Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi releases compendium of complete works of great Tamil poet Subramania Bharati
Honoured to release a compendium of Mahakavi Subramania Bharati's works, His vision for a prosperous India and the empowerment of every individual continues to inspire generations: PM
In our country, words are not considered mere expressions,We are part of a culture that talks about 'Shabda Brahma', talks about the infinite power of words: PM
Subramania Bharati Ji was a profound thinker dedicated to serving Maa Bharati: PM
Subramania Bharati Ji's thoughts and intellectual brilliance continue to inspire us even today: PM
The literary works of Mahakavi Bharati Ji are a treasure of the Tamil language: PM
11 DEC 2024 3:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi released the compendium of complete works of great Tamil poet and freedom fighter Subramania Bharati at 7, Lok Kalyan Marg, New Delhi today. Paying his tributes to the great Tamil Poet Subramania Bharati on his birth anniversary, Shri Modi said today was a great opportunity for India’s culture and literature, memories of India’s freedom struggle and for the pride of Tamil Nadu. He added that the grand culmination of the publication of the works of Mahakavi Subrahmania Bharati was done today.
The Prime Minister lauded the extraordinary, unprecedented and tireless work of six decades for the compilation of 'Kaala Varisaiyil Bharathiyar Padaippugal' in 21 volumes. He added that the hard work of Seeni Vishwanathan ji was such a penance, which will benefit many generations to come. Shri Modi remarked that Shri Vishwanathan’s penance reminded him of Maha-Mahopadhyay Pandurang Vaman Kane, who had spent 35 years of his life in writing the History of Dharmashastra. The Prime Minister expressed confidence that the work of Shri Seeni Vishwanathan will become a bench-mark in the academic world and congratulated him and his colleagues for his seminal work.
Referring to ‘Kaala Varisaiyil Bharati Padaippugal’, the Prime Minister said that the volume does not merely comprise the works of Bharatiji, but it also includes insightful background information about his literature or literary journey and an in-depth philosophical analysis of his creations. Each volume includes commentary, explanations and detailed annotations. Shri Modi said, “This edition will prove to be of great help to research scholars and intellectuals in understanding the depth of Bhartiji’s thoughts while providing a perspective into the time period he belonged to.”
Extending warm wishes on the Gita Jayanti, the Prime Minister hailed Shri Subramania Bharati for his profound faith in the teachings of the Gita and an equally deep understanding of its wisdom. “He translated Gita into Tamil, providing a simple and accessible interpretation of its profound message,” Shri Modi said, adding that the occasion of Gita Jayanti, birth anniversary of Subramania Bharati ji and the publication of his works is nothing short of a remarkable confluence akin to the ‘Triveni.’
Referring to the concept of ‘Shabda Brahma’ from Indian philosophy, the Prime Minister said India has always regarded words as more than a medium of expression, highlighting their limitless power. “The words of the sages and thinkers reflect the essence of their contemplations, experiences and spiritual practices, making it our responsibility to preserve them for future generations.” Shri Modi said that this tradition of compiling significant works remains relevant today. For example, the writings of Maharishi Vyasa, systematically preserved in the Puranas, still resonate. Mentioning a few examples, he said that Complete Works of Swami Vivekananda, Dr. Babasaheb Ambedkar's Writings and Speeches, and Deen Dayal Upadhyay's Complete Works have greatly contributed to society and academia. Shri Modi further added that efforts are going on to translate the Thirukkural into multiple languages, which will exemplify India’s dedication to preserving and promoting its literary heritage, adding that he got an opportunity to release the Thirukkural in Tok Pisin during the visit to Papua New Guinea and its Gujarati translation at his official residence.
