Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates ICA Global Cooperative Conference 2024
PM launches the UN International Year of Cooperatives 2025
PM launches a commemorative postal stamp, symbolising India’s commitment to the cooperative movement
For India, Co-operatives are the basis of culture, a way of life: PM
Co-operatives in India have travelled from idea to movement, from movement to revolution and from revolution to empowerment: PM
We are following the mantra of prosperity through cooperation: PM
India sees a huge role of co-operatives in its future growth: PM
The role of Women in the co-operative sector is huge: PM
India believes that co-operatives can give new energy to global cooperation: PM
25 NOV 2024 6:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the ICA Global Cooperative Conference 2024 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Addressing the gathering, Shri Modi welcomed the Prime Minister of Bhutan His Excellency Dasho Tshering Tobgay, Deputy Prime Minister of Fiji His Excellency Manoa Kamikamica, Union Home Minister Shri Amit Shah, Resident Coordinator of UN in India Mr Shombi Sharp, President of the International Cooperative Alliance Mr. Ariel Guarco, dignitaries of various foreign countries and ladies and gentlemen to the ICA Global Cooperative Conference 2024.
Shri Modi said this welcome was not only from him but from thousands of farmers, cattle breeders, fishermen, more than 8 lakh cooperative societies, 10 crore women associated with Self-Help Groups and youth involved in incorporating technology with cooperatives. He stated that it was the first time the Global Cooperative conference of International Cooperative Alliance was organized in India when there was an expansion of the cooperative movement in India. He expressed confidence that the future of India’s cooperative journey will get necessary insights from the Global cooperative conference. He added that in return, the global cooperative movement will receive a new spirit and latest tools of the 21st century from India’s rich experience of cooperatives. Shri Modi thanked the United Nations for declaring 2025 as the International Year of Cooperatives.
Emphasising the centuries-old culture, Prime Minister Shri Narendra Modi said, “For the world, cooperatives are a model but for India it is the basis of culture, a way of life.” Reciting verses from India’s scriptures, Shri Modi said it has been said in our Vedas that we all must walk together and speak in unison, whereas our Upanishads tell us to live peacefully, teaching us the importance of coexistence, a value which is also integral to the Indian families and similarly to that of the origin of co-operatives.
Noting that even India’s freedom struggle was inspired by the cooperatives, Shri Modi remarked that it not only gave economic empowerment but also gave a social platform for the freedom fighters. He added that the Gram Swaraj movement of Mahatma Gandhiji gave fresh impetus to community participation and started a new revolution with the help of cooperatives of Khadi and Village industries. Shri Modi was pleased that today, the cooperatives have helped Khadi and Village industries to move ahead of big brands in competition. The Prime Minister noted that Sardar Patel united the farmers using milk cooperatives and gave a new direction to the independence struggle. “AMUL, a product of India’s Independence Struggle, is one amongst the top global food brands”, exclaimed Shri Modi. He added that the co-operatives in India have travelled from idea to movement, from movement to revolution and from revolution to empowerment.
The Prime Minister said that today we are working towards making India a developed country by bringing together governance with cooperativism. “Today, India has 8 lakh co-operative committees, meaning that the world’s every fourth committee is in India,” he said, adding that their range is as diverse and wide as their numbers. Shri Modi underlined that co-operatives cover almost 98 percent of rural India. “About 30 crore (three hundred million) people, meaning one out of every five Indians is associated with the cooperative sector,” he said. Highlighting that both urban and housing cooperatives have expanded a lot in India, Shri Modi said that cooperatives play a huge role in the sugar, fertilizers, fisheries and milk production industries, adding that there are about 2 lakh (two hundred thousand) housing co-operative societies in the country. Highlighting a significant stride made in strengthening India's co-operative banking sector, Shri Modi said that over ₹12 lakh crore is now deposited in co-operative banks across the country, reflecting the growing trust in these institutions. "Our government has implemented several reforms to enhance the co-operative banking system, including bringing them under the purview of the Reserve Bank of India (RBI) and increasing deposit insurance coverage to ₹5 lakh per depositor," the Prime Minister stated. Shri Modi also noted the expansion of greater competitiveness and transparency, adding that these reforms have helped position Indian cooperative banks as more secure and efficient financial institutions.
