ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି: ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଷଦର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ (୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫)
28 FEB 2025 6:25PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଷଦ (ଟିଟିସି)ର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ୍. ଜୟଶଙ୍କର; ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ, ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହାର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପକ୍ଷରୁ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ହେନା ଭିର୍କକୁନେନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା, ଆନ୍ତଃ-ସାଂସ୍ଥାଗତିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କମିଶନର ମାରୋସ୍ ସେଫୋଭିଚ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କମିଶନର ଏକାଟେରିନା ଜାହାରିଭା ଏହାର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେଏନ୍ ବାଣିଜ୍ୟ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳରେ ଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଟିଟିସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ଖୋଲା ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି, ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବହୁଳ ସମାଜ ସହିତ ଦୁଇଟି ବୃହତ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ, ଏକ ବହୁଧ୍ରୁବୀୟ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶୀଦାର।
EU ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଗଭୀର ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ବିଶ୍ୱ ଭୂରାଜନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା, ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ସମାନ ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନର ନୀତି ପ୍ରତି ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଟିଟିସି ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ କ୍ରମାଗତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ, ଉଭୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ EU ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମାନ ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି, ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀତାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି।
ଭାରତ-ଇୟୁ ଟିଟିସିର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୧୬ ମଇ ୨୦୨୩ରେ ବ୍ରୁସେଲ୍ସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଟିଟିସି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଏହା ପରେ ୨୪ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ତିନୋଟି ଟିଟିସି କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା।
ରଣନୈତିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ
ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅନୁଯାୟୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରଣନୈତିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ୧ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ AI, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଦର୍ଶିତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ 6G ଭଳି ଉନ୍ନତ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ଉଭୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମାଜକୁ ଲାଭଦାୟକ କରିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ EU-ଭାରତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏକ ସାଇବର-ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବିଶ୍ୱ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ )ର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମାନବ ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ, ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ଡିପିଆଇ ଗୁଡ଼ିକର ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ଡିପିଆଇ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସୀମାପାର ଡିଜିଟାଲ କାରବାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଇ-ସ୍ବାକ୍ଷରର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ, ସେମାନେ ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍, ବିବିଧ ସମନ୍ୱୟ, ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଡିଜାଇନ୍ କିଟ୍ (PDK) ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ଥାୟୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିବିଧ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ EU ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେମାନେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (AI) ପ୍ରତି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, AI ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସହଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ୟୁରୋପୀୟ AI କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଭାରତ AI ମିଶନ ବିଶ୍ୱସନୀୟ AI ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା, ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରଶ୍ନ ଉପରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ବୃହତ ଭାଷା ମଡେଲ ଉପରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ନୈତିକ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ AI ପାଇଁ ଉପକରଣ ଏବଂ ଢାଞ୍ଚା ବିକାଶ କରିବା ଭଳି ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବ ବିକାଶ ଏବଂ ସାଧାରଣ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ AI ର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଜୈବ ସୂଚନା ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରିବେ।
ଭାରତ ଏବଂ EU ଭାରତ 6G ଆଲାଏନ୍ସ ଏବଂ EU 6G ସ୍ମାର୍ଟ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସେବା ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମାନ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଦୂରସଂଚାର ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆନ୍ତଃପରିଚାଳକ ବିଶ୍ୱ ମାନକକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆଇଟି ଏବଂ ଦୂରସଂଚାର ମାନକୀକରଣରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଦକ୍ଷତାର ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା, ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ପଥ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପକରଣ ଭାବରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଗୃହୀତ ହେବାକୁ ଥିବା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ କମ୍ପାକ୍ଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବିଶ୍ୱ ସୂଚନା ସମାଜ ସମ୍ମିଳନୀ +20 ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଶାସନର ବହୁ-ଭାଗୀ ମଡେଲ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସମର୍ଥନକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ୨
ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ୨୦୭୦ ଏବଂ ୨୦୫୦ ସୁଦ୍ଧା ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ୨ ଅଧୀନରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତା କାର୍ଯ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ। ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ (R&I) ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ EU ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ, ବଜାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉଦ୍ଭାବନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ଏବଂ EU ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣକୁ ସହଜ କରାଯିବ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ EU ଇନକ୍ୟୁବେଟର, SME ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଏପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ କ୍ଷମତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଲିଥାଏ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ (EV), ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଅପବ୍ୟବହାର ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟାଟେରୀର ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଉପରେ ଅସାଧାରଣ ସମନ୍ୱିତ ଆହ୍ୱାନ ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଆନୁମାନିକ ମୋଟ ମିଳିତ ବଜେଟ୍ ହରିଜନ ୟୁରୋପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅବଦାନ ସହିତ ପ୍ରାୟ 60 ନିୟୁତ EUR ହେବ। EV ପାଇଁ ବ୍ୟାଟେରୀର ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଉପରେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ନମନୀୟ / କମ ମୂଲ୍ୟ / ପୁନଃଚକ୍ରଣ କରିବାକୁ ସହଜ ବ୍ୟାଟେରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ବୃତ୍ତାକାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଲିଟରରେ, ଜଳୀୟ ଲିଟର ଚିହ୍ନଟ, ମାପ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶ ଉପରେ ପ୍ରଦୂଷଣର ସଂଚୟିତ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ଆବର୍ଜନାରୁ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉପରେ, ବାୟୋଜେନିକ୍ ଅପଚୟରୁ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆଧାର ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାସ୍ତବ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ଇଟାଲୀର ଇସ୍ପ୍ରାରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର (ଜେଆରସି) ଇ-ମୋବିଲିଟି ଲ୍ୟାବରେ ଇଭି ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋମ୍ୟାଗ୍ନେଟିକ୍ ସୁସଙ୍ଗତତା (EMC) ଉପରେ ଏକ ତାଲିମ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଶିକ୍ଷା ଅଭ୍ୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ସହିତ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାନକୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ EU-ଭାରତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ EU ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ଇଭି ବ୍ୟାଟେରୀ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଚିହ୍ନଟ, ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସଂଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମ୍ୟାଚ୍ ମେକିଂ ଇଭେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଅପଚୟ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଶେଷରେ, ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ EU-ଭାରତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ "ଆଇଡିଆଥନ୍" ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମାନକକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସମନ୍ୱିତ ପରୀକ୍ଷଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସହଯୋଗ, ପୂର୍ବ-ଆଦର୍ଶ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଇ-ଗମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେମାନେ ପୂର୍ବ ମିଳିତ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପର ଫଳାଫଳ ଭାବରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁରକ୍ଷା ମାନକ, ମାନଦଣ୍ଡର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବଜାର ଗ୍ରହଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ତାହା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ୩
ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଘନିଷ୍ଠ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ୩ ଅଧୀନରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିବା ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଭୌଗୋଳିକ ରାଜନୈତିକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ୩ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (FTA), ଏକ ନିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା (IPA) ଏବଂ ଏକ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ପରିପୂରକ କରେ, ଯାହା ପୃଥକ ଟ୍ରାକରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପୂର୍ବାନୁମାନ, ବିବିଧତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଦୁଇ ପକ୍ଷ କୃଷି-ଖାଦ୍ୟ, ସକ୍ରିୟ ଔଷଧ ଉପାଦାନ (API) ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆକସ୍ମିକ ଯୋଜନା ଉପରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଏବଂ ଜି ୨୦ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ଅଭ୍ୟାସ, ଫସଲ ବିବିଧତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମାନ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସାଧାରଣ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୁର୍ବଳତା ମ୍ୟାପିଂ, ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବାଧାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରି ସକ୍ରିୟ ଔଷଧୀୟ ଉପାଦାନ (API) ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ, ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା, ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ-ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ବିପଦ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ TTC ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବଜାର ପ୍ରବେଶର ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପକ୍ଷ ଅନେକ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଉଦ୍ଭିଦ ଉତ୍ପାଦର ବିପଣନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଜଳକୃଷି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ କୃଷି ଜୈବ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସମାନତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। TTC ସମୀକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଏବଂ ପରସ୍ପର ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ବାକି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ବିଦେଶୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିବେଶ ଯାଞ୍ଚ କରିବାରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବର୍ତ୍ତମାନର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଭୌଗୋଳିକ ରାଜନୈତିକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛନ୍ତି। ସେହି ସମୟରେ, ସେମାନେ WTOରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଏହା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଦକ୍ଷତାର ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିପାରିବ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିବାଦ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ, ସେମାନେ MC14 ମାଧ୍ୟମରେ WTOକୁ କଠିନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅନେକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ବିଶେଷକରି EU ର କାର୍ବନ ସୀମା ପ୍ରଣାଳୀ (CBAM) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ CBAM କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ବିଶେଷକରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷମାନେ TTC ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ TTCର ଏହି ସଫଳ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ TTCର ତୃତୀୟ ବୈଠକ ପାଇଁ ପୁଣି ଥରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
sws

Prime Minister's Office
Joint Statement: Second Meeting of the India-EU Trade and Technology Council, New Delhi (February 28, 2025)
28 FEB 2025 6:25PM by PIB Delhi
The second meeting of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) took place in New Delhi on 28 February 2025. It was co-chaired on the Indian side by India’s External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar; Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal; and Minister for Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw. Executive Vice-President for Tech Sovereignty, Security and Democracy Ms. Henna Virkkunen, Commissioner for Trade and Economic Security, Interinstitutional Relations and Transparency Mr. Maros Šefčovič and Commissioner for Startups, Research and Innovation Ms Ekaterina Zaharieva co-chaired on the EU side.
Prime Minister Narendra Modi and European Commission President Ursula von der Leyen had established the India-EU TTC in April 2022 as a key bilateral platform to address challenges at the confluence of trade, trusted technology and security. India and the European Union, as two large and vibrant democracies with open market economies, shared values and pluralistic societies, are natural partners in a multipolar world.
The deepening of bilateral relations and the growing strategic convergence between the EU and India respond to the shifting dynamics of the global geopolitical landscape and a common interest in promoting global stability, economic security, and sustainable and inclusive growth. In that respect, both sides emphasized again the importance of the rules-based international order and the full respect for the principles of sovereignty, territorial integrity, transparency, and peaceful resolution of disputes. The TTC reflects a shared acknowledgement between the EU and India of the increasingly critical links between trade and technology, the potential of cooperation on these issues to enhance the economies of both partners, and the need to work together on the related security challenges. Both sides note the potential of their partnership to increase resilience, strengthen connectivity and drive forward the development of green and clean technologies.
The first meeting of the India-EU TTC was held in Brussels on 16 May 2023. The TTC Ministerial Meeting provided political guidance for the way forward. Subsequently on 24 November 2023, a stock-taking meeting in virtual mode reviewed the progress made by the three TTC working groups.
Working Group 1 on Strategic Technologies, Digital Governance, and Digital Connectivity
India and the European Union reaffirmed the importance of deepening their digital cooperation in line with their shared values through the Working Group 1 on Strategic Technologies, Digital Governance, and Digital Connectivity. Both sides committed to leverage their respective strengths to accelerate a human-centric digital transformation and the development of advanced and trustworthy digital technologies such as AI, semiconductors, High-Performance Computing and 6G, which will benefit both economies and societies. Both sides committed to work jointly to strengthen EU-India research and innovation for this purpose to further enhance competitiveness, while increasing their economic security. Both sides committed to promoting global connectivity in a cyber-secure digital ecosystem.
Recognizing the importance of Digital Public Infrastructure (DPI) for the development of open and inclusive digital economies and digital societies, India and the European Union agreed to collaborate on working towards interoperability of their respective DPIs that respect human rights and protect personal data, privacy, and intellectual property rights. Both sides further committed to jointly promote DPIs solutions to third countries and further emphasized the need of mutual recognition of e-signatures to enhance cross-border digital transactions and foster mutual economic growth.
