Ministry of Health and Family Welfare
UNFPA Honors India’s Leadership in Maternal Health and Family Planning
Commends India’s monumental efforts in reducing the Maternal Mortality Ratio (MMR) by an impressive 70% between 2000 and 2020
09 OCT 2024 8:56AM by PIB Delhi
The United Nations Population Fund (UNFPA) has recognized India’s extraordinary progress in advancing Maternal Health and Family Planning. Dr. Natalia Kanem, Executive Director of UNFPA, felicitated Smt. Punya Salila Srivastava, Union Health Secretary, by presenting a plaque and certificate and underlined UNFPA’s unwavering commitment to partnering with India toward women’s health and well-being.
The Ministry of Health and Family Welfare is implementing a number of programmes to improve maternal health outcomes toward achieving zero preventable maternal deaths. These include assured quality and respectful maternity care under the Surakshit Matritva Aashwasan Yojana (SUMAN), Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA) and the Midwifery Services Initiative.
In the presence of Smt. Aradhana Patnaik, Additional Secretary and Mission Director, National Health Mission; Smt. Meera Srivastava, Joint Secretary, Reproductive & Child Health (RCH); Mr. Pio Smith, Asia Pacific Regional Director for UNFPA; and Ms. Andrea M. Wojnar, UNFPA India Representative, Dr. Kanem commended India’s monumental efforts in reducing the Maternal Mortality Ratio (MMR) by an impressive 70% between 2000 and 2020, positioning the country to achieve the Sustainable Development Goal (SDG) target of an MMR below 70 before 2030. This remarkable progress has saved the lives of thousands of women across the country, particularly those from marginalized communities.
India’s Family Planning program has reached new heights, with the Total Fertility Rate reduced below the replacement level (TFR-2). Over the years, UNFPA has played a key role in expanding the basket of contraceptive choices, including the recent inclusion of Subdermal Implants and injectable Depot Medroxyprogesterone Acetate (DMPA).
The Ministry’s leadership in global reproductive health forums was acknowledged with India holding key positions in the Partnership for Maternal, Newborn & Child Health (PMNCH) and the Family Planning 2030 (FP2030) global partnership.
During the meeting, Dr. Kanem reaffirmed UNFPA’s steadfast commitment to supporting India’s efforts in advancing the health and well-being of women, girls, and young people.
As UNFPA commemorates 50 years of partnership with the Government of India, this event marks a significant moment in their shared mission to ensure the health and well-being of every woman and young person in India as the nation progresses toward the vision of ‘Viksit Bharat’.
Dr. Indu Grewal, Additional Commissioner (Family Planning/Pre-Conception and Pre-Natal Diagnostic Techniques/ABP), Dr. Pawan Kumar, Additional Commissioner (Maternal Health & Immunization), Dr. Zoya Ali Rizvi, Deputy Commissioner (Nutrition & Adolescent Health), delegates from UNFPA and other senior officials from the Ministry were also present at the event.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାତୃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ନିୟୋଜନରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ସମ୍ମାନିତ କଲା ୟୁଏନଏଫପିଏ
୨୦୦୦ରୁ ୨୦୨୦ ମଧ୍ୟରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ଅନୁପାତ (ଏମଏମଆର) ୭୦% ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ପ୍ରଶଂସା
09 OCT 2024 8:56AM by PIB Bhubaneshwar
ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଣ୍ଠି (ୟୁଏନଏଫପିଏ) ମାତୃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ନିୟୋଜନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକାକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ୟୁଏନଏଫପିଏର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ନତାଲିଆ କାନେମ ଫଳକ ଓ ମାନପତ୍ର ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁଣ୍ୟ ସଲିଳା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି । ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସହ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ୟୁଏନଏଫପିଏର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାରକୁ ଶୂନ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁରେ ସୁଧାର ଆଣିବାକୁ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରୁଛି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷିତ ମାତୃତ୍ୱ ଆଶ୍ୱାସନା ଯୋଜନା (ସୁମନ), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷିତ ମାତୃତ୍ୱ ଅଭିଯାନ (ପିଏମଏସଏମଏ) ଏବଂ ମିଡୱାଇଫ ବା ଧାଈ ସେବା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଏବଂ ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀମତୀ ଆରାଧନା ପଟ୍ଟନାୟକ, ପ୍ରଜନନ ଏବଂ ବାଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ (ଆରସିଏଚ)ର ସଂଯୁକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀରା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ, ୟୁଏନଏଫପିଏର ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ପିଓ ସ୍ମିଥ୍ ଏବଂ ୟୁଏନଏଫପିଏର ଭାରତ ପ୍ରତିନିଧି ସୁଶ୍ରୀ ଏଣ୍ଡ୍ରିଆ ଏମ. ଓଜନାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଡ. କାନେମ ୨୦୦୦ ରୁ ୨୦୨୦ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ଅନୁପାତ (ଏମଏମଆର)କୁ ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରିବ ଦିଗରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ୨୦୩୦ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଏମଏମଆରକୁ ୭୦%ରୁ ତଳକୁ ଆଣିବା ଦିଗରେ ଶତତ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ(ଏସଡିଜି) ହାସଲ କରିବା ସ୍ଥିତିକୁ ଆସିଗଲାଣି । ଏହି ପ୍ରଗତି ଯୋଗୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହଜାର ହଜାର ମହିଳା, ବିଶେଷ କରି ଗରିବ ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିପାରିଛି ।
ଭାରତରେ ପରିବାର ନିୟୋଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି । ମୋଟ ପ୍ରଜନନ ହାର ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ ସ୍ତର (ଟିଏଫଆର-୨)ରୁ ତଳକୁ ଖସିପାରିଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବଡର୍ମାଲ ଇମପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଡିପୋଟ ମେଡ୍ରୋପ୍ରୋଜେଷ୍ଟେରୋନ ଆସିଟେଟ(ଡିଏମପିଏ) ଗର୍ଭନିରୋଧକରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହାର ବିସ୍ତାର ଦିଗରେ ୟୁଏନଏଫପିଏ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିଭାଇପାରିଛି ।
ଭାରତ ମାତୃ, ନବଜାତ ଏବଂ ବାଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ (ପିଏଏମଏନସିଏଚ) ଏବଂ ପରିବାର ନିୟୋଜନ ୨୦୨୩(ଏଫପି ୨୦୩୦) ବୈଶ୍ୱିକ ସହଭାଗିତାରେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଜନନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଞ୍ଚରେ ମନ୍ତ୍ରାଳୟର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକାକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ବୈଠକ ଅବସରରେ ଡ.କାନେମ ମହିଳା, ବାଳିକା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ୟୁଏନଏଫପିଏର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ୟୁଏନଏଫପିଏ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହ ସହଭାଗିତାର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତିର ଉତ୍ସବ ମନାଉଛି । ଆମ ଦେଶ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଏହି ଆୟୋଜନ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ଓ ଯୁବକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୁଗ୍ମ ମିାନର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ôଧ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିବାର ନିୟୋଜନ/ଗର୍ଭଧ୍ୟାନ, ପୂର୍ବ ଏବଂ ପ୍ରସବ ପୂର୍ବ ନିଦାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି/ଏବିପି ଅତିରିକ୍ତ କମିଶନର ଡ. ଇନ୍ଦୁ ଗ୍ରେୱାଲ, ମାତୃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ଅତିରିକ୍ତ କମିଶନର ଡ. ପବନ କୁମାର, ପୋଷଣ ଏବଂ କିଶୋର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଡେପୁଟି କମିଶନର ଡ. ଜୋୟା ଅଲ୍ଲୀ ରିଜୱି, ୟୁଏନଏଫପିଏର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ବନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।