Prime Minister's Office
PM inaugurates Start-up Mahakumbh at Bharat Mandapam, New Delhi
“This is indeed a Mahakumbh in its truest form creating an unprecedented energy and vibe”
“Any Indian visiting the Start-up Mahakumbh will witness the unicorns and decacorns of the future”
“Startup has become a social culture and no one can stop a social culture”
“More than 45 percent start-ups in the country are women-led”
“I believe that Indian solutions for global applications will become a helping hand for many nations in the world”
20 MAR 2024 12:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Start-up Mahakumbh at Bharat Mandapam, New Delhi today. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the importance of Start-up Mahakumbh and emphasized the country’s roadmap of working to become a Viksit Bharat by 2047. The Prime Minister highlighted India's making a mark in the IT and software sector in the last few decades and underlined the emerging trends of innovation and start-up culture. Therefore, the Prime Minister said, the presence of people from the world of start-ups underlines the importance of today’s occasion. Dwelling on the success of start-ups in the country, the Prime Minister drew attention to the genius element that makes them successful. He acknowledged the presence of investors, incubators, academicians, researchers, industry members, and present and future entrepreneurs and said, “This is indeed a Mahakumbh in its truest form creating an unprecedented energy and vibe.” The Prime Minister mentioned experiencing the same vibe when he was visiting the sports and exhibition stalls where people showcased their innovations with great pride. “Any Indian visiting the Start-up Mahakumbh will witness the unicorns and decacorns of the future”, PM Modi said.
The Prime Minister expressed satisfaction over the growth of the startup ecosystem in the country due to the right policies. He recalled the initial reluctance and indifference towards the concept of startup in society. Innovative ideas found a platform over a period of time under Startup India, he said. He commented on the development of an ecosystem through connecting ideas with funding sources, and incubators in academic institutions which gave facilities to the youth of tier 2 and tier 3 cities. “Startup has become a social culture and no one can stop a social culture”, said.
The Prime Minister said that the startup revolution is being led by small cities and that too in a wide range of sectors including agriculture, textiles, medicine, transport, space, yoga and ayurveda. Elaborating on space startups, the Prime Minister said that Indian startups are working in more than 50 areas in the space sector, including the launch of the space shuttle.
The Prime Minister commented on the changing mindset about startups. He said that startups have changed the psyche that a lot of money is needed to start a business. He commended the youth of the country for choosing the path of becoming a job creator rather than a job seeker.
“India is the third largest startup ecosystem with 1.25 lakh startups involving 12 lakh youth who are directly linked with them”, he said. The Prime Minister asked the entrepreneurs to be vigilant about filing their patents quickly. GeM portal has provided more than 20,000 crore rupees to businesses and startups. He praised the youth for getting into new areas. The Prime Minister stated that the start-ups launched on the policy platforms are reaching new heights today.
Underlining the impetus provided by Digital India to start-ups, the Prime Minister said that it is a huge inspiration and suggested colleges take it up as a case study. He mentioned UPI becoming a pillar of support for the fin-tech start-ups which lead the development of innovative products and services for the expansion of digital services in the country. He recalled the huge queues of industry and world leaders at a booth that was set up in Bharat Mandapam during the G20 Summit explaining the working of UPI and offering a trial run. This, the Prime Minister said, has strengthened financial inclusion and reduced the rural and urban divide, while also democratizing technology. The Prime Minister expressed delight that more than 45 percent of start-ups in the country are women-led, be it education, agriculture or health.
The Prime Minister emphasized the importance of the culture of innovation for humanity, not just for Viksit Bharat. He mentioned India's initiative to provide a platform for the global startup under Startup-20 which treats startups as the growth engine. He also talked of India's upper hand in AI.
The Prime Minister underlined the numerous opportunities being created for both young innovators and global investors with the advent of the AI industry and mentioned the National Quantum Mission, India AI Mission and Semiconductor Mission. Shri Modi recalled discussing AI during his address at the US Senate a while ago and assured that India will continue to be a leader in this sector. “I believe that Indian solutions for global applications will become a helping hand for many nations in the world”, the Prime Minister said.
