Prime Minister's Office
PM addresses Viksit Bharat Viksit North East Program in Itanagar, Arunachal Pradesh
Inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth Rs 55,600 crore in Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, Tripura and Arunachal Pradesh
Lays foundation stone for Dibang Multipurpose Hydropower Project in Arunachal Pradesh
Dedicates Sela Tunnel to the nation to provide all weather connectivity to Tawang
Launches UNNATI scheme worth about Rs 10,000 crores
Inaugurates Sabroom Land Port to facilitate movement of passengers and cargo between India and Bangladesh
Releases coffee table book - Building Viksit Arunachal
“Northeast is the 'Ashtalakshmi' of India”
“Our government is committed to development of the Northeast”
“Development works are reaching Arunachal and the Northeast like the first rays of the sun”
“UNNATI Yojana for encouraging development of industries in the Northeast”
09 MAR 2024 12:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed Viksit Bharat Viksit North East Program in Itanagar, Arunachal Pradesh today. Shri Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth about Rs 55,600 crores in Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, Tripura and Arunachal Pradesh. He also dedicated Sela Tunnel to the nation and launched the UNNATI scheme worth about Rs 10,000 crores. The development projects of today encompass sectors like rail, road, health, housing, education, border infrastructure, IT, Power, Oil and Gas, among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the ongoing national festival of Viksit Bharat from Viksit Rajya. He acknowledged the new enthusiasm among the people of the Northeast for Viksit Northeast. He expressed gratitude for the support of Nari Shakti for the initiative.
Reiterating his vision of ‘Ashtalakshmi’ for the development of the Northeast, the Prime Minister called the region a strong link of tourism, business and cultural relations with South and Southeast Asia. Talking about the Rs 55,000 crore rupees projects of today, the Prime Minister said 35,000 thousand families of Arunachal Pradesh got their pucca houses, piped water connections for thousands of families of Arunachal and Tripura and connectivity-related projects for many states of the region. These education, road, railways, infrastructure, hospitals, and tourism projects have come with a guarantee of a Viksit Northeast, he added. He further said that the allocation of funds in the last 5 years is four-fold more than the earlier times.
The Prime Minister highlighted the Mission Palm Oil, a special campaign carried out by the central government keeping in mind the Northeast and informed that the first oil mill under this mission is being inaugurated today. “Mission Palm Oil will make India aatmanirbhar in the edible oil sector and boost the income of farmers”, the Prime Minister said, expressing gratitude towards the farmers for taking up palm cultivation.
“Entire Northeast can witness the meaning of Modi ki guarantee with the development works being done here”, the Prime Minister emphasized. He noted laying the foundation stone for Sela Tunnel and Doni Polo Airport in 2019 which have been inaugurated. “Whatever the time, month or year may be, Modi only works for the welfare of the nation and its people”, he said, acknowledging the support of those present on the occasion.
Referring to the recent Cabinet approval for the UNNATI scheme for industrial development of Northeast in a new form and expanded scope, the Prime Minister underlined the working style of the government as the scheme got notified in one day and guidelines were issued. He pointed out the push for modern infrastructure in the last 10 years, the implementation of about a dozen peace accords and the resolution of border disputes. The next step, the Prime Minister said, is the expansion of industry in the region. “Rs 10,000 crore UNNATI scheme will bring new possibilities of investment and jobs”, PM Modi said. He spelt out his focus on startups, new technologies, homestays and tourism-related opportunities for the youth of the region.
Throwing light on the government’s priority to making the lives of women in the Northeast easier, the Prime Minister mentioned the Rs 100 reduction in gas cylinder prices on the occasion of International Women’s Day yesterday. He also congratulated the entire team of the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the remarkable work done to make tap water connections available to the citizens. The Prime Minister expressed delight that Arunachal and Northeast are leading the way in several development parameters and said, “Development works reach Arunachal and the Northeast like the first rays of the sun”. He noted the inauguration of drinking water supply project for 45,000 households in the state. He also mentioned multiple sarovars constructed under the Amrit Sarovar campaign, creating Lakhpati Didis in villages with the help of self-help groups. “We aim to create 3 crore Lakhpati Didis in the country and the women from Northeast will also benefit from this”, he added.
