Prime Minister's Office
Text of PM’s remarks during International Conference on Disaster Resilient Infrastructure
07 JUN 2025 2:59PM by PIB Delhi
Excellencies,
Distinguished delegates, Dear friends, Namaskar.
Welcome to the International Conference on Disaster Resilient Infrastructure 2025. This conference is being hosted in Europe for the very first time. I thank my friend, President Macron and the Government of France for their support. I also extend my wishes for the upcoming United Nations Oceans Conference.
Friends,
The theme of this conference is ‘Shaping a Resilient Future for Coastal Regions'. Coastal regions and islands are at great risk due to natural disasters and climate change. In recent times, we saw: Cyclone Remal in India and Bangladesh, Hurricane Beryl in the Caribbean, Typhoon Yagi in South-east Asia, Hurricane Helene in the United States, Typhoon Usagi in Philippines and Cyclone Chido in parts of Africa. Such disasters caused damage to lives and property.
Friends,
India also experienced this pain during the super-cyclone of 1999 and the tsunami of 2004. We adapted and rebuilt, factoring in resilience. Cyclone shelters were constructed across vulnerable areas. We also helped build a tsunami warning system for 29 countries.
Friends,
The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure is working with 25 Small Island Developing States. Resilient homes, hospitals, schools, energy, water security and early warning systems are being built. Given the theme of this conference, I am glad to see friends from the Pacific, Indian Ocean and the Caribbean here. Further, I am happy that the African Union has also joined the CDRI.
Friends,
I would like to draw your attention to some important global priorities.
First: Courses, modules and skill development programmes on disaster resilience need to become part of higher education. This will build a skilled workforce that can tackle future challenges.
Second: Many countries face disasters and rebuild with resilience. A global digital repository of their learnings and best practices would be beneficial.
Third: Disaster resilience requires innovative financing. We must design actionable programmes and ensure developing nations have access to finance.
Fourth: We consider Small Island Developing States as Large Ocean Countries. Due to their vulnerability, they deserve special attention.
Fifth: Strengthening early warning systems and coordination is crucial. This helps timely decisions and effective last-mile communication. I am sure that discussions in this conference will consider these aspects.
Friends,
Let us build infrastructure that stands firm against time and tide. Let us build a strong and resilient future for the world.
Thank You.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 JUN 2025 2:59PM by PIB Bhubaneshwar
ମହାମହିମ,
ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ପ୍ରିୟ ସାଥିମାନେ, ନମସ୍କାର।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି 2025 ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୟୁରୋପରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆଗାମୀ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ମହାସାଗର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେବା"। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରଣରୁ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ବିପଦରେ ଅଛନ୍ତି। ନିକଟ ଅତୀତରେ, ଆମେ ଦେଖିଛୁ: ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶରେ ବାତ୍ୟା ରିମାଲ, କାରିବିଆନରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ବେରିଲ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆରେ ତୋଫାନ ୟାଗି, ଆମେରିକାରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ହେଲେନ, ଫିଲିପାଇନ୍ସରେ ତୋଫାନ ଉସାଗି ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର କିଛି ଅଂଶରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ଚିଡୋ ଭଳି ଘଟିଥିବା ଘଟଣା ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଏଭଳି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଜୀବନ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତିର କ୍ଷତି ଘଟାଇଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
1999ର ସୁପର-ସାଇକ୍ଲୋନ ଏବଂ 2004ର ସୁନାମି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା। ଆମେ ସ୍ଥିରତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଅନୁକୁଳନ ଏବଂ ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ, ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାତ୍ୟା ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ 29ଟି ଦେଶ ପାଇଁ ସୁନାମି ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିଥିଲୁ।
ସାଥିମାନେ,
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନକାରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ 25ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ରାଜ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମଜବୁତ ଗୃହ, ଡାକ୍ତରଖାନା, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଶକ୍ତି, ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏଠାରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର, ଭାରତ ମହାସାଗର ଏବଂ କେରିବିୟନର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ମୁଁ ଦେଖି ଆନନ୍ଦିତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟ ସି. ଡି. ଆର. ଆଇ. ରେ ସାମିଲ ହୋଇଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଥମ: ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ବର୍ତ୍ତିବା ପାଇଁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ମଡ୍ୟୁଲ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏକ କୁଶଳୀ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ।
ଦ୍ୱିତୀୟ: ଅନେକ ଦେଶ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଭଣ୍ଡାର ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ତୃତୀୟ: ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଇଁ ଅଭିନବ ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ।
ଚତୁର୍ଥ: ଆମେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବୃହତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁ। ସେମାନଙ୍କର ଦୁର୍ବଳତା ହେତୁ, ସେମାନେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ |
ପଞ୍ଚମ: ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ସମୟୋଚିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶେଷ-ମାଇଲ ଯୋଗାଯୋଗରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଥାଏ | ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରିଜୀବ ।
ସାଥିମାନେ.
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏପରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଯାହା ସମୟ ଏବଂ ଜୁଆର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୃଢ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହେବ। ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ନମନୀୟ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବା।
ଧନ୍ୟବାଦ।