Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates ICA Global Cooperative Conference 2024
PM launches the UN International Year of Cooperatives 2025
PM launches a commemorative postal stamp, symbolising India’s commitment to the cooperative movement
For India, Co-operatives are the basis of culture, a way of life: PM
Co-operatives in India have travelled from idea to movement, from movement to revolution and from revolution to empowerment: PM
We are following the mantra of prosperity through cooperation: PM
India sees a huge role of co-operatives in its future growth: PM
The role of Women in the co-operative sector is huge: PM
India believes that co-operatives can give new energy to global cooperation: PM
25 NOV 2024 6:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the ICA Global Cooperative Conference 2024 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Addressing the gathering, Shri Modi welcomed the Prime Minister of Bhutan His Excellency Dasho Tshering Tobgay, Deputy Prime Minister of Fiji His Excellency Manoa Kamikamica, Union Home Minister Shri Amit Shah, Resident Coordinator of UN in India Mr Shombi Sharp, President of the International Cooperative Alliance Mr. Ariel Guarco, dignitaries of various foreign countries and ladies and gentlemen to the ICA Global Cooperative Conference 2024.
Shri Modi said this welcome was not only from him but from thousands of farmers, cattle breeders, fishermen, more than 8 lakh cooperative societies, 10 crore women associated with Self-Help Groups and youth involved in incorporating technology with cooperatives. He stated that it was the first time the Global Cooperative conference of International Cooperative Alliance was organized in India when there was an expansion of the cooperative movement in India. He expressed confidence that the future of India’s cooperative journey will get necessary insights from the Global cooperative conference. He added that in return, the global cooperative movement will receive a new spirit and latest tools of the 21st century from India’s rich experience of cooperatives. Shri Modi thanked the United Nations for declaring 2025 as the International Year of Cooperatives.
Emphasising the centuries-old culture, Prime Minister Shri Narendra Modi said, “For the world, cooperatives are a model but for India it is the basis of culture, a way of life.” Reciting verses from India’s scriptures, Shri Modi said it has been said in our Vedas that we all must walk together and speak in unison, whereas our Upanishads tell us to live peacefully, teaching us the importance of coexistence, a value which is also integral to the Indian families and similarly to that of the origin of co-operatives.
Noting that even India’s freedom struggle was inspired by the cooperatives, Shri Modi remarked that it not only gave economic empowerment but also gave a social platform for the freedom fighters. He added that the Gram Swaraj movement of Mahatma Gandhiji gave fresh impetus to community participation and started a new revolution with the help of cooperatives of Khadi and Village industries. Shri Modi was pleased that today, the cooperatives have helped Khadi and Village industries to move ahead of big brands in competition. The Prime Minister noted that Sardar Patel united the farmers using milk cooperatives and gave a new direction to the independence struggle. “AMUL, a product of India’s Independence Struggle, is one amongst the top global food brands”, exclaimed Shri Modi. He added that the co-operatives in India have travelled from idea to movement, from movement to revolution and from revolution to empowerment.
The Prime Minister said that today we are working towards making India a developed country by bringing together governance with cooperativism. “Today, India has 8 lakh co-operative committees, meaning that the world’s every fourth committee is in India,” he said, adding that their range is as diverse and wide as their numbers. Shri Modi underlined that co-operatives cover almost 98 percent of rural India. “About 30 crore (three hundred million) people, meaning one out of every five Indians is associated with the cooperative sector,” he said. Highlighting that both urban and housing cooperatives have expanded a lot in India, Shri Modi said that cooperatives play a huge role in the sugar, fertilizers, fisheries and milk production industries, adding that there are about 2 lakh (two hundred thousand) housing co-operative societies in the country. Highlighting a significant stride made in strengthening India's co-operative banking sector, Shri Modi said that over ₹12 lakh crore is now deposited in co-operative banks across the country, reflecting the growing trust in these institutions. "Our government has implemented several reforms to enhance the co-operative banking system, including bringing them under the purview of the Reserve Bank of India (RBI) and increasing deposit insurance coverage to ₹5 lakh per depositor," the Prime Minister stated. Shri Modi also noted the expansion of greater competitiveness and transparency, adding that these reforms have helped position Indian cooperative banks as more secure and efficient financial institutions.
“India sees a huge role of cooperatives in its future growth”, said the Prime Minister. Therefore, he added, that in the past years, the Government had worked to transform the entire ecosystem related to cooperatives through multiple reforms. He further added that the Government’s effort was to make co-operative societies multipurpose. Shri Modi remarked that the Government of India created a separate Co-operative Ministry with this goal in mind. He added that new model by-laws were legislated to make co-operative societies multipurpose. He further added that the Government had connected co-operative societies to the IT-enabled ecosystem where cooperatives are linked with Co-operative Banking Institutions at the district and state level. He noted that these cooperative societies were involved in multiple works across villages ranging from running centres providing local solutions to farmers in India, operating retail outlets of petrol and diesel, looking after the water management work and installation of solar panels. The Prime Minister remarked that with the mantra of Waste to Energy, today Co-operative Societies were also helping in the Gobardhan Scheme. He added that Co-operative Societies were now providing digital services in villages as Common Service Centres as well. He added that the Government’s effort was to strengthen the Co-operative and thereby increase the income of their members.
Shri Modi informed that the Government was forming multipurpose cooperative societies in 2 lakh villages where there was no society at present. He added that the co-operatives were being expanded from manufacturing to the service sector. “Today, India is working on the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector”, said the Prime Minister. He added that this scheme, being executed by the cooperatives, had warehouses being built across India in which farmers could store their crops which would benefit the Small farmers the most.
Underscoring the government’s commitment to supporting small farmers through the formation of Farmer Producer Organizations (FPOs), the Prime Minister said, “We are organizing our small farmers into FPOs and providing necessary financial assistance to strengthen these organizations.” Shri Modi highlighted that nearly 9,000 FPOs have already been established, aimed at building a robust supply and value chain for farm co-operatives, from farm to kitchen and market. “Our effort is to create a seamless link for agricultural products, leveraging modern technology to enhance efficiency,” he added. Emphasizing the role of digital platforms in revolutionizing the reach of these co-operatives, the Prime Minister said that his government is enabling co-operatives to sell their products through public e-commerce platforms like Open Network for Digital Commerce (ONDC) which will ensure that the products reach consumers directly at the most affordable prices. Shri Modi credited the Government e-Marketplace (GeM) for providing co-operatives with a new channel to expand their market presence. “These initiatives reflect the government's focus on modernizing agriculture and empowering farmers with the tools they need to thrive in a competitive, digital economy,” he added.
Highlighting that Women's participation was going to be a major factor in global growth in this century, Shri Modi said that the more the participation a country or society gives to women, the faster it will grow. He added that today was the era of Women Led Development in India and women had a big role in the Co-operative Sector as well. He further noted that today women have more than 60 percent participation with many women-led cooperatives as the strength of the Co-operative Sector of India.
“Our effort is to increase the participation of women in the management of co-operatives”, said Shri Modi. He added that the Government had amended the Multi State Co-operative Society Act in this direction and had made it mandatory to have women directors in the board of multi-state co-operative society. He further added that reservations were also made for the participation of underprivileged sections and to make the societies more inclusive.
Touching upon the massive movement of Women Empowerment through women participation, in the form of Self-Help Groups, Shri Modi noted that there were 10 crore or 100 million women of India as members of Self Help Groups. He added that the government had given cheap loans of Rs. 9 lakh crore or 9 trillion rupees to these Self Help Groups in the last decade. Shri Modi remarked that the Self Help Groups had generated huge wealth in the villages due to this. He added that this could be emulated as a mega model of women empowerment for many countries of the world.
Pressing on the need to decide the direction of the global Co-operative Movement in the 21st century, the Prime Minister said,” We will have to think of a Collaborative Financial Model to ensure easy and transparent financing for the cooperatives. Shri Modi emphasised the importance of pooling financial resources to support small and financially weak co-operatives. Such shared financial platforms can play an essential role in funding large projects and providing loans to co-operatives. He further highlighted the potential of co-operatives in enhancing the supply chain by actively participating in procurement, production and distribution processes.
Underlining the need to create global financial institutions which can finance co-operatives across the world, Shri Modi lauded ICA for its huge role and said it was imperative to to move beyond this in the future. He added that the current situation in the world presents a big opportunity for the co-operative movement. The Prime Minister stressed that there was a need to make co-operatives the flag bearer of integrity and mutual respect in the world. For this, he added there was a need to innovate policies and strategize. Underscoring the importance of making co-operatives climate resilient, Shri Modi said they should be connected to the circular economy and there was an immediate necessity to promote start-ups in cooperatives.
“India believes that co-operatives can give new energy to global cooperation”, emphasised the Prime Minister. He added that Co-operatives could help the countries of the Global South, in particular, to achieve the kind of growth they need. Therefore, he said, today it was necessary to innovate new ways for international collaboration of co-operatives and today’s Global conference could be of great assistance.
Emphasising India’s commitment to inclusive growth, the Prime Minister said, “India is the fastest growing economy today and our aim is to ensure that the benefits of this growth reach the poorest of the poor.” Shri Modi highlighted the importance of viewing growth from the human-centric perspective, both within India and globally, saying, “human-centric sentiments should prevail in all our work.” Reflecting on India’s response during the global COVID-19 crisis, he recalled how India stood with the world, especially with the countries from the Global South by sharing essential medicines and vaccines. Underscoring India’s commitment to compassion and solidarity in times of crisis, the Prime Minister said, “While economic logic might have suggested taking advantage of the situation, our sense of humanity led us to choose the path of service.”
Highlighting the importance of cooperatives was not just about the structure , rules and regulations, Shri Modi remarked that Institutions can be formed from them, which could further develop and expand. He added that the spirit of co-operatives was most important and this cooperative spirit was the life force of this movement and comes from the culture of cooperation. Citing Mahatma Gandhi that the success of co-operatives does not depend on their numbers but on the moral development of their members, Shri Modi said that when there is morality, then right decisions will be made in the interest of humanity. Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that there will be continued work to strengthen this feeling in the International Year of Co-operatives.
Background
ICA Global Cooperative Conference and ICA General Assembly is being organised in India for the first time in the 130 year long history of International Cooperative Alliance (ICA), the premier body for the Global Cooperative movement. The Global Conference, hosted by Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO), in collaboration with ICA and Government of India, and Indian Cooperatives AMUL and KRIBHCO will be held from 25th to 30th November.
The theme of the conference, "Cooperatives Build Prosperity for All," aligns with the Indian Government’s vision of “Sahkar Se Samriddhi” (Prosperity through Cooperation). The event will feature discussions, panel sessions, and workshops, addressing the challenges and opportunities faced by cooperatives worldwide in achieving the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs), particularly in areas such as poverty alleviation, gender equality, and sustainable economic growth.
The Prime Minister launched the UN International Year of Cooperatives 2025, which will focus on the theme, “Cooperatives Build a Better World,” underscoring the transformative role cooperatives play in promoting social inclusion, economic empowerment, and sustainable development. The UN SDGs recognize cooperatives as crucial drivers of sustainable development, particularly in reducing inequality, promoting decent work, and alleviating poverty. The year 2025 will be a global initiative aimed at showcasing the power of cooperative enterprises in addressing the world’s most pressing challenges.
The Prime Minister also launched a commemorative postal stamp, symbolising India’s commitment to the cooperative movement. The stamp showcases a lotus, symbolising peace, strength, resilience, and growth, reflecting the cooperative values of sustainability and community development. The five petals of the lotus represent the five elements of nature (Panchatatva), highlighting cooperatives' commitment to environmental, social, and economic sustainability. The design also incorporates sectors like agriculture, dairy, fisheries, consumer cooperatives, and housing, with a drone symbolising the role of modern technology in agriculture.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আই.সি.এ গ্লোবেল কোওপরেতিপ কনফরেন্স ২০২৪ হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এন ইন্তরনেসনেল ইয়র ওফ কোওপরেতিপস ২০২৫ হৌদোকখ্রে
কোওপরেতিপ ইহৌদা ভারতকী থবকশিংগী খুদম ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা কম্মেমোরেতিপ পোস্তেল স্তাম্প অমা হৌদোকখ্রে
ভারতকীদমক, কো-ওপরেতিপশিং নাতকী য়ুম্ফমনি, পুন্সিগী লম্বী অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত্ত কো-ওপরেতিপশিং অনৌবা ৱাখল অমদগী ইহৌ ওইরকপনি, ইহৌদগী অওনবা লাকপনি অমসুং অওনবগী শক্তি লৈরকপনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না কোওপরেসনগী খুৎথাংদা নুংঙাই-য়াইফনবগী লাইৱা শীজিন্নরি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী তুংগী চাউখৎপদা কো-ওপরেতিপশিংগী অচৌবা থৌদাং অমা ভারতনা উরে: প্রধান মন্ত্রী
কো-ওপরেতিপ সেক্তরদা নুপীশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউই: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী চাংদম্নবদা কো-ওপরেতিপশিংনা অনৌবা থৌনা হাপকনি হায়না ভারতনা থাজৈ: প্রধান মন্ত্রী
25 NOV 2024 6:24PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিগী ভারত মন্দাপমদা আই.সি.এ গ্লোবেল কোওপরেতিপ কনফরেন্স ২০২৪ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী মোদীনা ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী দাসো সেরিং তোবগে, ফিজিগী দিপুতি প্রাইম মিনিস্তর মনোয়া কামিকামিকা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ, ভারত্ত লৈবা য়ু.এন রেসিদেন্ত কোওর্দিনেতর সোম্বী সার্প, ইন্তরনেসনেল কোওপরেতিপ এল্লাইন্সকী প্রসিদেন্ত এরিয়েল গুরকো, তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী শক্নাইরবশিং অমসুং ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং আই.সি.এ গ্লোবেল কোওপরেতিপ কনফরেন্স ২০২৪ দা তরাম্না ওকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তরাম্না ওক্লিবা অসি মহাক মথন্তনা ওকপা নত্তে মসি লৌমী, কেত্তল ব্রিদর, ঙামী লিশিং কয়া, কোওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ৮ হেনবা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী নুপী করোর ১০ অমসুং কোওপরেতিপশিংগা লোয়ননা তেক্নোলোজিগী থবক তৌরিবা নহারোলশিংনা তরাম্না ওকপনি। ভারত্তা কোওপরেতিপকী ইহৌ হেনগৎলকপা মতম অসিদা ভারত্ত ইন্তরনেসনেল কোওপরেতিপ এল্লাইন্সকী গ্লোবেল কোওপরেতিপ কনফরেন্স পাংথোকপা অসি মসিনা অহানবনি। ভারতকী তুংগী কোওপরেতিপ খোঙচৎকী দরকার ওইবা লৌশিং কয়া গ্লোবেল কোওপরেতিপ কনফরেন্সদগী ফংগনি। কোওপরেতিপকী লমদা ভারতকী খঙবা-হৈবা কয়াদগী মালেমগী কোওপরেতিপ ইহৌনা অনৌবা থৌনা অমসুং ২১শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী নৌবা তুলশিং ফংগনি। চহি ২০২৫ অসি মালেমগী কোওপরেতিপশিংগী চহি ওইনা লাউথোকপগীদমক য়ুনাইতেদ নেসন্স থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
চহিচা কয়া শুরবা নাত-চৎনবী ওইরবা ইহৌ অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী ওইনা কোওপরেতিপশিং নমুনা অমনি অদুবু ভারতকীদমক, কো-ওপরেতিপশিং নাতকী য়ুম্ফমনি, পুন্সিগী লম্বী অমনি। ভারতকী অরিবা লাইরকশিংদগী শ্লোগ অমা লৌখৎলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নগদবনি অমসুং অমতা ওইনা ৱা ঙাংগদবনি হায়না ঐখোয়গী বেদশিংনা হায়রি, অদুগা ঐখোয়গী উপনিষদশিংনা শান্তি ওইনা হিংনবা ঐখোয়দা হায়রি, পুন্না হিংমিন্নবগী মরুওইবা ঐখোয়দা তাক্লি, মসিগী গুন অসি ভারতকী ইমুংশিংগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি অমসুং মসিগা কো-ওপরেতিপশিংগী হৌরকফমগা মান্নৈ।
ভারতকী নিংতম্বগী ইহৌ কোওপরেতিপশিংনা ইথিল পীবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা খক নত্তনা নিংতম্বা লান্মীশিংদা খুন্নাইগী মফম অমা পীখি। মহাত্মা গান্ধীজিগী গ্রাম শ্বারাজ ইহৌনা মীয়াম শরুক য়ানবগী অনৌবা ইনোৎ অমা পীখি অমসুং খাদি অমসুং খুঙ্গংগী উদ্যোগশিংগী কোওপরেতিপশিংগী মতেংগা লোয়ননা অনৌবা য়াওল অমা হৌদোকখি। ঙসিদি চাংদম্না শরুক য়াদুনা অচৌবা ব্রান্দশিংগা চৎমিন্নবা ঙম্নবা কোওপরেতিপশিংনা খাদি অমসুং খুঙ্গংগী উদ্যোগশিংগী মতেং পাংলে। শঙ্গোমগী কোওপরেতিপশিং শীজিন্নদুনা সারদার পতেলনা লৌমীশিং পুনশিনখি অমসুং নিংতম ইহৌদা অনৌবা মাইকৈ অমা তাকখি। ভারতকী নিংতম ইহৌগী পোৎথোক অমা ওইরিবা অমুল, মালেমগী মকোক থোংবা ফুদ ব্রান্দশিংগী মনুংদা য়াওরে। ভারত্ত কো-ওপরেতিপশিং অনৌবা ৱাখল অমদগী ইহৌ ওইরকপনি, ইহৌদগী অওনবা লাকপনি অমসুং অওনবগী শক্তি লৈরকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোওপরেতিপকী থবকশিংগা লৈঙাক-সাসনগা পুনশিন্দুনা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ঙসি ঐখোয় থবক তৌরি। ঙসি, ভারত্ত কোওপরেতিপ কম্মিতি লাখ ৮ লৈরি, হায়বদি মালেমগী কম্মিতি মরি খুদিংগী মনুংদা অমা ভারত্ত লৈরি। মখোয়গী মখল য়াম্মী অমসুং মখোয়গী মশিং য়াম্মী। ভারতকী খুঙ্গংগী চাদা ৯৮ কো-ওপরেতিপশিংনা কোনশিল্লি। মীওই করোর ৩০ রোম, হায়বদি ভারতমচা মঙাগী মনুংদা অমা কোওপরেতিপ সেক্তরগা লোয়ন্নরি। ভারত্ত অর্বান অমসুং হাওসিং কোওপরেতিপশিং অনিমক য়াম্না চাউখৎলে। চিনি, হারশিং, ঙা য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপগী উদ্যোগশিংদা কোওপরেতিপশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং হৌজিক লৈবাক অসিদা হাওসিং কো-ওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ২ রোম লৈরি। ভারতকী কো-ওপরেতিপ বেঙ্কিং সেক্তরদা শিংথাবা য়াবা মাইপাকপা অমা লৈরে। লৈবাক শীনবা থুংবগী কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংদা লুপা করোর লাখ ১২ হেন্না থমজিল্লে অমসুং মসিনা হায়রিবা ইন্সতিতুসনশিং অসিদা থাজবা হেনগৎলকপগী মমি তারে। কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংগী থবকশিং ফগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা অওনবা কয়া পুরক্লে। হায়রিবা বেঙ্কশিং অসি রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী মখাদা থম্লে অমসুং দিপোজিতর অমদা দিপোজিত ইন্সুরেন্স কভরেজ লুপা লাখ ৫ দা হেনগৎলে। চাংদম্নবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবশু হেনগৎলে অমসুং হায়রিবা অওনবশিং অসিনা ভারতকী কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিং হেন্না অশোই-অঙাম লৈহন্দবা অমসুং মতিক চাবা শেন-থুমগী ইন্সতিতুসনশিং ওইহনবদা মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী তুংগী চাউখৎপদা কো-ওপরেতিপশিংগী অচৌবা থৌদাং অমা ভারতনা উরে। সরকারগী থবক্তি কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং হিরম কয়াদা থবক পাংথোকপনি। মসিগী পান্দম অসি ৱাখলদা থমদুনা ভারত সরকারনা তোখায়বা কো-ওপরেতিপ মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎলে। কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং হিরম কয়াদা থবক পায়খৎনবা অনৌবা মোদেল বাই-লোশিং চৎনবা হৌরে। সরকারনা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং অসি আই.তিগী থবকশিংগা শম্নহল্লে অমসুং মসিনা জিলা অমসুং রাজ্য থাক্ত কোওপরেতিপশিং কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংগা শম্নহল্লে। ভারতকী লৌমীশিংদা মফম অমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সেন্তরশিং লিংখৎপা, পেত্রোল অমসুং দিজল চোইনা য়োনবগী থবকশিং পাংথোকপা, ঈশিং পীবগী থবকশিং য়েংশিনবা অমসুং সোলার পেনেলশিং খিনবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংদা হায়রিবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং শরুক য়ারি। অমোৎপদগী শেন ওন্থোকপগী লাইৱা শীজিন্নদুনা, ঙসি কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা গোবর্ধন স্কিমদা মতেং পাংলি। কম্মন সর্বিস সেন্তরশিং ওইনা হৌজিক কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা খুঙ্গংশিংদা দিজিতেলগী থবকশিং ফংহল্লে। সরকারগী থবক্তি কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবনি অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক সোসাইতি অমতা লৈতবা খুঙ্গং লাখ ২ দা সরকারনা মল্তিপর্পজ কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং শেম্লি। মেনুফেকচরিংদগী হৌরগা সর্বিস সেক্তর ফাওবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং পাকথোক-চাউথোক্লে। ঙসি, ভারতনা কোওপরেতিপ সেক্তরদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মহৈ-মরোং লীদুনা থম্নবা স্কিম পায়খৎলি। স্কিম অসি কোওপরেতিপশিংনা থবক ওইনা পাংথোকপনি, লৈবাক শীনবা থুংনা কৈ কয়া শাদুনা লৌমীশিংনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং থম্বদগী লায়রবা লৌমীশিংনা খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন (এফ পি ও) শেমদুনা অপীকপা লৌফমগী লৌমীশিং মতেং পাংলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিং এফ.পি.ওশিংদা শরুক য়াহল্লে অমসুং হায়রিবা লুপশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দরকার ওইবা শেন্থং পীরে। চাউরাক্না এফ.পি.ও ৯,০০০ রোম লিংখৎখ্রে অমসুং লৌবুক্তগী চাকশঙ অমসুং কৈথেল য়ৌনবা অফবা সপ্লাই অমসুং ভেলু চেন কোওপরেতিপশিংগীদমক শেমগৎলি। ঐখোয়গী থবক্তি অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং অপনবা লৈতনা মফম খুদিংদা য়ৌহনবা অসিনি। হায়রিবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং অসিগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্নবা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী থৌদাং চাউনা লৈরি। ওপন নেতৱাকঘ ফোর দিজিতেল কম্মর্স ( ও এন দি সি) গুম্বা ই-কম্মর্স প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা মহাক্কী সরকারনা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনবা ঙমহল্লে। মসিনা পোৎথোকশিং হকথেংননা কঞ্জুমরশিংদা অহোংবা মমলদা ফংহল্লে। কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা মখোয়গী য়োনফম পাকথোক-চাউথোক্নবা সরকারনা গভর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি ই এম) পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিদা লৌউ-শিংউ মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা মীৎয়েং চঙবগা লোয়ননা চাংদম্নবা অমসুং দিজিতেল ইকোনোমি অমদা হিংনবদা মখোয়গী দরকার ওইবা খুৎলায়গা লোয়ননা লৌমীশিং শক্তি পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চৎলিবা চহিচা অসিদা মালেমগী চাউখৎপগী মরুওইবা মরমদি নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসিনি। লৈবাক অমা নত্ত্রগা খুন্নাই অমদা নুপীশিং মশিং য়াম্না শরুক য়ারিবমখৈ, লৈবাক অদু য়াংনা চাউখৎকনি। হৌজিক অসি ভারত্ত নুপীশিংনা লুচিংবগী যুগনি অমসুং কো-ওপরেতিপ সেক্তরদা নুপীশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি নুপীশিংনা লুচিংবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং কয়া লৈবগা লোয়ননা নুপীশিং চাদা ৬০ হেন্না শরুক য়ারে অমসুং মসিনা ভারতকী কো-ওপরেতিপ সেক্তরগী মপাঙ্গলনি। ঐখোয়গী থবক্তি কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী থবকশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনবনি। মাইকৈ অসিদা সরকারনা মল্তি স্তেৎ কো-ওপরেতিপ সোসাইতি এক্ত শেমদোক্লে অমসুং মসি শুকশোই শোইদনা মল্তি স্তেৎ কো-ওপরেতিপ সোসাইতিগী বোর্দতা নুপী দিরেক্তরশিং য়াওহনগদবনি। তোল্লবা কাংলুপশিং শরুক য়ানবা অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক কোনশিন্নবা রিজার্বেসনগী খুদোংচাবশিং লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মওংদা নুপীশিং শরুক য়াহন্দুনা নুপীশিং শক্তি পীরে। ভারত্ত নুপী করোর ১০ হেন্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং ওইরি। হৌখিবা চহি ১০দা হায়রিবা গ্রুপশিং অসিদা সরকারনা লুপা করোর লাখ ৯ গী অপীকপা শেন্দোয়গী লোনশিং ফংহনখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা খুঙ্গংশিংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা য়াম্লবা শেনফম তাল্লে। মসি মালেমগী লৈবাক কয়াগী নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা অচৌবা মোদেল অমা ওইবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাদা মালেমগী কো-ওপরেতিপ ইহৌগী মাইকৈ লেপ্পা দরকার ওইরে। কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংদা য়াম্না লাইনা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনা শেন থাদনবা ঐখোয়না অপুনবা ফাইনান্সিএল মোদেল অমা পুথোক্নবা খনগদবনি। অপীকপা অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফত্তবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং মতেং পাংনবা শেন-থুমগী রিছোর্সশিং পুনশিনবা য়াম্না মরুওই। অসিগুম্বা ফাইনান্সিএল প্লেতফোর্মশিংনা অচৌবা প্রোজেকশিংদা শেন থাদবা অমসুং কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংদা লোন পীবদা তঙাইফদবা থৌদাং অমা লৌগনি। পোৎ-চৈ লৈবা, পোৎথোক পুথোকপা অমসুং য়েন্থোকপগী থবকশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াদুনা সপ্লাই চেন ফগৎহনবদা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী তৌবা ঙম্বা কয়া লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেম শীনবা থুংবগী কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংদা শেন থাদনবা মালেমগী ফাইনান্সিএল ইন্সতিতুসনশিং শেম্বা দরকার ওইরে। আই.সি.এনা লৌরিবা থৌদাং অসি থাগৎনিঙাইনি অমসুং তুংদা মসি থবক কয়া পাংথোকপা দরকার ওইরি। মালেমগী হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিদা কো-ওপরেতিপ ইহৌগীগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরে। মালেমদা অপুনবা অমসুং অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা পুরক্নবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা মাংজিল থাদুনা ফিরাল পায়বা অমা ওইবা দরকার ওইরে। মসিগীদমক, অনৌবা থৌশিলশিং অমসুং লাল্লোংশিং দরকার ওইরে। কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং অসি অইং-অশাগী খল হোংলকপা অসি মায়োক্নবা ঙম্বা য়াম্না মরুওই। মখোয়না সর্কুলার ইকোনোমিগা শম্নগদবনি অমসুং কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংদা স্তার্দ-অপশিং পুক্নিং থৌগৎপা অথুবা মতমদা দরকার ওইরে। মালেমগী মতেং পাংনবদা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা অনৌবা থৌনা অমা পীগনি হায়না ভারতনা থাজৈ। গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংনা মখোয়না দরকার ওইরিবা চাউখৎপা অদু ফংনবা কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা মতেং পাংবা ঙমগনি। মরম অদুনা, কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ঙম্নবা অনৌবা লম্বীশিং খঙদোকপা দরকার ওইরে অমসুং ঙসিগী মালেমগী মীফম অসিনা চাউনা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পুন্না চাউখৎমিন্ননবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। ঙসি ভারত য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ওইরে অমসুং ঐখোয়গী পান্দমদি চাউখৎলক্লিবা অসিগী কান্নবশিং খ্বাইদগী লায়রবশিংদা য়ৌহনবনি। ভারত মনুংদা অমসুং মালেমগী ওইনা, চাউখৎপা অসি মীওইবগী য়াইফনবা মীৎয়েংদা য়েংবনা মরুওই অমসুং ঐখোয়গী থবক খুদিংমক্ত মীওইবগী অপাম্বশিং খঙগদবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং পীদুনা ভারতনা মালেমগীদমক লেপখি। অৱাবা তারকপা মতমদা ভারতনা মীওইবগী মতেং পাংনবা অমসুং অমতা ওইনা লেপ্নবা লৈরি। শেন্মিৎলোনগী মতুংইন্না অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদা খুদোংচাবা লৌগদবনি হায়রি, অদুবু ঐখোয়গী ৱাখল্লোনদি ঐখোয়না মীয়ামগী থবক তৌবা অদুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিয়মশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং খক্তগী কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং মরুওইবা নত্তে। মখোয় শেম্লবা মতুংদা মখা তানা চাউখৎহনগদবনি অমসুং পাকথোক-চাউথোক্কদবনি। কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী থৌনা অসি হেন্না মরুওই অমসুং মসিগী কোওপরেতিপকী থৌনা অসি ইহৌ অসিগী থৱায়নি অমসুং মসি পুন্না থবক তৌমিন্নবগী চৎনবীদগী ওইরকপনি। মহাত্মা গান্ধীনা হায়খি মদুদি কো-ওপরেতিপ সোসাইতিশিং মাইপাকপা অসি মখোয়গী মশিংগী মখা পোন্দে অদুবু মখোয়গী মোরেল ফবগী মখা পোল্লি। অচুম্বা লৈরকপা মতমদা, মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌরক্কনি। কো-ওপরেতিপশিংগী মালেমগী চহি অসিদা অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং মপাঙ্গল কনখৎনবা ঐখোয় মখা তানা থবক তৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
নুঙগীৱারোল
মালেমগী কোওপরেতিপ ইহৌগী মাঙজিল থাবা লুপ অমা ওইরিবা ইন্তরনেসনেল কোওপরেতিপ এল্লাইন্স (আই সি এ)গী চহি ১৩০ গী পুৱারিদা অহানবা ওইনা ভারত্তা আই.সি.এ গ্লোবেল কোওপরেতিপ কনফরেন্স অমসুং আই.সি.এ জেনেরেল এশেমব্লি পাংথোক্লি। মালেমগী মীফম অসি ইন্দিয়ান ফার্মরস ফর্তিলাইজর কোওপরেতিপ লিমিতেদ (ইফকো) না আই.সি.এগা খুৎশম্নদুনা অমসুং ভারত সরকার অমসুং ইন্দিয়ান কোওপরেতিপস অমুল অমসুং কে.আর.আই.বি.ঐচ.সি.ওনা শীন্দুনা নবেম্বর ২৫ দগী নবেম্বর ৩০ ফাওবা পাংথোক্কদবনি।
ভারত সরকারগী “সাহকার সে সামরিদ্ধী” (কোওপরেসনগী খুৎথাংদা নুংঙাইহনবা) গা চুন্না “কোওপরেতিপশিংনা মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনবা” হায়বা অসিনা কনফরেন্সকী থিমনি। লায়রবা কোকহনবা, নুপী অমসুং নুপা থোং মানহনবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবা অসিগুম্বা হিরমশিংদা য়ু.এনগী স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলস (এস দি জি) শিং ফংনবা মালেম শীনবা থুংবগী কোওপরেতিপশিংনা অৱাবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং খন্ননবা থৌরম অসিদা খন্ন-নৈনবশিং, পেনেল সেসনশিং অমসুং ৱার্কশোপশিং পাংথোক্কনি।
খুন্নাইগী থোং মান্নবা পুরকপা, শেন-থুমগী শক্তি পীবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা “কোওপরেতিপশিংনা হেন্না ফবা মালেম অমা শেমগৎপা” হায়বা থিম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এন ইন্তরনেসনেল ইয়র ওফ কোওপরেতিপস ২০২৫ হৌদোকখ্রে। থোং মান্দবা হন্থহনবদা, লায়রবা কোকহনবা অমসুং ইজৎ লৈবা থবক য়োকখৎপগী মতাং য়াওনা স্তেনেবল দিবলপেন্তগী মরুওইবা থবকশিং ওইনা য়ু.এন এস.দি.জিশিংনা কোওপরেতিপশিং শকখঙলে। মালেমগী খ্বাইদগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা হোৎনবদা কোওপরেতিপ ইন্তরপ্রাইজশিংগী শক্তি উৎনবা চহি ২০২৫ অসি মালেমগী থবক অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি।
কোওপরেতিপ ইহৌদা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং মশক তাক্নবা খুদম ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিং পোস্তেল স্তাম্প অমা মাইখুম হাংদোকখ্রে। স্তাম্প অদুদা শান্তি, থৌনা, খাংবা কনবা অমসুং চাউখৎপা খুদম ওইনা, লৈবাক চাউখৎনবা কোওপরেতিপশিংগী গুনশিংগী খুদম অমা ওইনা থম্বাল অমা উৎলি। থম্বালগী মনা মঙা অদুনা মহৌশাগী পোৎলম মঙাগী মহুৎশীন্দুনা, মহৌশা, খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী লমদা কোওপরেতিপশিংগী থবকশিং ফোঙদোক্লি। দিজাইন অদুদা লৌউ-শিংউ, দাইরি, ঙা য়োকপা, কঞ্জুমর কোওপরেতিপশিং অমসুং হাওসিং সেক্তরশিং য়াওরি অমসুং লৌউ-শিংউদা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী থৌদাং অসি দ্রোন অমনা খুদম ওইরি।