Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses third edition of Kautilya Economic Conclave in New Delhi
Today, India is the fastest growing major economy:PM
Government is following the mantra of Reform, Perform and Transform:PM
Government is committed to carrying out structural reforms to make India developed:PM
Inclusion taking place along with growth in India:PM
India has made ‘process reforms’ a part of the government's continuous activities:PM
Today, India's focus is on critical technologies like AI and semiconductors:PM
Special package for skilling and internship of youth:PM
04 OCT 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kautilya Economic Conclave in New Delhi today. Organized by The Institute of Economic Growth in partnership with the Ministry of Finance, the Kautilya Economic Conclave will focus on themes such as financing the green transition, geo-economic fragmentation and the implications for growth, and principles for policy action to preserve resilience among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being present in the third edition of the Kautilya Economic Enclave. He underlined that the conclave will hold multiple sessions for the next three days where various issues related to the economy are going to be discussed. Shri Modi expressed confidence that these discussions will prove helpful in accelerating India's growth.
Noting that the conclave is being organized at a time when two major regions of the world are engaged in a war, the Prime Minister pointed out the importance of the regions for the global economy, especially in terms of energy security. “Amidst such a huge global uncertainty, we are here discussing the Indian Era”, the Prime Minister remarked, highlighting the increase in trust towards India and its self-confidence today.
“India is the fastest growing major economy in the world today”, exclaimed the Prime Minister. He added that currently India is the fifth largest economy in terms of GDP. Shri Modi highlighted that today, India is number one in terms of global FinTech adoption rate as well as in terms of smartphone data consumption. He said India is number two in the world in terms of internet users while nearly half of the world's real-time digital transactions are happening in India. Shri Modi highlighted that at present India has the world's third largest start-up ecosystem and also ranked number four in terms of renewable energy capacity. Speaking on manufacturing, the Prime Minister pointed out that India is the world's second largest mobile manufacturer, the largest manufacturer of two-wheelers and tractors. “India is the youngest country in the world”, emphasized Shri Modi. He emphasized that India has the third largest pool of scientists and technicians in the world and be it science, technology or innovation, India is clearly present at a sweet spot.
“Government is following the mantra of Reform, Perform and Transform and continuously taking decisions to move the country forward”, the Prime Minister said as he credited its impact for the reelection of a government for the third consecutive time after 60 years. He said that people get the confidence of the country moving on the right path when their lives are transformed for good. This feeling, the Prime Minister said, is visible in the mandate of the people of India and the confidence of 140 crore countrymen is a huge asset of this government. The Prime Minister underlined the Government's commitment to carrying out structural reforms to make India developed and highlighted the work done in the first three months of the third term. He gave examples of bold policy changes, strong commitment towards jobs and skills, focus on sustainable growth and innovation, modern infrastructure, quality of life and continuity of fast growth. “This is a reflection of our policies of the first three months”, the Prime Minister said, informing that decisions worth more than Rs 15 trillion or 15 lakh crore rupees have been taken during this period. He further added that work has started on many mega infrastructure projects in India including the creation of 12 industrial nodes in the country and the approval for construction of 3 crore new houses.
Shri Modi emphasized that the inclusive spirit of India, was another notable factor in India's growth story. While it was earlier believed that inequality increases with growth, however the opposite, that is, inclusion is increasing along with growth in India, he added. Consequently, 25 crore or 250 million people have moved out of poverty in the last decade, the Prime Minister highlighted. He said along with India’s rapid progress, the Government was also ensuring that there is reduction in inequality and the benefits of development reach everyone.
Highlighting the predictions related to India's growth today, the Prime Minister said that their confidence points to the direction in which India is headed and it can also be supplemented by the data of the last few weeks and months. Underlining that India’s economy performed better than every prediction last year, the Prime Minister said all institutions, be it the World Bank, IMF or Moody's, have upgraded their forecasts related to India. “All these institutions are saying that despite global uncertainty, India will continue to grow at a rate of seven plus. However, we Indians have full confidence that India will perform even better than this”, Shri Modi added.
Underlining that there were some solid reasons behind this confidence of India, the Prime Minister remarked that be it manufacturing or service sector, today the world is considering India as a preferred place for investment. He added that this was not a coincidence, but a result of major reforms done in the last 10 years, which have transformed the macroeconomic fundamentals of India. Mentioning an instance of the reforms, Shri Modi said that India's banking reforms have not only strengthened the financial conditions of banks, but also increased their lending capacity. He added that similarly, Goods and Service Tax (GST) had integrated various central and state indirect taxes while Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) had developed a new credit culture of responsibility, recovery and resolution. Further elaborating on the reforms, Shri Modi highlighted that India had opened many sectors like mining, defense, space for private players and young entrepreneurs of India. He added that the Government had liberalized the FDI policy to ensure creation of ample opportunities for global investors. The Prime Minister also informed that the Government was focusing on modern infrastructure to reduce the logistics cost and time. He added that there was an unprecedented increase in investments in infrastructure in the last decade.