Both sides emphasized their commitment to further strengthen the resilience of semiconductor supply chains and promote collaboration in the field of semiconductors. To that end, they agreed to explore joint R&D in the field of chip design, heterogeneous integration, sustainable semiconductor technologies, technology development for advanced processes for process design kit (PDK), among others. Both sides shall promote the strengthening of the EU and Indian semiconductor ecosystems to enhance technological capabilities and ensure supply chain resilience by developing sustainable, secure and diversified semiconductor production capacities. Furthermore, they committed to developing a dedicated programme that will facilitate talent exchanges and foster semiconductor skills among students and young professionals.
The two sides reiterated their commitment to safe, secure, trustworthy, human-centric, sustainable and responsible Artificial Intelligence (AI) and to promote this vision on the international level. In addition, with a view to ensuring continued and impactful cooperation on AI, the European AI Office and India AI Mission agreed to deepen cooperation, encouraging an ecosystem of innovation and fostering information exchange on common open research questions for developing trustworthy AI. They also agreed to enhance cooperation on large language models, and to harness the potential of AI for human development and common good, including through joint projects such as developing tools and frameworks for ethical and responsible AI. These will build on the progress made under R&D collaboration on high-performance computing applications in the areas of natural hazards, climate change, and bioinformatics.
India and the EU welcomed the signing of a memorandum of understanding between the Bharat 6G Alliance and the EU 6G Smart Networks and Services Industry Association for aligning research and development priorities and creating secured and trusted telecommunications and resilient supply chains. Both sides will also enhance cooperation on IT and telecoms standardisation with a particular focus on promoting interoperable global standards.
Furthermore, the two sides agreed to work towards bridging the digital skills gap, explore mutual recognition of certifications, and promote legal pathways of skilled professionals and exchange of talent.
Both sides agreed to collaborate on the implementation of the Global Digital Compact, agreed by consensus at the UN General Assembly in September 2024, as a key instrument for delivering on their shared objectives. They noted the need to ensure that the forthcoming World Summit on Information Society +20 maintains global support for and enhances the multi-stakeholder model of Internet governance.
Working Group 2 on Clean and Green Technologies
India and the European Union recalled the importance of the priority workstreams identified under Working Group 2 on Clean and Green Technologies for achieving net zero emissions by 2070 and 2050 for India and the European Union, respectively. Achieving these targets will require significant investment in new clean technologies and standards. An emphasis on research and innovation (R&I) will foster technological collaboration and exchange of best practices between the EU and India. In parallel, supporting technological innovations for market uptake will enhance access to the respective markets by Indian and EU enterprises and facilitate wide adoption of innovative technologies. This opens perspectives for cooperation between Indian and EU incubators, SMEs and start-ups and building human resource capability and capacity in such technologies.
In this regard, both sides agreed on joint research cooperation through exceptional coordinated calls on recycling of batteries for electric vehicles (EVs), marine plastic litter, and waste-to-hydrogen. The estimated total joint budget will be about EUR 60 million from the Horizon Europe programme and from matching Indian contributions. On recycling of batteries for EVs, the focus will be on battery circularity through different kinds of flexible/low cost/easy to recycle batteries. In marine plastic litter, the focus will be on developing technologies for detection, measurement and analysis of aquatic litter and for mitigation of the cumulative impact of pollution on the marine environment. On waste-to-hydrogen, the focus will be on developing technologies with greater efficiency to produce hydrogen from biogenic wastes.
The two sides recalled the importance of the substantive exchanges between experts in the identified areas of cooperation as the basis for future action. Indian experts have participated in a training and mutual learning exercise on EV interoperability and Electromagnetic Compatibility (EMC) at the Joint Research Centre (JRC) E-Mobility Lab in Ispra, Italy in January 2024. Furthermore, a joint hybrid workshop on EV Charging Technologies (Standardisation and Testing) was organised at the Automotive Research Association of India (ARAI), Pune, India and online, to deepen the EU-Indian dialogue and the industry’s engagement in charging infrastructure standardisation processes with India. The two sides also concluded a Matchmaking Event to identify, support and organise exchanges between Indian and EU startups in technology for recycling of batteries for EVs. Experts also jointly discussed assessment and monitoring tools for marine plastic litter. Finally, an "Ideathon” fostering EU-India collaboration to co-create practical solutions involving all stakeholders for addressing marine plastic pollution effectively is in preparation.
