ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାନ ତାମିଲ କବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରଚନାଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ମହାକବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ସଂକଳନ ଉନ୍ମୋଚନ କରି ସମ୍ମାନିତ, ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ସଶକ୍ତିକରଣ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ପ୍ରେରଣା ଜାରି ରଖିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଦେଶରେ, ଶବ୍ଦକୁ କେବଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ, ଆମେ ଏକ ସଂସ୍କୃତିର ଅଂଶ ଯାହା 'ଶବ୍ଦ ବ୍ରହ୍ମା' ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରେ, ଶବ୍ଦର ଅସୀମ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀ ଜଣେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତାନାୟକ ଥିଲେ ଯିଏ ମା ଭାରତୀଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କ ବିଚାର ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ପ୍ରତିଭା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାକବି ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କ ସାହିତ୍ୟ କୃତି ତାମିଲ ଭାଷାର ଏକ ସମ୍ପଦ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 DEC 2024 3:38PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ୭, ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରେ ମହାନ ତାମିଲ କବି ତଥା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟର ସଂକଳନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ମହାନ ତାମିଲ କବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସ୍ମୃତି ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଗର୍ବ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାକବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟ ଭାରତୀଙ୍କ ରଚନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକାଶନର ଭବ୍ୟ ପରିସମାପ୍ତି ଆଜି ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି।
୨୧ଟି ଖଣ୍ଡରେ 'କାଲା ଭାରିସାଇୟିଲ୍ ଭାରତିୟାର ପଦାଇପୁଗଲ୍’ ର ସଂକଳନ ପାଇଁ ଛଅ ଦଶନ୍ଧିର ଅସାଧାରଣ, ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀନି ବିଶ୍ୱନାଥନ ଜୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏପରି ଏକ ତପସ୍ୟା ଥିଲା, ଯାହା ଆଗାମୀ ଅନେକ ପିଢ଼ିକୁ ଉପକୃତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱନାଥନଙ୍କ ତପସ୍ୟା ତାଙ୍କୁ ମହା-ମହୋପାଧ୍ୟାୟ ପାଣ୍ଡୁରଙ୍ଗ ବାମନ କେନଙ୍କ କଥା ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲା, ଯିଏକି ଧର୍ମଶାସ୍ତ୍ରର ଇତିହାସ ଲେଖିବାରେ ନିଜ ଜୀବନର ୩୫ ବର୍ଷ ଅତିବାହିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ସୀନି ବିଶ୍ୱନାଥନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଜଗତରେ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
'କାଲା ବରିସାଇୟିଲ୍ ଭାରତୀ ପଦାଇପୁଗଲ୍’ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଖଣ୍ଡରେ କେବଳ ଭାରତୀଜୀଙ୍କ ରଚନାଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏଥିରେ ତାଙ୍କ ସାହିତ୍ୟ କିମ୍ବା ସାହିତ୍ୟ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସୂଚନା ଏବଂ ତାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟିର ଗଭୀର ଦାର୍ଶନିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖଣ୍ଡରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା, ବ୍ୟାଖ୍ୟା ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ଟିପ୍ପଣୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ସଂସ୍କରଣ ଗବେଷକ ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଗଭୀରତାକୁ ବୁଝିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ସେ କେଉଁ ସମୟର ଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ"
ଗୀତା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କୁ ଗୀତାର ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏହାର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ସମାନ ଗଭୀର ବୁଝାମଣା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ "ସେ ଗୀତାକୁ ତାମିଲରେ ଅନୁବାଦ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହାର ଗଭୀର ବାର୍ତ୍ତାର ଏକ ସରଳ ଏବଂ ସୁଲଭ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୀତା ଜୟନ୍ତୀ, ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ରଚନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକାଶନ 'ତ୍ରିବେଣୀ' ଭଳି ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଙ୍ଗମଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ ।
ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନରୁ 'ଶବ୍ଦ ବ୍ରହ୍ମ' ର ଧାରଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସର୍ବଦା ଶବ୍ଦକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଛି, ଯାହା ଏହାର ଅସୀମ ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ "ଋଷି ଏବଂ ଚିନ୍ତାନାୟକଙ୍କ ଶବ୍ଦ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସର ସାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱରେ ପରିଣତ କରେ" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂକଳନ କରିବାର ଏହି ପରମ୍ପରା ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ | ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପୁରାଣରେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷିତ ମହର୍ଷି ବ୍ୟାସଙ୍କ ଲେଖାଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି କେତେକ ଉଦାହରଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ କମ୍ପ୍ଲିଟ ୱାର୍କସ୍, ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଲେଖା ଏବଂ ଭାଷଣ ଏବଂ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ କମ୍ପ୍ଲିଟ ୱାର୍କସ୍ ସମାଜ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଜଗତକୁ ବହୁତ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଥିରୁକ୍କୁରାଲକୁ ଏକାଧିକ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି, ଯାହା ଏହାର ସାହିତ୍ୟିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଭାରତର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାର ଉଦାହରଣ ହେବ, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଟୋକରେ ଥିରୁକ୍କୁରାଲ ଏବଂ ଏହାର ଗୁଜରାଟୀ ଅନୁବାଦକୁ ତାଙ୍କ ସରକାରୀ ବାସଭବନରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା।
ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କୁ ଜଣେ ମହାନ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରି, ଯିଏକି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନଜର ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତିୟାର କେବଳ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଏବଂ ତାମିଲ ଭାଷାର ଐତିହ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜଣେ ଚିନ୍ତାନାୟକ, ଯାହାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଃଶ୍ୱାସ ଭାରତର ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ ଗର୍ବ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବା ମା ଭାରତୀଙ୍କ ସେବା ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତିୟାର ଜୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ସହିତ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୦ ରେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ୧୦୦ ତମ ମୃତ୍ୟୁ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭବ୍ୟ ଢଙ୍ଗରେ ପାଳନ କରିଥିଲେ।ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ନିଜେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାରତୀ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ମହାକବି ଭାରତୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନିରନ୍ତର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। କାଶୀକୁ ତାଙ୍କ ଏବଂ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବନ୍ଧନ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିତାଇଥିବା ସମୟ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ କାଶୀର ଐତିହ୍ୟର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଭାରତୀ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରିବା ପାଇଁ କାଶୀ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ଚିରଦିନ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ଏବେ ମଧ୍ୟ କାଶୀରେ ରହୁଛନ୍ତି।କାଶୀରେ ରହୁଥିବା ସମୟରେ ଭାରତୀୟାର ତାଙ୍କର ଚମତ୍କାର ଦାଢୀ ସଜାଇବା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀରେ ରହୁଥିବା ସମୟରେ ଭାରତୀୟାର ତାଙ୍କର ଅନେକ ରଚନା ଲେଖିଥିଲେ। ବାରାଣସୀରୁ ସାଂସଦ ଭାବେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସରକାରଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମହାକବି ଭାରତିୟାରଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
କିମ୍ବଦନ୍ତୀ କବି ତଥା ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଶ୍ରୀ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ, ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ତାଙ୍କର ଅତୁଳନୀୟ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ସେ କହିଥିଲେ, "ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଏପରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଥିଲେ, ଯିଏକି ଶତାବ୍ଦୀରେ ବୋଧହୁଏ ଥରେ ଏହି ଜଗତକୁ ଗୌରବ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ମାତ୍ର ୩୯ ବର୍ଷର ଜୀବନ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ଆମ ଦେଶ ଉପରେ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଛାପ ଛାଡ଼ିଛନ୍ତି "ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶବ୍ଦ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତାର କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ସାମୂହିକ ଚେତନାକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଏକ ଦୋହରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ଯାହା ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ସହିତ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛିଃ" ଏଣ୍ଡ୍ରୁ ଥାନିୟମ୍ ଇନ୍ଧା ସୁଧନ୍ଧିରା ଥାଗମ୍? "", ଅର୍ଥାତ୍ କେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏହି ତୃଷ୍ଣାର ଉପଶମ ହେବ? କେବେ ଦାସତ୍ୱ ପ୍ରତି ଆମର ମୋହ ଶେଷ ହେବ? ସାମ୍ବାଦିକତା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତୀ ଜୀ ୧୯୦୬ ମସିହାରେ ଇଣ୍ଡିଆ ୱିକଲି ଆରମ୍ଭ କରି ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲେ, ଯାହା ରାଜନୈତିକ କାର୍ଟୁନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାରେ ପ୍ରଥମ ତାମିଲ ଖବରକାଗଜ ଥିଲା। ତାଙ୍କ କବିତା, ଯେପରିକି କନ୍ନନ ପଟ୍ଟୁ, ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଅବହେଳିତଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସହାନୁଭୂତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷାକ ଦାନ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ନିବେଦନ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପରୋପକାରକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା। ତାଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଚିରନ୍ତନ ଉତ୍ସ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ନିର୍ଭୀକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତାଙ୍କର କାଳଜୟୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା ସର୍ବଦା ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମାନତା ଏବଂ କରୁଣା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲା।
ଜଣେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବେ ଶ୍ରୀ ଭାରତୀୟାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ୟାରେ ଫସି ରହିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟାର ଯୁବ ଓ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଜଣେ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥକ ଥିଲେ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ନବସୃଜନ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଅଗାଧ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭର୍ତ୍ତିୟାର ଏପରି ଏକ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଦୂରତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ପଂକ୍ତି ପାଠ କରି, "କାଶୀ ନଗର, ପୁଲାବର ପେସୁମ, ଉରାଇ ଥାନ, କାଞ୍ଚିଲ୍, କେଟପାଧାରକୋୟାର, କରୁବି ସେୱମ୍"; ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ଉପକରଣ ରହିବା ଉଚିତ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣେ କାନ୍ଚିରେ ବସି ବନାରସର ସନ୍ଥମାନେ କ 'ଣ କହୁଛନ୍ତି ତାହା ଶୁଣି ପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାରତକୁ ଦକ୍ଷିଣରୁ ଉତ୍ତର ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାସିନୀ ଭଳି ଆପ୍ ମଧ୍ୟ ଭାଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଗର୍ବର ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା ପାଇଁ ସେବା କରିବାର ମାର୍ଗକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଭାରତୀଙ୍କ ସାହିତ୍ୟିକ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ଭାଷା ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। "ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ସାହିତ୍ୟ ତାମିଲ ଭାଷା ପାଇଁ ଏକ ଭଣ୍ଡାର, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପୁରାତନ ଭାଷା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ତାଙ୍କ ସାହିତ୍ୟର ପ୍ରସାର କରୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ତାମିଲ ଭାଷାର ମଧ୍ୟ ସେବା କରୁ। ଏବଂ ଏପରି କରିବା ଦ୍ୱାରା, ଆମେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲ ଭାଷାର ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ତାମିଲ ଭାଷାର ଗୌରବକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି" ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ତାମିଲ ଭାଷାର ଗୌରବକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଛି। "ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଥିରୁଭଲ୍ଲୁଭର ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛୁ", ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
କବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ରଚନାଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳନ ତାମିଲ ଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। "ମିଳିତ ଭାବେ, ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବୁ" ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି କୃତିଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳନ ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଓ ଇନ୍ଦରଜିତ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଏଲ. ମୁରୁଗାନ, ସାହିତ୍ୟିକ ଶ୍ରୀ ସିନି ବିଶ୍ୱନାଥନ, ପ୍ରକାଶକ ଶ୍ରୀ ଭି. ଶ୍ରୀନିବାସନ ପ୍ରମୁଖ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi releases compendium of complete works of great Tamil poet Subramania Bharati
Honoured to release a compendium of Mahakavi Subramania Bharati's works, His vision for a prosperous India and the empowerment of every individual continues to inspire generations: PM
In our country, words are not considered mere expressions,We are part of a culture that talks about 'Shabda Brahma', talks about the infinite power of words: PM
Subramania Bharati Ji was a profound thinker dedicated to serving Maa Bharati: PM
Subramania Bharati Ji's thoughts and intellectual brilliance continue to inspire us even today: PM
The literary works of Mahakavi Bharati Ji are a treasure of the Tamil language: PM
11 DEC 2024 3:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi released the compendium of complete works of great Tamil poet and freedom fighter Subramania Bharati at 7, Lok Kalyan Marg, New Delhi today. Paying his tributes to the great Tamil Poet Subramania Bharati on his birth anniversary, Shri Modi said today was a great opportunity for India’s culture and literature, memories of India’s freedom struggle and for the pride of Tamil Nadu. He added that the grand culmination of the publication of the works of Mahakavi Subrahmania Bharati was done today.