Lauding Subramania Bharati as a great thinker who worked with an eye on the needs of the country, Shri Modi said that he worked in every direction that the country needed at that time. He added that Bharathiyar was not just the heritage of Tamil Nadu and Tamil language, but a thinker whose every breath was dedicated to the service of Maa Bharati who dreamt of the rise and pride of India. The Prime Minister underlined that the Government worked continuously with a sense of duty to spread the contribution of Bharathiyar ji to the people. He added that in 2020, despite the whole world being affected by the Covid pandemic, the Government ensured the celebrations of the 100th death anniversary of Subramania Bharati in a very grand manner. He further added that he himself was a part of the International Bharati Festival. Shri Modi stressed that he had constantly presented the vision of India to the world through the thoughts of Mahakavi Bharati within India and abroad. Highlighting Kashi as the living and a spiritual bond between himself and Subramania Bharati, the Prime Minister noted that the time spent and the relationship of Subramania Bharati had become a part of Kashi's heritage. He added that Shri Bharati came to Kashi to gain knowledge, and stayed there forever and many members of his family still lived in Kashi. Recounting that Bharathiyar was inspired to groom his magnificent moustache while living in Kashi, Shri Modi remarked that Bharathiyar wrote many of his works while living in Kashi. The Prime Minister, representing as the Member of Parliament from Varanasi, welcomed the sacred work and added that it was the good fortune of the Government that a chair dedicated to the contribution of Mahakavi Bharathiyar was established in Banaras Hindu University.
Paying tribute to the legendary poet and visionary that Shri Subramania Bharati was, the Prime Minister highlighted his unparalleled contributions to India’s cultural, intellectual and social fabric. He said, “Subramania Bharati was a personality who graces this world perhaps once in centuries. Despite a life of only 39 years, he left an indelible mark on our nation.” Shri Modi said that through his powerful words, he not only envisioned freedom but also awakened the collective consciousness of the people, which is deeply reflected in a couplet penned by him that continues to resonate with us till this date: "Endru thaniyum indha sudhandhira thaagam? Endru madiyum engal adimayin moagam?", meaning when will this thirst for freedom be quenched? when will our infatuation with servitude end? Lauding Bharati ji’s contributions to journalism and literature, Shri Modi said, “Bharati Ji revolutionized journalism by launching India Weekly in 1906, the first Tamil newspaper to feature political cartoons. His poetry, such as Kannan Pattu, reflects his profound spirituality and deep empathy for the marginalized. His appeal for clothing donations for the impoverished demonstrates how his work inspired action and philanthropy.” Calling him an eternal source of inspiration, Shri Modi lauded his fearless clarity and his timeless vision for a better future that always urged the masses to strive for freedom, equality and compassion.
Lauding Shri Bharathiyar as a man with a foresight, the Prime Minister remarked that even in times when the society was embroiled in other difficulties, Bharathiar was a staunch supporter of youth and women empowerment and also had immense faith in science and innovation. He added that Bharatiyar had envisioned a communication which would reduce distance and connect the entire country. Reciting lines of Subramania Bharati, ‘"Kashi Nagar, Pulavar Pesum, Urai thaan, Kanchiyil, Kaetpadharkoar, Karuvi Seivoam’; meaning there should be a device through which one can listen to what the saints of Banaras are saying while sitting in Kanchi. The Prime Minister emphasized that Digital India was turning these dreams into reality by connecting India from south to north and east to west. He added that apps like Bhashini had also eliminated all the language related problems. Shri Modi remarked that there was a sense of respect and pride towards every language of India with a good intention to preserve every language of India, which leads to a way in which service is done for every language.
Praising the literary contributions of Shri Bharati, the Prime Minister termed his work a priceless heritage for the ancient Tamil language. “Subramania Bharati’s literature is a treasure for the Tamil language, one of the oldest languages in the world. When we spread his literature, we are also serving the Tamil language. And in doing so, we are preserving and promoting our nation’s ancient heritage,” he said. Emphasising the efforts made in the past decade to elevate the status of Tamil, Shri Modi said, “In the last 10 years, the country has worked with dedication to honour the pride of Tamil,” adding that he had the privilege to represent the glory of Tamil at the United Nations. “We are also opening Thiruvalluvar Cultural Centers around the world,” he noted.
The Prime Minister expressed confidence that the compilation of poet Subramania Bharati’s works would significantly contribute to the promotion of the Tamil language. “Together, we will achieve the goal of a developed India and fulfill Bharati ji’s dreams for our nation,” he said. Shri Modi concluded the address by congratulating everyone involved in the compilation of and publication of the works.
The Union Minister for Culture, Shri Gajendra Singh Shekawat, Union Ministers of State, Shri Rao Inderjit Singh, Shri L. Murugan, Litterateur Shri Seeni Vishwanathan, Publisher Shri V. Srinivasan were present among the dignitaries.
Background
Subramania Bharati’s writings instilled patriotism in people, brought the essence of Indian culture and spiritual heritage of the country to masses in a language that the masses can relate to. The 23-volume set compendium of his complete works has been compiled and edited by Seeni Viswanathan and published by Alliance Publishers. It contains details of the editions, explanations, documents, background information and philosophical presentation, among others, of the writings of Subramania Bharati.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অথোইবা তামিল কবি সুব্রমনিয়া ভারতীনা ইরম্বা পুম্নমক খোমজিন্দুনা শেম্বা লাইরিক ফোঙখ্রে
মহাকবি সুব্রমনিয়া ভারতীনা ইরম্বশিং খোমজিন্দুনা শেম্বা লাইরিক ফোঙবা ফংজবা অসি লাইবক ফবনি, চাউখৎপা ভারত অমসুং মীপুম খুদিংমক শক্তি পীনবা মহাক্কী ভিজন অদুনা মীরোল কয়াদা মখা তানা ইথিল পীগনি: পি.এম.
ঐখোয়গী লৈবাক্তা ৱাহৈশিং অসি শুপ্নগী এক্সপ্রেসনশিংনি হায়না খক্তা লৌদে, ঐখোয় অসি ‘শবদা ব্রহ্ম’গী মরমদা নৈনরিবা, ৱাহৈশিংগী লোইনাইদ্রবা শক্তিগী মরমদা নৈনরিবা নাৎ অমগী শরুক্নি: পি.এম.
সুব্রমনিয়া ভারতীজী অসি ইমা ভারতীবু শেবা তৌবদা কত্থোকপা ৱাখল লৈবা মীশক অমা ওইরমখী: পি.এম.
সুব্রমনিয়া ভারতীজীগী ৱাখল্লোন অমসুং লৌশিংনা মখা তানা ঙসিসু ঐখোয়বু ইথিল পীরি: পি.এম.
মহাকবি ভারতীজীগী সাহিত্যগী থবকশিং অসি তামিল লোলগী পুখৈ অমা ওইরি: পি.এম.
11 DEC 2024 3:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লোক কল্যান মার্গ 7, নই দিল্লীদা তামিলগী শক্নাইরবা কবি অমসুং নীংতম্বগী লান্মী সুব্রমনিয়া ভারতীনা ইরম্বা পুম্নমক খোমজিন্দুনা শেম্বা লাইরিক অমা ফোঙখ্রে। তামিলগী শক্নাইরবা কবি সুব্রমনিয়া ভারতীগী মপোক কুমওন্দা মহাকপু ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি ভারতকী নাৎ অমসুং সাহিত্যগীদমক, ভারতকী নীংতম লানগী মমিশিং অমসুং তামিল নাদুগী মীংচৎকীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। মহাকবি সুব্রমনিয়া ভারতীগী থবকশিং ফোঙবগী ঙসিগী থৌরম অসি য়াম্না চাউনা লোইশিনখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভোল্যুম 21দা 'কালা ভরিসাইয়িল ভারতীয়র পদাইপুগল' পুথোক্নবগীদমক চহি তরাগী খুজিং তরুক অসিদা অখন্ননা, অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অমসুং চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সেনি বিশ্বনাথন জীগী কন্না হোৎনখিবা অসি তপস্যা অমনি, মসিনা লাক্কদৌরিবা মীরোন কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শ্রী বিশ্বনাথনগী তপস্যানা মহাকপু মহামাহোপাধ্যয় পন্দুরঙ্গ ভমন কানেগী নীংশিংহল্লি, মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী চহি 35 ধর্মশাস্ত্রগী পুৱারী ইবদা কত্থোকখি। শ্রী সেনি বিশ্বনাথনগী থবকশিং অসি একাদেমিক লম অসিদা বেঞ্চমার্ক অমা ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা থমখি। মহাক্না মহাক অমসুং মহাক্কী মরুপশিংবু মহাক্কী ইথিল পীনীংঙাই ওইবা থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
'কালা ভরিসাইয়িল ভারতীয়র পদাইপুগল'গী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভোল্যুম অসিদা ভারতীজীগী থবকশিং খক্তা য়াওবা নত্তে, মসিদা মহাক্কী সাহিত্য নৎত্রগা সাহিত্যগী খোঙচৎকী মতাংদা ময়েক শেংবা বেকগ্রাউন্দ ইনফোর্মেসন অমসুং মহাক্কী থবকশিংগী অরুবা ফিলোসোফিকেল এনালাইসিস অমসু য়াওরি। ভোল্যুম খুদিংমক্তা কমেন্তরী, এক্সপ্লেনেসনশিং অমসুং অকুপ্পা ৱারোল পীবা এনোতেসনশিং য়াওরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী ইদিসন অসিনা ভারতীজীগী ৱাখল্লোনগী অকুপ্পা ৱাহন্থোক অদু খঙনবা রিসর্চ স্কোলরশিং অমসুং ইন্তলেকচুএলশিংদা অচৌবা মতেং পাংগনি অমসুং মহাক্না লৈরম্বা মতমগী মতাংদা ৱাখল্লোন অমা পীগনি।"
গীতা জয়ন্তীগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী সুব্রমনিয়া ভারতীবু গীতাগী তম্বীরোলদা থাজবা থম্লিবা অমসুং মসিগী লৌশিংবু নীংথিনা খঙবিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। “মহাক্না গীতা অসি তামিলদা হন্দোক্তুনা মাগী কান্নরবা পাউতাক্কী অচম্বা অমসুং লায়না খঙগদবা ৱাহন্থোক অমা পীখি” হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না গীতা জয়ন্তী, সুব্রমনিয়া ভারতীজীগী মপোক কুমওন অমসুং মহাক্কী থবকশিং ফোঙবগী থৌরম অসি ত্রিবেনিগা মান্নবা মশক থোকপা থৌরম অমনি।
ভারতকী ফিলোসোফীগী 'শবদা ব্রহ্ম'গী ৱাখল্লোন পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মতম পুম্নমক্তা ৱাহৈশিংবু এক্সপ্রেসনগী মেদিয়ম অমা ওইনা লৌদুনা মখোয়গী ঙমখৈ লৈতবা শক্তি অদু উৎলি। “মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং, এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং স্পিরিচুএল প্রেক্তিসশিংগী মরুওইবশিং অসি লৌশিং লৈরবা মীওইশিং অমসুং থিঙ্করশিংগী ৱাহৈশিংনা উৎলি, মসিনা মরম ওইদুনা মসিবু তুংগী মীরোনগীদমক্তা ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইহল্লি”। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মরু ওইবা থবকশিংবু পুনশিন্নবগী চৎনবী অসি ঙসিসু মরু ওইনা লৌনরি।