Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Lex Fridman in a podcast
In India, religious traditions are deeply intertwined with daily life: PM
Fasting accelerates the thinking process, providing fresh perspectives and encouraging out-of-the-box thinking: PM
Challenges are part of life but should not define one's purpose: PM
While many freedom fighters made lasting impacts, it was Mahatma Gandhi who awakened the nation by leading a mass movement rooted in truth: PM
Gandhiji’s ability to involve every individual in the freedom struggle, from sweepers to teachers to weavers to caregivers was remarkable: PM
When I shake hands with a world leader, it’s not Modi, but 140 crore Indians doing so: PM
The world listens to India when we speak of peace, this is backed by our strong cultural and historical background: PM
Sports energizes the world by bringing people together across nations and connecting them at a deeper level: PM
Cooperation between India and China is essential for global stability and prosperity: PM
Artificial Intelligence development is fundamentally a collaborative effort, no nation can develop it entirely on its own: PM
AI can create many things based on human imagination, but no technology can ever replace the boundless creativity and imagination of the human mind: PM
I will never fall behind in hard work for my country, never act with bad intentions and never do anything for personal gain: PM
16 MAR 2025 10:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Lex Fridman in a podcast about various topics today. In a candid conversation, when asked about why he fasts and how he manages, the Prime Minister expressed gratitude to Lex Fridman for his gesture of fasting as a mark of respect for the PM. “In India, religious traditions are deeply intertwined with daily life”, said Shri Modi, adding that Hinduism is not merely about rituals but a philosophy guiding life, as interpreted by the Honorable Supreme Court of India. He emphasized that fasting is a tool for cultivating discipline and balancing the inner and outer self. The Prime Minister noted that fasting heightens the senses, making them more sensitive and aware. He observed that during fasting, one can perceive even subtle aromas and details more vividly. He also highlighted that fasting accelerates the thinking process, providing fresh perspectives and encouraging out-of-the-box thinking. Shri Modi clarified that fasting is not just about abstaining from food; it involves a scientific process of preparation and detoxification. He emphasized that he prepares his body for fasting by following Ayurvedic and yoga practices for several days beforehand and stressed the importance of hydration during this period. Once fasting begins, he views it as an act of devotion and self-discipline, allowing for deep introspection and focus. The Prime Minister shared that his practice of fasting originated from personal experience, starting with a movement inspired by Mahatma Gandhi during his school days. He felt a surge of energy and awareness during his first fast, which convinced him of its transformative power. He highlighted that fasting does not slow him down; instead, it often increases his productivity. He noted that during fasting, his thoughts flow more freely and creatively, making it an incredible experience for expressing himself.
On being asked how he carried out his role as a leader on the world stage, all fasted, and sometimes nine days, Shri Modi highlighted the ancient Indian tradition of Chaturmas, observed during the monsoon season when digestion naturally slows. He remarked that during this period, many Indians follow the practice of consuming only one meal a day. For him, this tradition begins around mid-June and continues until after Diwali in November, spanning four to four and a half months. He added that during the Navratri Festival in September or October, which celebrates strength, devotion, and spiritual discipline, he completely abstains from food and consumes only hot water for nine days. He further shared that during the Chaitra Navratri in March or April, he follows a unique fasting practice by consuming only one specific fruit once a day for nine days. For instance, if he chooses papaya, he eats only papaya throughout the fasting period. He emphasized that these fasting practices are deeply ingrained in his life and have been followed consistently for 50 to 55 years.
The Prime Minister remarked that his fasting practices were initially personal and not publicly known. However, they became more widely recognized after he became Chief Minister and Prime Minister, he added noting that he does not mind sharing his experiences now, as they might be beneficial to others, aligning with his life's dedication to the well-being of others. He also shared an instance during a bilateral meeting at the White House with former President of USA, Mr. Barack Obama when he was fasting.
On being asked about his early life, the Prime Minister reflected on his birthplace, Vadnagar, Mehsana district in North Gujarat, highlighting its rich historical significance. He noted that Vadnagar was a major center for Buddhist learning, attracting figures like the Chinese philosopher Hiuen Tsang. He mentioned that the town was also a prominent Buddhist educational hub around the 1400s, highlighting that his village had a unique environment where Buddhist, Jain, and Hindu traditions co-existed harmoniously. He emphasized that history was not confined to books, as every stone and wall in Vadnagar told a story. During his tenure as Chief Minister, he initiated large-scale excavation projects that uncovered evidence dating back 2,800 years, proving the city's continuous existence. Shri Modi remarked that these findings have led to the establishment of an international-level museum in Vadnagar, which is now a major area of study, especially for archaeology students. He expressed gratitude for being born in such a historically significant place, seeing it as his good fortune. The Prime Minister also shared aspects of his childhood, describing his family's life in a small house without windows, where he grew up in extreme poverty. However, he added that they never felt the burden of poverty, as they had no basis for comparison. His father was disciplined and hardworking, known for his punctuality, he said. Shri Modi highlighted his mother's hard work and her spirit of caring for others, which instilled in him a sense of empathy and service. He recalled how his mother would treat children with traditional remedies early in the morning, gathering them at their home, and emphasized that these experiences shaped his life and values. The Prime Minister noted that his journey into politics brought his humble beginnings to light, as media coverage during his oath-taking as Chief Minister revealed his background to the public. He expressed that his life's experiences, whether seen as fortune or misfortune, have unfolded in a way that now informs his public life.
Shri Modi encouraged young people to remain patient and self-confident, emphasizing that challenges are part of life but should not define one's purpose, when asked for his advice to the young people. He highlighted that difficulties are tests of endurance, meant to strengthen individuals rather than defeat them, adding that every crisis presents an opportunity for growth and improvement. The Prime Minister remarked that there are no shortcuts in life, using the analogy of railway station signs that warn against crossing tracks, stating, "Shortcut will cut you short." He emphasized the importance of patience and perseverance in achieving success. He also stressed the need to pour one's heart into every responsibility and live life with passion, finding fulfillment in the journey. Highlighting that abundance alone does not guarantee success, as even those with resources must continue to grow and contribute to society, the Prime Minister emphasized the importance of never stopping learning, as personal growth is essential throughout life. He shared his own experience of learning from interactions at his father's tea shop, which taught him the value of continuous learning and self-improvement. He noted that many people set big targets and feel disappointed if they fall short. He advised focusing on doing something rather than just becoming something, as this mindset allows for continued determination and progress toward goals. He emphasized that true contentment comes from what one gives, rather than what one gets, and encouraged young people to cultivate a mindset centered on contribution and service.
On being asked about his journey in the Himalayas, Shri Modi reflected on his upbringing in a small town, where community life was central. He often visited the local library, finding inspiration in books about figures like Swami Vivekananda and Chhatrapati Shivaji Maharaj. This sparked a desire to shape his life similarly, leading him to experiment with his physical limits, such as sleeping outside in cold weather to test his endurance, he added. Highlighting the influence of Swami Vivekananda's teachings, particularly a story where Vivekananda, despite needing help for his ill mother, could not bring himself to ask Goddess Kali for anything during meditation, an experience which instilled in Vivekananda a spirit of giving, Shri Modi said that this left an impression on him, stressing that true contentment comes from giving and serving others. He recalled an incident where he chose to stay behind and care for a saint during a family wedding, demonstrating his early inclination towards spiritual pursuits. He noted that seeing soldiers in his village inspired him to serve the nation, though he didn't have a clear path at the time. The Prime Minister mentioned his deep longing to understand life's meaning and his journey in exploring it. He highlighted his connection with saints like Swami Atmasthanandji, who guided him on the importance of serving society. He shared that during his time in the mission, he met remarkable saints who showered him with love and blessings. Shri Modi also spoke about his experiences in the Himalayas, where solitude and encounters with ascetics helped shape him and discover his inner strength. He emphasized the role of meditation, service, and devotion in his personal growth.
Sharing his experience with Swami Atmasthanandaji in Ramakrishna Mission which led him to a decision to live a life of service at every scale, Shri Modi said that while others may view him as the Prime Minister or Chief Minister, he remains deeply committed to spiritual principles, highlighting that his inner consistency is rooted in serving others, whether through helping his mother care for children, wandering in the Himalayas, or working from his current position of responsibility. The Prime Minister remarked that to him, there is no real difference between a saint and a leader, as both roles are guided by the same core values. He emphasized that while external aspects like attire and work may change, his dedication to service remains constant. He underlined that he carries out every responsibility with the same sense of calm, focus, and dedication.
Discussing about the impact that the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) has had on his early life, Prime Minister mentioned his childhood fascination with patriotic songs, particularly those sung by a man named Makoshi, who would visit his village with a tambourine. He said that these songs deeply touched him and played a role in his eventual involvement with RSS. He highlighted that the RSS instilled in him core values such as doing everything with a purpose, whether studying or exercising, to contribute to the nation. Shri Modi remarked that the RSS provides a clear direction toward a purpose in life, emphasizing that serving people is akin to serving God. He noted that the RSS is nearing its 100th anniversary and is a massive volunteer organization with millions of members worldwide. Highlighting various initiatives inspired by the RSS, such as Seva Bharati, which runs over 1,25,000 service projects in slums and settlements without government assistance, Shri Modi also mentioned Vanvasi Kalyan Ashram, which has established over 70,000 one-teacher schools in tribal regions, and Vidya Bharati, which operates nearly 25,000 schools educating around 30 lakh students. He emphasized that the RSS prioritizes education and values, ensuring students remain grounded and learn skills to avoid becoming a burden on society. He highlighted the Indian Labor Union, which has millions of members across the country, adopting a unique approach by focusing on "workers unite the world," contrasting with traditional labor movements. The Prime Minister expressed gratitude for the life values and purpose he gained from the RSS and the spiritual guidance he received from saints like Swami Atmasthananda.
On the topic of India, Shri Modi said that India is a cultural identity and a civilization that dates back thousands of years. Highlighting the vastness of India, with over 100 languages and thousands of dialects, emphasizing the saying that every 20 miles, the language, customs, cuisine, and clothing styles change, he said that despite this immense diversity, there is a common thread that unites the country. The Prime Minister highlighted the stories of Lord Ram, which resonate across India, and pointed out how names inspired by Lord Ram are found in every region, from Rambhai in Gujarat to Ramachandran in Tamil Nadu and Ram Bhau in Maharashtra. He remarked that this unique cultural bond unites India as one civilization. Shri Modi emphasized the ritual of remembering all the rivers of India during bathing, where people chant the names of rivers like Ganga, Yamuna, Godavari, Saraswati, Narmada, Sindhu, and Kaveri. He noted that this sentiment of unity is deeply ingrained in Indian traditions and is reflected in the resolutions made during important events and rituals, which also serve as historical records. Underlining the meticulous guidance of Indian scriptures in practices such as invoking the universe during ceremonies, starting from Jambudweep and narrowing down to the family deity, the Prime Minister remarked that these practices are still alive and observed daily across India. He observed that while Western and global models view nations as administrative systems, India's unity lies in its cultural bonds. He noted that India has had varied administrative systems throughout history, but its unity has been preserved through cultural traditions. Shri Modi also underscored the role of pilgrimage traditions in maintaining India's unity, mentioning Shankaracharya's establishment of four pilgrimage sites. He remarked that even today, millions of people travel for pilgrimage, such as bringing water from Rameshwaram to Kashi and vice versa. He also pointed out the richness of India's Hindu calendar, which reflects the country's diverse traditions.
Discussing Mahatma Gandhi's Legacy and India's Struggle for Independence, the Prime Minister reiterated that he was born in Gujarat, with Gujarati as his mother tongue, just like Mahatma Gandhi. He highlighted that Gandhi, despite having opportunities abroad as an attorney, chose to devote his life to serving the people of India, guided by a deep sense of duty and family values. He emphasized that Gandhi’s principles and actions continue to influence every Indian to this day. Underlining Gandhi’s advocacy for cleanliness, noting that he practiced it himself and made it a central topic in his discussions, Shri Modi remarked on India’s long struggle for independence, during which the flame of freedom burned brightly across the nation despite centuries of colonial rule. Millions sacrificed their lives, enduring imprisonment and martyrdom, to ensure India’s freedom, he added. Shri Modi observed that while many freedom fighters made lasting impacts, it was Mahatma Gandhi who awakened the nation by leading a mass movement rooted in truth. He highlighted Gandhi’s ability to involve every individual in the freedom struggle, from sweepers to teachers, spinners, and caregivers. He remarked that Gandhi transformed ordinary citizens into soldiers for freedom, creating a movement so immense that the British could not fully comprehend it. He noted the significance of the Dandi March, where a pinch of salt sparked a revolution. The Prime Minister shared an anecdote from a Roundtable Conference, where Gandhi, dressed in his breechcloth, met King George at Buckingham Palace. He highlighted Gandhi’s witty remark, “Your king is wearing enough clothes for the both of us,” showcasing his whimsical charm. Shri Modi reflected on Gandhi’s call for unity and recognition of people’s strength, which continues to resonate. He emphasized his own commitment to including the common man in every initiative and fostering social change, rather than relying solely on the government.
