Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Lex Fridman in a podcast
In India, religious traditions are deeply intertwined with daily life: PM
Fasting accelerates the thinking process, providing fresh perspectives and encouraging out-of-the-box thinking: PM
Challenges are part of life but should not define one's purpose: PM
While many freedom fighters made lasting impacts, it was Mahatma Gandhi who awakened the nation by leading a mass movement rooted in truth: PM
Gandhiji’s ability to involve every individual in the freedom struggle, from sweepers to teachers to weavers to caregivers was remarkable: PM
When I shake hands with a world leader, it’s not Modi, but 140 crore Indians doing so: PM
The world listens to India when we speak of peace, this is backed by our strong cultural and historical background: PM
Sports energizes the world by bringing people together across nations and connecting them at a deeper level: PM
Cooperation between India and China is essential for global stability and prosperity: PM
Artificial Intelligence development is fundamentally a collaborative effort, no nation can develop it entirely on its own: PM
AI can create many things based on human imagination, but no technology can ever replace the boundless creativity and imagination of the human mind: PM
I will never fall behind in hard work for my country, never act with bad intentions and never do anything for personal gain: PM
16 MAR 2025 10:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Lex Fridman in a podcast about various topics today. In a candid conversation, when asked about why he fasts and how he manages, the Prime Minister expressed gratitude to Lex Fridman for his gesture of fasting as a mark of respect for the PM. “In India, religious traditions are deeply intertwined with daily life”, said Shri Modi, adding that Hinduism is not merely about rituals but a philosophy guiding life, as interpreted by the Honorable Supreme Court of India. He emphasized that fasting is a tool for cultivating discipline and balancing the inner and outer self. The Prime Minister noted that fasting heightens the senses, making them more sensitive and aware. He observed that during fasting, one can perceive even subtle aromas and details more vividly. He also highlighted that fasting accelerates the thinking process, providing fresh perspectives and encouraging out-of-the-box thinking. Shri Modi clarified that fasting is not just about abstaining from food; it involves a scientific process of preparation and detoxification. He emphasized that he prepares his body for fasting by following Ayurvedic and yoga practices for several days beforehand and stressed the importance of hydration during this period. Once fasting begins, he views it as an act of devotion and self-discipline, allowing for deep introspection and focus. The Prime Minister shared that his practice of fasting originated from personal experience, starting with a movement inspired by Mahatma Gandhi during his school days. He felt a surge of energy and awareness during his first fast, which convinced him of its transformative power. He highlighted that fasting does not slow him down; instead, it often increases his productivity. He noted that during fasting, his thoughts flow more freely and creatively, making it an incredible experience for expressing himself.
On being asked how he carried out his role as a leader on the world stage, all fasted, and sometimes nine days, Shri Modi highlighted the ancient Indian tradition of Chaturmas, observed during the monsoon season when digestion naturally slows. He remarked that during this period, many Indians follow the practice of consuming only one meal a day. For him, this tradition begins around mid-June and continues until after Diwali in November, spanning four to four and a half months. He added that during the Navratri Festival in September or October, which celebrates strength, devotion, and spiritual discipline, he completely abstains from food and consumes only hot water for nine days. He further shared that during the Chaitra Navratri in March or April, he follows a unique fasting practice by consuming only one specific fruit once a day for nine days. For instance, if he chooses papaya, he eats only papaya throughout the fasting period. He emphasized that these fasting practices are deeply ingrained in his life and have been followed consistently for 50 to 55 years.
The Prime Minister remarked that his fasting practices were initially personal and not publicly known. However, they became more widely recognized after he became Chief Minister and Prime Minister, he added noting that he does not mind sharing his experiences now, as they might be beneficial to others, aligning with his life's dedication to the well-being of others. He also shared an instance during a bilateral meeting at the White House with former President of USA, Mr. Barack Obama when he was fasting.
On being asked about his early life, the Prime Minister reflected on his birthplace, Vadnagar, Mehsana district in North Gujarat, highlighting its rich historical significance. He noted that Vadnagar was a major center for Buddhist learning, attracting figures like the Chinese philosopher Hiuen Tsang. He mentioned that the town was also a prominent Buddhist educational hub around the 1400s, highlighting that his village had a unique environment where Buddhist, Jain, and Hindu traditions co-existed harmoniously. He emphasized that history was not confined to books, as every stone and wall in Vadnagar told a story. During his tenure as Chief Minister, he initiated large-scale excavation projects that uncovered evidence dating back 2,800 years, proving the city's continuous existence. Shri Modi remarked that these findings have led to the establishment of an international-level museum in Vadnagar, which is now a major area of study, especially for archaeology students. He expressed gratitude for being born in such a historically significant place, seeing it as his good fortune. The Prime Minister also shared aspects of his childhood, describing his family's life in a small house without windows, where he grew up in extreme poverty. However, he added that they never felt the burden of poverty, as they had no basis for comparison. His father was disciplined and hardworking, known for his punctuality, he said. Shri Modi highlighted his mother's hard work and her spirit of caring for others, which instilled in him a sense of empathy and service. He recalled how his mother would treat children with traditional remedies early in the morning, gathering them at their home, and emphasized that these experiences shaped his life and values. The Prime Minister noted that his journey into politics brought his humble beginnings to light, as media coverage during his oath-taking as Chief Minister revealed his background to the public. He expressed that his life's experiences, whether seen as fortune or misfortune, have unfolded in a way that now informs his public life.
Shri Modi encouraged young people to remain patient and self-confident, emphasizing that challenges are part of life but should not define one's purpose, when asked for his advice to the young people. He highlighted that difficulties are tests of endurance, meant to strengthen individuals rather than defeat them, adding that every crisis presents an opportunity for growth and improvement. The Prime Minister remarked that there are no shortcuts in life, using the analogy of railway station signs that warn against crossing tracks, stating, "Shortcut will cut you short." He emphasized the importance of patience and perseverance in achieving success. He also stressed the need to pour one's heart into every responsibility and live life with passion, finding fulfillment in the journey. Highlighting that abundance alone does not guarantee success, as even those with resources must continue to grow and contribute to society, the Prime Minister emphasized the importance of never stopping learning, as personal growth is essential throughout life. He shared his own experience of learning from interactions at his father's tea shop, which taught him the value of continuous learning and self-improvement. He noted that many people set big targets and feel disappointed if they fall short. He advised focusing on doing something rather than just becoming something, as this mindset allows for continued determination and progress toward goals. He emphasized that true contentment comes from what one gives, rather than what one gets, and encouraged young people to cultivate a mindset centered on contribution and service.
On being asked about his journey in the Himalayas, Shri Modi reflected on his upbringing in a small town, where community life was central. He often visited the local library, finding inspiration in books about figures like Swami Vivekananda and Chhatrapati Shivaji Maharaj. This sparked a desire to shape his life similarly, leading him to experiment with his physical limits, such as sleeping outside in cold weather to test his endurance, he added. Highlighting the influence of Swami Vivekananda's teachings, particularly a story where Vivekananda, despite needing help for his ill mother, could not bring himself to ask Goddess Kali for anything during meditation, an experience which instilled in Vivekananda a spirit of giving, Shri Modi said that this left an impression on him, stressing that true contentment comes from giving and serving others. He recalled an incident where he chose to stay behind and care for a saint during a family wedding, demonstrating his early inclination towards spiritual pursuits. He noted that seeing soldiers in his village inspired him to serve the nation, though he didn't have a clear path at the time. The Prime Minister mentioned his deep longing to understand life's meaning and his journey in exploring it. He highlighted his connection with saints like Swami Atmasthanandji, who guided him on the importance of serving society. He shared that during his time in the mission, he met remarkable saints who showered him with love and blessings. Shri Modi also spoke about his experiences in the Himalayas, where solitude and encounters with ascetics helped shape him and discover his inner strength. He emphasized the role of meditation, service, and devotion in his personal growth.
Sharing his experience with Swami Atmasthanandaji in Ramakrishna Mission which led him to a decision to live a life of service at every scale, Shri Modi said that while others may view him as the Prime Minister or Chief Minister, he remains deeply committed to spiritual principles, highlighting that his inner consistency is rooted in serving others, whether through helping his mother care for children, wandering in the Himalayas, or working from his current position of responsibility. The Prime Minister remarked that to him, there is no real difference between a saint and a leader, as both roles are guided by the same core values. He emphasized that while external aspects like attire and work may change, his dedication to service remains constant. He underlined that he carries out every responsibility with the same sense of calm, focus, and dedication.
Discussing about the impact that the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) has had on his early life, Prime Minister mentioned his childhood fascination with patriotic songs, particularly those sung by a man named Makoshi, who would visit his village with a tambourine. He said that these songs deeply touched him and played a role in his eventual involvement with RSS. He highlighted that the RSS instilled in him core values such as doing everything with a purpose, whether studying or exercising, to contribute to the nation. Shri Modi remarked that the RSS provides a clear direction toward a purpose in life, emphasizing that serving people is akin to serving God. He noted that the RSS is nearing its 100th anniversary and is a massive volunteer organization with millions of members worldwide. Highlighting various initiatives inspired by the RSS, such as Seva Bharati, which runs over 1,25,000 service projects in slums and settlements without government assistance, Shri Modi also mentioned Vanvasi Kalyan Ashram, which has established over 70,000 one-teacher schools in tribal regions, and Vidya Bharati, which operates nearly 25,000 schools educating around 30 lakh students. He emphasized that the RSS prioritizes education and values, ensuring students remain grounded and learn skills to avoid becoming a burden on society. He highlighted the Indian Labor Union, which has millions of members across the country, adopting a unique approach by focusing on "workers unite the world," contrasting with traditional labor movements. The Prime Minister expressed gratitude for the life values and purpose he gained from the RSS and the spiritual guidance he received from saints like Swami Atmasthananda.
On the topic of India, Shri Modi said that India is a cultural identity and a civilization that dates back thousands of years. Highlighting the vastness of India, with over 100 languages and thousands of dialects, emphasizing the saying that every 20 miles, the language, customs, cuisine, and clothing styles change, he said that despite this immense diversity, there is a common thread that unites the country. The Prime Minister highlighted the stories of Lord Ram, which resonate across India, and pointed out how names inspired by Lord Ram are found in every region, from Rambhai in Gujarat to Ramachandran in Tamil Nadu and Ram Bhau in Maharashtra. He remarked that this unique cultural bond unites India as one civilization. Shri Modi emphasized the ritual of remembering all the rivers of India during bathing, where people chant the names of rivers like Ganga, Yamuna, Godavari, Saraswati, Narmada, Sindhu, and Kaveri. He noted that this sentiment of unity is deeply ingrained in Indian traditions and is reflected in the resolutions made during important events and rituals, which also serve as historical records. Underlining the meticulous guidance of Indian scriptures in practices such as invoking the universe during ceremonies, starting from Jambudweep and narrowing down to the family deity, the Prime Minister remarked that these practices are still alive and observed daily across India. He observed that while Western and global models view nations as administrative systems, India's unity lies in its cultural bonds. He noted that India has had varied administrative systems throughout history, but its unity has been preserved through cultural traditions. Shri Modi also underscored the role of pilgrimage traditions in maintaining India's unity, mentioning Shankaracharya's establishment of four pilgrimage sites. He remarked that even today, millions of people travel for pilgrimage, such as bringing water from Rameshwaram to Kashi and vice versa. He also pointed out the richness of India's Hindu calendar, which reflects the country's diverse traditions.
Discussing Mahatma Gandhi's Legacy and India's Struggle for Independence, the Prime Minister reiterated that he was born in Gujarat, with Gujarati as his mother tongue, just like Mahatma Gandhi. He highlighted that Gandhi, despite having opportunities abroad as an attorney, chose to devote his life to serving the people of India, guided by a deep sense of duty and family values. He emphasized that Gandhi’s principles and actions continue to influence every Indian to this day. Underlining Gandhi’s advocacy for cleanliness, noting that he practiced it himself and made it a central topic in his discussions, Shri Modi remarked on India’s long struggle for independence, during which the flame of freedom burned brightly across the nation despite centuries of colonial rule. Millions sacrificed their lives, enduring imprisonment and martyrdom, to ensure India’s freedom, he added. Shri Modi observed that while many freedom fighters made lasting impacts, it was Mahatma Gandhi who awakened the nation by leading a mass movement rooted in truth. He highlighted Gandhi’s ability to involve every individual in the freedom struggle, from sweepers to teachers, spinners, and caregivers. He remarked that Gandhi transformed ordinary citizens into soldiers for freedom, creating a movement so immense that the British could not fully comprehend it. He noted the significance of the Dandi March, where a pinch of salt sparked a revolution. The Prime Minister shared an anecdote from a Roundtable Conference, where Gandhi, dressed in his breechcloth, met King George at Buckingham Palace. He highlighted Gandhi’s witty remark, “Your king is wearing enough clothes for the both of us,” showcasing his whimsical charm. Shri Modi reflected on Gandhi’s call for unity and recognition of people’s strength, which continues to resonate. He emphasized his own commitment to including the common man in every initiative and fostering social change, rather than relying solely on the government.
