প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
যৌথ বিবৃতি: ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তি পৰিষদৰ দ্বিতীয় বৈঠক, নতুন দিল্লী (২৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৫)
28 FEB 2025 6:25PM by PIB Guwahati
ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তি পৰিষদৰ (টিটিচি) দ্বিতীয়খন বৈঠক ২০২৫ চনৰ ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হয়।ইয়াত ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড এছ জয়শংকৰ; বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল; আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, প্ৰযুক্তি সাৰ্বভৌমত্ব, নিৰাপত্তা আৰু গণতন্ত্ৰৰ কাৰ্যবাহী উপ-সভানেত্ৰী শ্ৰীমতী হেনা ভিৰকুনেন, বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তাৰ আয়ুক্ত, আন্তঃপ্ৰতিষ্ঠানিক সম্পৰ্ক আৰু স্বচ্ছতা শ্ৰী মাৰোছ শ্বেফচভিচ আৰু ষ্টাৰ্টআপ, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ আয়ুক্ত শ্ৰীমতী একাটেৰিনা জাহাৰিয়েভাই সহ-অধ্যক্ষতা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ইউৰোপীয় আয়োগৰ সভাপতি উৰ্চুলা ভন ডেৰ লেয়েনে বাণিজ্য, বিশ্বাসযোগ্য প্ৰযুক্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ কলফ্লুৱেন্সত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ টিটিচিক এক মূল দ্বিপাক্ষিক মঞ্চ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘ, মুক্ত বজাৰ অৰ্থনীতি, ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু বহুত্ববাদী সমাজ থকা দুখন বৃহৎ আৰু সজীৱ গণতন্ত্ৰ হিচাপে বহুমেৰু বিশ্বৰ স্বাভাৱিক অংশীদাৰ।
দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গভীৰতা আৰু ইউৰোপীয় সংঘ আৰু ভাৰতৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান কৌশলগত অভিসৰণে বিশ্বৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিৱেশৰ পৰিৱৰ্তনশীল গতিশীলতা আৰু বিশ্বৰ সুস্থিৰতা, অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা আৰু বহনক্ষম আৰু অন্তৰ্ভুক্ত বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰৰ এক উমৈহতীয়া আগ্ৰহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনায়। সেই ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষই পুনৰ নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্ব আৰু সাৰ্বভৌমত্ব, ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতা, স্বচ্ছতা আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ নীতিৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সন্মানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। টিটিচিয়ে ইউৰোপীয় সংঘ আৰু ভাৰতৰ মাজত বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ মাজত ক্ৰমান্বয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰা সংযোগ, দুয়োটা অংশীদাৰৰ অৰ্থনীতি বৃদ্ধিৰ বাবে এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনা আৰু আনুষংগিক নিৰাপত্তা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক প্ৰতিফলিত কৰে। দুয়োপক্ষই তেওঁলোকৰ অংশীদাৰিত্বৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি, সংযোগ শক্তিশালী আৰু সেউজ আৰু স্বচ্ছ প্ৰযুক্তিৰ বিকাশক আগুৱাই নিয়াৰ সম্ভাৱনাক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে।
ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ টিটিচিৰ প্ৰথমখন বৈঠক ২০২৩ চনৰ ১৬ মে’ত ব্ৰাছেলছত অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াৰ পিছত ২০২৩ চনৰ ২৪ নৱেম্বৰত ভাৰ্চুৱেল মোডত এখন ষ্টক টেকিং বৈঠকত টিটিচিৰ তিনিটা কৰ্মীগোটে কৰা অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
কৌশলগত প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল শাসন আৰু ডিজিটেল সংযোগৰ ওপৰত কৰ্মীগোট ১
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই কৌশলগত প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল শাসন, আৰু ডিজিটেল সংযোগৰ ওপৰত কৰ্মীগোট ১ৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নিজৰ ডিজিটেল সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰে। দুয়োপক্ষই নিজৰ নিজৰ শক্তিৰ সহায় লৈ মানৱকেন্দ্ৰিক ডিজিটেল ৰূপান্তৰ আৰু এআই, অৰ্ধপৰিবাহী, হাই-পাৰফৰ্মেন্স কম্পিউটিং আৰু জিৰ দৰে উন্নত আৰু বিশ্বাসযোগ্য ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যিয়ে অৰ্থনীতি আৰু সমাজ উভয়কে উপকৃত কৰিব। দুয়োপক্ষই এই উদ্দেশ্যে ইউৰোপীয় সংঘ-ভাৰত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে যৌথভাৱে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল যাতে প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পায়, একে সময়তে তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা বৃদ্ধি পায়। দুয়োপক্ষই চাইবাৰ সুৰক্ষিত ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰত বিশ্বব্যাপী সংযোগক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল।
মুক্ত আৰু সৰ্বাংগীন ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু ডিজিটেল সমাজৰ বিকাশৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই)ৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই মানৱ অধিকাৰক সন্মান কৰা আৰু ব্যক্তিগত তথ্য, গোপনীয়তা আৰু বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰা নিজ নিজ ডিপিআইৰ আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতাৰ দিশত কাম কৰাত সহযোগিতা কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই তৃতীয় দেশসমূহলৈ ডিপিআইসমূহৰ সমাধানসমূহ যৌথভাৱে প্ৰচাৰৰ বাবে অধিক প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয় আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি ডিজিটেল লেনদেন বৃদ্ধি আৰু পাৰস্পৰিক অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ পোষকতা কৰিবলৈ ই-স্বাক্ষৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োপক্ষই অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলৰ সুস্থিৰতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সেই উদ্দেশ্যে তেওঁলোকে চিপ ডিজাইন, বৈষম্যপূৰ্ণ সংহতি, বহনক্ষম অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰযুক্তি, প্ৰক্ৰিয়া ডিজাইন কিট (পিডিকে)ৰ বাবে উন্নত প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে প্ৰযুক্তি বিকাশ আদিৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ সন্ধান কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই ইউৰোপীয় সংঘ আৰু ভাৰতীয় অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সুদৃঢ়কৰণক প্ৰসাৰিত কৰি প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্য বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম, সুৰক্ষিত আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন ক্ষমতা বিকশিত কৰি যোগান শৃংখলৰ সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰিব। তদুপৰি, তেওঁলোকে এনে এক সমৰ্পিত কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, যি ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু যুৱ পেছাদাৰীসকলৰ মাজত প্ৰতিভাৰ বিনিময়ৰ সুবিধা আৰু অৰ্ধপৰিবাহী দক্ষতাক লাভান্বিত কৰিব।
দুয়োপক্ষই নিৰাপদ, সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য, মানৱকেন্দ্ৰিক, বহনক্ষম আৰু দায়িত্বশীল কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (এআই)ৰ প্ৰতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এই দৃষ্টিভংগীক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। তদুপৰি এআইৰ ওপৰত অবিৰত আৰু প্ৰভাৱশালী সহযোগিতা নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ইউৰোপীয় এআই কাৰ্যালয় আৰু ভাৰত এআই মিছনে সহযোগিতা গভীৰ কৰি উদ্ভাৱনৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক উৎসাহিত কৰি আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই বিকাশৰ বাবে সাধাৰণ মুক্ত গৱেষণামূলক প্ৰশ্নসমূহৰ ওপৰত তথ্য বিনিময়ক লাভান্বিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে বৃহৎ ভাষাৰ আৰ্হিত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈও সন্মত হয় আৰু নৈতিক আৰু দায়িত্বশীল এআইৰ বাবে সঁজুলি আৰু কাঠামো বিকশিত কৰাৰ দৰে যৌথ প্ৰকল্পৰ জৰিয়তেও মানৱ বিকাশ আৰু সাধাৰণ মংগলৰ বাবে এআইৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। এইবোৰে প্ৰাকৃতিক বিপদ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু জৈৱ তথ্যবিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত উচ্চ-কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিং প্ৰয়োগৰ ওপৰত অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ সহযোগিতাৰ অধীনত কৰা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰিব।
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নে গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহ একাকাৰ কৰি সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য দূৰসংযোগ আৰু সুস্থিৰ যোগান শৃংখল সৃষ্টিৰ বাবে ভাৰত ৬জি মিত্ৰজোঁট আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ ৬জি স্মাৰ্ট নেটৱৰ্ক আৰু সেৱা উদ্যোগ সন্থাৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাত আদৰণি জনায়। দুয়োপক্ষই আন্তঃকাৰ্য্যকৰী বিশ্ব মানদণ্ডৰ প্ৰসাৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি আই টি আৰু টেলিকম প্ৰামাণিককৰণৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব।
তদুপৰি, দুয়োপক্ষই ডিজিটেল দক্ষতাৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ, প্ৰমাণপত্ৰৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু দক্ষ পেছাদাৰীসকলৰ আইনী পথ আৰু প্ৰতিভাৰ বিনিময়ক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদত ঐকমত্যৰ দ্বাৰা সহমতত উপনীত হোৱা গ্ল’বেল ডিজিটেল কম্পেক্ট ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষই সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মত হয়, যিটো তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া লক্ষ্যসমূহ পূৰণৰ বাবে এক মূল আহিলা হিচাপে ধৰা দিছে। তেওঁলোকে আগন্তুক তথ্য সমাজৰ ওপৰত বিশ্ব সন্মিলন +২০য়ে ইণ্টাৰনেট শাসনৰ বহু-অংশীদাৰী আৰ্হিৰ প্ৰতি বৈশ্বিক সমৰ্থন বজাই ৰখা আৰু বৃদ্ধি কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা উল্লেখ কৰে।
স্বচ্ছ আৰু সেউজ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত কৰ্মীগোট ২
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই ক্ৰমে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ বাবে ২০৭০ আৰু ২০৫০ চনৰ ভিতৰত কাৰ্বন নিৰ্গমন শূন্যৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে স্বচ্ছ আৰু সেউজ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ২নং কৰ্মীগোটৰ অধীনত চিনাক্ত কৰা অগ্ৰাধিকাৰ কৰ্মধাৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা স্মৰণ কৰে। এই লক্ষ্যসমূহ লাভ কৰিবলৈ হ’লে নতুন স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি আৰু মানদণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজন হ’ব। গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন (আৰ এণ্ড আই)ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটোৱে ইউৰোপীয় সংঘ আৰু ভাৰতৰ মাজত প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতা আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানক লাভান্বিত কৰিব। সমান্তৰালভাৱে বজাৰ গ্ৰহণৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰিলে ভাৰতীয় আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ উদ্যোগসমূহে নিজ নিজ বজাৰত প্ৰৱেশ বৃদ্ধি পাব আৰু উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তিসমূহ ব্যাপকভাৱে গ্ৰহণ কৰাত সুবিধা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ ইনকিউবেটৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ মাজত সহযোগিতা আৰু এনে প্ৰযুক্তিত মানৱ সম্পদৰ সামৰ্থ্য আৰু সক্ষমতা গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগী মুকলি হয়।
এই সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই বৈদ্যুতিক বাহন (ইভি), সামুদ্ৰিক প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনা আৰু আৱৰ্জনা হাইড্ৰ’জেনৰ বাবে বেটাৰী পুনঃব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ব্যতিক্ৰমী সমন্বিত আহ্বানৰ জৰিয়তে যৌথ গৱেষণা সহযোগিতাৰ ওপৰত সহমতত উপনীত হয়। আনুমানিক মুঠ যৌথ বাজেট হৰাইজন ইউৰোপ কাৰ্যসূচীৰ পৰা আৰু একেধৰণৰ ভাৰতীয় অৱদানৰ পৰা প্ৰায় ৬ কোটি ইউৰো হ’ব। ইভিৰ বাবে বেটাৰীৰ পুনঃব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন ধৰণৰ নমনীয়/কম খৰচী/সহজ পুনঃব্যৱহাৰযোগ্য বেটাৰীৰ জৰিয়তে বেটাৰীৰ বৃত্তাকাৰতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। সাগৰীয় প্লাষ্টিক আৱৰ্জনাত জলজ আৱৰ্জনা ধৰা পেলোৱা, জোখ-মাখ আৰু বিশ্লেষণ কৰাৰ বাবে আৰু সাগৰীয় পৰিৱেশৰ ওপৰত প্ৰদূষণৰ সঞ্চিত প্ৰভাৱ কমোৱাৰ বাবে প্ৰযুক্তি বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। আৱৰ্জনা-হাইড্ৰ’জেনৰ ক্ষেত্ৰত জৈৱজনিত আৱৰ্জনাসমূহৰ পৰা হাইড্ৰ’জেন উৎপাদনৰ বাবে অধিক কাৰ্যক্ষমতাসম্পন্ন প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰাত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
দুয়োপক্ষই সহযোগিতাৰ চিনাক্তকৃত ক্ষেত্ৰসমূহৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ মাজত হোৱা বস্তুনিষ্ঠ আদান-প্ৰদানৰ গুৰুত্ব ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপৰ ভিত্তি হিচাপে স্মৰণ কৰে। ভাৰতীয় বিশেষজ্ঞসকলে ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ইটালীৰ ইছপ্ৰাত থকা জইণ্ট ৰিচাৰ্চ চেণ্টাৰ (জে আৰ চি) -মবিলিটি লেবত ইভি ইণ্টাৰঅপাৰেবিলিটি আৰু ইলেক্ট্ৰ’মেগনেটিক কম্পেটিবিলিটি (ইএমচি)ৰ ওপৰত প্ৰশিক্ষণ আৰু পাৰস্পৰিক শিক্ষণ অনুশীলনত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ইউৰোপীয় সংঘ-ভাৰত আলোচনা আৰু ভাৰতৰ সৈতে আন্তঃগাঁথনি প্ৰামাণিককৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ চাৰ্জিঙৰ ক্ষেত্ৰত উদ্যোগৰ নিয়োজিততাক গভীৰ কৰিবলৈ। ইভিৰ বাবে বেটাৰী পুনঃব্যৱহাৰৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ ষ্টাৰ্টআপৰ মাজত আদান-প্ৰদান চিনাক্ত, সমৰ্থন আৰু সংগঠিত কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষই মেচমেকিং ইভেণ্টৰ সামৰণি মাৰে। বিশেষজ্ঞসকলে যৌথভাৱে সাগৰীয় প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনাসমূহৰ মূল্যায়ন আৰু নিৰীক্ষণ সঁজুলিসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। শেষত, সাগৰীয় প্লাষ্টিক প্ৰদূষণক ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সকলো অংশীদাৰক জড়িত কৰি ব্যৱহাৰিক সমাধানৰ সহযোগিতা সৃষ্টিৰ বাবে ইউৰোপীয় সংঘ-ভাৰতৰ সহযোগিতাক লালন-পালন কৰা এক "আইডিয়াথন" প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
দুয়োপক্ষই ই-মবিলিটিৰ ক্ষেত্ৰত সুসংহত পৰীক্ষণ সমাধানৰ বাবে সমবায়, প্ৰাক-নৰ্মেটিভ গৱেষণা আৰু জ্ঞান বিনিময়কে ধৰি ইভি চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সমন্বয়ৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। হাইড্ৰজেন সম্পৰ্কীয় সুৰক্ষা মানদণ্ড, মানদণ্ডৰ বিজ্ঞানৰ লগতে পূৰ্বৰ যৌথভাৱে চলোৱা গৱেষণা প্ৰকল্পৰ ফলাফল হিচাপে বর্জ্য পানী পৰিশোধন প্ৰযুক্তিৰ বজাৰত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা কেনেকৈ বৃদ্ধি কৰিব পাৰি সেই বিষয়েও অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু সুস্থিৰ মূল্য শৃংখলৰ ওপৰত কৰ্মীগোট ৩
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত ঘনিষ্ঠ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু সুস্থিৰ মূল্য শৃংখলৰ ওপৰত ৩নং কৰ্মীগোটৰ অধীনত ফলপ্ৰসূ আলোচনাত মিলিত হয়। ক্ৰমান্বয়ে প্ৰত্যাহ্বানজনক ভূ-ৰাজনৈতিক প্ৰেক্ষাপটত দুয়োপক্ষই সম্পদ আৰু উমৈহতীয়া সমৃদ্ধিৰ সৃষ্টিৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। কৰ্মীগোট ৩ৰ অধীনত কৰা কামটোৱে মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি (এফটিএ), বিনিয়োগ সুৰক্ষা চুক্তি (আইপিএ) আৰু ভৌগোলিক ইংগিত চুক্তিৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনাৰ পৰিপূৰক যিবোৰ পৃথক ট্ৰেকত চলি আছে।
দুয়োপক্ষই স্বচ্ছতা, পূৰ্বানুমানযোগ্যতা, বৈচিত্ৰ্যতা, নিৰাপত্তা আৰু বহনক্ষমতাক অগ্ৰাধিকাৰ দি সুস্থিৰ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু মূল্য শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। দুয়োপক্ষই কৃষি খাদ্য, সক্ৰিয় ঔষধ উপাদান (এপিআই) আৰু স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি খণ্ডত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বান সহ্য কৰিব পৰা মূল্য শৃংখলক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই তিনিটা ক্ষেত্ৰত কৰ্ম পৰিকল্পনাৰ ওপৰত সহমত প্ৰকাশ কৰে।
কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই খাদ্য সুৰক্ষাৰ বাবে আকস্মিক পৰিকল্পনাত সহযোগিতা কৰাৰ মনস্থ কৰিছে আৰু জি-২০ কাঠামোৰ জৰিয়তে সহযোগিতাৰ বাবে প্ৰসাৰিত হোৱাৰ দৰে জলবায়ু-সুস্থিৰ পদ্ধতি, শস্যৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ সন্দৰ্ভত ভাগ-বতৰা কৰা গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত উমৈহতীয়া প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনাইছে। ঔষধ খণ্ডত দুয়োপক্ষই দুৰ্বলতাৰ মেপিং, বহনক্ষম উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰি, আৰু বিঘিনি ৰোধ কৰিবলৈ আগতীয়া সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা স্থাপন কৰি সক্ৰিয় ঔষধ উপাদান (এপিআই) যোগান শৃংখলত স্বচ্ছতা আৰু সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি সহযোগিতাই খণ্ডগত ক্ষমতা আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰৰোচনা আৰু গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱনৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ লগতে দুৰ্বলতা মূল্যায়নৰ পদ্ধতিৰ বিষয়ে তথ্য বিনিময় কৰি সৌৰশক্তি, সাগৰৰ পাৰৰ বতাহ, আৰু পৰিষ্কাৰ হাইড্ৰজেনৰ বাবে যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাত কেন্দ্ৰিত, বাণিজ্যিক বাধাসমূহ কম কৰাৰ পদ্ধতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা আৰু যোগান শৃংখলৰ সম্ভাৱ্য সহযোগিতা অন্বেষণ কৰা। এই খণ্ডসমূহৰ মাজেৰে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নে বিনিয়োগক লাভান্বিত কৰিবলৈ, উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ বিনিময়, আৰু নিয়মীয়া আলোচনা, গৱেষণা সহযোগিতা, আৰু ব্যৱসায়ৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ সংযোগৰ জৰিয়তে বিপদসমূহ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে, যোগান শৃংখলৰ সুস্থিৰতা আৰু বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিছে।
দুয়োপক্ষই স্বীকাৰ কৰে যে প্ৰাসংগিক অগ্ৰাধিকাৰ বজাৰ প্ৰৱেশৰ সমস্যাসমূহ টিটিচিৰ কাঠামোৰ ভিতৰত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সমাধান কৰা হৈছে। ইউৰোপীয় সংঘৰ কেইবাটাও উদ্ভিদজাত সামগ্ৰীৰ বিপণনত অনুমোদন জনোৱাৰ বাবে ভাৰতীয় পদক্ষেপক ইউৰোপীয় সংঘৰ পক্ষই শলাগ লোৱাৰ বিপৰীতে ভাৰতীয় পক্ষই কেইবাটাও ভাৰতীয় জলজ কৃষি প্ৰতিষ্ঠানৰ তালিকাভুক্তকৰণ আৰু কৃষি জৈৱিক সামগ্ৰীৰ সমতুল্যতাৰ বিষয়টো লোৱাৰ শলাগ লয়। দুয়োপক্ষই এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত, টিটিচি পৰ্যালোচনা ব্যৱস্থাৰ অধীনত, নিজৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু ইজনে সিজনৰ দ্বাৰা ফ্লেগ কৰা বাকী থকা বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিজৰ নিয়োজিততা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা লাভৰ বাবে ক্ৰমাৎ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ পৰীক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত উত্তম পদ্ধতিৰ সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই হোৱা আদান-প্ৰদানৰ কথা উল্লেখ কৰে।
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই বৰ্তমানৰ প্ৰত্যাহ্বানমূলক ভূ-ৰাজনৈতিক প্ৰেক্ষাপটত লংঘন হিচাপে বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা শক্তিশালী কৰিলে। একে সময়তে তেওঁলোকে বিশ্ব ব্যৱসায় সংস্থাত প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰ অনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিছিল যাতে ই সদস্যসকলৰ আগ্ৰহৰ বিষয়সমূহ দক্ষতাৰে আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে সমাধান কৰিবলৈ সক্ষম হয়। দুয়োপক্ষই কাৰ্যক্ষম বিবাদ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বকো স্বীকাৰ কৰে। ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকে এমচি১৪কে ধৰি বিশ্ব ব্যৱসায় সংস্থাক সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফল প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ আলোচনা আৰু সংযোগ গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োপক্ষই কেইবাটাও দ্বিপাক্ষিক মাধ্যমৰ জৰিয়তে বাণিজ্য আৰু কাৰ্বন নিৰ্গমন ৰোধৰ ওপৰত গভীৰ আলোচনা কৰিছে আৰু বিশেষকৈ ইউৰোপীয় সংঘৰ কাৰ্বন সীমান্ত ব্যৱস্থা (চিবিএএম) ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰসকলৰ সৈতে যৌথভাৱে জড়িত হৈছে। দুয়োপক্ষই চিবিএএম ৰূপায়ণৰ ফলত বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ বাবে উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি সেইবোৰৰ সমাধান অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
সহ-অধ্যক্ষসকলে টিটিচিৰ অধীনত নিজৰ নিয়োজিততা সম্প্ৰসাৰণ আৰু গভীৰ কৰাৰ লগতে টিটিচিৰ এই সফল দ্বিতীয়খন বৈঠকত উল্লেখ কৰা লক্ষ্যসমূহ পূৰণৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। এতিয়াৰে পৰা এবছৰৰ ভিতৰত টিটিচিৰ তৃতীয়খন বৈঠকৰ বাবে পুনৰ বৈঠকত মিলিত হ’বলৈ সহমত প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Joint Statement: Second Meeting of the India-EU Trade and Technology Council, New Delhi (February 28, 2025)
28 FEB 2025 6:25PM by PIB Delhi
The second meeting of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) took place in New Delhi on 28 February 2025. It was co-chaired on the Indian side by India’s External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar; Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal; and Minister for Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw. Executive Vice-President for Tech Sovereignty, Security and Democracy Ms. Henna Virkkunen, Commissioner for Trade and Economic Security, Interinstitutional Relations and Transparency Mr. Maros Šefčovič and Commissioner for Startups, Research and Innovation Ms Ekaterina Zaharieva co-chaired on the EU side.
Prime Minister Narendra Modi and European Commission President Ursula von der Leyen had established the India-EU TTC in April 2022 as a key bilateral platform to address challenges at the confluence of trade, trusted technology and security. India and the European Union, as two large and vibrant democracies with open market economies, shared values and pluralistic societies, are natural partners in a multipolar world.
The deepening of bilateral relations and the growing strategic convergence between the EU and India respond to the shifting dynamics of the global geopolitical landscape and a common interest in promoting global stability, economic security, and sustainable and inclusive growth. In that respect, both sides emphasized again the importance of the rules-based international order and the full respect for the principles of sovereignty, territorial integrity, transparency, and peaceful resolution of disputes. The TTC reflects a shared acknowledgement between the EU and India of the increasingly critical links between trade and technology, the potential of cooperation on these issues to enhance the economies of both partners, and the need to work together on the related security challenges. Both sides note the potential of their partnership to increase resilience, strengthen connectivity and drive forward the development of green and clean technologies.
The first meeting of the India-EU TTC was held in Brussels on 16 May 2023. The TTC Ministerial Meeting provided political guidance for the way forward. Subsequently on 24 November 2023, a stock-taking meeting in virtual mode reviewed the progress made by the three TTC working groups.
Working Group 1 on Strategic Technologies, Digital Governance, and Digital Connectivity
India and the European Union reaffirmed the importance of deepening their digital cooperation in line with their shared values through the Working Group 1 on Strategic Technologies, Digital Governance, and Digital Connectivity. Both sides committed to leverage their respective strengths to accelerate a human-centric digital transformation and the development of advanced and trustworthy digital technologies such as AI, semiconductors, High-Performance Computing and 6G, which will benefit both economies and societies. Both sides committed to work jointly to strengthen EU-India research and innovation for this purpose to further enhance competitiveness, while increasing their economic security. Both sides committed to promoting global connectivity in a cyber-secure digital ecosystem.
Recognizing the importance of Digital Public Infrastructure (DPI) for the development of open and inclusive digital economies and digital societies, India and the European Union agreed to collaborate on working towards interoperability of their respective DPIs that respect human rights and protect personal data, privacy, and intellectual property rights. Both sides further committed to jointly promote DPIs solutions to third countries and further emphasized the need of mutual recognition of e-signatures to enhance cross-border digital transactions and foster mutual economic growth.
Both sides emphasized their commitment to further strengthen the resilience of semiconductor supply chains and promote collaboration in the field of semiconductors. To that end, they agreed to explore joint R&D in the field of chip design, heterogeneous integration, sustainable semiconductor technologies, technology development for advanced processes for process design kit (PDK), among others. Both sides shall promote the strengthening of the EU and Indian semiconductor ecosystems to enhance technological capabilities and ensure supply chain resilience by developing sustainable, secure and diversified semiconductor production capacities. Furthermore, they committed to developing a dedicated programme that will facilitate talent exchanges and foster semiconductor skills among students and young professionals.
The two sides reiterated their commitment to safe, secure, trustworthy, human-centric, sustainable and responsible Artificial Intelligence (AI) and to promote this vision on the international level. In addition, with a view to ensuring continued and impactful cooperation on AI, the European AI Office and India AI Mission agreed to deepen cooperation, encouraging an ecosystem of innovation and fostering information exchange on common open research questions for developing trustworthy AI. They also agreed to enhance cooperation on large language models, and to harness the potential of AI for human development and common good, including through joint projects such as developing tools and frameworks for ethical and responsible AI. These will build on the progress made under R&D collaboration on high-performance computing applications in the areas of natural hazards, climate change, and bioinformatics.
India and the EU welcomed the signing of a memorandum of understanding between the Bharat 6G Alliance and the EU 6G Smart Networks and Services Industry Association for aligning research and development priorities and creating secured and trusted telecommunications and resilient supply chains. Both sides will also enhance cooperation on IT and telecoms standardisation with a particular focus on promoting interoperable global standards.
Furthermore, the two sides agreed to work towards bridging the digital skills gap, explore mutual recognition of certifications, and promote legal pathways of skilled professionals and exchange of talent.
Both sides agreed to collaborate on the implementation of the Global Digital Compact, agreed by consensus at the UN General Assembly in September 2024, as a key instrument for delivering on their shared objectives. They noted the need to ensure that the forthcoming World Summit on Information Society +20 maintains global support for and enhances the multi-stakeholder model of Internet governance.
Working Group 2 on Clean and Green Technologies
India and the European Union recalled the importance of the priority workstreams identified under Working Group 2 on Clean and Green Technologies for achieving net zero emissions by 2070 and 2050 for India and the European Union, respectively. Achieving these targets will require significant investment in new clean technologies and standards. An emphasis on research and innovation (R&I) will foster technological collaboration and exchange of best practices between the EU and India. In parallel, supporting technological innovations for market uptake will enhance access to the respective markets by Indian and EU enterprises and facilitate wide adoption of innovative technologies. This opens perspectives for cooperation between Indian and EU incubators, SMEs and start-ups and building human resource capability and capacity in such technologies.
In this regard, both sides agreed on joint research cooperation through exceptional coordinated calls on recycling of batteries for electric vehicles (EVs), marine plastic litter, and waste-to-hydrogen. The estimated total joint budget will be about EUR 60 million from the Horizon Europe programme and from matching Indian contributions. On recycling of batteries for EVs, the focus will be on battery circularity through different kinds of flexible/low cost/easy to recycle batteries. In marine plastic litter, the focus will be on developing technologies for detection, measurement and analysis of aquatic litter and for mitigation of the cumulative impact of pollution on the marine environment. On waste-to-hydrogen, the focus will be on developing technologies with greater efficiency to produce hydrogen from biogenic wastes.
The two sides recalled the importance of the substantive exchanges between experts in the identified areas of cooperation as the basis for future action. Indian experts have participated in a training and mutual learning exercise on EV interoperability and Electromagnetic Compatibility (EMC) at the Joint Research Centre (JRC) E-Mobility Lab in Ispra, Italy in January 2024. Furthermore, a joint hybrid workshop on EV Charging Technologies (Standardisation and Testing) was organised at the Automotive Research Association of India (ARAI), Pune, India and online, to deepen the EU-Indian dialogue and the industry’s engagement in charging infrastructure standardisation processes with India. The two sides also concluded a Matchmaking Event to identify, support and organise exchanges between Indian and EU startups in technology for recycling of batteries for EVs. Experts also jointly discussed assessment and monitoring tools for marine plastic litter. Finally, an "Ideathon” fostering EU-India collaboration to co-create practical solutions involving all stakeholders for addressing marine plastic pollution effectively is in preparation.
Both sides agreed to explore cooperation on harmonising standards for EV charging infrastructure, including cooperative, pre-normative research for harmonised testing solutions and knowledge exchange in the domain of e-mobility. They also agreed to explore how to enhance collaboration in the field of hydrogen-related safety standards, the science of standards as well as the market uptake of wastewater treatment technologies as outcomes of previous jointly conducted research projects.
Working Group 3 on Trade, Investment and Resilient Value Chains
India and the European Union noted productive discussions under Working Group 3 on Trade, Investment and Resilient Value Chains with a view to building a closer economic partnership between India and the European Union. In an increasingly challenging geopolitical context, both sides committed to work together for creating wealth and shared prosperity. The work under Working Group 3 complements the ongoing negotiations on a Free Trade Agreement (FTA), an Investment Protection Agreement (IPA) and a Geographical Indications Agreement which are proceeding on separate tracks.
Both sides committed to fostering resilient and future-ready value chains by prioritizing transparency, predictability, diversification, security and sustainability. Both sides expressed satisfaction with the progress made on Agri-food, Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) and Clean Technologies sectors and agreed on work plans in these three fields with the aim of promoting value chains that can withstand global challenges.
In agriculture, India and the EU intend to collaborate on contingency planning for food security and welcomed common efforts on shared research and innovations needs regarding climate-resilient practices, crop diversification and infrastructure improvements as promoted for cooperation through the G20 framework. In the pharmaceutical sector, both sides aim to enhance transparency and security in Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) supply chains by mapping vulnerabilities, promoting sustainable manufacturing, and establishing early warning systems to prevent disruptions. Clean technology cooperation centers on strengthening supply chains for solar energy, offshore wind, and clean hydrogen by exchanging information on sectoral capabilities and investment incentives and Research, Development and Innovation priorities as well as on methodologies to assess vulnerabilities, discussing approaches to minimize trade barriers and exploring possible synergies of the supply chains. Across these sectors, India and the EU are working to foster investment, exchange best practices, and mitigate risks through regular dialogues, research collaborations, and business-to-business engagements, ensuring supply chain resilience and sustainable economic growth.
Both sides acknowledged that relevant priority market access issues are being addressed through cooperation within the TTC framework. The EU side appreciated the Indian initiatives to approve the marketing of several EU plant products while the Indian side appreciated the listing of a number of Indian aquaculture establishments and taking up the issue of equivalence for agricultural organic products. Both sides agreed to pursue their efforts on these topics, under the TTC review mechanism, and to continue their engagement on remaining issues flagged by each other.
The two sides noted the exchanges regarding best practices in the screening of Foreign Direct Investments, which is an area of growing importance to foster economic security.
India and the EU strengthened their commitment towards the multilateral trading system as an anchor in the current challenging geopolitical context. At the same time, they recognized the need to bring necessary reform to the WTO so that it is able to address efficiently and effectively issues of interest to Members. Both sides also recognized the importance of a functioning dispute settlement system. For this purpose, they agreed to deepen their dialogue and engagement to help the WTO deliver concrete outcomes, including at MC14.
Both sides have held in-depth discussions on trade and decarbonization through several bilateral channels and have engaged jointly with stakeholders, especially on the implementation of the EU’s carbon border mechanism (CBAM). Both sides discussed the challenges arising out of CBAM implementation, in particular for the small and medium enterprises and agreed to continue addressing them.
The co-chairs reaffirmed their commitment to expanding and deepening their engagement under the TTC and to working together to fulfill the goals laid out in this successful second meeting of the TTC. They agreed to meet again for the third meeting of TTC within one year from now.