Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh visits Siachen, the world’s highest battlefield; Carries out on-the-ground assessment of the security situation
Commends soldiers for protecting the nation with valour & determination in extreme weather & tough terrain
“Acts of bravery & iron-clad will of our soldiers in the icy Siachen glacier will always inspire future generations”
22 APR 2024 1:55PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on April 22, 2024, visited Siachen, the world’s highest battlefield, to carry out a first-hand assessment of the security situation. He also interacted with the soldiers deployed in the extreme weather & tough terrain conditions. The Raksha Mantri was accompanied by Chief of the Army Staff General Manoj Pande; General Officer Commanding-in-Chief, Northern Command Lieutenant General MV Suchindra Kumar; and General Officer Commanding, 14 Corps Lieutenant General Rashim Bali.
Post the aerial reconnaissance, the Raksha Mantri landed at a forward post at an altitude of 15,100 feet, and was given a detailed brief on the operational readiness in the Siachen Glacier & the prevalent security situation. He also discussed the aspects associated with the operational challenges with the Commanders on ground.
Addressing the soldiers, Shri Rajnath Singh lauded them for walking on the virtuous path of protecting the motherland with valour and determination in extreme conditions. He emphasised that the nation will remain forever indebted to the Armed Forces personnel, as due to their sacrifices, every citizen feels safe. “We are leading a peaceful life as we have an assurance that our brave soldiers stand steadfast at the borders. In the times to come, when the history of national security is written, the acts of bravery & iron-clad will of our soldiers in the icy cold glacier will be remembered with pride. It will forever be an inspiration for future generations,” he said.
The Raksha Mantri described Siachen as not an ordinary land, but a symbol of India’s sovereignty and determination. He stated that just as Delhi is India’s national capital, Mumbai is the financial capital and Bengaluru is the technology capital; Siachen is the capital of courage, grit & determination.
The nation recently celebrated the 40th anniversary of the success of Operation Meghdoot. Shri Rajnath Singh termed the operation, which was launched by the Indian Army in Siachen on April 13, 1984, as a golden chapter of the country’s military history. “The success of Operation Meghdoot is a matter of pride for all of us,” he said.
On the occasion, the Raksha Mantri also laid a wreath at the Siachen War Memorial, as a mark of solemn tribute to the bravehearts who have made the supreme sacrifice in service of the Motherland.
It may be recalled that Shri Rajnath Singh visited Leh on March 24, 2024 and celebrated Holi with the troops. He was scheduled to visit Siachen, but it was postponed due to adverse weather conditions. From Leh, the Raksha Mantri had spoken with the soldiers posted in Siachen over phone and told them that he will soon visit the world’s highest battlefield & interact with them. Thus with today’s visit, Shri Rajnath Singh fulfilled his promise despite his busy schedule.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা লানফম, সিয়াচেনদা চৎখ্রে; ঙাকশেলগী ওইরিবা ফীভমগী ওন-দি-গ্রাউন্দ এসেসমেন্ত পাঙথোকখ্রে
য়াম্না খুদোংচাদ্রবা ৱেদর অমসুং অৱাবা তেরেন অসিদা থৌনা লৈনা অমসুং অখাং কনবগা লোয়ননা লৈবাক অসিবু ঙাকশেনবগীদমক লান্মীশিংবু থাগৎখ্রে