Shri Modi further mentioned that Mahatma Gandhi’s legacy transcends centuries, emphasizing that his relevance endures to this day. He highlighted his own sense of responsibility, stating that his strength lies not in his name but in the backing of 140 crore Indians and thousands of years of timeless culture and heritage. “When I shake hands with a world leader, it’s not Modi, but 140 crore Indians doing so”, he added humbly. Recalling the widespread criticism he faced in 2013 when he was declared his party’s prime ministerial candidate, Shri Modi said that critics questioned his understanding of foreign policy and global geopolitics. He responded at the time, “India will neither allow itself to be looked down upon, nor will it ever look up to anyone. India will now see eye-to-eye with her counterparts.” He reaffirmed that this belief remains central to his foreign policy, emphasizing that the country always comes first. Prime Minister highlighted India’s long-standing advocacy for global peace and brotherhood, rooted in the vision of the world as one family. He remarked on India’s contributions to global initiatives, such as the concept of “One Sun, One World, One Grid” for renewable energy and “One Earth, One Health” for global healthcare, which extends to all flora and fauna. He emphasized the importance of fostering global well-being and called for collective efforts from the international community. Touching upon India’s hosting of the G20 Summit with the motto, “One Earth, One Family, One Future,” Shri Modi underscored the duty to share India’s timeless wisdom with the world. He remarked on the interconnected nature of today’s world, stating, “No country can thrive in isolation. We all depend upon one another.” He emphasized the need for synchronization and collaboration to propel global initiatives forward. He also addressed the relevance of global organizations like the United Nations, noting that their inability to evolve with the times has sparked a global debate on their effectiveness.
On the topic of the path to peace in Ukraine, Shri Modi said that he represents the land of Lord Buddha and Mahatma Gandhi, great souls whose teachings and actions were entirely dedicated to peace. He emphasized that India’s strong cultural and historical background ensures that when India speaks of peace, the world listens. He highlighted that Indians are not hardwired for conflict but instead espouse harmony, standing for peace and embracing the responsibility of peacemaking wherever possible. The Prime Minister reflected on his close relationships with both Russia and Ukraine, stating that he can engage with President Putin to emphasize that this is not the time for war and can also convey to President Zelensky that resolutions will not be achieved on the battlefield but through negotiations. He added that discussions must include both parties to be fruitful and noted that the current situation presents an opportunity for meaningful talks between Ukraine and Russia. Highlighting the suffering caused by the conflict, including its impact on the global south, which has faced crises in food, fuel, and fertilizer, the Prime Minister called for the global community to unite in the pursuit of peace. He reaffirmed his stance, stating, “I am not neutral. I have a stance, and that is peace, and peace is what I strive for.”
Discussing the topic of India and Pakistan relations, the Prime Minister touched upon the painful reality of India’s partition in 1947, highlighting the grief and bloodshed that followed. He described the harrowing sight of trains arriving from Pakistan filled with wounded people and corpses. He noted that despite expectations of harmonious coexistence, Pakistan chose a path of hostility, waging a proxy war against India. The Prime Minister questioned the ideology that thrives on bloodshed and terror, emphasizing that terrorism is a menace not just for India but for the world. He pointed out that the trail of terror often leads to Pakistan, citing the example of Osama bin Laden, who was found taking refuge there. He remarked that Pakistan has become an epicenter of turmoil and urged them to abandon state-sponsored terrorism. “What do you hope to gain by surrendering your nation to lawless forces?”, he questioned. Shri Modi shared his personal efforts to foster peace, including his visit to Lahore and the invitation extended to Pakistan for his swearing-in ceremony as Prime Minister. He highlighted this diplomatic gesture as a testament to India’s commitment to peace and harmony, as captured in the memoir of former President Shri Pranab Mukherjee. However, he noted that these efforts were met with hostility and betrayal.
Stressing on the unifying power of sports, Shri Modi said that they connect people on a deeper level and energize the world. He stated, “Sports play a major role in human evolution. They’re not just games; they bring people together across nations.” He noted that while he is not an expert in sports techniques, results often speak for themselves, as seen in a recent cricket match between India and Pakistan. The Prime Minister also highlighted India’s strong football culture, noting the impressive performance of the women’s football team and the progress of the men’s team. Reflecting on the past, he remarked that for the 1980s generation, Maradona was a true hero, while today’s generation immediately mentions Messi. Shri Modi shared a memorable visit to Shahdol, a tribal district in Madhya Pradesh, where he encountered a community deeply dedicated to football. He recounted meeting young players who proudly referred to their village as “mini Brazil,” a name earned through four generations of football tradition and nearly 80 national-level players. He noted that their annual football matches attract 20,000 to 25,000 spectators from nearby villages. He expressed optimism about the growing passion for football in India, stating that it not only fuels enthusiasm but also builds true team spirit.
On being asked about the President of the USA, H.E. Mr. Donald Trump, the Prime Minister reminisced about a memorable event, the "Howdy Modi" rally in Houston, where he and President Trump addressed a packed stadium. He remarked on President Trump’s humility, noting how he sat in the audience during Modi’s speech and later agreed to walk around the stadium with him, showcasing mutual trust and a strong bond. He highlighted President Trump’s courage and decision-making, recalling his resilience even after being shot during a campaign. Shri Modi reflected on his first visit to the White House, where President Trump broke formal protocols to personally give him a tour. He mentioned Trump's deep respect for American history, as he shared details about past Presidents and significant moments without notes or assistance. He emphasized the strong trust and communication between them, which remained unshaken even during Trump’s absence from office. Remarking on President Trump’s graciousness in calling him a great negotiator, attributing it to Trump’s humility, the Prime Minister stated that his negotiation approach always prioritizes India’s interests, advocating positively without causing offense. He emphasized that his nation is his high command, and he honors the responsibility entrusted to him by the people of India. Highlighting his productive meetings with individuals like Elon Musk, Tulsi Gabbard, Vivek Ramaswamy, and JD Vance during his recent visit to the United States, Shri Modi spoke of the warm, family-like atmosphere and shared his long-standing acquaintance with Elon Musk. He expressed happiness over Musk’s excitement about the DOGE mission and drew parallels to his own efforts to eliminate inefficiencies and harmful practices in governance since taking office in 2014. Prime Minister shared examples of governance reforms, including the removal of 10 crore fake or duplicate names from welfare schemes, saving massive amounts of money. He introduced direct benefit transfers to ensure transparency and eliminate middlemen, saving nearly three lakh crore rupees. He also launched the GeM portal for government purchases, reducing costs and improving quality. Additionally, he eliminated 40,000 unnecessary compliances and removed 1,500 outdated laws to streamline governance. He added that these bold changes have made India a topic of global discussion, just as innovative missions like DOGE capture worldwide attention.
On being asked about the bilateral relations with India and China, the Prime Minister emphasised their shared history of learning from each other and contributing to global good, highlighting that at one point, India and China together accounted for over 50% of the world’s GDP, showcasing their massive contributions. He noted the deep cultural connections, including the profound influence of Buddhism in China, which originated in India. Shri Modi stressed the importance of maintaining and strengthening the relationship between the two nations. He acknowledged that differences are natural between neighbors but stressed the need to prevent these differences from escalating into disputes. “Dialogue is the key to building a stable and cooperative relationship that benefits both nations”, he added. Addressing the ongoing border disputes, Prime Minister acknowledged the tensions that arose in 2020 but noted that his recent meeting with President Xi has led to a return to normalcy at the border. He highlighted efforts to restore conditions to pre-2020 levels and expressed optimism that trust, enthusiasm, and energy would gradually return. He emphasized that cooperation between India and China is essential for global stability and prosperity, advocating for healthy competition rather than conflict.
On global tensions, the Prime Minister reflected on the lessons from COVID-19, which exposed the limitations of every nation and underscored the need for unity. He remarked that instead of moving toward peace, the world has become more fragmented, leading to uncertainty and worsening conflicts. He highlighted the irrelevance of international organizations like the UN due to a lack of reforms and the disregard for international laws. Shri Modi called for a shift from conflict to cooperation, advocating for a development-driven approach as the way forward. He reiterated that expansionism will not work in an interconnected and interdependent world, emphasizing the need for nations to support one another. He expressed hope for the restoration of peace, noting the deep concern shared by global forums over ongoing conflicts.
On the topic of 2002 Gujarat riots, Shri Modi provided a detailed account of the volatile atmosphere leading up to it, highlighting a series of global and national crises, including the Kandahar hijacking, the Red Fort attack, and the 9/11 terror attacks. He remarked on the tense environment and the challenges he faced as a newly appointed Chief Minister, including overseeing rehabilitation after a devastating earthquake and managing the aftermath of the tragic Godhra incident. The Prime Minister addressed misconceptions about the 2002 riots, noting that Gujarat had a long history of communal violence before his tenure. He emphasized that the judiciary thoroughly investigated the matter and found him completely innocent. He highlighted that Gujarat has remained peaceful for 22 years since 2002, attributing this to a governance approach focused on development for all and trust from all. Talking about criticism, Shri Modi stated, “Criticism is the soul of democracy”, emphasising the importance of genuine, well-informed criticism, which he believes leads to better policy making. However, he expressed concern over the prevalence of baseless allegations, which he distinguished from constructive criticism. He remarked, “Allegations benefit no one; they just cause unnecessary conflicts.” The Prime Minister shared his perspective on journalism, advocating for a balanced approach. He recounted an analogy he once shared, comparing journalism to a bee that collects nectar and spreads sweetness but can also sting powerfully when necessary. He expressed disappointment over selective interpretations of his analogy, emphasizing the need for journalism to focus on truth and constructive impact rather than sensationalism.
Discussing his extensive experience in politics, highlighting his early focus on organizational work, managing elections, and strategizing campaigns, Shri Modi stated that for 24 years, the people of Gujarat and India have placed their trust in him, and he remains committed to honoring this sacred duty with unwavering dedication. He emphasized his government’s commitment to ensuring welfare schemes reach every citizen without discrimination based on caste, creed, faith, wealth, or ideology. He remarked that fostering trust is the cornerstone of his governance model, ensuring that even those not directly benefiting from schemes feel included and assured of future opportunities. “Our governance is rooted in the people, not the polls, and is dedicated to the well-being of citizens and the nation”, said the Prime Minister, sharing his perspective of revering the nation and its people as manifestations of the Divine, likening his role to that of a devoted priest serving the people. He emphasized his lack of conflicts of interest, noting that he has no friends or relatives who stand to gain from his position, which resonates with the common man and builds trust. The Prime Minister expressed pride in belonging to the world’s largest political party, which he credited to the tireless efforts of millions of dedicated volunteers. He remarked that these volunteers, devoted to the welfare of India and its citizens, have no personal stakes in politics and are widely recognized for their selfless service. He highlighted that this trust in his party is reflected in election results, which he attributes to the blessings of the people.
Further talking about the incredible logistics of conducting elections in India, citing the 2024 general elections as an example, Shri Modi highlighted that there were 98 crore registered voters, surpassing the population of North America and the European Union combined. Out of these, 64.6 crore voters braved intense heat to cast their votes, he added. He noted that India had over one million polling booths and more than 2,500 registered political parties, showcasing the scale of its democracy. He emphasized that even the remotest villages had polling stations, with helicopters used to transport voting machines to inaccessible areas. He shared anecdotes, such as a polling booth set up in Gujarat’s Gir Forest for a single voter, underscoring India’s commitment to democracy. The Prime Minister praised the Election Commission of India for setting a global benchmark in conducting free and fair elections. He remarked that the management of Indian elections should be studied as a case study by top universities worldwide, given the immense depth of political awareness and logistical excellence involved.
Reflecting on his leadership, Shri Modi stated that he identifies himself as a “prime servant” rather than a Prime Minister, with service as the guiding principle of his work ethic. He emphasized that his focus is on productivity and bringing positive change to people’s lives, rather than seeking power. He remarked, “I entered politics not to play power games, but to serve.”
Addressing the notion of loneliness, the Prime Minister shared that he never experiences it, as he believes in the philosophy of “one plus one,” representing himself and the Almighty. He remarked that serving the nation and its people is akin to serving the divine. During the pandemic, he stayed engaged by designing a governance model through videoconferencing and personally connecting with party volunteers aged 70 and above, inquiring about their well-being and reliving old memories, he added.
On being asked the secret about hard work, Shri Modi remarked that his motivation comes from observing the hard work of people around him, including farmers, soldiers, laborers, and mothers who tirelessly dedicate themselves to their families and communities. He stated, “How can I sleep? How can I relax? The motivation is right in front of my eyes.” He emphasized that the responsibilities entrusted to him by his fellow citizens push him to give his absolute best. He recalled the promises he made during his 2014 campaign: to never fall behind in hard work for the country, to never act with bad intentions, and to never do anything for personal gain. He affirmed that he has upheld these standards throughout his 24 years as head of government. Prime Minister highlighted that his inspiration comes from serving 140 crore people, understanding their aspirations, and addressing their needs. He remarked, “I am always determined to do as much as I can, work as hard as possible. Even today, my energy remains just as strong.”
Expressing his deep respect for Srinivasa Ramanujan, widely regarded as one of the greatest mathematicians of all time, Shri Modi remarked that Ramanujan’s life and work exemplify the profound connection between science and spirituality. He highlighted Ramanujan’s belief that his mathematical ideas were inspired by the goddess he worshiped, emphasizing that such ideas emerge from spiritual discipline. He stated, “Discipline is more than just hard work; it means fully devoting yourself to a task and completely immersing yourself into it so much that you become one with your work.” The Prime Minister underscored the importance of being open to diverse sources of knowledge, noting that this openness fosters the emergence of new ideas. He emphasized the distinction between information and knowledge, stating, “Some people mistakenly confuse information with knowledge. Knowledge is something deeper; it gradually evolves through processing, reflection, and understanding.” He highlighted the need to recognize this difference in order to handle both effectively.
