনি। কাইলাশ অসি হিন্দু, বুদ্ধ নৎত্রগা জেন ওইগেরা, চৎনবী খুদিংমক্তা থাজবা অমসুং ইকায় খুম্নবাগী মফম অমনি হায়না লৌনৈ।
মরুপশিং,
জুলাইগী তাং ৩দা শেংলবা অমরনাথ য়াত্রা হৌরগনি, অমসুং শেংলবা সাৱান থা অসিসু নুমিৎ খরনিগী মনুং অসিদা লাক্কনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐখোয়না ভগবান জগন্নাথজীগী রথ যাত্রা উবা ফংখি। ওরিশা, গুজরাত নত্ত্রগা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফম অমা ওইরবসু, ভক্ত লাখ কয়ানা মসিগী য়াত্রা অসিদা শরুক য়াখি। অৱাংদগী খা ফাওবা, নোংপোকদগী নোংচুপ ফাওবা, হায়রিবা য়াত্রাশিং অসি 'এক ভারত-শ্রেস্ত ভারত'কী ৱাখল্লোনগী মমি অমা ওইরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ধর্মগী খোঙচৎ অসি ইকায় খুম্নবা, মপুং ফানা কত্থোকপা অমসুং মপুং ফানা দিসিপ্লিন তৌদুনা লোইশিনবা মতমদা, ঐখোয়না মদুগী মহৈসু ফংই। য়াত্রা অসিদা শরুক য়াগদৌরিবা ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না শেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হায়রিবা য়াত্রাশিং অসি মায়পাক্নবা অমসুং শাফবা ওইহন্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংবুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
হৌজিক ঐহাক্না অদোমদা লৈবাক অসিগী অসিগুম্বা মায়পাকপা অনিগী মরমদা শন্দোক্না তাকপা পাম্মি, মখোয়না অদোমবু চাউথোকচবা পোকহনগনি। মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মসিগী মায়পাকপশিং অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। WHO হায়বদি ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন অমসুং ILO হায়বদি ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসন্না লৈবাক অসিগী মায়পাকপশিং অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। অহানবা মায়পাকপা অসি ঐখোয়গী হকশেলগা মরী লৈনৈ। অদোমগী মরক্তগী অয়াম্বনা - ত্রাকোমা হায়না খঙনবা মীৎকী লাইনা অমগী মরমদা তারম্বা য়াই। ইনফেক্সন অসি বেক্তরিয়াগী খুত্থাংদা শন্দোকই।
লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা লাইনা অসি য়াম্না তোইনা থেংনরম্বা মতম অমা লৈরম্মি। করিগুম্বা লায়েংদ্রবদি, লায়না অসিনা তপ্না তপ্না মীৎ তাংহল্লি। ঐখোয়না ত্রাকোমাবু মাগী হৌরকফমদগী মুত্থৎনবা ৱারেপ লৌখি। অমসুং ঐহাক্না নখোয়দা হায়জবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি WHOনা ভারতপু ত্রাকোমা ফ্রী হায়না লাউথোকখ্রে। ভারত অসি হৌজিক্তি ত্রাকোমা ফ্রী ওইরবা লৈবাক্নি। মসি লাইনা অসি চোকথবা লৈতনা লান্থেংনরিবা মীওই লাখ কয়াগী কন্না হোৎনবগী মহৈনি। মসিগী মায়পাকপা অসি ঐখোয়গী হকশেলগী থৌমীশিংগীনি।
মরম অদুনা, স্বচ্ছ ভারত অভিয়াননা মসি মুত্থৎপদা মতেং পাংখি। মসিগী মায়পাকপসিদা 'জলজীবন মিসন'সু অচৌবা থৌদাং লৌরি। হৌজিক্তি, য়ুমথোং খুদিংদা তোতি খুত্থাংদা অফবা ঈশিং য়ৌরকপনা, অসিগুম্বা লায়নাশিং অসি থোকপগী রিস্ক হন্থরে। ভারতনা লাইচৎ অসি থেংনবগা লোয়ননা, মসিগী হৌরকফম ওইবা মরমশিংদগীসু মুত্থৎপা ঙমবগীদমক WHOনা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
মরুপশিং,
হৌজিক ভারত্তা লৈরিবা মীশিং অয়াম্বনা সোসিএল প্রোতেক্সনগী কান্নবা অমা নৎত্রগা অতোপ্পা অমা লৌরি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসন – ILOগী য়াম্না মরু ওইবা রিপোর্ত অমা হন্দক্তা থোরকখি।
ভারতকী মীশিংগী চাদা ৬৪ (৬৪%) হেনবনা হৌজিক্তি সোসিএল প্রোতেক্সনগী কান্নবা খরা ফংলি হায়না রিপোর্ত অসিদা পনখ্রে। সোসিএল সেক্যুরিতী অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা কভরেজশিংগী মনুংদা অমনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৯৫ রোম্না সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলি। অদুগা, ২০১৫ ফাওবদা, সরকারগী স্কিমশিংনা মীওই করোর ২৫ খক্তদা য়ৌহনবা ঙমলমখি।
মরুপশিং,
