হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জে.পি. নদ্দানা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজনা শিনবা ৱর্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া 2024গী থৌরমগা লোয়ননা FSSAIনা পাংথোকপা গ্লোবেল ফুদ রিগ্যুলেতর্স সম্মিৎ 2024গী অনিশুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে
ফুদ রিগ্যুলেতরশিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিদা লেপ্পা লৈতনা চুংশিন্নবা, লেপ্পা লৈতবা ইন্নোভেসন মথৌ তাই অমসুং ফুদ সেফতী সিস্তেম লেপ্তনা ফগৎহন্নবা ফিরেপ লৌবা তাই: শ্রী জে.পি. নদ্দা
ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ, ফুদ প্রদক্সন প্রোসেসশিং অমসুং হোংলক্লিবা কঞ্জ্যুম্পস পেত্তর্নশিং খঙনা স্তেন্দর্দশিং শেম্নবা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গা লোয়ননা FSSAIনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং থাগৎখি
“ইন্তর্নেস্নেল বেঞ্চমার্কশিংগা চুন্ননা ফুদ সেফতী স্তেন্দর্দশিং হর্মোনাইজ তৌনবা থবক পায়খৎলি। মসিদা AMR 2.0গী নেস্নেল এক্সন প্লান শেম্বা অমসুং কোদেক্স স্তেন্দর্দশিংগা লোয়ননা তিলহীদাক্কী মেক্সিমম রেসিদ্যু লিমিৎশিং (MRL) এলাইন তৌবা, গ্লোবেল ত্রেদতা ঐখোয়গী পোজিসন ফগৎহনবা য়াওরি”
ফুদ রিগ্যুলেতরশিং, রিসর্চ ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স দিপার্তমেন্তগী মরক্তা চুংশিন্নদুনা পায়খৎপা ঐখোয়গী খোঙথাংশিংনা ইন্নোভেসনদা শাহৌ পীগনি, পোলিসীশিংনা কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন অমসুং এনভাইর্নমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীগী দ্যুএল প্রাইওরিতীশিং অদু উৎলি: শ্রী প্রলহাদ জোশী
“রিগ্যুলেসনশিংগী স্তেন্দর্দশিং শেম্বা অসি সরকারগী মরু ওইবা মথৌ অমসুং থৌদাংনি। FSSAI অমসুং ঐখোয়গী দিপার্তমেন্তনা মীয়ামদা অফবা চীঞ্জাক য়ৌহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি”
ইন্তর্নেস্নেল স্তেকহোল্দরশিংনা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী খুত্থাংদা ফুদ সেফতী চেলেঞ্জশিং কোকহন্নবা পুল্লি
ফুদ সেফতী সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ইন্নোভেতিব ইনিসিএতিবশিং লোঞ্চ তৌখ্রে
20 SEP 2024 12:44PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, শ্রী জগৎ প্রকাশ নদ্দানা গ্লোবেল ফুদ রেগুলেতরশিংগী মীফম 2024গী অনিশুবা ইদিসন ঙসি ভারত মন্দপমদা কেন্দ্রগী কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী মন্ত্রী, শ্রী প্রলহাদ জোশী অমসুং ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী মন্ত্রীগা লোয়ননা হৌদোকখ্রে। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালা মন্ত্রালয়গী মখাদা ফুদ সেফতী এন্দ স্তেন্দর্দ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (FSSAI) না শিন্দুনা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না শিনবা ৱর্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া 2024গী থৌরমগা লোয়ননা শিন্দুনা পাংথোক্লিবা সম্মিৎ অসিনা ফুদ সেফতী সিস্তেমশিং অমসুং ফুদ ভেল্যু চেন পুম্বদা রেগুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ফুদ রেগুলেতরশিংগীদমক গ্লোবেল প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী জে.পি. নদ্দানা হায়খি, "ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী 'বসুধৈব কুতুম্বকম' - মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা, হায়বা মীৎয়েং অদুগা চুনবা মওংদা ঐখোয়না 2023দা G20 মীফমগা লোয়ননা কো-ব্রান্দেদ ইভেন্ত অমা ওইনা অহানবা গ্লোবেল ফুদ রেগুলেতর সম্মিৎ হৌদোকখি।" মসিগী অনৌবা খোঙথাং অসিনা ঐখোয়গী ফুদ সেফতী সিস্তেমশিংদা থেংনরিবা শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং অদু খন্ননবা মালেমগী ফুদ রেগুলেতরশিংবু পুনশিনখি।
অরিবা ভারতকী লাইরিক অমদগী ৱাহৈ অমা পল্লদুনা, "করিগুম্বা চীঞ্জাক অসি শেংলবদি, ৱাখল অদুসু অশেংবা ওইগনি। ৱাখল অসি মপুং ফারবদি, মেমোরি অসি লেপ্পা লৈতে। মেমোরি অদু লেপ্পা লৈতনা লৈরকপা মতমদা, হার্তকী নোৎ পুম্নমক (থৌশাদবা, চিংনবশিং, এতেচমেন্তশিং) অদু থাদোক্তুনা, মীওই অমনা লিবরেসন ফংই”। শ্রী নাদ্দানা মেন্তেল ক্লিয়রনেস অমসুং অরোইবা ওইনা স্পিরিচুএল লিবরেসন ফংনবগীদমক প্যুর ফুদকী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি, মতম চুপ্পগী ওইবা কাংলোন অসিনা চীঞ্জাক, হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী মরক্তা লৈরিবা মরুওইবা মরী অসিবু ময়েক শেংহল্লি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফুদ রেগ্যুলেতরশিংগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অসি মালেম অসিনা চীঞ্জাক্তগী থোকহনবা অনাবা, ন্যুত্রাস্যুতিক সেফতী, নোভেল ফুদশিং, অমসুং মাইক্রো প্লাস্তিককুম্বা শীংনবশিং মায়োক্নরিবা মতম অসিদা ফুদ রেগ্যুলেতরশিংগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফুদ রেগুলেতরশিংগী থৌদাং অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংনবা, লেপ্পা লৈতনা ইন্নোভেসন তৌনবা অমসুং ফুদ সেফতী সিস্তেমশিংদা লেপ্পা লৈতনা ফগৎহন্নবগীদমক থৌদাং লৌবা মথৌ তাই।
শ্রী নদ্দানা FSSAI না হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গা লোয়ননা স্তেন্দর্দশিং শেমগৎপদা, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদতা মীৎয়েং থমদুনা, ফুদ প্রদক্সন প্রোসেসশিং শেমগৎপদা অমসুং কঞ্জ্যুম্পসন পেতর্নশিং হোংদোকপদা হোৎনরিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, 2023গী মার্চ 18দা গ্লোবেল মিল্লেৎ (শ্রী অন্ন) কনফরেন্সতা ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা মাইলেৎ স্তেন্দর্দশিং শেমগৎপা অসি মশক থোকপা মাইপাকপা অমনি”।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফুদ সেফতী স্তেন্দর্দশিংবু ইন্তর্নেস্নেল বেঞ্চমার্কশিংগা চান্নহন্নবা থবক পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি, "মসিদা AMR 2.0 দা নেস্নেল এক্সন প্লান শেমগৎপা অমসুং কোদেক্স স্তেন্দর্দশিংগা লোয়ননা পেস্তিসাইদশিংগী মেক্সিমম রেসিদ্যু লিমিৎশিং (MRLশিং) এলাইন তৌবা য়াওরি, মসিনা মালেমগী ললোন-ইতিক্তা ঐখোয়গী থাক হেনগৎহনগনি।" মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি GFRS 2024 না মালেমগী রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংগী মতাংদা ঐখোয়না হেন্না খঙনবা অমসুং ফুদ প্রদক্ত সেফতীগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা ইনফোর্মেসন এক্সচেঞ্জ তৌনবা পাকথোক চাউথোক্লবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ভুতান, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগুম্বা লৈবাকশিংদা রেগুলেতরী কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। প্লাস্তিক ৱেস্তকী হেনগৎলক্লিবা খুদোংথীবা অসি লাকশিন্নবা ভারতনা লৌখৎলিবা অতোপ্পা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা প্লাস্তিক ৱেস্ত হন্থহন্নবা অমসুং ওর্গানিক ফার্মিং অমসুং ওর্গানিক পেস্ত কন্ত্রোলগী খোঙথাংশিং লৌখৎনবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
শ্রী প্রলহাদ জোশীনা FSSAI না মথং-মথং অনিশুবা চহিগী ওইনা গ্লোবেল সম্মিৎ অসি পাংথোক্নবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ফুদ সেফতীগী মতাংদা মালেমগী ওইবা ৱারী শানবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী জোশীনা হায়খি, "ফুদ রেগুলেতরশিং, রিসর্চ ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা ঐখোয়গী পুন্না হোৎনরিবা অসিনা ইন্নোভেসন্দা শাহৌ পীরগনি, মসিনা পোলিসীশিংনা কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন অমসুং এনভাইর্নমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীগী অখন্নবা মরুওইবশিং অদু উৎলি।"
খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং অমসুং লৌশিং শেয়র তৌনবগীদমক সম্মিৎ অসিগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী জোশীনা হায়খি মদুদি "ফুদ সেক্যুরিতী" হায়বসিনা মরাং কায়না চীঞ্জাক লৈবা হায়বদু নত্তে। ঐখোয়না চারিবা চীঞ্জাক্কী ক্বালিতী অমসুং সেফতীসু শোয়দনা লৈহনগদবনি। সেফ অমসুং অফবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা লৌখৎলিবা মরুওইবা খোঙথাংশিং ওইনা মহাক্না ইত রাইৎ কেম্পেন, প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা অমসুং মিল্লেৎ প্রমোৎ তৌবগী মতাংদা পনখি।
হকচাং ফনা লৈবা অমসুং ফিৎ ওইবা লৈবাক অমা শেমগৎপদা ফুদ ক্বালিতী অমসুং ফুদ সেফতীগী মরুওইবা অদুসু মহাক্না ফোংদোকখি।“রেগুলেসনগী স্তেন্দর্দশিং অসি লেপথোকপা হায়বসি সরকারগী মরুওইবা মথৌ অমসুং থৌদাংনি। মীয়ামদা অফবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা FSSAI অমসুং ঐখোয়গী দিপার্তমেন্তনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (WHO) গী দাইরেক্তর জেনরেল, দোক্তর তেদ্রোস অধানোম ঘেব্রীয়সসনা মীফম অদুদা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংবদা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী ফুদ সিস্তেম অসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা মরম ওইদুনা মালেমগী থাক্তা শীংনবা কয়া মায়োক্নরি অমসুং মালেমগীদমক্তা রেগুলেতরী পোলিসীশিং অসি মান্নহন্নবদা নেস্নেল ফুদ রেগুলেতরশিংগী মরু ওইবা থৌদাং অদু মহাক্না ফোংদোকখি।
FSSAI না ফুদ স্তেন্দর্দশিং মান্নহন্নবা থবক পায়খৎলি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, শ্রী অপূর্ব চন্দ্র, সেক্রেতরী, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং FSSAIগী চেয়রমেননা হায়খি মদুদি “ফুদ সেফতী স্তেন্দর্দশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তেক্নোলোজী অসি মরু ওই অমসুং তঙাই ফদে। FSSAI না লাইসেন্সিং, ইম্পোর্ত ক্লিয়রেন্স, ওদিৎ, ইন্সপেক্সন অমসুং ফুদ ইকোসিস্তেমগী অতৈ মরুওইবা হিরমশিংদা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা সোলুসনশিং শীজিন্নবদা মাংজিল থাখ্রে”।
কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা মাইক্রো-ন্যুত্রিএন্তকী অৱাৎপা কোকহন্নবগীদমক্তা চেং ফোর্তিফাই তৌবা অমসুং মীয়ামগী দিস্ত্রিব্যুসন নেৎৱার্কগী খুত্থাংদা য়েন্থোক্নবা হোৎনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি AI অমসুং মেছিন লর্নিং অসি ফুদ রেগুলেতরী সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিংনি।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ওফিসর ওন স্পেসিএল দ্যুতী, শ্রীমতী পুনিয়া সলিলা শ্রীবাস্তবনা হায়খি মদুদি সম্মিৎ অসিনা লৌশিং শেয়র তৌনবগী খুদোংচাবা অমা পীরিবা ফুদ সেফতীদা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ৱাখল্লোনশিং পুনশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফুদ সেফতী অমসুং ন্যুত্রিসন অসি মীওইবগী হকশেলগীদমক য়াম্না মরু ওই অমসুং ভারত সরকারনা ফুদ সেফতী গভর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেনগৎহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎলি।
IUFoST গী প্রসিদেন্ত, দোক্তর সেমুৱেল গোদফ্রোইনা হায়খি মদুদি ফুদ সাইন্স অসি মীওইবগী হিংবদা য়াম্না মরু ওই অমসুং মসি ইনোবেতিব রেগুলেতরী সোলুসনশিংগী খুত্থাংদা ঙাকথোকপা ঙমগনি। মহাক্না মালেমগী ফুদ রেগুলেতরী নেৎৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহনবদা FSSAIনা লৌরিবা থৌদাং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
কোদেক্স অমসুং ফুদ সেফতী রেগুলেসনদা ভারতনা চাউনা শেল থাদরকপদা কোদেক্সকী চেয়রমেন শ্রী স্তীভ ৱর্নিনা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোদেক্সকী সবসিদিয়রী কম্মিসনশিং হোস্ত তৌরিবা লৈবাক খরগী মনুংদা ভারতসু অমনি।
থৌরম অদুগী মনুংদা ফুদ সেফতী প্রেক্তিসশিং ত্রান্সফোর্ম তৌনবা অমসুং ইনফোর্মেসন শেয়র তৌনবা পান্দম থম্লিবা ইন্নোভেতিব ইনিসিএতিব কয়া অমা হৌদোকখি। মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী মরক্তা ভারতকী ঙমখৈদা চীঞ্জাক পুশিল্লকপা য়াদবগী মতাংদা মীয়াম অমসুং মরী লৈনবা ফুদ সেফতী ওথোরিতীশিংদা খঙহন্নবা শেমখিবা ওনলাইন পোর্তেল অমা ওইরিবা ফুদ ইম্পোর্ত রিজেক্সন এলর্ত (FIRA) হৌদোকখিবসু য়াওরি।
সম্মিৎ অসিদা ফুদ ইম্পোর্ত ক্লিয়রেন্স সিস্তেম 2.0 (FICS 2.0)গী অনৌবা ৱেবসাইত অমা উরেপ-হৌদোকখি। মসি হেন্না থুনা প্রোসেসিং অমসুং ত্রান্সপরেন্সী ফংহন্নবা হোৎনরিবা ফুদ ইম্পোর্ত ক্লিয়রেন্স সিস্তেমগী এদভান্স ওইরবা ভর্সন অমনি। মসিনা অনৌবা ফিচরশিং, ওতোমেসন অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা পোর্তেলশিংগা পুন্সিন্নবা মপুং ফানা ওনলাইন সোলুসন অমা পীদুনা মমাংগী সিস্তেমগী অকক্নবা থাকশিং কোকহল্লি।
মিলেৎ রেসিপি শো “ফ্লেভর্স ওফ শ্রী অন্না - সেহত ওর স্বাদ কে সং” অসি মিলেৎ বেজ রেসিপিশিং প্রমোৎ তৌনবগী পান্দমদা দুরদর্শন্দা এপিসোদ 13গী সেরিজ অমা ওইনা হৌদোকখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিনা ন্যুত্রিসনগী মতাংদা এৱ্যেরনেস হেনগৎহন্নবা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী চিঞ্জাক শেম্বদা মিলেৎকী হকশেলগী কান্নবশিং অমসুং মখল কয়াগী কান্নবশিংবু ময়েক শেংনা খংহন্নবা হোৎনরি।
হৌদোকপগী মীফম অদুগী অতোপ্পা মরুওইবা মমি অমা হায়রগদি, স্তেত ফুদ সেফতী ইন্দেক্স (SFSI) 2024 রিলিজ তৌখি। মসি ভারতকী রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী ফুদ সেফতী পর্ফোর্মেন্স য়েংশিন্নবা চহিগী ওইবা রিপোর্ত অমনি। কেরলা, তমিল নাদু, জম্মু অমসুং কশ্মীর, গুজরাত অমসুং নাগালেন্দ অসি ইন্দেক্স অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা মফমদা লৈরি।
সম্মিৎ অসিগী অহানবা নুমিৎতা মালেমগী ফুদ সেফতীদা মরু ওইবা হীরমশিং খন্ন-নৈনখিবা ময়েক লারবা তেক্নিকেল সেসন কয়া অমা পাংথোকখি। "রেগুলেতিং ফুদ সেফতী এন্দ সেক্যুরিতী: এ গ্লোবেল পর্সপেক্তিব"গী মতাংদা অহানবা সেসন অসিনা রেগুলেতিব কমপ্লাইএন্সকীদমক কমপ্লাইএন্স এসেসমেন্ততা মীৎয়েং থমখি। অতৈ সেসনশিং অসি মথংশিৎনা এন্টিমাইক্রোবিএল রেসিস্তেন্সী: ইনক্লুসিব স্ত্রেতেজিশিংগী খুত্থাংদা মিটিগেসন, হেল্থ সপ্লিমেন্তশিং অমসুং ন্যুত্রাসিউতিকলশিং রেগুলেৎ তৌবা: ইভোলুসনিং লেন্দস্কেপ, সস্তেনেবল ফুদ পেক্কেজিং: পোলিসী, ইনোবেসন অমসুং কমপ্লাইন্স, অমসুং স্পোর্তস অমসুং ন্যুত্রিসন: হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী মরুওইবা হায়বা হিরমদা ওইখি।
অচৌবা ফুদ কম্পেনীশিংগী CEOশিংগা লোয়ননা মকোকথোংবা গবর্নমেন্ত ওফিসিএলশিংগী মরক্তা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস প্রমোৎ তৌবা, ন্যুত্রিসিয়স ফুদশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবা অমসুং ফুদ সেফতী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগী মতাংদা খন্ন-নৈননবা পেরেলেলেল সেসন অমা ওইনা পাংথোকখি।
মালেমগী ওইবা ওর্গানাইজেসনশিং হায়বদি WHO, ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গানাইজেসন (WTO), ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গানাইজেসন (FAO), কোদেক্স এলিমেন্তরিয়স কম্মিসন, য়ুরোপিয়ন ফুদ সেফতী ওথোরিতী অমসুং জোইন্ত ইন্সতিত্যুৎ ফোর ফুদ সেফতী এন্দ এপ্লাইদ ন্যুত্রিসন, USAগুম্বা স্তেকহোল্দরশিংনা গ্লোবেল ফুদ রেগুলেতরস সমিত 2024দা শরুক য়াগনি। ফুদ সেফতী রেগুলেতরশিং অমসুং রিস্ক এসেসমেন্ত ওথোরিতীশিং, রিসর্স ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিং য়াওনা লৈবাক 70 হেনবদগী লাকপা মীহুৎশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াদুনা মরুওইবা ইসুশিং খন্ন-নৈনগনি অমসুং মালেম শিনবা থুংনা ফুদ সেফতী সিস্তেম হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিং খঙদোক্কনি।
নুমিৎ নিনি অসিদা পাংথোক্কদৌরিবা সম্মিৎ অসিদা মীওই 5,000 হেন্না শরুক য়াগনি অমসুং লৈবাক 60 হেনবদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিং শরুক য়াবগী মথক্তা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াবা মীওই 150,000 হেন্না য়াওরগনি। মসিগী মনুংদা ফুদ বিজিনেস ওপরেতর 1,00,000, মহৈরোই অমসুং রিসর্সর 40,000, এক্সপোর্তর 6,000, ইম্পোর্তর 5,000, ফুদ সেফতী ওফিসর 3,500, ফুদ সেফতী ত্রেনী 2,500, লেবোরেতরী ওফিসর 2,000, ফুদ সেফতী মিত্র 800 য়াওরি।
থৌরম অদুদা FSSAIগী , CEO শ্রী জি. কমলা বর্ধনা রাও; FSSAI গী একজিক্যুতিব দাইরেক্তর শ্রী US ধ্যানি অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri JP Nadda Inaugurates Second Edition of Global Food Regulators Summit 2024 hosted by FSSAI alongside the World Food India 2024 event being organised by Ministry of Food Processing Industries
The role of food regulators has never been more crucial and it demands continuous collaboration, relentless innovation, and a commitment to constant improvement in the food safety systems: Shri JP Nadda
Commended the efforts made by FSSAI along with the Ministry of Health and Family Welfare in developing standards, keeping in mind international trade, evolving food production processes, and changing consumption patterns
“Work is ongoing to harmonize food safety standards with international benchmarks. This includes developing the National Action Plan on AMR 2.0 and aligning Maximum Residue Limits (MRLs) for pesticides with Codex standards, enhancing our position in global trade”
Our collaborative efforts between food regulators, research organizations, and consumer affairs departments will drive innovation, ensuring that policies reflect the dual priorities of consumer protection and environmental sustainability: Shri Pralhad Joshi
“Setting the standards of the regulations is the primary duty and responsibility of the government. FSSAI and our department has a crucial role to ensure that safe food reaches the people”
International Stakeholders Unite to Address Food Safety Challenges through International Cooperation
Innovative Initiatives Launched for Strengthening Food Safety System
20 SEP 2024 12:44PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda, inaugurated the second edition of the Global Food Regulators Summit 2024 in the presence of Shri Pralhad Joshi, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, and Minister of New and Renewable Energy at Bharat Mandapam, here today. The Summit being organized by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) under the aegis of the Ministry of Health and Family Welfare, alongside the World Food India 2024 event being organised by the Ministry of Food Processing Industries, aims to establish a global platform for food regulators to exchange insights on strengthening food safety systems and regulatory frameworks throughout the food value chain.
Addressing the gathering, Shri JP Nadda said, “In alignment with our Hon’ble Prime Minister's vision of “Vasudhaiva Kutumbakam” - One Earth, One Family, One Future,”- we launched the inaugural Global Food Regulators Summit in 2023 as a co-branded event with the G20 Summit. This ground-breaking initiative brought together global food regulators to discuss the challenges and threats to our food safety systems.
Quoting a verse from an ancient Indian scripture, “When food is pure, the mind becomes pure. When the mind is pure, memory becomes steady. When memory is steady, all the knots of the heart (ignorance, doubts, attachments) are untied, and one attains liberation”, Shri Nadda emphasized the importance of pure food in achieving mental clarity and ultimately spiritual liberation. “This timeless principle underscores the critical connection between food, health, and well-being”, he said.
The Union Health Minister underlined the growing importance of food regulators at a time when world is faced with challenges like foodborne illnesses, nutraceutical safety, novel foods, and micro plastics, all the while striving for sustainability. He said that the role of food regulators has never been more crucial and it demands continuous collaboration, relentless innovation, and a commitment to constant improvement in the food safety systems.
Shri Nadda commended the efforts made by FSSAI along with the Ministry of Health and Family Welfare in developing standards, keeping in mind international trade, evolving food production processes, and changing consumption patterns. “A notable achievement was the development of millet standards, launched by our Hon'ble Prime Minister at the Global Millets (Shree Anna) Conference on March 18, 2023”, he said.
The Union Health Minister also noted that work is ongoing to harmonize food safety standards with international benchmarks. “This includes developing the National Action Plan on AMR 2.0 and aligning Maximum Residue Limits (MRLs) for pesticides with Codex standards, enhancing our position in global trade”, he said. He further stated that GFRS 2024 presents an expanded platform to deepen our understanding of global regulatory frameworks and promote the exchange of information on food product safety requirements.
The Union Minister also informed that India is involved in strengthening regulatory capacity in countries like Bhutan, Nepal and Sri Lanka. Highlighting India’s efforts in alternative measures to curb the increasing menace of plastic wastes, he said that India is taking steps to reduce plastic wastes and adopting organic farming and organic pest control measures.
Shri Pralhad Joshi lauded the efforts of FSSAI for organising the one of its kind Global Summit for the second consecutive year. Highlighting the importance of global dialogue on food safety, Shri Joshi stated “our collaborative efforts between food regulators, research organizations, and consumer affairs departments will drive innovation, ensuring that policies reflect the dual priorities of consumer protection and environmental sustainability.”
Underscoring the relevance of this summit for sharing best practices and knowledge, Shri Joshi noted that “food security doesn’t mean just having enough food. It is also important to ensure the quality and safety of food that we consume”. He highlighted the Eat Right campaign, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana and the promotion of millets as important initiatives taken by the Union Government to ensure safe and good food.
He also highlighted the importance of food quality and food safety for the building of a healthy and fit nation. “Setting the standards of the regulations is the primary duty and responsibility of the government. FSSAI and our department has a crucial role to ensure that safe food reaches the people”, he stated.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General, World Health Organisation (WHO) who addressed the gathering virtually said that our food system faces several challenges globally due to climate change and highlighted the important role of national food regulators in harmonising regulatory policies for the world.
Highlighting that FSSAI is actively working to harmonise food standards, Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare and Chairperson, FSSAI said that “technology is important and essential for strengthening food safety standards. FSSAI has been at the forefront utilising technology-based solutions for licensing, import clearances, audits, inspection and other critical aspects of food ecosystem”
The Union Health Secretary highlighted the significant strides made by the Government of India in fortifying rice and distributing them through the public distribution network to address micro-nutrient deficiency in the country. He said that AI and machine learning are innovative solutions to strengthen the food regulatory system.
Smt. Punya Salila Srivastava, Officer on Special Duty, Ministry of Health and Family Welfare noted that this summit brings together the best minds of the world in food safety which provides an opportunity to share knowledge. She said that food safety and nutrition are critical to human health and the government of India has taken many initiatives to strengthen and enhance food safety governance.
Dr Samuel Godefroy, President, IUFoST stated that food science is vital for human survival and it can be sustained only through innovative regulatory solutions. He applauded FSSAI for its contribution to strengthening the global food regulatory network.
Mr Steve Wearne, Chairperson, Codex appreciated India’s significant investment in Codex and food safety regulation. He highlighted that India is one of the few countries to host subsidiary commissions of Codex.
Several innovative initiatives aimed at transforming food safety practices and enhancing information sharing were launched during the ceremony. Among these initiatives was the introduction of the Food Import Rejection Alerts (FIRA), an online portal designed to notify the public and relevant food safety authorities about food import rejections at Indian borders.
The summit also unveiled a new website for the Food Import Clearance System 2.0 (FICS 2.0), an advanced version of Food Import Clearance System for faster processing and transparency, addresses the limitations of the earlier system by offering a complete online solution with new features, automation, and integration with other relevant portals.
A millets recipe show ‘Flavours of Shree Anna – Sehat aur Swaad Ke Sang’ has been launched as a 13-episode series on Doordarshan, aimed at promoting millet-based recipes. This initiative seeks to boost nutrition awareness and highlight the health benefits and versatility of millets in everyday cooking.
Another significant highlight of the inaugural session was the release of the State Food Safety Index (SFSI) 2024, an annual report evaluating the food safety performance of Indian states and union territories. Kerala, Tamil Nadu, Jammu & Kashmir, Gujarat and Nagaland are at the top positions in the index.
The first day of the summit witnessed a series of insightful technical sessions which addressed critical topics central to global food safety. The first session on “Regulating Food Safety and Security: A Global Perspective,” focused on conformity assessment for regulatory compliance. Other sessions were themed on “Antimicrobial Resistance: Mitigation through Inclusive Strategies,” “Regulating Health Supplements and Nutraceuticals: An Evolving Landscape,” “Sustainable Food Packaging: Policy, Innovation, and Compliance,” and “Sports and Nutrition: Key to Health and Well-Being” respectively.
A dialogue between CEOs from major food companies alongside senior government officials also took place as a parallel session to discuss promoting ease of doing business, enhancing access to nutritious foods, and improving food safety infrastructure.
Stakeholders from international organisations like WHO, World Trade Organization (WTO), Food and Agriculture Organization (FAO), Codex Alimentarius Commission, The European Food Safety Authority and Joint Institute for Food Safety and Applied Nutrition, USA, are participating at the Global Food Regulators Summit 2024. Delegates from over 70 countries, including Food safety regulators and those from Risk Assessment Authorities, Research Institutes and Universities are participating in the Summit to discuss pressing issues and identify strategies for enhancing food safety systems across the world.
Over 5,000 physical attendees are expected at the Summit over two days and virtual participation exceeding 1,50,000, including 1,00,000 food business operators, 40,000 students and researchers, 6,000 exporters, 5,000 importers, 3,500 food safety officers, 2,500 food safety trainees, 2,000 laboratory officials, 800 Food Safety Mitras, apart from participation of Indian Missions in over 60 countries.
Shri G Kamala Vardhana Rao, CEO, FSSAI; Shri US Dhyani, Executive Director, FSSAI and senior officials of the Union Health Ministry were present at the event.