Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates ICA Global Cooperative Conference 2024
PM launches the UN International Year of Cooperatives 2025
PM launches a commemorative postal stamp, symbolising India’s commitment to the cooperative movement
For India, Co-operatives are the basis of culture, a way of life: PM
Co-operatives in India have travelled from idea to movement, from movement to revolution and from revolution to empowerment: PM
We are following the mantra of prosperity through cooperation: PM
India sees a huge role of co-operatives in its future growth: PM
The role of Women in the co-operative sector is huge: PM
India believes that co-operatives can give new energy to global cooperation: PM
25 NOV 2024 6:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the ICA Global Cooperative Conference 2024 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Addressing the gathering, Shri Modi welcomed the Prime Minister of Bhutan His Excellency Dasho Tshering Tobgay, Deputy Prime Minister of Fiji His Excellency Manoa Kamikamica, Union Home Minister Shri Amit Shah, Resident Coordinator of UN in India Mr Shombi Sharp, President of the International Cooperative Alliance Mr. Ariel Guarco, dignitaries of various foreign countries and ladies and gentlemen to the ICA Global Cooperative Conference 2024.
Shri Modi said this welcome was not only from him but from thousands of farmers, cattle breeders, fishermen, more than 8 lakh cooperative societies, 10 crore women associated with Self-Help Groups and youth involved in incorporating technology with cooperatives. He stated that it was the first time the Global Cooperative conference of International Cooperative Alliance was organized in India when there was an expansion of the cooperative movement in India. He expressed confidence that the future of India’s cooperative journey will get necessary insights from the Global cooperative conference. He added that in return, the global cooperative movement will receive a new spirit and latest tools of the 21st century from India’s rich experience of cooperatives. Shri Modi thanked the United Nations for declaring 2025 as the International Year of Cooperatives.
Emphasising the centuries-old culture, Prime Minister Shri Narendra Modi said, “For the world, cooperatives are a model but for India it is the basis of culture, a way of life.” Reciting verses from India’s scriptures, Shri Modi said it has been said in our Vedas that we all must walk together and speak in unison, whereas our Upanishads tell us to live peacefully, teaching us the importance of coexistence, a value which is also integral to the Indian families and similarly to that of the origin of co-operatives.
Noting that even India’s freedom struggle was inspired by the cooperatives, Shri Modi remarked that it not only gave economic empowerment but also gave a social platform for the freedom fighters. He added that the Gram Swaraj movement of Mahatma Gandhiji gave fresh impetus to community participation and started a new revolution with the help of cooperatives of Khadi and Village industries. Shri Modi was pleased that today, the cooperatives have helped Khadi and Village industries to move ahead of big brands in competition. The Prime Minister noted that Sardar Patel united the farmers using milk cooperatives and gave a new direction to the independence struggle. “AMUL, a product of India’s Independence Struggle, is one amongst the top global food brands”, exclaimed Shri Modi. He added that the co-operatives in India have travelled from idea to movement, from movement to revolution and from revolution to empowerment.
The Prime Minister said that today we are working towards making India a developed country by bringing together governance with cooperativism. “Today, India has 8 lakh co-operative committees, meaning that the world’s every fourth committee is in India,” he said, adding that their range is as diverse and wide as their numbers. Shri Modi underlined that co-operatives cover almost 98 percent of rural India. “About 30 crore (three hundred million) people, meaning one out of every five Indians is associated with the cooperative sector,” he said. Highlighting that both urban and housing cooperatives have expanded a lot in India, Shri Modi said that cooperatives play a huge role in the sugar, fertilizers, fisheries and milk production industries, adding that there are about 2 lakh (two hundred thousand) housing co-operative societies in the country. Highlighting a significant stride made in strengthening India's co-operative banking sector, Shri Modi said that over ₹12 lakh crore is now deposited in co-operative banks across the country, reflecting the growing trust in these institutions. "Our government has implemented several reforms to enhance the co-operative banking system, including bringing them under the purview of the Reserve Bank of India (RBI) and increasing deposit insurance coverage to ₹5 lakh per depositor," the Prime Minister stated. Shri Modi also noted the expansion of greater competitiveness and transparency, adding that these reforms have helped position Indian cooperative banks as more secure and efficient financial institutions.