The Prime Minister lauded the extraordinary, unprecedented and tireless work of six decades for the compilation of 'Kaala Varisaiyil Bharathiyar Padaippugal' in 21 volumes. He added that the hard work of Seeni Vishwanathan ji was such a penance, which will benefit many generations to come. Shri Modi remarked that Shri Vishwanathan’s penance reminded him of Maha-Mahopadhyay Pandurang Vaman Kane, who had spent 35 years of his life in writing the History of Dharmashastra. The Prime Minister expressed confidence that the work of Shri Seeni Vishwanathan will become a bench-mark in the academic world and congratulated him and his colleagues for his seminal work.
Referring to ‘Kaala Varisaiyil Bharati Padaippugal’, the Prime Minister said that the volume does not merely comprise the works of Bharatiji, but it also includes insightful background information about his literature or literary journey and an in-depth philosophical analysis of his creations. Each volume includes commentary, explanations and detailed annotations. Shri Modi said, “This edition will prove to be of great help to research scholars and intellectuals in understanding the depth of Bhartiji’s thoughts while providing a perspective into the time period he belonged to.”
Extending warm wishes on the Gita Jayanti, the Prime Minister hailed Shri Subramania Bharati for his profound faith in the teachings of the Gita and an equally deep understanding of its wisdom. “He translated Gita into Tamil, providing a simple and accessible interpretation of its profound message,” Shri Modi said, adding that the occasion of Gita Jayanti, birth anniversary of Subramania Bharati ji and the publication of his works is nothing short of a remarkable confluence akin to the ‘Triveni.’
Referring to the concept of ‘Shabda Brahma’ from Indian philosophy, the Prime Minister said India has always regarded words as more than a medium of expression, highlighting their limitless power. “The words of the sages and thinkers reflect the essence of their contemplations, experiences and spiritual practices, making it our responsibility to preserve them for future generations.” Shri Modi said that this tradition of compiling significant works remains relevant today. For example, the writings of Maharishi Vyasa, systematically preserved in the Puranas, still resonate. Mentioning a few examples, he said that Complete Works of Swami Vivekananda, Dr. Babasaheb Ambedkar's Writings and Speeches, and Deen Dayal Upadhyay's Complete Works have greatly contributed to society and academia. Shri Modi further added that efforts are going on to translate the Thirukkural into multiple languages, which will exemplify India’s dedication to preserving and promoting its literary heritage, adding that he got an opportunity to release the Thirukkural in Tok Pisin during the visit to Papua New Guinea and its Gujarati translation at his official residence.
Lauding Subramania Bharati as a great thinker who worked with an eye on the needs of the country, Shri Modi said that he worked in every direction that the country needed at that time. He added that Bharathiyar was not just the heritage of Tamil Nadu and Tamil language, but a thinker whose every breath was dedicated to the service of Maa Bharati who dreamt of the rise and pride of India. The Prime Minister underlined that the Government worked continuously with a sense of duty to spread the contribution of Bharathiyar ji to the people. He added that in 2020, despite the whole world being affected by the Covid pandemic, the Government ensured the celebrations of the 100th death anniversary of Subramania Bharati in a very grand manner. He further added that he himself was a part of the International Bharati Festival. Shri Modi stressed that he had constantly presented the vision of India to the world through the thoughts of Mahakavi Bharati within India and abroad. Highlighting Kashi as the living and a spiritual bond between himself and Subramania Bharati, the Prime Minister noted that the time spent and the relationship of Subramania Bharati had become a part of Kashi's heritage. He added that Shri Bharati came to Kashi to gain knowledge, and stayed there forever and many members of his family still lived in Kashi. Recounting that Bharathiyar was inspired to groom his magnificent moustache while living in Kashi, Shri Modi remarked that Bharathiyar wrote many of his works while living in Kashi. The Prime Minister, representing as the Member of Parliament from Varanasi, welcomed the sacred work and added that it was the good fortune of the Government that a chair dedicated to the contribution of Mahakavi Bharathiyar was established in Banaras Hindu University.
Paying tribute to the legendary poet and visionary that Shri Subramania Bharati was, the Prime Minister highlighted his unparalleled contributions to India’s cultural, intellectual and social fabric. He said, “Subramania Bharati was a personality who graces this world perhaps once in centuries. Despite a life of only 39 years, he left an indelible mark on our nation.” Shri Modi said that through his powerful words, he not only envisioned freedom but also awakened the collective consciousness of the people, which is deeply reflected in a couplet penned by him that continues to resonate with us till this date: "Endru thaniyum indha sudhandhira thaagam? Endru madiyum engal adimayin moagam?", meaning when will this thirst for freedom be quenched? when will our infatuation with servitude end? Lauding Bharati ji’s contributions to journalism and literature, Shri Modi said, “Bharati Ji revolutionized journalism by launching India Weekly in 1906, the first Tamil newspaper to feature political cartoons. His poetry, such as Kannan Pattu, reflects his profound spirituality and deep empathy for the marginalized. His appeal for clothing donations for the impoverished demonstrates how his work inspired action and philanthropy.” Calling him an eternal source of inspiration, Shri Modi lauded his fearless clarity and his timeless vision for a better future that always urged the masses to strive for freedom, equality and compassion.
Lauding Shri Bharathiyar as a man with a foresight, the Prime Minister remarked that even in times when the society was embroiled in other difficulties, Bharathiar was a staunch supporter of youth and women empowerment and also had immense faith in science and innovation. He added that Bharatiyar had envisioned a communication which would reduce distance and connect the entire country. Reciting lines of Subramania Bharati, ‘"Kashi Nagar, Pulavar Pesum, Urai thaan, Kanchiyil, Kaetpadharkoar, Karuvi Seivoam’; meaning there should be a device through which one can listen to what the saints of Banaras are saying while sitting in Kanchi. The Prime Minister emphasized that Digital India was turning these dreams into reality by connecting India from south to north and east to west. He added that apps like Bhashini had also eliminated all the language related problems. Shri Modi remarked that there was a sense of respect and pride towards every language of India with a good intention to preserve every language of India, which leads to a way in which service is done for every language.
Praising the literary contributions of Shri Bharati, the Prime Minister termed his work a priceless heritage for the ancient Tamil language. “Subramania Bharati’s literature is a treasure for the Tamil language, one of the oldest languages in the world. When we spread his literature, we are also serving the Tamil language. And in doing so, we are preserving and promoting our nation’s ancient heritage,” he said. Emphasising the efforts made in the past decade to elevate the status of Tamil, Shri Modi said, “In the last 10 years, the country has worked with dedication to honour the pride of Tamil,” adding that he had the privilege to represent the glory of Tamil at the United Nations. “We are also opening Thiruvalluvar Cultural Centers around the world,” he noted.
The Prime Minister expressed confidence that the compilation of poet Subramania Bharati’s works would significantly contribute to the promotion of the Tamil language. “Together, we will achieve the goal of a developed India and fulfill Bharati ji’s dreams for our nation,” he said. Shri Modi concluded the address by congratulating everyone involved in the compilation of and publication of the works.
The Union Minister for Culture, Shri Gajendra Singh Shekawat, Union Ministers of State, Shri Rao Inderjit Singh, Shri L. Murugan, Litterateur Shri Seeni Vishwanathan, Publisher Shri V. Srinivasan were present among the dignitaries.
Background
Subramania Bharati’s writings instilled patriotism in people, brought the essence of Indian culture and spiritual heritage of the country to masses in a language that the masses can relate to. The 23-volume set compendium of his complete works has been compiled and edited by Seeni Viswanathan and published by Alliance Publishers. It contains details of the editions, explanations, documents, background information and philosophical presentation, among others, of the writings of Subramania Bharati.