Discussing the factors influencing his decision-making, Shri Modi highlighted his extensive travel across 85-90% of India’s districts before his current role. He emphasized that these experiences provided him with firsthand knowledge of grassroots realities. He stated, “I carry no baggage that weighs me down or forces me to act a certain way.” He shared that his guiding principle is “My country first,” and he draws inspiration from Mahatma Gandhi’s wisdom of considering the poorest person’s face when making decisions. The Prime Minister highlighted his well-connected administration, noting that his numerous and active information channels provide him with diverse perspectives. He remarked, “When someone comes to brief me, that’s not my only source of information.” He also emphasized maintaining a learner’s mindset, asking questions like a student and playing devil’s advocate to analyze issues from multiple angles. Shri Modi shared his decision-making process during the COVID-19 crisis, where he resisted pressure to follow global economic theories blindly. He stated, “I wouldn’t let the poor sleep hungry. I wouldn’t allow social tensions to arise over basic daily needs.” He emphasized that his approach, rooted in patience and discipline, helped India avoid severe inflation and emerge as one of the fastest-growing major economies in the world. The Prime Minister highlighted his risk-taking capacity, stating, “If something is right for my country, for the people, I’m always prepared to take the risk.” He emphasized taking ownership of his decisions, remarking, “If something goes wrong, I don’t shift blame to others. I stand up, take responsibility, and own the outcome.” He noted that this approach fosters deep commitment within his team and builds trust among citizens. “I can make mistakes, but I won’t act with bad intentions”, he added, emphasising that society accepts him for his honest intentions, even if outcomes do not always go as planned.
“Artificial Intelligence (AI) development is fundamentally a collaborative effort, no nation can develop AI entirely on its own”, emphasised Shri Modi when asked about the role of India in promoting AI. He stated, “No matter what the world does with AI, it will remain incomplete without India.” He highlighted India’s active work on AI-driven applications for specific use cases and its unique marketplace-based model to ensure broad accessibility. He noted that India’s vast talent pool is its greatest strength, remarking, “Artificial intelligence is fundamentally powered, shaped, and guided by human intelligence, and that real intelligence exists abundantly in India’s youth.” The Prime Minister shared an example of India’s rapid progress in 5G rollout, which surpassed global expectations. He highlighted the cost-effectiveness of India’s space missions, such as Chandrayaan, which cost less than a Hollywood blockbuster, showcasing India’s efficiency and innovation. He emphasized that these achievements generate global respect for Indian talent and reflect India’s civilizational ethos. Shri Modi also reflected on the success of Indian-origin leaders in global tech, attributing it to India’s cultural values of dedication, ethics, and collaboration. He remarked, “People raised in India, especially those from joint families and open societies, find it easier to lead complex tasks and large teams effectively.” He highlighted the problem-solving abilities and analytical thinking of Indian professionals, which make them globally competitive. Addressing concerns about AI replacing humans, the Prime Minister remarked that technology has always advanced alongside humanity, with humans adapting and staying a step ahead. He stated, “Human imagination is the fuel. AI can create many things based on that, but no technology can ever replace the boundless creativity and imagination of the human mind.” He emphasized that AI challenges humans to reflect on what it truly means to be human, highlighting the innate human ability to care for one another, which AI cannot replicate.
Touching upon the topic of Education, Exams, and Student Success, Shri Modi said that the societal mindset places undue pressure on students, with schools and families often measuring success by rankings. He emphasized that this mentality has led children to believe their entire lives depend on 10th and 12th-grade exams. He highlighted the significant changes introduced in India’s new education policy to address these issues and shared his commitment to easing students’ burdens through initiatives like Pariksha Pe Charcha. The Prime Minister emphasized that exams should not be the sole measure of a person’s potential, stating, “Many people may not score high academically, yet can hit a century in cricket because that’s where their true strength lies.” He shared anecdotes from his school days, highlighting innovative teaching methods that made learning enjoyable and effective. He noted that such techniques have been incorporated into the new education policy. Shri Modi advised students to perform every task with dedication and sincerity, emphasizing that enhanced skills and capabilities open doors to success. He encouraged young people not to feel discouraged, stating, “There’s certainly some task out there destined just for you. Focus on enhancing your skills, and opportunities will come.” He highlighted the importance of connecting one’s life to a greater purpose, which brings inspiration and meaning. Addressing stress and difficulties, the Prime Minister urged parents to stop using their children as status symbols and to understand that life is not just about exams. He advised students to prepare well, trust their abilities, and approach exams with confidence. He emphasized the importance of systematic time management and regular practice to overcome challenges during exams. He reaffirmed his belief in every individual’s unique capabilities, encouraging students to maintain trust in themselves and their abilities to succeed.
Prime Minister also shared his approach to learning, emphasizing the importance of being fully present in the moment. He remarked, “Whenever I meet someone, I am fully present in the moment. This complete focus allows me to grasp new concepts quickly.” He encouraged others to embrace this habit, stating that it sharpens the mind and improves learning ability. He highlighted the value of practice, remarking, “You cannot master driving merely by reading the life stories of great drivers. You must get behind the wheel and take the road yourself.” Shri Modi reflected on the certainty of death, emphasizing the importance of embracing life, enriching it with purpose, and letting go of the fear of death, as it is inevitable. He remarked, “Commit to enriching, refining, and elevating your life so you can live fully and with a purpose before death comes knocking.”
Prime Minister expressed his optimism about the future, stating that pessimism and negativity are not part of his mindset. He highlighted humanity’s resilience in overcoming crises and embracing change throughout history. He remarked, “In every era, it is in human nature to adapt to the ever-flowing current of change.” He emphasized the potential for extraordinary breakthroughs when people break free from outdated thinking patterns and embrace transformation.
Speaking on the topics of Spirituality, Meditation, and Universal Well-Being, Shri Modi highlighted the significance of the Gayatri Mantra, describing it as a powerful tool for spiritual enlightenment dedicated to the radiant power of the sun. He remarked that many Hindu mantras are deeply intertwined with science and nature, bringing profound and lasting benefits when chanted daily. The Prime Minister emphasised that meditation was about freeing oneself from distractions and being present in the moment. He recounted an experience from his time in the Himalayas, where a sage taught him to focus on the rhythmic sound of water droplets falling onto a bowl. He described this practice as “divine resonance,” which helped him develop concentration and evolve into meditation. Reflecting on Hindu philosophy, Shri Modi quoted mantras emphasizing the interconnectedness of life and the importance of universal well-being. He remarked, “Hindus never focus solely on individual well-being. We wish for the well-being and prosperity of all.” He highlighted that every Hindu mantra concludes with the invocation of peace, symbolizing the essence of life and the spiritual practices of sages. The Prime Minister concluded by expressing gratitude for the opportunity to share his thoughts, noting that the conversation allowed him to explore and articulate ideas he had long kept within himself.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले पोडकास्टमा लेक्स फ्रिडम्यानसँग कुराकानी गरे
