Ministry of Information & Broadcasting
NFDC and Netflix Partner to Launch “The Voicebox” - an Upskilling Program for Voice-over Artists in India
18 JUL 2024 6:38PM by PIB Delhi
National Film Development Corporation (NFDC), a public sector enterprise under the aegis of the Ministry of Information and Broadcasting (MoIB), have joined hands with Netflix India to launch an upskilling program for voice-over artists in India called “The Voicebox”.
The occasion was graced by Shri. Sanjay Jaju, Secretary, MoIB, Ms. Vrunda Desai, Joint Secretary (Films), MoIB, Shri. Aditya Kutty, Legal Director, Netflix, Shri. Freddy Soames, Head of Competition Policy, Netflix, and Shri. Sharad Mehra, Chairman, Pearl Academy, among others.
Today at Shastri Bhawan, Shri. Prithul Kumar, Managing Director, National Film Development Corporation (NFDC) and Joint Secretary (Broadcasting II), MoIB and Shri. Kiran Desai, General Counsel, and Senior Director - Business and Legal Affairs, Netflix India, signed the MoU to formalise the partnership, which aligns with NFDC and Netflix’s combined vision to promote Indian cinema and nurture talent in the Media and Entertainment industry.
The Voicebox” program will offer Recognition of Prior Learning (RPL) training for voice-over artists focusing on English, Hindi, Marathi, Bengali, Malayalam, Tamil, Telugu and Gujarati languages. As part of the program, structured workshops, which would include training (featuring guest lectures and mentoring sessions), followed by an assessment, will be conducted in seven major cities of India - New Delhi, Mumbai, Kolkata, Ahmedabad, Hyderabad, Chennai, and Kochi. Each batch would accommodate up to 30 candidates, with 210 participants selected through preliminary screening. At least 50% of the participants will be women.
Pearl Academy, India’s leading design institute will join as a Training Partner for this program. Seven top participants from every batch will be chosen to contribute to Netflix’s special project, “Azaadi ki Amrit Kahaniya”, where they will lend their voice to narrate stories reflecting the Indian independence movement.
The program is open to professionals, preferably women, with more than two years of experience in the media and entertainment sector, who are eager to enhance their skills in voice-over.
This Voicebox program is sponsored by the Netflix Fund for Creative Equity, which has dedicated $100 million a year over five years to setting underrepresented communities up for success in the TV and film industries through programs all around the world.
For more information and to apply, visit NFDC's website and the official social media handles.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ଭଏସ୍ ଓଭର କଳାକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘‘ଦ ଭଏସ୍ ବକ୍ସ’’ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ ଓ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଡିସି ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ
18 JUL 2024 6:38PM by PIB Bhubaneswar
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏନ୍‌ଏଫଡିସି) ଭାରତରେ ଭଏସ୍ ଓଭର କଳାକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘ଦ ଭଏସ୍ ବକ୍ସ’ ନାମକ ଏକ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର) ବୃନ୍ଦା ଦେଶାଇ, ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସର ଆଇନ ବିଭାଗର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଆଦିତ୍ୟ କୁଟ୍ଟି, ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନିୟମ ମୁଖ୍ୟ ଫ୍ରେଡି ସୋମେସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଲ ଏକାଡେମୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶରଦ ମେହେରା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଭବନରେ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏନ୍‌ଏଫଡିସି)ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ପ୍ରସାରଣ - ୨) ପୃଥୁଲ କୁମାର ଏବଂ ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆର ଜେନେରାଲ କାଉନସେଲ ତଥା ବରିଷ୍ଠ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ - ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଆଇନ ବ୍ୟାପାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ କିରଣ ଦେଶାଇ ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଭାରତୀୟ ସିନେମାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରତିଭାକୁ ପରିପୁଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏନଏଫଡିସି ଓ ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସର ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ସମନ୍ୱିତ ।
ଭଏସ୍ ବକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଇଂରାଜୀ, ହିନ୍ଦୀ, ମରାଠୀ, ବଙ୍ଗଳା, ମାଲାୟଲମ୍‌, ତାମିଲ, ତେଲୁଗୁ ଏବଂ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ଭଏସ୍ ଓଭର କଳାକାରଙ୍କୁ ରିକଗ୍ନିସନ୍ ଅଫ୍ ପ୍ରାୟର ଲର୍ଣ୍ଣିଂ (ଆରପିଏଲ୍‌) ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭାରତର ସାତଟି ପ୍ରମୁଖ ସହର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, କୋଲକାତା, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ଚେନ୍ନାଇ ଓ କୋଚିରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ (ଅତିଥି ବକ୍ତୃତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ଅଧିବେଶନ ସହିତ) ଦିଆଯିବ । ଏହା ପରେ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ପ୍ରତି ବ୍ୟାଚରେ ୩୦ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ ରହିବେ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସ୍କ୍ରିନିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୧୦ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବ । ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅତି କମରେ ୫୦% ମହିଳା ରହିବେ ।
ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜାଇନ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପର୍ଲ ଏକାଡେମୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେବ । ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ‘ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ କାହାନିଆଁ’ ରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଚ୍‌ରୁ ୭ ଜଣ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପାଇଁ କଣ୍ଠଦାନ କରିବେ ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ପେସାଦାର, ବିଶେଷ କରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ , ଯେଉଁମାନେ ଭଏସ୍ ଓଭରରେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରହିଛି ।
ଏହି ଭଏସ୍ ବକ୍ସ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସ ଫଣ୍ଡ ଫର୍ କ୍ରିଏଟିଭ୍ ଇକ୍ୱିଟି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଟିଭି ଓ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ସଫଳତା ପାଇଁ କମ୍ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସମୁଦାୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ଷିକ ୧୦୦ ନିୟୁତ ଡଲାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି ।
ଅଧିକ ସୂଚନା ଏବଂ ଆବେଦନ କରିବା ପାଇଁ, ଏନଏଫଡିସିର ୱେବସାଇଟ ଏବଂ ଅଫିସିଆଲ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ହ୍ୟାଣ୍ଡେଲକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ।