Ministry of Mines
Union Minister G Kishan Reddy inaugurates National Landslide Forecasting Centre and Launches Bhusanket Web Portal & Bhooskhalan Mobile App
19 JUL 2024 6:24PM by PIB Delhi
Union Minister of Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy today inaugurated the National Landslide Forecasting Centre at GSI, Dharitri Campus, Salt Lake City, Kolkata. Minister also launched the Bhusanket Web Portal and Bhooskhalan Mobile App. The programme was graced by dignitaries from various disaster management agencies and stakeholder organizations besides Director General, GSI, Shri Janardan Prasad, and other senior officials of the organisation.
The NLFC is a pioneering initiative aimed at landslide hazard mitigation in India. Soon after this inauguration, residents of Kalimpong, Darjeeling and Nilgiri districts will be benefitted from live forecasting report to be shared with them since 20th July 2024. It will in due course issue early warning bulletins for all landslide-prone states, operationalizing the regional Landslide Early Warning System (LEWS) nationwide by 2030. Equipped with advanced technology, the NLFC will provide early information to local administration and communities, update landslide inventories, and integrate real-time rainfall and slope instability data for enhanced forecasting accuracy.
The launch of the Bhusanket Web Portal marks a major step towards disaster risk reduction. This web portal will facilitate the dissemination of relevant data and information on landslide hazards, initiating short-range and medium-range landslide forecasting in the country. Integrated with the Bhusanket Web Portal, the user-friendly Bhooskhalan Mobile App will enable quick dissemination of daily landslide forecasts and allow stakeholders to share and update spatial and temporal information on landslide occurrences. The app is available on Bhusanket web portal and will soon be available on Google Play Store.
In his address, Shri G. Kishan Reddy emphasized GSI’s critical role in disaster management, particularly in landslide hazard mitigation. Minister commended the GSI officers for their dedication in establishing the NLFC and urged officers to work diligently towards fulfilling the nation’s mineral and disaster management needs, aligning with the vision of Aatmanirbhar Bharat and achieving Viksit Bharat by 2047.
The inauguration of the NLFC, and the launch of the Bhusanket Web Portal and Bhooskhalan Mobile App, are landmark achievements for GSI and a testament to its commitment to advancing disaster preparedness and safety in India. The event underscores GSI's ongoing efforts to leverage technology and innovation for the nation's sustainable development, resource management, and disaster mitigation.
Earlier in the day, Minister visited the Geological Survey of India campus. The visit commenced at the Central Headquarters (CHQ) campus, where minister was welcomed by Director General, GSI, Shri Janardan Prasad. Minister chaired a review meeting to assess the ongoing activities and achievements of GSI. During this meeting, he underscored GSI’s pivotal role in baseline data generation, augmenting the mineral resources of the country and policies, particularly focusing on landslides, and congratulated the officers for their tireless efforts in advancing geological studies and mineralexploration.
GSI has significantly expanded from its initial focus on coal exploration to include mapping rock types, geological structures, and exploring strategic and critical minerals. Notably, the number of exploration programs for critical minerals has increased from 127 last year to 196 out of total number of 450 exploration programmes this year. The successful launch of the National Geoscience Data Repository (NGDR) and the migration of the OCBIS portal to the OCI cloud are testaments to GSI’s commitment to innovation and efficiency.
About Geological Survey of India
The Geological Survey of India (GSI) was set up in 1851 primarily to find coal deposits for the Railways. Over the years, GSI has not only grown into a repository of geo-science information required in various fields in the country but has also attained the status of a geo-scientific organisation of international repute. Its main functions relate to creating and updating of national geoscientific information and mineral resource assessment. These objectives are achieved through ground surveys, air-borne and marine surveys, mineral prospecting and investigations, multi-disciplinary geoscientific, geo-technical, geo-environmental and natural hazards studies, glaciology, seismo-tectonic study and carrying out fundamental research.
GSI’s chief role includes providing objective, impartial and up-to-date geological expertise and geoscientific information of all kinds, with a focus on policy making decisions, commercial and socio-economic needs. GSI also emphasizes on systematic documentation of all geological processes both surface and subsurface, of the country and its offshore areas. The organization carries out this work through geological, geophysical, & geochemical surveys using the latest does so by using the latest and most cost-effective techniques and methodologies.
GSI’s core competence in survey and mapping is continuously enhanced through accretion, management, coordination and utilization of spatial databases (including those acquired through remote sensing. It functions as a ‘Repository’ for the purpose and uses the latest computer-based technologies for dissemination of geoscientific information and spatial data, through cooperation and collaboration with other stakeholders in the Geo-informatics sector.
GSI, headquartered in Kolkata, has six regional offices located in Lucknow, Jaipur, Nagpur, Hyderabad, Shillong and Kolkata and state unit offices in almost all states of the country. GSI is an attached office to the Ministry of Mines.

মাইন্স মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী জি কিসান রেদ্দীনা নেস্নেল লেন্দস্লাইদ ফোর্কাস্তিং সেন্তর শঙ্গাখ্রে অমসুং ভুসনকেৎ ৱেব পোর্তেল অমসুং ভুসখলন মোবাইল এপ লোঞ্চ তৌখ্রে
19 JUL 2024 6:24PM by PIB Imphal
কোয়লা অমসুং মাইন্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশান রেদ্দীনা ঙসি কোলকতাদা লৈবা সোল্ত লেক সিতিগী GSI , ধারিতৃ কেম্পসতা নেস্নেল লেন্দস্লাইদ ফোরকস্তিং সেন্তর শঙ্গাখ্রে। মন্ত্রীনা ভুসনকেৎ ৱেব পোর্তেল অমসুং ভুসখলন মোবাইল এপসু লোঞ্চ তৌখি। থৌরম অদুদা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিং অমসুং স্তেকহোল্দর ওর্গনাইজেসনশিংগী মকোক থোংবশিং, GSI গী দিরেক্তর জেনরেল, শ্রী জনর্দন প্রসাদ অমসুং ওর্গনাইজেসন অসিগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
NLFC অসি ভারত্তা লেন্দস্লাইদকী খুদোংথীবা হন্থহন্নবা পান্দম থম্লিবা অহানবা খোঙথাং অমনি। মসিগী উরেপ উয়ুং তম্বগী মতুংদা, 2024গী জুলাই 20দগী হৌদুনা কালিমপোং, দার্জিলিং অমসুং নীলগিরি জিলাগী মীওইশিং অসি লাইভ ফোর্কস্তিং রিপোর্তকী কান্নবা ফংলগনি। মসিনা মতম চানা লেন্দস্লাইদ থোকপা য়াবা রাজ্য পুম্নমক্তা অথুবা মতমদা চেকশিন থৌরাংগী বুলেতিনশিং থোক্লগনি। মসিনা 2030 ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা লমদম অসিগী লেন্দস্লাইদ আর্লী ৱার্নিং সিস্তেম (LEWS) এদভান্স তেক্নোলোজীগা লোয়ননা NLFCনা লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংদা অঙনবা মতমদা ঈ-পাউ পীগনি, লেন্দস্লাইদ ইনভেন্তরীশিং অপদেৎ তৌগনি অমসুং রিএল-তাইম রেনফোল অমসুং স্লোপ ইনস্তেবিলিতীগী দেতাবু ফোর্কাস্তিংগী এক্যুরেসীগীদমক পুনশিনগনি।