ভারত্তা, হেল্থতগী হৌরগা সোসিএল সেক্যুরিতী ফাওবদা, লম খুদিংমক্তা লৈবাক অসিনা সেচুরেসনগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মসি খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল-পথাপকীসু অচৌবা মশক অমনি। মায় পাকপশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা মতমশিং অসি হেন্না ফবা ওইরগনি; ভারতনা খোঙথাং খুদিংদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি হায়বগী থাজবা অমা থম্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
মীয়ামগী শরুক য়াবগী পাঙ্গলনা অচৌবা ক্রাইসিসশিং মায়োক্নহনবা ঙম্মি। ঐহাক্না অদোমগীদমক ওদিও অমা থাজগে... মসিগী ওদিও অসিদা অদোম্না ক্রাইসিস অদুগী পাক চাউবগী ৱাখল্লোন অমা ফংগনি। ক্রাইসিস অসি কয়া য়াম্না শাথীবগে হায়বদু... অহানবদা মদু তাবীয়ু... মদু খঙবীয়ু।
ওদিও ক্লিপ – মোরারজী ভাই দেসাই
পুম্নমক অসিগী মতুংদা চহি অনি মীওৎ-মীনৈ চত্থখি, চহি ৫-৭গী মমাংদা মীওৎ মীনৈ অসি হৌখি। অদুবু মসি হৌখিবা চহি অনিদা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক অদু য়ৌরকখি, মীয়ামগী মথক্তা ইমর্জেন্সী থমখি অমসুং মীয়াম্বু মীওইবা নত্তবগুম্না ওৎনৈখি। মীয়ামগী নীংতম্বা ফংবগী হক অদু মুনখি, পাউচেশিংবু নীংতম্বা ফংহন্দনা থমখি। কোর্তশিং অসি মপুং ফানা শক্তি লৈতবা ওইহনখি। অমসুং মীওই লাখ অমা হেন্না জেলদা থমখিবা অমসুং মতুংদা অর্বিত্রেরী রুল মখা চত্থখিবা মওং অসি মালেমগী পুৱারীদা মসি থীবদা অৱাবা অমনি।
মরুপশিং,
মসি লৈবাক অসিগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রীমান মোরাজী ভাই দেশাইনা ঙাংবনি। মহাক্না ইমর্জেন্সীগী মতাংদা শমলপ্না য়াম্না ময়েক শেংনা ঙাংখি। মতম অদু করম্বা মওং ওইরমগনি হায়বদু অদোম্না খন্থবীয়ু! ইমর্জেন্সী থম্বা মীওইশিংনা ঐখোয়গী সম্বিধান খক্তা হাৎপা নত্তনা জুদিসিয়রীবুসু মখোয়গী লান্মী ওইনা থম্নবা পান্দম থমখি। হায়রিবা মতম অসিদা, মীয়াম্বু পাক-শন্না অৱাবা পীখি। অসিগুম্বা খুদম কয়া অমা লৈরি, মখোয় অসি কৈদৌঙৈদসু কাউথোকপা য়ারোই। জোর্জ ফর্নান্দেজ সাহিবপু চেন্না পুন্দুনা থমখি।
মীওই কয়া অমা শাথিনা ওৎনৈখি। MISAগী মখাদা, মীওই অমহেক্তবু অথুবা মতমদা ফাগৎপা য়াই। মহৈরোয়শিংসু অৱাবা পীখি। ফোংদোকপগী নীংতম্বা অসিসু ককথৎখি। মতম অদুদা ফাখিবা মীওই লিশিং কয়া অসি অসিগুম্বা মীনুংশি লৈতবা থৌদোকশিং অসি মায়োক্নখি। অদুবু মসি ভারতকী মীয়ামগী পাঙ্গলনি... মখোয়না হনবা লৈখিদে অমসুং দেমোক্রেসীদা কমপ্রোমাইজ অমত্তা তৌখিদে। অরোইবদা, মীয়াম্না মায় পাকখি - ইমর্জেন্সী লৌথোকখি অমসুং ইমর্জেন্সী থম্বা মীওইশিংবু মায়থিবা পীখি। বাবু জগজীবন রামজীনা মসিগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু য়াম্না কন্না ফোংদোকখি।
ওদিও ক্লিপ – বাবু জগবীবন রাম
ইচিল-ইনাওশিং, হৌখিবা মীখল অসি মীখল নত্তে। মসি ভারতকী মীয়ামগী অচৌবা কেম্পেন অমনি... মতম অদুগী ফিভমশিং অদু হোংদোক্নবা... শুপনম শাশন তৌবা অদু হোংদোক্নবা অমসুং ভারত্তা দেমোক্রেসীগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা।
ঐখোয়না অতলজীনা মহাক্কী মশাগী তোপ-তোপ্পা স্তাইলদা করি হায়খিবগে হায়বা অদুসু তাসি -
ওদিও ক্লিপ – অতল বিহারি বাজপায়ী
ইচিল-ইনাওশিং, লৈবাক অসিদা থোকখিবা মদুবু শুপ্নগী মীখল অমনি হায়না কৌবা য়ারোই। শান্তি ওইবা রিভোলুসন অমা পাংথোকখ্রে। মীয়ামগী শক্তিগী ঈথৎনা দেমোক্রেসীগী মীহাৎপশিংবু পুৱারীগী দসবিন্দদা থাদখ্রে।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, লৈবাক অসিদা ইমর্জেন্সী থমখিবগী চহি ৫০ মপুং ফারখ্রে। ঐখোয় লৈবাক মীয়াম্না 'সম্বিধান হত্যা দিবস' পালন তৌরি। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা ইমর্জেন্সীদা থৱায় য়াওনা লান্থেংনখিবা মীওইশিং অদু নীংশিংগদবনি। মসিনা ঐখোয়গী সম্বিধানবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মতম চুপ্পদা চৎনহন্নবা লেপ্পা লৈতনা চেকশিন্না লৈনবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
ইমেজ অমা খনবিয়ু। অয়ুক্কী নুমিৎনা চীংদোলদা শোক্লি, মঙালনা তম্পাক্কী মায়কৈদা তপ্না য়ৌরক্লি, অমসুং মঙাল অদুগা লোয়ননা, ফুতবোল পামজবশিংগী কাঙলুপ অমনা খোঙজেল য়াংশিল্লি। হুইশেন খোংলকই অমসুং মতম খরগী মতুংদা, লৈমায় অদুদা থাগৎপা অমসুং স্লোগানশিং নিনখি। পাস খুদিংগী, গোল খুদিংগী মীশিংগী পুক্নিং থৌগৎপা হেনগৎলক্লি। অদোম্না হংনীংবীরমগনি... মদু কয়াদা ফজরবা মালেমনো?
