Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses third edition of Kautilya Economic Conclave in New Delhi
Today, India is the fastest growing major economy:PM
Government is following the mantra of Reform, Perform and Transform:PM
Government is committed to carrying out structural reforms to make India developed:PM
Inclusion taking place along with growth in India:PM
India has made ‘process reforms’ a part of the government's continuous activities:PM
Today, India's focus is on critical technologies like AI and semiconductors:PM
Special package for skilling and internship of youth:PM
04 OCT 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kautilya Economic Conclave in New Delhi today. Organized by The Institute of Economic Growth in partnership with the Ministry of Finance, the Kautilya Economic Conclave will focus on themes such as financing the green transition, geo-economic fragmentation and the implications for growth, and principles for policy action to preserve resilience among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being present in the third edition of the Kautilya Economic Enclave. He underlined that the conclave will hold multiple sessions for the next three days where various issues related to the economy are going to be discussed. Shri Modi expressed confidence that these discussions will prove helpful in accelerating India's growth.
Noting that the conclave is being organized at a time when two major regions of the world are engaged in a war, the Prime Minister pointed out the importance of the regions for the global economy, especially in terms of energy security. “Amidst such a huge global uncertainty, we are here discussing the Indian Era”, the Prime Minister remarked, highlighting the increase in trust towards India and its self-confidence today.
“India is the fastest growing major economy in the world today”, exclaimed the Prime Minister. He added that currently India is the fifth largest economy in terms of GDP. Shri Modi highlighted that today, India is number one in terms of global FinTech adoption rate as well as in terms of smartphone data consumption. He said India is number two in the world in terms of internet users while nearly half of the world's real-time digital transactions are happening in India. Shri Modi highlighted that at present India has the world's third largest start-up ecosystem and also ranked number four in terms of renewable energy capacity. Speaking on manufacturing, the Prime Minister pointed out that India is the world's second largest mobile manufacturer, the largest manufacturer of two-wheelers and tractors. “India is the youngest country in the world”, emphasized Shri Modi. He emphasized that India has the third largest pool of scientists and technicians in the world and be it science, technology or innovation, India is clearly present at a sweet spot.
“Government is following the mantra of Reform, Perform and Transform and continuously taking decisions to move the country forward”, the Prime Minister said as he credited its impact for the reelection of a government for the third consecutive time after 60 years. He said that people get the confidence of the country moving on the right path when their lives are transformed for good. This feeling, the Prime Minister said, is visible in the mandate of the people of India and the confidence of 140 crore countrymen is a huge asset of this government. The Prime Minister underlined the Government's commitment to carrying out structural reforms to make India developed and highlighted the work done in the first three months of the third term. He gave examples of bold policy changes, strong commitment towards jobs and skills, focus on sustainable growth and innovation, modern infrastructure, quality of life and continuity of fast growth. “This is a reflection of our policies of the first three months”, the Prime Minister said, informing that decisions worth more than Rs 15 trillion or 15 lakh crore rupees have been taken during this period. He further added that work has started on many mega infrastructure projects in India including the creation of 12 industrial nodes in the country and the approval for construction of 3 crore new houses.
Shri Modi emphasized that the inclusive spirit of India, was another notable factor in India's growth story. While it was earlier believed that inequality increases with growth, however the opposite, that is, inclusion is increasing along with growth in India, he added. Consequently, 25 crore or 250 million people have moved out of poverty in the last decade, the Prime Minister highlighted. He said along with India’s rapid progress, the Government was also ensuring that there is reduction in inequality and the benefits of development reach everyone.
Highlighting the predictions related to India's growth today, the Prime Minister said that their confidence points to the direction in which India is headed and it can also be supplemented by the data of the last few weeks and months. Underlining that India’s economy performed better than every prediction last year, the Prime Minister said all institutions, be it the World Bank, IMF or Moody's, have upgraded their forecasts related to India. “All these institutions are saying that despite global uncertainty, India will continue to grow at a rate of seven plus. However, we Indians have full confidence that India will perform even better than this”, Shri Modi added.
Underlining that there were some solid reasons behind this confidence of India, the Prime Minister remarked that be it manufacturing or service sector, today the world is considering India as a preferred place for investment. He added that this was not a coincidence, but a result of major reforms done in the last 10 years, which have transformed the macroeconomic fundamentals of India. Mentioning an instance of the reforms, Shri Modi said that India's banking reforms have not only strengthened the financial conditions of banks, but also increased their lending capacity. He added that similarly, Goods and Service Tax (GST) had integrated various central and state indirect taxes while Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) had developed a new credit culture of responsibility, recovery and resolution. Further elaborating on the reforms, Shri Modi highlighted that India had opened many sectors like mining, defense, space for private players and young entrepreneurs of India. He added that the Government had liberalized the FDI policy to ensure creation of ample opportunities for global investors. The Prime Minister also informed that the Government was focusing on modern infrastructure to reduce the logistics cost and time. He added that there was an unprecedented increase in investments in infrastructure in the last decade.
“India has made ‘process reforms’ a part of the government's continuous activities”, the Prime Minister said, informing that the government has eliminated more than 40,000 compliances and decriminalized the Companies Act. He gave examples of reforming dozens of provisions that made it difficult for business and the creation of a national single window system to ease the clearance process for starting and closing a company. He also stressed on encouraging state governments to speed up ‘process reforms’ at the state level.
The Prime Minister highlighted the impact of Production Linked Incentives to accelerate manufacturing in India in many sectors today. Throwing light on its impact in the last 3 years, the Prime Minister informed about an investment of about Rs 1.25 trillion or Rs 1.25 lakh crore leading to production and sales of about Rs 11 trillion or Rs 11 lakh crore. Noting that India’s space and defence sectors have been recently opened up, the Prime Minister highlighted their spectacular growth and informed that more than 200 start-ups have come up in the space sector while 20 percent of India’s total defence manufacturing contribution now comes from private defence companies.
Touching upon the growth story of the electronics sector, the Prime Minister pointed out that India was a big importer of most mobile phones till 10 years ago while more than 33 crore mobile phones are being manufactured in the country today. He stressed that all sectors in India have excellent opportunities for investors to earn high returns on their investments.
Discussing India's focus on critical technologies like AI and semiconductors currently, Shri Modi stressed that there was huge investment by the Government in both sectors. He informed that India’s AI mission would increase both research and skills in the field of AI. Speaking of the India Semiconductor Mission, Shri Modi pointed out that an investment of Rs 1.5 trillion or one and a half lakh crore rupees was being made and very soon, India's 5 semiconductor plants would start delivering Made in India chips to every corner of the world.
Prime Minister Modi emphasized India’s emergence as the world’s largest source of affordable intellectual power. He highlighted that over 1,700 Global Capability Centres are currently operating in India and employing more than 2 million highly skilled Indian professionals. Shri Modi stressed the importance of harnessing India’s demographic dividend through a strong focus on education, innovation, skills, and research. He highlighted the key reforms brought about by the New National Education Policy and informed that a new university has been established every week and two new colleges have opened every day over the last decade. He further added that the number of medical colleges in our country has doubled in the last 10 years.
The Prime Minister underlined that the Government is not only increasing the quantity of educational institutions but are also raising the bar for quality. He said that the number of Indian institutions in the QS World University Rankings have tripled over this period, reflecting the country’s growing emphasis on academic excellence. He also touched upon a special package for skilling and internship for crores of youth in this year’s budget. Speaking about the PM Internship Scheme, the Prime Minister explained that one crore young Indians will be given the opportunity to gain real-world experience in major companies. He further added that 111 companies registered to participate on the first day of the scheme thereby showcasing the enthusiastic response of the industry.
Touching upon India's research ecosystem, Shri Modi highlighted that research output and patents had grown rapidly in the last decade. The Prime Minister noted that in less than a decade, India’s ranking in the Global Innovation Index Rankings had moved from Eighty First to Thirty Ninth position. Stressing that India had to tread forward from here, Shri Modi highlighted that a research fund of Rs One Trillion was created to strengthen India’s research ecosystem.
“Today, the world looks to India with great expectations when it comes to green jobs and a sustainable future,” the Prime Minister remarked, highlighting the vast opportunities it presents. Referring to the success of India’s G20 Presidency, Prime Minister Modi mentioned the new momentum for green transition that emerged from the summit and proudly announced India’s initiative in launching the Global Biofuel Alliance during the Summit receiving wide support from member nations. He also highlighted India’s ambitious target of producing 5 million tons of green hydrogen by the end of this decade. Prime Minister Modi underlined India’s commitment to expanding solar power production at the micro level and mentioned PM SuryaGhar Free Electricity Scheme, a rooftop solar initiative funded by the government that has already registered over 13 million or 1 crore 30 lakh families. “This scheme is not just large in scale, but revolutionary in its approach, turning every family into a solar energy producer”, he said. The Prime Minister further explained that on average, families are expected to save Rs 25,000 annually, while also helping to prevent the emission of 50-60 tons of carbon dioxide for every three kilowatts of solar power produced. The Prime Minister stated that this scheme will create a large army of skilled youth where around 17 lakh jobs will be created giving way to new investment opportunities.
The Prime Minister underlined that the Indian economy is going through huge transformational change and is on the path of sustained high growth based on strong economic fundamentals. “Today, India is not only preparing to reach the top, but is also working hard to remain there”, PM Modi said, expressing confidence that many valuable inputs will come from the ongoing discussions. He stressed that the inputs received in such discussions, especially the do’s and don'ts, are religiously followed in the government systems and made part of the policy and the governance. The Prime Minister concluded his address by highlighting the importance, expertise and experience of the industry leaders and thanked them for their contributions. Shri Modi also thanked Shri N K Singh, President of Institute of Economic Growth, and his entire team for their efforts.
Union Minister of Finance, Smt Nirmala Sitharaman and President of Institute of Economic Growth, Shri N K Singh were present on the occasion among others
Background
The third edition of the Kautilya Economic Conclave is being held from the 4th to the 6th of October. Some of the most important issues confronting the Indian economy and economies of the Global South will be discussed by both Indian and international scholars and policymakers. The conclave will witness the participation of speakers from across the world.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী নিউ দিল্লিদা ৩শুবা কাউসিল্যা ইকোনোমিক কনক্লেপতা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসিদি, ভারত য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমি ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
সরকারনা রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী লাইৱা শীজিন্নরি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত চাউখৎনবা সরকারনা ঐখোয়গী থবক-থৌরমশিংদা অওনবশিং পুরক্নবা থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ভারত চাউখৎলকপগা লোয়ননা কাংলুপ খুদিংমক কোনশিল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা লেপ্তনা চৎথবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা ভারতনা ‘থবক্ত অওনবশিং’ পুরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, এ.আই অমসুং সেমিকন্দক্তরগুম্বা মরুওইবা তেক্নোলোজিশিংদা ভারতনা মীৎয়েং চঙলে: প্রধান মন্ত্রী
নহারোলশিং স্কিল লৈহন্নবা অমসুং ইনতর্নশিপকী অখন্নবা পেকেজ লৈরে: প্রধান মন্ত্রী
04 OCT 2024 7:44PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিদা কাউসিল্যা ইকোনোমিক কনক্লেপতা ৱা ঙাংখ্রে। ফাইনান্স মিনিস্ত্রিনা ইন্সতিতুৎ ওফ ইকোনোমিক গ্রোথকা লোয়ননা শীন্নবা কাউসিল্যা ইকোনোমিক কনক্লেপ অসিনা গ্রিন ত্রান্সিসনগী শেন থাদবা, চাউখৎপদা জিও-ইকোনোমিক্কী চৈথেংশিং, অৱা-অনা থেংনবা ঙম্নবা থৌশিল শেম্নবা প্রিন্সিপালশিং হায়রিবা থিমশিং অসিদা মীৎয়েং চঙগনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, ৩শুবা কাউসিল্যা ইকোনোমিক কনক্লেপতা শরুক য়াবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইকোনোমিগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিং খন্ননবা নুমিৎ হুম্নি মীফম অসিদা তোঙান-তোঙানবা সেসনশিং পাংথোক্কনি। খন্ন-নৈবশিং অসিনা ভারতকী চাউখৎপা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী মরুওইবা মফম অনিদা লাল অমা শোক্নরিঙৈদা মীফম অসি পাংথোক্লি। মালেমগী ইনর্জি ৱাৎতনা ফংহন্নবা অমসুং মালেমগী ইকোনোমিগীদমক লমদমশিং অসি য়াম্না মরুওই। মালেমগী তম্বা ঙমদবা ফিবম অমদা, ঐখোয়না মফম অসিদা ভারতকী যুগকী খন্ন-নৈনরি। হৌজিক মালেম্না ভারত্তা থাজবা হেনগৎলক্লে অমসুং লৈবাক অসিনা মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারত মালেমদা য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমি ওইরে। হৌজিক ভারত জি.দি.পি তার্মদা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরি। মালেমগী ওইনা ফিনতেক শীজিন্নবগী চাংদা ভারত মকোক্তা লৈরি অমসুং স্মার্দফোন দেতা শীজিন্নবগী তার্মদা ভারত মকোক্তা লৈরি। ইন্তরনেত শীজিন্নবা মীওইশিংগী তার্মদা ভারত অনিশুবা লৈরি অমসুং মালেমগী ওইনা খুদক্তা পাংথোকপা দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী তঙ্খায় অমরোম ভারত্তা পাংথোক্লি। হৌজিক ভারত্তা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দ-অপ ইকোসিস্তেম লৈরি অমসুং রিন্যুএল ইনর্জি পুথোকপগী লমদা লৈবাক অসি মরিশুবা মফমদা লৈরি। ভারত মালেমদা মোবাইল শাবগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে অমসুং চকা অনি পানবা গারি অমসুং ত্রেক্তরশিং খ্বাইদগী য়াম্না শাবা লৈবাক ওইরে। ভারত মালেমদা খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাক্নি। ভারত মালেমদা সাইন্তিস্তশিং অমসুং তেক্নিসিয়ানগী খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা অহুমশুবা লৈবাক ওইরে অমসুং সাইন্স ওইগেরা, তেক্নোলোজি নত্ত্রগা ইন্নোবেসন ওইগেরা, ভারতনা হৌজিক অফবা মফম অমা কল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী লাইৱা শীজিন্নরি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা মখা তানা ৱারেপশিং লৌরি। সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা চহি ৬০গী মতুংদা সরকার অমা থংন-থংননা অহুমলকশুবা ওইনা অমুক হন্না খল্লে। মখোয়গী পুন্সিদা অফবা অওনবশিং পুরকপদা লৈবাক অসি অচুম্বা লম্বীদা চৎলি হায়না মীয়াম্না থাজরে। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী মীয়ামগী অপাম্বদা উবা ফংলে অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী থাজবা অসি সরকার অসিগী মমল য়াম্লবা লন অমনি। ভারত চাউখৎনবা সরকারনা ঐখোয়গী থবক-থৌরমশিংদা অওনবশিং পুরক্নবা থবক পায়খৎলে। সরকার অসিগী অহুমশুবা তার্মগী অহানবা নুমিৎ ১০০দা অখন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। থৌশিলশিং অহোংবা পুরক্লে থবকশিং ফংহন্নবা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে, তুংকোইনা চাউখৎনবা অমসুং ইন্নোবেসনদা মীৎয়েং থম্লে, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, পুন্সি মহিং য়াংনা ফগৎলে। মসি অহানবা থা অহুমগী ঐখোয়গী থৌশিলশিংগী মমি অমনি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা লুপা করোর লাখ ১৫ রোমগী ৱারেপশিং লৌখ্রে। লৈবাক অসিদা ইন্দস্ত্রিগী মফম ১২ শেমগৎনবা য়াওনা, ভারত্তা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক কয়াগী থবকশিং হৌরে অমসুং অনৌবা য়ুম করোর ৩ শানবা অয়াবা পীখ্রে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মীওই কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবগী ভারতকী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী চাউখৎপগী ৱারিগী অতোপ্পা শিংথানিঙাই ওইবা মরম অমনি। চাউখৎলকপা মতমদা থোং মান্নদবা হেনগৎলকই হায়না ঐখোয়না মমাঙদা থাজনরমখি, অদুবু মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, ভারত চাউখৎলকপগা লোয়ননা মীওই কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবা হেনগৎলক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। ভারত য়াংনা চাউখৎলকপগা লোয়ননা, থোং মান্নদবা হন্থহন্নবা অমসুং মীওই খুদিংমক চাউখৎপগী কান্নবশিং ফংনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
ঙসি ভারতকী চাউখৎপা অসিগা মরী লৈনবা মমাঙদা লাউথোকখিবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মাঙলোমদা চঙশিল্লিবা মাইকৈ অদুদা মখোয়গী থাজবা লৈখি অমসুং মসি হৌখিবা চয়োলশিং অমসুং থাশিংগী দেতানা মতেং পাংলে। হৌখিবা চহিদা মাঙজৌননা লাউথোকখিবা খুদিংদগী ভারতনা ইকোনোমি হেন্না ফগৎলে। ইন্সতিতুসন খুদিংমক, ৱার্ল্দ বেঙ্ক ওইগেরা নত্ত্রগা মুদি ওইগেরা, ভারতকা মরী লৈনবা মখোয়না মাঙজৌন্না লাউথোকপশিং হেন্না ফগৎলে। ইন্সতিতুসনশিং অসিনা হায়রি মদুদি মালেমগী লৈতাদবা কয়া লৈজরবশু, ভারত সেবেন প্লসকী রেত অমদা মখা তানা চাউখৎকনি। ভারতনা মসিদগী হেন্না ফজনা পাংথোক্কনি হায়না ঐখোয় ভারতমচাশিংনা মপুংফানা থাজবা থম্লি। ভারতকী থাজবা অসিগী অচৌবা মরম খর লৈরি। মসি মেনুফেকচরিং নত্ত্রগা সর্বিস সেক্তর ওইবা য়াই, ঙসিদি ভারত অসি মালেম্না শেন থাদনবগী খ্বাইদগী ফবা মফম অমনি হায়না লৌনরে। মসি মপা চানবা অমা নত্তে, মসি হৌখিবা চহি ১০দা ভারতকী মেক্রোইকোনোমিক ফন্দামেন্তেলশিংদা অচৌবা অওনবশিং পুরকখিবগী ফল অমনি।
অওনবশিং পুরকখিবা থৌদোক অমগী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী বেঙ্কিংগী অওনবশিংনা বেঙ্কশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা খক নত্তনা, মখোয়না শেন পুথোকপা ঙম্বগী শক্তিশু হেনগৎহল্লে। গুদস অমসুং সর্বিস তেক্স (জি এস তি) না কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী তোঙান-তোঙানবা ইন্দাইরেক্ত তেক্সশিং পুনশিল্লে অমসুং ইন্সোলভেন্সি অমসুং বেঙ্করপসি কোদ(আই বি সি) না দাইত্ব লৌবা, শেন খোমগৎপা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবগী অনৌবা ক্রেদিদ কলচর অমা শেমগৎলে। ভারতনা মাইনিং, দিফেন্স, স্পেস য়াওনা সেক্তর কয়া লনাই কম্পেনিশিং অমসুং ভারতকী নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগীদমক হাংদোক্লে। মালেমগী ইনভেস্তরশিংগী খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা পীনবা সরকারনা এফ.দি.আই পোলিসি মনিংতমহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুথোক-পুশিনগী শেনফম অমসুং মতম চঙবা হন্থহন্নবা সরকারনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং চঙলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেন থাদবা হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা লেপ্তনা চৎথবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা ভারতনা ‘থবক্ত অওনবশিং’ পুরক্লে। কমপ্লাইয়েন্স ৪০,০০০ হেন্না সরকারনা মুৎথৎলে অমসুং কম্পেনিস এক্ত ক্রিমিনেল ওইহন্দ্রে। ললোন-ইতিক পাংথোকপদা খুদোংথিবা ওইহনবা প্রোবিজন কয়া শেমদোক্লে অমসুং কম্পেনি অমা হৌদোক্নবা অমসুং থুপচিন্নবা ক্লিয়ারেন্সকী থবকশিং লাইথোকহন্নবা লৈবাক্কী ওইবা শিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম অমা শেমগৎলে। রাজ্যগী থাক্তা ‘প্রোসেস রিফোর্মস’ য়াংখৎহন্নবা রাজ্য সরকারশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি ভারত্তা সেক্তর কয়াদা মেনুফেকচরিং ফগৎহন্নবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপশিংগী কান্নবা ফংলে। পোৎথোক হেনগৎহন্নবা হৌখিবা চহি ৩ দা লুপা করোর লাখ ১.২৫ গী শেনফম অমদা থাদবদগী লুপা করোর লাখ ১১ রোমগী পোৎথোকশিং য়োল্লে। ভারতকী স্পেস অমসুং দিফেন্স সেক্তরশিং হাংদোক্লে। স্পেস সেক্তরদা স্তার্দ-অপ ২০০ হেন্না লৈরে অমসুং ভারতকী অপুনবা দিফেন্স মেনুফেকচরিংগী চাদা ২০ হৌজিক লনাই দিফেন্স কম্পেনিশিংদগী লাক্লে। চহি ১০গী মমাঙদা ভারত মোবাইল ফোনশিং খ্বাইদগী য়াম্না মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা লৈবাক অমা ওইরমখি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা মোবাইল ফোন করোর ৩৩ হেন্না শারে। ইনভেস্তর খুদিংমক মখোয়না থাদখিবা শেনফমশিংদগী শেন্দোং য়াম্না ফংনবা ভারত্তা সেক্তর খুদিংমক্তা অফবা খুদোংচাবশিং লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, এ.আই অমসুং সেমিকন্দক্তরগুম্বা মরুওইবা তেক্নোলোজিশিংদা ভারতনা মীৎয়েং চঙলে। ভারতকী এ.আই মিসন্না এ.আইগী লমদা থিজিনবা অমসুং স্কিল অনিমক হেনগৎহনগনি। ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসনগীদমক লুপা করোর লাখ ১.৫ থাদরে অমসুং অথুবা মতমদা ভারতকী সেমিকন্দক্তর প্লান্ত ৫ দগী মেদ ইন ইন্দিয়া চিপশিং মালেমগী মফম খুদিংমক্তা ফংহনবা হৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মমল হোংবা ইন্তেলেকচুয়েল পৱার ফংফম ভারতনা ওইরে। হৌজিক ভারত্তা গ্লোবেল কেপাবিলিতি সেন্তর ১৭০০ থবক তৌরি অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা শীনফম কয়াগী ভারতমচাশিং থবক তৌরি। লাইরিক-লাইশু, ইন্নোবেসন, স্কিল অমসুং থিজিনবদা অকনবা মীৎয়েং অমা থমদুনা ভারতকী মখল কয়াগী মীওইশিংগী কান্নবা লৌনবা হোৎনবা অসি য়াম্না মরুওই। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিনা অওনবশিং পুরক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা চয়োল খুদিংগী অনৌবা য়ুনিভর্সিতি অমা লিংখৎলে অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কলেজ অনি হাংদোক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মেদিকেল কলেজ মশিং শরুক অনি হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা মহৈলোয়শঙশিংগী মশিং হেনগৎহনবা খক নত্তনা মখোয়গী মগুনশু হেনগৎহল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা ক্বিউ.এস ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতি রেঙ্কিংদা য়াওবা ভারতকী মহৈলোয়শঙ মশিং শরুক অহুম হেনগৎলে। লৈবাক অসিদা অফবা লাইরিক-লাইশুগী লমদা থৱায় য়াওবা হেনগৎলকপা অদু মসিদা মমি তারে। নহারোল করোর কয়া স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং ইনতর্নশিপকীদমক চহি অসিগী বজেত্তা অখন্নবা পেকেজ অমা লাউথোক্লে। পি.এম ইনতর্নশিপ স্কিম্না ভারতকী নহারোল করোর ১ অচৌবা কম্পেনিশিংদা থবক তৌবগী এক্সপেরিয়েন্স তান্নবগী খুদোংচাবা পীরগনি। ইন্দস্ত্রিনা থৱায় য়াওবা উত্তুনা স্কিম অসিগী অহানবা নুমিত্তা স্কিম অসি শরুক য়ানবা কম্পেনি ১১১ রেজিস্তার তৌরকখি।
ভারতকী থিজিনবগী থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা থিজিনবগী ফংলকপা অমসুং পেতেন্তশিং য়াংনা হেনগৎলক্লে। চহি ১০ অসিগী মনুংদা, গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্স রেঙ্কিদা ভারত ৮১শুবা মফমদা লৈরম্বদগী ৩৯শুবদা হাইগৎলক্লে। ভারতকী থিজিনবগী থবকশিং ফগৎহন্নবা লুপা ত্রিল্লিয়ন অমগী রিছার্স ফন্দ অমা লিংখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্রিন জোবশিং অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা তুংলমচৎ অমগী মতাংদা ঙসি মালেমনা ভারত্তগী অচৌবা থাজবশিং থম্লে। লৈবাক অসিদা য়াম্লবা খুদোংচাবশিং ফংলে। ভারতনা মাইপাক্না জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইখ্রে। মীফম অদুদা গ্রিন ত্রান্সসিসনগী অনৌবা খোঙজেল অমা হৌখি অমসুং মীফম মনুংদা গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স লিংখৎনবা ভারতনা লাউথোকপদা মেম্বর লৈবাকশিং শৌগৎনখি। চৎলিবা দিকেত অসি লোইরকপদা গ্রিন হায়দ্রোজেন তন মিল্লিয়ন ৫ পুথোক্নবা অচৌবা পান্দম অমা ভারতনা থম্লি। মখোঙদগী হৌনা সোলার পৱার পুথোকপগী থবক হেনগৎহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলে অমসুং সরকারনা শেন পুথোকপা পি.এম সু্র্যাঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিমগী মখাদা ইমুং করোর ১.৩০ হেনবদা রুপতোপ সোলার পেনেলশিং থম্লে। স্কিম অসি পাক-চাউবা খক নত্তনা, মসিগী থবক অসি অওনবা অমনি অমসুং ইমুং খুদিংমক সোলার ইনর্জি পুথোক্লে। চাংচত্তা, ইমুংশিংনা চহি অমদা লুপা ২৫,০০০ কনবা ঙম্লে অমসুং সোলার পৱার কিলোৱাত ৩ পুথোকপা খুদিংগী কার্বোনদাইওক্সাইদ তন ৫০-৬০ থাদোকপা থিংলে। স্কিম অসিনা খুৎশা-হৈবা নহারোল কয়া শেমগৎতুনা থবক লাখ ১৭ রোম পীগনি অমসুং মসিনা অনৌবা শেন থাদনবা খুদোংচাবা কয়া পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ইকোনোমিদা অচৌবা অওনবা লাক্লে অমসুং অকনবা শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফমশিংদা মখা পোন্দুনা চাউখৎপগী লম্বীদা লাক্লে। ঙসি, ভারতনা মতোন য়ৌনবা থৌরাং তৌবা খক নত্তনা, মতোন্দা লৈনবা থবক কন্না শুরে। হৌজিক পাংথোক্লিবা খন্ন-নৈনবা অসিদা মমল য়াম্লবা ৱাফম কয়া লাক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
মসি পাংথোকপা য়াগনি অমসুং মসিনা য়ারোই হায়বসি সরকারগী থবক-থৌরমশিংদা চেকশিন্না ঙাক্না চৎলে অমসু মসি থৌশিল অমসুং লৈবাক ঙাকপগী শরুক অমা ওইহল্লে। উদ্যোগকী লুচিংবশিংগী লৌশিং অমসুং এক্সপেরিয়েন্স অসি য়াম্না মরুওই অমসুং মখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিং অসিগী মখোয় থাগৎপা ফোঙদোকচরি। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিতুৎ ওফ ইকোনোমিক গ্রোথকী প্রসিদেন্ত শ্রী এন কে সিংহ অমসুং মহাক্কী কাংবু মখোয়গী থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মীফম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন অমসুং ইন্সতিতুৎ ওফ ইকোনোমিক গ্রোথকী প্রসিদেন্ত শ্রী এন কে সিংহ য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
কৌসিল্যা ইকোনোমিক কনক্লেপকী অহুমশুবা ইদিসন ওক্তোবর ৪ দগী ওক্তোবর ৬ ফাওবা পাংথোক্কনি। ভারত অমসুং মালেমগী অখঙ-অহৈশিং অমসুং থৌশিল শেম্লিবা মীওইশিংনা ভারতকী ইকোনোমি অমসুং গ্লোবেল সাউথকী ইকোনোমিশিংনা মায়োক্নরিবা মরুওইবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনগনি। মীফম অসিদা মালেম শীনবা থুংবগী ৱাঙাংলোয়শিং শরুক য়ারি।