The Prime Minister criticized the earlier neglect of the development of the border villages. Referring to the Sela Tunnel, the Prime Minister reiterated his style of working as per the needs of the nation and not for electoral considerations. The Prime Minister promised the defence personnel that he would come to meet them at this engineering marvel in his next term. The tunnel will provide all-weather connectivity and will improve the ease of travel for the people of Tawang. Work on many tunnels is going on in the region, the Prime Minister informed.
He also said that unlike the earlier approach, he has always considered the border villages as the ‘first villages’ and the Vibrant Village Programme is an acknowledgement of this thinking. Today, road projects for about 125 villages commenced and foundation stones were laid for tourism-related projects in 150 villages.
Problems of the most vulnerable and the most backward tribes are being addressed under PM-JANMAN scheme. Today, foundation stones were laid for Anganwadi centers in Manipur for such tribes.
Prime Minister Modi underlined that development works related to connectivity and electricity make for Ease of Living and Ease of Doing Business. Drawing comparisons between the work done to boost connectivity since independence till 2014 with that post-2014, the Prime Minister informed building 6,000 kms of highways in the last 10 years compared to 10,000 kms in seven decades and laying 2000 kms of rail lines. In the power sector, the Prime Minister mentioned work commencing in Dibang Multipurpose Hydropower Project in Arunachal Pradesh and Solar Power project in Tripura today. “Dibang dam will be India’s highest dam”, he said, noting the dedication of the highest bridge and the highest dam to Northeast.
The Prime Minister gave insights into his schedule for today including visits to Arunachal Pradesh, Assam, West Bengal and Uttar Pradesh. The Prime Minister said that every Indian is his family. The Prime Minister assured the citizens that he would not rest until basic necessities like pucca house, free raton, clean drinking water, electricity, toilets, gas connection, free treatment and internet connection among others are met. Concluding the address, the Prime Minister said, “Your dreams are my resolutions”, and thanked the entire Northeastern region for the development projects of today. Upon the Prime Minister’s request, the crowd turned on the flashlights of their mobile phones to celebrate the festival of development. “This spectacle will give strength to the nation”, he concluded.
Governor of Arunachal Pradesh, (Retd) Lieutenant General Kaiwalya Trivikram Parnaik and Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister’s vision for the progress and development of Northeast was strengthened as the ‘Viksit Bharat Viksit North East’ programme’ in Itanagar witnessed several development initiatives in Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, Tripura and Arunachal Pradesh related to sectors like rail, road, health, housing, education, border infrastructure, IT, Power, Oil and Gas, among others.
During the programme, the Prime Minister launched a new Industrial Development Scheme for North East, UNNATI (Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme). The scheme will strengthen the industrial ecosystem in the North East, attract new investment, help set up new manufacturing and services units and give a boost to employment in the northeastern States. This scheme, worth Rs. 10,000 crore, is fully funded by the Government of India and covers all 8 North Eastern States. The scheme will provide incentives for capital investment, interest subvention and a manufacturing & services linked incentive to the approved units. A portal is also being started for easy and transparent registration of eligible units. UNNATI will help catalyze industrial development and aid economic growth and development of the North East region.
The Sela Tunnel project, constructed at a cost of about Rs 825 crore is an engineering marvel. It will provide all-weather connectivity to Tawang across Sela Pass on the Balipara - Chariduar - Tawang Road in Arunachal Pradesh. It has been constructed using the new Austrian Tunnelling Method and incorporates safety features of the highest standards. The project will not only provide a faster and more efficient transport route in the region but is of strategic importance to the country. The foundation stone of Sela Tunnel was laid by the Prime Minister in February 2019.
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 41,000 crore in Arunachal Pradesh.
The Prime Minister laid the foundation stone of Dibang Multipurpose Hydropower Project in Lower Dibang Valley district of Arunachal Pradesh. To be built at a cost of more than Rs 31,875 crore, it will be the highest dam structure in the country. It will generate power, help in flood moderation and lead to employment opportunities and socioeconomic development in the region.
Other important projects whose foundation stones were laid include several road, environment and tourism projects under the ‘Vibrant Village Programme’; upgradation of schools into 50 Golden Jubilee schools wherein holistic education will be provided through state-of-the-art infrastructure facilities; Double lane road to provide connectivity from Donyi-Polo airport to Naharlagun railway station, among others.
