Ministry of Finance
Record 7.28 crore ITRs filed for AY 2024-25 till 31st July, 2024
5.27 crore ITRs filed in New Tax Regime for AY 2024-25
Over 69.92 lakh ITRs filed on a single day on 31st July, 2024
58.57 lakh first time filers of ITRs till 31.07.2024
02 AUG 2024 2:59PM by PIB Delhi
The taxpayers and tax professionals made their compliances in time, leading to a surge in filing of Income-tax Returns (ITRs), which resulted in a new record of ITRs filed till 31st July 2024. The total number of ITRs for AY 2024-25 filed till 31st July, 2024 is more than 7.28 crore, which is 7.5% more than the total ITRs for AY 2023-24 (6.77 crore) filed till 31st July, 2023.
An increasing number of taxpayers have opted for the New Tax Regime this year. Out of the total ITRs of 7.28 crore filed for AY 2024-25, 5.27 crore have been filed in the New Tax Regime compared to 2.01 crore ITRs filed in the Old Tax Regime. Thus, about 72% of taxpayers have opted for the New Tax Regime, while 28% continue to be in the Old Tax Regime.
The filing of ITRs peaked on 31st July, 2024 (due date for salaried taxpayers and other non-tax audit cases) with over 69.92 lakh ITRs being filed on a single day i.e. on 31st July, 2024. The e-filing portal also observed its highest per hour rate of 5.07 lakh of ITR filing between 07:00 pm to 08:00 pm on 31.07.2024. The highest per second rate of ITR filing was 917 (17.07.2024, 08:13:54 am) and highest per minute rate of ITR filing was 9,367 (31.07.2024, 08:08 pm).
The Department also received 58.57 lakh ITRs till 31.07.2024 from first time filers, a fair indication of widening of tax base.
In a historic first, ITRs (ITR-1, ITR-2, ITR-4, ITR-6) were deployed on the e-filing portal on the first day of the Financial Year ie on 01.04.2024. The ITR-3 and ITR-5 were also released earlier in comparison with the preceding financial years. A lot of emphasis was provided to educate taxpayers about Old and New tax regimes. FAQs and educational Videos on the same were designed and uploaded on the e-filing portal.
Focussed outreach campaigns were carried out on Social Media to encourage the taxpayers to file their ITRs early. Along with this, unique creative campaigns were also carried out on different platforms. Informational Videos in 12 Vernacular languages, apart from English and Hindi, were displayed on digital platforms. Outdoor campaigns were also carried out. Such concerted efforts led to fruitful results with increased number of filings. The following data of ITR filing over the last few years corroborates the same:
AY
Due date
No of Returns filed
2020-21
10/01/2021
5,78,45,678
2021-22
31/12/2021
5,77,39,682
2022-23
31/07/2022
5,82,88,692
2023-24
31/07/2023
6,77,42,303
2024-25
31/07/2024
7,28,80,318
Out of the 7.28 crore ITRs filed for A.Y. 2024-25, 45.77% of ITRs are ITR-1 (3.34 crore), 14.93% are ITR-2 (1.09 crore), 12.50% are ITR-3 (91.10 lakh), 25.77% are ITR-4 (1.88 crore) and 1.03% are ITR-5 to ITR-7 (7.48 lakh). Over 43.82% of these ITRs have been filed using the online ITR utility available on the e-filing portal and the balance have been filed using offline ITR utilities.
During the peak filing period, the e-filing portal successfully handled huge traffic, providing a seamless experience to taxpayers for filing of ITRs. On 31st July, 2024 alone, successful logins stood at 3.2 crore
The process of e-verification is important to commence the processing of ITRs and to issue refunds, if any. It is encouraging to note that over 6.21 crore ITRs have been e-verified, out of which more than 5.81 crore are through Aadhaar based OTP (93.56%). Of the e-verified ITRs, more than 2.69 crore ITRs for the A.Y. 2024-2025 have been processed (43.34%) till 31st July, 2024. Over 91.94 lakh challans have been received through TIN 2.0 payment system in the month of July, 2024 (for AY 2024-25), while total number of challans filed through TIN 2.0 since 1st April, 2024 stands at 1.64 crore (for AY 2024-25).