Shri Modi further mentioned that Mahatma Gandhi’s legacy transcends centuries, emphasizing that his relevance endures to this day. He highlighted his own sense of responsibility, stating that his strength lies not in his name but in the backing of 140 crore Indians and thousands of years of timeless culture and heritage. “When I shake hands with a world leader, it’s not Modi, but 140 crore Indians doing so”, he added humbly. Recalling the widespread criticism he faced in 2013 when he was declared his party’s prime ministerial candidate, Shri Modi said that critics questioned his understanding of foreign policy and global geopolitics. He responded at the time, “India will neither allow itself to be looked down upon, nor will it ever look up to anyone. India will now see eye-to-eye with her counterparts.” He reaffirmed that this belief remains central to his foreign policy, emphasizing that the country always comes first. Prime Minister highlighted India’s long-standing advocacy for global peace and brotherhood, rooted in the vision of the world as one family. He remarked on India’s contributions to global initiatives, such as the concept of “One Sun, One World, One Grid” for renewable energy and “One Earth, One Health” for global healthcare, which extends to all flora and fauna. He emphasized the importance of fostering global well-being and called for collective efforts from the international community. Touching upon India’s hosting of the G20 Summit with the motto, “One Earth, One Family, One Future,” Shri Modi underscored the duty to share India’s timeless wisdom with the world. He remarked on the interconnected nature of today’s world, stating, “No country can thrive in isolation. We all depend upon one another.” He emphasized the need for synchronization and collaboration to propel global initiatives forward. He also addressed the relevance of global organizations like the United Nations, noting that their inability to evolve with the times has sparked a global debate on their effectiveness.
On the topic of the path to peace in Ukraine, Shri Modi said that he represents the land of Lord Buddha and Mahatma Gandhi, great souls whose teachings and actions were entirely dedicated to peace. He emphasized that India’s strong cultural and historical background ensures that when India speaks of peace, the world listens. He highlighted that Indians are not hardwired for conflict but instead espouse harmony, standing for peace and embracing the responsibility of peacemaking wherever possible. The Prime Minister reflected on his close relationships with both Russia and Ukraine, stating that he can engage with President Putin to emphasize that this is not the time for war and can also convey to President Zelensky that resolutions will not be achieved on the battlefield but through negotiations. He added that discussions must include both parties to be fruitful and noted that the current situation presents an opportunity for meaningful talks between Ukraine and Russia. Highlighting the suffering caused by the conflict, including its impact on the global south, which has faced crises in food, fuel, and fertilizer, the Prime Minister called for the global community to unite in the pursuit of peace. He reaffirmed his stance, stating, “I am not neutral. I have a stance, and that is peace, and peace is what I strive for.”
Discussing the topic of India and Pakistan relations, the Prime Minister touched upon the painful reality of India’s partition in 1947, highlighting the grief and bloodshed that followed. He described the harrowing sight of trains arriving from Pakistan filled with wounded people and corpses. He noted that despite expectations of harmonious coexistence, Pakistan chose a path of hostility, waging a proxy war against India. The Prime Minister questioned the ideology that thrives on bloodshed and terror, emphasizing that terrorism is a menace not just for India but for the world. He pointed out that the trail of terror often leads to Pakistan, citing the example of Osama bin Laden, who was found taking refuge there. He remarked that Pakistan has become an epicenter of turmoil and urged them to abandon state-sponsored terrorism. “What do you hope to gain by surrendering your nation to lawless forces?”, he questioned. Shri Modi shared his personal efforts to foster peace, including his visit to Lahore and the invitation extended to Pakistan for his swearing-in ceremony as Prime Minister. He highlighted this diplomatic gesture as a testament to India’s commitment to peace and harmony, as captured in the memoir of former President Shri Pranab Mukherjee. However, he noted that these efforts were met with hostility and betrayal.
Stressing on the unifying power of sports, Shri Modi said that they connect people on a deeper level and energize the world. He stated, “Sports play a major role in human evolution. They’re not just games; they bring people together across nations.” He noted that while he is not an expert in sports techniques, results often speak for themselves, as seen in a recent cricket match between India and Pakistan. The Prime Minister also highlighted India’s strong football culture, noting the impressive performance of the women’s football team and the progress of the men’s team. Reflecting on the past, he remarked that for the 1980s generation, Maradona was a true hero, while today’s generation immediately mentions Messi. Shri Modi shared a memorable visit to Shahdol, a tribal district in Madhya Pradesh, where he encountered a community deeply dedicated to football. He recounted meeting young players who proudly referred to their village as “mini Brazil,” a name earned through four generations of football tradition and nearly 80 national-level players. He noted that their annual football matches attract 20,000 to 25,000 spectators from nearby villages. He expressed optimism about the growing passion for football in India, stating that it not only fuels enthusiasm but also builds true team spirit.
On being asked about the President of the USA, H.E. Mr. Donald Trump, the Prime Minister reminisced about a memorable event, the "Howdy Modi" rally in Houston, where he and President Trump addressed a packed stadium. He remarked on President Trump’s humility, noting how he sat in the audience during Modi’s speech and later agreed to walk around the stadium with him, showcasing mutual trust and a strong bond. He highlighted President Trump’s courage and decision-making, recalling his resilience even after being shot during a campaign. Shri Modi reflected on his first visit to the White House, where President Trump broke formal protocols to personally give him a tour. He mentioned Trump's deep respect for American history, as he shared details about past Presidents and significant moments without notes or assistance. He emphasized the strong trust and communication between them, which remained unshaken even during Trump’s absence from office. Remarking on President Trump’s graciousness in calling him a great negotiator, attributing it to Trump’s humility, the Prime Minister stated that his negotiation approach always prioritizes India’s interests, advocating positively without causing offense. He emphasized that his nation is his high command, and he honors the responsibility entrusted to him by the people of India. Highlighting his productive meetings with individuals like Elon Musk, Tulsi Gabbard, Vivek Ramaswamy, and JD Vance during his recent visit to the United States, Shri Modi spoke of the warm, family-like atmosphere and shared his long-standing acquaintance with Elon Musk. He expressed happiness over Musk’s excitement about the DOGE mission and drew parallels to his own efforts to eliminate inefficiencies and harmful practices in governance since taking office in 2014. Prime Minister shared examples of governance reforms, including the removal of 10 crore fake or duplicate names from welfare schemes, saving massive amounts of money. He introduced direct benefit transfers to ensure transparency and eliminate middlemen, saving nearly three lakh crore rupees. He also launched the GeM portal for government purchases, reducing costs and improving quality. Additionally, he eliminated 40,000 unnecessary compliances and removed 1,500 outdated laws to streamline governance. He added that these bold changes have made India a topic of global discussion, just as innovative missions like DOGE capture worldwide attention.
On being asked about the bilateral relations with India and China, the Prime Minister emphasised their shared history of learning from each other and contributing to global good, highlighting that at one point, India and China together accounted for over 50% of the world’s GDP, showcasing their massive contributions. He noted the deep cultural connections, including the profound influence of Buddhism in China, which originated in India. Shri Modi stressed the importance of maintaining and strengthening the relationship between the two nations. He acknowledged that differences are natural between neighbors but stressed the need to prevent these differences from escalating into disputes. “Dialogue is the key to building a stable and cooperative relationship that benefits both nations”, he added. Addressing the ongoing border disputes, Prime Minister acknowledged the tensions that arose in 2020 but noted that his recent meeting with President Xi has led to a return to normalcy at the border. He highlighted efforts to restore conditions to pre-2020 levels and expressed optimism that trust, enthusiasm, and energy would gradually return. He emphasized that cooperation between India and China is essential for global stability and prosperity, advocating for healthy competition rather than conflict.
On global tensions, the Prime Minister reflected on the lessons from COVID-19, which exposed the limitations of every nation and underscored the need for unity. He remarked that instead of moving toward peace, the world has become more fragmented, leading to uncertainty and worsening conflicts. He highlighted the irrelevance of international organizations like the UN due to a lack of reforms and the disregard for international laws. Shri Modi called for a shift from conflict to cooperation, advocating for a development-driven approach as the way forward. He reiterated that expansionism will not work in an interconnected and interdependent world, emphasizing the need for nations to support one another. He expressed hope for the restoration of peace, noting the deep concern shared by global forums over ongoing conflicts.
On the topic of 2002 Gujarat riots, Shri Modi provided a detailed account of the volatile atmosphere leading up to it, highlighting a series of global and national crises, including the Kandahar hijacking, the Red Fort attack, and the 9/11 terror attacks. He remarked on the tense environment and the challenges he faced as a newly appointed Chief Minister, including overseeing rehabilitation after a devastating earthquake and managing the aftermath of the tragic Godhra incident. The Prime Minister addressed misconceptions about the 2002 riots, noting that Gujarat had a long history of communal violence before his tenure. He emphasized that the judiciary thoroughly investigated the matter and found him completely innocent. He highlighted that Gujarat has remained peaceful for 22 years since 2002, attributing this to a governance approach focused on development for all and trust from all. Talking about criticism, Shri Modi stated, “Criticism is the soul of democracy”, emphasising the importance of genuine, well-informed criticism, which he believes leads to better policy making. However, he expressed concern over the prevalence of baseless allegations, which he distinguished from constructive criticism. He remarked, “Allegations benefit no one; they just cause unnecessary conflicts.” The Prime Minister shared his perspective on journalism, advocating for a balanced approach. He recounted an analogy he once shared, comparing journalism to a bee that collects nectar and spreads sweetness but can also sting powerfully when necessary. He expressed disappointment over selective interpretations of his analogy, emphasizing the need for journalism to focus on truth and constructive impact rather than sensationalism.
Discussing his extensive experience in politics, highlighting his early focus on organizational work, managing elections, and strategizing campaigns, Shri Modi stated that for 24 years, the people of Gujarat and India have placed their trust in him, and he remains committed to honoring this sacred duty with unwavering dedication. He emphasized his government’s commitment to ensuring welfare schemes reach every citizen without discrimination based on caste, creed, faith, wealth, or ideology. He remarked that fostering trust is the cornerstone of his governance model, ensuring that even those not directly benefiting from schemes feel included and assured of future opportunities. “Our governance is rooted in the people, not the polls, and is dedicated to the well-being of citizens and the nation”, said the Prime Minister, sharing his perspective of revering the nation and its people as manifestations of the Divine, likening his role to that of a devoted priest serving the people. He emphasized his lack of conflicts of interest, noting that he has no friends or relatives who stand to gain from his position, which resonates with the common man and builds trust. The Prime Minister expressed pride in belonging to the world’s largest political party, which he credited to the tireless efforts of millions of dedicated volunteers. He remarked that these volunteers, devoted to the welfare of India and its citizens, have no personal stakes in politics and are widely recognized for their selfless service. He highlighted that this trust in his party is reflected in election results, which he attributes to the blessings of the people.
Further talking about the incredible logistics of conducting elections in India, citing the 2024 general elections as an example, Shri Modi highlighted that there were 98 crore registered voters, surpassing the population of North America and the European Union combined. Out of these, 64.6 crore voters braved intense heat to cast their votes, he added. He noted that India had over one million polling booths and more than 2,500 registered political parties, showcasing the scale of its democracy. He emphasized that even the remotest villages had polling stations, with helicopters used to transport voting machines to inaccessible areas. He shared anecdotes, such as a polling booth set up in Gujarat’s Gir Forest for a single voter, underscoring India’s commitment to democracy. The Prime Minister praised the Election Commission of India for setting a global benchmark in conducting free and fair elections. He remarked that the management of Indian elections should be studied as a case study by top universities worldwide, given the immense depth of political awareness and logistical excellence involved.
Reflecting on his leadership, Shri Modi stated that he identifies himself as a “prime servant” rather than a Prime Minister, with service as the guiding principle of his work ethic. He emphasized that his focus is on productivity and bringing positive change to people’s lives, rather than seeking power. He remarked, “I entered politics not to play power games, but to serve.”
Addressing the notion of loneliness, the Prime Minister shared that he never experiences it, as he believes in the philosophy of “one plus one,” representing himself and the Almighty. He remarked that serving the nation and its people is akin to serving the divine. During the pandemic, he stayed engaged by designing a governance model through videoconferencing and personally connecting with party volunteers aged 70 and above, inquiring about their well-being and reliving old memories, he added.
On being asked the secret about hard work, Shri Modi remarked that his motivation comes from observing the hard work of people around him, including farmers, soldiers, laborers, and mothers who tirelessly dedicate themselves to their families and communities. He stated, “How can I sleep? How can I relax? The motivation is right in front of my eyes.” He emphasized that the responsibilities entrusted to him by his fellow citizens push him to give his absolute best. He recalled the promises he made during his 2014 campaign: to never fall behind in hard work for the country, to never act with bad intentions, and to never do anything for personal gain. He affirmed that he has upheld these standards throughout his 24 years as head of government. Prime Minister highlighted that his inspiration comes from serving 140 crore people, understanding their aspirations, and addressing their needs. He remarked, “I am always determined to do as much as I can, work as hard as possible. Even today, my energy remains just as strong.”
Expressing his deep respect for Srinivasa Ramanujan, widely regarded as one of the greatest mathematicians of all time, Shri Modi remarked that Ramanujan’s life and work exemplify the profound connection between science and spirituality. He highlighted Ramanujan’s belief that his mathematical ideas were inspired by the goddess he worshiped, emphasizing that such ideas emerge from spiritual discipline. He stated, “Discipline is more than just hard work; it means fully devoting yourself to a task and completely immersing yourself into it so much that you become one with your work.” The Prime Minister underscored the importance of being open to diverse sources of knowledge, noting that this openness fosters the emergence of new ideas. He emphasized the distinction between information and knowledge, stating, “Some people mistakenly confuse information with knowledge. Knowledge is something deeper; it gradually evolves through processing, reflection, and understanding.” He highlighted the need to recognize this difference in order to handle both effectively.
Discussing the factors influencing his decision-making, Shri Modi highlighted his extensive travel across 85-90% of India’s districts before his current role. He emphasized that these experiences provided him with firsthand knowledge of grassroots realities. He stated, “I carry no baggage that weighs me down or forces me to act a certain way.” He shared that his guiding principle is “My country first,” and he draws inspiration from Mahatma Gandhi’s wisdom of considering the poorest person’s face when making decisions. The Prime Minister highlighted his well-connected administration, noting that his numerous and active information channels provide him with diverse perspectives. He remarked, “When someone comes to brief me, that’s not my only source of information.” He also emphasized maintaining a learner’s mindset, asking questions like a student and playing devil’s advocate to analyze issues from multiple angles. Shri Modi shared his decision-making process during the COVID-19 crisis, where he resisted pressure to follow global economic theories blindly. He stated, “I wouldn’t let the poor sleep hungry. I wouldn’t allow social tensions to arise over basic daily needs.” He emphasized that his approach, rooted in patience and discipline, helped India avoid severe inflation and emerge as one of the fastest-growing major economies in the world. The Prime Minister highlighted his risk-taking capacity, stating, “If something is right for my country, for the people, I’m always prepared to take the risk.” He emphasized taking ownership of his decisions, remarking, “If something goes wrong, I don’t shift blame to others. I stand up, take responsibility, and own the outcome.” He noted that this approach fosters deep commitment within his team and builds trust among citizens. “I can make mistakes, but I won’t act with bad intentions”, he added, emphasising that society accepts him for his honest intentions, even if outcomes do not always go as planned.
“Artificial Intelligence (AI) development is fundamentally a collaborative effort, no nation can develop AI entirely on its own”, emphasised Shri Modi when asked about the role of India in promoting AI. He stated, “No matter what the world does with AI, it will remain incomplete without India.” He highlighted India’s active work on AI-driven applications for specific use cases and its unique marketplace-based model to ensure broad accessibility. He noted that India’s vast talent pool is its greatest strength, remarking, “Artificial intelligence is fundamentally powered, shaped, and guided by human intelligence, and that real intelligence exists abundantly in India’s youth.” The Prime Minister shared an example of India’s rapid progress in 5G rollout, which surpassed global expectations. He highlighted the cost-effectiveness of India’s space missions, such as Chandrayaan, which cost less than a Hollywood blockbuster, showcasing India’s efficiency and innovation. He emphasized that these achievements generate global respect for Indian talent and reflect India’s civilizational ethos. Shri Modi also reflected on the success of Indian-origin leaders in global tech, attributing it to India’s cultural values of dedication, ethics, and collaboration. He remarked, “People raised in India, especially those from joint families and open societies, find it easier to lead complex tasks and large teams effectively.” He highlighted the problem-solving abilities and analytical thinking of Indian professionals, which make them globally competitive. Addressing concerns about AI replacing humans, the Prime Minister remarked that technology has always advanced alongside humanity, with humans adapting and staying a step ahead. He stated, “Human imagination is the fuel. AI can create many things based on that, but no technology can ever replace the boundless creativity and imagination of the human mind.” He emphasized that AI challenges humans to reflect on what it truly means to be human, highlighting the innate human ability to care for one another, which AI cannot replicate.
Touching upon the topic of Education, Exams, and Student Success, Shri Modi said that the societal mindset places undue pressure on students, with schools and families often measuring success by rankings. He emphasized that this mentality has led children to believe their entire lives depend on 10th and 12th-grade exams. He highlighted the significant changes introduced in India’s new education policy to address these issues and shared his commitment to easing students’ burdens through initiatives like Pariksha Pe Charcha. The Prime Minister emphasized that exams should not be the sole measure of a person’s potential, stating, “Many people may not score high academically, yet can hit a century in cricket because that’s where their true strength lies.” He shared anecdotes from his school days, highlighting innovative teaching methods that made learning enjoyable and effective. He noted that such techniques have been incorporated into the new education policy. Shri Modi advised students to perform every task with dedication and sincerity, emphasizing that enhanced skills and capabilities open doors to success. He encouraged young people not to feel discouraged, stating, “There’s certainly some task out there destined just for you. Focus on enhancing your skills, and opportunities will come.” He highlighted the importance of connecting one’s life to a greater purpose, which brings inspiration and meaning. Addressing stress and difficulties, the Prime Minister urged parents to stop using their children as status symbols and to understand that life is not just about exams. He advised students to prepare well, trust their abilities, and approach exams with confidence. He emphasized the importance of systematic time management and regular practice to overcome challenges during exams. He reaffirmed his belief in every individual’s unique capabilities, encouraging students to maintain trust in themselves and their abilities to succeed.
Prime Minister also shared his approach to learning, emphasizing the importance of being fully present in the moment. He remarked, “Whenever I meet someone, I am fully present in the moment. This complete focus allows me to grasp new concepts quickly.” He encouraged others to embrace this habit, stating that it sharpens the mind and improves learning ability. He highlighted the value of practice, remarking, “You cannot master driving merely by reading the life stories of great drivers. You must get behind the wheel and take the road yourself.” Shri Modi reflected on the certainty of death, emphasizing the importance of embracing life, enriching it with purpose, and letting go of the fear of death, as it is inevitable. He remarked, “Commit to enriching, refining, and elevating your life so you can live fully and with a purpose before death comes knocking.”
Prime Minister expressed his optimism about the future, stating that pessimism and negativity are not part of his mindset. He highlighted humanity’s resilience in overcoming crises and embracing change throughout history. He remarked, “In every era, it is in human nature to adapt to the ever-flowing current of change.” He emphasized the potential for extraordinary breakthroughs when people break free from outdated thinking patterns and embrace transformation.
