Cabinet
Cabinet approves Thane integral Ring Metro Rail Project
The total completion cost of the project is Rs.12,200 crore to be operational by 2029
Total Length of the ring corridor is 29-km (26 km Elevated and 3 km underground) and includes 22 Stations
Connects prominent areas like Naupada, Wagle Estate, Dongripada, Hiranandani Estate, Kolshet, Saket etc.
16 AUG 2024 8:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the Thane Integral Ring Metro Rail Project corridor, Maharashtra. The 29-km corridor will run along the periphery of west side of Thane city with 22 Stations. The network is encompassed by Ulhas River on one side and Sanjay Gandhi National Park [SGNP] on the other.
This connectivity would provide a sustainable and efficient mode of transport, facilitating the city to realize its economic potential and ease traffic congestion on the roads. The project is also expected to contribute to reduction of greenhouse gas emissions.
Project Cost & Funding:
The estimated cost of the project is Rs.12,200.10 crore, with equal equity from Government of India and Government of Maharashtra as well as part-funding from bilateral agencies.
Funds would also be raised through innovative financing methods such as by selling Station naming and access rights for corporate, monetization of assets, Value Capture Financing route.
The corridor that connects major business hubs would provide an effective transport option for large section of employees. The Project is likely to be completed by 2029.
More importantly, the Metro line would benefit thousands of daily commuters, especially students and those commuting every day to office and work area by providing faster and economical transport options. The project would result in total daily ridership on the metro corridors for the years 2029, 2035 and 2045 by 6.47 Lakh, 7.61 lakh & 8.72 lakh passengers respectively.
Maha Metro will execute the project, along with civil, electro­mechanical, other associated facilities, works and related assets. Maha-Metro has already started the pre-bid activities and preparation of Tender documents. The contracts will be floated immediately for bidding.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଥାନେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରାଲ ରିଙ୍ଗ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୁଦାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ୧୨,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି
ରିଂ କରିଡରର ସମୁଦାୟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୨୯ କିଲୋମିଟର (୨୬ କିଲୋମିଟର ବାହାରେ ଏବଂ ୩ କିଲୋମିଟର ଭୂତଳ) ଏବଂ ଏଥିରେ ୨୨ଟି ଷ୍ଟେସନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ନାଉପଡ଼ା, ୱାଗଲେ ଇଷ୍ଟେଟ୍, ଡଙ୍ଗରୀପଡ଼ା, ହିରାନନ୍ଦାନୀ ଇଷ୍ଟେଟ୍, କୋଲସେଟ୍, ସାକେତ ଆଦି ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ
16 AUG 2024 8:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଥାନେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରାଲ ରିଙ୍ଗ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କରିଡରକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଛି। ୨୯ କିଲୋମିଟର ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି କରିଡର ଥାନେ ସହରର ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ୨୨ଟି ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ଚାଲିବ । ଏହି ନେଟୱାର୍କର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଉଲହାସ ନଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ସଞ୍ଜୟ ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ (ଏସଜିଏନପି) ରହିଛି ।
ଏହି ଯୋଗାଯୋଗ ପରିବହନର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସହରକୁ ଏହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ରାସ୍ତାରେ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼କୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପାଣ୍ଠି:
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୧୨,୨୦୦.୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସମାନ ଅଂଶଧନ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଂଶିକ ପାଣ୍ଠି ରହିଛି ।
କର୍ପୋରେଟ୍ ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନ ନାମକରଣ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଅଧିକାର ବିକ୍ରି କରି, ସମ୍ପତ୍ତିର ମୁଦ୍ରାକରଣ, ଆର୍ଥିକ ଦିଗରେ ସମ୍ପତ୍ତିର ଆକଳନ ଭଳି ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ ।
ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟାବସାୟିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏହି କରିଡର ସଂଖ୍ୟାଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିବହନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହି ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଶସ୍ତା ପରିବହନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରି ଦୈନିକ ହଜାର ହଜାର ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ, ବିଶେଷକରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅଫିସ ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୯, ୨୦୩୫ ଏବଂ ୨୦୪୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମେଟ୍ରୋ କରିଡରରେ ସମୁଦାୟ ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ଯଥାକ୍ରମେ ୬.୪୭ ଲକ୍ଷ, ୭.୬୧ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ୮.୭୨ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରାକରିବେ।
ମହା ମେଟ୍ରୋ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ସିଭିଲ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋମେକାନିକାଲ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସୁବିଧା, କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ। ମହା-ମେଟ୍ରୋ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଟେଣ୍ଡର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଟେଣ୍ଡର କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ନିଲାମ ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ଟେଣ୍ଡର ଆହ୍ୱାନ କରାଯିବ।