Ministry of Information & Broadcasting
MIFF Celebrates India’s Wildlife with Special Non-Competition Package
Exclusive Wildlife package highlights beauty, challenges & urgent conservation needs
16 JUN 2024 1:59PM by PIB Mumbai
Mumbai, 16 June 2024
India, a land of remarkable biodiversity, is home to a vast array of wildlife species and ecosystems. From the snow-capped peaks of the Himalayas to the lush forests of the Western Ghats, India's diverse landscapes provide habitats for a multitude of creatures, including tigers, elephants, rhinos, leopards, and a variety of bird species.
The 18th edition of the Mumbai International Film Festival (MIFF) celebrates India’s deep connection with its wildlife by presenting a specially curated package on Wildlife stories in the Non-Competition section. This exclusive collection of documentaries highlights the beauty, challenges, and urgent conservation needs of various species.
These documentaries, along with their directors, bring forth narratives that are both captivating and educational, aiming to inspire audiences to take action for the environment. Let’s have a look at the Documentaries featured under Wildlife package:
WINGS OF HIMALAYAS
In an age of climate consciousness, "Wings Of Himalayas" is a thrilling adventure and a groundbreaking documentary which explores the fascinating world of the globally threatened Bearded Vulture. The film follows Nepali biologists Dr. Tulsi Subedi and his mentee Sandesh who bravely face the challenges of a changing climate to protect the future of these life forms.. The 31 minutes long documentary in English hopes to inspire audiences worldwide to take action and live more sustainably in harmony with nature.
Screening Date, Time & Venue: June 20, 2024, 8.30 pm at JB Hall
About the Directors:
Kiran Ghadge, a wildlife filmmaker, has created numerous documentaries highlighting conservation efforts both within India and internationally. Kiran also advocates for nature through lectures and writings, promoting sustainable tourism and conservation.
Munir Virani is a Conservation biologist, photographer, filmmaker and writer with over twenty years of experience in conservation project design, execution, management and dissemination.
HOMECOMING: THE ADVENTURES OF A GREEN SEA TURTLE
"Homecoming" follows the life journey of a green turtle on a curiosity-rousing adventure. Over a period of 30 years, Puddles travels from hatching on a remote beach to the ocean, navigating a dangerous crawl, experiencing her first swim, and eventually settling in the vast expanse of the ocean. However, over the years, due to the unchecked pollution of its waters, Puddles faces challenges in finding her way back home to the beach where she was born, threatening the very existence of her species.
Screening Date, Time & Venue: June 18, 2024, 6.45 pm at JB Hall
About the Director:
Amoghavarsha J. S. is an Indian filmmaker and wildlife photographer. In 2021, he won the 67th National Film Awards for his film "Wild Karnataka" as the Best Exploration/ Voice Over Film, narrated by Sir David Attenborough.
BLOOD LINE
"Blood Line" tells the story of Madhuri or Tiger (T10), the grand matriarch of the Tadoba Andhari Tiger Reserve. The story takes us deep into the forests of Central India, at the heartland of India’s Tiger Capital. In recent years, reports denote an upward trend in central India Tiger population, but the increasing numbers stack up against a shrinking landscape. Loss of habitat, rapidly fragmented corridors and prey pools coupled with surplus tiger populations paints a contrasting picture. The documentary presents a harsh reality to an expanding lineage of these magnificent cats. The film follows an extraordinary journey of Madhuri’s life and her progeny, in an ultimate battle for survival and the safety of her precious cubs.
