Prime Minister's Office
PM reviews status and progress of TB Mukt Bharat Abhiyaan
PM lauds recent innovations in India’s TB Elimination Strategy which enable shorter treatment, faster diagnosis and better nutrition for TB patients
PM calls for strengthening Jan Bhagidari to drive a whole-of-government and whole-of-society approach towards eliminating TB
PM underscores the importance of cleanliness for TB elimination
PM reviews the recently concluded 100-Day TB Mukt Bharat Abhiyaan and says that it can be accelerated and scaled across the country
13 MAY 2025 8:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a high-level review meeting on the National TB Elimination Programme (NTEP) at his residence at 7, Lok Kalyan Marg, New Delhi earlier today.
Lauding the significant progress made in early detection and treatment of TB patients in 2024, Prime Minister called for scaling up successful strategies nationwide, reaffirming India’s commitment to eliminate TB from India.
Prime Minister reviewed the recently concluded 100-Day TB Mukt Bharat Abhiyaan covering high-focus districts wherein 12.97 crore vulnerable individuals were screened; 7.19 lakh TB cases detected, including 2.85 lakh asymptomatic TB cases. Over 1 lakh new Ni-kshay Mitras joined the effort during the campaign, which has been a model for Jan Bhagidari that can be accelerated and scaled across the country to drive a whole-of-government and whole-of-society approach.
Prime Minister stressed the need to analyse the trends of TB patients based on urban or rural areas and also based on their occupations. This will help identify groups that need early testing and treatment, especially workers in construction, mining, textile mills, and similar fields. As technology in healthcare improves, Nikshay Mitras (supporters of TB patients) should be encouraged to use technology to connect with TB patients. They can help patients understand the disease and its treatment using interactive and easy-to-use technology.
Prime Minister said that since TB is now curable with regular treatment, there should be less fear and more awareness among the public.
Prime Minister highlighted the importance of cleanliness through Jan Bhagidari as a key step in eliminating TB. He urged efforts to personally reach out to each patient to ensure they get proper treatment.
During the meeting, Prime Minister noted the encouraging findings of the WHO Global TB Report 2024, which affirmed an 18% reduction in TB incidence (from 237 to 195 per lakh population between 2015 and 2023), which is double the global pace; 21% decline in TB mortality (from 28 to 22 per lakh population) and 85% treatment coverage, reflecting the programme’s growing reach and effectiveness.
Prime Minister reviewed key infrastructure enhancements, including expansion of the TB diagnostic network to 8,540 NAAT (Nucleic Acid Amplification Testing) labs and 87 culture & drug susceptibility labs; over 26,700 X-ray units, including 500 AI-enabled handheld X-ray devices, with another 1,000 in the pipeline. The decentralization of all TB services including free screening, diagnosis, treatment and nutrition support at Ayushman Arogya Mandirs was also highlighted.
Prime Minister was apprised of introduction of several new initiatives such as AI driven hand-held X-rays for screening, shorter treatment regimen for drug resistant TB, newer indigenous molecular diagnostics, nutrition interventions and screening & early detection in congregate settings like mines, tea garden, construction sites, urban slums, etc. including nutrition initiatives; Ni-kshay Poshan Yojana DBT payments to 1.28 crore TB patients since 2018 and enhancement of the incentive to ₹1,000 in 2024. Under Ni-kshay Mitra Initiative, 29.4 lakh food baskets have been distributed by 2.55 lakh Ni-kshay Mitras.
The meeting was attended by Union Health Minister Shri Jagat Prakash Nadda, Principal Secretary to PM Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary-2 to PM Shri Shaktikanta Das, Adviser to PM Shri Amit Khare, Health Secretary and other senior officials.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না তি.বি. মুক্তা ভারত অভিয়ানগী ফীভম অমসুং খোঙজেল য়েংশিনখ্রে
পি.এম.না তি.বি. নারিবা মীওইশিংগীদমক লায়েংবগী মতম তেনশিনহনবা, থুনা দাইগনোসিস তৌবা অমসুং ন্যুত্রিসন ফগৎহনবা ঙমহল্লিবা ভারতকী তি.বি. মুথৎনবগী লালোংদা অনৌবা ইন্নোভেসনশিং তৌরিবা অসিবু শীংথাখ্রে
পি.এম.না তি.বি. মুথৎনবা হোল-ওফ-গভর্নমেন্ত অমসুং হোল-ওফ-সোসাইতী এপ্রোচ অমা চত্থনবা জন ভাগিদারী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হায়খ্রে
পি.এন.না তি.বি. মুথৎনবগীদমক লুনানবগী মরু ওইবা অদু থমখি
পি.এম.না হন্দক্তা লোইশিনখিবা নুমিৎ-100গী তি.বি. মুক্তা ভারত অভিয়ানবু য়েংশিনখ্রে অমসুং মসি লৈবাক শিনবা থুংবদা খোঙজেল য়াংখৎহনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহনবা য়াগনি হায়না ফোংদোকখি
13 MAY 2025 8:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অঙনবা মতমদা 7, লোক কল্যান মার্গ, নই দিল্লীদা লৈবা মহাক্কী য়ুমদা নেস্নেল তি.বি. ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম (NTEP) গী অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাঙথোকখ্রে।
2024 ফাওবদা তি.বি.গী অনাবশিং ঙল্লিঙৈদা খঙদোকপা অমসুং লায়েংবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংনা মায় পাক্লবা স্ত্রেতেজীশিং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা তি.বি. মুক্তা ভারত অভিয়ানগী ঙসি লোইশিনখিবা নুমিৎ 100গী থবকশিং য়েংশিনখি। মসিদা লায়না অসি নারকপা য়াবা মীওই করোর 12.97 স্ক্রীন তৌখি; লায়না অসি এসিম্পতোমিক ওইবা তি.বি. কেস লাখ 2.85 য়াওনা তি.বি. কেস লাখ 7.19 থেংনখি। অনৌবা নি-ক্ষয় মিত্র লাখ 1 হেনবনা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখি। মসিনা জন ভাগিদারীগীদমক মোদেল অমা ওইখি। মসি হোল-ওফ-গভর্নমেন্ত অমসুং হোল-ওফ-সোসাইতী এপ্রোচ অমা পুরক্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা খোংজেল য়াংশিনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহনবা ঙমগনি।
শহর নৎত্রগা খুঙ্গংগী লমশিংদা অমসুং মখোয়গী শিনফমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা তি.বি.গী অনাবশিংগী চৎনবী নৈনবগী তঙাইফদবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিনা অঙনবা মতমদা তেস্ত তৌবা অমসুং লাইয়েং মথৌ তাবা কাংলুপশিং, মরুওইনা কন্সত্রক্সন, মাইনিং, তেক্সতাইল মিলশিং অমসুং মান্নবা লমশিংদা থবক তৌরিবশিং মশক খঙদোকপদা মতেং পাংগনি। হেল্থকেয়রদা তেক্নোলোজী ফগৎলকপগা লোয়ননা, নি-ক্ষে মিত্রশিং (তি.বি.গী অনাবশিং শৌগৎপশিং) অসি তি.বি.