The e-filing Helpdesk team has handled approximately 10.64 lakh queries from taxpayers during the year upto 31.07.2024, supporting the taxpayers proactively during the peak filing period. Support from the helpdesk was provided to taxpayers through inbound and outbound calls, live chats, WebEx and co-browsing sessions.
Helpdesk team also supported resolution of queries received on the X(Twitter) handle of the Department through Online Response Management (ORM), by proactively reaching out to the taxpayers/ stakeholders and assisting them for different issues on a near real-time basis. The team handled over 1.07 lakh e-mails between the period 1st April to 31st July, 2024 and successfully resolved 99.97% queries.
The Department expresses its gratitude to tax professionals and taxpayers for their support in compliances in filing of ITRs and Forms. Taxpayers are also requested to verify their unverified ITRs if any, within 30 days of filing the ITR.
The Department also urges taxpayers, who for any reason, missed filing their ITR within the due date, to complete their filing expeditiously.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
AY 2024-25 গী ওইনা জুলাই 31, 2024 ফাওবদা ITR করোর 7.28 ফাইল তৌখি
AY 2024-25গী ওইনা অনৌবা তেক্স রেজিমদা ITR করোর 5.27 ফাইল তৌখি
জুলাই 31, 2024দা নোংমদা ITR লাখ 69.92 হেন্না ফাইল তৌখি
31.07.2024 ফাওবদা ITRশিং ফাইল তৌরকখিবশিংদা লাখ 58.57না অহানবা ওইনা ফাইল তৌবা মীওইশিং ওইখি
02 AUG 2024 2:59PM by PIB Imphal
তেক্সপেয়রশিং অমসুং তেক্স প্রোফেস্নেলশিংনা মতম চানা মখোয়গী কমপ্লাইন্সশিং পাংথোক্তুনা ইনকম তেক্স রিতর্ন (ITR) ফাইল তৌবগী চাং হেনগৎলকখি, মসিনা মরম ওইদুনা 2024গী জুলাই 31 ফাওবদা ফাইল তৌখিবা ITRশিংগী অনৌবা রেকোর্দ অমা থমখি। জুলাই 31, 2024 ফাওবদা ফাইল তৌখিবা 2024-25গী অপুনবা ITRগী মশিং অসি করোর 7.28 হেনখ্রে। মসি জুলাই 31, 2023 ফাওবদা ফাইল তৌখিবা 2023-24গী অপুনবা ITRগী মশিং (করোর 6.77) অদুদগী চাদা 7.5 হেনখ্রে।
চহি অসিদা মশিং হেনগৎলক্লিবা তেক্স পেয়রশিংনা অনৌবা তেক্স রিজিমগীদমক খনখ্রে। AY 2024-25গীদমক ফাইল তৌখিবা অপুনবা ITR করোর 7.28গী মনুংদা, হান্নগী তেক্স রিজিমদা ফাইল তৌখিবা ITR করোর 2.01গা চাংদম্নবদা অনৌবা তেক্স রিজাইমগী মখাদা করোর 5.27 ফাইল তৌখ্রে। অসুম্না, তেক্স পেয়রশিংগী চাউরাক্না 72%না অনৌবা তেক্স রেজিম খনখ্রে, অদুগা 28%না হান্নগী তেক্স রেজিমদা লৈরি।
ITRশিং ফাইল তৌবগী চাং অসি জুলাই 31, 2024 (সেলরীদ তেক্সপেয়রশিং অমসুং অতোপ্পা তেক্স ওদিৎ নত্তবা কেসশিংগী দ্যু দেৎ) দা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি। ITR লাখ 69.92 হেন্না নুমিৎ অমখক্তদা ফাইল তৌখি। ই-ফাইলিং পোর্তেল অসিনা 31.07.2024গী নুমিদাং পুং 7দগী অয়ুক পুং 8 ফাওবগী মনুংদা পুং অমদা ITR লাখ 5.07 ফাইল তৌখি। সেকেন্দ অমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ITR ফাইল তৌবগী চাং অসি 917 (17.07.2024, অয়ুক্কী পুং 8:13.54) অমসুং মিনিৎ অমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ITR ফাইল তৌবগী চাং অসি 9367 (31.07.2024, নুংথিলগী পুং 8:08) ওইখি।
দিপার্তমেন্ত অসিনা অহানবা ওইনা ফাইল তৌবদগী 31.07.2024 ফাওবদা ITR লাখ 58.57 ফংখি। মসি তেক্স বেজ পাকথোক চাউথোকপগী অচুম্বা খুদম অমনি।
পুৱারীগী ওইবা অহানবা ওইনা, ITR (ITR-1, ITR-2, ITR-4, ITR-6) অসি ই-ফাইলিং পোর্তেলদা শেনবা চহিগী অহানবা নুমিৎ হায়বদি 1.04.2024দা দিপ্লোই তৌখি। ITR-3 অমসুং ITR-5 অসি মমাংগী শেনবা চহিশিংগা চাংদম্নবদা ঙন্না থাদোকখি। তেক্সপেয়রশিংবু অরিবা অমসুং অনৌবা তেক্স রেজিমশিংগী মতাংদা এজুকেসন পীনবদা অহেনবা মীৎয়েং থমখি। ই-ফাইলিং পোর্তেলদা হেক হেক হংবা ৱাহংশিং অমসুং এজুকেসনেল ভিদিওশিং দিজাইন তৌদুনা অপলোদ তৌখি।
তেক্সপেয়রশিংবু মখোয়গী ITRশিং ঙন্না ফাইল তৌনবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক মীৎয়েং চঙনা সোসিএল মীদিয়াদা আউৎরীচ কেম্পেনশিং পাংথোকখি। মসিগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা প্লেতফোর্মশিংদা অখন্নবা ক্রিএতিব কেম্পেনশিংসু পাংথোকখি। দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংদা ইংলিশ অমসুং হিন্দী নত্তনা রিজনেল লোল 12দা ইনফোর্মেস্নেল ভিদিওশিং উৎখি। আউৎদোর কেম্পেনশিংসু পাংথোকখি। অসিগুম্বা পুন্না হোৎনবনা ফাইল তৌবগী মশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা মহৈ ফংবা ঙমখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ফাইল তৌখিবা ITRগী মখাদা পীরিবা দেতা অসিনা অসুম্না উৎলি:
AY
দ্যু দেৎ
ফাইল তৌরকপা রিতর্নশিংগী মশিং
2020-21
10/01/2021
5,78,45,678
2021-22
31/12/2021
5,77,39,682
2022-23
31/07/2022
5,82,88,692
2023-24
31/07/2023
6,77,42,303
2024-25
31/07/2024
7,28,80,318
A.Y. 2024-25গীদমক ফাইল তৌখিবা ITR করোর 7.28গী মনুংদা ITRশিংগী 45.77%দি ITR-1 (করোর 3.34), 14.93%দি ITR-2 (করোর 1.09), 12.50%দি ITR-3 (করোর 91.10), 25.77%দি ITR-4 (করোর 1.88) অমসুং 1.03%দি ITR-5দগী ITR-7 (করোর 7.48) নি। মসিগী ITRশিংগী 43.82% হেনবনা ই-ফাইলিং পোর্তেলদা ফংলিবা ওনলাইন ITR য়ুতিলিতী শিজিন্নদুনা ফাইল তৌখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা অসি ওফলাইন ITR য়ুতিলিতী শিজিন্নদুনা ফাইল তৌখ্রে।.
পিক ফাইলিং পেরিয়দ মনুংদা, ই-ফাইলিং পোর্তেলনা তেক্সপেয়রশিংদা ITRশিং ফাইল তৌনবগীদমক নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমা পীদুনা, অচৌবা ত্রাফিক মায় পাক্না হেন্দল তৌখি। 2024গী জুলাই 31 ফাওবদা, মায় পাক্না লোগইন তৌখিবগী মশিং অসি করোর 3.2 ওইখি।
ই-ভেরিফিকেসনগী থৌওং অসি ITRশিং প্রোসেস তৌবা হৌনবা অমসুং করিগুম্বা রিফন্দ অমা পীবা তারবদি মদু পীনবগীদমক মরুওই। ই-ভেরিফিকেসনগী খুত্থাংদা ITR করোর 6.21 হেন্না ফংখ্রে, মসিগী মনুংদা করোর 5.81 হেন্না আধারদা য়ুম্ফম ওইবা OTP (93.56%) গী খুত্থাংদা ফংখ্রে হায়বসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। ই-ভেরিফাই তৌরবা ITRশিংগী মনুংদা AY 2024-2025গীদমক ITR করোর 2.69 হেন্না (43.34%) 2024গী জুলাই 31 ফাওবদা প্রোসেস তৌখ্রে। জুলাই, 2024দা (AY 2024-25গীদমক) TIN 2.0 পেমেন্ত সিস্তেমগী খুত্থাংদা চলান লাখ 91.94 হেন্না ফংখ্রে। অদুগা এপ্রিল 1, 2024দগী হৌদুনা TIN 2.0গী খুত্থাংদা ফাইল তৌখিবা চলানশিংগী অপুনবা মশিং অসি করোর 1.64 ওইরে (AY 2024-25গীদমক) ।
ই-ফাইলিং হেল্প দেস্ক তীমনা চহি অসিগী মনুংদা 31.07.2024 ফাওবদা তেক্সপেয়রশিংদগী লাকপা ক্বেয়রী চাউরাক্না লাখ 10.64 হেন্দল তৌখ্রে। হেল্প দেস্ককী মতেং অসি তেক্সপেয়রশিংদা ইনকমিং অমসুং আউৎবাউন্দ কোলশিং, লাইব চেৎশিং, ৱেবএক্স অমসুং কো-ব্রাউজিং সেসনশিংগী খুত্থাংদা ফংহনখি।
হেল্প দেস্ক তীমনা ওনলাইন রেস্পোন্স মেনেজমেন্ত (ORM) গী খুত্থাংদা দিপার্তমেন্তকী এক্স (ত্বিত্তর) হেন্দলদা লাকপা ৱাহংশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা মতেং পাংখি। তেক্সপেয়রশিং/স্তেকহোল্দরশিংগা প্রোএক্তিব ওইবা মওংদা ৱারী শানদুনা অমসুং তোঙান তোঙানবা ইসুশিংগীদমক্তা রিয়েল-তাইমদা মতেং পাংখি। তীম অসিনা এপ্রিল 1দগী জুলাই 31, 2024 ফাওবগী মনুংদা ই-মেল লাখ 1.07 হেন্দল তৌখি অমসুং ক্বেয়রীশিংগী 99.97% মায় পাক্না লোইশিনখি।
দিপার্তমেন্তনা তেক্স প্রোফেস্নেলশিং অমসুং তেক্সপেয়রশিংদা ITR অমসুং ফোর্মশিং ফাইল তৌবদা কমপ্লাইন্সতা মতেং পাংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। তেক্সপেয়রশিংনা মখোয়গী তেক্স রিপোর্ত ফাইল তৌখ্রবা মতুং নুমিৎ 30গী মনুংদা মখোয়গী তেক্স রিপোর্ত ফাইল তৌদ্রিবা অদু য়েংশিন্নবসু হায়রি।
দিপার্তমেন্ত অসিনা মরম অমা নৎত্রগা অমা ওইরবসু মখোয়গী ITR মতমগী মনুংদা ফাইল তৌবা ঙমদ্রবা তেক্সপেয়রশিংদা মখোয়গী ফাইলিং অদু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা হায়জরি।