ভুসনকেৎ ৱেব পোর্তেল হৌদোকপা অসি দিজাস্তর রিস্ক হন্থহন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। ৱেব পোর্তেল অসিনা লৈবাক অসিদা শোর্ত রেঞ্জ অমসুং মেদিয়ম-রেঞ্জ লেন্দস্লাইদকী ফোর্কাস্তিং তাকপা ঙম্নবা, লেন্দস্লাইদকী খুদোংথিবশিংগী মতাংদা মরী লৈনবা দেতা অমসুং ইনফোর্মেসন শন্দোকপদা মতেং পাংগনি। ভুসনকেৎ ৱেব পোর্তেলগা পুনশিন্নবা, শীজিন্নবদা লায়বা ভুসখলন মোবাইল এপ অসিনা নোংমগী লেন্দসআইদ ফোর্কাস্তকী থুনা পাউ শন্দোকপা অমসুং স্তেকহোল্দরশিংদা লেন্দস্লাইদ থোকপগী মতাংদা স্পাসিএল অমসুং তেম্পরেল ইনফোর্মেসন শিয়র অমসুং অপদেৎ তৌবা য়াহনগনি। এপ অসি ভুসনকেৎ ৱেব পোর্তেলদা ফংলি অমসুং অথুবা মতমদা গুগল প্লে স্তোরদা ফংলগনি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী জি. কিশান রেদ্দীনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তদা, মরুওইনা লেন্দস্লাইদকী খুদোংথীবা হন্থহনবদা GSIগী মরুওইবা থৌদাং অদু পনখি। মন্ত্রীনা GSIগী ওফিসরশিংবু NLFC লিংখৎপদা মখোয়গী থৱায় য়াওবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ওফিসরশিংদা লৈবাক অসিগী মিনরেল অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবা, আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলানগা চুনবা অমসুং 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারত ফংনবা হোৎনবদা কন্না হোৎননবা হায়খি।
NLFCগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরম অমসুং ভুসনকেৎ ৱেব পোর্তেল অমসুং ভুসখলন মোবাইল এপ হৌদোকপা অসি GSIগীদমক মরুওইবা মাইপাকপা অমনি অমসুং ভারত্তা দিজাস্তরগী শেম-শাবা অমসুং সেফতী হেনগৎহন্নবগীদমক মখোয়গী অচেৎপা থাজবা অদুগী খুদম অমনি। থৌরম অসিনা GSIনা লৈবাক অসিগী তুংকোইনা চৎকদবা চাউখৎ-থৌরাং, রিসোর্স মেনেজমেন্ত, অমসুং দিজাস্তর হন্থহন্নবা তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসন শীজিন্ননবা হোৎনরিবা অদু উৎলি।
ঙল্লিঙৈ নুমিত্তা, মন্ত্রীনা জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী কেম্পসতা চৎখি। খোঙচৎ অসি সেন্ত্রেল হেদক্বাতর (CHQ) কেম্পসতা হৌখি। মফম অসিদা GSI গী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী জনর্দন প্রসাদনা মন্ত্রীবু তরাম্না ওকখি। মন্ত্রীনা GSIগী হৌজিক চত্থরিবা থবকশিং অমসুং মাইপাকপশিং য়েংশিন্নবা মীফম অমা লুচিংখি। মীফম অসিগী মনুংদা, মহাক্না GSI গী বেসলাইন দেতা পুথোকপদা, লৈবাক অসিগী মিনরেল রিসোর্সশিং অমসুং পোলিসীশিং, মরুওইনা লৈঙাক্কী ঈচেলদা মীৎয়েং থমদুনা হেনগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌবগী মতাংদা ফোংদোকখি। অমসুং জিওলোজিকেল স্তদী অমসুং মিনরেল এক্সপ্লোরেশনদা মাংজিল থানা হোৎনবগীদমক ওফিসরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
GSI না কোয়লা থিজিনবদা অহানবা মীৎয়েং থম্বদগী হৌরগা রোক মখলশিং, জিওলোজিকেল স্ত্রকচরশিং অমসুং স্ত্রেতেজিক অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলশিং থিজিনবা য়াওহন্নবা চাউনা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। মরুওইবা মিনরেলশিংগীদমক এক্সপ্লোরেসন প্রোগ্রামশিংগী মশীং অসি মমাং চহিগী 127তগী হেনগৎতুনা চহি অসিদা এক্সপ্লোরেসন প্রোগ্রাম 450গী অপুনবা মশীংদগী 196দা হেনগৎলে। নেস্নেল জিওসাইন্স দেতা রিপোজিতরী (NGDR) মায় পাক্না হৌদোকপা অমসুং OCI ক্লাউদতা OCBIS পোর্তেল মাইগ্রেসন তৌখিবা অসিনা GSIগী ইনোবেসন অমসুং ইফিসিএন্সীগী কম্মিৎমেন্তগী খুদমশিং ওইরি।
জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী মরমদা
জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) অসি 1851দা মরুওইনা রেলৱেজগীদমক কোয়লাগী দিপোজিৎশিং থিদোক্নবা লিংখৎখি। চহি কয়া অসিদা, GSIনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা লমশিংদা মথৌ তাবা জিও-সাইন্সকী ঈ-পাউগী রিপোজিতোরী অমা ওইবতা নত্তনা মালেমগী মশক নাইবা জিও-সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসন অমগী থাকসু ফংলে। মসিগী মরুওইবা থবকশিং অসি নেসনেল জিওসাইন্তিফিক ইনফোর্মেসন অমসুং মিনরেল রিসোর্স এসেসমেন্ত শেম্বা অমসুং অপদেৎ তৌবদা মরী লৈনৈ। মসিগী পান্দমশিং অসি গ্রাউন্দ সর্ভে, এয়র বোর্দ অমসুং মেরিন সর্ভে, মিনরেল প্রোসপেক্সন অমসুং থিজিনবগী থবকশিং, মল্তি-দিসিপ্লিনরী জিও-সাইন্তিফিক, জিও-তেক্নিকল, জিও-এনভাইরনমেন্তেল অমসুং নেচরেল হেজার্সকী স্তদীশিং, গ্লেসিওলোজী, সিস্মো-তেক্তোনিক স্তদী অমসুং ফন্দামেন্তেল রিসর্চ পাংথোক্তুনা ফংলি।
GSIগী মরুওইবা থৌদাং অসিদা পোলিসী শেম্বা ৱারেপশিং, কম্মর্সিএল অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক্কী মথৌ তাবশিংদা মীৎয়েং থমদুনা ওবজেক্টিভ, নাকল অমত্তা য়াওদবা অমসুং মতমগা চুনবা জিওলোজিকেল এক্সপর্সিতী অমসুং জিও-সাইন্তিফিক ইনফোর্মেসন মখল খুদিংমক ফংহনবা য়াওরি। GSIনা লৈবাক অসিগী অমসুং মসিগী সমুদ্র মপান্দা লৈবা মফমশিংগী লৈমায় অমসুং লৈমায়গী মখাদা থোকপা জিওলোজিকেল প্রোসেস পুম্নমক্কী পথাপ নাইনা দোকুমেন্ত তৌবদা মরুওইবা পীরি। ওর্গানাইজেসন অসিনা খ্বাইদগী নৌবা অমসুং খ্বাইদগী মমল হোংবা তেক্নিক অমসুং মেথোদোলোজীশিং শীজিন্নদুনা জিওলোজিকেল, জিওফিজিকেল অমসুং জিওকেমিকেল সর্ভে তৌদুনা থবক অসি পাংথোক্লি।
সর্ভে অমসুং মেপ্পিংদা GSIগী মপুং ওইবা কম্পেন্সেন্স অসি স্পেসিএল দেতাবেজশিং (রিমোন্দ সেন্সরিংগী খুত্থাংদা ফংলকপাশিং য়াওনা) পুথোকপা, মেনেজমেন্ত তৌবা, কোওর্দিনেৎ তৌবা অমসুং শীজিন্নবগী খুত্থাংদা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মসিগীদমক্তা মসিনা "রিপোজিতরী" অমা ওইনা মথৌ তৌই অমসুং জিও-ইনফোর্মেতিক্স সেক্তরদা লৈরিবা অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা জিও-সাইন্তিফিক ইনফোর্মেসন অমসুং স্পেসিএল দেতা শন্দোক্নবা খ্বাইদগী নৌবা কম্প্যুতরদা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নৈ।
GSIগী হেদক্বার্তর কোলকতাদা লৈ, মসিগী রিজনেল ওফিস তরুক লখনৌ, জয়পুর, নাগপুর, হায়দ্রাবাদ, শিলোং অমসুং কোলকতাদা লৈ অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্য পুম্নমক্তা স্তেত য়ুনিৎ ওফিসশিং লৈ। GSI অসি মিনিস্ত্রী ওফ মাইনসকা মরী লৈনবা ওফিস অমনি।