গী অনাবশিংগা শম্ননবা তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মখোয়না অনাবশিংবু লায়না অমসুং মসিগী লাইয়েংবু ইন্তরেক্তিব অমসুং শিজিন্নবদা লায়বা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা খঙহনবদা মতেং পাংই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তি.বি. অসি হৌজিক চাং নাইনা লায়েংবগা লোয়ননা ক্যুরেবল ওইরে, মরম অদুনা অকিবা পোকপা হন্থগদবনি অমসুং মীয়ামগী মরক্তা অহেনবা এৱেরনেস লৈহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা জন ভাগিদারীগী খুত্থাংদা স্বচ্ছতা অসি তি.বি. মুত্থৎপদা মরুওইবা খোঙথাং অমনি হায়না ফোংদোকখি। অনাবা খুদিংমক্তা মতিক চাবা লায়েং ফংহন্নবগীদমক্তা মখোয় মশামক্না অনাবা মীওই খুদিংমক্তা য়ৌশিন্নবা মহাক্না হায়খি।
মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা WHOগী গ্লোবেল তি.বি. রিপোর্ত 2024গী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ফাইন্দিংশিং অদু পনখি। মসিদা তি.বি.গী চাং 18% হন্থরে (2015 অমসুং 2023গী মরক্তা মীশিং লাখ অমদা 237দগী 195দা), মসি মালেমগী চাংদগী শরুক অনি ওইরে। তি.বি.গী শিবগী চাং 21% হন্থরে (মীশিং লাখ অমদা 26দগী 22দা) অমসুং ত্রিৎমেন্ত কোভরেজ 85% হন্থরে, মসিনা প্রোগ্রাম অসিনা য়ৌশিনবা হেনগৎলক্লিবা অমসুং মসিগী কান্নবা অদু তাক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা তি.বি. দাইগ্নোস্তিক নেৎৱার্ক অসি NAAT (ন্যুক্লিয়িক এসিদ এম্প্লিফিকেসন তেস্তিং) লেব 8,540 অমসুং কলচর অমসুং দ্রগ সেসসিবিলিতী লেব 87; AI ইনেবল হেন্দহেল্দ এক্স-রে দিভাইস 500 য়াওনা এক্স-রে য়ুনিৎ 26,700 হেনবদা পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা পাইপলাইনদা অতোপ্পা 1000 য়াওনা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎলকপগী থবকশিং য়েংশিনখি। আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরশিংদা তি.বি.গী সর্ভিস পুম্নমক দিসেন্ত্রেলাইজেসন তৌখিবগী ৱাফমসু পনখি। মসিদা লেম্না স্ক্রিনিং তৌবা, দাইএগ্নোসিস তৌবা, লাইয়েং অমসুং ন্যুত্রিসন সপোর্ত পীবা য়াওরি।
ন্যুত্রিসনগী খোঙথাংশিং য়াওনা AI দ্রাইভেন হেন্দ-হোল্দ এক্স-রেশিং স্ক্রিনিং তৌনবা, দ্রগ রেজিস্তেন্ত তি.বি.গীদমক অতেনবা লাইয়েং থৌরাং, অনৌবা ইন্দিজেনস মোলিক্যুলর দাইগ্নোস্তিক্স, ন্যুত্রিসন ইন্তরভেন্সনশিং অমসুং মাইনশিং, চা ভাগানশিং, কন্সত্রক্সন সাইতশিং, অর্বান স্লমশিং অসিনচিংবা মফমশিংদা স্ক্রিনিং অমসুং ঙন্না খঙদোকপা অসিনচিংবা অনৌবা খোঙথাং কয়া অমা হৌদোকখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। 2018দগী তি.বি.গী অনাবা করোর 1.28দা নি-ক্ষে পোশন য়োজনা DBT পেমেন্তশিং তৌখ্রে অমসুং 2024দা লুপা 1,000গী ইনসেন্তিব হেনগৎহনখ্রে। নি-ক্ষে মিত্র ইনিসিয়েতিবকী মখাদা, নি-ক্ষে মিত্র লাখ 2.55না ফুদ বাস্কেৎ লাখ 29.4 য়েন্থোকখ্রে।
মীফম অদুদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জগৎ প্রকাস নাদ্দা, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী দা. পি. কে. মিশ্রা, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী-2, শ্রী শক্তিকান্ত দাস, প্রধান মন্ত্রীগী এদভাইজর, শ্রী অমিত খারে, হেল্থ সেক্রেতরী অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।