The Prime Minister dedicated to the nation various important projects in Arunachal Pradesh including several road projects; about 1100 projects of Jal Jeevan Mission, 170 telecom towers under Universal Service Obligation Fund (USOF) benefiting more than 300 villages, among others. The Prime Minister also handed over more than 35,000 houses constructed at the cost of Rs 450 crores under Pradhan Mantri Awas Yojana (both Urban and rural) to the beneficiaries.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of several development projects worth more than Rs 3400 crores in Manipur. The important projects whose foundation stones were laid include the construction of Unity Mall at Nilakuthi; Development of infrastructure of the Processing Zone of Manipur IT SEZ at Mantripukhri; Construction of 60-bedded state Hospital in Lampjhelpat to provide specialized psychiatric care; and Development of infrastructure for Manipur Technical University, Imphal West District. The Prime Minister also inaugurated various road projects and several water supply schemes in Manipur, among other projects.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of several development projects worth more than Rs 1700 crores in Nagaland. The important projects whose foundation stones were laid include multiple road projects; construction of Unity Mall in District Chumoukedima; and upgradation of capacity transformation at 132kv sub-station Nagarjan, Dimapur. The Prime Minister also inaugurated the project for the upgradation of road from Chendang Saddle to Noklak (Phase-1) and several other road projects including Kohima-Jessami Road.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 290 crores in Meghalaya. The important projects whose foundation stone will be laid include construction of IT Park at Tura ; and construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane into four-lane at New Shillong Township. The Prime Minister also inaugurated Farmers Hostel-cum-Training Centre at Upper Shillong.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 450 crores in Sikkim. The important projects whose foundation stones were laid by the Prime Minister include the re-development of Rangpo Railway Station and several road projects. The Prime Minister also inaugurated the new road connecting Tharpu and Daramdin in Sikkim.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 8,500 crore in Tripura. The important projects whose foundation stones were laid include construction of Agartala Western Bypass and multiple road projects across the state; Indian Oil Corporation’s new Depot at Sekerkote to be constructed; and construction of Integrated Rehabilitation Centre for drug Addicted Persons. The Prime Minister also inaugurated various road projects in the state; project for 1.46 lakh rural functional household tap connections; and Land Port at Sabroom in South Tripura district constructed at a cost of about Rs 230 crore.
The newly developed Sabroom Land Port is located along the international border between India and Bangladesh. The land port will provide facilities like the Passenger Terminal Building, Cargo Administrative Building, Warehouse, fire station building, electrical substation, pump house, etc. It will facilitate the movement of passengers and cargo between Indian and Bangladesh as through the new port one can move directly to Chittagong port of Bangladesh which is 75 Kms away as opposed to moving to Kolkata/Haldia Port in West Bengal which is about 1700 Kms away. The Prime Minister laid the foundation stone of the Sabroom Land Port in March 2021.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত বিকশিত ভাৰত বিকশিত উত্তৰ-পূব কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
মণিপুৰ, মেঘালয়, নাগালেণ্ড, ছিকিম, ত্ৰিপুৰা আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশত ৫৫,৬০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
অৰুণাচল প্ৰদেশত দিবাং বহুমুখী জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন
টাৱাঙলৈ সকলো বতৰৰ উপযোগী পথ সংযোগ চেলা সুৰংগ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা
প্ৰায় ১০,০০০ কোটি টকাৰ উন্নতি আঁচনি শুভাৰম্ভ
ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰীৰ পৰিবহণৰ সুবিধাৰ বাবে ছাব্ৰুম লেণ্ড বন্দৰ উদ্বোধন
বিল্ডিং বিকশিত অৰুণাচল শীৰ্ষক কফি টেবুল বুক উন্মোচন
“উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ‘অষ্টলক্ষ্মী’”
“আমাৰ চৰকাৰ উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ”
09 MAR 2024 12:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত বিকশিত ভাৰত বিকশিত উত্তৰ-পূব কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়ায়৷ শ্ৰী মোদীয়ে মণিপুৰ, মেঘালয়, নাগালেণ্ড, ছিকিম, ত্ৰিপুৰা আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশত প্ৰায় ৫৫,৬০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তদুপৰি তেওঁ চেলা সুৰংগ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে প্ৰায় ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নতি আঁচনি মুকলি কৰে। আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে ৰে’ল, পথ, স্বাস্থ্য, গৃহ নিৰ্মাণ, শিক্ষা, সীমান্ত আন্তঃগাঁথনি, তথ্য প্ৰযুক্তি, শক্তি, তেল আৰু গেছ আদি খণ্ডক সামৰি লৈছে।
এই উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত ৰাজ্যৰ পৰা চলি থকা ৰাষ্ট্ৰীয় উৎসৱ বিকশিত ভাৰতৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উত্তৰ-পূবৰ জনসাধাৰণৰ মাজত বিকশিত উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতি থকা নতুন উৎসাহক স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ এই পদক্ষেপত নাৰী শক্তিৰ সহায় সহযোগিতাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে ‘অষ্টলক্ষ্মী’ৰ দৃষ্টিভংগী পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই অঞ্চলটোক দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে পৰ্যটন, ব্যৱসায়িক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ এক শক্তিশালী যোগসূত্ৰ বুলি অভিহিত কৰে। আজিৰ ৫৫,০০০ কোটি টকীয়া প্ৰকল্পৰ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৩৫,০০০ পৰিয়ালে পকী ঘৰ, অৰুণাচল আৰু ত্ৰিপুৰাৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালৰ বাবে পাইপ পানী সংযোগ আৰু অঞ্চলটোৰ বহু ৰাজ্যৰ বাবে সংযোগ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্প লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে এই শিক্ষা, পথ, ৰে’লৱে, আন্তঃগাঁথনি, চিকিৎসালয় আৰু পৰ্যটন প্ৰকল্পসমূহ বিকশিত উত্তৰ-পূবৰ নিশ্চয়তা লৈ আহিছে বুলিও কয়। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ৫ বছৰত পুঁজিৰ আবণ্টন পূৰ্বৰ তুলনাত চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কথা মনত ৰাখি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চলোৱা বিশেষ অভিযান মিছন পাম তেলৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি এই অভিযানৰ অধীনত প্ৰথমটো তেল মিল আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে বুলি অৱগত কৰে। কৃষকসকলে পাম তেল খেতিৰ কাম হাতত লোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় “মিছন পাম তেলক ভাৰতক ভোজ্য তেল খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তুলিব আৰু কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢতাৰে কয় “ইয়াত চলি থকা উন্নয়নমূলক কাম-কাজত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰে।” তেওঁ ২০১৯ চনত চেলা সুৰংগ আৰু ডনি প’লো বিমানবন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে যিবোৰ ইতিমধ্যে উদ্বোধন কৰা হৈছে। সভাত উপস্থিত থকা লোকসকলৰ সমৰ্থন স্বীকাৰ কৰি তেওঁ কয় , “সময়, মাহ বা বছৰ যিয়েই নহওক কিয়, মোদীয়ে কেৱল দেশ আৰু জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰে৷”
