Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Karyakar Suvarna Mahotsav in Ahmedabad
In our culture, Service has been considered the greatest religion, Service has been given a higher place than devotion, faith and worship: PM
Institutional service has the ability to solve big problems of the society and the country: PM
The vision of Mission LiFE given by India to the whole world, its authenticity, its effect has to be proven by us only, ‘Ek Ped Maa ke naam’ campaign is being discussed all over the world: PM
In a few weeks time in January, 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' will be organized, in this, our youth will give their ideas to fulfill the resolve of Viksit Bharat outlining their contribution: PM
07 DEC 2024 7:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Karyakar Suvarna Mahotsav in Ahmedabad via video conferencing today. Addressing the gathering, he welcomed the Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj, revered saints and members of the Satsangi family and other dignitaries and delegates. Shri Modi bowed to the feet of Lord Swami Narayan on the occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav and remarked that today was also the 103rd birth anniversary of Pramukh Swami Maharaj. He added that the teachings of Lord Swami Narayan, the resolutions of Pramukh Swami Maharaj are bearing the fruit today with the hard work and dedication of Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj. Shri Modi was pleased to witness such a mammoth programme including around one lakh workers along with cultural programmes by youth and children and added that though he is not present physically at the venue, he could feel the energy of this event. He congratulated the Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj, all the saints for the grand divine function.
Emphasising that Karyakar Suvarna Mahotsav was an important milestone in the journey of 50 years of service, Shri Modi remarked that 50 years ago, the process of registering volunteers and connecting them to service work began which he said was a novel initiative. The Prime Minister said it was pleasing to see that lakhs of BAPS workers were engaged in service with utmost devotion and dedication. Lauding it as a huge achievement for the organization, Shri Modi congratulated and extended his best wishes to BAPS.
“Karyakar Suvarna Mahotsav is a celebration of the humanitarian teachings of Bhagwan Swami Narayan”, said Shri Modi. He added that it is the glory of those decades of service, which changed the lives of millions of people. Expressing happiness over his good fortune to have witnessed the service campaigns of BAPS at close quarters, Shri Modi said that he has had the opportunity to join them on multiple times like after the devastation caused by the earthquake in Bhuj, the reconstruction of Naranarayan Nagar village, the floods in Kerala, the pain of landslides in Uttarakhand and even during the recent disaster of a global pandemic Corona. Lauding the Karyakars for standing besides people as a family and serving everyone with compassion, Shri Modi said that everyone had witnessed how the BAPS temples were transformed into service centres during the Covid period. The Prime Minister also narrated how the BAPS workers helped the Government and people who were evacuated from Ukraine to Poland when the hostilities of war increased in Ukraine. He lauded them for their swift organization of bringing together thousands of BAPS workers from all over Europe overnight and helping the large number of Indians who were reaching Poland. Highlighting this power of organization of BAPS, Shri Modi said their contribution in the interest of humanity at the global level was commendable.Expressing his gratitude to all the BAPS workers on the occasion of Karyakar Suvarna Mahotsav, the Prime Minister remarked that today BAPS workers were bringing about a change in the lives of crores of people through their tireless service across the world. He added that they were touching crores of souls with their service and empowering every single person of the society be it at the remotest places. Shri Modi expressed that they were an inspiration and were worthy of worship and respect.
Highlighting that the work of BAPS was strengthening India's potential and influence in the world, Shri Modi said that there were 1800 temples of Lord Swami Narayan across 28 countries of the world and more than 21 thousand spiritual centers across the world. He added that they were undertaking multiple projects of services across all the centers and this bore a witness to the world as India’s spiritual heritage and identity. Adding that the BAPS temples were the cultural reflection of India, Shri Modi remarked that they were the centers of the world's oldest living culture. Shri Modi said that he was fortunate to participate in the consecration ceremony of Lord Swami Narayan temple in Abu Dhabi, a few months ago and it was discussed world wide. He added that the entire world witnessed India's spiritual heritage and cultural diversity. Shri Modi remarked that it was through such efforts the world came to know about India's cultural glory and human generosity and he congratulated all the BAPS workers for their efforts.
The Prime Minister remarked that it was the result of the penance of Lord Swami Narayan which had helped in fulfilling the resolutions of the workers with ease. He added that Lord Swami Narayan cared for every living being, every suffering person and dedicated every moment of his life to human welfare. He further said that the values established by Lord Swami Narayan were being spread across the world by BAPS. Shri Modi recited a few lines of a poem to express the work of BAPS.
Acknowledging that it was his good fortune to be associated with BAPS and Bhagwan Swami Narayan since his childhood, Shri Modi said that the love and affection he received from Pramukh Swami Maharaj was the capital of his life. He added that there were many personal incidents with Pramukh Swamiji which has become an integral part of his life. Shri Modi said that Pramukh Swamiji guided him every moment through his journey before becoming the Chief Minister of Gujarat and later the Prime Minister of India. Shri Modi recollected the historic occasion when Param Pujya Pramukh Swami Ji himself came down when the water of Narmada came to Sabarmati. He also recollected the unforgettable moments of organisation of Swaminarayan Mahamantra Mahotsav and Swami Narayan Mantra Lekhan Mahotsav under the guidance of Swami Ji. He added that the Spiritual affection of Swamiji towards him gave him the warm feeling of a son. Shri Modi said that he always got the blessings of Pramukh Swami Maharaj in the works of public welfare.
Reciting the Sanskrit saying, ‘Seva Param Dharma’, meaning service is considered as the greatest religion, the Prime Minister remarked that these were not just words, but our life values and Service was placed much higher than devotion, faith and worship. Noting that public service was equal to service to the people, Shri Modi said that Service is that in which there is no sense of self and it gives direction to one’s spiritual journey and strengthens it over time. He added that when this service was done in an organized form with lakhs of workers as an institution, then amazing results were achieved. He noted that such kind of institutional service had the potential to solve the major problems and eradicate many evils of the society and the country. He added that when lakhs of workers were connected with a common purpose, it would transform as a great strength of the country and society. Shri Modi remarked that today when the country is moving ahead with the goal of a developed India, then naturally the people are coming together and the spirit of doing something big is being seen in every field. Citing the examples of Swachh Bharat Mission, natural farming, awareness about the environment, education of daughters, the issue of tribal welfare, Shri Modi was pleased that the people of the country were coming forward and leading the journey of nation building. He urged all the Karyakars to take up a resolution and work with dedication. He urged them to work across a plethora of options like natural farming, spreading the feeling of unity in diversity, fight against drug abuse to protect the youth, reviving the rivers, or sustainable lifestyle to save the future of the earth. Shri Modi urged the Karyakars to prove the authenticity and impact of the vision of Mission LiFE that India had given to the whole world. He added they could also actively promote the campaigns like Ek Ped Maa Ke Naam, Fit India, Vocal for Local, Millets that accelerate India's development.
Shri Modi said the youth of India will give their ideas and prepare the outline of their contribution to fulfill the resolve of developed India during the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' to be organised in January 2025. He urged all the young Karyakars to participate in it.