মরুপশিং,
মসি আসামগী মরুওইবা লমদম অমা ওইরিবা বোদোলেন্দগী অশেংবা ফিভমনি। ঙসিদি বোদোলেন্দ অসি অনৌবা মাইথোং, অনৌবা মশক অমগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা মশক তাক্লি। মফমসিগী নহাশিংনা পীরক্লিবা ইনর্জী অমসুং থাজবা অসি ফুৎবোলগী লমদা খ্বাইদগী উবা ফংই। বোদো তেরিতোরিয়েল এরিয়াদা, বোদোলেন্দ CEM কপ শীনবগী থৌরম পাংথোক্লি। মসি তোর্নামেন্ত খক্তমক নত্তে, মসি অমত্তা ওইবগী অমসুং আশাগী কুহ্মৈ অমা ওইরে। তীম ৩,৭০০ হেন্না, শান্নরোই ৭০,০০০ রোম, অমসুং মখোয়গী মরক্তা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা মশীং য়াম্না শরুক য়ারি! হায়রিবা স্তেতিস্তিক্সশিং অসিনা বোদোলেন্দদা অচৌবা অহোংবা লাকপগী ৱারী তাক্লি। বোদোলেন্দনা হৌজিক লৈবাক অসিগী স্পোর্তস মেপতা হেন্না হেন্না মশক থোক্লক্লি।
মরুপশিং,
মতম অমদদি মসিগী মফম অসিগী মশক অসি অৱাবনা তাকলমখি। মতম অদুদা মফম অসিদা লৈরিবা নহাশিংগী ওইনদি খুদোংচাবা কয়া লৈরমদে। অদুবু ঙসিদি মখোয়গী মীৎয়েংদা অনৌবা মঙলানশিং অমসুং মখোয়গী থম্মোয়দা মশা মথন্তা থাজবগী থৌনা অদু উবা ফংলে। মফমসিদগী লাকপা ফুৎবোল শান্নরোয়শিংনা হৌজিক অৱাংবা থাক্তা মখোয়গী মফম কনবা হৌরে। হালিচরন নর্জরী, দুর্গা বোরো, অপুরবা নর্জরী, মনবীর বসুমতারী - মখোয়শিং অসি ফুৎবোল শান্নরোইশিংগী মমিং খক্তনি - মখোয়শিং অসি বোদোলেন্দবু শান্নফমদগী নেস্নেল স্তেজদা পুখৎলকখিবা অনৌবা মীরোলগী মশক অদুনি।
মখোয়গী মরক্তগী অয়াম্বনা অকক্নবা রিসোর্সনা প্রেক্তিস তৌখি। অরুবা ফিভম কয়া অমদা মখোয়না মখোয়গী লম্বী শেমখি, অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিগী অঙাং কয়া অমনা মখোয়গী মমিংশিং অদুদগী ইথিল লৌরদুনা মখোয়গী মঙলানশিং অদু হৌদোক্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহনগদবদি, অহানবদা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিৎনেস অমসুং য়াইফ-থৌরাংদা মীৎয়েং থমগদবনি। ময়াম পুম্নমকপু খুরুমজরি, ঐহাক্না ফিৎনেসকীদমক্তা অমসুং লায়রবগী চাং হন্থহন্নবগীদমক্তা পীখিবা ঐহাক্কী সজেসন অমা অদোম্না নিংশিংলিবরা? চিঞ্জাকশিংদা অচা থাও চাদা ১০ হন্থহনবা, লায়না হন্থহনবা। অদোম্না ফিৎ ওইরবা মতমদা, অদোম পুন্সিদা হেন্না সুপর হিৎ ওইগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
ঐখোয়গী ভারত অসি রিজনেল, লিংগ্যুস্তিক অমসুং কলচরেল দাইভর্সিতীগীদমক শকখঙনবগুম্না, মখল-মখা কয়াগী কলা, খুৎ-শা হৈবা অমসুং হৈ-শিংবা অসিসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অচৌবা মগুন অমনি। অদোম্না মফম অমা হেক্তদা চৎলু, মফম অদুগী অখন্নবা চিঞ্জাক খরা খঙবা ফংলগনি। লৈবাক অসিগী অসিগুম্বা তোপ তোপ্পা পোত্থোকশিংগী মতাংদা ঐখোয়না 'মন কী বাত্তা' তোয়না ঙাংই। অসিগুম্বা পোত্থোকশিংগী মনুংদা মেঘালয়াগী ইরি সিল্কসু অমনি। মসি নুমিৎ খরনিগী মমাংদা GI তেগ ফংখ্রে। ইরি সিল্ক অসি মেঘালয়গী হেরিতেজ অমনি। মফম অসিদা লৈরিবা ত্রাইবশিংনা, মরু ওইনা খাসি কম্ম্যুনিতীগী মীওইশিংনা, মসি চহি কয়াদগী ঙাক-শেন্দুনা লাক্লি অমসুং মখোয়গী হৈ-শিংবশিংগা লোয়ননা মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিগী সিল্ক অসি অতোপ্পা ফেব্রিকশিংদগী তোঙান্না থম্লিবা অখন্নবা মগুন কয়া অমা লৈ। মসিগী খ্বাইদগী অখন্নবা মগুনদি মসিবু করম্না শেমখিবনো হায়বসিনি। মসিগী মুগা অসি শেম্লিবা মুগাতিনশিং অসি মসি ফংনবগীদমক হাত্তে, মরম অদুনা মসিবু অহিমা সিল্ক হায়নসু কৌই।
হৌজিক্কী মতমদা, মালেম অসিদা অসিগুম্বা পোত্থোকশিংগী দিমান্দ য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি, মসিদা হিংসা য়াওদে অমসুং মহৌশাগী ফিভমদা অকায়বা অমত্তা লৈতে, মরম অদুনা, মেঘালয়াগী ইরি সিল্ক অসি মালেমগী কৈথেলগীদমক্তা মতিক চাবা পোত্থোক অমনি। অতোপ্পা অখন্নবা মগুন অমা হায়রগদি, মসিগী সিল্ক অসিনা নহাকপু নীংথম থাগী মতমদা লুমহল্লি অমসুং কালেন থাগী মতমদা ইংহল্লি। মসিগী মগুন অসিনা মসি মফম অয়াম্বদা শিজিন্নবা য়াহল্লি। মেঘালয়াগী নুপীশিংনা হৌজিক সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা মসিগী হেরিতেজ অসিবু পাক চাউনা মাংলোমদা পুখৎলি। ইরি সিল্কনা GI-তেগ ফংলকপদা ঐনা মেঘালয়গী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু ইরি সিল্কতগী শাজবা পোৎশকশিং চাংয়েং তৌনবা হায়জরি। অদুগা, অদোম্না খাদি, হেন্দলুম হেন্দিক্রাফ্ত, ভোকেল ফোর লোকেল অসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি। করিগুম্বা কস্তমরশিংনা ভারত্তা শাবা পোত্থোক খক্তমক লৈরবদি অমসুং ত্রেদরশিংনা ভারত্তা শাবা পোত্থোক খক্তমক য়োল্লবদি, 'আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান' অসি অনৌবা ইনর্জী ফংলগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
ভারতকী অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেম্নবা 'নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাং'গী মন্ত্র অসি শেম শারে। ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং, ইচানুপীশিংনা ঙসিদি মখোয় মশাগীদমক্তা নত্তনা খুন্নাই পুম্বগীদমক্তা অনৌবা মায়কৈ অমা পীরি। তেলঙ্গনাগী ভাদ্রাচালমগী নুপীশিংগী মায়পাকপগী মতাংদা খঙবা মতমদা অদোমসু নুংঙাইবা ফাওগনি। হায়রিবা নুপীশিং অসি মতম অমদা লমদম অসিদা শিন্মী ওইনা থবক তৌরম্মি। মখোয়না হিংনবগীদমক নুমিৎ চুপ্পা কন্না থবক তৌরম্মি।
ঙসিদি হায়রিবা নুপীশিং অসিমক্না মিলেৎশিংদগী বিস্কিতশিং শেম্লি, হায়বদি শ্রীয়ানা। 'ভদ্রাদ্রি মিল্লেত মেজিক' হায়না মিংথোনবা বিস্কিতশিং অসি হায়দ্রাবাদতগী লন্দন ফাওবা য়ৌরক্লি। ভাদ্রাচালমগী নুপীশিং অসি সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমদা য়াওখি অমসুং ত্রেনিং ফংখি।
মরুপশিং,
নুপীশিং অসিনা শিংথাবা য়াবা অতোপ্পা থবক অমসু পাংথোক্লি। মখোয়না 'গিরি সেনিতরী পেদ' পুথোকপা হৌখি। থা অহুম খক্তদা, মখোয়না পেদ ৪০,০০০ শেমগৎতুনা স্কুলশিং অমসুং মনাক নকপদা লৈবা ওফিসশিংদা য়ৌহনখি - মসিসু য়াম্না হন্থবা মমলদা।
মরুপশিং,
. কর্নাতকাগী কালাবুর্গীগী নুপীশিংগী এচিবমেন্তসু য়াম্না ফৈ। মখোয়না জোৱর রোতিবু ব্রান্দ অমা ওইহনখ্রে। মখোয়না শেমখিবা কোওপরেতিব অসিদা, নোংমদা রোতি লিশিং অহুম হেন্না শাই। হায়রিবা রোতিশিংগী মগুন অসি খুঙ্গংদুখক্তদা লোইবা নত্তে। বেঙ্গলোরদা অখন্নবা কাউন্তর অমা হাংদোকখ্রে। ওনলাইন ফুদ প্লেৎফোর্মশিংদা ওর্দরশিং লাক্লি। কালাবুর্গী রোতি অসি হৌজিক অচৌবা শহরশিংগী চাকশঙশিংদা য়ৌরে। মসিনা নুপীশিং অসিদা অচৌবা শাফু অমা পীরি, মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লাকপা ৱারীশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা মশকশিং লৈ। অদুবু মখোয়গী মঙালদি মান্নৈ। মসিদি মশাদা থাজবা, মশা-মরোমদোম লেপচবগী মঙাল অদুনি। অসিগুম্বা মীৎয়েং অমা হায়রগদি মধ্য প্রদেশতগী সুমা উইকেনি। সুমা জীগী হোৎনরিবশিং অসি থাগৎনিংঙাইনি। মহাক্না বালাঘাত জিলাগী কাতঙ্গি ব্লোক্কী সেল্ফ হেল্প গ্রুপতা য়াওদুনা মশাগী ওইবা মশাগী ওইবা চেংগুম অমসুং শা-ষন য়োকপগী ত্রেনিং য়াওখি। অসুম্না মহাক্না মশামকপু থাজবগী লম্বী অদু ফংখি। সুমা উইকেগী শেন্থোং হেনগৎলকপা মতমদা, মহাক্না মহাক্কী থবকসু পাকথোক চাউথোকহনখি। অপীকপা হোৎনবা অমগা লোয়ননা হৌরকখিবা খোঙচৎ অসিনা হৌজিক 'দিদি কেন্তিন' অমসুং 'থর্মেল থেরাপী সেন্তর' য়ৌরে। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা, অসিগুম্বা নুপী মশীং থীঙমদ্রবা কয়া অমনা মখোয়গী অমসুং লৈবাক অসিগী লাইবক হোংলক্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, ভিয়েতনামদগী মীওই কয়ানা তোঙান তোঙানবা মীদিয়মশিংগী খুত্থাংদা ঐঙোন্দা মখোয়গী মেসেসশিং থারকখি। মেসেজশিং অসিগী লাইন খুদিংমক্তা ইকায় খুম্নবা অমসুং নুংশিজবা য়াওরম্মি। মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু নুংঙাইবা পোকই। মখোয়না ভগৱান বুদ্ধগী শেংলবা রেলিকশিং দর্শন তৌবগীদমক ভারতকী মফমদা মখোয়গী থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়গী ৱাহৈশিং অসিদা উৎখিবা ইথিল অসি থাগৎপা ফোংদোকপগী মওং খক্তা নত্তে।
মরুপশিং,
অহানবদা ভগবান বুদ্ধগী অশেংবা লাইগী পোৎলমশিং অসি আন্ধ্র প্রদেশকী পালনাদু জিলাগী নাগার্জুনকোন্দাদা ফংখি। মফম অসিদা বুদ্ধ ধর্মগা অচেৎপা মরী লৈনৈ। মতম অমদা, শ্রী লঙ্কা অমসুং চাইনা য়াওনা অরাপ্পা মফমশিংদগী মীওইশিং মফম অসিদা লাক্নরম্মি হায়না হায়নৈ।
মরুপশিং,
মমাং থাদা ভগৱান বুদ্ধগী শেংলবা রেলিকশিং অসি ভারত্তগী ভিয়েতনামদা পুখি। মফম অদুদা তোঙান তোঙানবা মফম ৯দা মীয়ামগী দর্শনগীদমক থমখি। ভারতকী খোঙথাং অসি ভিয়েতনামগী নেস্নেল ফেস্তিবেল অমা ওইখি। মীওই করোর ১০ রোমগী মীশিং লৈবা ভিয়েতনামদা মীওই করোর ১.৫ হেনবনা ভগবান বুদ্ধগী লাইনিং লাইশোলগী দর্শন তৌখি হায়বসি অদোম্না খন্দুনা য়েংঙু। সোসিএল মীদিয়াদা ঐনা উখিবা ফোতোশিং অমসুং ভিদিওশিং অদুনা ঐঙোন্দা দিভোসনগী ঙমখৈ লৈতে হায়বা খঙহনখি। নোং চুবা নৎত্রগা অয়াকপা নুংশা ওইরবসু, মীওইশিং অসি পুং কয়া পরেং লেপতুনা লৈরম্মি। অঙাংশিং, অহল ওইরবা মীওইশিং, মীমান্নদ্রবা মীওইশিং, মীপুম খুদিংমক্না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ভিয়েতনামগী প্রসিদেন্ত, দিপুতি প্রধান মন্ত্রী, সেনিয়র মিনিস্তর, মীপুম খুদিংমক্না ইকায় খুম্নবা উৎখি। মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংগী মরক্তা লাই খুরুম্বা অসিগী ইথিল অদু অদুক্কী মতিক চাউনা লৈখি মরম অদুনা ভিয়েতনামগী সরকারনা মসি অতোপ্পা নুমিৎ 12গী ওইনা শাংদোক্নবা হায়খি অমসুং ভারতনা মসি হরাও-নুংঙাইনা য়াখি।
মরুপশিং,
ভগবান বুদ্ধগী ৱাখল্লোনশিংনা লৈবাকশিং, চৎনবীশিং অমসুং মীওইশিংবু পুনশিন্নবগী শক্তি লৈ। মমাংদা, ভগবান বুদ্ধকী শেংলবা রেলিকশিং অসি থাইলেন্দ অমসুং মোঙ্গোলিয়াদা পুখি, অমসুং মফমশিংদসু মান্নবা ইকায় খুম্নবা অদু ফাওখি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু অদোমগী রাজ্যদা লৈরিবা বুদ্ধগী মফমশিং অসি য়েংনবা হায়জরি। মসি ঐখোয়গী কলচরেল হেরিতেজগা মরী লৈননবা অঙকপা খুদোংচাবা অমা ওইবগা লোয়ননা, স্পিরিচুএল এক্সপরিয়েন্স অমা ওইরগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