, খুদম ওইনা হায়রবদা, পুরানশিংদা পথাপ নাইনা ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা মহারিশি ব্যসানা ইরম্বা ৱারোলশিং অদু হৌজিক ফাওবা ময়েক শেংনা ইরি। খুদম খরা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি স্বামি বিবেকানন্দ, দা. বাবাসাহেব অম্বেদকরগী অইবা অমসুং স্পীচশিং অমসুং দীন দয়াল উপাধ্যায়গী মপুং ফাবা ৱার্কশিংনা খুন্নাই অমসুং একাদেমিয়াদা চাউনা শরুক তম্মি।শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি তিরুকুরাল অসি লোন কয়াদা হন্দোক্নবা হোৎনরি। মসিনা ভারতকী সাহিত্যগী হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা অমসুং প্রমোৎ তৌবদা ভারতকী কত্থোকপা অদু উৎলগনি। মহাক্না পাপুয়া ন্যু গিনিদা চৎপা মতমদা তিরুকুরাল অসি তোক পিসিনদা ফোঙবগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং মহাক্কী ওফিসিএল রেসিদেন্সতা গুজরাতিদা হন্দোকপগী খুদোংচাবা ফংখি।
লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিংবু মীৎয়েং থমদুনা থবক তৌখিবা অৱাংবা থাক্কী ৱাখল্লোন লৈবা মীওই অমা ওইনা সুব্রমনিয়া ভারতীবু থাগৎলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মতম অদুদা লৈবাক অসিনা মথৌ তারিবা লম খুদিংমক্তা থবক তৌখি। ভারতীয়র অসি তামিল নাদু অমসুং তামিল লোলগী হেরিতেজ খক্তা নত্তে, অদুবু ভারতকী চাউখৎপা অমসুং চাউথোকচবা অদুগী মঙলান মংজখিবা, মা ভারতীগী সেবাদা মহাক্কী মীকুপ খুদিংমক কত্থোকখিবা ৱাখল লৈবা মীওই অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা ভারতীয়রজীগী থৌদাং অসি মীয়ামদা শন্দোক্নবা থৌদাং লৌদুনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি, 2020দা, মালেম পুম্বনা কোবিদ লাইচৎনা শোকহল্লবসু, সরকারনা সুব্রমনিয়া ভারতীগী 100শুবা মপোক কুমওন অসি য়াম্না চাউনা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মহাক মশামক্না ইন্তর্নেস্নেল ভারতী ফেস্তিবেলগী শরুক অমা ওইখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না ভারতকী মনুং অমসুং মপালদা মহাকবি ভারতীগী ৱাখল্লোনগী খুত্থাংদা মালেমদা ভারতকী ৱাখল্লোন লেপ্পা লৈতনা শন্দোক্লি। কাশী অসি মহাক্কা সুব্রমনিয়া ভারতীগী মরক্তা লৈজবা অমসুং স্পিরিচুএলগী মরী অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সুব্রমনিয়া ভারতীগী মতম অমসুং মরী অসি কাশীগী হেরিতেজকী শরুক অমা ওইরে। শ্রী ভারতী কাশীদা লৌশিং তানবগীদমক লাকখি অমসুং মতম চুপ্পদা মফম অদুদা লৈখি অমসুং মহাক্কী ইমুংগী মীওই কয়া হৌজিকসু কাশীদা লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। কাশীদা লৈরিঙৈ মতমদা ভারতীয়রনা মহাক্কী ফজরবা মকোই অদু খাক্নবা ইথিল ফংখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতীয়রনা কাশীদা লৈরিঙৈ মতমদা মহাক্কী থবক কয়া অমা ইখি। বারানসীদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা লেপখিবা প্রধান মন্ত্রীনা অখন্নবা থবক অদু তরাম্না ওকখি অমসুং বারানসী