Speaking on the topics of Spirituality, Meditation, and Universal Well-Being, Shri Modi highlighted the significance of the Gayatri Mantra, describing it as a powerful tool for spiritual enlightenment dedicated to the radiant power of the sun. He remarked that many Hindu mantras are deeply intertwined with science and nature, bringing profound and lasting benefits when chanted daily. The Prime Minister emphasised that meditation was about freeing oneself from distractions and being present in the moment. He recounted an experience from his time in the Himalayas, where a sage taught him to focus on the rhythmic sound of water droplets falling onto a bowl. He described this practice as “divine resonance,” which helped him develop concentration and evolve into meditation. Reflecting on Hindu philosophy, Shri Modi quoted mantras emphasizing the interconnectedness of life and the importance of universal well-being. He remarked, “Hindus never focus solely on individual well-being. We wish for the well-being and prosperity of all.” He highlighted that every Hindu mantra concludes with the invocation of peace, symbolizing the essence of life and the spiritual practices of sages. The Prime Minister concluded by expressing gratitude for the opportunity to share his thoughts, noting that the conversation allowed him to explore and articulate ideas he had long kept within himself.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পোদ কাষ্ট অমদা লেক্স ফ্রিদমেনগা ৱারি শানখ্রে
ভারত্ত, লাইনিংগী চৎনবীশিংগা নোংমগী পুন্সিগা অচেৎপা মরী লৈনৈ: প্রধান মন্ত্রী
চারা হেনবনা ৱাখল খনবগী থবকশিং ফগৎহল্লি, অনৌবা মীৎয়েং লৈহল্লি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুক্নিং থৌগৎলি: প্রধান মন্ত্রী
শিংনবশিং অসি পুন্সিগী শরুক অমনি অদুবু কনাগুম্বা অমগী পান্দম ওইরোইদবনি: প্রধান মন্ত্রী
নিংতম লান্মী কয়ানা অকনবা ইথিলশিং পীরবশু, অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবা মীয়ামগী খোঙজং অমা লুচিংদুংনা মহাত্মা গান্ধীনা লৈবাক অসি মিকপ থোকহনখি: প্রধান মন্ত্রী
ৱাই শীৎপা মীওইশিংদগী হৌরগা ওজাশিং, ফিশাবশিং অমসুং সেবারি ফাওবা য়াওনা মীওই খুদিংমক শরুক য়াহনবা ঙম্বা গান্ধীজিগী থৌনা অসি শিংথানিঙাইনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐনা মালেমগী লুচিংবা অমগা খুৎ শোক্নবা মতমদা, মদু মোদীগা শোক্নবা নত্তে, ভারতমচা করোর ১৪০ গা শোক্নবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না শান্তিগী ৱারি শারকপদা মালেম্না ভারতকী ৱা তারি, মসি ঐখোয়গী মপাঙ্গল কল্লবা নাৎ অমসুং পুৱারিনা শৌগৎপদগী ওইহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাকশিংগী মীয়াম পুনশিন্দুনা অমসুং হেন্না মরা তানা মখোয় শম্নহন্দুনা শান্নবনা মালেমগী মপাঙ্গল হাপ্লে: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী তংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবগীদমক ভারত অমসুং চাইনা মতেং পাংনবা তঙাইফদে: প্রধান মন্ত্রী
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শেমগৎপা অসি অপুনবা থবক অমনি, লৈবাক অমতনা মসি মশাগী ওইনা শেমগৎপা ঙম্লোই: প্রধান মন্ত্রী
মীওইবগী ৱাখলনা শাগৎপদা য়ুম্ফম ওইরগা এ.আইনা পোৎশক কয়া শেম্বা ঙমগনি, অদুবু মীওইবগী ৱাখলগী মপান নাইদ্রবা হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং ৱাখলনা শাগৎপগী মহুৎ তেক্নোলোজি অমতনা মহুৎশীনবা ঙম্লোই: প্রধান মন্ত্রী
ঐগী লৈবাক্কীদমক থবক কন্না শুবদা ঐ কৈদৌঙৈদা মনিংদা লৈহৌরোই, কৈদৌঙৈদা ফত্তবা ৱাখলশিংগা লোয়ননা থবক তৌদে অমসুং লনাই য়াইফনবা কৈদৌঙৈদা থবক তৌদে: প্রধান মন্ত্রী
16 MAR 2025 10:03PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লেক্স ফ্রিদমেনগা লোয়ননা পোদ কাষ্ট অমদা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা ৱারি শানখ্রে। ইচম চম্না ৱারি শানবা অমদা, করিগীদমক মহাক্না চারা হেল্লিবনো অমসুং কমদৌনা চারা হেনবগে হায়বগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রী ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা চারা হেনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা লেক্স ফ্রেদমেন থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্ত, লাইনিংগী চৎনবীশিংগা নোংমগী পুন্সিগা অচেৎপা মরী লৈনৈ। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা হায়বগুম্না, হিন্দু লাইনিং অসি ইচম চম্বা লাইশোন তিনশোনগী থৌরমশিং খক নত্তে, মসি পুন্সি লমজিংবা ৱাঙুলোন অমনি। চারা হেনবা অসি থকশি-খাসি লৈনবা অমসুং নুঙ অমসুং পান অনিম খল চানা থম্নবা খুৎলায় অমনি। চারা হেনবনা মীৎশিং-নাশিংবা হেনগৎহল্লি। চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা, কনাগুম্বা অমনা য়াম্না কুপ্পা মনমশিং ফাওবা নম্বা ঙম্মী। চারা হেনবনা ৱাখল খনবগী থবকশিং ফগৎহল্লি, অনৌবা মীৎয়েং লৈহল্লি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুক্নিং থৌগৎলি। চারা হেনবা অসি শুপ্নগী চাক চাদবা অদু খক নত্তে, মসিদা থৌরাং তৌবা অমসুং হু লৌথোক্নবগী সাইন্তিফিক ওইবা থৌরাং অমা য়াওরি। নুমিৎ কয়ানগী মমাঙদগী অয়ুর্বেদা অমসুং য়োগ পাংথোক্তুনা চারা হেন্নবগীদমক মহাক্না মহাক্কী হকচাং থৌরাং তৌই অমসুং চারা হেল্লিঙৈদা মহি-মনাই শীজিন্নবা অসি য়াম্না মরুওই। চারা হেনবা হেক হৌখিবগা, মসি মহাক্না কৎথোকপা অমসুং ইশানা ইশাবু থকশি-খাসি লৈহন্নবা থবক অমনি হায়না লৌই অমসুং পুক্নিং ৱাখল চঙনা থবক তৌবা হেনগৎহল্লি। মহাক্না স্কুল কারিঙৈদা মহাত্মা গান্ধীনা ইথিল পীদুনা খোঙজং অমা হৌদোক্তুনা, মহাক্না চারা হেনবা হৌখিবগী ৱারি অমা প্রধান মন্ত্রীনা লিখি। মহাক্না অহানবা ওইনা চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা পাঙ্গল কনখৎলকপা অমসুং লৌশিং হেনগৎলকপা অমা মহাক্না ফাওখি, চারা হেনবগী কান্নবা মহাক খঙবা ঙমখি। চারা হেনবনা মহাক শোন্থহন্দে; মদুগী মহুত্ত, মসিনা মহাক কান্নবা হেন্না ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মহাক্না চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা, মহাক্কী ৱাখল হেন্না মনিং তমখি অমসুং অফবা ৱাখল খনখি অমসুং মসি মশামক মশক খঙজনবগী অফবা থবক ওইখি।
চারা হেন্দুনা অমসুং করিগুম্বদা নুমিৎ ৯ নি ফাওবা চারা হেন্দুনা, মালেমগী ফম্বাক্ত লুচিংবা অমা ওইনা কমদৌনা মহাক্কী থৌদাং পাংথোকপগে হায়না হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশানা চাবা তুম্বা হন্থরকপা মতম নোংজু থা লাকপা মনুংদা থায়নদগী হৌনা ভারত্ত চতুর্মাস পাংথোকই। মতম অসিগী মনুংদা, ভারতমচা অয়াম্বনা নোংমদা চাক্লেন অমা খক চাই। মহাক্কী ওইনা, মসিগী চৎনবী অসি ইঙা থা তঙ্খায় চল্লকপদগী হৌরগা দিৱালি মতুং ফাওবা, থা অহুমদগী থা মরি অমসুং থাখায় ফাওবা পাংথোকই। সেপ্তেম্বর নত্ত্রগা ওক্তোবরদা নবরাত্রি কুহ্মৈ মনুংদা, পাঙ্গল, কৎথোকপা অমসুং পুক্নিং ইহুল লাকশিন্নবা থৌরমশিং পাংথোকই, নুমিৎ ৯ নি মহাক চাক চাদে অমসুং ঈশিং অশাবা খক থকই। মার্চ নত্ত্রগা এপ্রিলদা চাইত্রা নবরাত্রি মনুংদা, মহাক্না নুমিৎ ৯ নি নোংমদা অকক্নবা উহৈ অমা খক চাদুনা অঙকপা চারা হেনবগী থৌরম পাংথোকই। খুদম ওইনা, করিগুম্বা মহাক্না অৱাথবী খল্লবদি, চারা হেল্লিঙৈ মনুংদা মহাক অৱাথবী খক চাগনি। হায়রিবা চারা হেনবগী থবকশিং অসিনা মহাক্কী পুন্সিদা পুক্নিং ৱাখল চেৎশীনহল্লি অমসুং মসি চহি ৫০ দগী ৫৫ ফাওবা পাংথোক্তুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী চারা হেনবগী থবকশিং অসি অহানবদা লনাই ওইরমখি অমসুং মীয়াম খঙলমদে। অদুবু, মহাক চীফ মিনিস্তর অমসুং প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা থবকশিং অদু মীয়াম্না খঙনরকখি, মীয়ামগী য়াইফনাব মহাক্কী পুন্সি কৎথোকপগা লোয়ননা, চারা হেনবা অসিনা অতোপ্পশিং কান্নবা পীগদবা মরম্না হৌজিক মহাক্কী থবকশিং মীয়ামদা খঙহনবদা মহাক চিঙনবা লৈতে। মহাক্না চারা হেল্লিঙৈদা হ্বাইত হাওসতা য়ু.এস.এগী হান্নগী রাস্ত্রপতি বরাক ওবামাগা উনখিবগী থৌদোক অমা মহাক্না নিংশিংখি।
মহাক্কী পুন্সিগী অঙাং ওইরিঙৈ মতমগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক অৱাং থংবা গুজরাতকী মেহসানা জিলাগী ভাদনগরদা পোকখি। ভাদনগর অসি চাইনাগী মাইচৌ হুয়েন শাংগুম্বা মীওইশিংগী পুক্নিং চিংশিনখিবা বুদ্ধ লাইনিংগী মরমদা তম্নবা অচৌবা মফম অমনি। সহর অসি ১৪০০গী মতমদা মশক থোকপা বুদ্ধ লাইনিংগী মরমদা তম্নবা অচৌবা মফম অমা ওইখি, মহাক্কী খুঙ্গং অসি বুদ্ধিষ্ট, জেন অমসুং হিন্দুশিং নুংশিন্না হিংমিন্নবগী অঙকপা মফম অমনি। পুৱারি অসি লাইরিক খক্তদা লৈতে, ভাদনগরগী নুঙ খুদিংমক অমসুং ফক্লাং খুদিংমক্না ৱারি অমা লিরি।
মহাক্না চীফ মিনিষ্টর ওইরিঙৈদা, পাক-চাউনা লৈনুং তৌথোকপগী প্রোজেক মহাক্না হৌদোক্তুনা চহি ২,৮০০ মমাঙগী খুদমশিং পুথোকখি অমসুং সহর অসি লেপ্তনা খুন্দা-লৈতারকপগী খুদম পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মদুদা ফংখিবশিং অদুদগী ভাদনগরদা মালেমগী থাক্কী ম্যুজিয়ম অমা লিংখৎতুনা হৌজিক আর্কিওলোজি মহৈরোয়শিংগী অচৌবা লাইরিক তম্ফম অমা ওইরে। অসিগুম্বা পুৱারিগী মরুওইরবা মফম অমদা পোকপগীদমক মহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং মসি মহাক্কী লাইবক ফবনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈ পুন্সি, থোঙনাও পান্দবা অপীকপা য়ুম অমদা লৈরকখিবা মহাক্কী ইমুংগী পুন্সি, মহাক্না য়াম্না লায়রবা হৌরকখিবা অদুশু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
