Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri JP Nadda Inaugurates Second Edition of Global Food Regulators Summit 2024 hosted by FSSAI alongside the World Food India 2024 event being organised by Ministry of Food Processing Industries
The role of food regulators has never been more crucial and it demands continuous collaboration, relentless innovation, and a commitment to constant improvement in the food safety systems: Shri JP Nadda
Commended the efforts made by FSSAI along with the Ministry of Health and Family Welfare in developing standards, keeping in mind international trade, evolving food production processes, and changing consumption patterns
“Work is ongoing to harmonize food safety standards with international benchmarks. This includes developing the National Action Plan on AMR 2.0 and aligning Maximum Residue Limits (MRLs) for pesticides with Codex standards, enhancing our position in global trade”
Our collaborative efforts between food regulators, research organizations, and consumer affairs departments will drive innovation, ensuring that policies reflect the dual priorities of consumer protection and environmental sustainability: Shri Pralhad Joshi
“Setting the standards of the regulations is the primary duty and responsibility of the government. FSSAI and our department has a crucial role to ensure that safe food reaches the people”
International Stakeholders Unite to Address Food Safety Challenges through International Cooperation
Innovative Initiatives Launched for Strengthening Food Safety System
20 SEP 2024 12:44PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda, inaugurated the second edition of the Global Food Regulators Summit 2024 in the presence of Shri Pralhad Joshi, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, and Minister of New and Renewable Energy at Bharat Mandapam, here today. The Summit being organized by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) under the aegis of the Ministry of Health and Family Welfare, alongside the World Food India 2024 event being organised by the Ministry of Food Processing Industries, aims to establish a global platform for food regulators to exchange insights on strengthening food safety systems and regulatory frameworks throughout the food value chain.
Addressing the gathering, Shri JP Nadda said, “In alignment with our Hon’ble Prime Minister's vision of “Vasudhaiva Kutumbakam” - One Earth, One Family, One Future,”- we launched the inaugural Global Food Regulators Summit in 2023 as a co-branded event with the G20 Summit. This ground-breaking initiative brought together global food regulators to discuss the challenges and threats to our food safety systems.
Quoting a verse from an ancient Indian scripture, “When food is pure, the mind becomes pure. When the mind is pure, memory becomes steady. When memory is steady, all the knots of the heart (ignorance, doubts, attachments) are untied, and one attains liberation”, Shri Nadda emphasized the importance of pure food in achieving mental clarity and ultimately spiritual liberation. “This timeless principle underscores the critical connection between food, health, and well-being”, he said.
The Union Health Minister underlined the growing importance of food regulators at a time when world is faced with challenges like foodborne illnesses, nutraceutical safety, novel foods, and micro plastics, all the while striving for sustainability. He said that the role of food regulators has never been more crucial and it demands continuous collaboration, relentless innovation, and a commitment to constant improvement in the food safety systems.
Shri Nadda commended the efforts made by FSSAI along with the Ministry of Health and Family Welfare in developing standards, keeping in mind international trade, evolving food production processes, and changing consumption patterns. “A notable achievement was the development of millet standards, launched by our Hon'ble Prime Minister at the Global Millets (Shree Anna) Conference on March 18, 2023”, he said.
The Union Health Minister also noted that work is ongoing to harmonize food safety standards with international benchmarks. “This includes developing the National Action Plan on AMR 2.0 and aligning Maximum Residue Limits (MRLs) for pesticides with Codex standards, enhancing our position in global trade”, he said. He further stated that GFRS 2024 presents an expanded platform to deepen our understanding of global regulatory frameworks and promote the exchange of information on food product safety requirements.
The Union Minister also informed that India is involved in strengthening regulatory capacity in countries like Bhutan, Nepal and Sri Lanka. Highlighting India’s efforts in alternative measures to curb the increasing menace of plastic wastes, he said that India is taking steps to reduce plastic wastes and adopting organic farming and organic pest control measures.
Shri Pralhad Joshi lauded the efforts of FSSAI for organising the one of its kind Global Summit for the second consecutive year. Highlighting the importance of global dialogue on food safety, Shri Joshi stated “our collaborative efforts between food regulators, research organizations, and consumer affairs departments will drive innovation, ensuring that policies reflect the dual priorities of consumer protection and environmental sustainability.”
Underscoring the relevance of this summit for sharing best practices and knowledge, Shri Joshi noted that “food security doesn’t mean just having enough food. It is also important to ensure the quality and safety of food that we consume”. He highlighted the Eat Right campaign, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana and the promotion of millets as important initiatives taken by the Union Government to ensure safe and good food.
He also highlighted the importance of food quality and food safety for the building of a healthy and fit nation. “Setting the standards of the regulations is the primary duty and responsibility of the government. FSSAI and our department has a crucial role to ensure that safe food reaches the people”, he stated.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General, World Health Organisation (WHO) who addressed the gathering virtually said that our food system faces several challenges globally due to climate change and highlighted the important role of national food regulators in harmonising regulatory policies for the world.
Highlighting that FSSAI is actively working to harmonise food standards, Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare and Chairperson, FSSAI said that “technology is important and essential for strengthening food safety standards. FSSAI has been at the forefront utilising technology-based solutions for licensing, import clearances, audits, inspection and other critical aspects of food ecosystem”
The Union Health Secretary highlighted the significant strides made by the Government of India in fortifying rice and distributing them through the public distribution network to address micro-nutrient deficiency in the country. He said that AI and machine learning are innovative solutions to strengthen the food regulatory system.
Smt. Punya Salila Srivastava, Officer on Special Duty, Ministry of Health and Family Welfare noted that this summit brings together the best minds of the world in food safety which provides an opportunity to share knowledge. She said that food safety and nutrition are critical to human health and the government of India has taken many initiatives to strengthen and enhance food safety governance.
Dr Samuel Godefroy, President, IUFoST stated that food science is vital for human survival and it can be sustained only through innovative regulatory solutions. He applauded FSSAI for its contribution to strengthening the global food regulatory network.
Mr Steve Wearne, Chairperson, Codex appreciated India’s significant investment in Codex and food safety regulation. He highlighted that India is one of the few countries to host subsidiary commissions of Codex.
Several innovative initiatives aimed at transforming food safety practices and enhancing information sharing were launched during the ceremony. Among these initiatives was the introduction of the Food Import Rejection Alerts (FIRA), an online portal designed to notify the public and relevant food safety authorities about food import rejections at Indian borders.
The summit also unveiled a new website for the Food Import Clearance System 2.0 (FICS 2.0), an advanced version of Food Import Clearance System for faster processing and transparency, addresses the limitations of the earlier system by offering a complete online solution with new features, automation, and integration with other relevant portals.
A millets recipe show ‘Flavours of Shree Anna – Sehat aur Swaad Ke Sang’ has been launched as a 13-episode series on Doordarshan, aimed at promoting millet-based recipes. This initiative seeks to boost nutrition awareness and highlight the health benefits and versatility of millets in everyday cooking.
Another significant highlight of the inaugural session was the release of the State Food Safety Index (SFSI) 2024, an annual report evaluating the food safety performance of Indian states and union territories. Kerala, Tamil Nadu, Jammu & Kashmir, Gujarat and Nagaland are at the top positions in the index.
The first day of the summit witnessed a series of insightful technical sessions which addressed critical topics central to global food safety. The first session on “Regulating Food Safety and Security: A Global Perspective,” focused on conformity assessment for regulatory compliance. Other sessions were themed on “Antimicrobial Resistance: Mitigation through Inclusive Strategies,” “Regulating Health Supplements and Nutraceuticals: An Evolving Landscape,” “Sustainable Food Packaging: Policy, Innovation, and Compliance,” and “Sports and Nutrition: Key to Health and Well-Being” respectively.
A dialogue between CEOs from major food companies alongside senior government officials also took place as a parallel session to discuss promoting ease of doing business, enhancing access to nutritious foods, and improving food safety infrastructure.
Stakeholders from international organisations like WHO, World Trade Organization (WTO), Food and Agriculture Organization (FAO), Codex Alimentarius Commission, The European Food Safety Authority and Joint Institute for Food Safety and Applied Nutrition, USA, are participating at the Global Food Regulators Summit 2024. Delegates from over 70 countries, including Food safety regulators and those from Risk Assessment Authorities, Research Institutes and Universities are participating in the Summit to discuss pressing issues and identify strategies for enhancing food safety systems across the world.
Over 5,000 physical attendees are expected at the Summit over two days and virtual participation exceeding 1,50,000, including 1,00,000 food business operators, 40,000 students and researchers, 6,000 exporters, 5,000 importers, 3,500 food safety officers, 2,500 food safety trainees, 2,000 laboratory officials, 800 Food Safety Mitras, apart from participation of Indian Missions in over 60 countries.
Shri G Kamala Vardhana Rao, CEO, FSSAI; Shri US Dhyani, Executive Director, FSSAI and senior officials of the Union Health Ministry were present at the event.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଫୁଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକଙ୍କ ଭୂମିକା କେବେ ବି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ରହିନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ଆବଶ୍ୟକ କରେ : ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବ୍ୟବହାର ଢାଞ୍ଚାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମାନକ ବିକାଶ ଦିଗରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ
ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସହ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏଥିରେ ଏଏମଆର ୨.୦ ଉପରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ କୀଟନାଶକ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଅବଶିଷ୍ଟ ସୀମା (ଏମଆରଏଲ)କୁ କୋଡେକ୍ସ ମାନକ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଆମର ସ୍ଥିତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ, ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ଏବଂ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ: ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ
ନିୟମାବଳୀର ମାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ କର୍ତ୍ତ
20 SEP 2024 12:44PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଭାରତ ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ବୁଝାମଣା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାପନ କରିବା ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା କହିଥିଲେ, "ଆମର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ" - ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ"ର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆମେ ଜି -୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ଏକ ସହ-ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ୨୦୨୩ ରେ ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଆମର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ବିପଦ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଛି ।
ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରର ଏକ କଥାକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଯେତେବେଳେ ଖାଦ୍ୟ ଶୁଦ୍ଧ ହୁଏ, ମନ ଶୁଦ୍ଧ ହୋଇଯାଏ । ମନ ଶୁଦ୍ଧ ହେଲେ ସ୍ମୃତି ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ । ସ୍ମୃତି ସ୍ଥିର ରହିଲେ ହୃଦୟର ସମସ୍ତ ଗଣ୍ଠି (ଅଜ୍ଞତା, ସନ୍ଦେହ, ଆକର୍ଷଣ) ବାନ୍ଧି ହୋଇ ନଥାଏ ଏବଂ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ", ମାନସିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଶେଷରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମୁକ୍ତି ହାସଲ କରିବାରେ ଶୁଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଏହି କାଳଜୟୀ ନୀତି ଖାଦ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୂଚାଇଥାଏ", ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟଜନିତ ରୋଗ, ପୌଷ୍ଟିକ ନିରାପତ୍ତା, ଅଭିନବ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଭଳି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକଙ୍କ ଭୂମିକା କେବେ ବି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆବଶ୍ୟକ କରେ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବ୍ୟବହାର ଶୈଳୀକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମାନକ ବିକାଶ ଦିଗରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । "ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହେଉଛି ଆମ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୮, ୨୦୨୩ ରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ମିଲେଟ୍ସ (ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ) ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ମୋଟା ଶସ୍ୟ ମାନକ ବିକାଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସହ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । "ଏଥିରେ ଏଏମଆର ୨.୦ ଉପରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ କୀଟନାଶକ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଅବଶିଷ୍ଟ ସୀମା (ଏମଆରଏଲ)କୁ କୋଡେକ୍ସ ମାନକ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଆମର ସ୍ଥିତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ" ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଏଫଆରଏସ ୨୦୨୪ ବିଶ୍ୱ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ବିଷୟରେ ଆମର ବୁଝାମଣାକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ନିରାପତ୍ତା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି ।
ଭୁଟାନ, ନେପାଳ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭଳି ଦେଶରେ ନିୟାମକ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତ ସଂପୃକ୍ତ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିପଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ପଦକ୍ଷେପରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଜୈବିକ କୃଷି ଏବଂ ଜୈବିକ କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି ।
କ୍ରମାଗତ ଦ୍ୱିତୀୟ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଥିଲେ, "ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ, ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ଏବଂ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ।
ଉତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ "ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାର ଅର୍ଥ କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ନୁହେଁ । ଆମେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ ଅଭିଯାନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଏବଂ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଏକ ସୁସ୍ଥ ଓ ସ୍ଫୁର୍ତ୍ତିଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନିୟମାବଳୀର ମାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଓ ଦାୟିତ୍ୱ । ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଖାଦ୍ୟ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ଏବଂ ଆମ ବିଭାଗର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଟେଡ୍ରୋସ ଅଧନମ୍ ଘେବ୍ରେୟେସୁସ୍ ଆଭାଷୀ ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ଆମ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନିୟାମକ ନୀତିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଖାଦ୍ୟମାନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ତଥା ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ମାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଜରୁରୀ । ଖାଦ୍ୟ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଇସେନ୍ସ, ଆମଦାନୀ ମଞ୍ଜୁରୀ, ଅଡିଟ୍‌, ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନର ଉପଯୋଗ କରିବାରେ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଦେଶରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଚାଉଳକୁ ଫୋର୍ଟିଫାଇ କରିବା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ବିତରଣ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ବଣ୍ଟନ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁଣ୍ୟ ସଲିଳା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମସ୍ତିଷ୍କଗୁଡିକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ ଯାହା ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପୋଷଣ ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
ଆଇୟୁଏଫ୍‌ଓଏସଟିର ସଭାପତି ଡ. ସାମୁଏଲ୍ ଗଡଫ୍ରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ମାନବ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଅଭିନବ ନିୟାମକ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବଜାୟ ରହିପାରିବ । ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ ନେଟୱାର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇର ଅବଦାନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
କୋଡେକ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଷ୍ଟିଭ୍ ୱର୍ନ କୋଡେକ୍ସ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ନିବେଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । କୋଡେକ୍ସର ସହାୟକ ଆୟୋଗ ଆୟୋଜନ କରୁଥିବା ଅଳ୍ପ କିଛି ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ସୀମାରେ ଖାଦ୍ୟ ଆମଦାନୀ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ବିଷୟରେ ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ ଫୁଡ୍ ଇମ୍ପୋର୍ଟ ରିଜେକ୍ସନ ଆଲର୍ଟ (ଏଫ୍‌ଆଇଆରଏ) ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦ୍ରୁତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଆମଦାନୀ ମଞ୍ଜୁରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଉନ୍ନତ ସଂସ୍କରଣ ଫୁଡ୍ ଇମ୍ପୋର୍ଟ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ୍ ୨.୦ (ଏଫଆଇସିଏସ୍ ୨.୦) ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ୱେବସାଇଟ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ନୂତନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ, ଅଟୋମେସନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପୋର୍ଟାଲ ସମେତ ଏକୀକରଣ ସହିତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲାଇନ୍ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରି ପୂର୍ବ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୀମିତତାକୁ ଦୂର କରାଯାଇଛି ।
ମିଲେଟ୍ ଆଧାରିତ ରେସିପିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଦୂରଦର୍ଶନରେ ୧୩ ଏପିସୋଡ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ମିଲେଟ୍ ରେସିପି ସୋ' 'ଫ୍ଲେଭର୍ସ ଅଫ୍ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ - ସେହତ ଅର ସ୍ୱଦେଶ କେ ସଙ୍ଗ' ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପୋଷଣ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ରୋଷେଇରେ ବାଜରାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା ଏବଂ ବହୁମୁଖୀତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନର ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରଦର୍ଶନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରୁଥିବା ଏକ ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ ରାଜ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସୂଚକାଙ୍କ (ଏସ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଆଇ) ୨୦୨୪ ପ୍ରକାଶିତ ହେବା । କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ, ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର, ଗୁଜରାଟ ଓ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଏହି ସୂଚକାଙ୍କରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛନ୍ତି ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଅନେକ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସହିତ ଜଡିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । "ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ: ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀ" ଶୀର୍ଷକ ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ଅନୁରୂପ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିବେଶନରେ ଯଥାକ୍ରମେ "ଆଣ୍ଟିମାଇକ୍ରୋବାୟାଲ ପ୍ରତିରୋଧ: ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରଣନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶମନ", "ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ନ୍ୟୁଟ୍ରାସ୍ୟୁଟିକାଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା: ଏକ ବିକଶିତ ପରିଦୃଶ୍ୟ", "ସ୍ଥାୟୀ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ୟାକେଜିଂ: ନୀତି, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ" ଏବଂ "କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପୋଷଣ: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ଚାବିକାଠି" ଶୀର୍ଷକ ଥିଲା ।
ବ୍ୟବସାୟରେ ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ସମାନ୍ତରାଳ ଅଧିବେଶନ ଭାବରେ ପ୍ରମୁଖ ଖାଦ୍ୟ କମ୍ପାନୀର ସିଇଓଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ।
ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ନିୟାମକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ରେ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍‌ଓ, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଟିଓ), ଖାଦ୍ୟ ଓ କୃଷି ସଂଗଠନ (ଏଫ୍‌ଏଓ), କୋଡେକ୍ସ ଆଲିମେଣ୍ଟାରିୟସ୍ କମିଶନ, ୟୁରୋପୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର ଯୁଗ୍ମ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗଭିତ୍ତିକ ପୋଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନର ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ନିୟାମକଙ୍କ ସମେତ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ବିପଦ ଆକଳନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରଣନୀତି ଚିହ୍ନଟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଆଭାଷୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ୧,୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ୧,୦୦,୦୦୦ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଅପରେଟର, ୪୦,୦୦୦ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷକ, ୬,୦୦୦ ରପ୍ତାନିକାରୀ, ୫,୦୦୦ ଆମଦାନୀକାରୀ, ୩,୫୦୦ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ, ୨,୫୦୦ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣାର୍ଥୀ, ୨,୦୦୦ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଅଧିକାରୀ, ୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ମିତ୍ର ସାମିଲ ହେବେ ।
ଏଫଏସଏସଏଆଇର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଜି. କମଳା ବର୍ଦ୍ଧନ ରାଓ; ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ୟୁଏସ୍ ଧ୍ୟାନି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଣଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।