Screening Date, Time & Venue: June 17, 2024, 8.30 pm at JB Hall, NFDC
About the Director:
Shriharsh Gajbhiye, a passionate wildlife photographer born and raised in the Tiger Capital of India, has been consumed by a burning passion for the natural world since he first photographed a tiger in the wild. Over the years, Shriharsh honed his storytelling and photography skills, closely following Madhuri for years to discover her extraordinary story that spanned half a decade to complete.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ (MIFF)ত ভাৰতৰ বন্যপ্ৰাণীক বিশেষ অপ্ৰতিযোগিতা পেকেজৰ সৈতে প্ৰদৰ্শন কৰা হয়
বিশেষ বন্যপ্ৰাণী পেকেজত সৌন্দৰ্য, প্ৰত্যাহ্বান আৰু জৰুৰী সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে
16 JUN 2024 1:59PM by PIB Guwahati
ভাৰত হৈছে উল্লেখযোগ্য জৈৱ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ এখন দেশ, য'ত বন্যপ্ৰাণীৰ প্ৰজাতি আৰু পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ এক বিশাল পৰিসৰ অৱস্থিত। হিমালয়ৰ বৰফৰে আবৃত শৃংগৰ পৰা পশ্চিম ঘাটৰ সেউজীয়া অৰণ্যলৈকে, ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় প্ৰাকৃতিক দৃশ্যই বাঘ, হাতী, গঁড়, নাহৰফুটুকী বাঘ আৰু বিভিন্ন চৰাইৰ প্ৰজাতিকে ধৰি বহুতো প্ৰাণীৰ বাবে বাসস্থান প্ৰদান কৰে।
মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ (এমআইএফএফ) ১৮ সংখ্যক সংস্কৰণত প্ৰতিযোগিতা বিহীন শাখাত বন্যপ্ৰাণীৰ কাহিনীৰ ওপৰত এক বিশেষভাৱে কিউৰেটেড পেকেজ উপস্থাপন কৰি ইয়াৰ বন্যপ্ৰাণীৰ সৈতে ভাৰতৰ গভীৰ সম্পৰ্ক প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। তথ্যচিত্ৰৰ এই একচেটিয়া সংগ্ৰহত বিভিন্ন প্ৰজাতিৰ সৌন্দৰ্য, প্ৰত্যাহ্বান আৰু জৰুৰী সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে।
এই তথ্যচিত্ৰবোৰে, তেওঁলোকৰ পৰিচালকসকলৰ সৈতে, মনোৰঞ্জনমূলক আৰু শিক্ষিত দুয়োধৰণৰ কাহিনী আগবঢ়ায়, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে দৰ্শকসকলক পৰিৱেশৰ বাবে পদক্ষেপ ল'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা। বন্যপ্ৰাণী পেকেজৰ অধীনত প্ৰদৰ্শিত তথ্যচিত্ৰবোৰ চাওঁ আহক:
উইংগছ অফ হিমালয়াজ
জলবায়ু সচেতনাৰ যুগত, "উইংগছ অফ হিমালয়াজ" হৈছে এক ৰোমাঞ্চকৰ দুঃসাহসিক অভিযান আৰু এক গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্যচিত্ৰ যিয়ে বিশ্বজুৰি বিপদাপন্ন শগুনৰ আকৰ্ষণীয় পৃথিৱীখন অন্বেষণ কৰে। চলচ্চিত্ৰখনে নেপালৰ জীৱবিজ্ঞানী ড০ তুলসী চুবেদী আৰু তেওঁৰ শিষ্য সন্দেশক অনুসৰণ কৰে, যিয়ে সাহসেৰে এই জীৱনৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰিবলৈ পৰিৱৰ্তনশীল জলবায়ুৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হয়। ইংৰাজীত ৩১ মিনিট দীঘল তথ্যচিত্ৰখনে বিশ্বজুৰি দৰ্শকসকলক আগবাঢ়িবলৈ আৰু প্ৰকৃতিৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি অধিক বহনক্ষম হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব বুলি আশা কৰিছে।
প্ৰদৰ্শনৰ তাৰিখ, সময় আৰু স্থান: জুন ২০, ২০২৪ সন্ধিয়া ৮.৩০ বজাত জে.বি. হল
পৰিচালকৰ বিষয়ে:
