Prime Minister's Office
Joint Statement: Second Meeting of the India-EU Trade and Technology Council, New Delhi (February 28, 2025)
28 FEB 2025 6:25PM by PIB Delhi
The second meeting of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) took place in New Delhi on 28 February 2025. It was co-chaired on the Indian side by India’s External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar; Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal; and Minister for Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw. Executive Vice-President for Tech Sovereignty, Security and Democracy Ms. Henna Virkkunen, Commissioner for Trade and Economic Security, Interinstitutional Relations and Transparency Mr. Maros Šefčovič and Commissioner for Startups, Research and Innovation Ms Ekaterina Zaharieva co-chaired on the EU side.
Prime Minister Narendra Modi and European Commission President Ursula von der Leyen had established the India-EU TTC in April 2022 as a key bilateral platform to address challenges at the confluence of trade, trusted technology and security. India and the European Union, as two large and vibrant democracies with open market economies, shared values and pluralistic societies, are natural partners in a multipolar world.
The deepening of bilateral relations and the growing strategic convergence between the EU and India respond to the shifting dynamics of the global geopolitical landscape and a common interest in promoting global stability, economic security, and sustainable and inclusive growth. In that respect, both sides emphasized again the importance of the rules-based international order and the full respect for the principles of sovereignty, territorial integrity, transparency, and peaceful resolution of disputes. The TTC reflects a shared acknowledgement between the EU and India of the increasingly critical links between trade and technology, the potential of cooperation on these issues to enhance the economies of both partners, and the need to work together on the related security challenges. Both sides note the potential of their partnership to increase resilience, strengthen connectivity and drive forward the development of green and clean technologies.
The first meeting of the India-EU TTC was held in Brussels on 16 May 2023. The TTC Ministerial Meeting provided political guidance for the way forward. Subsequently on 24 November 2023, a stock-taking meeting in virtual mode reviewed the progress made by the three TTC working groups.
Working Group 1 on Strategic Technologies, Digital Governance, and Digital Connectivity
India and the European Union reaffirmed the importance of deepening their digital cooperation in line with their shared values through the Working Group 1 on Strategic Technologies, Digital Governance, and Digital Connectivity. Both sides committed to leverage their respective strengths to accelerate a human-centric digital transformation and the development of advanced and trustworthy digital technologies such as AI, semiconductors, High-Performance Computing and 6G, which will benefit both economies and societies. Both sides committed to work jointly to strengthen EU-India research and innovation for this purpose to further enhance competitiveness, while increasing their economic security. Both sides committed to promoting global connectivity in a cyber-secure digital ecosystem.
Recognizing the importance of Digital Public Infrastructure (DPI) for the development of open and inclusive digital economies and digital societies, India and the European Union agreed to collaborate on working towards interoperability of their respective DPIs that respect human rights and protect personal data, privacy, and intellectual property rights. Both sides further committed to jointly promote DPIs solutions to third countries and further emphasized the need of mutual recognition of e-signatures to enhance cross-border digital transactions and foster mutual economic growth.
Both sides emphasized their commitment to further strengthen the resilience of semiconductor supply chains and promote collaboration in the field of semiconductors. To that end, they agreed to explore joint R&D in the field of chip design, heterogeneous integration, sustainable semiconductor technologies, technology development for advanced processes for process design kit (PDK), among others. Both sides shall promote the strengthening of the EU and Indian semiconductor ecosystems to enhance technological capabilities and ensure supply chain resilience by developing sustainable, secure and diversified semiconductor production capacities. Furthermore, they committed to developing a dedicated programme that will facilitate talent exchanges and foster semiconductor skills among students and young professionals.
The two sides reiterated their commitment to safe, secure, trustworthy, human-centric, sustainable and responsible Artificial Intelligence (AI) and to promote this vision on the international level. In addition, with a view to ensuring continued and impactful cooperation on AI, the European AI Office and India AI Mission agreed to deepen cooperation, encouraging an ecosystem of innovation and fostering information exchange on common open research questions for developing trustworthy AI. They also agreed to enhance cooperation on large language models, and to harness the potential of AI for human development and common good, including through joint projects such as developing tools and frameworks for ethical and responsible AI. These will build on the progress made under R&D collaboration on high-performance computing applications in the areas of natural hazards, climate change, and bioinformatics.
India and the EU welcomed the signing of a memorandum of understanding between the Bharat 6G Alliance and the EU 6G Smart Networks and Services Industry Association for aligning research and development priorities and creating secured and trusted telecommunications and resilient supply chains. Both sides will also enhance cooperation on IT and telecoms standardisation with a particular focus on promoting interoperable global standards.
Furthermore, the two sides agreed to work towards bridging the digital skills gap, explore mutual recognition of certifications, and promote legal pathways of skilled professionals and exchange of talent.
Both sides agreed to collaborate on the implementation of the Global Digital Compact, agreed by consensus at the UN General Assembly in September 2024, as a key instrument for delivering on their shared objectives. They noted the need to ensure that the forthcoming World Summit on Information Society +20 maintains global support for and enhances the multi-stakeholder model of Internet governance.
Working Group 2 on Clean and Green Technologies
India and the European Union recalled the importance of the priority workstreams identified under Working Group 2 on Clean and Green Technologies for achieving net zero emissions by 2070 and 2050 for India and the European Union, respectively. Achieving these targets will require significant investment in new clean technologies and standards. An emphasis on research and innovation (R&I) will foster technological collaboration and exchange of best practices between the EU and India. In parallel, supporting technological innovations for market uptake will enhance access to the respective markets by Indian and EU enterprises and facilitate wide adoption of innovative technologies. This opens perspectives for cooperation between Indian and EU incubators, SMEs and start-ups and building human resource capability and capacity in such technologies.
In this regard, both sides agreed on joint research cooperation through exceptional coordinated calls on recycling of batteries for electric vehicles (EVs), marine plastic litter, and waste-to-hydrogen. The estimated total joint budget will be about EUR 60 million from the Horizon Europe programme and from matching Indian contributions. On recycling of batteries for EVs, the focus will be on battery circularity through different kinds of flexible/low cost/easy to recycle batteries. In marine plastic litter, the focus will be on developing technologies for detection, measurement and analysis of aquatic litter and for mitigation of the cumulative impact of pollution on the marine environment. On waste-to-hydrogen, the focus will be on developing technologies with greater efficiency to produce hydrogen from biogenic wastes.
The two sides recalled the importance of the substantive exchanges between experts in the identified areas of cooperation as the basis for future action. Indian experts have participated in a training and mutual learning exercise on EV interoperability and Electromagnetic Compatibility (EMC) at the Joint Research Centre (JRC) E-Mobility Lab in Ispra, Italy in January 2024. Furthermore, a joint hybrid workshop on EV Charging Technologies (Standardisation and Testing) was organised at the Automotive Research Association of India (ARAI), Pune, India and online, to deepen the EU-Indian dialogue and the industry’s engagement in charging infrastructure standardisation processes with India. The two sides also concluded a Matchmaking Event to identify, support and organise exchanges between Indian and EU startups in technology for recycling of batteries for EVs. Experts also jointly discussed assessment and monitoring tools for marine plastic litter. Finally, an "Ideathon” fostering EU-India collaboration to co-create practical solutions involving all stakeholders for addressing marine plastic pollution effectively is in preparation.
Both sides agreed to explore cooperation on harmonising standards for EV charging infrastructure, including cooperative, pre-normative research for harmonised testing solutions and knowledge exchange in the domain of e-mobility. They also agreed to explore how to enhance collaboration in the field of hydrogen-related safety standards, the science of standards as well as the market uptake of wastewater treatment technologies as outcomes of previous jointly conducted research projects.
Working Group 3 on Trade, Investment and Resilient Value Chains
India and the European Union noted productive discussions under Working Group 3 on Trade, Investment and Resilient Value Chains with a view to building a closer economic partnership between India and the European Union. In an increasingly challenging geopolitical context, both sides committed to work together for creating wealth and shared prosperity. The work under Working Group 3 complements the ongoing negotiations on a Free Trade Agreement (FTA), an Investment Protection Agreement (IPA) and a Geographical Indications Agreement which are proceeding on separate tracks.
Both sides committed to fostering resilient and future-ready value chains by prioritizing transparency, predictability, diversification, security and sustainability. Both sides expressed satisfaction with the progress made on Agri-food, Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) and Clean Technologies sectors and agreed on work plans in these three fields with the aim of promoting value chains that can withstand global challenges.
In agriculture, India and the EU intend to collaborate on contingency planning for food security and welcomed common efforts on shared research and innovations needs regarding climate-resilient practices, crop diversification and infrastructure improvements as promoted for cooperation through the G20 framework. In the pharmaceutical sector, both sides aim to enhance transparency and security in Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) supply chains by mapping vulnerabilities, promoting sustainable manufacturing, and establishing early warning systems to prevent disruptions. Clean technology cooperation centers on strengthening supply chains for solar energy, offshore wind, and clean hydrogen by exchanging information on sectoral capabilities and investment incentives and Research, Development and Innovation priorities as well as on methodologies to assess vulnerabilities, discussing approaches to minimize trade barriers and exploring possible synergies of the supply chains. Across these sectors, India and the EU are working to foster investment, exchange best practices, and mitigate risks through regular dialogues, research collaborations, and business-to-business engagements, ensuring supply chain resilience and sustainable economic growth.
Both sides acknowledged that relevant priority market access issues are being addressed through cooperation within the TTC framework. The EU side appreciated the Indian initiatives to approve the marketing of several EU plant products while the Indian side appreciated the listing of a number of Indian aquaculture establishments and taking up the issue of equivalence for agricultural organic products. Both sides agreed to pursue their efforts on these topics, under the TTC review mechanism, and to continue their engagement on remaining issues flagged by each other.
The two sides noted the exchanges regarding best practices in the screening of Foreign Direct Investments, which is an area of growing importance to foster economic security.
India and the EU strengthened their commitment towards the multilateral trading system as an anchor in the current challenging geopolitical context. At the same time, they recognized the need to bring necessary reform to the WTO so that it is able to address efficiently and effectively issues of interest to Members. Both sides also recognized the importance of a functioning dispute settlement system. For this purpose, they agreed to deepen their dialogue and engagement to help the WTO deliver concrete outcomes, including at MC14.
Both sides have held in-depth discussions on trade and decarbonization through several bilateral channels and have engaged jointly with stakeholders, especially on the implementation of the EU’s carbon border mechanism (CBAM). Both sides discussed the challenges arising out of CBAM implementation, in particular for the small and medium enterprises and agreed to continue addressing them.
The co-chairs reaffirmed their commitment to expanding and deepening their engagement under the TTC and to working together to fulfill the goals laid out in this successful second meeting of the TTC. They agreed to meet again for the third meeting of TTC within one year from now.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জোইন্ত স্তেৎমেন্ত: ভারত-EU ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী কাউন্সিল, নই দিল্লীগী অনিশুবা মীফম (ফেব্রুৱারী 28, 2025)
28 FEB 2025 6:25PM by PIB Imphal
ভারত-EU ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী কাউন্সিলগী (TTC) অনিশুবা মীফম ফেব্রুৱারী 28, 2025দা নই দিল্লীদা পাংথোকখি। ভারতকী মপান থৌরমগী মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর; কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল; অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণবনা ভারতকী মাইকৈদগী কো-চেয়র তৌখি। তেক্নোলোজীগী সোভরেনতী, সেক্যুরিতী অমসুং দেমোক্রেসীগী ইগজিক্যুতিব ভাইস প্রসিদেন্ত মিস, হেনা বির্ককুনেন, ত্রেদ অমসুং ইকনোমিক সেক্যুরিতী, ইন্তরইন্সতিত্যুস্নেল রিলেসন অমসুং ত্রান্সপরেন্সীগী কম্মিস্নর মিস্তর মেরোস সেফকোভিক অমসুং স্তার্তঅপ, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী কম্মিস্নর মিস একাতেরিনা জাহারিভানা EUগী মায়কৈদগী কো-চেয়র তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী প্রসিদেন্ত উর্সুলা ভোন দের লেয়ননা ভারত-EU TTC অসি ত্রেদ, থাজবা য়াবা তেক্নোলোজী অমসুং সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা শিংনবশিং কোকহন্নবা মরুওইবা বাইলেতরেল প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা এপ্রিল 2022দা লিংখৎখি। ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ননা, ওপন মার্কেত ইকনোমীশিং, শেয়র ভেল্যুশিং অমসুং প্লুরেলিস্তিক সোসাইতীশিংগা লোয়ননা অচৌবা অমসুং ভাইব্রেন্ত দেমোক্রেসী অনি ওইনা, মল্তিপোলার ৱার্ল্দ অসিদা মহৌশাগী ওইবা পার্তনরশিং ওইরি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী হেন্না চেৎশিল্লকপা অমসুং EU অমসুং ভারতকী মরক্তা লৈরিবা স্ত্রেতেজিক কনভর্জেন্স হেনগৎলকপা অসিনা মালেমগী জিওপোলিতিকেল লেন্দস্কেপকী অহোংবা পুরকপা অমসুং মালেমগী স্তেবিলিতী, ইকনোমিক সেক্যুরিতী, অমসুং তুংকোইনা চৎকদবা অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথ প্রমোৎ তৌবদা অপুনবা অপাম্বগী মমি তারি। মতাং অসিদা, নাকল অনিমক্না রুলদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দরগী মরুওইবা অমসুং সোভরেনতী, তেরিতোরিয়েল ইন্তিগ্রিতি, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং দিস্পুৎশিংগী শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরকপগী প্রিন্সিপলশিংবু মপুং ফানা ইকাই খুম্নবা উৎখি। ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজীগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা মরুওইবা মরীশিং, পার্তনর অনিগী শেন্মিৎলোন হেনগৎহন্নবা হীরমশিং অসিদা তেংবাং পীনবগী ওইথোকপা অমসুং মরী লৈনবা সেক্যুরিতীগী শিংনবশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা EU অমসুং ভারতনা য়ানবগী মতুং ইন্না ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজীগী ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজীগী মরী অসি হেনগৎলক্লি। নাকল অনিমক্না মখোয়গী পার্তনরশিপ অসিনা রেসিলিয়েন্স হেনগৎহনবা, কন্নেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং গ্রীন অমসুং ক্লিন তেক্নোলোজীশিং চাউখৎহনবদা মতেং পাংবগী ওইথোকপা লৈ হায়বা খঙখি।
ভারত-EU TTCগী অহানবা মীফম অসি 2023গী মে 16দা ব্রুসেলসতা পাংথোকখি। TTCগী মিনিস্তরেল মীফমনা মখা তানা চৎথগদবা লম্বীগীদমক পোলিতিকেল গাইদেন্স পীখি। মসিগী মতুংদা 2023গী নবেম্বর 24দা ভর্চুএল মোদতা পাংথোকখিবা ইনভেস্তমেন্ত মীফম অমদা TTC ৱার্কিং গ্রুপ অহুম্না পায়খৎলিবা থবকশিং য়েংশিনখি।
স্ত্রেতেজিক তেক্নোলোজীশিং, দিজিতেল গভর্নান্স অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীদা ৱার্কিং গ্রুপ 1
ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ননা স্ত্রেতেজিক তেক্নোলোজীশিং, দিজিতেল গভর্নান্স অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীগী ৱার্কিং গ্রুপ 1গী খুত্থাংদা মখোয়গী মান্নবা ভেল্যুশিংগা চুনবা মওংদা মখোয়গী দিজিতেল কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহনবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না হ্যুমেন-সেন্ত্রিক দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং AI, সেমিকন্দক্তরশিং, হাই-পরফোর্মেন্স কম্প্যুতিং অমসুং 6Gগুম্বা এদভান্স অমসুং থাজবা য়াবা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং চাউখৎহন্নবা মখোয়গী মপাঙ্গলশিং শীজিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিনা শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাই অনিমক্তা কান্নবা ফংহল্লগনি। নাকল অনিমক্না মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী সেক্যুরিতী হেনগৎহন্দুনা কম্পিতিতিবনেস মখা তানা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা EU-ইন্দিয়া রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। সাইবর-সেক্যুর দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমদা মালেমগী ওইবা কন্নেক্তিবিতী প্রমোৎ তৌনবা নাকল অনিমক্না অচেৎপা ৱাফম থমখি।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) না ওপন অমসুং ইনক্লুসিব দিজিতেল ইকনোমীশিং অমসুং দিজিতেল সোসাইতীশিং শেমগৎপদা মরুওইবা পীরিবা অসি খঙলদুনা, ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ননা মীওইবগী হকশিং ইকায় খুম্নবা অমসুং পর্সনেল দেতা, প্রাইভেসী অমসুং ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী রাইতশিং ঙাকপা মরী লৈনবা DPIশিংগী ইন্তরওপরেবিলিতীগী মায়কৈদা থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না অহুমশুবা লৈবাকশিংদা DPI সোলুসনশিং পুন্না প্রমোৎ তৌনবা ৱাশক লৌখি অমসুং ই-সিগনেচরশিংগী ম্যুচেল রিকোগনেসনগী তঙাই ফদবা অসি ঙমখৈ লান্না দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং ম্যুচেল ইকনোমিক গ্রোথ পুক্নিং থৌগৎনবা মখা তানা ফোংদোকখি।
নাকল অনিমক্না সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনশিংগী রেসিলিয়েন্সী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিগীদমক্তা, মখোয়না চিপ দিজাইন, হেতেরোজিনস ইন্তিগ্রেসন, সস্তেনেবল সেমিকন্দক্তর তেক্নোলোজীশিং, প্রোসেস দিজাইন কিৎ (PDK)গীদমক এদভান্স প্রোসেসশিংগী তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত, অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা জোইন্ত R&D এক্সপ্লোর তৌনবা য়ান্নখি। নাকল অনিমক্না তেক্নোলোজিকেল কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং সপ্লাই চেনগী রেজিলিয়েন্স লৈহন্নবা সস্তেনেবল, সেক্যুর অমসুং দাইভর্সিফাইদ সেমিকন্দক্তর প্রদক্সন কেপাসিতীশিং শেমগৎতুনা EU অমসুং ভারতকী সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি। মসিগী মথক্তা, তেলেন্ত একচেঞ্জশিং লাইথোকহন্নবা অমসুং মহৈরোইশিং অমসুং নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংগী মরক্তা সেমিকন্দক্তরগী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা অখন্নবা প্রোগ্রাম অমা শেমগৎনবা মখোয়না ৱাশক লৌখি।
নাকল অনিমক্না সেফ, সেক্যুর, থাজবা য়াবা, হ্যুমেন-সেন্ত্রিক, সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিবল ওইবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) অমসুং মসিগী ভিজন অসি ইন্তর্নেস্নেল লেভেলদা প্রমোৎ তৌনবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মথক্তা, AIগী মতাংদা মখা তানা অমসুং ইম্পেক্তিব ওইবা মতেং পাংনবগীদমক, য়ুরোপিয়ন AI ওফিস অমসুং ইন্দিয়া AI মিসননা মতেং পাংনবদা হেন্না চেৎশিলহন্নবা, ইন্নোবেসনগী ইকোসিস্তেম অমা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং থাজবা য়াবা AI দিবেলপ তৌনবগী কম্মন ওপন রিসর্চ ক্বেসনশিংদা ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ তৌহনগনি। মখোয়না অচৌবা লোলগী মোদেলশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎনবা অমসুং AIগী পোতেন্সিএলবু মীওইবগী চাউখৎপা অমসুং কম্মন গুদকীদমক শীজিন্ননবা য়ানখি। মসিদা ইথিকেল অমসুং রেস্পোন্সিবল AIগীদমক খুৎলাইশিং অমসুং ফ্রেমৱার্কশিং শেমগৎপা অসিনচিংবা জোইন্ত প্রোজেক্তশিং য়াওরি। মসিনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথীবা, অইং-অশা হোংলকপা অমসুং বাইওইনফোর্মেতিক্সকী লমশিংদা হাই-পারফোর্মেন্স কম্প্যুতিং এপ্লিকেসনশিংদা R&D কোলাবোরেসনগী মখাদা খুমাং চাউশিল্লগনি।
ভারত অমসুং EUনা ভারত 6G এল্লাইন্স অমসুং EU 6G স্মার্ত নেৎৱার্ক অমসুং সর্বিস ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনগী মরক্তা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী মরুওইবশিং পুনশিন্নবা অমসুং সেক্যুর অমসুং থাজবা য়াবা তেলিকম্ম্যুনিকেসন অমসুং রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না IT অমসুং তেলিকোম স্তেন্দার্দাইজেসনদা মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং অপুনবা মালেমগী স্তেন্দর্দশিং প্রমোৎ তৌবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি।
মসিগী মথক্তা, নাকল অনিমক্না দিজিতেল স্কিলগী অৱাৎপা কোকহন্নবা থবক পায়খৎনবা, সর্তিফিকেসনশিংগী ম্যুচেল রিকোগনেসনগী মতাংদা খন্ননবা অমসুং হৈ-শিংলবা প্রোফেস্নেলশিংগী আইনগী ওইবা লম্বীশিং অমসুং হৈ-শিংলবা মীওইশিং এক্সচেঞ্জ তৌবদা মতেং পাংনবা য়ানখি।
নাকল অনিমক্না গ্লোবেল দিজিতেল কমপেক্ত অসি মখোয়গী মান্নবা পান্দমশিং ফংনবগী মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইনা 2024গী সেপ্তেম্বরদা UN জেনরেল এসেমব্লীদা য়ানখিবা অদু ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পীননবা য়ানখি। ইনফোর্মেসন সোসাইতী +20গী মতাংদা পাংথোক্কদৌরিবা ৱার্ল্দ সম্মিৎ অসিনা ইন্তর্নেৎ গভর্নান্সকী মল্তি-স্তেকহোল্দর মোদেলগীদমক মালেমগী ওইবা তেংবাং মখা তানা পীনবা অমসুং হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদু মখোয়না পনখি।
ক্লীন অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিংদা ৱার্কিং গ্রুপ 2
ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ননা মথংশিৎনা ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী ওইনা 2070 অমসুং 2050 ফাওবদা নেৎ জিরো ইমিসন ফংনবগীদমক ক্লিন অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা ৱার্কিং গ্রুপ 2গী মখাদা মশক খঙদোক্লবা প্রাইওরিতী ৱার্কস্ত্রীমশিংগী মরুওইবা অদু নিংশিংখি। হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক অনৌবা ক্লিন তেক্নোলোজীশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিংদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী মথৌ তাই। রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন (R&I) দা মীৎয়েং চংবা অসিনা EU অমসুং ভারতকী মরক্তা তেক্নোলোজিকেল কোলাবোরেসন অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং এক্সচেঞ্জ তৌবদা মতেং পাংগনি। মসিগা মান্ননা, মার্কেৎ অপতেক্কীদমক তেক্নোলোজিকেল ইন্নোবেসনশিং শৌগৎপনা ভারত অমসুং EUগী ইন্তর্প্রাইজশিংনা মরী লৈনবা মার্কেৎশিংদা এক্সেস হেনগৎহল্লগনি অমসুং ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজীশিং পাক শন্না শীজিন্নবদা মতেং ওইরগনি। মসিনা ভারত অমসুং EUগী ইনক্যুবেতরশিং, SMEশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী মরক্তা তেংবাং পীননবা অমসুং অসিগুম্বা তেক্নোলোজীশিংদা হ্যুমেন রিসোর্স কেপাসিতী অমসুং কেপাসিতী শেমগৎনবা ৱাখল্লোনশিং লৈহল্লগনি।
মসিগী মতাংদা, নাকল অনিমক্না ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং (EVশিং) গী বেতরীশিং রিসাইকল তৌবা, মেরিন প্লাস্তিক লিতর, অমসুং ৱেস্ত-তু-হাইদ্রোজেনগী মতাংদা অখন্নবা কোওর্দিনেৎ কোলশিংগী খুত্থাংদা জোইন্ত রিসর্চ কোওপরেসন তৌনবা য়ানখি। অপুনবা বজেৎ অসি হোরাইজান য়ুরোপ প্রোগ্রামদগী অমসুং ভারতকী কন্ত্রিব্যুসনশিংগা মান্নবা ওইনা চাউরাক্না য়ুরো মিলিয়ন 60 ওইগনি। EVশিংগীদমক বেতরীশিং রিসাইকল তৌবদা, ফ্লেক্সিবল/লো কোস্ত/ইশানা রিসাইকল তৌবা বেতরীশিংগী তোঙান-তোঙানবা মখলশিংগী খুত্থাংদা বেতরী সর্ক্যুলরিতীদা মীৎয়েং থমগনি। মেরিন প্লাস্তিক লিতরদা, এক্বাতিক লিতর থিদোকপা, মিজরমেন্ত অমসুং এনালাইসিস তৌনবা অমসুং মেরিন এনভাইরনমেন্ততা পোলুসনগী অপুনবা ইম্পেক্ত হন্থহন্নবা তেক্নোলোজিশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগনি। ৱেস্ত-তু-হাইদ্রোজেনগী মতাংদা, বাইওজেনিক ৱেস্ততগী হায়দ্রোজেন পুথোক্নবা হেন্না ইফিসিএন্সি লৈবা তেক্নোলোজিশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগনি।
নাকল অনিমক্না তুংগী খোঙথাংশিংগী য়ুম্ফম ওইনা মশক খঙদোক্লবা মতেং পীনবগী লমশিংদা এক্সপর্তশিংগী মরক্তা মচং ওইবা এক্সচেঞ্জশিং পাংথোক্নবগী মরুওইবা অদু নিংশিংখি। জনুৱারী 2024দা ইন্দিয়ন এক্সপর্তশিংনা ইতালিগী ইস্পরাদা জোইন্ত রিসর্চ সেন্তর (JRC) ই-মোবিলিতী লেবতা EV ইন্তরওপরেবিলিতী অমসুং ইলেক্ত্রোমেগ্নেতিক কম্পেতিবিলিতী (EMC) গী মতাংদা ত্রেনিং অমসুং ম্যুচেল লর্নিং এক্সরসাইজ অমদা শরুক য়াখ্রে। মসিগী মথক্তা, EU-ইন্দিয়াগী ৱারী শানবগী মরী অমসুং ভারতকা লোয়ননা চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেন্দর্দাইজেসনগী থৌওংশিংদা ইন্দস্ত্রীগী থৌদাং হেন্না চেৎশিলহন্নবা, EV চার্জিং তেক্নোলোজী (স্তেন্দর্দাইজেসন অমসুং তেস্তিং) গী মতাংদা জোইন্ত হাইব্রিদ ৱার্কশোপ অমা ওতোমোতিভ রিসর্চ এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া (ARAI), পুনে, ভারত অমসুং ওনলাইনদা শিন্দুনা পাংথোকখি। EVশিংগী বেতরীশিং রিসাইকল তৌনবা তেক্নোলোজীদা ভারত অমসুং EUগী স্তার্তঅপশিং মশক খঙদোক্নবা, মতেং পাংনবা অমসুং মখোয়গী মরক্তা এক্সচেঞ্জশিং পাংথোক্নবগীদমক নাকল অনিমক্না মেচমেকিং ইভেন্ত অমা লোইশিনখি। এক্সপর্তশিংনা মেরিন প্লাস্তিক ৱেস্তকী এসেসমেন্ত অমসুং মোনিতরিংগী খুৎলাইশিংসু পুন্না খন্নখি। অরোইবদা, মেরিন প্লাস্তিক পোলুসনবু মপুং ফানা থেংননবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক শরুক য়াদুনা প্রেক্তিকেল সোলুসন পুন্না শেমগৎনবা EU-ইন্দিয়া কোলাবোরেসন ফোর্ম তৌনবা "আইদিয়াথোন" অমা শেম-শারি।
ই-মোবিলিতীগী লমদা কোওপরেতিব তেস্তিং সোলুসন অমসুং নোলেজ একচেঞ্জগীদমক্তা কোওপরেতিব, প্রি-নোর্মেতিব রিসর্চ য়াওনা EV চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক স্তেন্দর্দশিং হর্মোনাইজ তৌনবগী মতাংদা মতেং পীননবা নাকল অনিমক্না য়ানখি। মখোয়না হায়দ্রোজেনগা মরী লৈনবা সেফতী স্তেন্দর্দশিং, স্তেন্দর্দশিংগী সাইন্স অমসুং মমাংদা পুন্না পায়খৎখিবা রিসর্চ প্রোজেক্তশিংগী মহৈ ওইনা ৱেস্তৱাতর ত্রিৎমেন্ত তেক্নোলোজীশিংবু মার্কেৎতা শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবগী মতাংদা করম্না মতেং পীনবা য়াবগে হায়বদু থিজিনবা য়ানখি।
ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং রেজিলিএন্ত ভেল্যু চেনশিংগী ৱার্কিং গ্রুপ 3
ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ননা ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা হেন্না নকশিন্নবা শেন্মিৎলোনগী মরী অমা শেমগৎনবগীদমক ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং রেসিলিয়েন্ত ভেল্যু চেনগী ৱার্কিং গ্রুপ 3গী মখাদা মহৈ য়ানরবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকখ্রে। জিওপোলিতিকেল কন্তেক্স অমা হেনগৎলক্লিবা অসিদা, নাকল অনিমক্না শেন্মিৎলোন অমসুং অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। ৱার্কিং গ্রুপ 3গী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা তোঙান-তোঙানবা ত্রেকশিংদা চৎথরিবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (FTA), ইনভেস্তমেন্ত প্রোতেক্সন এগ্রীমেন্ত (IPA) অমসুং জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন এগ্রীমেন্তকী মতাংদা চত্থরিবা ৱারী শানবশিং অসি মপুং ফাহল্লি।
নাকল অনিমক্না ত্রান্সপরেন্সী, প্রিদিক্তেবিলিতী, দাইবর্সিফিকেসন, সেক্যুরিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা অহেনবা মীৎয়েং থমদুনা রেসিলিএন্ত অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা ভেল্যু চেনশিং ফগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। নাকল অনিমক্না এগ্রি-ফুদ, এক্তিব ফার্মাস্যুতিকেল ইনগ্রিদিএন্তশিং (API) অমসুং ক্লিন তেক্নোলোজী সেক্তরশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং মালেমগী শিংনবশিং মায়োক্নবা ঙম্বা ভেল্যু চেনশিং প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থমদুনা হিরম অহুম অসিদা থবক পায়খৎনবা থৌরাং তৌনবা য়ানখি।
লৌউ-শিংউদা, ভারত অমসুং EUনা ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক কন্তিজেন্সী প্লান্নিংদা মতেং পীননবা থৌরাং তৌরি। G20 ফ্রেমৱার্ক্কী খুত্থাংদা মতেং পীননবা প্রমোৎ তৌরিবা ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত প্রেক্তিসশিং, মহৈ-মরোংশিং দিভর্সিফাই তৌবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগী মতাংদা শেয়র রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী মথৌ তাবশিংদা পুন্না হোৎনমিন্নবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি। ফার্মাস্যুতিকেল সেক্তরদা, নাকল অনিমক্না ভলনরেতিবিতীশিং মেপ্পিং তৌদুনা, সস্তেনেবল মেন্যুফেকচরিং প্রমোৎ তৌদুনা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা অঙম্বা আর্লী ৱার্নিং সিস্তেমশিং লিংখৎতুনা, এক্তিব ফার্মাস্যুতিকেল ইনগ্রিদিএন্তশিং (API)দা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মি। ক্লিন তেক্নোলোজী কোওপরেসন অসিনা সেক্তোরেল কেপাসিতীশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিবশিং অমসুং রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসনগী প্রাইওরিতীশিংগা লোয়ননা ভলনরেবিলিতীশিং য়েংশিন্নবা মেথোদোলোজীশিং, ললোন-ইতিক্কী অথিংবশিং হন্থহন্নবা এপ্রোচশিং খন্ন-নৈনবা অমসুং সপ্লাই চেনশিংগী ওইথোকপা য়াবা সিনর্জিশিং থিজিনবগী খুত্থাংদা সোলর ইনর্জী, ওফশোর ৱিন্দ অমসুং ক্লিন হাইদ্রোজেনগী সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি। সেক্তরশিং অসিদা, ভারত অমসুং EUনা ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবা অমসুং রিগুলর দাইলোগশিং, রিসর্চ কোলাবোরেসনশিং অমসুং বিজিনেস-তু-বিজিনেস এঙ্গেজমেন্তশিংগী খুত্থাংদা রিস্কশিং হন্থহন্নবা থবক পায়খৎলি।
TTC ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা তেংবাং পীনদুনা মরী লৈনবা মরুওইবা মার্কেৎ এক্সেসকী ৱাফমশিং অসি খন্ন-নৈনরি হায়না নাকল অনিমক্না য়ানখি। EUগী মায়কৈনা EUগী পাম্বীগী পোত্থোক কয়া অমা কৈথেলদা পুথোক-পুশিন তৌবদা অয়াবা পীনবা ভারতকী খোঙথাংশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। EUগী মায়কৈনা EUগী এক্বাকলচর এস্তাব্লিসমেন্ত কয়া অমা লিস্ততা য়াওহনখিবা অমসুং ওর্গানিক এগ্রিকলচরগী পোত্থোকশিংগী ইক্বিবেলেন্সকী ৱাফম লৌখৎলকপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না TTCগী রিভিয়ু মেকানিজমগী মখাদা হীরমশিং অসিদা মখোয়গী হোৎনরিবশিং মখা চত্থনবা অমসুং অমগা অমগগী ফোংদোকখিবা লেমহৌরিবা হীরমশিংদা মখোয়গী এঙ্গেজমেন্ত মখা চত্থনবা য়ানখি।
ইকনোমিক সেক্যুরিতী ফগৎহন্নবা মরুওইবা লম অমা ওইরিবা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তশিং য়েংশিনবদা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগা মরী লৈনবা এক্সচেঞ্জশিং নাকল অনিমক্না পনখি।
ভারত অমসুং EUনা হৌজিক ওইরিবা অরুবা জিওপোলিতিকেল কন্তেক্সতা মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেমবু এঙ্কর অমা ওইনা থম্নবগী মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মতম অমত্তদা, মখোয়না মেম্বরশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা হীরমশিংবু কান্নবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মওংদা থেংননবা WTOদা মথৌ তাবা রিফোর্ম অমা পুরকপগী তঙাইফদবা অদু খঙখি। নাকল অনিমক্না মথৌ তৌরিবা ৱাথোক ৱাথোকশিংগী সিস্তেম অমা লৈবগী মরুওইবা অদুসু খঙখি। মসিগীদমক্তা, MC14 য়াওনা WTOনা কনক্রিৎ আউতকম পীবদা মতেং পাংনবা মখোয়গী দাইলোগ অমসুং এঙ্গেজমেন্ত হেন্না চেৎশিনহন্নবা য়ান্নখি।
নাকল অনিমক্না ত্রেদ অমসুং দিকার্বোনাইজেসনগী মতাংদা বাইলেতরেল চেনেল কয়াগী খুত্থাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনখি অমসুং ইন্তরেক্ত তৌরিবা পার্তীশিংগা, মরুওইনা EUগী কার্বোন বোর্দর মেকানিজম (CBAM) গী ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা পুন্না থবক তৌমিন্নখি। নাকল অনিমক্না CBAM ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা, মরুওইনা অপীকপা অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিংগীদমক থোক্লকপা শিংনবশিং অদু খন্নখি অমসুং মখোয়শিং অদু মখা তানা থেংননবা য়ানখি।
কো-চেয়রশিংনা TTCগী মখাদা মখোয়গী থৌদাং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং TTCগী মায় পাক্না পাংথোকখিবা অনিশুবা মীফম অসিদা থমখিবা পান্দমশিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। চহি অমগী মনুংদা TTCগী অহুমশুবা মীফমদা অমুক্কা হন্না উন্ননবা মখোয়না য়ানখি।