ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ କାର୍ଯ୍ୟକାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ସେବା ହିଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଧର୍ମ, ସେବାର ସ୍ଥାନ ଭକ୍ତି,ବିଶ୍ୱାସ ଓ ପୂଜାଠାରୁ ଉଚ୍ଚରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମାଜ ଓ ଦେଶର ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନରେ ସଂସ୍ଥାଗତ ସେବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମିଶନ ଲାଇଫ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଅବଦାନ, ଏହାର ପ୍ରାମାଣିକତା ଓ ପ୍ରଭାବ କେବଳ ଆମ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ମା’ଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ” ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଜାନୁଆରୀରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ’ ଆୟୋଜିତ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଦିଗରେ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତି କରି ଏଥିପ୍ରତି ଅବଦାନ ରଖିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 DEC 2024 7:36PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ସେ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ,ସତସଙ୍ଗୀ ପରିବାରର ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ସନ୍ଥ ଓ ସଦସ୍ୟମାନେ, ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କୁ ପ୍ରଣିପାତ କରିବା ସହ କହିଥିଲେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୧୦୩ ତମ ଜୟନ୍ତୀ । ସେ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରଗାଢ଼ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଫଳ ଆଣିପାରିଛି । ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ କର୍ମୀଙ୍କ ସମାବେଶରେ ଏପରି ଏକ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଓ ପିଲାମାନଙ୍କ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ଉତ୍ସବର ଉତ୍ସାହକୁ ଭଲ ଭ।।ବେ ଅନୁଭବ କରିପାରିଥିଲେ । ଏଭଳି ଭବ୍ୟ ଦିବ୍ୟ ସମାରୋହ ପାଇଁ ସେ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଓ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
୫୦ ବର୍ଷ ସେବାର ଯାତ୍ରାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣର୍ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ପଂଜିକୃତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେବାକାର୍ଯ୍ୟ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ,ଲକ୍ଷାଧିକ ବାପ୍ସ (ବିଏପିଏସ୍) ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଅତ୍ୟଧିକ ଭକ୍ତିି ଓ ସମର୍ପଣ ଭାବନାରେ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଦେଖି ଖୁସି ଲାଗୁଛି । ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ସଫଳତା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାପ୍ସକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
“କାର୍ଯ୍ୟକାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ମାନବତାବାଦୀ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଉତ୍ସବ” କହିଥିଲେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ସେବାର କେଇ ଦଶନ୍ଧିର ବୈଭବ, ଯାହାକି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା । ଅତି ନିକଟରୁ ବାପ୍ସର ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିବାରୁ ଖୁସି ଜାହିର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଅନେକ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ସେବାକାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ବିଶେଷ କରି ଭୁଜରେ ଭୂକମ୍ପଜନିତ ଧ୍ୱଂସଲୀଳା ପରେ, ନରନାରାୟଣନଗର ଗ୍ରାମର ପୁନର୍ଗଠନ, କେରଳର ବନ୍ୟା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଭୂସ୍ଖଳନ ପରର ଦୁଃଖ ଏବଂ ଏପରିକି ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ କରୋନା ସମୟରେ ସେ ଏହି ସେବାକାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଦୁଃଖର ସମୟରେ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଭଳି ପାଖରେ ଛିଡ଼ା ହେବା ସହ ଦରଦୀ ଭାବରେ ସେବା କରିଥିବାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ମହାମାରୀ ସମୟରେ କିପରି ବାପ୍ସ ମନ୍ଦିର ଗୁଡ଼ିକୁ କୋଭିଡ ସମୟରେ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା । ୟୁକ୍ରେନରେ ଯୁଦ୍ଧ ବଢ଼ିବା ସମୟରେ ସେଠାରୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ପୋଲାଣ୍ଡକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ଦିଗରେ ବାପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକାର ମାନେ କିଭଳି ସହାୟତା କରିଥିଲେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଇଉରୋପର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କିପରି ରାତାରାତି ବାପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକାର ମାନଙ୍କୁ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିଥବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟକା କରିବାକୁ ଏକାଠି କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବାପ୍ସର ସାଂଗଠନିକ ଶକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ମାନବତାର ସେବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । କାର୍ଯ୍ୟକାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ବାପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକାରମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଆଜି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବାପ୍ସ କର୍ମକର୍ତ୍ତା ମାନେ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ସେବା କରି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ପାରିଛନ୍ତି । ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମାକୁ ଛୁଇଁ ପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ବି ସମଜାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବାସ୍ତବରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପୂଜନୀୟ ଓ ସମ୍ମାନୀୟ ମଧ୍ୟ ।
ବାପ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତର ଦକ୍ଷତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ଦିଗରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟପାୀ ୨୮ଟି ଦେଶରେ ୧୮ ହଜାର ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ମନ୍ଦିର ଓ ୨୧ ହଜାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ଏସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସେମାନେ ବହୁମୁଖୀ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଓ ପରିଚୟର ସାକ୍ଷୀ । ବାପ୍ସ ମନ୍ଦିର ଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିଫଳନ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି । ତାଙ୍କର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ କିଛି ମାସ ତଳେ ଆବୁଧାବିରେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ଅଭିଷେକ ସମାରୋହରେ ସେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟପୀ ଚର୍ଚ୍ଚାର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାର ସାକ୍ଷୀ । ଏଭଳି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଯୋଗୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବୈଭବ ଏବଂ ମାନବୀୟ ଉଦାରତା ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହେଲା । ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ପାଇଁ ବାପ୍ସ କର୍ମକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ତପସ୍ୟାର ଫଳ ଯୋଗୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ସହଜରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ପୀଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଭାଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ଯତ୍ନ ନେବା ସହ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବା ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବାପ୍ସ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା । ବାପ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଧାରା କହିବାକୁ ଯାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ଗୀତର କିଛି ପଦ୍ୟାଂଶ ଆବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ।
ପିଲାଟି ବେଳୁ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ଏବଂ ବାପ୍ସ ସହ ଜଡ଼ିତ ରହିବା ତାଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ନିକଟରୁ ସେ ପାଇଥିବା ସ୍ନେହ ଓ ମମତା ତାଙ୍କ ଜୀବନର ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି । ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଅନେକ ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘଟଣାବଳୀ ରହିଛି ଯାହାକି ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛି । ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମିଜୀ ତାଙ୍କୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଥିଲେ । ନର୍ମଦାର ଜଳ ଯେତେବେଳେ ସାବରମତୀ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ କିପରି ପରମ ପୂଜ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ନିଜେ ସ୍ୱୟଂ ଆସିଥିଲେ ତାହାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅତୀତରେ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମହାମନ୍ତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ମନ୍ତ୍ର ଲେଖନ ମହୋତ୍ସବର ଅଭୁଲା ସ୍ମୃତିକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କର ଥିବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସ୍ନେହ ପୁତ୍ର ଭଳି ମମତା ଅନୁଭବ କରାଇଥାଏ । ଜନସେବା ଦିଗରେ ସେ ସର୍ବଦା ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ସଂସ୍କୃତର ଉକ୍ତି ‘ସେବା ପରମ ଧର୍ମ’ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହା କେବଳ ଏକ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଜୀବନର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଭକ୍ତି, ଆସ୍ଥା ଏବଂ ପୂଜାଠାରୁ ଏହାର ସ୍ଥାନ ଉଚ୍ଚରେ । ଜନସେବାକୁ ଲୋକଙ୍କ ସେବା ଭାବରେ ସମାନ ଭାବେ ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ,ସେବା ତାହାକୁ କୁହନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱାର୍ଥର ଭାବନା ନଥାଏ ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରାର ପଥ ଦେଖାଇଥାଏ ଏବଂ ସମୟକ୍ରମେ ତାକୁ ମଜବୁତ୍ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ, ଏଠାରେ ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ସେବାକୁ ଏକ ସଂସ୍ଥା ରୂପରେ ଲକ୍ଷାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସହିତ ସାଙ୍ଗଠନିକ ରୂପରେ କରାଗଲା ବିସ୍ମୟକର ପରିଣାମ ମିଳିଲା । ଏହିଭଳି ଭାବେ ସମାଜ ଓ ଦେଶର ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନରେ ସଂସ୍ଥାଗତ ସେବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଏକ ସାମାନ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥାଆନ୍ତି, ଦେଶ ଓ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତିରେ ପାଲଟିଯାଇଥାନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଲୋକେ ଏକଜୁଟ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ବଡ଼ କରିବାର ଭାବନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ପ୍ରାକୃତିକ କ୍ଷେତ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ପ୍ରତି ଜାଗରୁକତା, ବାଳିକା ଶିକ୍ଷା, ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ କହିଥିଲେ, ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଯାତ୍ରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଭାବନାରେ କାମ କରିବାକୁ ସେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ବିବିଧତାରେ ଏକତାର ଭାବନା, ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ନିଶାର ଦୁରୁପଯୋଗ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ, ନଦୀ ଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଏବଂ ପୃଥିବୀର ଭବିଷ୍ୟତ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ଦେଇଥିବା ମିଶନ ଲାଇଫର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରାମାଣିକତା ଓ ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରମାଣ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ମା’ଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ, ମିଲେଟ ଭଳି ଅଭିଯାନକୁ ସକ୍ରିୟ ରୂପ ଦିଆଯାଇପାରିବ, ଯାହାକି ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ’ରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜସ୍ୱ ମତ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ତଥା ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ନିଜ ଯୋଗଦାନର ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ । ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ଯୁବ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଭାଗ ନେବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଭାରତର ପରିବାର ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ‘ଘରସଭା’ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ସମାଜରେ ସଂଯୁକ୍ତ ପରିବାର ଅବଧାରଣାକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ କି ଆଜି ଭାରତ ୨୦୪୭ର ବିକଶିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ କି ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଶର ଯାତ୍ରା ଭାରତ ପାଇଁ ଯେତିକି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେତିକି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଉଦବୋଧନ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ବାପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ଏହି ସେବା ଅଭିଯାନ ବିନା ବାଧାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଚାଲିଥିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Karyakar Suvarna Mahotsav in Ahmedabad
In our culture, Service has been considered the greatest religion, Service has been given a higher place than devotion, faith and worship: PM
Institutional service has the ability to solve big problems of the society and the country: PM
The vision of Mission LiFE given by India to the whole world, its authenticity, its effect has to be proven by us only, ‘Ek Ped Maa ke naam’ campaign is being discussed all over the world: PM
In a few weeks time in January, 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' will be organized, in this, our youth will give their ideas to fulfill the resolve of Viksit Bharat outlining their contribution: PM
07 DEC 2024 7:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Karyakar Suvarna Mahotsav in Ahmedabad via video conferencing today. Addressing the gathering, he welcomed the Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj, revered saints and members of the Satsangi family and other dignitaries and delegates. Shri Modi bowed to the feet of Lord Swami Narayan on the occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav and remarked that today was also the 103rd birth anniversary of Pramukh Swami Maharaj. He added that the teachings of Lord Swami Narayan, the resolutions of Pramukh Swami Maharaj are bearing the fruit today with the hard work and dedication of Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj. Shri Modi was pleased to witness such a mammoth programme including around one lakh workers along with cultural programmes by youth and children and added that though he is not present physically at the venue, he could feel the energy of this event. He congratulated the Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj, all the saints for the grand divine function.
Emphasising that Karyakar Suvarna Mahotsav was an important milestone in the journey of 50 years of service, Shri Modi remarked that 50 years ago, the process of registering volunteers and connecting them to service work began which he said was a novel initiative. The Prime Minister said it was pleasing to see that lakhs of BAPS workers were engaged in service with utmost devotion and dedication. Lauding it as a huge achievement for the organization, Shri Modi congratulated and extended his best wishes to BAPS.
“Karyakar Suvarna Mahotsav is a celebration of the humanitarian teachings of Bhagwan Swami Narayan”, said Shri Modi. He added that it is the glory of those decades of service, which changed the lives of millions of people. Expressing happiness over his good fortune to have witnessed the service campaigns of BAPS at close quarters, Shri Modi said that he has had the opportunity to join them on multiple times like after the devastation caused by the earthquake in Bhuj, the reconstruction of Naranarayan Nagar village, the floods in Kerala, the pain of landslides in Uttarakhand and even during the recent disaster of a global pandemic Corona. Lauding the Karyakars for standing besides people as a family and serving everyone with compassion, Shri Modi said that everyone had witnessed how the BAPS temples were transformed into service centres during the Covid period. The Prime Minister also narrated how the BAPS workers helped the Government and people who were evacuated from Ukraine to Poland when the hostilities of war increased in Ukraine. He lauded them for their swift organization of bringing together thousands of BAPS workers from all over Europe overnight and helping the large number of Indians who were reaching Poland. Highlighting this power of organization of BAPS, Shri Modi said their contribution in the interest of humanity at the global level was commendable.Expressing his gratitude to all the BAPS workers on the occasion of Karyakar Suvarna Mahotsav, the Prime Minister remarked that today BAPS workers were bringing about a change in the lives of crores of people through their tireless service across the world. He added that they were touching crores of souls with their service and empowering every single person of the society be it at the remotest places. Shri Modi expressed that they were an inspiration and were worthy of worship and respect.
Highlighting that the work of BAPS was strengthening India's potential and influence in the world, Shri Modi said that there were 1800 temples of Lord Swami Narayan across 28 countries of the world and more than 21 thousand spiritual centers across the world. He added that they were undertaking multiple projects of services across all the centers and this bore a witness to the world as India’s spiritual heritage and identity. Adding that the BAPS temples were the cultural reflection of India, Shri Modi remarked that they were the centers of the world's oldest living culture. Shri Modi said that he was fortunate to participate in the consecration ceremony of Lord Swami Narayan temple in Abu Dhabi, a few months ago and it was discussed world wide. He added that the entire world witnessed India's spiritual heritage and cultural diversity. Shri Modi remarked that it was through such efforts the world came to know about India's cultural glory and human generosity and he congratulated all the BAPS workers for their efforts.
The Prime Minister remarked that it was the result of the penance of Lord Swami Narayan which had helped in fulfilling the resolutions of the workers with ease. He added that Lord Swami Narayan cared for every living being, every suffering person and dedicated every moment of his life to human welfare. He further said that the values established by Lord Swami Narayan were being spread across the world by BAPS. Shri Modi recited a few lines of a poem to express the work of BAPS.
Acknowledging that it was his good fortune to be associated with BAPS and Bhagwan Swami Narayan since his childhood, Shri Modi said that the love and affection he received from Pramukh Swami Maharaj was the capital of his life. He added that there were many personal incidents with Pramukh Swamiji which has become an integral part of his life. Shri Modi said that Pramukh Swamiji guided him every moment through his journey before becoming the Chief Minister of Gujarat and later the Prime Minister of India. Shri Modi recollected the historic occasion when Param Pujya Pramukh Swami Ji himself came down when the water of Narmada came to Sabarmati. He also recollected the unforgettable moments of organisation of Swaminarayan Mahamantra Mahotsav and Swami Narayan Mantra Lekhan Mahotsav under the guidance of Swami Ji. He added that the Spiritual affection of Swamiji towards him gave him the warm feeling of a son. Shri Modi said that he always got the blessings of Pramukh Swami Maharaj in the works of public welfare.
Reciting the Sanskrit saying, ‘Seva Param Dharma’, meaning service is considered as the greatest religion, the Prime Minister remarked that these were not just words, but our life values and Service was placed much higher than devotion, faith and worship. Noting that public service was equal to service to the people, Shri Modi said that Service is that in which there is no sense of self and it gives direction to one’s spiritual journey and strengthens it over time. He added that when this service was done in an organized form with lakhs of workers as an institution, then amazing results were achieved. He noted that such kind of institutional service had the potential to solve the major problems and eradicate many evils of the society and the country. He added that when lakhs of workers were connected with a common purpose, it would transform as a great strength of the country and society. Shri Modi remarked that today when the country is moving ahead with the goal of a developed India, then naturally the people are coming together and the spirit of doing something big is being seen in every field. Citing the examples of Swachh Bharat Mission, natural farming, awareness about the environment, education of daughters, the issue of tribal welfare, Shri Modi was pleased that the people of the country were coming forward and leading the journey of nation building. He urged all the Karyakars to take up a resolution and work with dedication. He urged them to work across a plethora of options like natural farming, spreading the feeling of unity in diversity, fight against drug abuse to protect the youth, reviving the rivers, or sustainable lifestyle to save the future of the earth. Shri Modi urged the Karyakars to prove the authenticity and impact of the vision of Mission LiFE that India had given to the whole world. He added they could also actively promote the campaigns like Ek Ped Maa Ke Naam, Fit India, Vocal for Local, Millets that accelerate India's development.
Shri Modi said the youth of India will give their ideas and prepare the outline of their contribution to fulfill the resolve of developed India during the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' to be organised in January 2025. He urged all the young Karyakars to participate in it.
Highlighting that the Revered Pramukh Swami Maharaj had a special emphasis on the family culture of India, the Prime Minister underlined that he strengthened the concept of joint family in the society through 'Ghar Sabha'. Shri Modi urged the Karyakars to take these campaigns forward. Adding that today India was working towards the goal of development by 2047, he said that the journey of the country for the next 25 years was as important for India as it is for every BAPS worker. Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that with the blessings of Lord Swami Narayan, this service campaign of BAPS workers would continue to move forward at this uninterrupted pace.