উত্তৰ-পূবৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ বাবে শেহতীয়াকৈ কেবিনেটে অনুমোদন জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ কৰ্মশৈলীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে কাৰণ আঁচনিখন এদিনৰ ভিতৰতে অধিসূচনা আৰু নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হয়। তেওঁ বিগত ১০ বছৰত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি উদ্গনি, প্ৰায় এক ডজন শান্তি চুক্তি ৰূপায়ণ আৰু সীমান্ত বিবাদৰ সমাধানৰ কথা উল্লেখ কৰে। পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোত উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা কয়। “১০,০০০ কোটি টকাৰ উন্নতি আঁচনিয়ে বিনিয়োগ আৰু চাকৰিৰ নতুন সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপ, নতুন প্ৰযুক্তি, হোমষ্টে আৰু পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় সুযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ জীৱন-যাপন সহজ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কালি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নাৰী দিৱস উপলক্ষে গেছ চিলিণ্ডাৰৰ মূল্য ১০০ টকা হ্ৰাস কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। লগতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীকে ধৰি সমগ্ৰ দলটোক নাগৰিকসকলৰ বাবে নলযোগে পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে কৰা উল্লেখযোগ্য কামৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল আৰু উত্তৰ-পূবে কেইবাটাও উন্নয়নৰ পৰিমাপত আগবাঢ়ি থকাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয়, “উন্নয়নৰ কাম-কাজে সূৰ্য্যৰ প্ৰথম ৰশ্মিৰ দৰে অৰুণাচল আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক সামৰি লৈছে৷” ৰাজ্যৰ ৪৫,০০০ পৰিয়ালৰ বাবে খোৱাপানী যোগান প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ কথা তেওঁ উল্লেখ কৰে। অমৃত সৰোৱৰ অভিযানৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা একাধিক সৰোবৰ আৰু আত্মসহায়ক গোটৰ সহায়ত গাঁৱে-ভূঞে লাখপতি দিদী গঢ় দিয়াৰ কথাও উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। “আমি দেশত ৩ কোটি লাখপতি দিদী গঢ় দিয়াৰ লক্ষ্য লৈছো আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূবৰ মহিলাসকলো উপকৃত হ’ব”, তেওঁ লগতে কয়।
সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পূৰ্বৰ অৱহেলাক সমালোচনা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। চেলা সুৰংগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্বাচনৰ দৃষ্টিভংগীৰেই নহয়, দেশৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি কাম কৰাৰ শৈলী পুনৰ দোঁহাৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেনা জোৱানসকলক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল যে তেওঁৰ পৰৱৰ্তী কাৰ্যকালত এই অভিযান্ত্ৰিক আশ্চৰ্য্যৰে তেওঁলোকক লগ কৰিবলৈ আহিব। এই সুৰংগটোৱে সকলো বতৰৰ উপযোগী পথ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ লগতে টাৱাংবাসীৰ বাবে যাতায়তৰ সুবিধাও উন্নত হ’ব৷ অঞ্চলটোত বহু সুৰংগৰ কাম চলি আছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে।
তেওঁ লগতে কয় যে পূৰ্বৰ পন্থাৰ দৰে নহয়, তেওঁ সদায় সীমান্তৰ গাঁওসমূহক ‘প্ৰথম গাঁও’ বুলি গণ্য কৰি আহিছে আৰু প্ৰাণৱন্ত গাওঁ কাৰ্যসূচী এই চিন্তাধাৰাৰে স্বীকৃতি। আজি প্ৰায় ১২৫ খন গাঁৱৰ পথ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ লগতে ১৫০খন গাঁৱত পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়।
অতি দুৰ্বল আৰু অতি পিছপৰা জনজাতিৰ সমস্যা পিএম-জনমন আঁচনিৰ অধীনত সমাধান কৰা হৈছে। আজি এনে জনগোষ্ঠীৰ বাবে মণিপুৰৰ অংগনবাড়ী কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে সংযোগ আৰু বিদ্যুতৰ সৈতে জড়িত উন্নয়নমূলক কামে জীৱনত সহজ আৰু ব্যৱসায় কৰাত সহজ কৰি তোলে। স্বাধীনতাৰ পিছৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে কৰা কামৰ সৈতে ২০১৪ চনৰ পিছৰ কামৰ মাজত তুলনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাত দশকত ১০,০০০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ তুলনাত যোৱা ১০ বছৰত ৬,০০০ কিলোমিটাৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ আৰু ২০০০ কিলোমিটাৰ ৰে’লপথ স্থাপনৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। শক্তি খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি অৰুণাচল প্ৰদেশৰ দিবাং বহুমুখী জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প আৰু ত্ৰিপুৰাত সৌৰশক্তি প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। উত্তৰ-পূবত সৰ্বোচ্চ দলং আৰু সৰ্বোচ্চ মথাউৰি ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰি তেওঁ কয় , “দিবাং বান্ধ ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ বান্ধ হ’ব৷”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, পশ্চিমবংগ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণকে ধৰি আজিৰ কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিজন ভাৰতীয় তেওঁৰ পৰিয়াল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকসকলক আশ্বাস দিয়ে যে পকী ঘৰ, বিনামূলীয়া ৰেচন, বিশুদ্ধ খোৱাপানী, বিদ্যুৎ, শৌচাগাৰ, গেছ সংযোগ, বিনামূলীয়া চিকিৎসা আৰু ইণ্টাৰনেট সংযোগ আদিৰ দৰে মৌলিক প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীসমূহ পূৰণ নোহোৱালৈকে তেওঁ ক্ষান্ত নহয়৷ ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে “আপোনালোকৰ সপোন মোৰ সংকল্প” বুলি উল্লেখ কৰি আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অনুৰোধত ৰাইজে মোবাইলৰ টৰ্চ জ্বলাই উন্নয়নৰ উৎসৱ উদযাপন কৰে। “এই দৃশ্যই দেশবাসীক শক্তি প্ৰদান কৰিব”, এই মন্তব্যৰে তেওঁ ভাষণ সামৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল কৈৱাল্যা ত্ৰিবিক্ৰম পৰ্নাইক আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডুৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
উত্তৰ-পূবৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক সুদৃঢ়কৰণেৰে ইটানগৰত 'বিকশিত ভাৰত, বিকশিত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল' কাৰ্য্যসূচীত মণিপুৰ, মেঘালয়, নাগালেণ্ড, ছিকিম, ত্ৰিপুৰা আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৰেল, পথ, স্বাস্থ্য, গৃহ, শিক্ষা, সীমান্ত আন্তঃগাঁথনি, আইটি, শক্তি, তেল আৰু গেছৰ দৰে খণ্ডসমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কীয় কেইবাটাও উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়৷
এই কাৰ্য্যসূচীতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক নতুন ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনি ‘উন্নতি’ (UNNATI- Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme)ৰ শুভাৰম্ভ কৰে৷ এই আঁচনিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঔদ্যোগিক বাতাবৰণক সুদৃঢ়, নতুন বিনিয়োগক প্ৰলুব্ধ, নতুন উৎপাদন আৰু সেৱা ইউনিট স্থাপনত সহায় আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত কৰ্ম-সংস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত উদ্গনি যোগাব। এই আঁচনিখনৰ মূল্য ১০,০০০ কোটি টকা। ভাৰত চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ পুঁজিৰে আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৮ খন ৰাজ্যকেই সামৰি এই আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। আঁচনিখনে মূলধনী বিনিয়োগ, সুতৰ সাহায্য আৰু অনুমোদিত ইউনিটসমূহৰ সৈতে উৎপাদন আৰু সেৱা সংযুক্ত ইনচেনটিভৰ বাবে উদ্দীপনা যোগাব। যোগ্য ইউনিটৰ সহজ আৰু স্বচ্ছ পঞ্জীয়নৰ বাবেও এটা পৰ্টেল আৰম্ভ কৰা হৈছে। ‘উন্নতি’য়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে ক্ৰিয়া কৰিব আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ তথা উন্নয়নত সহায় কৰিব।
প্ৰায় ৮২৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা ছেলা টানেল প্ৰকল্পটো হৈছে এক কাৰিকৰী আশ্চৰ্য্য। ইয়াৰ জৰিয়তে অৰুণাচল প্ৰদেশলৈ বালিপৰা-চাৰিদুৱাৰ- টাৱাং পথৰ ছেলা পাছৰ টাৱাঙলৈকে সকলো বতৰৰে উপযোগী যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত হ’ব। ইয়াক নতুন অষ্ট্ৰিয়ান টানেলিং পদ্ধতিৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াত উচ্চতম মানদণ্ডৰ সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্যৰে সমৃদ্ধ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পই অঞ্চলটোত দ্ৰুত আৰু অধিক কাৰ্য্যক্ষম পৰিবহণ ব্যৱস্থা প্ৰশস্তই নহয়, বৰঞ্চ দেশৰ বাবে ইয়াৰ কৌশলগত গুৰুত্বও আছে। ২০১৯ৰ ফেব্ৰুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েই এই ছেলা টানেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশত ৪১ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নামনি দিবাং ভেলী জিলাত দিবাং বহুমুখী জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ ৩১,৮৭৫ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া এই বান্ধটো হ’ব দেশৰ সৰ্বোচ্চ বান্ধ৷ ইয়াৰদ্বাৰা শক্তি উৎপাদন হ’ব, বানপানীৰ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় হ’ব আৰু অঞ্চলটোত কৰ্ম-সংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি আৰু আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নৰ সূচনা হ’ব।
আধাৰশিলা স্থাপন কৰা আন গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ‘প্ৰাণৱন্ত গাঁও কাৰ্যসূচী’ৰ অধীনত কেইবাটাও পথ, পৰিবেশ আৰু পৰ্যটন প্ৰকল্প; ৫০খন বিদ্যালয়ক সোণালী জয়ন্তী বিদ্যালয়লৈ উন্নীত কৰা যি সমূহত অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে সামগ্ৰিক শিক্ষা প্ৰদান কৰা হ’ব; ডনি-প'ল' বিমানবন্দৰৰপৰা নাহৰলগুন ৰে’লৱে ষ্টেচনলৈ দ্বৈত পথলৈ উন্নীতকৰণ আদি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ কেইবাটাও পথ প্ৰকল্পকে ধৰি ভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰে৷ জল জীৱন মিছনৰ প্ৰায় ১,১০০টা প্ৰকল্প, ইউনিভাৰ্চেল ছাৰ্ভিচ অবলিগেচন ফাণ্ড (USOF)ৰ অধীনত ১৭০টা টেলিকম টাৱাৰ যিয়ে ৩০০খনৰো অধিক গাঁওক উপকৃত কৰিব আদি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত (নগৰীয়া আৰু গ্ৰাম্য উভয়ে) ৪৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মিত ৩৫ হাজাৰৰো অধিক গৃহ হিতাধিকাৰীসকলক অৰ্পণ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মণিপুৰত ৩,৪০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে নীলাকুঠিত ইউনিটি মল স্থাপন; মন্ত্ৰীপুখুৰীত মণিপুৰ আইটি এছইজেদৰ প্ৰচেছিং জ’নৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন; মনোৰোগৰ উন্নত চিকিৎসাৰ বাবে লম্পঝেলপাটত ৬০খন বিচনাযুক্ত ৰাজ্যিক চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ আৰু ইম্ফল পশ্চিম জিলাৰ মণিপুৰ কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন-আন প্ৰকল্পৰ লগতে মণিপুৰত ভিন্ন পথ প্ৰকল্প আৰু কেইবাখনো পানী যোগান আঁচনি উদ্বোধন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগাস্থলত ১,৭০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে একাধিক পথ প্ৰকল্প; চুমৌকেডিমাত ইউনিটি মল স্থাপন আৰু ডিমাপুৰৰ নগৰজানত ১৩২ কেভি উপ-কেন্দ্ৰৰ ক্ষমতা ৰূপান্তৰৰ উন্নীতকৰণৰ কাম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চেণ্ডাং চেডেলৰপৰা নোক্লকলৈ ( প্ৰথম পৰ্য্যায়) পথ উন্নীতকৰণৰ প্ৰকল্প আৰু কহিমা-জেছামি ৰোডকে ধৰি আন কেইবাটাও পথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেঘালয়ত ২৯০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে তুৰাত আইটি পাৰ্ক স্থাপন আৰু নিউ শ্বিলং টাউনশ্বিপত নতুন ফ’ৰলেনযুক্ত পথ নিৰ্মাণ আৰু বৰ্তমানৰ দ্বৈত পথযুক্ত পথটো ফ’ৰলেনলৈ উন্নীতকৰণৰ কাম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আপাৰ শ্বিলঙত কৃষকৰ হোষ্টেল-তথা-প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰও উদ্বোধন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমত ৪৫০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৰংপো ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়ন আৰু কেইবাটাও পথ প্ৰকল্প। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকিমৰ থাৰ্পু আৰু দৰমদিন সংযোগী নতুন পথটোও উদ্বোধন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ত্ৰিপুৰাত ৮,৫০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে আগৰতলা পশ্চিম বাইপাছৰ নিৰ্মাণ আৰু ৰাজ্যজুৰি একাধিক পথ প্ৰকল্প নিৰ্মাণ; ভাৰতীয় তেল নিগমৰ চেকেৰকোটত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া নতুন ডিপো আৰু ড্ৰাগছ আসক্ত ব্যক্তিৰ বাবে সংহত পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ ভিন্ন পথ প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে৷ ১.৪৬ লাখ গ্ৰামীণ কাৰ্য্যক্ষম ঘৰুৱা টেপ সংযোগৰ বাবে প্ৰকল্প আৰু প্ৰায় ২৩০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে স্থাপিত দক্ষিণ ত্ৰিপুৰা জিলাৰ চাব্ৰুমত স্থল বন্দৰ উদ্বোধন কৰে৷
ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত চাব্ৰুম স্থল বন্দৰ স্থাপন কৰা হৈছে। স্থল বন্দৰটো যাত্ৰী টাৰ্মিনেল ভৱন, কাৰ্গো প্ৰশাসনিক ভৱন, গুদাম, অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ ভৱন, বিদ্যুৎ উপ-কেন্দ্ৰ, পাম্প হাউচ আদিৰ দৰে সুবিধাৰে সমৃদ্ধ। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰীৰ যাতায়াত আৰু পৰিবহণত সুবিধা হ’ব। ২০২১ৰ মাৰ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েই এই বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল।