Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses third edition of Kautilya Economic Conclave in New Delhi
Today, India is the fastest growing major economy:PM
Government is following the mantra of Reform, Perform and Transform:PM
Government is committed to carrying out structural reforms to make India developed:PM
Inclusion taking place along with growth in India:PM
India has made ‘process reforms’ a part of the government's continuous activities:PM
Today, India's focus is on critical technologies like AI and semiconductors:PM
Special package for skilling and internship of youth:PM
04 OCT 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kautilya Economic Conclave in New Delhi today. Organized by The Institute of Economic Growth in partnership with the Ministry of Finance, the Kautilya Economic Conclave will focus on themes such as financing the green transition, geo-economic fragmentation and the implications for growth, and principles for policy action to preserve resilience among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being present in the third edition of the Kautilya Economic Enclave. He underlined that the conclave will hold multiple sessions for the next three days where various issues related to the economy are going to be discussed. Shri Modi expressed confidence that these discussions will prove helpful in accelerating India's growth.
Noting that the conclave is being organized at a time when two major regions of the world are engaged in a war, the Prime Minister pointed out the importance of the regions for the global economy, especially in terms of energy security. “Amidst such a huge global uncertainty, we are here discussing the Indian Era”, the Prime Minister remarked, highlighting the increase in trust towards India and its self-confidence today.
“India is the fastest growing major economy in the world today”, exclaimed the Prime Minister. He added that currently India is the fifth largest economy in terms of GDP. Shri Modi highlighted that today, India is number one in terms of global FinTech adoption rate as well as in terms of smartphone data consumption. He said India is number two in the world in terms of internet users while nearly half of the world's real-time digital transactions are happening in India. Shri Modi highlighted that at present India has the world's third largest start-up ecosystem and also ranked number four in terms of renewable energy capacity. Speaking on manufacturing, the Prime Minister pointed out that India is the world's second largest mobile manufacturer, the largest manufacturer of two-wheelers and tractors. “India is the youngest country in the world”, emphasized Shri Modi. He emphasized that India has the third largest pool of scientists and technicians in the world and be it science, technology or innovation, India is clearly present at a sweet spot.
“Government is following the mantra of Reform, Perform and Transform and continuously taking decisions to move the country forward”, the Prime Minister said as he credited its impact for the reelection of a government for the third consecutive time after 60 years. He said that people get the confidence of the country moving on the right path when their lives are transformed for good. This feeling, the Prime Minister said, is visible in the mandate of the people of India and the confidence of 140 crore countrymen is a huge asset of this government. The Prime Minister underlined the Government's commitment to carrying out structural reforms to make India developed and highlighted the work done in the first three months of the third term. He gave examples of bold policy changes, strong commitment towards jobs and skills, focus on sustainable growth and innovation, modern infrastructure, quality of life and continuity of fast growth. “This is a reflection of our policies of the first three months”, the Prime Minister said, informing that decisions worth more than Rs 15 trillion or 15 lakh crore rupees have been taken during this period. He further added that work has started on many mega infrastructure projects in India including the creation of 12 industrial nodes in the country and the approval for construction of 3 crore new houses.
Shri Modi emphasized that the inclusive spirit of India, was another notable factor in India's growth story. While it was earlier believed that inequality increases with growth, however the opposite, that is, inclusion is increasing along with growth in India, he added. Consequently, 25 crore or 250 million people have moved out of poverty in the last decade, the Prime Minister highlighted. He said along with India’s rapid progress, the Government was also ensuring that there is reduction in inequality and the benefits of development reach everyone.
Highlighting the predictions related to India's growth today, the Prime Minister said that their confidence points to the direction in which India is headed and it can also be supplemented by the data of the last few weeks and months. Underlining that India’s economy performed better than every prediction last year, the Prime Minister said all institutions, be it the World Bank, IMF or Moody's, have upgraded their forecasts related to India. “All these institutions are saying that despite global uncertainty, India will continue to grow at a rate of seven plus. However, we Indians have full confidence that India will perform even better than this”, Shri Modi added.
Underlining that there were some solid reasons behind this confidence of India, the Prime Minister remarked that be it manufacturing or service sector, today the world is considering India as a preferred place for investment. He added that this was not a coincidence, but a result of major reforms done in the last 10 years, which have transformed the macroeconomic fundamentals of India. Mentioning an instance of the reforms, Shri Modi said that India's banking reforms have not only strengthened the financial conditions of banks, but also increased their lending capacity. He added that similarly, Goods and Service Tax (GST) had integrated various central and state indirect taxes while Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) had developed a new credit culture of responsibility, recovery and resolution. Further elaborating on the reforms, Shri Modi highlighted that India had opened many sectors like mining, defense, space for private players and young entrepreneurs of India. He added that the Government had liberalized the FDI policy to ensure creation of ample opportunities for global investors. The Prime Minister also informed that the Government was focusing on modern infrastructure to reduce the logistics cost and time. He added that there was an unprecedented increase in investments in infrastructure in the last decade.
“India has made ‘process reforms’ a part of the government's continuous activities”, the Prime Minister said, informing that the government has eliminated more than 40,000 compliances and decriminalized the Companies Act. He gave examples of reforming dozens of provisions that made it difficult for business and the creation of a national single window system to ease the clearance process for starting and closing a company. He also stressed on encouraging state governments to speed up ‘process reforms’ at the state level.
The Prime Minister highlighted the impact of Production Linked Incentives to accelerate manufacturing in India in many sectors today. Throwing light on its impact in the last 3 years, the Prime Minister informed about an investment of about Rs 1.25 trillion or Rs 1.25 lakh crore leading to production and sales of about Rs 11 trillion or Rs 11 lakh crore. Noting that India’s space and defence sectors have been recently opened up, the Prime Minister highlighted their spectacular growth and informed that more than 200 start-ups have come up in the space sector while 20 percent of India’s total defence manufacturing contribution now comes from private defence companies.
Touching upon the growth story of the electronics sector, the Prime Minister pointed out that India was a big importer of most mobile phones till 10 years ago while more than 33 crore mobile phones are being manufactured in the country today. He stressed that all sectors in India have excellent opportunities for investors to earn high returns on their investments.
Discussing India's focus on critical technologies like AI and semiconductors currently, Shri Modi stressed that there was huge investment by the Government in both sectors. He informed that India’s AI mission would increase both research and skills in the field of AI. Speaking of the India Semiconductor Mission, Shri Modi pointed out that an investment of Rs 1.5 trillion or one and a half lakh crore rupees was being made and very soon, India's 5 semiconductor plants would start delivering Made in India chips to every corner of the world.
Prime Minister Modi emphasized India’s emergence as the world’s largest source of affordable intellectual power. He highlighted that over 1,700 Global Capability Centres are currently operating in India and employing more than 2 million highly skilled Indian professionals. Shri Modi stressed the importance of harnessing India’s demographic dividend through a strong focus on education, innovation, skills, and research. He highlighted the key reforms brought about by the New National Education Policy and informed that a new university has been established every week and two new colleges have opened every day over the last decade. He further added that the number of medical colleges in our country has doubled in the last 10 years.
The Prime Minister underlined that the Government is not only increasing the quantity of educational institutions but are also raising the bar for quality. He said that the number of Indian institutions in the QS World University Rankings have tripled over this period, reflecting the country’s growing emphasis on academic excellence. He also touched upon a special package for skilling and internship for crores of youth in this year’s budget. Speaking about the PM Internship Scheme, the Prime Minister explained that one crore young Indians will be given the opportunity to gain real-world experience in major companies. He further added that 111 companies registered to participate on the first day of the scheme thereby showcasing the enthusiastic response of the industry.
Touching upon India's research ecosystem, Shri Modi highlighted that research output and patents had grown rapidly in the last decade. The Prime Minister noted that in less than a decade, India’s ranking in the Global Innovation Index Rankings had moved from Eighty First to Thirty Ninth position. Stressing that India had to tread forward from here, Shri Modi highlighted that a research fund of Rs One Trillion was created to strengthen India’s research ecosystem.
“Today, the world looks to India with great expectations when it comes to green jobs and a sustainable future,” the Prime Minister remarked, highlighting the vast opportunities it presents. Referring to the success of India’s G20 Presidency, Prime Minister Modi mentioned the new momentum for green transition that emerged from the summit and proudly announced India’s initiative in launching the Global Biofuel Alliance during the Summit receiving wide support from member nations. He also highlighted India’s ambitious target of producing 5 million tons of green hydrogen by the end of this decade. Prime Minister Modi underlined India’s commitment to expanding solar power production at the micro level and mentioned PM SuryaGhar Free Electricity Scheme, a rooftop solar initiative funded by the government that has already registered over 13 million or 1 crore 30 lakh families. “This scheme is not just large in scale, but revolutionary in its approach, turning every family into a solar energy producer”, he said. The Prime Minister further explained that on average, families are expected to save Rs 25,000 annually, while also helping to prevent the emission of 50-60 tons of carbon dioxide for every three kilowatts of solar power produced. The Prime Minister stated that this scheme will create a large army of skilled youth where around 17 lakh jobs will be created giving way to new investment opportunities.
The Prime Minister underlined that the Indian economy is going through huge transformational change and is on the path of sustained high growth based on strong economic fundamentals. “Today, India is not only preparing to reach the top, but is also working hard to remain there”, PM Modi said, expressing confidence that many valuable inputs will come from the ongoing discussions. He stressed that the inputs received in such discussions, especially the do’s and don'ts, are religiously followed in the government systems and made part of the policy and the governance. The Prime Minister concluded his address by highlighting the importance, expertise and experience of the industry leaders and thanked them for their contributions. Shri Modi also thanked Shri N K Singh, President of Institute of Economic Growth, and his entire team for their efforts.
Union Minister of Finance, Smt Nirmala Sitharaman and President of Institute of Economic Growth, Shri N K Singh were present on the occasion among others
Background
The third edition of the Kautilya Economic Conclave is being held from the 4th to the 6th of October. Some of the most important issues confronting the Indian economy and economies of the Global South will be discussed by both Indian and international scholars and policymakers. The conclave will witness the participation of speakers from across the world.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত কৌটিল্য অৰ্থনৈতিক সন্মিলনৰ তৃতীয় সংস্কৰণৰ ভাষণ দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
আজি ভাৰত সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বিশ্বৰ প্ৰধান অৰ্থনীতিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ মন্ত্ৰ মানি চলিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতক উন্নত কৰাৰ বাবে গাঁথনিগত সংস্কাৰ সাধন কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত বৃদ্ধিৰ লগতে অন্তৰ্ভুক্তিও ঘটিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ‘প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰ’ক চৰকাৰৰ অবিৰত কাৰ্যকলাপৰ অংশ কৰি তুলিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ছেমিকনডাক্টৰৰ দৰে জটিল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা আৰু ইন্টাৰশ্বিপৰ বাবে বিশেষ পেকেজ
04 OCT 2024 7:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত কৌটিল্য অৰ্থনৈতিক সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে দ্য ইনষ্টিটিউট অৱ ইকনমিক গ্ৰ’থে আয়োজন কৰা কৌটিল্য ইকনমিক কনক্লেভে সেউজ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান, ভূ-অৰ্থনৈতিক বিভাজন আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰভাৱ, আৰু অন্যান্য দিশসমূহৰ মাজত সুস্থিৰতা ৰক্ষাৰ বাবে নীতিগত ব্যৱস্থাৰ নীতি আদি বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৌটিল্য অৰ্থনৈতিক এনক্লেভৰ তৃতীয় সংস্কৰণত উপস্থিত থকাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে অহা তিনিদিনলৈ কনক্লেভত একাধিক অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব য’ত অৰ্থনীতিৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই আলোচনাসমূহে ভাৰতৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাত সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব।
বিশ্বৰ দুটা প্ৰধান অঞ্চল যুদ্ধত লিপ্ত হোৱাৰ সময়ত এই কনক্লেভ আয়োজন কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবে বিশেষকৈ শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অঞ্চলসমূহৰ গুৰুত্বৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। “ইমান বৃহৎ বিশ্বজনীন অনিশ্চয়তাৰ মাজত আমি ইয়াত ভাৰতীয় যুগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছো”, ভাৰতৰ প্ৰতি আস্থা বৃদ্ধি আৰু আজি ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।“ভাৰত আজি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উচ্চাৰণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বৰ্তমান ভাৰত জিডিপিৰ ফালৰ পৰা পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজি বিশ্বব্যাপী ফিনটেক গ্ৰহণৰ হাৰৰ লগতে স্মাৰ্টফোনৰ ডাটা ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰত প্ৰথম স্থানত আছে। তেওঁ কয় যে ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থানত থকাৰ বিপৰীতে বিশ্বৰ প্ৰায় আধা ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত হৈ আছে।
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বৰ্তমান ভাৰতত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’চিষ্টেম আছে আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰতো চতুৰ্থ স্থানত আছে। উৎপাদন বিষয়ত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল নিৰ্মাতা, দুচকীয়া আৰু ট্ৰেক্টৰৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্মাতা। “ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ উদীয়মান দেশ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
“চৰকাৰে সংস্কাৰ, পৰিবেশন আৰু ৰূপান্তৰৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে নিৰন্তৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি আছে”, ৬০ বছৰৰ পিছত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে এখন চৰকাৰ পুনৰ নিৰ্বাচিত হোৱাৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে মানুহে নিজৰ জীৱন সদায়ৰ বাবে ৰূপান্তৰিত হ’লেই সঠিক পথত আগবাঢ়ি যোৱা দেশৰ আত্মবিশ্বাস লাভ কৰে।এই অনুভূতি ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ কাৰ্যভাৰত দৃশ্যমান বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় আৰু ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ আস্থা এই চৰকাৰৰ এক বৃহৎ সম্পদ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক উন্নত কৰাৰ বাবে গাঁথনিগত সংস্কাৰ সাধন কৰাৰ চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম তিনিমাহত কৰা কামৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
তেওঁ সাহসী নীতি পৰিৱৰ্তন, চাকৰি আৰু দক্ষতাৰ প্ৰতি দৃঢ় দায়বদ্ধতা, বহনক্ষম বৃদ্ধি আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, জীৱনৰ মানদণ্ড আৰু দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ ধাৰাবাহিকতাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। “এইটো আমাৰ প্ৰথম তিনিমাহৰ নীতিৰ প্ৰতিফলন”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সময়ছোৱাত ১৫ ট্ৰিলিয়ন টকাতকৈ অধিক বা ১৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ সিদ্ধান্ত লোৱা বুলি অৱগত কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে দেশত ১২টা উদ্যোগিক ন’ড সৃষ্টি আৰু ৩ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ অনুমোদনকে ধৰি ভাৰতত বহু মেগা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সৰ্বাংগীন মনোভাৱ, ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ আন এক উল্লেখযোগ্য কাৰক। পূৰ্বে বিশ্বাস কৰা হৈছিল যে বৃদ্ধিৰ লগে লগে বৈষম্য বৃদ্ধি পায়, অৱশ্যে ইয়াৰ বিপৰীত অৰ্থাৎ ভাৰতত বৃদ্ধিৰ লগে লগে অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি পাইছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
ফলস্বৰূপে যোৱা দশকত ২৫ কোটি বা ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ সমান্তৰালকৈ চৰকাৰে অসমতা হ্ৰাস হোৱা আৰু উন্নয়নৰ সুফল সকলোৰে মাজলৈ যোৱাটোও নিশ্চিত কৰি আছে।
আজি ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ সৈতে জড়িত ভৱিষ্যদ্বাণীসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসে ভাৰত কোন দিশলৈ আগবাঢ়িছে সেই দিশটোলৈ আঙুলিয়াই দিয়ে আৰু ইয়াক বিগত কেইসপ্তাহ আৰু মাহৰ তথ্যইও পৰিপূৰক কৰিব পাৰে।
যোৱা বছৰ ভাৰতৰ অৰ্থনীতিয়ে প্ৰতিটো ভৱিষ্যদ্বাণীতকৈ ভাল প্ৰদৰ্শন কৰা বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্ব বেংক হওক, আই এম এফ হওক বা মুডীজ হওক সকলো প্ৰতিষ্ঠানেই ভাৰতৰ সৈতে জড়িত পূৰ্বাভাস উন্নীত কৰিছে। ‘এই সকলোবোৰ প্ৰতিষ্ঠানে কৈছে যে বিশ্বৰ অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতে সাত প্লাছৰ হাৰত বৃদ্ধি পাই থাকিব। অৱশ্যে আমি ভাৰতীয়সকলৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে যে ভাৰতে ইয়াতকৈও ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
ভাৰতৰ এই আস্থাৰ আঁৰত কিছু সুদৃঢ় কাৰণ আছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেয়া উৎপাদন খণ্ডই হওক বা সেৱা খণ্ডই হওক, আজি বিশ্বই ভাৰতক বিনিয়োগৰ বাবে পছন্দৰ স্থান হিচাপে বিবেচনা কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এইটো কাকতলীয়া নহয়, বৰঞ্চ বিগত ১০ বছৰত কৰা বৃহৎ সংস্কাৰৰ ফল, যিয়ে ভাৰতৰ সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক মৌলিক দিশবোৰ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। সংস্কাৰৰ এটা দৃষ্টান্ত উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ বেংকিং সংস্কাৰে বেংকৰ বিত্তীয় অৱস্থা শক্তিশালী কৰাই নহয়, ঋণ প্ৰদানৰ ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে একেদৰে সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জি এছ টি)য়ে বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰোক্ষ কৰ একত্ৰিত কৰাৰ বিপৰীতে ইনছলভেন্সি আৰু দেউলীয়া সংহিতাই দায়িত্ব, আদায় আৰু সমাধানৰ নতুন ঋণ সংস্কৃতি গঢ়ি তুলিছে। সংস্কাৰৰ বিষয়ে অধিক বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খেলুৱৈ আৰু যুৱ উদ্যোগীসকলৰ বাবে খনন, প্ৰতিৰক্ষা, স্থানৰ দৰে বহু খণ্ড মুকলি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ সৃষ্টি কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ নীতি উদাৰীকৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে জনাইছে যে চৰকাৰে লজিষ্টিক খৰচ আৰু সময় কমোৱাৰ বাবে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা দশকত আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি পাইছে।
“ভাৰতে ‘প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰ’ক চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ কাৰ্যকলাপৰ অংশ কৰি তুলিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, চৰকাৰে ৪০ হাজাৰতকৈ অধিক অনুসৰণ বাতিল কৰি কোম্পানী আইনক অপৰাধমুক্ত কৰা বুলি জনায়। তেওঁ ব্যৱসায়ৰ বাবে কঠিন কৰি তোলা ডজন ডজন বিধানৰ সংস্কাৰ আৰু কোম্পানী এটা আৰম্ভ আৰু বন্ধ কৰাৰ বাবে ক্লিয়াৰেন্স প্ৰক্ৰিয়া সহজ কৰি তুলিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় একক খিৰিকীৰ ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰাৰ উদাহৰণ দিছিল। তেওঁ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত ‘প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰ’ ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত বহু খণ্ডত উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেন্টিভৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। যোৱা ৩ বছৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১.২৫ ট্ৰিলিয়ন টকা বা ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ বিষয়ে অৱগত কৰে যাৰ ফলত প্ৰায় ১১ ট্ৰিলিয়ন টকা বা ১১ লাখ কোটি টকা উৎপাদন আৰু বিক্ৰী হ’ব।
শেহতীয়াকৈ ভাৰতৰ মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড মুকলি কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ দৰ্শনীয় বৃদ্ধিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি মহাকাশ খণ্ডত ২০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপ আহি পোৱাৰ বিপৰীতে ভাৰতৰ মুঠ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত অৱদানৰ ২০ শতাংশ এতিয়া ব্যক্তিগত প্ৰতিৰক্ষাৰ পৰা অহা বুলি অৱগত কৰে কোম্পানীসমূহ। ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীক স্পৰ্শ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰত ১০ বছৰ আগলৈকে বেছিভাগ মোবাইল ফোনৰ ডাঙৰ আমদানিকাৰক আছিল আনহাতে আজি দেশত ৩৩ কোটিৰো অধিক মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ সকলো খণ্ডতে বিনিয়োগকাৰীয়ে বিনিয়োগৰ পৰা অধিক লাভৰ উৎকৃষ্ট সুযোগ আছে।বৰ্তমান এআই আৰু অৰ্ধপৰিবাহীৰ দৰে জটিল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ভাৰতে গুৰুত্ব দিয়াৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে দুয়োটা খণ্ডতে চৰকাৰৰ বিপুল বিনিয়োগ হৈছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে ভাৰতৰ এআই অভিযানে এআইৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু দক্ষতা দুয়োটা বৃদ্ধি কৰিব।ইণ্ডিয়া ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছনৰ কথা কওঁতে শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ১.৫ ট্ৰিলিয়ন টকা বা ডেৰ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে আৰু অতি সোনকালে ভাৰতৰ ৫ টা অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্টে মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপছ বিশ্বৰ চুক-কোণলৈ ডেলিভাৰী কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতক সুলভ মূল্যৰ বৌদ্ধিক শক্তিৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ উৎস হিচাপে উত্থানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতত বৰ্তমান ১৭০০ৰো অধিক গ্ল’বেল কেপেবিলিটি চেণ্টাৰ চলি আছে আৰু ইয়াত ২০ লাখতকৈ অধিক উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন ভাৰতীয় পেছাদাৰীক নিয়োজিত কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে শিক্ষা, উদ্ভাৱন, দক্ষতা, আৰু গৱেষণাৰ ওপৰত শক্তিশালী মনোনিৱেশৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশক ব্যৱহাৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে কঢ়িয়াই অনা মূল সংস্কাৰসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে যোৱা দশকত প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে আৰু প্ৰতিদিনে দুখন নতুন মহাবিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ দেশত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে কেৱল শিক্ষানুষ্ঠানৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, গুণগত মানৰ বাবেও বাৰ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই সময়ছোৱাত কিউ এছ ৱৰ্ল্ড ইউনিভাৰ্চিটি ৰেংকিঙত ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে দেশত শৈক্ষিক উৎকৰ্ষতাৰ ওপৰত ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰিছে। এইবাৰৰ বাজেটত কোটি কোটি যুৱকৰ বাবে দক্ষতা আৰু ইন্টাৰশ্বিপৰ বাবে বিশেষ পেকেজৰ কথাও তেওঁ স্পৰ্শ কৰে। পি এম ইন্টাৰশ্বিপ আঁচনিৰ বিষয়ে ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে এক কোটি ভাৰতীয় যুৱকক ডাঙৰ কোম্পানীত বাস্তৱ জগতৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ সুযোগ দিয়া হ’ব। তেওঁ আৰু কয় যে আঁচনিখনৰ প্ৰথম দিনাই ১১১টা কোম্পানীয়ে অংশগ্ৰহণৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছিল যাৰ ফলত উদ্যোগটোৰ উৎসাহী সঁহাৰি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল।
ভাৰতৰ গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক স্পৰ্শ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে যোৱা দশকত গৱেষণাৰ উৎপাদন আৰু পেটেণ্টৰ দ্ৰুত বৃদ্ধি হৈছে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এদশক নৌহওঁতেই গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্স ৰেংকিঙত ভাৰতৰ ৰেংকিং প্ৰথম আশীৰ পৰা নৱত্ৰিশ স্থানলৈ গতি কৰিছে। ইয়াৰ পৰা ভাৰতে আগবাঢ়িব লাগিব বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক ট্ৰিলিয়ন টকাৰ গৱেষণা পুঁজিৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
ভাৰতে উপস্থাপন কৰা বিশাল সুযোগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে, ‘আজি বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতি সেউজ চাকৰি আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত অতি আশাৰে চাই আছে।ভাৰতৰ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সেউজ পৰিৱৰ্তনৰ নতুন গতিৰ কথা উল্লেখ কৰি শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰতে গ্ল’বেল বায়’ফুৱেল এলায়েন্স আৰম্ভ কৰাৰ পদক্ষেপ সগৌৰৱেৰে ঘোষণা কৰে আৰু সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ পৰা ব্যাপক সমৰ্থন লাভ কৰে। তেওঁ এই দশকৰ শেষৰ ফালে ৫০ লাখ টন সেউজ হাইড্ৰ’জেন উৎপাদনৰ ভাৰতৰ অভিলাষী লক্ষ্যৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ক্ষুদ্ৰ পৰ্যায়ত সৌৰশক্তি উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি চৰকাৰৰ পুঁজিৰে ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তিৰ পদক্ষেপ পি এম সূৰ্য্যঘৰ মুক্ত বিদ্যুৎ আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে ইতিমধ্যে ১ কোটি ৩০ লাখ বা ​​১ কোটি ৩০ লাখতকৈ অধিক পৰিয়াল পঞ্জীয়ন কৰিছে। “এই আঁচনিখন কেৱল বৃহৎ পৰিসৰত নহয়, ইয়াৰ পন্থাত বৈপ্লৱিক, প্ৰতিটো পৰিয়ালক সৌৰশক্তি উৎপাদকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে”, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু ব্যাখ্যা কৰে যে গড়ে পৰিয়ালসমূহে বছৰি ২৫ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰাৰ আশা কৰা হৈছে, লগতে উৎপাদিত প্ৰতি তিনি কিলোৱাট সৌৰশক্তিৰ বিপৰীতে ৫০-৬০ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ নিৰ্গমন ৰোধ কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ এক বৃহৎ সেনাবাহিনী সৃষ্টি হ’ব য’ত নতুন বিনিয়োগৰ সুযোগৰ স্থান দি প্ৰায় ১৭ লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতীয় অৰ্থনীতি বৃহৎ পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে পাৰ হৈ আছে আৰু শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক মৌলিক ভিত্তিত স্থায়ী উচ্চ বৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়িছে।চলি থকা আলোচনাৰ পৰা বহু মূল্যৱান ইনপুট আহিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আজি ভাৰতে কেৱল শীৰ্ষত উপনীত হ’বলৈ প্ৰস্তুত হোৱাই নহয়, তাতেই থাকিবলৈও কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে।
তেওঁ জোৰ দি কয় যে এনে আলোচনাত লাভ কৰা ইনপুটসমূহ বিশেষকৈ কৰিব নালাগে আৰু কৰিব নালাগে চৰকাৰী ব্যৱস্থাত ধৰ্মীয়ভাৱে অনুসৰণ কৰা হয় আৰু নীতি আৰু শাসনৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ গুৰুত্ব, বিশেষজ্ঞতা আৰু অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে আৰু তেওঁলোকৰ অৱদানৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ইনষ্টিটিউট অৱ ইকনমিক গ্ৰ’থৰ সভাপতি শ্ৰী এন কে সিং আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক তেওঁলোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবেও ধন্যবাদ জনায়। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ আৰু ইনষ্টিটিউট অৱ ইকনমিক গ্ৰ’থৰ সভানেত্ৰী শ্ৰী এন কে সিং আদিৰ লগতে উপস্থিত থাকে।