হিন্দু য়ুনিভর্সিতীদা মহাকবি ভারতীয়রগী থৌদাংবু ইকায় খুম্নবা চেয়র অমা কত্থোকখিবা অসি সরকারগী নুংঙাইবা অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শক্নাইরবা কবি অমসুং ভিজনরী শ্রী সুব্রমনিয়া ভারতীবু ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নাৎকী, ৱাখল্লোনগী অমসুং খুন্নাইগী ওইবা মওং-মতৌদা মহাক্কী তোপ-তোপ্পা থৌদাংশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি, সুব্রমনিয়া ভারতী অসি মালেম অসিদা চহি চা কয়াদা অমুক্তং পোকপা মীশকনি। চহি 39 খক্তমক হিংলমলবসু মহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অচৌবা ইথিল অমা পীখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী মপাঙ্গল কনবা ৱাহৈশিংগী খুত্থাংদা, মহাক্না নীংতম্বগী ৱাখল্লোন খক্তমক উৎখিদে, মীয়ামগী অপুনবা ৱাখল্লোনবুসু পুক্নিং থৌগৎখি। মসি মহাক্না ইখিবা কোপ্লেৎ অমনা ময়েক শেংনা উৎলি: এনরু তানিয়ুম ইন্ধা সুদান্ধিরা থাগাম? এনরু মদিয়ুম এনগল এদিমায়িন মোগম?" হায়বদি নীংতম্বগী খৌরাংবা অদু করম্বা মতমদা কোকহনগনি? করম্বা মতমদা ঐখোয়গী সর্ভিচুদকী ইনফাচুএসন অসি মাংহনবা ঙমগনি? ভারতীজীনা জর্নেলিজম অমসুং সাহিত্যদা শরুক তমখিবশিং থাগৎলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারতীজীনা 1906দা ইন্দিয়া ৱিক্লী হৌদোক্তুনা জর্নেলিজমদা অহোংবা পুরকখি, মসি পোলিতিকেল কার্তুনশিং য়াওবা অহানবা তামিলগী পাউচে ওইখি। কন্নন পাত্তুগুম্বা মহাক্কী শৈরেংশিং অসিনা মহাক্কী থোইদোক হেন্দোকপা স্পিরিচুএলিতী অমসুং শোত্থরশিংগীদমক থোইদোক হেন্দোক্না নুংশিজবা উৎলি। লাইরবশিংগীদমক্তা ফিরোল দান তৌনবা মহাক্না হায়জরকখিবা অসিনা মহাক্কী থবক অসিনা মতৌ করম্না এক্সন অমসুং ফিলানথ্রোফীদা ইথিল পীবগে হায়বদু উৎলি”। মহাকপু মতম চুপ্পগী ওইবা ইথিলগী হৌরকফম অমা হায়রদুনা শ্রী মোদীনা মহাক্কী অকিবা লৈতবা ক্লেরিতী অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মহাক্কী মতম চুপ্পগী ওইবা মীৎয়েংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মতম পুম্নমক্তা মীয়াম্বু নীংতম্বা, থোং মান্নবা অমসুং মীনুংশি ফংহন্নবা হোৎননবা তকশিনখি।
শ্রী ভারতীয়রবু মীৎয়েং শানবা মীওই অমা ওইনা থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুন্নাই অসি অৱাবা কয়া মায়োক্নরিবা মতম অসিদা, ভারতীয়র অসি নহারোল অমসুং নুপীশিংগী শক্তি লৈহন্নবা হোৎনবদা চাউনা মতেং পাংখি অমসুং সাইন্স অমসুং ইনোবেসনদা থাজবা য়াম্না থমখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতীয়রনা লৈবাক পুম্বদা শম্নহন্নবা অমসুং অরাপ্পা হন্থহন্নবা কম্ম্যুনিকেসন লৈহন্নবা মঙলান শাগৎচখি। সুব্রামনিয়া ভারতীগী ৱাহৈ পরেংশিং, “কাশি নগর, পুলাবর পেসুম, উরাই তান, কাঞ্চিয়াল, কেৎপাদরকোর, কারুভি চৈয়ভোম”; মসিগী ৱাহন্থোক্তি কাঞ্চীদা লৈরিঙৈদা বনারসকী লম্বোইবশিংনা হায়রিবশিং অসি কনাগুম্বা অমনা তাবা ঙম্নবগী খুৎলাই অমা লৈগদবনি হায়বনি। দিজিতেল ইন্দিয়ানা ভারতপু খাদগী অৱাং