“India has made ‘process reforms’ a part of the government's continuous activities”, the Prime Minister said, informing that the government has eliminated more than 40,000 compliances and decriminalized the Companies Act. He gave examples of reforming dozens of provisions that made it difficult for business and the creation of a national single window system to ease the clearance process for starting and closing a company. He also stressed on encouraging state governments to speed up ‘process reforms’ at the state level.
The Prime Minister highlighted the impact of Production Linked Incentives to accelerate manufacturing in India in many sectors today. Throwing light on its impact in the last 3 years, the Prime Minister informed about an investment of about Rs 1.25 trillion or Rs 1.25 lakh crore leading to production and sales of about Rs 11 trillion or Rs 11 lakh crore. Noting that India’s space and defence sectors have been recently opened up, the Prime Minister highlighted their spectacular growth and informed that more than 200 start-ups have come up in the space sector while 20 percent of India’s total defence manufacturing contribution now comes from private defence companies.
Touching upon the growth story of the electronics sector, the Prime Minister pointed out that India was a big importer of most mobile phones till 10 years ago while more than 33 crore mobile phones are being manufactured in the country today. He stressed that all sectors in India have excellent opportunities for investors to earn high returns on their investments.
Discussing India's focus on critical technologies like AI and semiconductors currently, Shri Modi stressed that there was huge investment by the Government in both sectors. He informed that India’s AI mission would increase both research and skills in the field of AI. Speaking of the India Semiconductor Mission, Shri Modi pointed out that an investment of Rs 1.5 trillion or one and a half lakh crore rupees was being made and very soon, India's 5 semiconductor plants would start delivering Made in India chips to every corner of the world.
Prime Minister Modi emphasized India’s emergence as the world’s largest source of affordable intellectual power. He highlighted that over 1,700 Global Capability Centres are currently operating in India and employing more than 2 million highly skilled Indian professionals. Shri Modi stressed the importance of harnessing India’s demographic dividend through a strong focus on education, innovation, skills, and research. He highlighted the key reforms brought about by the New National Education Policy and informed that a new university has been established every week and two new colleges have opened every day over the last decade. He further added that the number of medical colleges in our country has doubled in the last 10 years.
The Prime Minister underlined that the Government is not only increasing the quantity of educational institutions but are also raising the bar for quality. He said that the number of Indian institutions in the QS World University Rankings have tripled over this period, reflecting the country’s growing emphasis on academic excellence. He also touched upon a special package for skilling and internship for crores of youth in this year’s budget. Speaking about the PM Internship Scheme, the Prime Minister explained that one crore young Indians will be given the opportunity to gain real-world experience in major companies. He further added that 111 companies registered to participate on the first day of the scheme thereby showcasing the enthusiastic response of the industry.
Touching upon India's research ecosystem, Shri Modi highlighted that research output and patents had grown rapidly in the last decade. The Prime Minister noted that in less than a decade, India’s ranking in the Global Innovation Index Rankings had moved from Eighty First to Thirty Ninth position. Stressing that India had to tread forward from here, Shri Modi highlighted that a research fund of Rs One Trillion was created to strengthen India’s research ecosystem.
“Today, the world looks to India with great expectations when it comes to green jobs and a sustainable future,” the Prime Minister remarked, highlighting the vast opportunities it presents. Referring to the success of India’s G20 Presidency, Prime Minister Modi mentioned the new momentum for green transition that emerged from the summit and proudly announced India’s initiative in launching the Global Biofuel Alliance during the Summit receiving wide support from member nations. He also highlighted India’s ambitious target of producing 5 million tons of green hydrogen by the end of this decade. Prime Minister Modi underlined India’s commitment to expanding solar power production at the micro level and mentioned PM SuryaGhar Free Electricity Scheme, a rooftop solar initiative funded by the government that has already registered over 13 million or 1 crore 30 lakh families. “This scheme is not just large in scale, but revolutionary in its approach, turning every family into a solar energy producer”, he said. The Prime Minister further explained that on average, families are expected to save Rs 25,000 annually, while also helping to prevent the emission of 50-60 tons of carbon dioxide for every three kilowatts of solar power produced. The Prime Minister stated that this scheme will create a large army of skilled youth where around 17 lakh jobs will be created giving way to new investment opportunities.
The Prime Minister underlined that the Indian economy is going through huge transformational change and is on the path of sustained high growth based on strong economic fundamentals. “Today, India is not only preparing to reach the top, but is also working hard to remain there”, PM Modi said, expressing confidence that many valuable inputs will come from the ongoing discussions. He stressed that the inputs received in such discussions, especially the do’s and don'ts, are religiously followed in the government systems and made part of the policy and the governance. The Prime Minister concluded his address by highlighting the importance, expertise and experience of the industry leaders and thanked them for their contributions. Shri Modi also thanked Shri N K Singh, President of Institute of Economic Growth, and his entire team for their efforts.
Union Minister of Finance, Smt Nirmala Sitharaman and President of Institute of Economic Growth, Shri N K Singh were present on the occasion among others
Background
The third edition of the Kautilya Economic Conclave is being held from the 4th to the 6th of October. Some of the most important issues confronting the Indian economy and economies of the Global South will be discussed by both Indian and international scholars and policymakers. The conclave will witness the participation of speakers from across the world.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ୍ କନକ୍ଲେଭର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସରକାର ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ରୂପାନ୍ତର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ 'ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂସ୍କାର'କୁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଅଂଶ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଏଆଇ ଓ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଭାରତର ଫୋକସ୍ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଓ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 OCT 2024 7:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ୍ କନକ୍ଲେଭକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଗ୍ରୋଥ୍ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଏହି କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଭୂ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଭାଜନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ୍ କନକ୍ଲେଭର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଆସନ୍ତା ୩ ଦିନ ଧରି ଏହି କନକ୍ଲେଭ୍ ରେ ଏକାଧିକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଅର୍ଥନୀତି ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଆଲୋଚନା ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳ ଯୁଦ୍ଧରେ ଲିପ୍ତ ଥିବା ବେଳେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ବିଶେଷ କରି ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । "ଏତେ ବଡ଼ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏଠାରେ ଭାରତୀୟ ଯୁଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
"ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିଡିପି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫିନଟେକ୍ ଗ୍ରହଣ ହାର ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ଅଧା ରିୟଲ ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଭାରତରେ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍ଟରର ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ । "ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଦେଶ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ପୁଲ୍ ରହିଛି ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ହେଉ କି ଉଦ୍ଭାବନ, ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
୬୦ ବର୍ଷ ପରେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ପୁନଃ ନିର୍ବାଚିତ ହେବା ର ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସରକାର ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛନ୍ତି"। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଭଲ ପାଇଁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଏ ସେତେବେଳେ ଦେଶ ସଠିକ ମାର୍ଗରେ ଗତି କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ମିଳିଥାଏ । ଏହି ଭାବନା ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଜନାଦେଶରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏହି ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବିରାଟ ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସାହସିକ ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ଉଦ୍ଭାବନ, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନିରନ୍ତରତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। "ଏହା ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସର ଆମର ନୀତିର ପ୍ରତିଫଳନ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କା ବା ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ୧୨ଟି ଶିଳ୍ପ ନୋଡ୍ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ୩ କୋଟି ନୂତନ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ସମେତ ଭାରତରେ ଅନେକ ମେଗା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ଭାବନା ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାରଣ । ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅସମାନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ବିପରୀତ ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଫଳରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୨୫ ନିୟୁତ ବା ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ସହିତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ବିକାଶର ସୁଫଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ଆଜି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଭାରତ କେଉଁ ଦିଗକୁ ଗତି କରୁଛି ତାହା ସୂଚାଇଥାଏ ଏବଂ ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ଏବଂ ମାସର ତଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ, ଆଇଏମଏଫ କିମ୍ବା ମୁଡିଜ୍ ହେଉ, ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସବୁ ଅନୁଷ୍ଠାନ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ୭ରୁ ଅଧିକ ହାରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରଖିବ। ତେବେ ଭାରତ ଏହାଠାରୁ ଆହୁରି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ବୋଲି ଆମ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ପଛରେ କିଛି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାରଣ ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ କି ସେବା କ୍ଷେତ୍ର, ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିଚାର କରୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଯୋଗାଯୋଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ବଡ଼ ସଂସ୍କାରର ପରିଣାମ, ଯାହା ଭାରତର ମାଇକ୍ରୋଇକୋନୋମିକ୍ ମୌଳିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ସଂସ୍କାରର ଏକ ଉଦାହରଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସଂସ୍କାର କେବଳ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଋଣ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସେହିପରି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଟିକସ (ଜିଏସଟି) ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିଥିବା ବେଳେ ଇନ୍ସଲ୍ଭେନ୍ସି ଆଣ୍ଡ୍ ବ୍ୟାଙ୍କରପ୍ସି କୋଡ୍ (ଆଇବିସି) ଦାୟିତ୍ବ, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସମାଧାନର ଏକ ନୂତନ କ୍ରେଡିଟ୍ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିଛି। ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଭାରତର ଖଣି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଘରୋଇ ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାଗା ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରଖୋଲିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏଫଡିଆଇ ନୀତିକୁ ଉଦାର କରିଛନ୍ତି । ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
"ଭାରତ 'ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂସ୍କାର'କୁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଅଂଶ କରିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ଆଇନକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର କରିଥିଲା ଏବଂ ଏକ କମ୍ପାନୀ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ 'ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂସ୍କାର'କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗତ ୩ ବର୍ଷରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବା ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୧୧ ଟ୍ରିଲିୟନ ବା ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିକ୍ରୟ ହୋଇଛି । ନିକଟରେ ଭାରତର ମହାକାଶ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର କୁ ଖୋଲା ଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ଚମତ୍କାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆସିଥିବା ବେଳେ ଭାରତର ମୋଟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଅବଦାନର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଆସିଛି ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଅଧିକାଂଶ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀକାରୀ ଥିଲା ବେଳେ ଆଜି ଦେଶରେ ୩୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। ଭାରତରେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ନିବେଶ ଉପରେ ଉଚ୍ଚ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଜନ କରିବାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଆଇ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଭାରତର ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି । ଭାରତର ଏଆଇ ମିଶନ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଗବେଷଣା ଓ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଇଣ୍ଡିଆ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ୧.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ବା ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଭାରତର ୫ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସ ପହଞ୍ଚାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବ
ସୁଲଭ ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତିର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ସ ଭାବେ ଭାରତର ଆବିର୍ଭାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧,୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱ କ୍ଷମତା କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛି । ଶିକ୍ଷା, ନବସୃଜନ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଦ୍ୱାରା ଅଣାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ନୂତନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ଦୁଇଟି ନୂତନ କଲେଜ ଖୋଲାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କେବଳ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ପରିମାଣ ବଢ଼ାଉନାହାନ୍ତି ବରଂ ଗୁଣବତ୍ତାର ସୀମା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କ୍ୟୁଏସ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାରତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସଂଖ୍ୟା ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା କି ଶିକ୍ଷାଗତ ଉତ୍କର୍ଷତା ଉପରେ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପିଏମ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ସ୍କିମ୍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧ କୋଟି ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ପ୍ରମୁଖ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକରେ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆର ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ୧ ଟି କମ୍ପାନୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଶିଳ୍ପର ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ।
ଭାରତର ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ କୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗବେଷଣା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପେଟେଣ୍ଟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଉଦ୍ଭାବନ ସୂଚକାଙ୍କ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟତା ୮୦ ପ୍ରଥମରୁ ତିରିଶ ନବମ ସ୍ଥାନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଭାରତକୁ ଏଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାର ଏକ ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ବହୁତ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରୁ ଉଭା ହୋଇଥିବା ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ର ନୂତନ ଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ରେ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ଆରମ୍ଭ କରିବା ରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଗର୍ବର ସହ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥିଲା । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ତରରେ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମୁକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ଛାତ ସୌର ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୧୩ ନିୟୁତ ବା ୧ କୋଟି ୩୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିସାରିଛି । "ଏହି ଯୋଜନା କେବଳ ବୃହତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ବୈପ୍ଳବିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀରେ ପରିଣତ କରୁଛି", ସେ କହିଛନ୍ତି। ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ୨୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବା ସହ ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ରତି ତିନି କିଲୋୱାଟ୍ ସୌର ଶକ୍ତି ପାଇଁ ୫୦-୬୦ ଟନ୍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ନିର୍ଗମନକୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏକ ବୃହତ ସେନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ନୂତନ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଧାରିତ ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଗତି କରୁଛି । "ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉନାହିଁ, ବରଂ ସେଠାରେ ରହିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାରୁ ଅନେକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସୂଚନା ଆସିବ । ଏଭଳି ଆଲୋଚନାରେ ମିଳିଥିବା ସୂଚନା, ବିଶେଷ କରି କ'ଣ ଓ କ'ଣ ନ କରିବା, ତାହାକୁ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଧାର୍ମିକ ଭାବେ ଅନୁସରଣ କରାଯାଇ ନୀତି ଓ ଶାସନର ଏକ ଅଂଶ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶିଳ୍ପ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ଇନ୍ ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଗ୍ରୋଥ୍ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏନ୍ କେ ସିଂହ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୂରା ଟିମଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏବଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଗ୍ରୋଥର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏନ୍ କେ ସିଂହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
କୌଟିଲ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ କନକ୍ଲେଭର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଅକ୍ଟୋବର ୪ରୁ ୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଏହି କନକ୍ଲେଭ୍ ରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ବକ୍ତାମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।