Both sides agreed to explore cooperation on harmonising standards for EV charging infrastructure, including cooperative, pre-normative research for harmonised testing solutions and knowledge exchange in the domain of e-mobility. They also agreed to explore how to enhance collaboration in the field of hydrogen-related safety standards, the science of standards as well as the market uptake of wastewater treatment technologies as outcomes of previous jointly conducted research projects.
Working Group 3 on Trade, Investment and Resilient Value Chains
India and the European Union noted productive discussions under Working Group 3 on Trade, Investment and Resilient Value Chains with a view to building a closer economic partnership between India and the European Union. In an increasingly challenging geopolitical context, both sides committed to work together for creating wealth and shared prosperity. The work under Working Group 3 complements the ongoing negotiations on a Free Trade Agreement (FTA), an Investment Protection Agreement (IPA) and a Geographical Indications Agreement which are proceeding on separate tracks.
Both sides committed to fostering resilient and future-ready value chains by prioritizing transparency, predictability, diversification, security and sustainability. Both sides expressed satisfaction with the progress made on Agri-food, Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) and Clean Technologies sectors and agreed on work plans in these three fields with the aim of promoting value chains that can withstand global challenges.
In agriculture, India and the EU intend to collaborate on contingency planning for food security and welcomed common efforts on shared research and innovations needs regarding climate-resilient practices, crop diversification and infrastructure improvements as promoted for cooperation through the G20 framework. In the pharmaceutical sector, both sides aim to enhance transparency and security in Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) supply chains by mapping vulnerabilities, promoting sustainable manufacturing, and establishing early warning systems to prevent disruptions. Clean technology cooperation centers on strengthening supply chains for solar energy, offshore wind, and clean hydrogen by exchanging information on sectoral capabilities and investment incentives and Research, Development and Innovation priorities as well as on methodologies to assess vulnerabilities, discussing approaches to minimize trade barriers and exploring possible synergies of the supply chains. Across these sectors, India and the EU are working to foster investment, exchange best practices, and mitigate risks through regular dialogues, research collaborations, and business-to-business engagements, ensuring supply chain resilience and sustainable economic growth.
Both sides acknowledged that relevant priority market access issues are being addressed through cooperation within the TTC framework. The EU side appreciated the Indian initiatives to approve the marketing of several EU plant products while the Indian side appreciated the listing of a number of Indian aquaculture establishments and taking up the issue of equivalence for agricultural organic products. Both sides agreed to pursue their efforts on these topics, under the TTC review mechanism, and to continue their engagement on remaining issues flagged by each other.
The two sides noted the exchanges regarding best practices in the screening of Foreign Direct Investments, which is an area of growing importance to foster economic security.
India and the EU strengthened their commitment towards the multilateral trading system as an anchor in the current challenging geopolitical context. At the same time, they recognized the need to bring necessary reform to the WTO so that it is able to address efficiently and effectively issues of interest to Members. Both sides also recognized the importance of a functioning dispute settlement system. For this purpose, they agreed to deepen their dialogue and engagement to help the WTO deliver concrete outcomes, including at MC14.
Both sides have held in-depth discussions on trade and decarbonization through several bilateral channels and have engaged jointly with stakeholders, especially on the implementation of the EU’s carbon border mechanism (CBAM). Both sides discussed the challenges arising out of CBAM implementation, in particular for the small and medium enterprises and agreed to continue addressing them.
The co-chairs reaffirmed their commitment to expanding and deepening their engagement under the TTC and to working together to fulfill the goals laid out in this successful second meeting of the TTC. They agreed to meet again for the third meeting of TTC within one year from now.