থা অসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না 'ৱার্ল্দ এনভাইরনমেন্ত দে' পালন তৌখি। ঐহাক্না অদোমগী পাউজেল লিশিং কয়া ফংজখি। মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা মখোয়গী মরুপশিং অদুগী মরমদা হায়খি, মখোয়না অকোয়বগী ফিভম ঙাক্নবা হোৎনবদা অমত্তা ওইনা হোৎনখি অমসুং তুংদা খুন্নাই পুম্নমক্না মখোয়গা লোয়ননা শরুক য়াখি। মীপুম খুদিংমক্কী থৌদাং অসি ঐখোয়গী পৃথীবিগীদমক অচৌবা শক্তি অমা ওইরক্লি। পুনেগী শ্রী রমেশ খারমলে... মহাক্কী থবকশিংগী মরমদা খঙবনা অদোমবু য়াম্না ইথিল পীগনি। মীশিংনা চয়োল লোইরকপদা পোত্থাবা মতমদা রমেশজী অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুংনা কয়েন্তী অমসুং বেরচান পাইদুনা চৎখি। কদাইদা চৎকদগে হায়বা খঙব্রা? জুন্নরগী চীংমায়গী মায়কৈদা চৎলি। নুমিৎ থোরকপা ওইরবসু নত্রগা অঙম্বা কাবা ওইরবসু, মখোয়গী খোংজেল লেপখিদে। মখোয়না নাপী-শিংবী য়ানথৎলি, ঈশিং তুংনবা অরুবা কোমশিং তৌথোকই অমসুং মরু হুল্লি। থা অনি খক্তদা মখোয়না কোম ৭০ তৌথোকখি।
রমেশ জীনা অপীকপা পুখ্রি কয়া তৌখ্রে, উ পাম্বী চা কয়া থাখ্রে। মহাক্না ওক্সিজেন পার্ক অমাসু শেমগৎলি। মসিনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা উচেকশিং হল্লকপা হৌরকখি, লম্লক্কী শা-ইচেকশিংনা অনৌবা শ্বর ফংবা হৌরকখি।
মরুপশিং,
অকোয়বগী ফিভমগীদমক অতোপ্পা ফজরবা খোঙথাং অমা গুজরাতকী অহমাদাবাদ শহরদা উবা ফংলে। মফম অসিদা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্না 'মিসন ফোর মিলিয়ন ত্রীজ' কেম্পেন হৌদোকখ্রে। পান্দমদি - উ পাম্বী লাখ কয়া থাবনি। কেম্পেন অসিগী অখন্নবা মশক অমা হায়রগদি 'সিন্দুর ভেন'নি। মসিগী উমং অসি ওপরেসন সিন্দুরগী থৌনা ফরবা মীওইশিংদা কত্থোকচরি। লৈবাক অসিগীদমক পুম্নমকপু কত্থোকখিবা থৌনা ফরবা মীওইশিং অসি নীংশিংবা ওইনা সিন্দুরগী উ পাম্বী চারশিং থাখ্রে। মফম অসিদা, অতোপ্পা কেম্পেন অমনা অনৌবা থৌনা অমা পীরক্লি। কেম্পেন অসিগী মখাদা লৈবাক অসিদা উ পাম্বী করোর কয়া থাখ্রে। অদোমগী খুঙ্গং নৎত্রগা সহরদা পাংথোক্লিবা অসিগুম্বা কেম্পেনশিংদা অদোমসু শরুক য়াগদবনি। উ পাম্বী থাবা, ঈশিং কনবা, পৃথিবীদা মতেং পাংবীয়ু, মরমদি ঐখোয়না মহৌশাগী ফিভম কনবা মতমদা, ঐখোয়না তুংগী চারোন-শুরোনশিংসু কনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রাগী খুঙ্গং অমদসু অচৌবা খুদম অমা থম্লি। 'পাতোদা' অসি ছত্রপতি সমভাজী নগর দিস্ত্রিক্তা লৈবা গ্রাম পঞ্চায়ত অমনি। মসি কার্বোন ন্যুত্রেল ওইবা গ্রাম পঞ্চায়ত অমনি। খুঙ্গং অসিদা, কনাগুম্বা অমত্তনা মখোয়গী য়ুমগী মপান্দা অমোৎপা হুন্দোক্তে। য়ুম খুদিংমক্তগী কাচিন-কাশিংদগী অমোৎ-অকাই লৌথোকপগী মপুং ফাবা সিস্তেম অমা লৈ। মফম অসিদা, অমোৎপা ঈশিংসু ত্রীৎমেন্ত তৌরি। ঈশিং অমত্তবু শেংদোক্ত্রবদি তুরেলদা থাজিনদে। মফম অসিদা, অরোইবা থৌরমশিং অসি কাও দং কেকশিংগা লোয়ননা পাঙথোকই অমসুং লৈখিদ্রবগী মিংদা উৎ অদুগা লোয়ননা পাম্বী অমা থাখি। খুঙ্গং অসিদা লৈরিবা লুনানবগী ফিভম অসিসু য়েংবা য়াই। অপীকপা হৈনবীশিং অসি অপুনবগী ওইবা ৱারেপ অমা ওইরকপা মতমদা, অচৌবা অহোংবা অমা লাক্কনি।
ঐগী নুংশিরবা মরুপশিং,
হৌজিক্কী ওইনা মীপুম খুদিংমক্না ইন্তর্নেস্নেল স্পেস সেন্তরদা মীৎয়েং থম্লি। ভারতনা অনৌবা পুৱারী অমা ইখ্রে। ঙরাং ঐহাক্না গ্রুপ কেপ্তেন শুভানশু শুক্লাগা ৱারী শানখি। ঐহাক্না শুভানশুগা ৱারী শানখিবা অদুসু নখোয়না তারমলগনি। শুভানশুবু ইন্তর্নেস্নেল স্পেস সেন্তরদা নুমিৎ খরগী ওইনা লৈখিগনি। ঐখোয়না মসিগী মিসন অসিগী মতাংদা হেন্না ৱারী শানগনি, অদুবু 'মন কী বাত'কী মথংগী ইপিসোদতা ৱারী শানগনি।
এপিসোদ অসিদা অদোমগা ৱারী শানবগী মতম ওইরে। অদুবু মরুপশিং, ঐহাক্না নখোয়গা কাইনদ্রিঙৈদা নখোয়দা অখন্নবা নুমিৎ অমা নীংশিংহনবা পাম্মি। জুলাইগী ১দা, হংচিৎ অসি ঐখোয়না য়াম্না মরু ওইবা প্রোফেসন অনি - দোক্তরশিং অমসুং CAশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। মখোয় অনিমক অসি খুন্নাইগী মরুওইবা য়ুম্বীনি, মসিনা ঐখোয়গী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহল্লি। দোক্তরশিং অসি ঐখোয়গী হকশেলগী ঙাক্লৌনি অমসুং CAশিং (চারতর্দ একাউন্তেন্তশিং) অসি শেন্মিৎলোনগী পুন্সিগী লমজিংবশিংনি। দোক্তর অমসুং চারতর্দ একাউন্তেন্ত পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমগী ৱাখল্লোনশিং মতম পুম্নমক্তা ঙাইরি। 'মন কী বাত'কী মথংগী এপিসোদ অসি অদোমগী ৱাখল্লোনশিংনা হেন্না মগুন লৈহল্লগনি। ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং, অনৌবা ইথিল অমসুং অনৌবা মায়পাকপশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না অমুক্কা হন্না উন্নগনি। অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি, খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 123rd Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.06.2025
29 JUN 2025 11:40AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Welcome to ‘Mann Ki Baat’… Greetings to all of you. At this moment, you all must be full of the energy of yoga and memories of ‘International Yoga Day’. This time as well, on the 21st of June, crores of people across the country and the world participated in the ‘International Yoga Day’. Do you remember, it began 10 years ago. Now, over these 10 years, this event is turning grand with every passing year. This is also an indication that more and more people are adopting yoga in their daily lives. We have seen so many attractive pictures of ‘Yoga Day’ this time. Three lakh people performed yoga together on the beach of Visakhapatnam. Another amazing visual emerged from Visakhapatnam itself… more than two thousand adivasi students performed 108 Surya Namaskars for 108 minutes. Imagine how much discipline, how much dedication there must have been! A grand glimpse of yoga was also witnessed on our naval ships. In Telangana, three thousand divyang friends participated in a yoga camp together.
They showed how yoga is also a medium of empowerment. People of Delhi connected yoga with the resolve of a clean Yamuna and performed yoga on the banks of the Yamuna. In Jammu and Kashmir, people also did yoga on the Chenab Bridge, which is the world's highest railway bridge. The snowy peaks of the Himalayas and ITBP soldiers… yoga was seen there too; courage and sadhana were hand in hand. The people of Gujarat also created history anew. In Vadnagar, 2121 (twenty one hundred & twenty one) people did Bhujangasana together and created a new record. Pictures of yoga came in from New York, London, Tokyo, Paris; every big city of the world… and one thing was special in every picture - peace, stability and balance.
This time the theme was also very special, 'Yoga for One Earth, One Health'. This is not just a slogan; it is a direction which makes us realize the essence of 'Vasudhaiva Kutumbakam'. I am sure, the grandeur of this year's Yoga Day will certainly inspire more and more people to adopt yoga.
My dear countrymen,
When someone embarks on a pilgrimage, the first feeling that comes to mind is, “Chalo Bulawa Aaya Hai…” i.e. Let’s proceed amid the Divine Call... This very feeling is the soul of our religious pilgrimages. These pilgrimages are a means of disciplining the body, purifying the mind; mutual love and brotherhood, and connecting with God. Apart from these, there is another great aspect of these pilgrimages. These religious pilgrimages are also a great ritual of opportunities for the spirit of service. When any pilgrimage takes place, more people engage in serving the pilgrims than the number of people who undertake the pilgrimage. Bhandaaras and langars i.e. Free Food Distribution, are set up at various places. People set up drinking water stalls on the roadsides. Medical camps and facilities are arranged with a spirit of service. A lot many people arrange for dharamshalas and accommodation for the pilgrims at their own expense.
Friends,
After a long time, the Kailash Mansarovar Yatra has had an auspicious re-start. Kailash Mansarovar, that is the abode of Lord Shiva. Kailash is considered the centre of faith and devotion in every tradition; be it Hindu, Buddhist or Jain.
Friends,
The holy Amarnath Yatra is going to commence on the 3rd of July, and the holy month of Sawan is also just a few days away. Just a few days ago, we have also witnessed the Rath Yatra of Lord Jagannath ji. Be it Odisha, Gujarat or any other corner of the country, lakhs of devotees participate in this Yatra. From North to South, East to West, these Yatras are a reflection of the spirit of 'Ek Bharat-Shrestha Bharat'. When we conclude our religious journey with devotion, complete dedication and complete discipline, we also get rewarded with its fruits. I extend my best wishes to all the fortunate devotees going on the Yatras. I also commend those, who are engaged in making these Yatras successful and safe with a spirit of service.
My dear countrymen,
I now want to tell you about two such achievements of the country, which will fill you up with pride. Global institutions are discussing these achievements. WHO i.e. ‘World Health Organization’ and ILO i.e. International Labour Organization have heaped praises on these achievements of the country. The first achievement is related to our health. Many of you must have heard about an eye disease – Trachoma. This infection spreads through bacteria.
There was a time when this ailment was common in many parts of the country. If not taken care of, this disease gradually used to lead to loss of eyesight. We resolved to eradicate Trachoma from its roots. And I am very happy to share with you that WHO has declared India Trachoma free. India now has become a Trachoma free country. This is the result of the hard work of lakhs of people who fought this disease tirelessly; without a break. This success belongs to our health workers.
Therefore, the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ also helped in eradicating it. The ‘Jal Jeevan Mission’ also contributed a lot to this success. Today, when clean water is reaching every home through taps, the risk of such ailments has reduced. ‘World Health Organisation’ WHO has also appreciated the fact that along with tackling the disease, India has also got rid of its root causes.
Friends,
Presently, most of the populace in India is taking advantage of one social protection benefit or the other and recently a very important report of the International Labour Organisation – ILO has come out.
It has been mentioned in this report that more than 64% (sixty-four percent) of the population of India is now definitely availing of some social protection benefit or the other. Social Security is one of the biggest coverages in the world. Today, around 95 crore people of the country are getting the benefit of some or the other social security schemes; whereas, till 2015, the government schemes were reaching less than 25 crore people.
Friends,
In India, from health to social security, the country is moving ahead with the feeling of saturation in every field. This is also a great picture of social justice. These successes have instilled a belief that the coming times will be even better; India will become even stronger at every step.
My dear countrymen,
With the power of public participation, big crises can be confronted. I will play an audio for you… in this audio you will get an idea of ​​the magnitude of that crisis. How grave that crisis was… listen to it first… understand it.
Audio Clip - Morarji Bhai Desai
After all, the oppression that happened for two years, the oppression had started 5-7 years ago. But it has reached its peak in the last 2 years, when emergency was imposed on people and people were treated inhumanly. People's right to freedom was snatched away, newspapers were left without freedom. Courts were made completely powerless. And the way more than one lakh people were put in jail and then arbitrary rule continued, it is difficult to find its traces in the history of the world.
Friends,
This is the voice of the former Prime Minister of the country, Shriman Morarji Bhai Desai. He spoke about the Emergency in a brief but very clear manner. You can imagine what that period was like! Those who imposed Emergency not only murdered our constitution but also had the intention to keep the judiciary as their slave. During this period, people were tormented on a large scale. There are many such examples of this, which can never be forgotten. George Fernandez Sahib was tied in chains.
Many people were subjected to severe torture. Under MISA, anyone could be summarily arrested. Students too were harassed. Freedom of expression was also stifled. Thousands of people who were arrested during that period were subjected to such inhumane atrocities. But it is the strength of the people of India… they did not bow down, did not break down and did not accept any compromise with democracy. Finally, the people at large won – the Emergency was lifted and those who imposed the Emergency were defeated. Babu Jagjivan Ram ji had put forth his views in a very strong manner in this regard.
Audio Clip - Babu Jagjivan Ram
Sisters and Brothers, the last election was not an election. It was a great campaign of the people of India... To change the circumstances of that time… to turn the tide of dictatorship and to strengthen the foundation of democracy in India.
We should also listen to what Atal ji had said in his own distinct style then -
Audio Clip - Atal Bihari Vajpayee
Sisters and brothers, whatever happened in the country cannot be called just an election. A peaceful revolution has taken place. The wave of people's power has thrown the killers of democracy into the dustbin of history.
Friends,
Just a few days ago, the imposition of Emergency on the country completed its 50 years. We countrymen have observed the 'Samvidhan Hatya Diwas'. We should always remember all those people who fought the Emergency with fortitude. This inspires us to remain constantly vigilant to keep our Constitution strong and enduring.
My dear countrymen,
Imagine a picture. The morning sun is touching the hills, the light is slowly moving towards the plains, and with that light, a troupe of football lovers is advancing. The whistle blows and in a few moments, the ground reverberates with applause and slogans. People's enthusiasm is increasing with every pass, every goal. You must be wondering… what a beautiful world is that?
Friends,
This picture is the reality of Bodoland, a major region of Assam. Bodoland today stands out in the country with a new face, a new identity. The energy and confidence that the youth here have, is most visible on the football field. In the Bodo Territorial Area, the Bodoland CEM Cup is being organized. This is not just a tournament; it has become a celebration of unity and hope. More than three thousand seven hundred teams, about seventy thousand players, and even among them, a large number of our daughter’s participation! These statistics tell the story of a big change in Bodoland. Bodoland is now increasingly casting its glow on the sports map of the country.
Friends,
There was a time when struggle itself was the identity of this place. Then the avenues for the youth here were limited. But today there are new dreams in their eyes and the courage of self-reliance in their hearts. The football players hailing from here are now making their mark at a high level. Halicharan Narzary, Durga Boro, Apurba Narzary, Manbir Basumatari - these are not just the names of football players - they are the identity of that new generation who catapulted Bodoland from the field to the national stage.
Many of them practiced with limited resources; many forged their way through difficult circumstances, and today many young children of the country kickstart their dreams, inspired by their names. If we have to expand our capability, first of all we have to focus on our fitness and wellbeing. By the way, friends, do you remember one of my suggestions for fitness, for reducing obesity! Reduce 10% oil in food, reduce obesity. When you’ll be fit, you will be more super hit in life.
My dear countrymen,
Just as our India is known for its regional, linguistic and cultural diversity; in the same way, the diversity of arts, crafts and skills is also a great quality of our country. Whichever area you visit, you will get to know about some local specialities of that place. We often talk about such unique products of the country in 'Mann Ki Baat'. One such product is Eri Silk of Meghalaya. It has received the GI Tag a few days ago. Eri Silk is like a heritage for Meghalaya. The tribes here, especially the people of the Khasi community, have preserved it for generations and have also enriched it with their skills. This silk has many specialities that make it different from other fabrics. Its most special feature is the way it is made. The silkworms that make this silk are not killed to obtain it, hence it is also called Ahimsa Silk.
Nowadays, the demand for such products is rising rapidly in the world, which do not involve violence and do not have any ill effect on nature, hence, Eri Silk of Meghalaya is a perfect product for the global market. Another special feature is that, this silk keeps you warm in winters and cool in summers. This quality makes it suitable for most places. The women of Meghalaya are now taking this heritage forward on a larger scale through Self Help Groups. I congratulate the people of Meghalaya on Eri Silk getting the GI-Tag. I would also appeal to all of you to try out clothes made from Eri Silk… and yes, you must always remember Khadi, handloom handicraft, Vocal for Local. If customers buy only products made in India and traders sell only products made in India, the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' will be infused with new energy.
My dear countrymen,
The mantra of 'Women Led Development' is ready to create a new future for India. Our mothers, sisters, daughters are today lending a new direction not only for themselves but for the entire society. You will also feel good when you come to know about the success of the women of Bhadrachalam in Telangana. These women once used to work as labourers in the fields. They used to work hard all day for their livelihoods.
Today the same women are making biscuits from millets, i.e. Shreeanna. These biscuits, named 'Bhadradri Millet Magic', are reaching right from Hyderabad to London. These women of Bhadrachalam joined a Self Help Group and received training.
Friends,
These women have done another commendable work. They started making 'Giri Sanitary Pads'. In just three months, they prepared 40,000 pads and delivered them to schools and nearby offices - that too at a very low price.
Friends,
The achievement of the women of Kalaburgi in Karnataka is also excellent. They have made jowar roti a brand. In the cooperative that they have formed, more than three thousand rotis are being made every day. The aroma of these rotis is no longer limited to the village. A special counter has been opened in Bengaluru. Orders are coming over online food platforms. Kalaburgi roti is now reaching the kitchens of big cities. This has had a great impact on these women, their income is increasing.
Friends,
These stories from different states have different faces. But their glow is the same. This is the glow of self-confidence, of self-reliance. One such face is Suma Uike from Madhya Pradesh. Suma ji's efforts are very commendable. She took training in mushroom farming and animal husbandry by joining the Self Help Group in Katangi block of Balaghat district. Thus she found her the path to self-reliance. When Suma Uike's income increased, she also expanded her work. This journey that started with a tiny effort has now reached 'Didi Canteen' and 'Thermal Therapy Centre'. In every corner of the country, countless such women are changing their fate and that of the country.
My dear countrymen,
During the last few days, many people from Vietnam sent me their messages through various mediums. There was reverence and affability in every line of these messages. Their feelings were heartwarming. They were expressing their gratitude to India for enabling darshan of the holy relics of Bhagwan Buddha. The emotions in their words were more than any formal thanks.
Friends,
Originally these sacred relics of Bhagwan Buddha were discovered at Nagarjunakonda of Palnadu district in Andhra Pradesh. This place has a deep connection with Buddhism. It is said that once upon a time, people from far-off places including Sri Lanka and China used to come to this place.
Friends,
Last month these holy relics of Bhagwan Buddha were taken from India to Vietnam. They were kept for public darshan at 9 different places there. In a way, this initiative of India became a national festival for Vietnam. You can imagine that in Vietnam, which has a population of about 10 crore people, more than 1.5 crore people had a darshan of the holy relics of Bhagwan Buddha. The pictures and videos that I saw on social media made me realize that devotion has no limits. Be it rain or the scorching sun, people stood in queues for hours. Children, the elderly, differently-abled people, everyone was overwhelmed. The President of Vietnam, Deputy Prime Minister, senior ministers, everyone paid obeisance. The feeling of respect among the people there for this pilgrimage was so deep that the Vietnamese government requested to extend it for another 12 days and India gladly accepted it.
Friends,
The thoughts of Bhagwan Buddha have the power to bind countries, cultures and people together. Earlier, the holy relics of Bhagwan Buddha were taken to Thailand and Mongolia, and the same feeling of reverence was felt there as well. I urge all of you to definitely visit Buddhist sites in your state. It will be a spiritual experience, as well as a wonderful opportunity to connect with our cultural heritage.
My dear countrymen,
This month we all celebrated the 'World Environment Day'. I received thousands of your messages. Many people told me about those friends who had set out alone to save the environment and then the whole society joined them. This contribution of everyone is becoming a great strength for our earth. Mr. Ramesh Kharmale of Pune… knowing about his work will inspire you a lot. When people take rest at the end of the week, Ramesh ji and his family set out with pick axe and spade. Do you know where to? Towards the hills of Junnar. Be it sunshine or a steep climb, their ascent does not stop. They clear bushes, dig trenches to retain water and sow seeds. They dug 70 trenches in just two months.
Ramesh ji has made many small ponds, planted hundreds of trees. He is also getting an Oxygen Park built. The result is that birds have started returning here, wildlife is getting a new breath.
Friends,
Another beautiful initiative for the environment has been seen in Ahmedabad city of Gujarat. Here the Municipal Corporation has started the 'Mission for Million Trees' campaign. The target is - to plant lakhs of trees. A special aspect about this campaign is 'Sindoor Van'. This forest is dedicated to the bravehearts of Operation Sindoor. Sindoor saplings are being planted in the memory of those brave people who have sacrificed everything for the country. Here, another campaign is being given a new impetus – ‘Ek Ped Maa Ke Naam’. Under this campaign, crores of trees have been planted in the country. You too must take part in such campaigns going on in your village or city. Plant trees, save water, serve the earth, because when we save nature, we actually protect our future generations.
Friends,
A village in Maharashtra has also set a great example. 'Patoda' is a Gram Panchayat in Chhatrapati Sambhaji Nagar district. This is a Carbon Neutral village Panchayat. In this village, no one throws garbage outside their house. There is a complete system of collecting garbage from every house. Here, dirty water is also treated. No water goes into the river without being cleaned. Here, last rites are performed with cow dung cakes and a tree is planted in the name of the deceased with that ash. The cleanliness in this village is also worth seeing. When small habits become a collective resolve, a big change is certain.
My dear friends,
At this moment, everyone's eyes are also on the International Space Centre. India has scripted a new history. Yesterday I’ve also spoken to Group Captain Shubhanshu Shukla. You must have also heard my conversation with Shubhanshu. Shubhanshu still has to stay at the International Space Centre for a few more days. We will talk more about this Mission, but in the next episode of 'Mann Ki Baat'.
It is time now to bid adieu to you in this episode. But friends, before leaving I want to remind you of a special day. On the 1st of July, the day after tomorrow, we honour two very important professions - Doctors and CAs. Both of them are such pillars of society, which make our lives better. Doctors are the protectors of our health and CAs (Chartered Accountants) are the guides of economic life. My best wishes to all the Doctors and Chartered Accountants.
Friends,
I always wait for your suggestions. The next episode of 'Mann Ki Baat' will be enriched through your suggestions. We will meet again with new thoughts, new inspirations and new achievements of our countrymen. Thank you very much, Namaskar.