“অইংবা সিয়াচেন গ্লেসিয়রদা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনা অমসুং অখাং কনবা মতৌশিংনা তুংগী মীরোলশিংদা মতম চুপ্পদা ইথিল পীরগনি”
22 APR 2024 1:55PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা এপ্রিল 22, 2024দা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা লানফম ওইরিবা সিয়াচেনদা চৎতুনা সেক্যুরিতীগী ফিভমগী মতাংদা ফার্স্ত-হেন্দ এসেসমেন্ত চত্থখ্রে। মহাক্না খুদোংচাদ্রবা ৱেদর অমসুং অৱাবা তেরেনগী ফিভমশিংদা থবক তৌরিবা লান্মীশিংগা ৱারী শানখি। ঙাকশেল মন্ত্রীগা লোয়ননা আর্মি স্তাফকী চীফ, জেনরেল মনোজ পান্দে; নোর্দন কমান্দগী জেনরেল ওফিসর কমান্দিং-ইন-চীফ, লেফতনেন্ত জেনরেল এম.ভি. সুচিন্দ্র কুমার; অমসুং 14 কোর্পসকী জেনরেল ওফিসর কমান্দিং, লেফতনেন্ত জেনরেল রশিম বালিসু য়াওখি।
এরিএল রিকন্নাইসেন্সকী মতুংদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা ফোরৱার্দ পোস্ত অমদা ফুৎ 15,100গী অৱাংবা অমদা লেন্দ তৌখি, অমসুং সিয়াচেন গ্লেসিয়রদা ওপরেস্নেল রেদিয়র্নেস অমসুং ওইরিবা ঙাকশেলগী ফিভমগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পাউদমখি। মহাক্না ওন গ্রাউন্দদা কম্মান্দরশিংনা থেংনরিবা ওপরেস্নেল চেলেঞ্জশিংগা মরী লৈনবা হীরমশিংসু খন্নখি।
লান্মীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা য়াম্না খুদোংচাদ্রবা কন্দিসনশিংদা থৌনা লৈনা অমসুং অখাং কনবগা লোয়ননা মমা লৈবাক ঙাকপগী অফবা লম্বীদা চৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসি মতম পুম্নমক্তা আর্মদ ফোর্সেস পর্সনেলশিংগী মফমদা লমন তোনশিন্দুনা লৈরগনি, মরমদি মখোয়গী কত্থোকপশিং অসিনা মরম ওইদুনা প্রজা খুদিংমক্না শাফনা লৈ হায়না ফাওরি। ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা ঙমখৈদা লেপ্লি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লদুনা ঐখোয়না শান্তি লৈবা পুন্সি অমা হিংলি। “লাক্কদৌরিবা মতমশিং অসিদা, নেস্নেল সেক্যুরিতীগী পুৱারী ইরকপা মতমদা, অইং উনগী গ্লেসিয়র অসিদা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনা লৈবা অমসুং অখাংবা কনবগী থৌওংশিং অদু উথোকচবগা লোয়ননা নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি। মসিনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক মতম পুম্নমক্তা ইথিল ওইহৌরগনি।"
ঙাকশেল মন্ত্রীনা সিয়াচেনবু মহৌশাগা মান্নবা লমদম অমা নত্তে, ভারতকী নিংতম্বা অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদম অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিল্লী অসি ভারতকী নেস্নেল কেপিতেলনি, মুম্বাই অসি ফাইনান্সিএল কেপিতেলনি অমসুং বেঙ্গালুরু অসি তেক্নোলোজীগী কেপিতেলনি; সিয়াচেন অসি থৌনা, অখাং কনবগী কেপিতেলনি।
লৈবাক অসিনা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ওপরেসন মেঘদূতকী মাইপাকপগী চহি 40শুবা মপোক কুমওন পাঙথোকখ্রে। শ্রী রাজনাথ সিংহনা এপ্রিল 13, 1984দা সিয়াচেনদা ভারতকী লান্মীনা লোঞ্চ তৌখিবা ওপরেসন অসি লৈবাক অসিগী লান্মীগী পুৱারীগী সনাগী তাঙ্কক অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, "ওপরেসন মেঘদূতকী মাইপাকপা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাইনি।"
থৌরম অদুদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা সিয়াচেন ৱার মেমোরিএলদা ইমা লৈবাক্কীদমক থৱায়না পোন্থা পীখ্রবা থৌনা ফরবা মীওইশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা লৈ পরেংসু কৎখি।
নীংশিংবা য়াই মদুদি শ্রী রাজনাথ সিংহনা মার্চ 2, 2024 দা লেহদা চৎখি অমসুং লান্মীশিংগা লোয়ননা হোলি পাঙথোকখি। মহাক্না সিয়াচেনদা চৎকনি হায়না থৌরাং তৌরম্মি, অদুবু খুদোংচাদ্রবা নুংশিৎকী ফিভম্না মরম ওইদুনা য়ৈথোকখি। লেহতগী ঙাকশেল মন্ত্রীনা সিয়াচেনদা পোস্ত তৌরিবা লান্মীশিংগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখি অমসুং মহাক্না অথুবা মতমদা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা লানফম অসিদা চৎকনি অমসুং মখোয়গা ৱারী শানগনি হায়না মখোয়দা হায়খি। অসুম্না ঙসিগী খোংচৎ অসিদা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা মহাক্কী অচিনবা ফনা লৈরবসু মহাক্কী ৱাশক অদু ঙাকপা খোঙচৎ ওইখি।