The Prime Minister acknowledged the global desire to learn from Indian youth through hackathons etc. Solutions tested in Indian conditions have global acceptance, he said. He mentioned the National Research Foundation and 1 lakh crore fund for research and planning for the needs of the future in the sunrise sector areas.
The Prime Minister asked the startups to give back to society by supporting individuals and institutions to come up in the startup sector. He asked them to visit incubation centers, schools and colleges and share their insights with the students. He narrated his experiences of involving the youth by throwing open the government problem statements for solutions through hackathons. He reported that many good solutions were adopted in the governance and a hackathon culture for finding solutions became established in the government. He asked businesses and MSMEs to follow suit. He asked Mahakumbh to come out with actionable points.
The Prime Minister underlined the contributions of the youth of India in making it the fifth largest economy in the world from the 11th position and also highlighted the role to be played by startups in fulfilling the guarantee to make India the third largest economy in the third term. Concluding the address, the Prime Minister said that interacting with the youngsters fills him with new energy as he conveyed his best wishes for the future.
Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, Union Ministers of State Smt Anupriya Patel, and Shri Som Prakash were present on the occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা স্তার্ত-অপ মহাকুম্ভ হৌদোকখ্রে
“অমুক্তা উখিদ্রিবা ইনর্জী অমসুং ইথিল অমা পীদুনা মসি তশেংনমক মহাকুম্ভা অমগী অশেংবা শক্তমনি”
“স্তার্ত-অপ মহাকুম্ভা লাক্লিবা ভারত মচা অমা হেক্তনা তুংলমচৎকী য়ুনিকোর্নশিং অমসুং দেকাকোর্নশিং উবা ফংগনি”
“স্তার্তঅপ অসি সোসিএল কলচর অমা ওইরক্লে অমসুং কনাগুম্বা অমত্তনা সোসিএল কলচর থীংবা ঙমলোই”
“লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্তার্ত-অপশিংগী চাদা 45দি নুপীশিংনা লমজিংবা ওইরি”
“ঐহাক্না থাজৈ মদুদি গ্লোবেল এপ্লিকেসনশিংগীদমক ভারতকী সোল্যুসনশিং অসিনা মালেমগী লৈবাক কয়াগীদমক মতেং ওইরগনি”
20 MAR 2024 12:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা স্তার্ত-অপ মহাকুম্ভ হৌদোকখ্রে। মহাক্না থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসনসু কোইনা চৎতুনা য়েংখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপ মহাকুম্ভগী মরুওইবা অদু পনখি অমসুং 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারত অমা ওইনবা লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী রোদ মেপ অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা দিকেদ খরদা ভারতনা IT অমসুং সোফৱেয়র সেক্তরদা চাউনা মশক তাক্লিবা অদু পনখি অমসুং ইনোবেসন অমসুং স্তার্ত-অপ কলচরগী হৌরক্লিবা চৎনবীশিং অদু পনখি। মরম অদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, স্তার্ত-অপশিংগী লমগী মীওইশিংনা শরুক য়াবা অসিনা ঙসিগী থৌরম অসিগী মরুওইবা অদু উৎলি।লৈবাক অসিদা স্তার্ত-অপশিংনা মাইপাক্লক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়বু মাইপাকহনবদা য়াওরিবা জেনিয়স ইলিমেন্ত অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ইনভেস্তরশিং, ইনক্যুবেতরশিং, একাদেমিসিয়নশিং, রিসর্চরশিং, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং, হৌজিক অমসুং তুংগী ওন্তপ্রিনোরশিং লাকপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "অমুক্তা উখিদ্রিবা ইনর্জী অমসুং ইথিল অমা পীদুনা মসি তশেংনমক মহাকুম্ভা অমগী অশেংবা শক্তমনি"। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মীয়াম্না চাউথোকপচবগা লোয়ননা মখোয়গী ইনোবেসন উৎলিবা স্পোর্তস অমসুং একজিবিসন স্তোলশিংদা চৎপা মতমদা মসিগা মান্নবা ইথিল অসি এক্সপরিয়েন্স তৌবা ফংখি হায়খি। “স্তার্ত-অপ মহাকুম্ভা লাক্লিবা ভারত মচা অমা হেক্তনা তুংলমচৎকী য়ুনিকোর্নশিং অমসুং দেকাকোর্নশিং উবা ফংগনি”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
অচুম্বা পোলিসীশিংনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম চাউখৎলকপদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না খুন্নাই অসিদা স্তার্ত-অপকী ৱাখল্লোনগী মায়কৈদা হৌরকপদা পাম্নরমদবা অদু নীংশিংখি। অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী মখাদা মতম খরগী মনুংদা প্লেৎফোর্ম অমা ফংখি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না ফন্দিং সোর্সশিংগা আইদিয়াশিং চুংশিন্নদুনা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী মতাংদা ফোংদোকখি। তায়র 2 অমসুং তায়র 3গী সহরশিংগী নহাশিংদা খুদোংচাবশিং পীরবা একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদা ইনক্যুবেতরশিংসু শেমগৎখি। মহাক্না হায়খি, “স্তার্ত-অপ অসি খুন্নাইগী চৎনবী অমা ওইরে অমসুং খুন্নাইগী চৎনবী অমা কনাগুম্বা অমত্তনা থিংবা ঙম্লোই”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি স্তার্তঅপ রিভোল্যুসন অসি অপীকপা সহরশিংনা লমজিংলি অমসুং মসিদা এগ্রিকলচর, তেক্সতাইল্স, মেদিসিন, ত্রান্সপোর্ত, স্পেস, য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদ য়াওনা সেক্তর মখল কয়াসু য়াওরি। স্পেস স্তার্তঅপশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভারতকী স্তার্তঅপশিং অসিনা স্পেস শত্তল লোঞ্চ তৌবা য়াওবা স্পেস সেক্তরদা মফম 50 হেনবদা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপশিংগী মতাংদা হোংলক্লিবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্তার্ত-অপশিংনা বিজিনেস অমা হৌনবগীদমক শেল য়াম্না মথৌ তাই হায়বা ৱাখল্লোন অদু হোংহনখ্রে। মহাক্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংবু থবক থিবা ওইবগী মহুৎ থবক পীনবগী লম্বীদা চংশিনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহাক্না হায়খি, "স্তার্ত-অপ লাখ 1.25 লৈবগী মনুংদা মখোয়গা হকথেংননা নহা লাখ 12না থবক তৌবগা লোয়ননাভারত অসি খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী অহুমশুবদা লৈরি।" প্রধান মন্ত্রীনা ওন্তপ্রিনোরশিংদা মখোয়গী পেতেন্তশিং অথুবা মতমদা ফাইল তৌবগী মতাংদা চেকশিন্নবা হায়খি। GeM পোর্তেলনা বিজিনেস অমসুং স্তার্তঅপশিংদা লুপা করোর 20,000 হেন্না পীথখ্রে। মহাক্না নহারোলশিংবু অনৌবা লমশিংদা চংশিনবগীদমক থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি পোলিসী প্লেৎফোর্মশিংদা লোঞ্চ তৌখিবা স্তার্তঅপশিংনা ঙসিদি অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙমলক্লি।