ফাওবা অমসুং নোংপোকদগী নোংচুপ ফাওবা শম্নহন্দুনা মসিগী মঙলানশিং অসি অশেংবদা ওন্থোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভাসিনিগুম্বা এপশিংনা লোলগা মরী লৈনবা সমস্যা পুম্নমক মুত্থৎখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী লোল খুদিংমক ঙাক শেন্নবা অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ভারতকী লোল খুদিংমক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা অমসুং চাউথোকচবগী ৱাখল্লোন লৈরি, মসিনা লোল খুদিংমক্কীদমক সেবা তৌবগী মওং অমা ওইহল্লি।
শ্রী ভারতীগী সাহিত্যগী থৌদাংশিংবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী থবকশিংবু অরিবা মতমগী তামিল লোলগীদমক মমল য়াম্লবা হেরিতেজ অমনি হায়না ফোংদোকখি। সুব্রমনিয়া ভারতীগী সাহিত্য অসি মালেমগী খ্বাইদগী অরিবা লোলশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা তামিল লোলগীদমক পুকৈনি। ঐখোয়না মহাক্কী সাহিত্য শন্দোকপা মতমদা, ঐখোয়না তামিল লোলসু তেংবাংলি। অমসুং মসি পাংথোকপদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্কী অরিবা হেরিতেজ অসিবু ঙাক-শেল্লি অমসুং প্রমোৎ তৌরি।" তামিলগী থাক ৱাংখৎহন্নবা হৌখিবা চহি তরা অসিদা হোৎনখিবশিং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "হৌখিবা চহি 10 অসিদা লৈবাক অসিনা তামিলগী ইকাই খুম্নবা উৎনবা হোৎনখি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না য়ুনাইতেদ নেসন্সতা তামিলগী ইকাই খুম্নবা উৎনবগী খুদোংচাবা ফংখি। "ঐখোয়না মালেমগী মফম কয়াদা থিরুভল্লুভর কলচরেল সেন্তরশিংসু হাংলি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি কবি সুব্রমনিয়া ভারতীগী থবকশিংবু পুনশিনবনা তামিল লোলবু শৌগৎপদা চাউনা মতেং পাংগনি। মহাক্না হায়খি, "ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নরগা, চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম অদু ফংলগনি অমসুং ভারতীজীগী মঙলানশিং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগীদমক মপুং ফাহনগনি।" শ্রী মোদীনা ৱারোল লোইশিনবদা ইরম্বশিং খোমজিনবা অমসুং ফোঙবদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেকৱাৎ, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রাও ইন্দ্রজিৎ সিংহ, শ্রী এল. মুরুগান, লিতরেতর শ্রী সেনি বিশ্বনাথন, পব্লিসর শ্রী ভি. শ্রী শ্রীনিবাসন অমসুং দিগনিতরীশিংনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
সুব্রমনিয়া ভারতীগী অইবশিংনা মীয়ামদা লৈবাক নুংশিবগী ৱাখল্লোন পোকহল্লি, ভারতকী নাৎ অমসুং লৈবাক অসিগী স্পিরিচুএল হেরিতেজকী মরুওইবশিং মীয়ামদা মীয়ামনা খঙবা ঙম্বা লোল অমদা ফংহল্লি। মহাক্কী মপুং ফাবা থবকশিংগী ভোল্যুম 23গী কম্পেন্দিয়ম অসি সেনি বিশ্বনাথন্না খোমজিনখি অমসুং এল্লাইয়ন্স পাব্লিশরসনা ফোঙখি। মসিদা সুব্রমনিয়া ভারতীগী অইবশিংগী ইদিসনশিং, এক্সপ্লেনেসনশিং, দোক্যুমেন্তশিং, বেকগ্রাউন্দ ইনফোর্মেসনশিং অমসুং ফিলোসোফিকেল প্রজেন্তেসনশিং য়াওরি।