Highlighting that the Revered Pramukh Swami Maharaj had a special emphasis on the family culture of India, the Prime Minister underlined that he strengthened the concept of joint family in the society through 'Ghar Sabha'. Shri Modi urged the Karyakars to take these campaigns forward. Adding that today India was working towards the goal of development by 2047, he said that the journey of the country for the next 25 years was as important for India as it is for every BAPS worker. Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that with the blessings of Lord Swami Narayan, this service campaign of BAPS workers would continue to move forward at this uninterrupted pace.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অহমেদবাদতা কার্য়কর সুর্বনা মহোৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়গী চৎনবীদা, মীয়ামগী থবক তৌবা অসি অথোইবা ধর্মনি হায়না খন্নৈ, চঙজবা, থাজবা অমসুং নিংবদগী মীয়ামগী থবক তৌবনা হেন্না ৱাংবা মফম অমা পীরে: প্রধান মন্ত্রী
মীয়ামগী লোয়শঙগী থবকশিংনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কী অচৌবা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙমগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী মিসন লাইফনা মালেম শীনবা থুংবদা পীরিবা পান্দম, মসিগী অচুম্বা, মসিগী কান্নবা অসি ঐখোয় খক্তনা থবক ওইনা উৎকদবনি, মালেম শীনবা থুংনা ‘এক পের মা কে নাম’ কেম্পেনগী মরমদা খন্নরে: প্রধান মন্ত্রী
জনুৱারিদা চয়োল খরগী মতমদা, ‘বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ’ পাংথোক্লগনি, মসিদা মখোয়না মতেং পাংনবা বিকিসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং ঐখোয়গী নহারোলশিংনা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
07 DEC 2024 7:36PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা অহমেদবাদতা কার্য়কর সুর্বনা মহোৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়াম তরাম্না ওক্লদুনা, মহাক্না পরাম পুজ্য গুরু হরি মহান্ত শ্বামী মহারাজ, সাধুশিং অমসুং সতশঙ্গা ইমুং-মনুংগী থৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং দেলিগেতশিং তরাম্না ওকখি। কার্য়কর সুর্বনা মহোৎসবকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা ভগবান শ্বামী নারায়নগী খুয়াদা খুরুমখি অমসুং ঙসি অসি প্রামুখ শ্বামী মহারাজাগী ১০৩ শুবা মপোক কুমওন থৌরমশু থোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভগবান শ্বামী নারায়নগী পাউতাকশিং, প্রামুখ শ্বামী মহারাজগী ৱাশকশিং অমসুং পরাম পুজ্য গুরু হরি মহান্ত শ্বামী মহারাজগী হোৎনবা কনবা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা ঙসিদি মহৈ চারে। নহারোলশিং অমসুং অঙাংশিংগী নাতকী থৌরমশিংগা লোয়ননা থৌমী লাখ ১ রোম শরুক য়াদুনা অচৌবা থৌরম অমা পাংথোকপা উবদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি অমসুং থৌরম মফমদা মহাক মশা শরুক য়াবা ফংদ্রবসু, থৌরম অসিদা শরুক য়াবগুম মহাক ফাওরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না পরাম পুজ্য গুরু হরি মহান্ত শ্বামী মহারাজ, সাধুশিং ঈশ্বরগী থৌজাল ফংলবা অচৌবা থৌরম অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কার্য়কর সুর্বনা মহোৎসব অসি মীয়ামগী থবক তৌরকপগী চহি ৫০ গী খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা মাইপাকপা অমনি। চহি ৫০ গী মমাঙদা, থৌমীশিং মিং চনবা অমসুং মখোয়না মীয়ামগী থবক তৌবা হৌখি অমসুংমসি অফবা থবক অমনি। কৎথোকপগা লোয়ননা বাপস থৌমী লাখ কয়ানা মীয়ামগী থবক তৌবা উবদা অপেনবা ফাওই। মসি লুপ অসিগী অচৌবা মাইপাকপা অমনি। শ্রী মোদীনা বাপসতা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কার্য়কর সুর্বনা মহোৎসব অসি ভগবান শ্বামী নারায়নগী পাউতাকশিংগী কুহ্মৈ অমনি। মসি চহি মীয়ামগী থবক তৌরকপদগী মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখিবগী হরাওবা ফোঙদোকপনি। বাপসকী থবকশিং মহাক্না য়াম্না নক্না উবা ফংবা অসি লাইবক য়াম্না ফবনি। ভুজতা য়ুহা হাবনা অমাং-অতা থোকহনখ্রবা মতুংদা, নারানারায়ন নগর খুঙ্গং অমুক শেমগৎপা, কেরলাগী ঈশিং ইচাউ, উত্তরখন্দগী চীং নিংখায়বা অমসুং হন্দক মালেমগী ওইনা কোরোনা লাইচৎ মনুংদা মহাক্না মখোয়গী পুনবগী খুদোংচাবা ফংখ্রে।