কিৰণ ঘাডগে নামৰ এজন বন্যপ্ৰাণী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাই ভাৰত আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষেত্ৰত সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কেইবাখনো তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। কিৰণে বক্তৃতা আৰু লিখনিৰ জৰিয়তে প্ৰকৃতিৰ সপক্ষে মাত মাতিছিল আৰু বহনক্ষম পৰ্যটন আৰু সংৰক্ষণৰ প্ৰচাৰ কৰিছিল।
মুনিৰ বিৰানী এজন সংৰক্ষণ জীৱবিজ্ঞানী, ফটোগ্ৰাফাৰ, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, আৰু সংৰক্ষণ প্ৰকল্পৰ ডিজাইন, কাৰ্যকৰীকৰণ, ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰসাৰৰ বিশ বছৰৰ অধিক অভিজ্ঞতা থকা লেখক।
হোমকামিং: দ্য এডভেঞ্চাৰচ চাগা অফ এ গ্ৰীণ চি টাৰ্টেল
"হোমকামিং"-এ সেউজীয়া কাছৰ কৌতূহলৰ আলোড়নকাৰী দুঃসাহসিক অভিযানৰ জীৱন যাত্ৰা অনুসৰণ কৰে। ৩০ বছৰৰ ভিতৰতপুডলছে দূৰৈৰ বিলত ফুটাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিপজ্জনকভাৱে সাগৰলৈ খোজ কাঢ়ি যোৱালৈকে, প্ৰথম সাঁতোৰৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰে আৰু অৱশেষত সাগৰৰ বিশাল বিস্তাৰত বসতি স্থাপন কৰে। অৱশ্যে যোৱা কেইবছৰমানধৰি সাগৰৰ পানীৰ অনিয়ন্ত্ৰিত প্ৰদূষণৰ বাবে, পুডলছে জন্ম হোৱা ঘৰৰ সমুদ্ৰ তীৰলৈ উভতি যোৱাত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। এই প্ৰদূষণৰ ফলত এই প্ৰজাতিৰ অস্তিত্ব এতিয়া বিপদাপন্ন হৈছে।
প্ৰদৰ্শনৰ তাৰিখ, সময় আৰু স্থানঃ ১৮ জুন, ২০২৪, সন্ধিয়া ৬.৪৫ বজাত জে বি হল
পৰিচালকৰ বিষয়ে:
অমোঘাবৰ্ষা জে.এছ. তেওঁ এজন ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু বন্যপ্ৰাণী ফটোগ্ৰাফাৰ। ২০২১ চনত তেওঁ ছাৰ ডেভিড এটেনবৰোৰ দ্বাৰা বৰ্ণনা কৰা তেওঁৰ ছবি "ৱাইল্ড কাৰ্নাটিক"ৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠ অন্বেষণ/ভইচ-অভাৰ চলচ্চিত্ৰ হিচাপে ৬৭ তম ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা লাভ কৰে।
ব্লাড লাইন
"ব্লাড লাইন" হৈছে তাডোবা আন্ধাৰী ব্যাঘ্ৰ সংৰক্ষিত বনাঞ্চলৰ এগৰাকী মাইকী বাঘ মাধুৰী বা টাইগাৰ (টি10)ৰ কাহিনী। তাইৰ কাহিনীয়ে আমাক মধ্য ভাৰতৰ জংঘলৰ মাজেৰে লৈ যায়, যি টো ভাৰতৰ বাঘৰ ৰাজধানীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। শেহতীয়া বছৰবোৰৰ প্ৰতিবেদনবোৰে মধ্য ভাৰতত বাঘৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ ইঙ্গিত দিয়ে, কিন্তু তেওঁলোকৰ বৰ্ধিত সংখ্যাই এক সংকুচিত ভূমি অঞ্চলৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। বাসস্থান হেৰুওৱা, ক্ৰমান্বয়ে খণ্ডিত কৰিডৰ আৰু চিকাৰ পুল ৰ লগতে অতিৰিক্ত বাঘৰ সংখ্যাই এক বিপৰীত ছবি আঁকিছে। তথ্যচিত্ৰখনে এই চমৎকাৰ বাঘবোৰৰ বৰ্ধিত বংশৰ কঠোৰ বাস্তৱতা উপস্থাপন কৰিছে। অস্তিত্ব আৰু তেওঁলোকৰ মৰমৰ পোৱালিবোৰৰ সুৰক্ষাৰ বাবে এক চূড়ান্ত যুঁজত মাধুৰীৰ জীৱন আৰু তাইৰ সন্তানৰ জীৱনৰ অসাধাৰণ যাত্ৰাক অনুসৰণ কৰা হৈছে ছবিখনে।
প্ৰদৰ্শনৰ তাৰিখ, সময় আৰু স্থানঃ জুন ১৭, ২০২৪ সন্ধিয়া ৮.৩০ বজাত জেবি হল, এনএফডিচি
পৰিচালকৰ বিষয়ে:
শ্ৰীহৰ্ষ গজভি, এজন উৎসাহী বন্যপ্ৰাণী ফটোগ্ৰাফাৰ, ভাৰতৰ বাঘৰ ৰাজধানীত জন্ম গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু ডাঙৰ দীঘল হৈছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁ অৰণ্যত বাঘৰ ফটো তোলাৰ পৰাই তেওঁ প্ৰাকৃতিক পৃথিৱীৰ প্ৰতি এক অসীম আসক্তি গঢ়ি তুলিছিল। বিগত বছৰবোৰত, শ্ৰীহৰ্ষই মাধুৰীক কেইবা বছৰ ধৰি নিবিড়ভাৱে অনুসৰণ কৰি তেওঁৰ কাহিনী কোৱা আৰু ফটোগ্ৰাফীৰ দক্ষতাক অধিক সন্মানীত কৰিছে, তাইৰ অসাধাৰণ কাহিনীটো আৱিষ্কাৰ কৰিবলৈ, যিটো সম্পূৰ্ণ হ'বলৈ আধা দশক লাগিছে।