ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମହାକୁମ୍ଭର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 MAR 2024 12:24PM by PIB Bhubaneswar
"ଏହି ମହାକୁମ୍ଭ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ମହାକୁମ୍ଭ ଯାହା ଏହାର ପ୍ରକୃତ ରୂପରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି"
"ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମହାକୁମ୍ଭକୁ ଆସୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଭାରତୀୟ ଭବିଷ୍ୟତର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଡେକାକର୍ଣ୍ଣ ଦେଖିବେ"
"ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏକ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କୃତିକୁ କେହି ରୋକିପାରିବେ ନାହିଁ"
"ଦେଶରେ୪୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପରିଚାଳିତ"
"ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ"
ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି: ୨୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ୧୨.୨୪ ପିଏମ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହାକୁମ୍ଭର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ପଦଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମହାକୁମ୍ଭର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତ ହେବା ପାଇଁ ଦେଶର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଇଟି ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଏକ ଛାପ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସଂସ୍କୃତିର ଉଦୀୟମାନ ଧାରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ତେଣୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଜଗତର ଲୋକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଆଜିର ଅବସରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ। ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ପ୍ରତିଭା ଉପାଦାନ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସଫଳ କରିଥାଏ। ସେ ନିବେଶକ, ଇନକ୍ୟୁବେଟର, ଶିକ୍ଷାବିତ୍, ଗବେଷକ, ଶିଳ୍ପ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ, "ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ମହାକୁମ୍ଭ ଯାହା ପ୍ରକୃତ ରୂପରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଷ୍ଟଲଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସମୟରେ ସମାନ ପରିବେଶ ଅନୁଭବ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହିତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। "ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମହାକୁମ୍ଭକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଭାରତୀୟ ଭବିଷ୍ୟତର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଡେକାକର୍ଣ୍ଣ ଦେଖିବେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଠିକ୍ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ସମାଜରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଧାରଣା ପ୍ରତି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅନିଚ୍ଛା ଏବଂ ଉଦାସୀନତାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ସମୟ ସମୟରେ ନବସୃଜନଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଚିନ୍ତାଧାରାଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଉତ୍ସ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଉପରେ ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ସ୍ତରୀୟ ୨ ଏବଂ ସ୍ତରୀୟ ୩ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। "ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏକ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କୃତି ପାଲଟିଛି ଏବଂ କେହି ଏକ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ", କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବ ଛୋଟ ସହର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ କୃଷି, ବୟନଶିଳ୍ପ, ଔଷଧ, ପରିବହନ, ମହାକାଶ, ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ। ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ୫୦ ରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ପେସ୍ ସଟଲ୍ ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ମାନସିକତା ଉପରେ ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ଅର୍ଥ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ମାନସିକତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଅପେକ୍ଷା ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ହେବାର ପଥ ବାଛିବା ପାଇଁ ସେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ହେଉଛି ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଯେଉଁଥିରେ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ୧୨ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ,” ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ସେମାନଙ୍କର ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରିବା ବିଷୟରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ କହିଥିଲେ। ଗେମ ପୋର୍ଟାଲ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ୨୦୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୀତିଗତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଆଜି ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରେରଣାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ କଲେଜଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାକୁ ଏକ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ UPI ଫିନ-ଟେକ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ ପାଇଁ ସମର୍ଥନର ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ପାଲଟିବ ଯାହା ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ସେବାର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଅଭିନବ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥାଏ। ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ସ୍ଥାପିତ ଏକ ବୁଥରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନେତାଙ୍କ ବିଶାଳ ଧାଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ UPIର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ରନ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିଭାଜନକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି, ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ୪୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ତାହା ଶିକ୍ଷା, କୃଷି କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ଭିକ୍ସିଟ୍ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ମାନବଜାତି ପାଇଁ ନବସୃଜନ ସଂସ୍କୃତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍-୨୦ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଶ୍ୱ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରେ। ସେ ଏଆଇରେ ଭାରତର ଉଚ୍ଚ ହାତ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଆଇ ଶିଳ୍ପର ଆଗମନ ସହିତ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନ, ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆମେରିକା ସିନେଟରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମୟରେ ଏଆଇ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନେତା ରହିବ। "ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ସହାୟକ ହାତ ହେବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାକାଥନ୍ ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଇଚ୍ଛାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରୀକ୍ଷିତ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗ୍ରହଣୀୟତା ରହିଛି, ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ କ୍ଷେତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଏବଂ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ପାଣ୍ଠିର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରି ସମାଜକୁ କିଛି ଦେବାକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର, ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବାଣ୍ଟିବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ହାକାଥନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରୀ ସମସ୍ୟା ବିବୃତ୍ତି ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାର ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ରିପୋର୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଶାସନରେ ଅନେକ ଭଲ ସମାଧାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସରକାରରେ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଏକ ହାକାଥନ୍ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଏହା ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ମହାକୁମ୍ଭକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିନ୍ଦୁ ସହିତ ଆସିବାକୁ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କମ୍ପାନୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ତାଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ଭରିଦିଏ କାରଣ ସେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୋମ ପ୍ରକାଶ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Start-up Mahakumbh at Bharat Mandapam, New Delhi
“This is indeed a Mahakumbh in its truest form creating an unprecedented energy and vibe”
“Any Indian visiting the Start-up Mahakumbh will witness the unicorns and decacorns of the future”
“Startup has become a social culture and no one can stop a social culture”
“More than 45 percent start-ups in the country are women-led”
“I believe that Indian solutions for global applications will become a helping hand for many nations in the world”
20 MAR 2024 12:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Start-up Mahakumbh at Bharat Mandapam, New Delhi today. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the importance of Start-up Mahakumbh and emphasized the country’s roadmap of working to become a Viksit Bharat by 2047. The Prime Minister highlighted India's making a mark in the IT and software sector in the last few decades and underlined the emerging trends of innovation and start-up culture. Therefore, the Prime Minister said, the presence of people from the world of start-ups underlines the importance of today’s occasion. Dwelling on the success of start-ups in the country, the Prime Minister drew attention to the genius element that makes them successful. He acknowledged the presence of investors, incubators, academicians, researchers, industry members, and present and future entrepreneurs and said, “This is indeed a Mahakumbh in its truest form creating an unprecedented energy and vibe.” The Prime Minister mentioned experiencing the same vibe when he was visiting the sports and exhibition stalls where people showcased their innovations with great pride. “Any Indian visiting the Start-up Mahakumbh will witness the unicorns and decacorns of the future”, PM Modi said.
The Prime Minister expressed satisfaction over the growth of the startup ecosystem in the country due to the right policies. He recalled the initial reluctance and indifference towards the concept of startup in society. Innovative ideas found a platform over a period of time under Startup India, he said. He commented on the development of an ecosystem through connecting ideas with funding sources, and incubators in academic institutions which gave facilities to the youth of tier 2 and tier 3 cities. “Startup has become a social culture and no one can stop a social culture”, said.
The Prime Minister said that the startup revolution is being led by small cities and that too in a wide range of sectors including agriculture, textiles, medicine, transport, space, yoga and ayurveda. Elaborating on space startups, the Prime Minister said that Indian startups are working in more than 50 areas in the space sector, including the launch of the space shuttle.
The Prime Minister commented on the changing mindset about startups. He said that startups have changed the psyche that a lot of money is needed to start a business. He commended the youth of the country for choosing the path of becoming a job creator rather than a job seeker.
“India is the third largest startup ecosystem with 1.25 lakh startups involving 12 lakh youth who are directly linked with them”, he said. The Prime Minister asked the entrepreneurs to be vigilant about filing their patents quickly. GeM portal has provided more than 20,000 crore rupees to businesses and startups. He praised the youth for getting into new areas. The Prime Minister stated that the start-ups launched on the policy platforms are reaching new heights today.
Underlining the impetus provided by Digital India to start-ups, the Prime Minister said that it is a huge inspiration and suggested colleges take it up as a case study. He mentioned UPI becoming a pillar of support for the fin-tech start-ups which lead the development of innovative products and services for the expansion of digital services in the country. He recalled the huge queues of industry and world leaders at a booth that was set up in Bharat Mandapam during the G20 Summit explaining the working of UPI and offering a trial run. This, the Prime Minister said, has strengthened financial inclusion and reduced the rural and urban divide, while also democratizing technology. The Prime Minister expressed delight that more than 45 percent of start-ups in the country are women-led, be it education, agriculture or health.
The Prime Minister emphasized the importance of the culture of innovation for humanity, not just for Viksit Bharat. He mentioned India's initiative to provide a platform for the global startup under Startup-20 which treats startups as the growth engine. He also talked of India's upper hand in AI.
The Prime Minister underlined the numerous opportunities being created for both young innovators and global investors with the advent of the AI industry and mentioned the National Quantum Mission, India AI Mission and Semiconductor Mission. Shri Modi recalled discussing AI during his address at the US Senate a while ago and assured that India will continue to be a leader in this sector. “I believe that Indian solutions for global applications will become a helping hand for many nations in the world”, the Prime Minister said.
The Prime Minister acknowledged the global desire to learn from Indian youth through hackathons etc. Solutions tested in Indian conditions have global acceptance, he said. He mentioned the National Research Foundation and 1 lakh crore fund for research and planning for the needs of the future in the sunrise sector areas.
The Prime Minister asked the startups to give back to society by supporting individuals and institutions to come up in the startup sector. He asked them to visit incubation centers, schools and colleges and share their insights with the students. He narrated his experiences of involving the youth by throwing open the government problem statements for solutions through hackathons. He reported that many good solutions were adopted in the governance and a hackathon culture for finding solutions became established in the government. He asked businesses and MSMEs to follow suit. He asked Mahakumbh to come out with actionable points.
The Prime Minister underlined the contributions of the youth of India in making it the fifth largest economy in the world from the 11th position and also highlighted the role to be played by startups in fulfilling the guarantee to make India the third largest economy in the third term. Concluding the address, the Prime Minister said that interacting with the youngsters fills him with new energy as he conveyed his best wishes for the future.
Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, Union Ministers of State Smt Anupriya Patel, and Shri Som Prakash were present on the occasion among others.