“India sees a huge role of cooperatives in its future growth”, said the Prime Minister. Therefore, he added, that in the past years, the Government had worked to transform the entire ecosystem related to cooperatives through multiple reforms. He further added that the Government’s effort was to make co-operative societies multipurpose. Shri Modi remarked that the Government of India created a separate Co-operative Ministry with this goal in mind. He added that new model by-laws were legislated to make co-operative societies multipurpose. He further added that the Government had connected co-operative societies to the IT-enabled ecosystem where cooperatives are linked with Co-operative Banking Institutions at the district and state level. He noted that these cooperative societies were involved in multiple works across villages ranging from running centres providing local solutions to farmers in India, operating retail outlets of petrol and diesel, looking after the water management work and installation of solar panels. The Prime Minister remarked that with the mantra of Waste to Energy, today Co-operative Societies were also helping in the Gobardhan Scheme. He added that Co-operative Societies were now providing digital services in villages as Common Service Centres as well. He added that the Government’s effort was to strengthen the Co-operative and thereby increase the income of their members.
Shri Modi informed that the Government was forming multipurpose cooperative societies in 2 lakh villages where there was no society at present. He added that the co-operatives were being expanded from manufacturing to the service sector. “Today, India is working on the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector”, said the Prime Minister. He added that this scheme, being executed by the cooperatives, had warehouses being built across India in which farmers could store their crops which would benefit the Small farmers the most.
Underscoring the government’s commitment to supporting small farmers through the formation of Farmer Producer Organizations (FPOs), the Prime Minister said, “We are organizing our small farmers into FPOs and providing necessary financial assistance to strengthen these organizations.” Shri Modi highlighted that nearly 9,000 FPOs have already been established, aimed at building a robust supply and value chain for farm co-operatives, from farm to kitchen and market. “Our effort is to create a seamless link for agricultural products, leveraging modern technology to enhance efficiency,” he added. Emphasizing the role of digital platforms in revolutionizing the reach of these co-operatives, the Prime Minister said that his government is enabling co-operatives to sell their products through public e-commerce platforms like Open Network for Digital Commerce (ONDC) which will ensure that the products reach consumers directly at the most affordable prices. Shri Modi credited the Government e-Marketplace (GeM) for providing co-operatives with a new channel to expand their market presence. “These initiatives reflect the government's focus on modernizing agriculture and empowering farmers with the tools they need to thrive in a competitive, digital economy,” he added.
Highlighting that Women's participation was going to be a major factor in global growth in this century, Shri Modi said that the more the participation a country or society gives to women, the faster it will grow. He added that today was the era of Women Led Development in India and women had a big role in the Co-operative Sector as well. He further noted that today women have more than 60 percent participation with many women-led cooperatives as the strength of the Co-operative Sector of India.
“Our effort is to increase the participation of women in the management of co-operatives”, said Shri Modi. He added that the Government had amended the Multi State Co-operative Society Act in this direction and had made it mandatory to have women directors in the board of multi-state co-operative society. He further added that reservations were also made for the participation of underprivileged sections and to make the societies more inclusive.
Touching upon the massive movement of Women Empowerment through women participation, in the form of Self-Help Groups, Shri Modi noted that there were 10 crore or 100 million women of India as members of Self Help Groups. He added that the government had given cheap loans of Rs. 9 lakh crore or 9 trillion rupees to these Self Help Groups in the last decade. Shri Modi remarked that the Self Help Groups had generated huge wealth in the villages due to this. He added that this could be emulated as a mega model of women empowerment for many countries of the world.
Pressing on the need to decide the direction of the global Co-operative Movement in the 21st century, the Prime Minister said,” We will have to think of a Collaborative Financial Model to ensure easy and transparent financing for the cooperatives. Shri Modi emphasised the importance of pooling financial resources to support small and financially weak co-operatives. Such shared financial platforms can play an essential role in funding large projects and providing loans to co-operatives. He further highlighted the potential of co-operatives in enhancing the supply chain by actively participating in procurement, production and distribution processes.
Underlining the need to create global financial institutions which can finance co-operatives across the world, Shri Modi lauded ICA for its huge role and said it was imperative to to move beyond this in the future. He added that the current situation in the world presents a big opportunity for the co-operative movement. The Prime Minister stressed that there was a need to make co-operatives the flag bearer of integrity and mutual respect in the world. For this, he added there was a need to innovate policies and strategize. Underscoring the importance of making co-operatives climate resilient, Shri Modi said they should be connected to the circular economy and there was an immediate necessity to promote start-ups in cooperatives.
“India believes that co-operatives can give new energy to global cooperation”, emphasised the Prime Minister. He added that Co-operatives could help the countries of the Global South, in particular, to achieve the kind of growth they need. Therefore, he said, today it was necessary to innovate new ways for international collaboration of co-operatives and today’s Global conference could be of great assistance.
Emphasising India’s commitment to inclusive growth, the Prime Minister said, “India is the fastest growing economy today and our aim is to ensure that the benefits of this growth reach the poorest of the poor.” Shri Modi highlighted the importance of viewing growth from the human-centric perspective, both within India and globally, saying, “human-centric sentiments should prevail in all our work.” Reflecting on India’s response during the global COVID-19 crisis, he recalled how India stood with the world, especially with the countries from the Global South by sharing essential medicines and vaccines. Underscoring India’s commitment to compassion and solidarity in times of crisis, the Prime Minister said, “While economic logic might have suggested taking advantage of the situation, our sense of humanity led us to choose the path of service.”
Highlighting the importance of cooperatives was not just about the structure , rules and regulations, Shri Modi remarked that Institutions can be formed from them, which could further develop and expand. He added that the spirit of co-operatives was most important and this cooperative spirit was the life force of this movement and comes from the culture of cooperation. Citing Mahatma Gandhi that the success of co-operatives does not depend on their numbers but on the moral development of their members, Shri Modi said that when there is morality, then right decisions will be made in the interest of humanity. Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that there will be continued work to strengthen this feeling in the International Year of Co-operatives.
Background
ICA Global Cooperative Conference and ICA General Assembly is being organised in India for the first time in the 130 year long history of International Cooperative Alliance (ICA), the premier body for the Global Cooperative movement. The Global Conference, hosted by Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO), in collaboration with ICA and Government of India, and Indian Cooperatives AMUL and KRIBHCO will be held from 25th to 30th November.
The theme of the conference, "Cooperatives Build Prosperity for All," aligns with the Indian Government’s vision of “Sahkar Se Samriddhi” (Prosperity through Cooperation). The event will feature discussions, panel sessions, and workshops, addressing the challenges and opportunities faced by cooperatives worldwide in achieving the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs), particularly in areas such as poverty alleviation, gender equality, and sustainable economic growth.
The Prime Minister launched the UN International Year of Cooperatives 2025, which will focus on the theme, “Cooperatives Build a Better World,” underscoring the transformative role cooperatives play in promoting social inclusion, economic empowerment, and sustainable development. The UN SDGs recognize cooperatives as crucial drivers of sustainable development, particularly in reducing inequality, promoting decent work, and alleviating poverty. The year 2025 will be a global initiative aimed at showcasing the power of cooperative enterprises in addressing the world’s most pressing challenges.
The Prime Minister also launched a commemorative postal stamp, symbolising India’s commitment to the cooperative movement. The stamp showcases a lotus, symbolising peace, strength, resilience, and growth, reflecting the cooperative values of sustainability and community development. The five petals of the lotus represent the five elements of nature (Panchatatva), highlighting cooperatives' commitment to environmental, social, and economic sustainability. The design also incorporates sectors like agriculture, dairy, fisheries, consumer cooperatives, and housing, with a drone symbolising the role of modern technology in agriculture.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦ୍ୱାରା ଆଇସିଏ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ ଉଦଘାଟିତ
ଜାତିସଂଘର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟକୁ କଲେ ଉନ୍ମୋଚନ
ଭାରତ ପାଇଁ ସମବାୟ ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତିର ଆଧାର, ଜୀବନଶୈଳୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ସମବାୟ ଏକ ବିଚାରରୁ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଅଭିଯାନରୁ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ବିପ୍ଳବରୁ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଯାତ୍ରା କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧିର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସମବାୟର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଭୂମିକା ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମବାୟ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 NOV 2024 6:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଆଇସିଏ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭୁଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଦାଶୋ ସେରିଙ୍ଗ ତୋବଗେ, ଫିଜିର ଉପପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ମାନୋଆ କାମିକାମିକା, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ, ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଜାତିସଂଘର ଆବାସିକ ସଂଯୋଜକ ସୋମ୍ବି ଶାର୍ପ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ମେଣ୍ଟର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଏରିଏଲ ଗୁଆରକୋ, ବିଭିନ୍ନ ବିଦେଶୀ ଦେଶର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆଇସିଏ ଗ୍ଲୋବାଲ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ କେବଳ ତାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନୁହେଁ ବରଂ ହଜାର ହଜାର କୃଷକ, ଗୋପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ଏବଂ ସମବାୟ ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମବାୟ ମେଣ୍ଟର ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ସମବାୟ ଯାତ୍ରାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମିଳିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉପାଦାନ ପାଇ ପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ୨୦୨୫କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାତିସଂଘକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମବାୟ ଏକ ମଡେଲ କିନ୍ତୁ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ସଂସ୍କୃତିର ଆଧାର, ଜୀବନଶୈଳୀ । ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରକୁ ଶ୍ଳୋକ ଆବୃତ୍ତି କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ବେଦରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ଚାଲିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଅନ୍ୟପଟେ ଆମର ଉପନିଷଦ ଆମକୁ ଶାନ୍ତିରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ କହୁଛି, ଆମକୁ ସହଅସ୍ଥିତ୍ୱର ଗୁରୁତ୍ୱ ଶିଖାଇଛି । ଏହା ଭାରତୀୟ ପରିବାରର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଏବଂ ଏହିଠାରେ ହିଁ ସମବାୟର ଉତ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି ।
ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା କେବଳ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସାମାଜିକ ମଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଆନ୍ଦୋଳନ ସାମୂହିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଖଦୀ ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ର ସମବାୟ ସହାୟତାରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆଜି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଖଦୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପକୁ ବଡ଼ ବ୍ରାଣ୍ଡଠାରୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ବ୍ୟବହାର କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରୁ ଉତ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିବା ଏକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଅମୁଲ, ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯେ ଭାରତରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏକ ବିଚାରରୁ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଅଭିଯାନରୁ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ବିପ୍ଳବରୁ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ସମବାୟବାଦ ସହିତ ଶାସନକୁ ଏକାଠି କରି ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆଜି ଭାରତରେ ୮ ଲକ୍ଷ ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱର ଚାରିଟି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାରତରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଅଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ସମିତିରେ ସାମିଲ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ। ପ୍ରାୟ ୩୦ କୋଟି ଲୋକ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତି ୫ ଜଣ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଉଭୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଆବାସିକ ସମବାୟ ସମିତି ବହୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚିନି, ସାର, ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ (ଦୁଇ ଲକ୍ଷ) ଆବାସିକ ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି । ଭାରତର ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି, ଯାହା ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଅନେକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାକୁ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ) ଅଧୀନରେ ଆଣିବା ଏବଂ ଜମା ବୀମା ରାଶିକୁ ଜମାକାରୀ ପିଛା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଭାରତୀୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
‘‘ଭାରତ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଦେଖୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାର ଏକାଧିକ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ସମବାୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁମୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁମୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ମଡେଲ ଉପ-ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇଟି-ସକ୍ଷମ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ଚଳାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ଚଳାଇବା, ଜଳ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟର ତଦାରଖ ଏବଂ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ଭଳି ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଜି ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜନସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଗ୍ରାମରେ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୌଣସି ସମିତି ନାହିଁ, ସେହି ୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟକୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଭାରତ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତି ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଗୋଦାମ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲ ସଂରକ୍ଷଣ କରିପାରିବେ ଯାହା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ ।
କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏଫପିଓରେ ସଂଗଠିତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । କୃଷି ସମବାୟ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୯,୦୦୦ ଏଫପିଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବଜାର ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରିବା । ଏହି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଓପନ ନେଟୱାର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନଡିସି) ପରି ସାର୍ବଜନୀନ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ ସିଧାସଳଖ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ବଜାର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ୍)କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। କୃଷିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ, ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ଦେଶ କିମ୍ବା ସମାଜ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଯେତେ ଅଧିକ ବଢ଼ାଇବ, ତାହା ସେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକଶିତ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଯୁଗ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ଅନେକ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇପାରିଛି ।
‘‘ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ପରିଚାଳନାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ’’, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ ବହୁମୁଖି ସମବାୟ ସମିତି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ବହୁମୁଖି ସମବାୟ ସମିତିର ବୋର୍ଡରେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ କରିବା ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆକାରରେ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ବ୍ୟାପକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଉପରେ ରେଖାପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଭାରତର ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ଅଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସରକାର ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଶସ୍ତା ଋଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗ୍ରାମରେ ବିପୁଳ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ପାଇଁ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ବିଶାଳ ମଡେଲ ଭାବରେ ଏହାକୁ ଅନୁକରଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡିକ ପାଇଁ ସହଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ସହଯୋଗୀ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ। କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହିପରି ଅଂଶୀଦାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗୁଡିକ ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ସମବାୟକୁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରେ। କ୍ରୟ, ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସମବାୟ ସମିତିର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ କରିପାରୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଇସିଏର ବିସ୍ତୃତ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହାଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସମବାୟକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନର ପତାକାବାହକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ଓ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାର ତୁରନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମବାୟ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷ କରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌ ବା ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ଉପାୟ ଆବିଷ୍କାର କରିବା ଜରୁରୀ ଏବଂ ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ବେଶ୍ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଭାରତ ଆଜି ଏକ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଲାଭ ଯେପରି ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।’’ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ, ‘‘ଆମର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଭାବନା ପ୍ରଚଳିତ ହେବା ଉଚିତ।’’ ବିଶ୍ୱ କୋଭିଡ୍-୧୯ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତର ମୁକାବିଲା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କିପରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ବିତରଣ କରି ବିଶ୍ୱ ସହିତ, ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲା । ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସମବେଦନା ଓ ଏକତା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆର୍ଥିକ ବିତର୍କ ପରିସ୍ଥିତିର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମର ମାନବିକତା ଭାବନା ଆମକୁ ସେବାର ମାର୍ଗ ବାଛିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ।’’
ସମବାୟ ସମିତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ ଢାଞ୍ଚା, ନିୟମ ଓ ନିୟମାବଳୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରୁ ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ଆଗକୁ ବିକଶିତ ଓ ବିସ୍ତାର ହୋଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ଭାବନା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହି ସମବାୟ ଭାବନା ଏ ଆନ୍ଦୋଳନର ଜୀବନ ଶକ୍ତି ଓ ସହଯୋଗର ସଂସ୍କୃତିରୁ ଆସିଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟର ସଫଳତା ଏଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନୈତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ନୈତିକତା ରହିଥିବା ବେଳେ ମାନବିକତାର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ସଠିକ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥାଏ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମବାୟ ବର୍ଷରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ମେଣ୍ଟ (ଆଇସିଏ)ର ୧୩୦ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଇସିଏ ବିଶ୍ୱ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ସାଧାରଣ ସଭା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଆଇସିଏ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଫାର୍ମର୍ସ ଫର୍ଟିଲାଇଜର କୋଅପରେଟିଭ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଇଫକୋ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଅମୁଲ୍ ଏବଂ କ୍ରିଭକୋର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ନଭେମ୍ବର ୨୫ରୁ ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି
‘‘ସମବାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣେ’’ ଶୀର୍ଷକ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ‘‘ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" (ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧି) ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ହାସଲ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ମୁକାବିଲା, ବିଶେଷକରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ, ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଲୋଚନା, ପ୍ୟାନେଲ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।
ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସମବାୟ ସମିତିର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତିସଂଘର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ‘‘ସମବାୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ’’ ଶୀର୍ଷକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ । ବିଶେଷ କରି ଅସମାନତା ହ୍ରାସ, ଭଲ କାମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାଳକ ଭାବରେ ଜାତିସଂଘର ଏସଡିଜିମାନେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ରେ ସମବାୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୨୫ ବର୍ଷ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ।
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଶାନ୍ତି, ଶକ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ପଦ୍ମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିକାଶର ସମବାୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ । ପଦ୍ମର ପାଞ୍ଚଟି ପାଖୁଡ଼ା ପ୍ରକୃତିର ପାଞ୍ଚଟି ଉପାଦାନ (ପଞ୍ଚତତ୍ଵ)କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯାହା ପରିବେଶ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରତି ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରେ । କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଭୂମିକାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଡ୍ରୋନ୍ ସହ କୃଷି, ଦୁଗ୍ଧ, ମତ୍ସ୍ୟ, ଖାଉଟି ସମବାୟ ଓ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଡିଜାଇନ୍ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।