भारतमा धार्मिक परम्परा घनिष्ट रूपमा दैनन्दिन जीवनसँग जोडिएको छ : पीएम
उपवासले चिन्तन प्रक्रियालाई गति प्रदान गर्दछ, नयाँ दृष्टिकोण प्रदान गर्दछ र विशेष तरिकाले सोच्न प्रोत्साहित गर्दछ : पीएम
चुनौतीहरू जीवनका अंश हुन्, तर त्यसले कसैको उद्देश्यलाई परिभाषित गर्नुभएन : पीएम
कैयौं स्वतन्त्रता सेनानीले अमेट छाप छोडे, महात्मा गान्धीले सत्यमा आधारित एउटा जनआन्दोलनको नेतृत्त्व गरी देशलाई जागृत गराए : पीएम
सफाइकर्मीदेखि लिएर शिक्षक, बुनकर अनि रखवालासम्म, सबैलाई स्वतन्त्रता सङ्ग्राममा सामेल गर्ने गान्धीको क्षमता उल्लेखनीय थियो : पीएम
जब म कुनै विश्व नेताका साथ हात मिलाउँदछु, तब यस्तो मोदी नभएर 140 करोड भारतीयले त्यसो गरिरहेका हुन्छन् : पीएम
वैश्विक स्थिरता अनि समृद्धिका लागि भारत अनि चीनबीच सहयोग आवश्यक छ : पीएम
कृत्रिम बुद्धिमताको विकास मूल रूपमा एउटा सहयोगात्मक प्रयास हो, राष्ट्रले यसलाई पूर्णरूपले आफ्नो दममा विकसित गर्नसक्दैन : पीएम
एआइले मानव कल्पनाको आधारमा कैयौं कुरा बनाउन सक्दछ, तर कुनै पनि तकनिकीले कहिले पनि मानव मनको असीम रचनात्मकता अनि कल्पनाको ठाउँ लिनसक्दैन :
16 MAR 2025 10:03PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज लेक्स फ्रिडम्यानसँग पोडकास्टमा विभिन्न विषयमा कुराकानी गरे। एउटा स्पष्ट कुराकानीमा जब उनलाई उपवास किन गर्नुहुन्छ र यसलाई कसरी प्रबन्धित गर्नुहुन्छ भनी प्रश्न गर्दा, प्रधानमन्त्रीले लेक्स फ्रिडम्यानलाई धन्यवाद दिँदै भने, “भारतमा धार्मिक परम्परा दैनिक जीवनका साथ गहिरो रूपमा जोडिएको छ।“ प्रधानमन्त्री मोदीले भने, “हिन्दू धर्म केवल अनुष्ठानका बारेमा नभएर यो एउटा दर्शन हो, जसले जीवनलाई मार्गदर्शन गर्दछ। यसको व्याख्या भारतको माननीय सर्वोच्च न्यायालयले गरेको छ।“ उनले जोड दिँदै भने, उपवास अनुशासन विकसित गर्ने तथा आन्तरिक साथै बाहिरी आत्मालाई सन्तुलित गर्ने एउटा साधन हो। प्रधानमन्त्रीले भने, उपवासले इन्द्रियहरूलाई बढाउँदछ। जसले त्यसलाई संवेदनशील अनि सतर्क बनाउँदछ। प्रधानमन्त्री मोदीले भने, उपवासको समय, व्यक्तिले सूक्ष्म सुगन्ध अनि विवरणलाई अरू बढी स्पष्ट रूपमा देख्नसक्दछन्। यसका साथै उपवासले विचार प्रक्रियालाई गति प्रदान गर्ने तथा नयाँ दृष्टिकोण प्रदान गर्नका साथै लिकदेखि फरक रूपमा सोच्न प्रोत्साहित गर्ने उनले बताए। उपवासको अर्थ भोजनदेखि टाढा रहनु मात्र नरहेको मोदीले स्पष्ट पार्दै यसमा तयारी अनि विषहरणको एउटा वैज्ञानिक प्रक्रिया सामेल रहेको बताए। आफ्नो शरीरलाई कैयौं दिनसम्म आयुर्वेद अनि योग अभ्यासद्वारा उपवासको निम्ति तयार गर्ने गरेको कुरामाथि बल दिँदै उक्त अवधिमा जलयोजनको महत्त्वमाथि उनले जोड दिए। उपवास शुरु भएपछि, यसलाई भक्ति अनि आत्म-अनुशासनको कार्य मान्दै यसले गहन आत्मनिरीक्षण र ध्यानको अवसर प्रदान गर्ने उनले बताए। उपवासको उनको प्रथा व्यक्तिगत अनुभवबाट उत्पन्न भएको उल्लेख गर्दै यसको शुरुवात स्कूले जीवनमा महात्मा गान्धीबाट प्रेरित एउटा आन्दोलनबाट भएको उनले बताए। आफ्नो पहिलो उपवासको समय उनले ऊर्जा अनि जागरूकतामा वृद्धिको अनुभव गरेको र त्यसबाट यसको परिवर्तनकारकी शक्तिमा विश्वास बढेको उनले बताए। उपवासले उनको गति सुस्त नबनाएर यसको विपरीत उत्पादकता बढ्ने कुरामाथि उनले बल दिए। उपवासको समय उनको विचार बढी स्वतन्त्रतापूर्वक अनि रचनात्मक रूपमा प्रवाहित हुने र यसबाट स्वयंलाई अभिव्यक्त गर्नु अविश्वसनीय अनुभव बनेको उनले बताए।
कहिले-काहिँ नौ दिनसम्म उपवास राख्दै विश्व मञ्चमा नेताका रूपमा आफ्नो भूमिका कसरी पूरा गर्छन् भनी सोधिएको प्रश्नमा मोदीले पाचन प्रक्रिया प्राकृतिक रूपमा सुस्त रहने बर्खा याममा पालन गरिने प्राचीन भारतीय परम्परा रहेको चतुर्मासबारे अवगत गराए। उक्त अवधिमा धेरै भारतीयले दिनमा केवल एकपटक भोजन गर्ने परम्पराबारे उनले उल्लेख गरे। उनका लागि यो परम्परा मध्य जूनदेखि शुरु भएर नोभेम्बरमा पर्ने तिहारसम्म करिब चारदेखि साडे चार महिनासम्म चल्ने गरेको उनले जानकारी दिए। यसका साथै शक्ति, भक्ति अनि आध्यात्मिक अनुशासन पालन गरिने सेप्टेम्बर वा अक्टोबरमा पर्ने नवरात्रिको समय, पूर्णरूपले भोजनदेखि टाढा रहँदै नौ दिनसम्म केवल मन तातो पानी पिउने गरेको उनले बताए। यसै गरी मार्च वा अप्रेलमा पर्ने चैत्र नवरात्रिको समय, नौ दिनसम्म कुनै एक विशेष फल मात्र सेवन गरी विशेष प्रकारको उपवास राख्ने गरेको उनले साझा गरे। उदाहरणका लागि, यदि उनले मेवा रोजे, सम्पूर्ण उपवास अवधिमा केवल मेवाको सेवन गर्ने गरेको उनले बताए। यस प्रकार उपवास राख्ने चलन आफ्नो जीवनमा गहिरो रूपमा समाहगित रहेको तथा विगत 50-55 वर्षदेखि निरन्तर पालन गर्दैआइरहेको कुरामाथि उनले जोड दिए।
आफ्नो उपवास राख्ने प्रथा शुरुमा व्यक्तिगत रहनका साथै सार्वजनिक रूपमा ज्ञात नरहेको प्रधानमन्त्रीले बताए। तथापि, उनी मुख्यमन्त्री अनि प्रधानमन्त्री बनेपछि अरू व्यापक रूपमा यसको प्रसिद्धि बढेर गएको उल्लेख गर्दै अहिले आएर आफ्नो अनुभव साझा गर्न कुनै आपत्ति नरहेको कारण यसबाट अरू पनि लाभान्वित हुनसक्ने तथा अरूको हितका लागि आफ्नो जीवन समर्पणको अनुरूप रहेको उनले बताए। यसै गरी आफूले उपवास राखेको समय अमेरिकाका राष्ट्रपति बराक ओबामासँग वाइट हाउसमा द्विदेशीय बैठकको उदाहरण पनि उनले साझा गरे।
आफ्नो शुरुवाती जीवनबारे सोधिएको प्रश्नमा प्रधानमन्त्रीले आफ्नो जन्मस्थल उत्तरी गुजरातको मेहसाना जिल्लामा पर्ने वडनगरको उल्लेख गर्दै यसको समृद्ध ऐतिहासिक महत्त्वबारे प्रकाश पारे। वडनगर बौद्ध धर्मको प्रमुख केन्द्र रहेको तथा चिनिया दार्शनिक हुएन शाग जस्ता हस्तीलाई आकर्षित गरेको उनले बताए। करिब 1400 वर्षअघि यो शहर प्रमुख बौद्ध शैक्षिक केन्द्र रहेको उल्लेख गर्दै बौद्ध, जैन अनि हिन्दू परम्परा सह-अस्तित्त्वमा रहेको यस गाउँको विशिष्ट वातावरणबारे जानकारी दिए। इतिहास पुस्तकहरूमा मात्र सीमित नरहेर वडनगरको प्रत्येक ढुङ्गा अनि पर्खालले आफ्नै कथा बयान गर्ने उनले बताए। आफ्नो मुख्यमन्त्रीको कार्यकालमा, उनले धेरै व्यापक परिमाणमा उत्खनन परियोजना शुरु गरेको र त्यसबाट 2800 वर्ष पुराना तथ्य उजागर हुँदै यस शहरको निरन्तर अस्तित्त्व प्रमाणित गरेको प्रधानमन्त्री मोदीले उल्लेख गरे। उक्त निष्कर्षबाट वडनगरमा अन्तरराष्ट्रिय स्तरको सङ्ग्रहालय स्थापनाको मार्ग प्रशस्त भएको अवगत गराउँदै हाल विशेष रूपमा पुरातत्त्व विषयका विद्यार्थीहरूको निम्ति प्रमुख अध्ययन केन्द्रको रूपमा स्थापित भएको उनले बताए। यस प्रकारको ऐताहासिक महत्त्व बोक्ने स्थानमा जन्मिनु भाग्यमानी रहेको उल्लेख गर्दै उनले आभार व्यक्त गरे। यसका साथै आफ्नो बाल्यकालका आयामहरू साझा गर्दै झ्याल बिनाको सानो घरमा आफ्नो परिवारको जीवनका साथमा चरम गरीबीमा आफ्नो हुर्काइबारे प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। तथापि, तुलनाको कुनै आधार नरहेको हुँदा उनले कहिले पनि गरीबीको भार महसुस नगरेको उनले बताए। आफ्नो पिता अनुशासित अनि परिश्रमी व्यक्ति रहनका साथै समयको पक्का रहेको उनले जानकारी दिए। यसै गरी आफ्नो माता मेहनती अनि सबैलाई माया गर्ने प्रवृत्तिको रहेको हुँदा उनमा पनि सहानुभूति र सेवाको भावना उत्पन्न गराएको उनले बताए। उनकी आमाले बिहान-बिहानै बच्चाहरूलाई घरमा भेला गरी पारम्परिक विधिद्वारा उनीहरूको उपचार गर्ने कुरा स्मरण गर्दै यसै अनुभवले उनको जीवन अनि मूल्यहरूलाई आकार दिएको उनले बताए। मुख्यमन्त्रीका रूपमा शपथ ग्रहणका समय मिडिया कभरेजको माध्यमद्वारा उनको पृष्ठभूमि जनताको सामु आएको उल्लेख गर्दै राजनीतिमा उनको यात्राले उनको विनम्र शुरुवातलाई उजागर गरेको प्रधानमन्त्रीले जानकारी दिए। जीवनको अनुभव, चाहे त्यसलाई सौभाग्य वा दुर्भाग्यका रूपमा जसरी हेरे पनि, यस प्रकार सबैको सामु आएको र यस प्रकार उनको सार्वजनिक जीवनलाई प्रभावित पार्ने गरी सामु आएको उनले बताए।
युवाहरूका लागि सल्लाह दिने सम्बन्धमा सोधिएको प्रश्नको उत्तर दिँदै चुनौतीहरू जीवनको अंश रहेको कुरामाथि बल दिए तथा त्यसले जीवनको उद्देश्यलाई परिभाषित गर्न नहुने उल्लेख गर्दै युवाहरूलाई धैर्य अनि आत्मविश्वासी बन्न मोदीले प्रोत्साहित गरे। कठिनाइहरू सहनशीलताको परीक्षा हो जसको उद्देश्य व्.यक्तिलाई पराजित गर्नु नभएर उनलाई अझ शक्तिशाली बनाउनु हो भन्ने कुरामाथि उनले बल दिए। प्रत्येक सङ्कटले विकास अनि सुधारको अवसर प्रस्तुत गर्दछ भन्दै प्रधानमन्त्रीले जीवनमा कुनै सर्टकट नरहेको बताए। उनले रेलवे स्टेशनमा टाँगिएका सङ्केतहरूको उदाहरण दिँदै भने, “सर्टकटले तपाईंको जीवन छोटो बनाउँदछ।” सफलता प्राप्त गर्नका लागि उनले धैर्य अनि दृढताको महत्त्वमाथि बल दिए। प्रत्येक जिम्मेवालाई तन-मन लगाएर पूरा गर्नका साथै जीवनलाई जोशका साथ जिउनुपर्ने तथा यस यात्रामा पूर्णता पाउने आवश्यकतामाथि उनले बल दिए। केवल प्रतुरता सफलताको ग्यारेन्टी होइन, किनभने जोसँग संसाधन छ, उनीहरूले पनि निरन्तर प्रगति गर्नुपर्दछ र समाजमा योगदान दिनुपर्दछ, उनले जोड दिए। यसका साथै सिक्न बन्न नगर्नुको महत्त्वमाथि बल दिँदै व्यक्तिगत विकास जीवनभरी आवश्यक रहेको उनले बताए। यसका साथै उनले आफ्नो पिताको चिया पसलमा भएको कुराकानीबाट प्राप्त अनुभव पनि साझा गरे, जसबाट उनले निरन्तर सिक्ने र आत्मसुधारको महत्त्वबारे सिके। मानिसहरूले ठूलो लक्ष्य निर्धारित गर्दछन् र यदि त्यसलाई प्राप्त गर्न नसके निराश बन्ने गर्दछन्। केही हुनुको साटो केही गर्नमा ध्यान केन्द्रित गर्न सल्लाह दिँदै यसले मानसिकताले लक्ष्यप्रति निरन्तर दृढ सङ्कल्प अनि प्रगतिलाई एसक्षम बनाउने उनले बताए। यसका साथै साँचो सन्तुष्टि हामीले के लिन्छौं भन्ने कुराले नभएर हामीले के दिन्छौं भन्ने कुराबाट प्राप्त हुने उल्लेख गर्दै युवाहरूलाई योगदान अनि सेवामाथि केन्द्रित मानसकिता विकसित गर्न प्रोत्साहित गरे।
हिमालयको यात्राबारे उनलाई सोधिएको प्रश्नको उत्तर दिँदै प्रधानमन्त्री मोदीले उनको पालन-पोषण सानो शहरमा भएको र त्यहाँ सामुदायिक जीवन केन्द्रिय रहेको बताए। प्रायः स्थानीय पुस्तकालयमा जाने गरेको र स्वामी विवेकानन्द अनि छत्रपति शिवाजी महाराज जस्ता हस्तीमा आधारित पुस्तकहरूबाट प्रेरणा लिने गरेको उनले बताए। यसबाट उनको जीवनलाई पनि यसै गरी आकार दिने इच्छा जागृत भएको र यसै कारण आफ्नो सहनशक्तिको परीक्षण गर्नका लागि चिसोमा बाहिर सुत्ने जस्ता आफ्नो शारीरिक सीमाहरूका साथ प्रयोग गर्न शुरु गरेको उनले बताए। स्वामी विवेकानन्दको शिक्षाको प्रभावबारे जानकारी दिँदै विशेष गरी एउटा कथाको उल्लेख गरै, जसमा विवेकानन्द आफ्नो बिमार आमाको सहायताका लागि ध्यानका समय देवी कालीबाट केही माग्नका लागि स्वयंलाई तयार गर्न सकेका थिएनन्, जुन यस्तो एउटा अनुभव थियो, जसले विवेकानन्दमा दिने भावना उत्पन्न गरेको थियो। यसले उनीमाथि अमेट छाप छोडेको उल्लेख गर्दै साँचो सन्तुष्टि अरूलाई दिने र सेवा गर्ने कामबाट प्राप्त हुने बताए। उनले एउटा अवसरको स्मरण गरे, जब उनले एउटा पारिवारिक विवाहका समय त्यहाँ बसेर सन्तहरूको हेरचाह गर्ने निर्णय लिएका थिए, जसले उनको आध्यात्मिक गतिविधिप्रति उनको प्रारम्भिक झुकाउलाई दर्शाउँदछ। आफ्नो गाउँमा सैनिकहरूलाई देख्दा उनीभित्र देशको सेवा गर्ने प्रेरणा उत्पन्न भएको तर त्यस समय उनीसित कुनै स्पष्ट बाटो नभएको उनले बताए। जीवनको अर्थ बुझ्ने गहिरो इच्छा तथा यस जीवनको खोजबारे आफ्नो यात्राबारे पनि उनले कुरा गरे। स्वामी आत्मस्थानन्दजी जस्ता सन्तका साथ आफ्नो सम्बन्धबारे बोल्दै उनीबाट समाजको सेवाको महत्त्वबारे मार्गदर्शन पाएको बताए। मिशनमा रहँदै उनको भेटघाट प्रसिद्ध सन्तहरूसँग भएको र उनीहरूको प्रेम अनि आशीर्वाद पाएको उनले बताए। हिमालयको आफ्नो अनुभवबारे बोल्दै एकान्त अनि तपस्वीहरूका साथ भेटवार्ताले उनलाई आकार दिनका साथै आफ्नो आन्तरिक शक्ति खोज्न सहयोग गरेको उनले बताए। यसका साथै व्यक्तिगत विकासमाथि ध्यान, सेवा र समर्पणको भूमिकामाथि उनले जोड दिए।
रामकृष्ण मिशनमा स्वामी आत्मस्थानन्दजीका साथ आफ्नो अनुभव साझा गर्दै उनले हरेक स्तरमा सेवाको जीवन जिउने निर्णय लिन प्रेरित गरेको बताए। अन्य मानिसले उनलाई प्रधानमन्त्री वा मुख्यमन्त्रीका रूपमा हेर्ने गरे तापनि आफू आध्यात्मिक सिद्धान्तप्रति गहन रूपमा प्रतिबद्ध रहेको तथा उनको आन्तरिक निरन्तरता अन्यको सेवामा निहित रहेको जोड दिने गरेको, चाहे त्यो बच्चाहरूको हेरचाह गर्न आमालाई सहयोग गर्ने, हिमालयमा घुम्ने वा आफ्नो वर्तमान जिम्मेवारीको स्थितिमा काम गर्ने होस्, उनले उल्लेख गरे। उनका लागि सन्त अनि नेताबीच कुनै वास्तविक अन्तर नरहेको उल्लेख गर्दै दुवैको भूमिका समान मूल्यले प्रेरित हुने गरेको प्रधानमन्त्रीले बताए। पोशाक अन काम जस्ता बाहिरी आयाम बद्लिन सकिने भए तापनि सेवाप्रति उनको समर्पण एक समान रहेको कुरामाथि उनले बल दिए। हरेक जिम्मेवारीलाई शान्ति, एकाग्रता अनि समर्पणको भावनाका साथ पूरा गर्ने गरेको कुरामाथि उनले जोड दिए।
आफ्नो प्रारम्भिक जीवनमा राष्ट्रिय स्वयंसेवक सङ्घको (आरएसएस) प्रभावको चर्चा गर्दै प्रधानमन्त्रीले देशभक्ति गीतहरूप्रति आफ्नो बाल्यकालको आकर्षणको उल्लेख गरे, विशेष रूपमा मकोशी नामक एक व्यक्तिद्वारा गआइने गीतहरूप्रति, जो एक डफलीका साथ उनको गाउँमा आउने गर्थे। ती गीतहरूले उनलाई गहन रूपमा प्रभावित गरेको र आरएसएसका साथ उनको अन्तिम भागीदारीमा एउटा महत् भूमिका खेलेको उनले बताए। आरएसएसले उनीभित्र मूल मूल्य स्थापित गरेको उल्लेख गरे, जस्तै सबै कुरा एकै उद्देश्यका साथ गर्नु, चाहे त्यो अध्ययन होस् वा व्यायाम, राष्ट्रका लागि योगदान दिनु। आरएसएसले जीवनको उद्देश्यका लागि स्पष्ट दिशा प्रदान गर्ने मोदीले बताए। मानिसहरूको सेवा गर्नु ईश्वरको सेवा गर्नु समान हो भन्ने कुरामाथि उनले जोड दिए। आरएसएस आफ्नो 100 औं वर्षगाँठको नजिक रहेको उल्लेख गर्दै यो एउटा विशाल स्वयंसेवी सङ्घ हुनका साथै यसको विश्वभरी लाखौं सदस्य रहेको बताए। राष्ट्रिय स्वयंसेवक सङ्घबाट प्रेरित विभिन्न आयामको उल्लेख उनले गरे, जस्तै सेवा भारती, जसले सरकारी सहायताबिना सुकुम्बासी बस्ती अनि कोलोनीहरूमा 1.25 लाखभन्दा धेरै सेवा परियोजना चलाउँदछ, वनवासी कल्याण आश्रम, जसले आदिवासी क्षेत्रमा 70 हजारभन्दा एकल-शिक्षक विद्यालय स्थापित गरेको छ, र विद्या भारती जसले 25 हजार जति विद्यालय चलाउँदै करिब 30 लाख विद्यार्थीलाई शिक्षित गर्दछ। आरएसएसले शिक्षा अनि मूल्यलाई प्राथमिकता दिन्छ, ताकि विद्यार्थीले बुनियादी कुराको मार्गमा अघि बढ्नका लागि कौशल सिकून् र समाजमा भार नबनून् भन्ने कुरामाथि उनले जोड दिए। भारतीय श्रम सङ्घको उल्लेख गर्दै यसको देशभरी लाखौं सदस्य रहेको तथा पारम्परिक श्रम आन्दोलनका विपरीत विश्वभरीका श्रमिकहरूलाई एकजुट गराउन ध्यान केन्द्रित गर्ने अनौठो दृष्टिकोण अपनाएको उनले अवगत गराए। प्रधानमन्त्रीले राष्ट्रिय स्वयंसेवक सङ्घबाट प्राप्त मूल्य अनि आदर्श तथा स्वामी आत्मस्थानन्द जस्ता सन्तबाट प्राप्त आध्यात्मिक मार्गदर्शनका लागि आभार व्यक्त गरे।
भारत विषयमाथि बोल्दै मोदीले भारत एउटा हजारौं साल पुराना सांस्कृतिक पहिचान र संस्कृति रहेको बताए। एक सयभन्दा धेरै भाषा अनि हजारौं भाषिका रहेको भारतको विशालताबारे आलोकित गर्दै 20 माइलमा भाषा, रीति-रिवाज, भोजन र कपडाको शैली बद्लिने र यति विशाल विविधता हुँदाहुँदै पनि एउटा सामान्य सूत्रले देशलाई जोड्ने कुरामाथि बल दिए। भगवान रामको कथाबारे उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले यो सम्पूर्ण भारतमा गुञ्जिने गरेको तथा भगवान रामबाट प्रेरित गुजरातमा रामभाइदेखि लिएऱ तमिलनाडुको रामचन्द्रन अनि महाराष्ट्रमा रामभाऊसम्म हरेक क्षेत्रमा पाइने गरेको बताए। यही अनौठो सांस्कृतिक सम्बन्धले भारतलाई एउटा सभ्यताको रूपमा बाध्ने गरेको उनले उल्लेख गरे। नुहाउँदा भारतको सबै नदीको स्मरण गर्ने चलनमाथि जोड दिँदै यसमा मानिसहरूले गङ्गा, यमुना, गोदावरी, सरस्वती, नर्मदा, सिन्धु र कावेरी जस्ता नदीको नाम जाप गर्ने गरेको अवगत गराए। एकताको यही भावना भारतीय परम्परामा गहिराइका साथ अन्तरनिहित रहेको तथा महत्त्वपूर्ण आयोजन अनि अनुष्ठानका समय लिइने सङ्कल्पमा यो प्रतिबिम्बित हुने गरेको तथा यसले ऐतिहासिक अभिलेखका रूपमा काम गर्ने गरेको उनले बताए। जम्बूद्वीप जस्ता अनुष्ठानमा भारतीय शास्त्रहरूको विस्तृत मार्गदर्शन तथा कुलदेवतासम्म सीमित रहनुपर्ने कुरामाथि जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले यी प्रथाहरू अझै पनि जीवित रहेको तथा सम्पूर्ण भारतमा यसको दैनिक रूपमा पालन गर्ने गरिएको बताए। पश्चिमी अनि वैश्विक मोडलले राष्ट्रहरूलाई प्रशासनिक प्रणालीका रूपमा हेर्ने गरेको भए तापनि भारतको एकता यसको सांस्कृतिक सम्बन्धमा निहित रहेको बताए। भारतको इतिहासमा विभिन्न प्रशासनिक प्रणाली रहे तापनि सांस्कृतिक परम्पराको माध्यमले यसको एकता कायम राख्नमा तीर्थयात्राको भूमिकामाथि जोड दिए। आज पनि लाखौं मानिसले तीर्थयात्रा गर्ने गरेको, जस्तै रामेश्वरमदेखि काशीसम्म जल ल्याउने र फर्काइ लैजाने चलन रहेको उनले बताए। यसका साथा हिन्दूको क्यालेण्डरको समृद्धितर्फ ध्यान आकर्षित गर्दै यसले देशको विविध परम्परा दर्शाउने प्रधानमन्त्रीले बताए।
महात्मा गान्धीको विरासत अनि भारतको स्वतन्त्रता सङ्ग्राममाथि चर्चा गर्दै प्रधानमन्त्रीले महात्मा गान्धी जस्तै उनको पनि जन्म गुजरातमा भएको तथा गुजराती उनको मातृभाषा रहेको बताए। गान्धीजीलाई विदेशमा उकीलका रूपमा अवसर प्राप्त भए तापनि उनले आफ्नो कर्तव्य अनि पारिवारिक मूल्यको गहिरो भावनाबाट प्रेरित भई भारतका मानिसहरूको सेवाका लागि आफ्नो जीवन समर्पित गर्ने निर्णय लिएको कुरा उनले अवगत गराए। गान्धीजीको सिद्धान्त अनि कार्यले आज पनि हरेक भारतीयलाई प्रभावित गर्ने गरेको उनले बताए। स्वच्छताका लागि गान्धीजीको वकालतमाथि जोड दिँदै उनले स्वयं लागू गरी आफ्नो चर्चाको केन्द्र बनाएको बताए। स्वतन्त्रताका लागि भारतको लामो सङ्घर्षमाथि टिप्पणी गर्दै युगौंको औपनिवेशिक शासन रहे तापनि देशमा स्वतन्त्रताको लौ प्रज्ज्वलित भएको उनले बताए। भारतको स्वतन्त्रता सुनिश्चित गर्नका लागि लाखौं मानिसले आफ्नो प्राणको आहूति दिए, कारावास अनि वीरगतिको सामना गरे, उनले बताए। अनेकौ स्वतन्त्रता सेनानीले अमेट छाप छोडे, तर महात्मा गान्धीले सत्यमा आधारित जनआन्दोलनको नेतृत्त्व गरी राष्ट्रलाई जागृत गराए, मोदीले भने। स्वतन्त्रता सङ्ग्राममा सफाइकर्मीदेखि लिएर शिक्षक, सूत कात्नेदेखि लिएर हेरचाह गर्ने सबैलाई सामेल गर्ने गान्धीजीको क्षमताबारे उनले उजागर गरे। गान्धीजीले आम नागरिकलाई स्वतन्त्रता सेनानीमा परिणत गरी यस्तो आन्दोलन खडा गरे, जसलाई अङ्ग्रेजहरूले राम्ररी बुझ्नै सकेनन्, मोदीले टिप्पणी गरे। दाण्डी मार्चको महत्त्वमाथि ध्यान आकर्षित गराउँदै एक चुटकी नुनले क्रान्तिको हावा चलाएको उल्लेख उनले गरे। प्रधानमन्त्रीले गोलमेच सम्मेलनको एउटा घटना साझा गरे जसमा गान्धीजीले धोती लगाएर बकिङ्घम प्यालेसमा किङ जर्जसँग भेटवार्ता गरेका थिए। उनले गान्धीजीको हास्यपूर्ण टिप्पणीबारे उल्लेख गरे, “तपाईंका राजाले हामी दुवैका लागि पर्याप्त रूपमा पुग्ने कपडा लगाएका छन्”, जसले उनको विलक्षण आकर्षणलाई दर्शाउँदछ। प्रधानमन्त्री मोदीले एकता अनि जनताको शक्तिलाई चिन्नका लागि गान्धीजीको आह्वानलाई प्रतिबिम्बित गरे, जसको प्रतिध्वनि आज पनि गुञ्जीरहेको छ। हरेक पहलमा आम जनमानसलाई सामेल गर्न र पूर्णरूपले सरकारमाथि निर्भर रहनुको साटो सामाजिक परिवर्तनलाई बढावा दिने आफ्नो प्रतिबद्धतामाथि उनले जोड दिए।
महात्मा गान्धीको विरासत युगौम पुरानो रहेको भए तापनि तिनको प्रासङ्गिकता आज पनि रहेको प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। आफ्नो जिम्मेवारीको भावनामाथि प्रकाश पार्दै मोदीले भने, उनको तागत उनको नाममा नभएर 140 करोड भारतीय अनि हजारौं वर्षको शाश्वत संस्कृति र विरासतको समर्थन गर्नमा निहित रहेको बताए। उनले विनम्रतापूर्वक भने, “जब म कुनै विश्व नेताका साथ हात मिलाउँछु, तब त्यसो मोदीले नभएर 140 करोड भारतीयले गरिरहेका हुन्छन्।” 2013 मा पार्टीले उनलाई प्रधानमन्त्री पदको उम्मेद्वार घोषित गर्दा भएको व्यापक आलोचनाको स्मरण गर्दै मोदीले भने, आलोचकहरूले विदेश नीति अनि वैश्विक भूराजनीतिबारे उनको बुझाईमाथि प्रश्न खडा गरेका थिए। उनले त्यस समय भनेका थिए, “भारतले न त स्वयंलाई कमसल आँक्न दिनेछ न कसैलाई कमसल आँक्न दिनेछ। भारतले अब आफ्नो समकक्षहरूसँग आँखामा आँखा जुझाएर हेर्नेछ।” यही विश्वास उनको विदेश नीतिको केन्द्र रहेको उल्लेख गर्दै देश सदैव सर्वप्रथम आउने कुरामाथि बल दिए। प्रधानमन्त्रीले वैश्विक शान्ति अनि सौहार्दताका लागि भारतको दीर्घकालिक वकालतमाथि प्रकाश पारे, जुन विश्वलाई एउटा परिवार मान्ने दृष्टिकोणमा आधारित छ। नविकरणीय ऊर्जाका लागि “एक सूर्य, एक विश्व, एक ग्रिड”को अवधारणा तथा वैश्विक स्वास्थ्यका लागि “एक पृथ्वी, एक स्वास्थ्य” अवधारणा जस्तै वैश्विक पहलमा भारतको योगदानको उल्लेख गर्दै यसको विस्तार सबै वनस्पति अनि जीव-जन्तुसम्म रहेको बताए। वैश्विक कल्याणलाई बढावा दिनुको महत्त्वमाथि बल दिँदै अन्तरराष्ट्रिय समुदायलाई ठोस प्रयास गर्न अपील गरे। “एक पृथ्वी, एक परिवार, एक भविष्य”माथि जी-20 शिखर सम्मेलन भारतद्वारा आयोजन गरिएको कुरा उल्लेख गर्दै विश्वका साथ आफ्नो शाश्वत ज्ञान साझा गर्न भारतको कर्तव्यमाथि बल दिए। आजको विश्वको परस्पर सम्बद्ध प्रकृतिमाथि टिप्पणी गर्दै उनले भने, “कुनै पनि देशले अलग रहेर विकास गर्नसक्दैन। हामी सबै एक-अर्कामाथि निर्भर छौं।“ वैश्विक पहलहरूलाई अघि बढाउनका लागि समन्वय अनि सहयोगको आवश्यकतामाथि बल दिए। संयुक्त राष्ट्र जस्ता वैश्विक संस्थाको प्रासङ्गिकतामाथि पनि कुरा गर्दै समयका साथ विकसित हुन असमर्थ रहनुले तिनको प्रभावशीलतामाथि वैश्विक बहसलाई बढावा दिएको उनले बताए।
युक्रेनमा शान्तिको मार्गको विषयमाथि मोदीले भने, “म भगवान बुद्ध अनि महात्मा गान्धीको भूमिको प्रतिनिधित्त्व गर्दछु, उनीहरू महान आत्मा हुन्, जसका शिक्षा अनि कार्य पूर्णरूपले शान्तिका लागि समर्पित छन्।” भारतको प्रबल सांस्कृतिक अनि ऐतिहासिक पृष्ठभूमिका कारण भारतले शान्तिको कुरा गर्दा विश्वले सुन्ने सुनिश्चित गर्ने उनले बताए। भारतीय सङ्घर्षप्रति कट्टर नरहेको तर सद्भावको समर्थन गर्ने उल्लेख गर्दै शान्तिक पक्षमा हुनका साथै सम्भव भएसम्म शान्ति स्थापनाको जिम्मेवारी स्वीकार गर्ने उनले बताए। रूस अनि युक्रेन दुवैका साथ घनिष्ठ सम्बन्धमाथि प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले राष्ट्रपति पुलितलाई यो युद्धको समय होइन भन्ने कुरामाथि जोड दिन र राष्ट्रपतिलाई जेलेन्स्कीलाई पनि समाधान युद्धको मैदानमा नभएर वार्ताको माध्यमद्वारा गर्नुपर्ने बताउन सक्ने उनले उल्लेख गरे। चर्चामा सफल हुनका लागि दुवै पक्षलाई सामेल गर्न आवश्यक रहेको तथा वर्तमान स्थितिले युक्रेन र रूसबीच सार्थक वार्ताको अवसर प्रस्तुत गर्ने बताए। यस सङ्घर्षका लागि हुने पीडालाई उजागर गर्दै खाद्य, इन्धन अनि उर्वरक सङ्कटको सामना गरिरहेका ग्लोबल साउथमा सबैभन्दा व्यापक प्रभाव परेको हुँदा वैश्विक समुदायलाई शान्तिको खोजमा एकजुट हुन उनले अपील गरे। आफ्नो पक्ष स्पष्ट पार्दै उनले भने, “न तटस्थ छैन। मेरो पक्ष एउटै छ, र त्यो हो शान्ति, र शान्ति त्यो कुरा हो जसका लागि मैले प्रयास गरिरहेको छु।”
भारत-पाकिस्तान सम्बन्धको विषयमाथि चर्चा गर्दै प्रदानमन्त्रीले 1947 मा भारतको विभाजनको पीडादायक वास्तविकता अनि त्यसपछि भएको पीडा अनि रक्तपातबारे उजागर गरे। पाकिस्तानबाट आउने रेलगाडीहरूको भयावह दृश्यको वर्णन गर्दै ती सबै घाइते मानिस अनि लाशहरूले भरिएको हुने गरेको उल्लेख गरे। सौहार्दपूर्ण सह-अस्तित्त्वको आशा भए तापनि पाकिस्तानले भारत विरुद्ध छद्म युद्ध गरी शत्रुताको बाटो रोजेको उनले बताए। रक्तपात अनि आतङ्कमा आधारित विचारधारामाथि प्रश्न उठाउँदै आतङ्कवादले भारतको निम्त् मात्र नभएर विश्वकै निम्ति खतरा रहेको कुरामाथि जोड दिए। ओसामा बिन लादेनको उदाहरण दिँदै आतङ्कवादको बाटो प्रायः नै पाकिस्तानतर्फ जाने गरेको र त्यहाँ शरण लिने गरेको देखिएको उल्लेख गरे। पाकिस्तान असान्तिको केन्द्र बनेको उल्लेख गर्दै राज्य प्रायोजित आतङ्कवाद त्याग्न प्रधानमन्त्रीले आग्रह गरे। उनले सोधे, “आफ्नो राष्ट्रलाई असामाजिक तागतका सामु समर्पित गरी के हासिल गर्न चाहन्छौ?” शान्ति ल्याउनका लागि आफ्नो व्यक्तिगत प्रयास साझा गर्दै लाहोरको उनको यात्रा र प्रधानमन्त्रीका रूपमा आफ्नो शपथ ग्रहण समारोहका लागि पाकिस्तानलाई निमन्त्रणा दिनु सामेल रहेको उल्लेख गरे। यस कूटनीतिक कदमलाई शान्ति अनि सद्भावप्रति भारतको प्रतिबद्धताको प्रमाण रहेको उल्लेख गर्दै यो कुरा पूर्व राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जीको संस्मरणमा परिलक्षित रहेको अवगत गराए। तथापि, यी प्रयासहरूको सामना शत्रुता अनि विश्वासघातबाट भएको उनले बताए।
खेलकूदको एकिकृत गर्ने शक्तिमाथि बल दिँदै यसले मानिसहरूलाई गहिरो स्तरमा जोड्ने तथा विश्वलाई ऊर्जा प्रदान गर्ने बताए। “खेलले मानव विकासमा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दछ। यो एउटा खेल मात्र नभएर यसले विभिन्न देशका मानिसहरूलाई एक साथ ल्याउने गर्दछ”, प्रधानमन्त्रीले भने। आफू खेल तकनिकीको विशेषज्ञ नभए तापनि हालै भारत र पाकिस्तानबीच भएको क्रिकेट म्याचमा देखिएको परिणामले स्वयं सबै कुरा बताउने उनले बताए। भारतको प्रखर फूटबल संस्कृतिबारे बोल्दै महिला फूटबल टीमको प्रभावशाली प्रदर्शन तथा पुरुष टीमको प्रगतिको उल्लेख गरे। अतीतमा विचार गर्दै उनले 1980 को दसकका पिँढीको निम्ति म्याराडोना एक साँचो नायक रहेको र आजको पिँढीले तुरुन्तै मेस्सीको उल्लेख गर्ने गरेको उनले बताए। मध्य प्रदेशको आदिवासी जिल्ला शहडोलको यादगार यात्राको स्मृति साझा गर्दै त्यहाँ उनले फूटबलप्रति समर्पित एक समुदायसँग भेटघाट भएको उल्लेख गरे। आफ्नो गाउँलाई गर्वका साथ “मिनी ब्राजिल” भनी चिनाउने युवा खेलाडीहरूसँग भेट भएको स्मरण गर्दै यो नाम चार पिँढीको फूटबल परम्परा र करिब 80 राष्ट्रिय खेलाडीको माध्यमद्वारा अर्जित गरिएको उनले बताए। यहाँ वार्षिक फूटबल म्याचमा वरिपरीका गाउँबाट 20 हजारदेखि 25 हजार दर्शक आउने गरेको उनले बताए। भारतमा फूटबलप्रति बढ्दो उत्साहबारे आशा व्यक्त गर्दै यसबाट उत्साह मात्र नभएर साँचो टीम भावना पनि बढ्ने प्रधानमन्त्रीले बताए। वाइट हाउसको आफ्नो पहिलो यात्रामाथि विचार गर्दै राष्ट्रपति ट्रम्पले औपचारिक प्रोटोकल तोड्दै व्यक्तिगत रूपमा उनलाई दौडाहा गराएको उनले बताए। अमेरिकी इतिहासप्रति ट्रम्पको गहिरो सम्मानको उल्लेख गर्दै उनले कुनै नोट्स वा सहायताबिना पूर्ववर्ती राष्ट्रपति अनि महत्त्वपूर्ण क्षणहरूबारे विवरण साझा गरेको उनले बताए। दुवैबीच सुदृढ विश्वास अनि सञ्चारमाथि जोड दिँदै यो ट्रम्पको कार्यालयबाट अनुपस्थितिको समय कमजोर बनेको उल्लेख गरे। राष्ट्रपति ट्रम्पद्वारा उनलाई महान वार्ताकार बताइएको उदारतामाथि टिप्पणी गर्दै प्रधानमन्त्रीले वार्ताप्रति उनको दृष्टिकोण सधैं भारतको हितलाई प्राथमिकता दिनका साथै कुनै क्षोभबिना सकारात्मक पक्ष राख्नु रहेको उनले बताए। आफ्नो देश नै सर्वोच्च आदेश रहेको तथा भारतका मानिसहरूद्वारा सुम्पिएको जिम्मेवारीलाई सम्मान गर्ने कुरामाथि उनले बल दिए। हालैको अमेरिका यात्राका समय एलन मस्क, तुलसी गबार्ड, विवेक रामास्वामी र जेडी भान्स जस्ता व्यक्तित्त्वका साथ आफ्नो उपयोगी बैठकमाथि प्रकाश पार्दै मोदीले न्यानो अनि परिवार जस्तो वातावरणको तथा एलन मस्कका साथ आफ्नो लामो समयदेखिको परिचयबारे कुरा साझा गरे। डीओजीई मिशनबारे मस्कको उत्साहमाथि प्रसन्नता व्यक्त गर्दै 2014 मा पदभार ग्रहण गरेपछि शासनमा अकुशलता अनि हानिकारक प्रथाहरू समाप्त गर्ने आफ्नो प्रयासका साथ यसको तुलना गरे। शासन सम्बन्धी सुधारको उदाहरण साझा गर्दै यसमा कल्याणकारी योजनाहरूबाट 10 करोड कीर्ते वा डुप्लिकेट नाम हटाउनु सामेल रहेको र यसबाट धेरै मात्रामा धनको बचत भएको उल्लेख गरे। पारदर्शिता सुनिश्चित गर्न र बिचौलियाहरू समाप्त गर्नका लागि प्रत्यक्ष लाभ अन्तरणको शुरावातच गरेको र .यसबाट करिब ₹3 लाख करोडको बचत भएको उनले जानकारी दिए। यसै गरी सरकारी खरिद सुव्यवस्थित गर्न, लागत घटाउन र गुणस्तरमा सुधारका लागी जीईएम पोर्टल शुरु गरिएको उनले बताए। यसका अतिरिक्त, शासनलाई सुव्यवस्थित गर्नका लागि 40 हजार अनावश्यक नियम समाप्त गर्नका साथै 15 सय पुराना कानूनहरू निरस्त गरेको जानकारी दिए। जुन प्रकार डीओजीई जस्तो अभिनव अभियानले विश्वको ध्यान आकर्षित गरेको छ, त्यस्तै प्रकारले यी साहसिक परिवर्तनले भारतलाई वैश्विक चर्चाको विषय बनाएको उनले बताए।
भारत अनि चीनका साथ द्विपक्षीय सम्बन्धबारे सोधिएको प्रश्नमा प्रधानमन्त्रीले एक-अर्काबाट सिक्ने अनि वैश्विक हितमा योगदान दिने आफ्नो साझा इतिहासमाथि बल दिँदै एक समय भारत र चीन मिलेर विश्वको सकल घरेलु उत्पादमा 50 प्रतिशतभन्दा धेरैको योगदान दिएको र यसैले उनीहरूको विशाल योगदानलाई दर्शाउने बताए। चीनमा बौद्ध धर्मको गहन प्रभावसहित गहिरो सांस्कृतिक सम्बन्धको उल्लेख गर्दै त्यसको उत्पत्ति भारतमा भएको बताए। दुवै देशबीच सम्बन्धलाई कायम राख्दै अझ प्रगाढ बनाउनुपर्ने महत्त्वमाथि बल दिए। छिमेकीबीच मतभेद स्वाभाविक भए तापनि ती मतभेदलाई विवादमा परिणत हुनबाट रोक्ने आवश्यकतामाथि बल दिए। “वार्ता एउटा स्थिर अनि सहयोगी सम्बन्ध बनाउने कुञ्जी हो, जसले दुवै देशलाई लाभान्वित बनाउँदछ,” प्रधानमन्त्री मोदीले भने। वर्तमानमा जारी सीमा विवादलाई सम्बोधित गर्दै 2020 मा उत्पन्न तनाउ पनि उनले स्वीकार गरे। तथापि राष्ट्रपति सी जिङपिङका साथ उनको हालैको बैठकबाट सीमामा सामान्य स्थिति फर्किएको उनले बताए। वर्ष 2020 भन्दा पहिलेको स्तरमा स्थिति बहाल गर्ने प्रयासमाथि प्रकाश पार्दै विश्वास, उत्साह अनि ऊर्जा बिस्तारै फर्की आउने आशा व्यक्त गरे। वैश्विक स्थिरता अनि समृद्धिका लागि भारत अनि चीनबीच सहयोग आवश्यक रहेको तथा सङ्घर्षको साटो स्वस्थ प्रतिस्पर्धामाथि उनले बल दिए।
वैश्विक तनाउमाथि प्रधानमन्त्रीले कोभिड-19 बाट सिकिएको पाठमाथि विचार गर्दै त्यसले हरेक देशको सीमा उजागर गर्दै एकताको आवश्यकता रेखाङ्कित गरेको बताए। शान्तितर्फ बढ्नुको साटो विश्व बढी विखण्डित भएको हुँदा अनिश्चितता सङ्घर्ष चलिरहेको उनले बताए। सुधारको कमी अनि अन्तरराष्ट्रिय कानूनहरूको अवहेलनाका कारण संयुक्त राष्ट्र जस्ता अन्तरराष्ट्रिय सङ्गठनको गैर प्रासङ्गिकता उनले उजागर गरे। सङ्घर्षबाट सहयोगतर्फ परिवर्तनको आह्वान गर्दै विकास सञ्चालित दृष्टिकोणलाई अघि बढ्ने बाटो रहेको उनले बताए। एक-अर्कासँग जोडिएको तथा एक-अर्कामाथि निर्भर विश्वमा विस्तारवादले काम नगर्ने उल्लेख गर्दै देशहरूले एक-अर्कालाई समर्थन गर्नुपर्ने आवश्यकतामाथि बल दिए। चलिरहेका सङ्घर्षहरूमाथि वैश्विक मञ्चद्वारा साझा गरिएका गहिरो चिन्तालाई ध्यानमा राख्दै शान्ति बहालीको आशा व्यक्त गरे।
वर्ष 2002 को गुजरात दङ्गा विषयमाथि बोल्दै यसका लागि अग्रणी अस्थिर वातावरणको विस्तृत विवरण दिए, जसमा कन्धार अपहरण, लाल किल्ला आक्रमण र 9/11 को आतङ्कवादी आक्रमणसहित वैश्विक अनि राष्ट्रिय सङ्कटको एउटा शृङ्खला आलोकित गरे। तनाउपूर्ण वातावरण अनि नवनियुक्त मुख्यमन्त्रीका रूपमा उनी सामु एउटा आउने चुनौचीमाथि टिप्पणी गरे, जसमा विनाशकारी भूइँचालोपछि पुनर्निर्माणको रेखदेख अनि दुखद गोधरा घटनापछिको प्रबन्धन सामेल थियो। प्रधानमन्त्रीले 2002 को दङ्गा सम्बन्धी गलत धारणाहरूबारे बोल्दै उनको कार्यकालभन्दा पहिले गुजरातमा साम्प्रदायिक हिंसाको लामो इतिहास रहेको उल्लेख गरे। न्यायपालिकाले मामिलाको पूर्णरूपले जाँच गरी उनलाई निर्दोष पाएको प्रधानमन्त्रीले स्पष्ट पारे। गुजरात 2002 देखि उपरान्त 22 वर्षसम्म शान्तिपूर्ण रहेको तथा यसको श्रेय सबैका लागि विकास अनि सबैका लागि विश्वासमा केन्द्रित शासनको दृष्टिकोणलाई दिए। आफ्नो आलोचकहरूबारे कुरा गर्दै उनले भने, “आलोचना लोकतन्त्रको आत्मा हो।” वास्तविक, उत्तम रूपमा सूचित आलोचनाको महत्त्वमाथि जोड दिँदै यसले असल नीति निर्माणको दिशामा अघि बढाउने बताए। तथापि, निराधार आरोपहरूको प्रचलनमाथि चिन्ता व्यक्त गर्दै यो रचनात्मक आलोचनाभन्दा फरक हुने बताए। “आरोपहरूले कसैको पनि फाइदा हुँदैन, त्यो केवल अनावश्यक सङ्घर्षको कारण बन्दछ”, मोदीले भने। पत्रकारितमाथि आफ्नो दृष्टिकोण साझा गर्दै प्रधानमन्त्रीले सन्तुलित दृष्टिकोणको वकालत गरे। एकपटक साझा गरिएको उपमाको स्मरण गर्दै पत्रकारिताको तुलना एउटा मौरीका रूपमा गरे जसले अमृत भेला गर्दै मिठास फैलाउने गरे तापनि, तर आवश्यक परे शक्तिशाली रूपमा चिल्ने गर्दछ। आफ्नो उपमाको अभिलक्षित व्याख्यामाथि निराशा व्यक्त गर्दै पत्रकारिताले सनसनीपूर्ण हुनुको साटो सत्य अनि रचनात्मक प्रभावमा ध्यान केन्द्रित गर्नुपर्ने आवश्यकतामाथि उनले बल दिए।
राजनीतिमा आफ्नो व्यापक अनुभवमाथि चर्चा गर्दै सङ्गठनात्मक कार्य, चुनाउ प्रबन्धन तथा अभियानको रणनीति बनाउने आफ्नो शुरुवाती समय उजागर ग्दै 24 वर्षदेखि गुजरात र भारतका जनमानसले उनीमाथि भरोसा गरेको र उनी यस पवित्र कर्तव्यलाई अटूट समर्पणका साथ निर्वाह गर्न प्रतिबद्ध रहेको मोदीले बताए। जाति, पन्थ, विश्वास, धन वा विचारधाराका आधारमा भेदभाव नगरी कल्याणकारी योजनाहरू हरेक नागरिकसम्म पुऱ्याउनका लागि आफ्नो सरकारको प्रतिबद्धतामाथि उनले बल दिए। विश्वासलाई बढावा दिनु र योजनाहरूबाट सीधै लाभान्वित नहुनेहरूले पनि सामेल महसुस गर्नका साथै भविष्यका अवसरहरूबारे आश्वस्त बन्ने सुनिश्चित गर्नु शासन मोडलको आधारशिला रहेको उनले बताए। “हाम्रो शासन मानिसहरूमा निहित छ न कि चुनाउमा, अनि नागरिकहरू र राष्ट्रको हितलाई समर्पित छ”, प्रधानमन्त्रीले भने। राष्ट्र अनि यसका जनमानसलाई ईश्वरको अभिव्यक्तिका रूपमा सम्मानित गर्ने आफ्नो दृष्टिकोण साझा गर्दै आफ्नो भूमिकाको तुलना मानिसहरूको सेवा गर्ने एक समर्पित पुजारीका साथ गरे। हितको टक्राउको कमीमाथि जोड दिँदै उनका कुनै मित्र वा नातेदार उनको पदबाट लाभान्वित नभएको र यो कुरा आम जनमानसका साथ प्रतिध्वनित हुनका साथै विश्वास उत्पन्न गर्ने उनले बताए। विश्वकै सबैभन्दा विशाल राजनीतिक पार्टीसँग जोडिएको हुनुमा गर्व व्यक्त गर्दै यसको श्रेय लाखौं समर्पित स्वयंसेवकको अथक प्रयासलाई दिए। भारत अनि यसका नागरिकहरूको कल्याणका लागि समर्पित यी स्वयंसेवकहरूको राजनीतिमा कुनै व्यक्तिगत हित नरहेको तथा आफ्नो निःस्वार्थ सेवाका लागि व्यापक रूपमा चिने उनले बताए। आफ्नो पार्दीमा विश्वास चुनाउ परिणामहरूबाट परिलक्षित हुने उल्लेख गर्दै यसको श्रेय मानिसहरूको आशीर्वादलाई दिए।
भारतमा चुनाउ गराउने अविश्वसनीय व्यवस्थाबारे कुरा गर्दै 2024 को आम चुनाउको उदाहरण दिए जहाँ उत्तरी अमेरिका र युरोपीय सङ्घको संयुक्त जनसङ्ख्याभन्दा धेरै 98 करोड पञ्जिकृत मतदाता रहेको बताए। यसमध्ये 64.6 करोड मतदाताले भीषण गर्मीको सामना गर्दै मतदान गरेको उनले उल्लेख गरे। भारतमा दस लाखभन्दा धेरै मतदान केन्द्र र 25 सयभन्दा धेरै राजनीतिक दल रहेको र यसले लोकतन्त्रको परिमाण दर्शाउने स्पष्ट पारे। सुदूरवर्ती गाउँहरूमा पनि मतदान केन्द्र रहेको र हेलिकप्टरको माध्यमद्वारा दुर्गम स्थानहरूमा मतदान मशिन लैजाने गरिएको जानकारी गराए। गुजरातको गिर वनमा एकजना मतदाताका लागि मतदान केन्द्र स्थापित गरिएको कुरा साझा गर्दै यसले लोकतन्त्रप्रति भारतको प्रतिबद्धतालाई रेखाङ्कित गर्दछ भन्ने कुरामाथि जोड दिए। प्रधानमन्त्रीले स्वतन्त्र अनि निष्पक्ष चुनाउ गराउन वैश्विक मानक स्थापित गर्नका लागि भारतको निर्वाचन आयोगको प्रशंसा गरे। भारतीय चुनाउ प्रबन्धनको अध्ययन विश्वभरीका शीर्ष विश्वविद्यालयद्वारा केस स्टडीका रूपमा गरिनुपर्नेछ, किनभने यसमा राजनीतिक जागरूकता र तार्किक उत्कृष्टताको अपार गहिराई सामेल छ, उनले भने।
आफ्नो नेतृत्त्वमाथि विचार गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले आफूलाई प्रधानमन्त्रीको साटो एक “प्रधान सेवक”का रूपमा चिन्ने गरेको र सेवा उनको कार्यनातिको मार्गदर्श सिद्धान्त रहेको बताए। उनको ध्यान सत्ताको चाहनामा नभएर उत्पादकता अनि मानिसहरूको जीवनमा सकारात्मक परिवर्तन ल्याउनुमा रहेको पनि उनले स्पष्ट पारे। “म राजनीतिमा सत्तामा कायम रहनका लागि नभएर सेवा गर्नका लागि आएको हुँ,” मोदीले भने।
एक्लोपनको धारणालाई सम्बोधित गर्दै प्रधानमन्त्रीले यसको अनुभव कहिले पनि नहुने कारण उनले “एक प्लस एक”को दर्शनमा विश्वास गर्ने हुँदा यसले स्वयं र सर्वशक्तिमानको प्रतिनिधित्त्व गर्ने आशय व्यक्त गरे। राष्ट्र अनि यसका मानिसहरूको सेवा गर्नु ईश्वरको सेवा समान रहेको उनले बताए। महामारीका समय भिडियो कन्फरेन्सिङको माध्यमद्वारा शासनको मोडल तयार गरी 70 वर्ष अनि यसभन्दा धेरै उमेरका पार्टीका स्वयंसेवकहरूसँग व्यक्तिगत रूपमा जोडिएर उनीहरूको हालखबर सोधेर पुराना यादहरू ताजा गर्न जुटेको उनले बताए।
कडा मेहनतको राजबारे सोध्दा आफूले वरिपरीका मानिसहरूको कडा मेहनत देखेर प्रेरणा पाउने गरेको र यसमा आफ्नो परिवार अनि समुदायका लागि अथक परिश्रम गर्ने किसान, सैनिक, मजदुर अनि आमाहरू सामेल रहेको उनले बताए। “म कसरी सुत्न सक्छु? म कसरी आराम गर्नसक्छु? प्रेरणा मेरो आँखाको सामु छ,” उनले भने। आफ्ना साथी नागरिकहरूद्वारा सुम्पिएको दायित्त्वले उनलाई आफ्नो सर्वश्रेष्ठ दिनका लागि प्रेरित गर्ने उनले बताए। वर्ष 2014 को आफ्नो अभियानका समय दिएको वचनलाई याद गर्दै, देशको निम्ति कडा मेहनतमा कहिले पनि पछि नहट्ने, कहिले पनि नराम्रो आशयले काम नगर्ने र व्यक्तिगत लाभका लागि केही नगर्ने कुरालाई सरकार प्रमुखका रूपमा 24 वर्षसम्म यी मानकलाई कायम राखेको उनले अवगत गराए। देशको 140 करोड जनमानसको सेवा गर्नु, उनीहरूका आकाङ्क्षालाई बुझ्नु र उनीहरूका आवश्यकता पूरा गर्नुबाट प्रेरणा पाउने गरेको कुरा पनि आलोकित गरे। “म सधैं जति हुनसक्छ, त्यति गर्न, जति सम्भव हुन्छ, त्यति कठिन परिश्रम गर्नका लागि दृढ सङ्कल्पित रहने गर्दछु। आज पनि मेरो ऊर्जा त्यति नै प्रबल छ,” उनले बताए।
व्यापक रूपमा सार्वकालिक महानतम गणितज्ञमध्ये एक मानिने श्रीनिवास रामानुजनप्रति आफ्नो गहिरो सम्मान व्यक्त गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले रामानुजनको जीवन अनि कार्यले विज्ञान अनि अध्यात्मबीच गहिरो सम्बन्ध दर्शाउने उल्लेख गरे। उनको गणितीय विचार ती देवीबाट प्रोरित थियो, जसको उनी पूजा गर्थे भन्ने कुरा आलोकित गर्दै यस्तो विचार आध्यात्मिक अनुशासनबाट उत्पन्न हुने कुरामाथि जोड दिए। “अनुशासन कडा मेहनतभन्दा पनि धेरै छ। यसको अर्थ हो कुनै कार्यप्रति स्वयंलाई पूर्णरूपले समर्पित गर्नु, र स्वयंलाई त्यसमा पूर्णरूपले डुबाउनु ताकि आफ्नो कामका साथ एक हुनसकोस्,” मोदीले भने। ज्ञानको विविध स्रोतप्रति खुल्ला रहनुको महत्त्व रेखाङ्कित गर्दै यही खुल्लापनले नयाँ विचारको उद्भवलाई बढावा दिने उल्लेख गरे। सूचना अनि ज्ञानका बीच अन्तरमाथि जोड दिँदै उनले भने, “केही मानिसले गल्तीद्वारा सूचनालाई ज्ञान मान्ने गर्दछन्। ज्ञान केही गहिरो छ। यही बिस्तारै प्रसंस्करण, प्रतिबिम्ब र बुझाईको माध्यमद्वारा विकसित हुँदछ।” दुवैलाई प्रभावी ढङ्गले सम्हाल्नका लागि यसको अन्तर चिन्नुपर्ने आवश्यकता रेखाङ्कित गरे।
आफ्नो निर्णय लिने कारकहरूमाथि चर्चा गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले आफ्नो वर्तमान भूमिकाभन्दा पहिले भारतको 85-90 प्रतिशत जिल्लाको आफ्नो यात्राबारे अवगत गराए। यी अनुभवहरूले धरातलीय वास्तविकताको प्रत्यक्ष ज्ञान प्राप्त भएको उनले बताए। “म यस्तो कुनै भारी उठाउँदिन जसले मलाई नै दबाउन सक्दछ अथवा एउटा निश्चित तरिकाले काम गर्नका लागि बाध्य गराउँदछ,” मोदीले भने। आफ्नो मार्गदर्शक सिद्धान्त “मेरो देश पहिलो छ” भन्ने रहेको र निर्णय लिने समय गरीब व्यक्तिको अनुहारमाथि विचार गर्ने महात्मा गान्धीको ज्ञानबाट प्रेरणा लिने गरेको उनले बताए। आफ्नो सुसम्पर्क प्रशासनबारे जानकारी गराउँदै कैयौं अन्य सक्रिय सूचना च्यानलले उनलाई विविध दृष्टिकोण प्रदान गर्ने गरेको बताए। “जब कोही मलाई जानकारी दिन आउँछन्, तब तिनी मेरो जानकारीको एक मात्र स्रोत हुँदैनन्,” मोदीले भने। एकजना शिक्षार्थीको मानसिकता कायम राख्नु, एक विद्यार्थीले जस्तै प्रश्न सोध्नु र कैयौं कोणद्वारा मुद्दाको विश्लेषण गर्नुका लागि शैतानले उकीलको भूमिका खेल्नुपर्ने कुरामाथि उनले जोड दिए। कोभिड-19 सङ्कटको समय आफ्नो निर्णय लिने प्रक्रिया साझा गर्दै उनले वैश्विक आर्थिक सिद्धान्तलाई आँखा बन्द गरेर पालन गर्ने दबाउको विरोध गरेको बताए। “म गरीबलाई भोकै सुत्न दिनेछैन। म दिनहुँको बुनियादी आवश्यकतालाई लिएर सामाजिक तनाउ उत्पन्न हुन दिनेछैन, उनले बताए।” धैर्य अनि अनुशासनमा आधारित उनको दृष्टिकोणले भारतलाई गम्भीर मुद्रास्फीतिबाट बताएको तथा विश्वको सबैभन्दा तेज गतिले बढ्दो प्रमुख अर्थव्यवस्थामध्ये एक बनाउन सहायता गरेको उनले बताए। आफ्नो जोखिम उठाउने क्षमताबारे बोल्दै उनले भने, “यदि मेरो देशका लागि, मानिसहरूका लागि केही सही छ भने, म सधैं जोखिम उठाउनका लागि तयार छु।” आफ्नो निर्णयको जिम्मेवारी लिनेमाथि जोड दिँदै भने, “यदि केही गलत हुन्छ भने म अरूमाथि दोष थोप्दिन। म खडा हुन्छु, जिम्मेवारी लिन्छु र परिणामलाई अपनाउने गर्दछु।” यही दृष्टिकोणले आफ्नो टीमभित्र गहिरो प्रतिबद्धतालाई बढावा दिने र नागरिकहरूका बीच विश्वास निर्माण गर्ने उनले बताए। “म गल्ती गर्नसक्छु, तर नराम्रो आशयले काम गर्दिन,” मोदीले भने।
कृत्रिम बुद्धिमतालाई (एआइ) बढावा दिन भारतको भूमिकाबारे सोधिएको प्रश्नमा उनले जोड दिँदै भने, “कृत्रिम बुद्धिमताको विकास मूल रूपमा एउटा सहयोगात्मक प्रयास हो। कुनै पनि देशले पूर्णरूपमा आफ्नो बलमा एआइको विकास गर्नसक्दैन। विश्वले चाहे एआइका साथ जे गरोस्, तर यो भारतबिना अधुरो नै रहनेछ।” विशिष्ट उपयोगको मामिलामा एआइ सञ्चालित अनुप्रयोगमा भारतको सक्रिय कार्य अनि व्यापक पहुँच सुनिश्चित गर्नका लागि यस अनौठो बजार आधारित मोडलबारे पनि उनले चर्चा गरे। भारतको विशाल प्रतिभा समूह यसको सबैभन्दा ठूलो तागत रहेको उल्लेख गर्दै कृत्रिम बुद्धिमता मूल रूपमा मानव बुद्धिमताद्वारा सञ्चालित, आकार र निर्देशित हुने र यो वास्तविक बुद्धिमता भारतका युवाहरूमा प्रचुर मात्रामा उपलब्ध रहेको बताए। भारतमा 5-जी सेवा शुरु भएपछि तीव्र प्रगतिको उदाहरण साझा गर्दै यसले वैश्विक अपेक्षाहरू पार गरेको बताए। भारतको अन्तरिक्ष मिशनको लागत-प्रभावशीलताबारे चर्चा गर्दै चन्द्रयानको लागत हलिवुडको कुनै ब्लकबस्ट फिल्मभन्दा पनि कम्ति रहेको र यसले भारतको दक्षता अनि नवाचारलाई प्रदर्शित गर्ने उल्लेख गरे। यी उपलब्धिहरूले भारतीय प्रतिभाका लागि वैश्विक सम्मान सिर्जना गर्नका साथै यसले भारतको सभ्यतागत लोकाचारलाई दर्शाउने उनले बताए। वैश्विक तकनिकीमा भारतीय मूलका नेताहरूको सफलतामाथि विचार गर्दै यसको श्रेय भारतको समर्पण, नैतिकता अनि सहयोगको सांस्कृतिक मूल्यलाई दिए। “भारतमा हुर्के-बढेका मानिसहरू, विशेष रूपमा संयुक्त परिवार अनि खुल्ला समाजबाट आएका मानिसहरू जटिल काम अनि ठूलो टीमलाई प्रभावी तरिकाले नेतृत्त्व गर्न सहज महसुस गर्छन्,” मोदीले बताए। भारतीय पेशेवरहरूको समस्या समाधान गर्ने क्षमता अनि विश्लेषणात्मक सोच उजागर गर्दै यसैले उनीहरूलाई वैश्विक रूपमा प्रतिस्पर्धी बनाउने उल्लेख गरे। एआइले मानिसको ठाउँ लिने चिन्ताहरूलाई सम्बोधित गर्दै प्रधानमन्त्रीले प्रौद्योगिकी सधैं मानवताका साथ अघि बढेको र यसमा मनुष्यले अनुकूलन गर्दै एक कदम अघि रहने गरेको बताए। “मानव कल्पना इन्धन हो। एआइले यसको आधारमा कुनै वस्तु बनाउन सक्दछ, तर तकनिकीले मानव मनको असीमित रचनात्मकता र कल्पनाको ठाउँ लिनसक्दैन,” उनले बताए। एआइले मनुष्यलाई वास्तवमा मानव हुनुको अर्थ के हो भन्ने विषयमा सोच्नका लागि चुनौती दिने कुरामाथि बल दिँदै तर एक-अर्काको हेरचाह गर्ने जन्मजात मानवीय क्षमतालाई एआइले दोहोऱ्याउन नसक्ने स्पष्ट पारे।
शिक्षा, परीक्षा अनि छात्रको सफलता विषयबारे बोल्दै मोदीले सामाजिक मानसकिताले विद्यार्थीहरूमाथि अनुचित दबाउ दिने गरेको तथा स्कूल अनि परिवारले प्रायः नै ऱ्याङ्किङको आधारमा सफलता नाप्ने गरेको उल्लेख गरे। यस मानसिकताका कारण बच्चाहरूलाई उनीहरूको जीवन 10 औं अनि 12 औं कक्षाको परीक्षामाथि निर्भर रहने जस्तो लाग्ने गरेको कुरामाथि उनले जोड दिए। यस मुद्दालाई सम्बोधित गर्नका लागि भारतको नयाँ शिक्षा नीतिमा पेश गरिएका महत्त्वपूर्ण परिवर्तनमाथि चर्चा गर्नका साथै परीक्षा पे चर्चा जस्ता पहलको माध्यमद्वारा विद्यार्थीहरूको भार घटाउनका लागि आफ्नो प्रतिबद्धता मोदीले साझा गरे। परीक्षा कुनै व्यक्तिको क्षमताको एकमात्र मानक हुन नसक्ने उनले स्पष्ट पारे। “कैयौंले अकादमिक रूपमा उच्च स्कोर ल्याउन सक्दैनन्, तर क्रिकेटमा शतक लगाउन सक्छन्, किनभने यही उनको असली तागत हो,” मोदीले भने। आफ्नो स्कूलका दिनहरूको एउटा घटना साझा गर्दै नवीन शिक्षण विधिबारे चर्चा गरे, जसले सिकाइलाई आनन्ददायक अनि प्रभावी बनाएको थियो। यस्तै तकनिकीलाई नयाँ शिक्षा नीतिमा सामेल गरिएको उनले बताए। विद्यार्थीहरूलाई हरेक काम समर्पण र इमान्दारीका साथ गर्न सल्लाह दिँदै बढेको कौशल र क्षमताले सफलताको द्वार खोल्ने उल्लेख गरे। युवाहरूलाई हतोत्साहित नहुन प्रोत्साहित गर्दै निश्चित रूपमा स्वयंका लागि केही काम आवश्यक रूपमा निर्धारित रहेको तथा आफ्नो कौशल बढाउन ध्यान केन्द्रित गरे अवसर आफै आउने उनले स्पष्ट पारे। आफ्नो जीवनलाई एउटा ठूलो उद्देश्यका साथ जोड्नुको महत्त्वमाथि चर्चा गर्दै यसले प्रेरणा र अर्थ ल्याउने कुरा बताए। तनाउ अनि कठिनाइलाई सम्बोधित गर्दै प्रधानमन्त्रीले माता-पितालाई आफ्नो बच्चालाई स्टेटस सिम्बलका रूपमा उपयोग गर्न बन्द गर्न र जीवन केवल परीक्षाबारे नरहेको बुझ्न आग्रह गरे। यसका साथै उनले विद्यार्थीहरूलाई राम्ररी तयारी गर्न, आफ्नो क्षमतामाथि भरोसा गर्न र आत्मविश्वासका साथ परीक्षा दिन पनि सल्लाह दिए। परीक्षाका समय चुनौतीहरू पार गर्नका लागि व्यवस्थित समय प्रबन्धन अनि नियमित अभ्यासको महत्त्वमाथि उनले जोड दिए। प्रत्येक व्यक्तिको अद्वितीय क्षमतामा आफ्नो विश्वास पुष्टि गर्दै सफल हुनका लागि स्वयं अनि आफ्नो क्षमतामाथि भरोसा कायम राख्न विद्यार्थीहरूलाई प्रोत्साहित गरे।
सिकाइप्रति आफ्नो दृष्टिकोण साझा गर्दै वर्तमानमा पूर्णरूपले उपस्थित रहनुको महत्त्वमाथि उनले जोड दिए। “जब म कसैसँग भेट गर्दछु, तब म वर्तमानमा पूर्णरूपले विद्यमान रहने गर्दछु। यस ध्यानले मलाई नयाँ अवधारणाहरू सक्दो चाँडै बुझ्न सहायता गर्दछ,” उनले भने। अरूलाई पनि यो बानी अपनाउन प्रोत्साहित गर्दै यसबाट दिमाग तेज हुनका साथै सिक्ने क्षमतामा सुधार हुने उल्लेख गरे। अभ्यासको महत्त्वबारे चर्चा गर्दै केवल महान ड्राइभरको जीवन कथा पढेर ड्राइभिङमा खप्पिस बन्न नसक्ने तर त्यसका लागि स्वयंले गाडी चलाउनुपर्ने र त्यो पनि सडकमा चलाउनुपर्ने बताए। मृत्युको निश्चिततामाथि विचार गर्दै जीवनलाई अँगाल्नु, यसलाई उद्देश्यपूर्ण बनाउनु र मृत्युको डरलाई टाढा राख्नुको महत्त्वमाथि जोड दिँदै तर यो अपरिहार्य रहेको स्पष्ट पारे। “आफ्नो जीवनलाई समृद्ध, परिष्कृत र उन्नत बनाउनका लागि प्रतिबद्ध रहनुपर्नेछ ताकि मृत्यु आउनुभन्दा अघि नै पूर्णरूपले अनि उद्देश्यपूर्ण जीवन जिउन सकियोस्”, मोदीले भने।
भविष्यबारे आफ्नो आशा व्यक्त गर्दै निराशावाद अनि नकारात्मकता उनको मानसिकताको अंश नरहेको प्रधानमन्त्री मोदीले स्पष्ट पारे। सङ्कटलाई नियन्त्रित गर्नु र पूरा इतिहासमा परिवर्तनलाई अपनाउनुमा मानवताको अनुकूलनबारे पनि उनले चर्चा गरे। “हरेक युगमा परिवर्तनको निरन्तर बग्दो धाराका साथ अनुकूलन मानव स्वभावमा छ,” मोदीले बताए। मानिसहरूले पुराना सोचको स्वरूपबाट मुक्त भई परिवर्तनलाई अँगाले असाधारण सफलताको सम्भावना बढ्ने उनले स्पष्ट पारे।
आध्यात्मिकता, ध्यान अनि सार्वभौमिक कल्याणको विषयमाथि बोल्दै मोदीले गायत्री मन्त्रको महत्त्वबारे अवगत गराए। यसलाई सूर्यको उज्ज्वल शक्तिलाई समर्पित आध्यात्मिक ज्ञानका लागि एक शक्तिशाली उपकरणका रूपमा वर्णित गरे। कैयौं हिन्दू मन्त्र विज्ञान अनि प्रकृतिका साथ गहनताका साथ जोडिएको उल्लेख गर्दै त्यसको प्रतिदिन जपले गहन अनि स्थायी लाभ प्राप्त हुने बताए। स्वयंलाई विकर्षणबाट मुक्त गर्न र वर्तमानमा विद्यमान रहने कुरामा पनि प्रधानमन्त्रीले जोड दिए। हिमालयमा आफ्नो समयको एउटा अनुभव याद गरे, जहाँ एकजना ऋषिले उनलाई एउटा कटौरामा झर्ने पानीको थोपाको लयबद्ध ध्वनिमा ध्यान केन्द्रित गर्न सिकाएका थिए। उक्त अभ्यासलाई “दिव्य प्रतिध्वनि”का रूपमा वर्णित गर्दै त्यसले एकाग्रता विकसित गर्न र ध्यानमा विकसित हुन सहायता गरेको उल्लेख गरे। हिन्दू दर्शनमाथि विचार गर्दै मोदीले जीवनको परस्पर अन्तरसम्बन्ध र सार्वभौमिक कल्याणको महत्त्वमाथि बल दिने मन्त्रहरू उद्घृत गरे। “हिन्दूले कहिले पनि केवल व्यक्तिगत कल्याणमाथि ध्यान केन्द्रित गर्दैन। ही सबैको हित र समृद्धिको कामना गर्दछौं,” मोदीले बताए। प्रत्येक हिन्दू मन्त्र शान्तिको आह्वानका साथ समाप्त हुने र त्यो जीवनको सार अनि ऋषिहरूका आध्यात्मिक प्रथाको प्रतीक रहेको उनले चर्चा गरे। आफ्नो विचार साझा गर्ने अवसरका लागि आभार व्यक्त गर्दै प्रधानमन्त्रीले पोडकास्टको समापन गरे। यस कुराकानीले उनलाई धएरै लामो समयदेखि आफूभित्र दबाएर राखेको विचार खोज्ने र व्यक्त गर्ने अवसर दिएको प्रधानमन्त्री मोदीले बताए।