দিজিতেল ইন্দিয়ানা স্তার্ত-অপশিংবু পুক্নিং থৌগৎলিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি য়াম্না চাউবা ইথিল অমনি অমসুং কোলেজশিংনা কেস স্তদী অমা ওইনা লৌখৎনবা ৱাফম থমখি। লৈবাক অসিদা দিজিতেল সর্ভিসশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক ইনোবেতিব প্রদক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং শেমগৎপদা লমজিংবা ফিন-তেক স্তার্ত-অপশিংগী মতেং পীনবা UPI না য়ুম্বী অমা ওইরক্লিবা অদু মহাক্না পনখি। মহাক্না G20 সম্মিৎ মনুংদা ভারত মন্দপমদা শেমখিবা বুথ অমদা UPIনা থবক তৌবগী মওংশিং শন্দোক্না তাকপা অমসুং চাংয়েং তৌবা অদু য়েংনবগীদমক ইন্দস্ত্রী অমসুং মালেমগী লুচিংবশিংগী অচৌবা ক্যুশিং অদু নীংশিংখি। মসিনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং তেক্নোলোজীবু দেমোক্রেতাইজ তৌবগা লোয়ননা রুরেল অমসুং অর্বানগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু হন্থহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা এজুকেসন, এগ্রিকলচর নত্ত্রগা হেল্থ ওইরবসু স্তার্তঅপশিংগী চাদা 45 হেনবদি নুপীশিংনা লমজিংলিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইনোবেসনগী কলচর অসি ভিকসিৎ ভারতকীদমক্তা নত্তনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না স্তার্তঅপ -20 গী মখাদা মালেমগী স্তার্ত-অপশিংগীদমক প্লেৎফোর্ম অমা পীনবা ভারতনা লৌখৎলিবা খোঙথাং অদু পনখি। মহাক্না AI দা ভারতনা হেন্না শক্তি লৈরে হায়নসু হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা AI ইন্দস্ত্রীগী হৌদোরকপগা লোয়ননা নহা ওইরিবা ইনোবেতরশিং অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না নেস্নেল ক্বান্তম মিসন, ইন্দিয়া AI মিসন অমসুং সেমিকন্দক্তর মিসনগী মতাংদা পনখি। শ্রী মোদীনা US সেনেৎতা মতম খরগা মমাংদা মহাক্না ৱা ঙাংবদা AIগী মতাংদা খন্নখিবা অমসুং ভারতনা সেক্তর অসিদা লুচিংবা ওইরগনি হায়না থাজবা পীখিবা অদু নীংশিংখি। “ঐহাক্না থাজৈ
প্রধান মন্ত্রীনা হেক্কাথোনশিং অসিনচিংবশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী নহারোলশিংদগী মালেমনা মীয়ামদগী তমশিনবগী অপাম্বা লৈ হায়বা খঙই হায়না ফোঙদোকখি। ভারতকী ওইরিবা কন্দিসনশিংদা চাংয়েং তৌরবা সোলুসনশিং অসি মালেম পুম্বনা য়ানরে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসন অমসুং সনরাইজ সেক্তরগী লমশিংদা রিসর্স অমসুং তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিংগীদমক থৌরাং তৌনবগীদমক লুপা করোর লাখ 1গী ফন্দগী ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপশিংবু ইন্দিভিজুএলশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা স্তার্ত-অপ সেক্তরদা থোরক্নবা মতেং পাংদুনা খুন্নাইদা অমুক হন্দুনা মতেং পাংনবা হায়খি। মহাক্না মখোয়বু ইনক্যুবেসন সেন্তরশিং, স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংদা চৎতুনা মহৈরোয়শিংগা মখোয়গী লৌশিং অদু শিয়র তৌনবা হায়খি। মহাক্না নহাশিংবু হেক্কাথোনগী খুত্থাংদা সরকারগী প্রোব্লেম স্তেতমেন্তশিং পীদুনা সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা শরুক য়াহনবগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গভর্নান্সতা অফবা সোল্যুসন কয়া অমা শিজিন্নখি অমসুং সোল্যুসন পুথোক্নবগীদমক্তা সরকারদা হেক্কাথোন কলচর অমা হৌদোকখি। মহাক্না বিজিনেসশিং অমসুং MSMEশিংবুসু মসিগী মতুং ইন্না চৎনবা হায়খি। মহাক্না মহাকুম্ভদা থবক ওইনা পাঙথোকপা য়াবা ৱাফমশিং পুথোক্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু 11শুবদগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী মঙাশুবা ওইহনবদা ভারতকী নহারোলশিংনা শরুক তম্মিবা অদু পনখি। মহাক্না অহুমশুবা তর্মদা ভারতপু খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীদা অহুমশুবা ওইহন্নবা গেরেন্তী অদু মপুং ফাহন্নবদা স্তার্ত-অপশিংনা লৌগদবা থৌদাং অদুসু পনখি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি নহারোলশিংগা লোয়ননা ৱারী শাবা অসিনা মঙোন্দা অনৌবা ইথিল অমা পীখি হায়খি অমদি মখোয়গী তুংলমচৎকীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীখি।
থৌরম অসিদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, শ্রীমতি অনুপ্রিয়া পতেল অমসুং শ্রী সোম প্রকাশসু শরুক য়াখি।