ইমুং অমগুম মীয়ামগীদমক লেপ্পা অমসুং মীনুংশিগা লোয়ননা মীওই খুদিংমক্কী থবক তৌবগীদমক কার্য়কারশিং থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোবিদ মনুংদা কমদৌনা বাপস লাইশঙশিং মীয়ামগী সেবা তৌনবা মফম অমা ওন্থোকখিবগে হায়বা মীওই খুদিংমক্না উখ্রে। য়ুক্রেনদা লাল কনখৎলকপদগী য়ু্ক্রেনদগী পোলেন্দা হোন্দোকরকপা মীওইশিং অমসুং সরকারগী মতেং বাপস থৌমীশিংনা পাংখি। অহিং অমদা বাপস থৌমী লিশিং কয়া য়ুরোপ শীনবা থুংনা য়ৌহনখিবা অমসুং পোলেন্দ য়ৌরক্লবা ভারতমচা লিশিং কয়াগী মতেং পাংখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা মালেমগী থাক্ত বাপসনা পাংথোক্লিবা থবকশিং অসি থাগৎনিঙাইনি। মহোৎসব অসিদা বাপসকী থৌমীশিং মহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মালেম শীনবা থুংনা মখোয়না চোকথবা নাইদনা থবক তৌবদগী ঙসিদি বাপস থৌমীশিংনা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লে। মখোয়গী থবকশিংনা মীওই করোর কয়াগী থম্মোয় পেনহলখ্রে অমসুং খ্বাইদগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমদা লৈবা ওইরবসু খুন্নাইগী মীওই খুদিংমক্কী ফিবম ফগৎহল্লে। মখোয় ইথিল অমনি অমসুং লাৎপা য়াবা অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎপা য়াবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বাপসকী থবকশিংনা মালেমদা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অমসুং ইথিল হেনগৎহল্লে। মালেমগী লৈবাক ২৮ শীনবা থুংনা ভগবান শ্বামী নারায়নগী লাইশঙ ১৮০০ অমসুং মালেম শীনবা থুংনা ধ্যান কেন্দ্র লিশিং ২১ হেন্না লৈরি। মখোয়না কেন্দ্র শীনবা থুংনা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পাংথোক্লি অমসুং মসিদা ভারতকী অধ্যাতিক্কী লন অমসুং শক্তম অদু মালেমনা উবা ফংলে। বাপসকী লাইশঙশিং অসি ভারতকী নাত অমসুং চৎনবীশিংগী মমিনি অমসুং মখোয় মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা হৌজিক ফাওবা হিংদুনা লৈরিবা নাত অমসুং চৎনবীশিংগী মফমশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থা খরগী মমাঙদা অবু ধাবীদা ভগবান শ্বামী নারায়ন লাইশঙ শঙ্গাবগী থৌরম শরুক য়াবা ফংখিবা অসি মহাক্কী ওইনা লাইবক ফবনি। মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী অধ্যাতিক্কী লন অমসুং নাত মখল কয়া উবা ফংখ্রে। অসিগুম্বা থবকশিং অসিদগী মালেমনা ভারতকী নাত অমসুং চৎনবীশিংগী ফজবা অমসুং মীনুংশি লৈবগী মরমদা খঙবা ঙমখি অমসুং মখোয়গী থবকশিংগীদমক বাপসকী থৌমীশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি ভগবান শ্বামী নারায়নগী লাইনিং চেৎপদগী থৌমীশিংগী ৱাশকশিং য়াম্না লাইনা ঙাকপদা মতেং পাংখি। ভগবান শ্বামী নারায়ন্না থৱায় পানবা খুদিংমক, অৱাবা তারবা মীওই খুদিংমক লুনা তৌখি অমসুং মীওইবগী য়াইফনবা মহাক্কী পুন্সিগী মিকুপ খুদিং কৎথোকখি। ভগবান শ্বামী নারায়নগী গুনশিং বাপসনা মালেম শীনবা থুংনা শন্দোক্লে। বাপসকী থবকশিং ফোঙদোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা শৈরেং অমগী মতেক খর পাথোকখি।
মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদগী ভগবান শ্বামী নারায়ন অমসুং বাপসকা লোয়নরকপা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না প্রামুখ শ্বামী মহারাজদগী ফংখিবা নুংশিবা অমসুং থৌজাল অসি মহাক্কী পুন্সিগী লন্নি। প্রামুখ শ্বামীজিগা লোয়নখিবগী থৌদোক কয়া অদু মহাক্কী পুন্সিগী তৎন থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরে। গুজরাতকী চীফ মিনিস্ত্রি ওইদ্রিঙৈ মমাং অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা মহাক্কী পুন্সিগী খোঙচৎ খুদিংমক্ত প্রামুখ শ্বামীজি মহারাজনা মহাক লমজিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নরমাদাগী ঈশিং সবরমতি য়ৌরকপা পুৱারি ওইরবা থৌরম অদুদা পরাম পুজ্য প্রামুখ শ্বামী জি মশামক লাকখি। শ্বামী জিগী লমজিং মখাদা শ্বামীনারায়ন মহামন্ত্রী মহোৎসব অমসুং শ্বামী নারায়ন মন্ত্র লেখন মহোৎসব পাংথোকখিবা অদু কাউবা ঙম্লরোই। শ্বামীজিনা মহাক মহাক্কী মচানুপা অমগুম লোয়নখি। মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবদা মহাক মতম পুম্নমক্ত শ্বামীজিগী থৌজালশিং ফংখি।
সংস্কৃত শ্লোগ ‘সেবা পরাম ধর্ম’(মীয়ামগী থবক তৌবনা খ্বাইদগী অথোইবা ধর্মনি) থিরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি ৱাহৈশিং খক নত্তে, ঐখোয়গী চৎনবীদা, মীয়ামগী থবক তৌবা অসি অথোইবা ধর্মনি হায়না খন্নৈ, চঙজবা, থাজবা অমসুং নিংবদগী মীয়ামগী থবক তৌবনা হেন্না ৱাংবা মফম অমা পীরে। সরকারগী থবক অসি মীয়ামগী থবক তৌবগা মান্নৈ। মসিগী থবক অসি মশাগী খন্দবা অমসুং মসিনা কনাগুম্বা অমগী অধ্যাতিক্কী খোঙচৎকী মাইকৈ তাক্লি অমসুং মসি মতমগী মতুংন্না মপাঙ্গল কনখৎলকই। মীয়ামগী থবক অসি থৌমী লাখ কয়াগা লোয়ননা লুপ অমগী মওংদা থবক তৌরকপদা অঙকপা ফলশিং ফংবা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লুপ অমগী অসিগুম্বা থবক অসিনা খুন্নাইগী অমসুং লৈবাক্কী অচৌবা খুদোংচাদবশিং অমসুং ফত্তবশিং কোকহনবা ঙম্মী। পান্দম অমগীদমক থৌমী লাখ কয়া পুনবা মতমদা, মসিনা লৈবাক্কী অমসুং খুন্নাইগী অচৌবা মপাঙ্গল অমা ওইরক্কনি। ঙসি লৈবাক অসিনা বিকসিত ভারত অমগী পান্দমগা লোয়না মাঙলোমদা চঙশিনবা মতমদা, মশা মরোমদোম মীয়াম পুন্না থোক্লক্কনি অমসুং হিরম খুদিংমক্ত অচৌবা থবক খর পাংথোক্নবগী থৌনা লাক্কনি। শ্বাছ ভারত অভিয়ান, মহৌশাগী ওইবা লৌউ, মহৌশাগী অকোয়বগী মতাংদা ৱাখল তাহনবা, নুপীমচাশিং লাইরিক তমহনবা, ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা থবকশিংদা লৈবাক অসিগী মীয়াম থোক্লকখি অমসুং লৈবাক শেমগৎনবগী খোঙচত্তা মাংজিল থাখি।
কার্য়করশিংনা ৱারেপ অমা লৌগদবনি অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌগদবনি। মহৌশাগী ওইবা লৌউ, খেন্নবশিংগী মরক্ত অপুনবগী শক্তম, নহারোলশিং দ্রগ লান্না শীজিন্নবা থেংননবা, তুরেলশিং অমুক হিঙ্গৎহন্নবা নত্ত্রগা মালেমগী তুংলমচৎ কন্নবা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিংশিংগী মতাংদা থবক তৌগদবনি। ভারতকী মিসন লাইফনা মালেম শীনবা থুংবদা পীরিবা পান্দম, মসিগী অচুম্বা, মসিগী কান্নবা অসি ঐখোয় খক্তনা থবক ওইনা উৎকদবনি। এক পের মা কে নাম, ফিত ইন্দিয়া, ভোকেল ফোর লোকেল, মিল্লেতশিংগী মতাংদা কেম্পেনশিং মখোয়না থৱায় য়াওনা শৌগৎকদবনি। জনুৱারি ২০২৫ দা পাংথোক্কদৌরিবা ‘বিকসিত ভারত য়ং লিদরস দাইলোগ’ মনুংদা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবা ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং পুথোক্কদবনি অমসুং মতেং পাংনবা থৌরাং তৌগদবনি। নহা ওইরিবা থৌমীশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রামুখ শ্বামী মহারাজনা ভারতকী ইমুংগী চৎনবীদা অকনবা মীৎয়েং থমখি। ‘ঘর সভা’ গী খুৎথাংদা খুন্নাইদা অপুনবা ইমুংগী ৱাখল্লোন মহাক্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি। থৌমীশিংনা হায়রিবা কেম্পেনশিং অসি মাঙলোমদা পুখৎকদবনি। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা চাউখৎনবা পান্দম ফংনবা ঙসি ভারতনা থবক পায়খৎলি। মথং চহি ২৫ গীদমক লৈবাক অসি খোঙচৎ য়াম্না মরুওইবা অমনি অমসুং মসিগীদম বাপসকী থৌমীশিংনা থবক পাংথোক্কদবনি। ভগবান শ্বামী নারায়নগী থৌজালশিংগা লোয়ননা, বাপসকী থৌমীশিংগী থবক অপনবা লৈতবা খোঙথাংদা মখা তানা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।