“India sees a huge role of cooperatives in its future growth”, said the Prime Minister. Therefore, he added, that in the past years, the Government had worked to transform the entire ecosystem related to cooperatives through multiple reforms. He further added that the Government’s effort was to make co-operative societies multipurpose. Shri Modi remarked that the Government of India created a separate Co-operative Ministry with this goal in mind. He added that new model by-laws were legislated to make co-operative societies multipurpose. He further added that the Government had connected co-operative societies to the IT-enabled ecosystem where cooperatives are linked with Co-operative Banking Institutions at the district and state level. He noted that these cooperative societies were involved in multiple works across villages ranging from running centres providing local solutions to farmers in India, operating retail outlets of petrol and diesel, looking after the water management work and installation of solar panels. The Prime Minister remarked that with the mantra of Waste to Energy, today Co-operative Societies were also helping in the Gobardhan Scheme. He added that Co-operative Societies were now providing digital services in villages as Common Service Centres as well. He added that the Government’s effort was to strengthen the Co-operative and thereby increase the income of their members.
Shri Modi informed that the Government was forming multipurpose cooperative societies in 2 lakh villages where there was no society at present. He added that the co-operatives were being expanded from manufacturing to the service sector. “Today, India is working on the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector”, said the Prime Minister. He added that this scheme, being executed by the cooperatives, had warehouses being built across India in which farmers could store their crops which would benefit the Small farmers the most.
Underscoring the government’s commitment to supporting small farmers through the formation of Farmer Producer Organizations (FPOs), the Prime Minister said, “We are organizing our small farmers into FPOs and providing necessary financial assistance to strengthen these organizations.” Shri Modi highlighted that nearly 9,000 FPOs have already been established, aimed at building a robust supply and value chain for farm co-operatives, from farm to kitchen and market. “Our effort is to create a seamless link for agricultural products, leveraging modern technology to enhance efficiency,” he added. Emphasizing the role of digital platforms in revolutionizing the reach of these co-operatives, the Prime Minister said that his government is enabling co-operatives to sell their products through public e-commerce platforms like Open Network for Digital Commerce (ONDC) which will ensure that the products reach consumers directly at the most affordable prices. Shri Modi credited the Government e-Marketplace (GeM) for providing co-operatives with a new channel to expand their market presence. “These initiatives reflect the government's focus on modernizing agriculture and empowering farmers with the tools they need to thrive in a competitive, digital economy,” he added.
Highlighting that Women's participation was going to be a major factor in global growth in this century, Shri Modi said that the more the participation a country or society gives to women, the faster it will grow. He added that today was the era of Women Led Development in India and women had a big role in the Co-operative Sector as well. He further noted that today women have more than 60 percent participation with many women-led cooperatives as the strength of the Co-operative Sector of India.
“Our effort is to increase the participation of women in the management of co-operatives”, said Shri Modi. He added that the Government had amended the Multi State Co-operative Society Act in this direction and had made it mandatory to have women directors in the board of multi-state co-operative society. He further added that reservations were also made for the participation of underprivileged sections and to make the societies more inclusive.
Touching upon the massive movement of Women Empowerment through women participation, in the form of Self-Help Groups, Shri Modi noted that there were 10 crore or 100 million women of India as members of Self Help Groups. He added that the government had given cheap loans of Rs. 9 lakh crore or 9 trillion rupees to these Self Help Groups in the last decade. Shri Modi remarked that the Self Help Groups had generated huge wealth in the villages due to this. He added that this could be emulated as a mega model of women empowerment for many countries of the world.
Pressing on the need to decide the direction of the global Co-operative Movement in the 21st century, the Prime Minister said,” We will have to think of a Collaborative Financial Model to ensure easy and transparent financing for the cooperatives. Shri Modi emphasised the importance of pooling financial resources to support small and financially weak co-operatives. Such shared financial platforms can play an essential role in funding large projects and providing loans to co-operatives. He further highlighted the potential of co-operatives in enhancing the supply chain by actively participating in procurement, production and distribution processes.
Underlining the need to create global financial institutions which can finance co-operatives across the world, Shri Modi lauded ICA for its huge role and said it was imperative to to move beyond this in the future. He added that the current situation in the world presents a big opportunity for the co-operative movement. The Prime Minister stressed that there was a need to make co-operatives the flag bearer of integrity and mutual respect in the world. For this, he added there was a need to innovate policies and strategize. Underscoring the importance of making co-operatives climate resilient, Shri Modi said they should be connected to the circular economy and there was an immediate necessity to promote start-ups in cooperatives.
“India believes that co-operatives can give new energy to global cooperation”, emphasised the Prime Minister. He added that Co-operatives could help the countries of the Global South, in particular, to achieve the kind of growth they need. Therefore, he said, today it was necessary to innovate new ways for international collaboration of co-operatives and today’s Global conference could be of great assistance.
Emphasising India’s commitment to inclusive growth, the Prime Minister said, “India is the fastest growing economy today and our aim is to ensure that the benefits of this growth reach the poorest of the poor.” Shri Modi highlighted the importance of viewing growth from the human-centric perspective, both within India and globally, saying, “human-centric sentiments should prevail in all our work.” Reflecting on India’s response during the global COVID-19 crisis, he recalled how India stood with the world, especially with the countries from the Global South by sharing essential medicines and vaccines. Underscoring India’s commitment to compassion and solidarity in times of crisis, the Prime Minister said, “While economic logic might have suggested taking advantage of the situation, our sense of humanity led us to choose the path of service.”
Highlighting the importance of cooperatives was not just about the structure , rules and regulations, Shri Modi remarked that Institutions can be formed from them, which could further develop and expand. He added that the spirit of co-operatives was most important and this cooperative spirit was the life force of this movement and comes from the culture of cooperation. Citing Mahatma Gandhi that the success of co-operatives does not depend on their numbers but on the moral development of their members, Shri Modi said that when there is morality, then right decisions will be made in the interest of humanity. Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that there will be continued work to strengthen this feeling in the International Year of Co-operatives.
Background
ICA Global Cooperative Conference and ICA General Assembly is being organised in India for the first time in the 130 year long history of International Cooperative Alliance (ICA), the premier body for the Global Cooperative movement. The Global Conference, hosted by Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO), in collaboration with ICA and Government of India, and Indian Cooperatives AMUL and KRIBHCO will be held from 25th to 30th November.
The theme of the conference, "Cooperatives Build Prosperity for All," aligns with the Indian Government’s vision of “Sahkar Se Samriddhi” (Prosperity through Cooperation). The event will feature discussions, panel sessions, and workshops, addressing the challenges and opportunities faced by cooperatives worldwide in achieving the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs), particularly in areas such as poverty alleviation, gender equality, and sustainable economic growth.
The Prime Minister launched the UN International Year of Cooperatives 2025, which will focus on the theme, “Cooperatives Build a Better World,” underscoring the transformative role cooperatives play in promoting social inclusion, economic empowerment, and sustainable development. The UN SDGs recognize cooperatives as crucial drivers of sustainable development, particularly in reducing inequality, promoting decent work, and alleviating poverty. The year 2025 will be a global initiative aimed at showcasing the power of cooperative enterprises in addressing the world’s most pressing challenges.
The Prime Minister also launched a commemorative postal stamp, symbolising India’s commitment to the cooperative movement. The stamp showcases a lotus, symbolising peace, strength, resilience, and growth, reflecting the cooperative values of sustainability and community development. The five petals of the lotus represent the five elements of nature (Panchatatva), highlighting cooperatives' commitment to environmental, social, and economic sustainability. The design also incorporates sectors like agriculture, dairy, fisheries, consumer cooperatives, and housing, with a drone symbolising the role of modern technology in agriculture.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘আইচিএ বিশ্ব সমবায় সন্মিলন ২০২৪’ উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ ২০২৫’ ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে
সমবায় আন্দোলনৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ প্ৰতীক স্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এটি স্মাৰক ডাক টিকট মুকলি কৰে
ভাৰতৰ বাবে সমবায় হৈছে সংস্কৃতিৰ আধাৰ, জীৱনশৈলীৰ এক উপায়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত সমবায়সমূহে ধাৰণাৰ পৰা আন্দোলনলৈ, আন্দোলনৰ পৰা বিপ্লৱলৈ আৰু বিপ্লৱৰ পৰা সৱলীকৰণলৈ পৰিভ্ৰমণ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি সমবায়ৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধিৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি আছোঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ইয়াৰ ভৱিষ্যতৰ বিকাশত সমবায়ৰ এক বৃহৎ ভূমিকা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমবায় খণ্ডত মহিলাৰ ভূমিকা হৈছে বিশাল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমবায়সমূহে বিশ্বজোৰা সহযোগিতাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব পাৰে ভাৰতে বিশ্বাস কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
25 NOV 2024 6:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ‘ভাৰত মণ্ডপম’ত ‘আইচিএবিশ্ব সমবায় সন্মিলন ২০২৪ উদ্বোধন কৰে। সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামান্য দাশো শ্বেৰিং টবগে, ফিজিৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামান্য মনোয়া কামিকামিকা, কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, ভাৰতস্থ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ আৱাসিক সমন্বয়ক শ্ৰী যুম্বি শ্বাৰ্প, ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় মিত্ৰজোঁট’ৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী এৰিয়েল গুয়াৰ্কো, বিভিন্ন দেশৰ বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিসকল, ভদ্ৰ মহিলা আৰু সজ্জনসকল আইচিএ বিশ্ব সমবায় সন্মিলন ২০২৪লৈ আদৰণি জনাইছোঁ।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই আদৰণি কেৱল তেওঁৰ পৰাই নহয়, হাজাৰ হাজাৰ কৃষক, পশুপালনকাৰী, মাছমৰীয়া, ৮ লাখতকৈয়ো অধিক সমবায় সমিতি, আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত ১০ কোটি মহিলা আৰু সমবায়ৰ সৈতে প্ৰযুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা তৰুণ-তৰুণীসকলৰ পৰাও জনোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতত সমবায় আন্দোলনৰ সম্প্ৰসাৰণ হোৱাৰ সময়তে ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় মিত্ৰজোঁটৰ গোলকীয় সমবায় সন্মিলন আয়োজন কৰা হৈছিল। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে ভাৰতৰ সহযোগিতামূলক যাত্ৰাৰ ভৱিষ্যতে গোলকীয় সমবায় সন্মিলনৰ পৰা প্ৰয়োজনীয় অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ বিনিময়ত বিশ্বজোৰা সমবায় আন্দোলনে ভাৰতৰ সমবায়ৰ সমৃদ্ধ অভিজ্ঞতাৰ পৰা একবিংশ শতিকাৰ এক নতুন মনোভাৱ আৰু শেহতীয়া উপকৰণ লাভ কৰিব। ‘২০২৫ বৰ্ষক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ’ হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
শতিকা পুৰণি সংস্কৃতিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয়, "বিশ্বৰ বাবে সমবায়সমূহ এক আৰ্হি কিন্তু ভাৰতৰ বাবে ই হৈছে সংস্কৃতিৰ আধাৰ, ই হৈছে জীৱনশৈলী।" ভাৰতৰ শাস্ত্ৰৰ শ্লোকসমূহ আবৃত্তি কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ বেদত কোৱা হৈছে যে আমি সকলোৱে একেলগে খোজ কাঢ়িব লাগিব আৰু একেলগে কথা পাতিব লাগিব, আনহাতে আমাৰ উপনিষদে আমাক শান্তিপূৰ্ণভাৱে জীয়াই থাকিবলৈ কয়, আমাক সহাৱস্থানৰ গুৰুত্ব শিকায়, যিটো ভাৰতীয় পৰিয়ালৰ বাবেও অপৰিহাৰ্য আৰু একেদৰে সমবায়ৰ উৎপত্তিৰ সৈতেও অপৰিহাৰ্য।
আনকি ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামো সমবায়সমূহৰ দ্বাৰাই অনুপ্ৰাণিত হৈছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ই কেৱল অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণেই নহয়, স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বাবে এক সামাজিক মঞ্চও প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে মহাত্মা গান্ধীজীৰ গ্ৰাম স্বৰাজ আন্দোলনে সম্প্ৰদায়সমূহৰ অংশগ্ৰহণক নতুন গতি প্ৰদান কৰে আৰু খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগৰ সমবায়ৰ সহায়ত এক নতুন বিপ্লৱ আৰম্ভ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দিত হয় যে আজি সমবায়সমূহে খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগসমূহক প্ৰতিযোগিতাত ডাঙৰ ব্ৰেণ্ডসমূহতকৈ আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰ্দাৰ পেটেলে দুগ্ধ সমবায়সমূহক ব্যৱহাৰ কৰি কৃষকসকলক একত্ৰিত কৰে আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। "ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এক সামগ্ৰী আমূল হৈছে বিশ্বৰ শীৰ্ষ খাদ্যদ্ৰব্য ব্ৰেণ্ডসমূহৰ ভিতৰৰ অন্যতম", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ সমবায়সমূহে ধাৰণাৰ পৰা আন্দোলনলৈ, আন্দোলনৰ পৰা বিপ্লৱলৈ আৰু বিপ্লৱৰ পৰা সৱলীকৰণলৈ পৰিভ্ৰমণ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি আমি সমবায়ৰ সৈতে শাসনব্যৱস্থাক একত্ৰিত কৰি ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰি আছোঁ। "আজি ভাৰতত ৮ লাখ সমবায় সমিতি আছে, অৰ্থাৎ বিশ্বৰ প্ৰতি চতুৰ্থখন সমিতি আছে ভাৰতত," তেওঁ কয় যে সেইসমূহৰ পৰিসৰ সেইসমূহৰ সংখ্যাৰ দৰেই বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ আৰু বিস্তৃত। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সমবায়সমূহে ভাৰতৰ প্ৰায় ৯৮ শতাংশ গ্ৰাম্য অঞ্চলক সামৰি লৈছে। তেওঁ কয়, "প্ৰায় ৩০ কোটি (তিনিশ নিযুত) লোক, অৰ্থাৎ প্ৰতি পাঁচগৰাকী ভাৰতীয়ৰ ভিতৰত এগৰাকী সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত।" ভাৰতত নগৰ আৰু গৃহ নিৰ্মাণ সমবায় দুয়োটা দেশৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণ হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চেনী, সাৰ, মীনপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন উদ্যোগত সমবায়সমূহে এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰে আৰু লগতে কয় যে দেশত প্ৰায় ২ লাখ (দুই লাখ) গৃহ নিৰ্মাণ সমবায় সমিতি আছে। ভাৰতৰ সমবায় বেংকিংখণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ সমবায় বেংকসমূহত এতিয়া ১২ লাখ কোটিতকৈয়ো অধিক টকা জমা কৰা হৈছে, যি এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ওপৰত বৰ্ধিত বিশ্বাসকে প্ৰতিফলিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমাৰ চৰকাৰে সমবায় বেংকিং ব্যৱস্থা বৃদ্ধিৰ বাবে কেবাটাও সংস্কাৰ কাৰ্যকৰী কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে তেওঁলোকক ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক(আৰবিআই)ৰ অধীনলৈ অনা আৰু প্ৰতিগৰাকী জমাকৰ্তাৰ বাবে জমা বীমাৰ আৱৰণ ৫ লাখ টকালৈকে বৃদ্ধি কৰা।" শ্ৰী মোদীয়ে লগতে অধিক প্ৰতিযোগিতামূলকতা আৰু স্বচ্ছতাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এই সংস্কাৰে ভাৰতীয় সমবায় বেংকসমূহক অধিক সুৰক্ষিত আৰু দক্ষ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে স্থান দিয়াত সহায় কৰিছে।
"ভাৰতে ইয়াৰ ভৱিষ্যত বিকাশত সমবায়ৰ এক বৃহৎ ভূমিকা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। সেয়েহে, তেওঁ লগতে কয় যে বিগত বছৰবোৰত চৰকাৰে একাধিক সংস্কাৰৰ জৰিয়তে সমবায় সম্পৰ্কীয় সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে কাম কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায় সমিতিসমূহক বহুমুখী কৰি তোলাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰয়াস আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰত চৰকাৰে এই লক্ষ্য সাৰোগত কৰিয়েই এক পৃথক সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায় সমিতিসমূহক বহুমুখী কৰি তুলিবলৈ নতুন আৰ্হি উপ-আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে সমবায় সমিতিসমূহক তথ্য প্ৰযুক্তি-সক্ষম পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে, য'ত সমবায়সমূহ জিলা আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ সমবায় বেংকিং প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সমবায় সমিতিসমূহ ভাৰতৰ কৃষকসকলক স্থানীয় সমাধান প্ৰদান কৰা, পেট্ৰ'ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা বিপনী পৰিচালনা কৰা, জল ব্যৱস্থাপনাৰ দৰে কাম-কাজৰ চোৱাচিতা কৰাত জড়িত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তিৰ মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে আজি সমবায় সমিতিয়েও ‘গোবৰ্ধন আঁচনি’ত সহায় আগবঢ়াইছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায় সমিতিয়ে এতিয়া গাওঁসমূহত উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ হিচাপে ডিজিটেল সেৱা আগবঢ়াইছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে সমবায়ক শক্তিশালী কৰা আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ সদস্যসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰা।
শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে চৰকাৰে ২ লাখ গাঁৱত বহুমুখী সমবায় সমিতি গঠন কৰি আছে য'ত বৰ্তমান কোনো সমাজ নাই। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায়সমূহ উৎপাদনৰ পৰা সেৱাখণ্ডলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। "আজি ভাৰতে সমবায় খণ্ডত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য সংৰক্ষণ আঁচনিৰ ওপৰত কাম কৰি আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায়সমূহৰ দ্বাৰা সম্পাদন কৰা এই আঁচনিখনত সমগ্ৰ ভাৰততে গুদাম নিৰ্মাণ কৰা হৈছে য'ত কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ শস্য সংৰক্ষণ কৰিব পাৰে যাৰ ফলত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হ'ব।
‘কৃষক উৎপাদক সংগঠন’ (এফপিঅ') গঠনৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সহায় কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক এফপিঅ'ত সংগঠিত কৰিছোঁ আৰু এই সংগঠনসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিছোঁ।" শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে খেতিপথাৰৰ পৰা পাকঘৰ আৰু বজাৰলৈকে কৃষি সমবায়ৰ বাবে এক শক্তিশালী যোগান আৰু মূল্য শৃংখলা গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে ইতিমধ্যে প্ৰায় ৯,০০০ এফপিঅ' স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয়, "আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বাবে এক নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ সৃষ্টি কৰা, দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা।" এই সমবায়সমূহৰ প্ৰসাৰত বিপ্লৱ আনিবলৈ ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে সমবায়সমূহক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ ‘অপেন নেটৱৰ্ক ফৰ ডিজিটেল কমাৰ্চ’ (অ'এনডিচি)ৰ দৰে ৰাজহুৱা ই-কমাৰ্চ প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে, যিয়ে নিশ্চিত কৰিব যে সামগ্ৰীবোৰ পোনপটীয়াকৈ গ্ৰাহকসকলৰ ওচৰত অতি সুলভ মূল্যত উপলব্ধ হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে চৰকাৰী ‘ই-মাৰ্কেটপ্লেচ’ (জিইএম)ক সমবায়ক বজাৰত উপস্থিতি সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক নতুন চেনেল প্ৰদান কৰাৰ কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ লগতে কয়, "এই পদক্ষেপসমূহে কৃষিৰ আধুনিকীকৰণ আৰু কৃষকসকলক প্ৰতিযোগিতামূলক, ডিজিটেল অৰ্থনীতিত বিকাশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সঁজুলিৰে শক্তিশালী কৰাত চৰকাৰে প্ৰদান কৰা গুৰুত্বকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।"
এই শতিকাত বিশ্বজোৰা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ এক মুখ্য কাৰক হ'ব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এখন দেশ বা সমাজে মহিলাসকলক যিমানে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সুযোগ প্ৰদান কৰিব সিমানেই দেশ আৰু সমাজে দ্ৰুতগতিত প্ৰগতি কৰিব পাৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে আজি ভাৰতত মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ যুগ চলিছে আৰু সমবায় খণ্ডতো মহিলাসকলে এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি ভাৰতৰ সমবায়খণ্ডৰ শক্তি হিচাপে মহিলাসকলে বহুতো মহিলা নেতৃত্বাধীন সমবায়ৰ সৈতে ৬০ শতাংশতকৈয়ো অধিক অংশগ্ৰহণ কৰিছে। "আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে সমবায় পৰিচালনাত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে এই দিশত বহু ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি আইন সংশোধন কৰিছে আৰু বহু-ৰাজ্যিক সমবায় সমিতিৰ পৰিষদত মহিলা পৰিচালক থকাটো বাধ্যতামূলক কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে দুখীয়া শ্ৰেণীৰ অংশগ্ৰহণ আৰু সমাজসমূহক অধিক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবেও সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
আত্ম-সহায়ক গোটৰ ৰূপত মহিলা সৱলীকৰণৰ জৰিয়তে মহিলা সৱলীকৰণৰ ব্যাপক আন্দোলনৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আত্ম-সহায়ক গোটৰ সদস্য হিচাপে ভাৰতৰ ১০ কোটি বা ১০০ নিযুত মহিলা আছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে যোৱা দশকত এই আত্ম-সহায়ক গোটসমূহক ৯ লাখ কোটি টকা বা ৯ ট্ৰিলিয়ন টকাৰ সস্তীয়া ঋণ প্ৰদান কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ ফলত আত্ম-সহায়ক গোটসমূহে গাঁওসমূহত বৃহৎ সম্পদ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াক বিশ্বৰ বহুতো দেশৰ বাবে মহিলা সৱলীকৰণৰ এক বৃহৎ আৰ্হি হিচাপে অনুকৰণ কৰিব পাৰি।
একবিংশ শতিকাত বিশ্বৰ সমবায় আন্দোলনৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "সমবায়সমূহৰ বাবে সহজ আৰু স্বচ্ছ বিত্তীয় যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমি এক সহযোগিতামূলক বিত্তীয় আৰ্হিৰ কথা ভাবিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে ক্ষুদ্ৰ আৰু আৰ্থিক ভাৱে দুৰ্বল সমবায়সমূহক সহায় কৰাৰ বাবে বিত্তীয় সম্পদ একত্ৰিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এনে অংশীদাৰী বিত্তীয় মঞ্চবোৰে বৃহৎ প্ৰকল্পৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰা আৰু সমবায়সকলক ঋণ প্ৰদান কৰাত এক অত্যাৱশ্যকীয় ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। তেওঁ লগতে ক্ৰয়, উৎপাদন আৰু বিতৰণ প্ৰক্ৰিয়াত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি যোগান শৃংখলা বৃদ্ধিত সমবায়ৰ সম্ভাৱনাৰ সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে।
বিশ্বগোলকীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আইচিএ-ক ইয়াৰ বৃহৎ ভূমিকাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে আৰু কয় যে ভৱিষ্যতে ইয়াৰ বাহিৰলৈকো আগবাঢ়ি যোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয় হব। তেওঁ লগতে কয় যে বিশ্বৰ সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিয়ে সমবায় আন্দোলনৰ বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমবায়সসমূহক বিশ্বত অখণ্ডতা আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ধ্বজাবাহক কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। ইয়াৰ বাবে তেওঁ লগতে কয় যে নীতি উদ্ভাৱন আৰু ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। সমবায়সমূহক জলবায়ু স্থিতিস্থাপক কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকক চক্ৰীয় অৰ্থনীতিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা উচিত আৰু সমবায়সমূহত ষ্টাৰ্ট-আপৰ উত্সাহ প্ৰদানৰ তাৎক্ষণিক প্ৰয়োজনীয়তা আছে। "ভাৰতে বিশ্বাস কৰে যে সমবায়সমূহে বিশ্বজোৰা সহযোগিতাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব পাৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায়সমূহে বিশেষকৈ গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয় বিকাশপ্ৰাপ্তিৰ বাবে সহায় কৰিব পাৰে। সেয়েহে, তেওঁ কয়, আজি সমবায়ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ বাবে নতুন উপায় উদ্ভাৱন কৰাটো প্ৰয়োজনীয় আৰু আজিৰ এই গোলকীয় সন্মিলন যথেষ্ট সহায়ক হ'ব পাৰে।
সামগ্ৰিক বিকাশৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্থাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰত আজি দ্ৰুতগতিত বিকশিত অৰ্থনীতি আৰু আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এই বিকাশৰ লাভালাভ দৰিদ্ৰতম লোকৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰা।" শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰত আৰু বিশ্বজোৰা মানৱ কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিকোণৰ পৰা বিকাশক চোৱাৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰি কয়, "আমাৰ সকলো কামতে মানৱ কেন্দ্ৰিক অনুভূতি বিৰাজ কৰা উচিত।" বিশ্বজোৰা ‘ক’ভিড-১৯’ সংকটৰ সময়ত ভাৰতৰ সঁহাৰিৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ভাৰতে কেনেদৰে বিশ্বৰ সৈতে থিয় দিছিল, বিশেষকৈ বিশ্ব দক্ষিণ-ৰ দেশসমূহৰ সৈতে অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধ আৰু প্ৰতিষেধক সহভাগ কৰি। সংকটৰ সময়ত সহানুভূতি আৰু সংহতিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যদিও অৰ্থনৈতিক যুক্তিয়ে পৰিস্থিতিৰ সুযোগ লোৱাৰ পৰামৰ্শ দিছিল, তথাপিও আমাৰ মানৱতাবোধে আমাক সেৱাৰ পথ বাছনি কৰিবলৈ প্ৰেৰিত কৰিছিল।"
সমবায়সমূহৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰি কেৱল গাঁথনি, নিয়ম-কানুনৰ বিষয়েই নহয়, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকৰ পৰা প্ৰতিষ্ঠান গঠন কৰিব পাৰি, যি অধিক বিকাশ আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায়ৰ মনোভাৱ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু এই সহযোগিতামূলক মনোভাৱ আছিল এই আন্দোলনৰ জীৱনশক্তি আৰু ই সহযোগিতাৰ সংস্কৃতিৰ পৰা আহিছে। সমবায়সমূহৰ সফলতা সেইবোৰৰ সংখ্যাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰে, বৰং সমবায়সমূহৰ সদস্যসকলৰ নৈতিক বিকাশৰ ওপৰতহে নিৰ্ভৰ কৰে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া নৈতিকতা থাকে, তেতিয়া মানৱতাৰ স্বাৰ্থত সঠিক সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। ভাষণৰ সামৰণি মাৰি শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষত এই অনুভূতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অব্যাহত ভাবে কাম কৰা হ'ব।
পটভূমি
বিশ্ব সমবায় আন্দোলনৰ মুখ্য সংস্থা ‘আন্তৰ্জাতিক সমবায় মিত্ৰজোঁট’ (আইচিএ)ৰ ১৩০ বছৰীয়া ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতত আইচিএ বিশ্ব সমবায় সন্মিলন আৰু আইচিএ-ৰ সাধাৰণ সভা আনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। ‘ভাৰতীয় কৃষক সাৰ সমবায় লিমিটেড’ (ইফকো)ৰ সৌজন্যত আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সহযোগত ভাৰতীয় সমবায় ‘আমুল’ আৰু ‘ক্ৰিভকো’ৰ সহযোগিতাত আয়োজিত এই সন্মিলন ২৫ ৰ পৰা ৩০ নৱেম্বৰলৈকে অনুষ্ঠিত হ'ব।
সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু, "সমবায়সমূহে সকলোৰে বাবে সমৃদ্ধি গঢ়ি তোলে"-ই ভাৰত চৰকাৰৰ "সহকাৰ চে সমৃদ্ধি" (সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি)ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখিছে। অনুষ্ঠানটোত আলোচনা, পেনেল অধিৱেশন আৰু কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত হ'ব, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য (এছডিজি) প্ৰাপ্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমবায়সমূহে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ বিশেষকৈ দৰিদ্ৰতা দূৰীকৰণ, লিংগ সমতা আৰু বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ দৰে ক্ষেত্ৰত মোকাবিলা কৰাৰ উপায় সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা হব ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ ২০২৫’ ৰ শুভাৰম্ভ কৰে, য'ত সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি, অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সমবায়সমূহে পালন কৰা পৰিৱৰ্তনশীল ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ এছডিজি-য়ে সমবায়সমূহক বহনক্ষম উন্নয়নৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ চালক হিচাপে স্বীকৃতি দিয়ে, বিশেষকৈ বৈষম্য হ্ৰাস কৰা, উপযুক্ত কামৰ প্ৰচাৰ কৰা, আৰু দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰা। ২০২৫ বৰ্ষটো বিশ্বৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমবায় উদ্যোগসমূহৰ শক্তি প্ৰদৰ্শনৰ লক্ষ্যৰে এক বিশ্বব্যাপী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমবায় আন্দোলনৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ প্ৰতীক স্বৰূপে এক স্মাৰক ডাক টিকটও মুকলি কৰে। এই ডাকটিকেটত শান্তি, শক্তি, স্থিতিস্থাপকতা আৰু বিকাশৰ প্ৰতীক হিচাপে এটি পদুমফুল প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যি স্থিৰতা আৰু সামূহিক বিকাশৰ সহযোগিতামূলক মূল্যবোধক প্ৰতিফলিত কৰে। পদুমৰ পাঁচটা পাহিয়ে প্ৰকৃতিৰ পাঁচটা উপাদান (পঞ্চতত্ব)ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যি পৰিৱেশ, সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক স্থিৰতাৰ প্ৰতি সমবায়ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাত আলোকপাত কৰে। এই আৰ্হিত কৃষি, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, মীন পালন, উপভোক্তা সমবায় আৰু গৃহ নিৰ্মাণৰ দৰে খণ্ডসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, য'ত কৃষিক্ষেত্ৰত আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকাৰ প্ৰতীক হিচাপে এটা ড্ৰোন সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে।