Prime Minister's Office
Text of PM’s remarks during International Conference on Disaster Resilient Infrastructure
07 JUN 2025 2:59PM by PIB Delhi
Excellencies,
Distinguished delegates, Dear friends, Namaskar.
Welcome to the International Conference on Disaster Resilient Infrastructure 2025. This conference is being hosted in Europe for the very first time. I thank my friend, President Macron and the Government of France for their support. I also extend my wishes for the upcoming United Nations Oceans Conference.
Friends,
The theme of this conference is ‘Shaping a Resilient Future for Coastal Regions'. Coastal regions and islands are at great risk due to natural disasters and climate change. In recent times, we saw: Cyclone Remal in India and Bangladesh, Hurricane Beryl in the Caribbean, Typhoon Yagi in South-east Asia, Hurricane Helene in the United States, Typhoon Usagi in Philippines and Cyclone Chido in parts of Africa. Such disasters caused damage to lives and property.
Friends,
India also experienced this pain during the super-cyclone of 1999 and the tsunami of 2004. We adapted and rebuilt, factoring in resilience. Cyclone shelters were constructed across vulnerable areas. We also helped build a tsunami warning system for 29 countries.
Friends,
The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure is working with 25 Small Island Developing States. Resilient homes, hospitals, schools, energy, water security and early warning systems are being built. Given the theme of this conference, I am glad to see friends from the Pacific, Indian Ocean and the Caribbean here. Further, I am happy that the African Union has also joined the CDRI.
Friends,
I would like to draw your attention to some important global priorities.
First: Courses, modules and skill development programmes on disaster resilience need to become part of higher education. This will build a skilled workforce that can tackle future challenges.
Second: Many countries face disasters and rebuild with resilience. A global digital repository of their learnings and best practices would be beneficial.
Third: Disaster resilience requires innovative financing. We must design actionable programmes and ensure developing nations have access to finance.
Fourth: We consider Small Island Developing States as Large Ocean Countries. Due to their vulnerability, they deserve special attention.
Fifth: Strengthening early warning systems and coordination is crucial. This helps timely decisions and effective last-mile communication. I am sure that discussions in this conference will consider these aspects.
Friends,
Let us build infrastructure that stands firm against time and tide. Let us build a strong and resilient future for the world.
Thank You.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিজাস্তর রেজিলিয়ন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা পাংথোকখিবা ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সতা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
07 JUN 2025 2:59PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীশিং,
ইকাই খুম্নবা দেলিগেৎশিং, নুশিরবা মরুপশিং, খুরুমজরি।
দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর 2025গী ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সতা তরাম্না ওকচরি। কনফরেন্স অসি য়ুরোপতা ইহান হানবা ওইনা পাংথোক্লি। ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ, প্রসিদেন্ত মেক্রোন অমসুং ফ্রান্সকী সরকারবু মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎচরি। লাক্কদৌরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স ওসিন্স কনফরেন্সকীদমক ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেলসু পীজরি।
মরুপশিং,
কনফরেন্স অসিগী থিমদি "কোস্তেল রিজনশিংগী রেজিলিয়েন্ত ওইবা তুংলমচৎ অমা শেম্বনি"। মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তর অমসুং অইং-অশা হোংলকপনা মরম ওইদুনা কোস্তেল রিজনশিং অমসুং ইথৎশিংনা অচৌবা রিস্ক লৈ। ইকুই কুইদ্রিঙৈগী মতমদা, ঐখোয়না ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশতা সাইক্লোন রিমাল, কেরিবিয়নদা হ্যুরিকন বেরিল, খা-নোংপোক এসিয়াদা তাইফুন য়াগী, য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা হ্যুরিকন হেলেন, ফিলিপিন্সতা তাইফুন উসাগি অমসুং অফ্রিকাগী শরুকশিংদা সাইক্লোন চিদো থেংনখি। অসিগুম্বা খুদোংথীবশিং অসিনা মীওই কয়াগী পুন্সি অমসুং লন থুম মাঙহনখি।
মরুপশিং,
ভারতনা 1999গী সুপর সাইক্লোন অমসুং 2004গী সুনামিগী মতমদা অসিগুম্বা অৱাবা অসি থেংনখি। ঐখোয়না এদাপ তৌনবা হোৎনখি অমসুং অমুক হন্না শেমজিনখি, রেজিলিয়েন্সনা ফেক্তর ওইখি। সাইক্লোন সেল্তরশিং অসি খুদোংথীবা থোকনীংঙাই ওইবা মফমশিংদা শাখি। ঐখোয়না লৈবাক 29দা সুনামিগী এৱার্নেস সিস্তেম অমা শাগৎপদা মতেং পাংখি।
মরুপশিং,
কোলিজন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরনা অপীকপা ইথৎ চাউখৎলক্লিবা রাজ্য 25গা লোয়ননা থবক তৌরি। রেজিলিয়েন্ত ওইবা য়ুমশিং, হোস্পিতালশিং, স্কুলশিং, ইনর্জী, ৱাতর সেক্যুরিতী অমসুং অর্লী ৱার্নিং সিস্তেমশিং শেমগৎলি। কনফরেন্স অসিগী থিম অসি য়েংলগা, পেসিফিক, ভারত মহাসাগর অমসুং কেরিবিয়নগী মরুপশিংবু মফম অসিদা উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী মথক্তা, অফ্রিকান য়ুনিয়নসু CDRIদা য়াওরকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নখোয়বু মরু ওইবা মালেমগী হিরম খরদা পুক্নিং চীংশিনবা পাম্মি।
অহানবদা: দিজাস্তর রেজিলিয়েন্সকী মতাংদা কোর্সশিং, মোদ্যুলশিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং অসি হায়র এজুকেসনগী শরুক অমা ওইহনবা মথৌ তাই। মসিনা তুংগী শিংনবশিং মায়োক্নবা ঙম্বা হৈশিংবা শিন্মী মশিং শেমগৎলগনি।
অনিশুবদা: লৈবাক কয়ানা খুদোংথীবশিং মায়োক্নরি অমসুং মখোয়শিং অসি রেজিলিয়ন্সকা লোয়ননা অমুক হন্না শেমগৎলি। মখোয়গী তম্বীরম্বা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মালেমগী দিজিতেল রিপোজিতর অমা লৈহনবা হায়বসি কান্নবা অমা ওইগনি।
অহুমশুবদা: দিজাস্তর রেজিলিয়েন্সকীদমক্তা ইন্নোবেতিব ফাইনান্সিং মথৌ তাই। ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা প্রোগ্রামশিং দিজাইন তৌগদবনি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা শেল থাদবা ফংহনগদবনি।
মরিশুবদা: ঐখোয়না অপীকপা ইথৎ চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংবু অচৌবা সমুদ্রগী লৈবাকশিং ওইনা লৌই। মখোয়গী ভলনরেবিলিতী ওইবা মরম্না, মখোয়না অখন্নবা মীৎয়েং চংবগী মথৌ তাই।
মঙাশুবদা: অর্লী ৱার্নিং সিস্তেমশিং অমসুং কোওর্দিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। মসিনা মতম চানা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংই অমসুং লাস্ত মাইলদা নীংথিনা পাউ ফাওনবদা মতেং পাংই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি কনফরেন্স অসিদা খন্ন-নৈনবদা হায়রিবা হিরমশিং অসি খন্নগনি।
মরুপশিং,
মতম অমসুং ঈরৈগী মায়োক্তা লেপকদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎলসি। মালেমগীদমক মপাঙ্গল কনবা অমসুং রেজিলিয়েন্ত ওইবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎলসি।
থাগৎচরি।