অদুবু, মহাক্না হায়খি মখোয় কৈদৌঙৈদা লায়রবগী পোৎলুম মশক খঙলকখিদে। মহাক্কী অপোকপা থকশি-খাসি য়াম্না লৈবা অমসুং থবক শুবা কনবা মীওই অমনি অমসুং মতম চানা থবক তৌবগীদমক মহাক মীয়াম্না খঙনে। মহাক্কী মমাগী থবক শুবা নোম্বা কনবা অমসুং অতোপ্পশিংগী সেবা তৌবগী মহাক্কী ৱাখল্লোন অদুনা মঙোন্দা মীনুংশি খঙবা অমসুং থবক তৌনবগী ৱাখল্লোন অমা পোকহনখি। অয়ুক অঙনবদা মহাক্কী মমানা অঙাংশিং মহৌশাগী অনা-লায়েংগী থবকশিংনা লায়েংবা, মখোয়গী য়ুমদা অঙাংশিং পুনবা অমসুং হায়রিবা থবকশিং অদুনা মহাক্কী পুন্সি শেম্লকপা অমসুং গুনশিং চেনহল্লকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না চীফ মিনিষ্টর ওইনা ৱাশক লৌবা মতমদা মীয়ামদা মহাক্কী মরমদা খঙহন্দুনা মেদিয়ানা পাউ লৌবদগী মহাক্কী রাজনিতিগী খোঙচৎ চম্না হৌরকখি। মহাক্না পুন্সিদা থেংনখিবশিং অদু, লাইবক ফবা নত্ত্রগা লাইবক থিবা ওইনা উরবশু, হৌজিক মহাক্কী মীয়াম্না খঙনরবা পুন্সি ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নহারোলশিং খাংবা কনগদবনি অমসুং মশানা মশাবু থাজবা থমগদবনি অমসুং শিংনবশিং অসি পুন্সিগী শরুক অমনি অদুবু কনাগুম্বা অমগী পান্দম ওইরোইদবনি। খুদোংচাদবশিং অসি খাংবা কনবগী চাংয়েংশিংনি, হায়বদি মখোয় মাইথিবা পীবগী মথক্ত লনাই মীওইশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবনি, থেংনরিবা অৱাবা খুদিংমক চাউখৎনবা অমসুং ফগৎনবা খুদোংচাবা অমনি। পুন্সিদা অশম্বা লম্বী অমতা লৈতে, “অশম্বা লম্বীনা অদোম শমদৎকনি” হায়না ত্রেকশিং লান্দনবা রেলৱে স্তেসনশিংদা সাইনশিং থেৎলিবা অদুগী ৱারি অমা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মাইপাক্না খাংবা কনবা য়াম্না মরুওই। দাইত্ব খুদিংমক থম্মোয় শেংনা পাংথোকপা অমসুং পামজবগা লোয়ননা পুন্সি হিংবা অমসুং পুন্সিগী খোঙচৎ মপুংফানবা হোৎনবা দরকার ওই। মরাং কাইনা লৈবা খক্তনা মাইপাকপা ঙম্লোই, লন-থুম লৈবশিংনা মখা তানা চাউখৎকদবনি অমসুং খুন্নাইগী থবক তৌগদবনি, লনাই ওইনা চাউখৎপা অসি পুন্সি চুপ্পা তঙাইফদবা অমা ওইবনা কৈদৌঙৈদা তম্বা লেপ্তবা অসি য়াম্না মরুওই। মহাক্কী মপাগী চাগী দুকান্দা ৱারি শানবদগী মহাক মশামক তমখি অমসুং মসিনা মঙোন্দা লেপ্তনা তম্বা অমসুং ইশানা ইশাবু ফগৎহনবগী গুনশিং মঙোন্দা তম্বীখি। মীওই কয়া অচৌবা পান্দমশিং থমখি অমসুং করিগুম্বা ফংদ্রবদি মখোয় নিংবা কায়খি। করিগুম্বা ওইনবা ওইনবগী মহুত্ত করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা হোৎনগদবনি, মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা মখা তানা অচেৎপা ফিরেপ লৌবা অমসুং পান্দমশিং ফংনবা মাইকৈদা চঙশিনবা ঙমহনগনি। কনাগুম্বশিংনা ফংবগী মহুত্ত পীথোকপা মীওইশিংনা অশেংবা অপেনবা ফংগনি অমসুং থবক তৌবদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎনবা নহারোলশিংনা হোৎনগদবনি।
হিমালায়দা মহাক্কী খোঙচৎকী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক অপীকপা সহর অমদগী হৌরকপনি। মহাক য়াম্না তোইনা লৈকায়গী লাইব্রেরিদা চৎখি অমসুং শ্বামী বিবেকানন্দা অমসুং ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগুম্বগী মরমদা ইবা লাইরিকশিংনা ইথিল পীখি। মখোয়গুম্না মহাক্কী পুন্সি শেম্নবা ইখৌ লাংবা অমা ফাওরকখি, মসিদগী মহাক্কী হকচাংগী পাঙ্গলগী খাংবা ঙম্বগী পনখৈ চাংয়েং তৌবা হৌরকখি, মহাক্কী খাংবা ঙম্বা চাংয়েং তৌনবা মহাক অইংবদা মপান্দা তুমখি। বিবেকানন্দনা মহাক্কী অনাবা মমাগীদমক মতেং দরকার ওইরবশু, ধ্যান তৌরিঙৈ মনুংদা মহাক্না ইমা কালিদা করিগুম্বা অমতা নিজখিদবা বিবেকানন্দগী ৱারি অদুনা মহাক্কী মফমদা ইথিল পীখি অমসুং অশেংবা অপেনবা অসি পীথোকপা অমসুং মীয়ামগী থবক তৌবদগী ফংই হায়বা ইথিল অমা মহাক্না ফংখি। ঙল্লিঙৈদগী হৌনা অধ্যাতিক্কী থবকশিংদা মহাক্না পামজরকপা অদু উৎলদুনা, ইমুংগী লুহোংবা অমদা সাধু অমগী সেবা তৌনবা মহাক্না লৈহৌবগী থৌদোক অমা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী খুঙ্গংদা লান্মীশিং উবদা লৈবাক্কী থবক তৌনবা মঙোন্দা ইথিল পীখি, অদুবু মতম অদুদা মহাক্কী অচুম্বা লম্বী অমা লৈখিদে। মহাক্না পুন্সিগী ৱাহন্থোক খঙনবা কন্না হোৎনখি অমসুং পুন্সি মশক খঙনবা মহাক্কী খোঙচৎ হৌখি। শ্বামী অত্মাস্থানন্দজিগুম্বা সাধুশিংগা উনবদগী খুন্নাইগী থবক তৌবগী মরুওইবগী মতাংদা মহাক লমজিংখি। মহাক্না মিসনদা লৈরিঙৈ মনুংদা, মহাকপু শক্নাইরবা সাধু কয়ানা নুংশিখি অমসুং থৌজাল পীখি। মহাক্না হিমালায়দা লৈরিঙৈদা চিক্না লৈখি অমসুং সাধু কয়াগা থেংনবদগী মহাক্কী নুঙগী মপাঙ্গল মশক খঙবা অমসুং পুন্সি শেম্বদা মতেং পাংখি। মহাক্কী ফিবম ফগৎলকপদা ধ্যান তৌবা, মীয়ামগী থবক তৌবা অমসুং কৎথোকপনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। রামকৃষ্ণ মিসন্দা শ্বামী অত্মাস্থানন্দজিগা লোয়নবদগী মীয়াম্না থবক তৌবা পুন্সি অমদা হিংনবা মহাক্না ৱারেপ অমা লৌখি। অতোপ্পশিংনা মহাক চীফ মিনিষ্টর নত্ত্রগা প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা উরমগনি, অদুবু মহাক্কী নুংগী অশেংবা পান্দমদি মীয়ামগী থবক তৌবনি। মহাক্কী মফমদা সাধু অমা অমসুং লুচিংবা অমগী মরক্ত খেন্নবা লৈতে, মখোয় অনিমক্না চপ মান্নবা গুনশিংদা লমজিংলি। থবক অমসুং ফিজোলগুম্বা মপান থোংগী পোৎশকশিং অহোংবা লাকপা য়াই, অদুবু মীয়াম থবক তৌনবা মহাক্কী কৎথোকপদি লেংদনা লৈগনি। চপ মান্নবা ইং তপ্পা, অচেৎপা ফিরেপ অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা থৌদাং খুদিংমক মহাক্না পাংথোক্লি।
মহাক্কী পুন্সিগী অঙনবা শরুক্ত আর.এস.এসনা ইথিল পীখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তম্বৌরিন অমগা লোয়ননা মহাক্কী খুঙ্গংদা লাকখিবা মনকোসি কৌবা মীওই অমনা শকখিবা লৈবাক নিংবা ঈশৈশিংনা মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা অঙকপা ফাওহনখি। হায়রিবা ঈশৈশিং অদুনা মহাক্না ইথিল য়াম্না পীখি অমসুং আর.এস.এস য়াওবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। লাইরিক তম্বা নত্ত্রগা শাজেল তৌবদা লৈবাক্কী মতেং পাংনবা পান্দম অমগা লোয়ননা থবক তৌনবগী মরুওইবা গুনশিং আর.এস.এসনা মঙোন্দা চেনহলখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীয়ামগী থবক তৌবা অসি ঈশ্বরগী সেবা তৌবগা মান্নৈ হায়বগা লোয়ননা, পুন্সিদা পান্দম অমগীদমক থবক তৌনবা আর.এস.এসনা নাখৈ শেংবা মাইকৈ অমা তাকখি। আর.এস.এস চহি ১০০ মপুংফাগদৌরে অমসুং মালেম শীনবা থুংনা মসিগী থৌমী মিল্লিয়ন কয়া লৈরি। আর.এস.এসনা ইথিল পীবা সেবা ভারতিগুম্বা থবকশিংনা সরকারগী মতেং য়াওদনা শ্লমশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা প্রোজেক ১,২৫,০০০ হেন্না পায়খৎলি। বনবাসি কলয়ান অশ্রামনা ত্রাইবেলশিংগী লমদা ওজা অমা লৈবা স্কুল ৭০,০০০ হেন্না লিংখৎলে অমসুং বিদ্যা ভারতিনা মহৈরোয় লাখ ৩০ রোমগী স্কুল ২৫,০০০ লিংখৎলে। আর.এস.এসনা লাইরিক তম্বা অমসুং গুনশিং মরুওইনা লৌরি অমসুং খুন্নাইদা পোৎলম অমা ওইদনবা মহৈরোয়শিং স্কিল কয়া তম্বীরে। লৈবাক শীনবা থুংনা মেম্বর মিল্লিয়ন কয়া লৈরিবা ইন্দিয়ান লেবর য়ুনিয়ন্না, মহৌশাগী শিন্মীশিংগী খোঙজংগা মানদবা মওংদা, “শিন্মীশিংনা মালেম অসি পুনশিল্লে” হায়বা পান্দমদা অঙকপা থবক অমা পায়খৎলে। আর.এস.এসতগী ফংলকখিবা পুন্সিগী গুনশিং অমসুং পান্দম অমসুং শ্বামী অত্মাস্থানন্দাগুম্বা সাধুশিংদী মহাক্না অধ্যাতিক্কী লমজিংবা ফংলকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা উৎখি। ভারতকী মতাংদা খন্নবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি নাৎকী মশক অমনি অমসুং চহি লিশিং কয়া শুরবা সভেত্য অমনি। ভারত্ত লোল অমসুং দাইলেক্ত ১০০ হেন্না লৈরি অমসুং মাইল ২০ খুদিংগী লোল, চৎনবীশিং, ইন্সাং মথেলশিং অমসুং ফিজেৎশিং লৈরি। খেন্নবা কয়া লৈজরবশু, অপুনবগী লংলা অমনা লৈবাক অসি অমতা ওইনা পুনশিল্লি। ভগবান রামগী রাৱিনা ভারত শীনবা থুংনা খোন্থাং য়ৈরি অমসুং গুজরাতকী রামভাইদগী তামিল নাদুগী রামাচন্দ্রন ফাওবা অমসুং মহারাষ্ট্রাগী রাম ভৌ ফাওবা লমদম খুদিংমক্ত ভাগবান রামগী মিংখৈনা ইথিল পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অঙকপা নাৎকী মরী অসিনা সভেত্য অমা ওইনা ভারত পুনশিল্লি। ঈরুজবা মতমদা মীয়াম্না ভারতকী তুরেলশিংগী মমিং শোল্লি, গঙ্গা, যমুনা, গোদাবরি, সরশ্বতি, নর্মাদা, সিন্ধু অমসুং কাভেরিগুম্বা তুরেলশিংগী মমিং শোল্লি। অপুনবগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী চৎনবীশিংদা চেৎনা মমি তারি অমসুং মসি পুৱারিগী লাতমশিং ওইনা মরুওইবা থৌরমশিং অমসুং লাইশোন-তিলশোলগী থৌরমশিংদা লৌবা ৱাশকশিংদা মমি তারে। জম্বুদ্বিপতগী হৌরগা ইমুং-মনুংগী লাই ফাওবদা, অসিগুম্বা থবকশিং অসিদা ভারতকী অরিবা লাইরিকশিংনা লমজিংলি অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি হৌজিক ফাওবা হিংলি অমসুং ভারত শীনবা থুংনা পাংথোক্নরি। নোংচুপলোমগী অমসুং মালেমগী নমুনাশিংনা লৈবাকশিং অসি লৈবাক ঙাকপগী সিস্তেমশিং ওইনা উরবশু, লৈবাক অসিগী নাৎকী মরীশিংদা ভারতকী অপুনবগী শক্তম লৈরি, নাৎকী চৎনবীশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী অপুনবা ঙাক-শেন্দুনা থম্লি। লাইফমশিংদা লাইখুরুম্বা চৎনবগী চৎনবী অসিনা ভারতকী অপুনবগী শক্তম লেংদনা লৈহল্লি, সঙ্করচার্য়ানা লাইফম মরি শেমগৎখি। ঙসি ফাওবা, মীওই মিল্লিয়ন কয়ানা লাইফমশিং কোইরি, রামেশ্বরমদগী কাসি ফাওবা অমসুং কাসিদগী রামেশ্বরম ফাওবা ঈশিং পুরক্লি। ভারতকী হিন্দু কেলেন্দরগী ইনাকখুনবা অসিদা লৈবাক অসিগী মখল কয়াগী চৎনবীশিংগী মমি তারি।
মহাত্মা গান্ধীগী থবকশিং অমসুং ভারতকী নিংতম ইহৌগী মতাংদা খন্নবদা, প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধীগুম্না, গুজরাতিনা মহাক্কী মমালোল ওইনা, মহাক গুজরাত্ত পোকখি। গান্ধীনা উকিল অমা ওইনা মপান লৈবাকশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংলবশু, থৌদাং অমসুং অমসুং ইমুং-মনুংগী অকনবা ৱাখল্লোন্না লমজিংখি। গান্ধীজিগী ফিদমশিং অমসুং থবকশিংনা ঙসি ফাওবা মখা তানা ভারতমচা খুদিংমক ইথিল পীরি। লু-নান্না লৈনবা গান্ধীজিনা পাউজেল শন্দোকখি অমসুং মহাক মশামক লু-নান্না হিংখি অমসুং মহাক্কা ৱারি শানবদা মসিনা মরুওইনা থমখি। চহি চা কয়া লোয়লম লৈঙাক্কী মখাদা লৈরক্লবশু লৈবাক শীনবা থুংনা নিংতমগী মৈরী চাক্লকখি। ভারতকী নিংতম্বা পুরক্নবগীদমক মিল্লিয়ন কয়া মখোয়গী থৱায়শিং কৎখি, কৈশুমশঙদা লেনখি অমসুং থৱায় থাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নিংতম লান্মী কয়ানা অকনবা ইথিলশিং পীরবশু, অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবা মীয়ামগী খোঙজং অমা লুচিংদুংনা মহাত্মা গান্ধীনা লৈবাক অসি মিকপ থোকহনখি। ৱাই শীৎপা মীওইশিংদগী হৌরগা ওজাশিং, ফিশাবশিং অমসুং সেবারি ফাওবা য়াওনা মীওই খুদিংমক শরুক য়াহনবা ঙম্বা গান্ধীজিগী থৌনা অসি শিংথানিঙাইনি। গান্ধীজিনা মীচম মীয়াম নিংতম্বগী লান্মীশিং ওন্থোকখি অমসুং বৃতিসনা মপুংফানা খঙবা ঙমদবা অশুক্কী মতিক চাউবা ইহৌ অমা ওইহনখি। থুম খুবাম অমনা য়াওল অমা ওইরক্তুনা দান্দি মার্চনা নিংতম ইহৌদা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
গান্ধীনা মহাক্কী খাদিগী ফিরোল শেৎলগা বুক্কিংহাম কোনুংদা নিংথৌ জর্জ উনখিবগী রাউন্দতেবল কনফরেন্সকী ৱারি অমা প্রধান মন্ত্রীনা লিখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, গান্ধীনা হায়খি মদুদি অদোমগী নিংথৌ অসি অনিমক শেৎপা কোন্নবা ফিরোলশিং শেৎলি। অমতা ওইনা পুনশিন্নবা গান্ধীনা লাউখিবা অমসুং মখা তানা খোন্থাং য়ৈখিবা মীয়ামগী মপাঙ্গল ইকায়খুম্নবা উৎখি। সরকারগী মখা পোনবগী মহুত্ত থবক খুদিংমক্ত মীচম মীয়াম শরুক য়াহনবা অমসুং খুন্নাইগী অওনবা হেন্না পুরক্নবা মহাক্না পায়খৎলিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধীগী থবকশিং চহি চা কয়া হিংখি, ঙসি ফাওবা মহাক্কী চনফম লৈরি। মহাক মশাগী থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী মপাঙ্গল অসি মহাক্কী মিংদা লৈতে, মসি ভারতমচা করোর ১৪০ অমসুং চহি লিশিং কয়াগী মুৎপা নাইদ্রবা নাৎনা ওইহনবনি। ঐনা মালেমগী লুচিংবা অমগা খুৎ শোক্নবা মতমদা, মদু মোদীগা শোক্নবা নত্তে, ভারতমচা করোর ১৪০ গা শোক্নবনি। ২০১৩ দা মহাক্কী দলগী প্রধান মন্ত্রীগী মীরেপ ওইনা মহাক লাউথোকপদা পাক-শন্না য়ানিংদবা ফোঙদোক্নরকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মপান লৈবাক্কী থৌশিল অমসুং মালেমগী রাজনিতিগী মরমদা কয়া য়াম্না খঙলবগে হায়না মরৈ য়েৎলিবশিংনা ৱাহং হংলকখি। মতম অদুদা মহাক্না পাউখুম পীখি, “ভারনা মশামক হন্থনা য়েংবা নত্ত্রগা কনাগুম্বা অমদা হনগৎনা য়েংবা অয়াবা পীদে। ভারতনা হৌজিক মহাক্কী মরুপশিংগা মীৎক মীৎক য়েংনরি”। মসিগী থাজবা অসি মহাক্কী মপান লৈবাক্কী থৌশিলগী মরুনি, মতম পুম্নমক্ত লৈবাক্কী থবক্না অহানবা ওইগনি। মালেম অসি ইমুং অমনি হায়বা পান্দমদা মালেমগী শান্তি অমসুং মচিন-মনাও ওইবগী খোল্লাউ মতম কয়াগী মমাঙদগী ভারতনা লাউদুনা লাক্লি। রিন্যুএবল ইনর্জিগীদমক “নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা” গী ৱাখল্লোন অমসুং মালেমগী অনা-লায়েংগীদমক “মালেম অমা, হকশেল অমা” অসিগুম্বা মালেমগী থবকশিংদা ভারতনা মতেং পাংলি। মালেমগী নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎহনবা অমসুং মালেমগী মীয়ামগীদমক অপুনবা থবকশিং পায়খৎপগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। “মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা” হায়বা পান্দমগা লোয়ননা ভারতনা জি-২০ মীফম য়ুম্বু ওইখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুৎপা নাইদ্রবা ভারতকী লৌশিং মালেমদা শরুক য়াবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঙসিগী মালেম অসি অমগা অমগা শম্নরে, লৈবাক অমতা নাইতোম হিংবা ঙম্লোই। ঐখোয় অমনা অমগী মখা পোন্না হিংলি। মালেমগী থবকশিং মাঙলোমদা চঙশিন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। য়ুনাইতেদ নেসন্সগুম্বা মালেমগী লুপশিংনা মতমগী মতুংইন্না মখোয় অওনবা পুরকপা ঙমদবা অসি মখোয় থবক ফজনা পাংথোকপগী মতাংদা মালেমগী মরৈ য়েৎনবা অমা ওইরক্লে। য়ুক্রেন্দা শান্তি পুরকপগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী পাউতাকশিং অমসুং থবকশিং শান্তিগীদমক কৎথোকখিবা ভগবান বুদ্ধ অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী লমদমগী মহাক্না মহুৎশিল্লিবনি। ভারতকী মপাঙ্গল কনবা নাৎ অমসুং পুৱারি লৈবদগী ভারতনা শান্তিগী ৱারি শারকপা মতমদা মালেম্না তারি। ভারতমচাশিং মুক্নবগী হার্দৱায়র নত্তে অদুবু নুংশিন্না হিংমিন্নবা, শান্তিগীদমক অমসুং শান্তি পুরক্নবা থবকশিংগী থৌদাং লৌরি।
রুসিয়া অমসুং য়ুক্রেন অনিমক্কা মহাক্কা অচেৎপা মরী লৈনবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লানগী মতম নত্তে হায়বা তকশিন্নবা মহাক্না রাস্ত্রপতি পুতিনগা উনরে অমসুং লানফমদা ৱারোইশিন পুরক্কদবা নত্তে, ৱারি শানদুনা য়ানা পুরক্কদবনি হায়না তকশিন্নবা মহাক্না রাস্ত্রপতি জেলেন্সকি উনখ্রে। মহৈ চানবা ৱারি শানবদা নাকল অনিমক শরুক য়াগদবনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিনা য়ুক্রেন অমসুং রুসিয়া অনিমক ৱারি শান্নবা খুদোংচাবা অমা পীরে। মুক্নবা অসিনা গ্লোবেল সাউথ য়াওনা খুদোংচাদবা কয়া থোকহল্লে, মসিনা চীঞ্জাক, থাউ অমসুং হারগী ফংবদগী অৱাবা থোকহল্লে, শান্তি পুরক্নবগীদমক মালেমগী লৈবাকশিং অমতা ওইনা পুনশিনগদবনি। মহাক্কী ফিরেপ অমুক হন্না ফোঙদোক্লদুনা হায়খি, “ ঐনা ময়াইদা লৈতে। ঐগী ফিরেপ অমা লৈরি অমসুং মদুদি শান্তি পুরকপনি অমসুং ঐনা থিরিবা অসি শান্তিনি”।
ভারত অমসুং পাকিস্থানগী মরিগী মতাংদা খন্নবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ১৯৪৭ দা ভারত শরুক অনি থোক্না খায়দোকখিবা অমসুং মদুগী তুংদা ইমু-নাইমু তানবখিবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না অশোকপা অমসুং অশিবা হকচাংশিংনা পীক থল্লবা ত্রেনশিং পাকিস্থানদগী থুংলখিবগী তমথিরবা শক্তম ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি নুংশিন্না পুন্না হিংমিন্নবগী থাজবা থম্লবশু, পাকিস্থান্না হিংশাগী লম্বী খনখি অমসুং ভারতকী মথক্ত প্রোক্সি লাল অমা চৎথখি।
ইমু-নাইমু তানবা অমসুং কিহনবগী পান্দম করিনো হায়না হংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তেরোরিজম অসি ভারত খক্তগী নত্তনা মালেমগী অৱাবা অমনি। তেররগী খোঙ্গুল লিবদা য়াম্না তোইনা পাকিস্থান্না লমজিংলমখি, ওসামা বিন লাদেন লৈবাক অসিদা লোত্তুনা লৈরমখি। পাকিস্থান অসি অহিংশাগী হৌরকফমনি অমসুং লৈঙাক্না শৌগৎপা তেরোরিজমগী থবক থাদোক্কদবনি। অদোমগী লৈবাক অদু আইন লৈতবা ফোর্সশিং চঙজরগা করি তোংজবা ফংগনি হায়না অদোম করি থাজবা থম্বগে? মহাক্না লাহোরদা চৎখিবা অমসুং মহাক প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌবদা পাকিস্থানদা চেবাউ পীখিবা য়াওনা শান্তি পুরক্নবা মহাক মশানা হোৎনখিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। হান্নগী রাস্ত্রপতি শ্রী প্রনাব মুখর্জিনা কাউখিদবা কুতনিতিগী থৌরাং অদু ভারতনা শান্তি অমসুং নুংশিননা হিংমিন্নবদা থাজবা থম্বগী খুদমনি। অদুবু, হায়রিবা থবকশিং অদু নমথাক অমসুং তাথিবা মায়োক্নখি।
শান্ন-খোৎনবদা লৈরিবা পুনশিনবগী শক্তিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়না মীয়াম হেন্না চেৎপা থাক অমদা শম্নহল্লি অমসুং মালেমগী মপাঙ্গল হাপ্লি। মীওইবগী অওনবা পুরকপদা শান্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয় শুপ্নগী মশান্নশিং খক নত্তে; মখোয়না লৈবাকশিং শীনবা থুংবগী মীয়াম পুনশিনহল্লি। মহাক শান্নবগী তেক্নিকশিংগী অখঙ-অহৈ অমা ওইদ্রবশু, ফলশিং লাকপদা শান্নরোয়শিংগীদমক য়াম্না তোইনা ৱা ঙাংলি, হন্দক ভারত অমসুং পাকিস্থানগী মরক্ত ক্রিকেত মেতচ অমা শানখিবা অদুদা উবা ফংলে। ভারত্ত ফুতবোলকী অকনবা চৎনবী অমা লৈরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীগী ফুতবোল তিম ফজনা শানবা উরে অমসুং নুপীগী তিম ফিবম ফগৎলকপা উরে। ১৯৮০ গী মতমগী মীরোলশিংনা মরাদোনা অসি অশেংবা হিরো অমা ওইখি, ঙসিগী মীরোলনা খুদক্ত মেসি খঙলে।
মধ্য প্রদেসকী ত্রাইবেল দিস্ত্রিক সাহদোলদা চৎতুনা মহাক্না মফম অদুদা ফুতবোলদা কৎথোক্লবা ফুরুপ অমগা থেংনখিবগী খোঙচৎ অমা প্রধান মন্ত্রীনা লিখি। মীরোল মরিগী ফুতবোলগী চৎনবী অমসুং জাতি থাক্কী শান্নরোয় ৮০ রোম লৈদুনা মখোয়গী খুঙ্গং অদু অপীকপা ব্রাজিল হায়না খঙনবা নহারোলশিংগা উনখিবগী থৌদোক প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী চহিগী ফুতবোল মেতচশিংদা অনকপা খুঙ্গংশিংদগী ভাবক ২০,০০০ দগী ২৫,০০০ ফাওবা লাকখি। ভারত্ত ফুতবোল পাম্নবা হেনগৎলকপাদা মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা হরাওবা হেনগৎহনবতা নত্তনা অশেংবা তিমগী থৌনশু শেমগৎকনি হায়না ফোঙদোকখি।
য়ু.এস.এগী রাস্ত্রপতি দোনাল্দ ত্রম্পগী মতাংদা হংবদা, মী চোন্না তিল্লবা ষ্টদিয়ম অমদা মহাক অমসুং রাস্ত্রপতি ত্রম্পনা হাউষ্টোন্দা “হাওদি মোদী” রেল্লিগী থৌরম অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। রাস্ত্রপতি ত্রম্পগী নোল্লুকপা, মোদীনা ৱা ঙাংলিঙৈদা কমদৌনা মহাক্না ভাবক মরক্ত ফমখিবা অমসুং তুংদা মহাক্কা লোয়ননা ষ্টদিয়মগী অকোয়বদা চৎমিন্নবা য়াখিবা, অমনা অমবু থাজবা অমসুং অচেৎপা মরী উৎখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না রাস্ত্রপতি ত্রম্পগী থৌনা অমসুং ৱারেপ লৌবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং কেম্পেন অমা পাংথোক্লিঙৈদা নোংমৈ কাপ্লক্লবা মতুংদা মহাক্কী খাংবা কনবা অদু মহাক্না নিংশিংখি। রাস্ত্রপতি ত্রম্পনা চৎন-কাংলোনশিং থুগায়দুনা মহাক মশামক্না হ্বাইত হাওসতা প্রধান মন্ত্রী ওক্নবা থোক্লকখিবা অদু শ্রী মোদীনা নিংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রম্পনা অমেরিকাগী পুৱারি য়াম্না ইকায়খুম্নখি, অমেরিকাগী হৌদ্রবা রাস্ত্রপতিশিংগী মরমদা মহাক্না পাউদমখি। ত্রম্পনা ওফিস পায়দ্রবা ফাওবদা মহাক্না অচেৎপা থাজনবা লৈনখি অমসুং মখোয় অনিগী মরক্ত পাউ ফাওনখি। ত্রম্পগী ওইনা মহাক্কী লৈবাক অসি মহাক্কী হায় কমান্দনি অমসুং ভারতকী মীয়াম্না মঙোন্দা শীন্নরিবা থৌদাং অসি মহাক্না ইকায়খুম্নখি। হন্দক মহাক্না য়ু.এস.এদা চৎলুবদা ইলোন মুস্ক, তুলসি গাবার্দ, বিবেক রামাশ্বামী অমসুং জে.দি ভান্সগুম্বা লনাই মীওইশিংগা উনরকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উনখিবা অদু য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং ইমুং-মনুংগী ফিবম অমা ওইখি। মুস্ককী দোজ মিসন্দা হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্না ২০১৪ দগী ওফিসা পায়রকপদগী লৈবাক ঙাকপদা মতিক চাদবা অমসুং ফত্তবা থবকশিং লৌথোক্নবা মহাক্না পায়খৎলিবা থবকশিংগা চাংদম্নখি। য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংদগী শাশিন্নবা মিং করোর ১০ হেন্না লৌথোকখিবা, য়াম্লবা শেনফম কনখিবা য়াওনা লৈঙাক্কী অওনবশিংগী খুদমশিং প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। শেঞ্জা-থুমজা অমসুং মিদলমেন লৈতনা মহাক্না দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর হৌদোকখি অমসুং লুপা করোর লাখ ৩ রোম কনবা ঙমখি। সরকারগী পোৎ-চৈ লৈনবা মহাক্না জি.ই.এম পোর্তেল হৌদোকখি, পুথোক-পুশিনগী চাদিং হন্থহনখি অমসুং মগুন হেনগৎহনখি। মসিগী মথক্ত মহাক্না দরকার ওইদ্রবা চৎন-কাংলোন ৪০,০০০ মুৎথৎখি অমসুং মতমগা চুনদ্রবা আইন ১,৫০০ লৌথোকখি। হায়রিবা অফবা অহোংবশিং অসিনা ভারত অসি মালেমগী খন্ন-নৈনবগী হিরম অমা ওইহল্লে।
ভারত অমসুং চাইনাগী লৈবাক অনিগী মরীগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অনি অসিনা অমনা অমদগী তম্নবগী পুৱারি লৈরি অমসুং মালেমগী য়াইফনবা থবকশিংদা মতেং পাংলি। ভারত অমসুং চাইনানা মালেমগী জি.দি.পিগী চাদা ৫০ হেন্না পুথোক্লি। ভারত্তগী হৌখিবা বুদ্ধিজম্না চাইনাদা অকনবা ইথিল পীখি। লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনরিবা মরী লেংদনা থম্বা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা লৈরি। য়ুম্লোন্নরিবা অনিগী মরক্ত খেন্নবশিং লাকপা হায়বসি মহৌশানি অদুবু হায়রিবা খেন্নবশিং অসি ৱাথোকশিং ওইরক্তনবা মাংজৌননা হোৎনবা দরকার ওই। লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংনবা তংদু-লৈতাবা অমসুং মতেং পাংনবা মরী অমা শাগৎপদা ৱারি শানবা অসি মরুওই। হৌজিক চৎথরিবা ঙমখৈগী য়ানদবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি উংখৎনবা অসি ২০২০ দগী হৌরকখিবনি অদুবু হন্দক মহাক্না রাস্ত্রপতি সি লিনপিংগা উনবদগী ঙমখৈদা য়ানবা পুরক্লে। ২০২০ মমাংগী ফিবমশিংদা অমুক হঞ্জিল্লক্নবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং থাজনবা, হরাওবা অমসুং থৌনা তপ্না তপ্না হল্লক্লগনি। মালেমগী তুংদু-লৈতাবা অমসুং য়াইফনবগীদমক ভারত অমসুং চাইনাগী মরক্ত মতেং পাংনবা তঙাইফদে, মুক্নবগী মহুত্ত অফবা থবকশিংদা চাংদম্নগদবনি।
মালেমগী মুক্নবশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ দগী মালেম্না পারা কয়া তমহৌরে, লৈবাক খুদিংমক্কী অৱাৎপশিং খঙলে অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওইরে। শান্তিগী মাইকৈদা চঙশিনবগী মহুত্ত, মালেম অসি হেন্না মচেৎ তারে, তম্বা ঙমদবা ফিবমদা লাক্লে অমসুং মুক্নবা হেনগৎলক্লে। অওনবশিং পুরক্তনবা মরম ওইদুনা য়ু.এনগুম্বা মালেমগী লুপশিং মতমগা চুনদ্রে অমসুং মালেমগী আইনশিং খোঙ্গাউনরে। মুক্নবগী মহুত্ত মতেং পাংনগদবনি, চাউখৎপনা লমজিংবা থৌরাং অমগীদমক মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। ইশম শম্নরবা অমসুং অমনা অমগী মখা পোন্না হিংলিবা মালেম অমদা লম লৌশিনবগী থবক অসি ওইথোক্লোই, লৈবাকশিং অমগা অমগা শৌগৎনবা দরকার ওইরে। অমুক হন্না শান্তি হঞ্জিল্লক্নবা হোৎনবা তঙাইফদে।
২০০২গী গুজরাত ইরাংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা ইরাং হৌরকখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং পীখি অমসুং কন্দাহার হাইজেক, লাল কিলা এত্তেক অমসুং ৯/১১ তেরর এত্তেক য়াওনা মালেমগী অমসুং লৈবাক্কী অৱাবশিংগী পরিং অমা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অকনবা য়ুহা হাবা অমগী মতুংদা খুন্দা লৈতাবগী থবক অমসুং গোধ্রা থৌদোক্কী মতুং য়াওনা নৌনা থবক পায়বা চীফ মিনিস্তর অমা ওইনা মহাক্না খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। ২০০২ গী ইরাং অসিদা লান্না থাজবা অমা লৈরি, মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইদ্রিঙৈ মমাংদগী হৌনা গুজরাত্ত কাংলুপ মশেল খৎনবগী শাংলবা পুৱারি অমা লৈ। থৌদোক অসিগী মতাংদা কোর্তনা মপুংফানা থিজিল্লে অমসুং মহাক মরাল লৈতে হায়বা খঙলে। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০০২ দগী চহি ২২ গুজরাত শান্তি ওইরে, মসিনা মীওই খুদিংমক চাউখৎনবা লৈঙাক্না মীৎয়েং চঙলে অমসুং মীওই খুদিংমক্তগী থাজবা ফংলে। মরৈ য়েৎনবা হায়বসি গনতন্ত্রগী থৱায়নি। মসিদা মতিক চাবা অমসুং ফজনা খঙলগা মরৈ য়েৎনবা অসি য়াম্না মরুওই, মসিনা হেন্না ফবা ৱারেপ লৌবা ঙমহনগনি। অদুবু য়ুম্ফম য়াওদনা মরাল শিবা অসি খুদোংথিনিঙাইনি। মরাল শিবনা কনাগুম্বা অমতা কান্নবা ফংলোই; মখোয়না দরকার লৈতবদা মুক্নবা থোকহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা জর্নেলিজমগী লমদা মহাক্কী মীৎয়েংগী মতাংদা থোং মান্নবা মীৎয়েং অমা য়েংনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মমাঙদা লিখ্রবা ৱারি অমা অমুক হন্না লিখি, জর্নেলিজম অসি খোইহি চুপ্লিবা অমসুং অথুম্বা ফংহল্লিবা অদুগা দরকার ওইরকপা মতমদা মমুনা কন্না থিনবা খোই অমগা চাংদম্নখি। জর্নেলিজম্না ইরাং শাগৎনবা হোৎনবগী মহুত্ত অচুম্বা অমসুং অফবদা মীৎয়েং চঙগদবনি।
রাজনিতিগী লমদা মহাক্কী থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ঙল্লিঙৈদা লুপগী থবকশিং, মীখলশিং পাংথোকপা অমসুং কেম্পেনগী লাল্লোংশিং মীৎয়েং চঙখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি ২৫ অসিদা গুজরাত অমসুং ভারতকী মীয়াম্না মঙোন্দা থাজবা থম্লে অমসুং অচেৎপা কৎথোকপগা লোয়ননা মসিগী শেংলবা থৌদাং অসি মহাক্না পাংথোক্লে। লাইনিং, কাংলুপ, ফুরুপ, লন-থুম নত্ত্রগা ফিদমদা য়ুম্ফম ওইরগা মীচং মীখাই নাইবদা তৌদনা মীওই খুদিংমক্ত য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং মহাক্কী সরকারনা য়ৌহল্লে। থাজবা হেনগৎহনবা অমসুং স্কিমশিংগী কান্নবা হকথেংননা ফংদ্রবা মীওইশিং ফাওবা কান্নবা ফংলি হায়না খলহনবা অমসুং তুংগী খুদোংচাবশিংগী থাজবা লৈহনবা অসি মহাক্কী লৈঙাক্কী নমুনাগী মরুওইবনি।
ঐখোয়গী লৈঙাক অসি মীয়ামগীদমকনি, মীখলশিংগীদমক নত্তে অমসুং মীয়াম অমসুং লৈবাক অসি য়াইফনবা কৎথোক্লে। লৈবাক অমসুং মসিগী মীয়াম অসি ঈশ্বরগী মশক্নি, মহাক্না লৌরিবা থৌদাং অসি কৎথোক্লবা মাইবা অমনা মীয়ামগী থবক তৌবা অদুগুম্বনি। মহাক্না পায়রিবা ফম অসিগী খুদোংচাবা লৌনবা মহাক্কী মরুপশিং নত্ত্রগা মরী-মতাশিং লৈতে, মসিনা মরম ওইদুনা মীচম মীয়ামগা অচেৎপা মরী লৈনরি অমসুং থাজবা লৈরি। মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা রাজনিতি দল অমগী থবক তৌবা অসিদা চাউথোকচবা ফাওই অমসুং কৎথোক্লবা থৌমী মিল্লিয়ন কয়াগী চোকথবা লৈত্রবা থবকশিং অসিনা মসি ওইথোকপনি। দলগী থৌমীশিং অসিনা ভারত অমসুং মসিগী মীয়ামগী য়াইফনবা কৎথোক্লে অমসুং রাজনিতিদা লনাই খুদোংচাবা অমতা লৈতে অমসুং মখোয়গী মশাগী ওইজবা থিদনা থবক তৌবা অসি মীয়াম্না খঙলে। দল অসিদা মীয়াম্না থম্লিবা থাজবা অসি মীখলগী ফলশিংদা মমি তারে, মসি মীয়ামগী থৌজালদগী ওইরকপনি। ২০২৪ দা পাংথোকখিবা ভারতকী সাধারন মীখলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, নোর্থ অমেরিকা অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়নগী অপুনবা মীশিংদগী হেন্না ভারতকী অপুনবা রেজিষ্টার তৌরবা ভোত্তর করোর ৯৮ লৈরি। মখোয়গী মনুংদা, ভোত্তর করোর ৬৪.৪ না মখোয়গী ভোৎশিং থাদনবা অকনবা নুংশাগী মৈশা মায়োক্নখি। ভারতকী পোল্লিং বুথ মিল্লিয়ন অমা হেন্না লৈরি অমসুং রেজিষ্টার তৌরিবা রাজনিতি দল ২,৫০০ হেন্না লৈদুনা লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী পাক-চাউবা উৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা ভোৎ থাদনবা মেছিনশিং পুনবা হেলিকোপ্তরশিং শীজিন্নদুনা খ্বাইদগী থাপ্পা খুঙ্গংশিং ফাওবদা পোল্লিং ষ্টেসনশিং লৈরে। ভোত্তর অমা খক্তগীদমক গুজরাতকী গির উমংদা পোল্লিং বুথ অমা থমখি, মসিনা গনতন্ত্রদা ভারতনা থম্লিবা থাজবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। নিয়ম চুম্বা মীখলশিং পাংথোকপদা মালেমগী ওইবা থাক অমা শেম্বগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়া থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্ত মীখলশিং পাংথোকপগী অশিন-অরাং তৌরিবা অসি কেস ষ্টদি অমা ওইনা মালেমগী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতিশিংনা থিজিনগদবনি।
মহাক্না লুচিংবা ওইবগী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক মশামক প্রধান মন্ত্রী অমা ওইবগী মহুত্ত “মীনাই মকোক” নি হায়না শক তাক্লি, মীয়ামগী থবক তৌবা হায়বসিনা মহাক্কী থবক্কী লমজিংনবা ফিদমনি। শক্তি পায়নবা হোৎনবগী মহুত্ত কান্নবা থবক তৌনবা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা পুরক্নবা মহাক্না মীৎয়েং চঙলি। শক্তি পায়নবা মহাক্না রাজনিতিদা চঙলকপা নত্তে, মীয়ামগী থবক তৌনবা চঙলকপনি।
নাইতোম হিংবগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক কৈদৌঙৈদা নাইতোম লৈ হায়না ফাওদে, মহাক্না “ৱান প্লস ৱান” হায়বদি মহাক মশামক অমসুং ঈশ্বর লৈরি হায়বা ৱাঙুলোন অসিদা থাজৈ। লৈবাক অসিগী অমসুং মীয়ামগী থবক তৌবা অসি ঈশ্বরগী সেবা তৌবগা মান্নৈ। লাইচৎ মনুংদা ভিদিওকনফরেন্সকী খুৎথাংদা লৈবাক্কী থবক তৌনবা নমুনা অমনা মহাক্না মীয়ামগী থবক তৌখি অমসুং চহি ৭০ গী মথক্ত লৈবা দলগী থৌমীশিংগী ফিবম হংখি অমসুং মখোয়গী হৌখ্রবা থৌদোকশিং নিংশিংখি। থবক কন্না শুবগী অরোনবগী মতাংদা হংবদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মখোয়গী ইমুংশিং অমসুং মীয়ামগীদমক মখোয় মশামক চোকথবা লৈতনা কৎথোক্লবা লৌমীশিং, লান্মীশিং, শিন্মীশিং অমসুং ইমাশিং য়াওনা মহাক্কী অকোয়বদা লৈরিবা থবক শুবা নোম্বা কনবা মীওইশিংদগী মহাক্না ইথিল ফংখি। কমদৌনা ঐ তুমদুনা লৈথোক্কনি? কমদৌনা ঐ পোথাগনি? মহাক্কী মীয়াম্না মঙোন্দা শীন্নরিবা থৌদাং অসিনা নমদুনা মহাক্কী খ্বাইদগী ফবা থবক তৌহল্লে। লৈবাক্কী থবক তৌনবা কৈদৌঙৈদা মনিংদা লৈহৌরোই, কৈদৌঙৈদা ফত্তবা ৱাখলশিংদা থবক তৌরোই অমসুং লনাই নুংঙাইনবা করিগুম্বা থবক অমতা তৌরোই হায়না মহাক্কী ২০১৪ কেম্পেন মনুংদা ৱাশকখিবা অদু মহাক্না নিংশিংখি। মহাক্না সরকারগী লুচিংবা ওইনা চহি ২৪ অসিদা হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোকখি। মখোয়গী অনিংবশিং অমসুং দরকার ওইবশিং ফংহন্দুনা মীওই করোর ১৪০গী থবক তৌরকপদগী মহাক্কী ইথিল ফংলকপনি। ঐনা অঙম্বা থবক পাংথোক্নবা ঐনা মতম পুম্নমক্ত অচেৎপা ফিরেপ লৌরে। ঙসি ফাওবা, ঐগী থৌনা মপাঙ্গল কন্না লৈরি।
শক্নাইরবা মেথেমেতিসিয়ান্নি হায়না লৌনরিবা শ্রীনিভাস রামানুজানদা মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রামানুজানগী পুন্সি অমসুং থবকনা সাইন্স অমসুং অধ্যতিক্কী মরক্ত অচেৎপা মরী লৈনবা অদু উৎলে। মহাক্কী অঙ্কগী অনৌবা ৱাখলশিং মহাক্না লাৎলিবা লাইরেম্বীনা ইথিল পীবনি অমসুং অসিগুম্বা অনৌবা ৱাখলশিং অধ্যাতিক্কী ওইবা গুনদগী লাকপনি হায়না রামানুজান্না থাজৈ। থকশি-খাসি অসি থবক কন্না শুবদগী হেল্লি; হায়বদি থবক অমদা নশামক মপুংফানা কৎথোকপা অমসুং থবক অদুদা নশামক লুপশিনবা অসিনা অদোমগী থবক অদুগা অমতা ওইগনি। লৌশিং অমসুং ই-পাউ অনিগী মরক্ত খেন্নবা লৈরি। মীওই খরনা ই-পাউ অসি লৌশিংনি হায়না লান্না খনবা লৈরি। লৌশিংনা খর হেন্না কুপ্পী’ মসিদগী ৱাখল খনবা, রিফ্লেক্সন অমসুং খঙবা হৌরকই। অনিমক ফজনা খঙনবা খেন্নবা অসি খঙবা দরকার ওই।
মহাক্না ৱারেপ লৌবদা ইথিল পীখিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না হৌজিক পায়রিবা ফম অসিগী মমাঙদা মহাক্না ভারতকী জিলা চাদা ৮৫-৯০ দা চৎখ্রে। হায়রিবা খোঙচৎশিং অদুনা মঙোন্দা অশেংবা শক্তমশিংগী লৌশিং ফংখি। ঐ লুমহন্নবা খাউ অমতা ঐনা পুখিদে। মহাকপু লমজিংবা ফিদম অসি “ঐগী লৈবাক্না অহানবা” হায়বা অসিনি অমসুং ৱারেপ লৌবা মতমদা লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবা খনখিবা মহাত্মা গান্ধীগী লৌশিং অদুদগী মহাক্না ইথিল লৌখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কনাগুম্বা অমনা পাউ তম্নবা ঐঙোন্দা লাকপা মতমদা, মদু ঐ খক্তনা ফংবা পাউ নত্তে। মতম পুম্নমক্ত মহৈরোয় অমগী ৱাখল্লোন চেনগদবনি, মহৈরোয় অমগুম ৱাহং হংগদবনি অমসুং থৌদোকশিং তোঙান-তোঙানবা মীৎয়েংদগী য়েংনবা হোৎনগদবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা করি অমতা খন্নদনা মালেমগী শেন-থুমগী থিওরিশিং ইন্নবা তকশিল্লকপা মহাক্না য়াখিদে। ঐনা লায়রবশিং চারা হেল্লগা তুমহল্লোই। তঙাইফদবা পোৎশকশিং ফংনবা খুন্নাইগী উংখৎনবা লৈবা ঐনা য়াখিদে। খাংবা কনবা অমসুং থকশি-খাসিদা য়ুম্ফম ওইবা মহাক্কী থৌরাং অসিনা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপা থিংনবা ভারতকী মতেং পাংখি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমিশিংগী মনুংদা অমা ওইরকখি।
মহাক্কী খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা থৌনাগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা ঐগী লৈবাক্কীদমক অফবা ওইরবদি, মীয়ামগী অফবা ওইরবদি, খুদোংথিবা মায়োক্ননবা ঐনা মতম পুম্নমক্ত থৌরাং তৌরি। করিগুম্বা অশোইবা খর লৈরবদি, ৰৈনা মদুগী মরাল অতোপ্পশিংদা থংজিল্লোই। ঐনা লেপখৎকনি, দাইত্ব লৌগনি অমসুং মদুগী ফল হরাওনা লৌগনি। মসিনা মহাক্কী কাংবু মনুংদা থাজনবা হেনগৎহল্লে অমসুং মীয়াম মরক্ত থাজবা লৈহল্লে। ঐনা অরানবা তৌরকপা য়াই, অদুবু অরানবা ৱাখল অমগা লোয়ননা ঐনা থবক তৌদে। ফল অদু হান্না থৌরাং তৌখিবা অদু ওইদ্রবশু মহাক্না পুকচেল শেংবা অদুগীদমক খুন্নাইনা মহাক য়ারি।
এ.আই শেমগৎপদা ভারতকী থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শেমগৎপা অসি অপুনবা থবক অমনি, লৈবাক অমতনা মসি মশাগী ওইনা শেমগৎপা ঙম্লোই। আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগীদমক মালেম্না পায়খৎলিবা থবকশিংদা, মদু ভারত য়াওনা মপুংফাবা ঙম্লোই। আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অসি মীওইবগী লৌশিংনা শক্তি পীবা, শেম্বা অমসুং লমজিংবনি অমসুং অশেংবা লৌশিং অসি ভারতকী নহারোলশিংদা মরাংকাইনা লৈরি। মালেম্না থাজনবদগী হেন্না য়াংনা ভারতনা ৫-জি শীজিন্নবা অসি খুদম অমনি। ভারতকী স্পেস মিসনশিং হায়বসি চন্দ্রায়ান অসি হোল্লিৱুদকী ফিল্ম অমা নম্বদা চঙবা শেনফমদগী হন্থনা চঙদুনা ভারতকী থবক হৈবা অমসুং অনৌবা থবক পাংথোকপা ঙম্বা অদু উৎলে। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিদগী মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারতকী লৌশিং ইকায়খুম্নরে অমসুং ভারতকী সভেত্যাগী চৎনবীশিংগী মমি তারে। অপুনবা ইমুংশিং অমসুং মনিং তম্বা খুন্নাইশিংদগী হৌখিবা, মরুওইনা ভারত্তগী হৌখিবা মীওইশিং, অরুবা থবকশিং অমসুং অচৌবা কাংবু ইরাই লাইনা লমজিংবা উবা ফংলে। শীনফম কয়াদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী খুদোংচাদবা কোকহনবা ঙম্বা অমসুং অরুবা ৱাখল খনবা ঙম্বা অসিনা মখোয় মালেমগী ওইবা চাংদম্নবদা য়াওবা ঙম্লে।
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা মীওইবগী মহুৎশিনবগী মতাংদা নুংনাংবা লৈরিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীওইবগা লোয়ননা মতম পুম্নমক্ত তেক্নোলোজিনা খুমাঙচাউশিল্লি; মীওইবনা চুশিন্নৈ অমসুং খোঙকাপ অমা হেনগৎনা হিংলি। মীওইবগী ৱাখলনা শাগৎপা অসি থাউনি। মদুদা য়ুম্ফম ওইরগা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা থবক কয়া পাংথোকপা ঙমগনি, অদুবু মীওইবগী ৱাখলগী মপান নাইদ্রবা হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং ৱাখলনা শাগৎপগী মহুৎ তেক্নোলোজি অমতনা মহুৎশীনবা ঙম্লোই। অমনা অমবু শেন্নবগী মীওবগী গুন অসি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা মহুৎশীনবা ঙম্লোই।
লাইরিক তম্বা, পরিক্ষাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী মাইপাকপগী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি খুন্নাইগী ৱাখল্লোন্না মহৈরোয়শিংদা য়াম্না কন্না তকশিল্লি লোয়ননা স্কুলশিং অমসুং মমা-মপাশিংনা রেঙ্কিংদা মাইপাকপা ওল্লি। মসিগী ৱাখল অসিনা মখোয়গী পুন্সি অসি ক্লাস ১০ অমসুং ক্লাস ১২ গী পরিক্ষাশিংদা মখোয়গী পুন্সি মখা পোল্লে হায়না থাজৈ। হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি কোকহন্নবা ভারতকী অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি হৌদোক্লে অমসুং পরিক্ষা পে চার্চাগুম্বা থবকশিংগী খুৎথাংদা মহৈরোয়শিংগী অৱাবা হন্থহন্নবা মহাক্না থবক পায়খৎলে। মীওই কয়া লাইরিক তম্বদা মার্ক ৱাংনা ফংদবা য়াই, অদুবু মখোয়গী অশেংবা পাঙ্গলনা ক্রিকেত্ত সেঞ্চুরি অমা য়ৈবা ঙমগনি। লাইরিক তম্বদা নুংঙাইবা অমসুং কান্নবা তাকপী-তম্বীবগী পাম্বৈশিং অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসিদা য়াওরে। মহৈরোয়শিংনা থবক খুদিংমক কৎথোকপা অমসুং পুকচেল শেংনা পাংথোক্কদবনি অমসুং মসিনা স্কিলশিং হেনগৎহনগনি অমসুং মাইপাক্নবগী থোংশি হাংদোকপা ঙমগনি। অদোমগী স্কিলশিং হেনগৎনবা পুক্নিং চঙগদবনি অমসুং খুদোংচাবশিং লাক্কনি। লাংতক্নবা অমসুং খুদোংচাদবশিং থেংবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিং মিংচৎ পুরক্নবগী খুদমশিং ওইনা শীজিন্নবা তোক্কদবনি অমসুং পুন্সি হায়বসি পরিক্ষাশিং খক্তগী হিংবা নত্তে হায়বা খঙগদবনি। মহৈরয়শিংনা ফজনা শেম-শাগদবনি অমসুং থাজবগা লোয়ননা পরিক্ষাশিং শরুক য়াগদবনি।
হোৎনবগী মরুওইবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শক্নাইরবা দ্রাইভরশিংগী পুন্সি ৱারি খক পারগা অদোম গারি ফজনা থৌবা ঙম্লোই। অদোম ষ্টারিং পায়গদবনি অমসুং নশামক লম্বীদা থৌগদবনি। মীওইবা অসি শিবা শোইফদ্রবনি অমসুং পুন্সিগী পান্দমশিং খঙনা থবক তৌগদবনি আমসুং শিগনি হায়বগী অকিবা থাদোক্কদবনি অমসুং মসি তঙাইফদবনি। শিদ্রিঙৈদা অদোমগী পুন্সি পান্দম অমগা লোয়ননা মপুংফানা হিংনবা থবক তৌগদবনি।
তুংলমচৎকীদমক মহাক্না থম্লিবা থাজবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চুম্না উবা ঙমদবা অমসুং ফত্তবা খনবা অসি মহাক্কী ৱাখল্লোনগী শরুক অমা নত্তে। মীওইবগী অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা অসিনা অৱাবশিং কোকহল্লি অমসুং পুৱারি শীনবা থুংনা অহোংবা পুরকই। যুগ খুদিংদা, হোংলক্লিবা ইচেলদা চুশিন্নবা ঙম্নবা হোৎনবা হায়বসি মীওইবগী হৌনাশানি। মীওইবনা চৎনদ্রবা ৱাখল্লোনশিংদগী হোংদোক্লবা অমসুং অওনবা পুরক্লবা মতমদা তোঙানবা অনৌবা থবকশিং পাংথোকই।
অধ্যাতিক, ধ্যান অমসুং মালেমগী য়াইফনবগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গয়ত্রি মন্ত্র অসি নুমিৎ মঙালগী শক্তিদা কৎথোক্লবা অধ্যাতিক্কী মঙাল পীনবা খুৎলায় অমনি। হিন্দুগী লাইৱা অয়াম্বা সাইন্স অমসুং মহৌশাগা অচেৎপা মরী লৈনৈ, নুমিৎ খুদিংগী শোনবদা কান্নবা য়াম্না পী। ধ্যান তৌবদা কনাগুম্বা অমা পুক্নিং-ৱাখল চোইবদগী ফহল্লি। ঈশিং মরিকশিং তেংকোৎ অমদা তাবগী তান্থা নাইবা মখোলদা পুক্নিং চঙনবা মহাক্না হিমালায়দা লৈরিঙৈদা সাধু অমনা মঙোন্দা তম্বীখি। মসিগী থবক অসিনা পুক্নিং চঙবা হেনগৎহনবদা মহাক্কী মতেং পাংখি অমসুং ধ্যান তৌবা হৈরকখি।
হিন্দু ৱাঙুলোনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইৱাশিং অসিদা পুন্সিদা অমগা অমগা ইশম শম্নবগী মওং অমসুং মালেম শীনবা থুংনা নুংঙাই-য়াইফবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোক্লি। হিন্দুশিংনা কৈদৌঙৈদা লনাই নুংঙাইনবা মীৎয়েং চঙদে। মীওই খুদিংমক নুংঙাই য়াইফনবা থৌনিজৈ। হিন্দুগী লাইৱা খুদিংমক শান্তি পুরক্নবা লাইশোনগা লোয়ননা লোইশিল্লি, পুন্সিগী ফজবা মশক অমসুং সাধুশিংগী অধ্যাতিক্কী থবকশিং খুদম ওইনা উৎলি। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবগী খুদোংচাবা পীবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ৱারি শানবা অসিনা মতম কয়া মহাক্কী নুংদা থম্লকপা ৱাখলশিং ফোঙদোকপা ঙমহল্লে হায়না ফোঙদোকখি।
A wonderful conversation with @lexfridman, covering a wide range of subjects. Do watch! https://t.co/G9pKE2RJqh
— Narendra Modi (@narendramodi) March 16, 2025