Prime Minister's Office
PM addresses Republic Summit 2024
“This decade will be an important decade to fulfill the dreams of Viksit Bharat”
“This is a decade to accomplish India’s dreams through the nation’s capability”
“This decade will be the decade of India's High Speed Connectivity, High Speed Mobility and High Speed Prosperity”
“India remains a beacon of faith as a strong democracy”
“India has proved that good politics can only happen with good economics”
“My entire focus is on increasing the speed and scale of the country's development”
“In the last 10 years, people have seen solutions, not slogans”
“The heights to which India will reach in the next decade will be unprecedented, unimaginable”
07 MAR 2024 10:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Republic Summit 2024 in New Delhi today. The theme of the Summit is Bharat: The Next Decade.
Addressing the occasion, the Prime Minister recalled saying that this decade belongs to India and the fact that this statement was not a political one has been affirmed by the world today. “The world believes this is India’s decade”, he said as he lauded the Republic Team’s vision for initiating a discussion on India of the next decade, as per the theme. The Prime Minister underlined that the current decade will become a medium to fulfill the resolutions of Viksit Bharat.
Stressing the importance of the present decade for independent India, the Prime Minister recalled his acclamation from the Red Fort and said, “Yahi samay hai, Sahi samay hai.” He underlined that this decade is a time for strengthening the foundations of a capable and developed India and fulfilling the wishes of the people that were once considered impossible. “This is a decade to accomplish India’s dreams through the nation’s capability”, he emphasized. He stated that before the next decade, the people will witness India becoming the third-largest economy and basic necessities like pucca homes, toilets, gas, electricity, water, internet etc will be made available for everyone. He stressed that the present decade will belong to the infrastructural development of expressways, high speed trains, and inland waterway networks and India will get its first bullet train, fully operational dedicated freight corridors, and large cities in India will get connected through NaMo or Metro Rail. “This decade will be dedicated to India’s high-speed connectivity, mobility and prosperity”, he added.
Talking about the global uncertainty and instability in the present times, the Prime Minister referred to the experts’ opinion about the present moment being the most unstable in its intensity and expanse with governments all over the world facing waves of opposition. “Amidst all this India is like a ray of trust as a strong democracy”, the Prime Minister said. He further said, “India has proved that good politics can be done with good economics.”
Noting global curiosity about India’s performance, the Prime Minister said, “This happened because we fulfilled the needs as well as dreams of the nation, we focussed on prosperity while working on empowerment.” He further gave an example of the reduction in corporate tax while bringing down the personal income tax. Furthermore, he said with record investment in modern infrastructure crores of pucca houses are being built along with free medical treatment and free ration. If there were PLI schemes for industry there were insurance and income generation means for farmers also. Investment in technology and innovation is accompanied by focus on skill development of the youth.
The Prime Minister lamented the time lost for India’s development for decades as a result of dynastic politics and stressed working on unprecedented scale and speed to recover the lost time for the creation of Viksit Bharat. He highlighted the ongoing development work taking place in all areas of India today and said that his focus remains on boosting the speed and scale of the country’s development. Referring to the developments taking place in the country in the last 75 days, the Prime Minister mentioned laying foundation stones and inaugurating projects worth about Rs 9 lakh crores, a figure more than US$ 110 billion. He underlined that the investment made in the last 75 days towards modern infrastructure is more than the annual budget of many countries in the world. In the last 75 days, the Prime Minister informed that 7 new AIIMS, 3 IIMs, 10 IITs, 5 NITs, 3 IIITs, 2 ICR and 10 central institutions, 4 Medical and nursing colleges and 6 national research labs have been inaugurated or foundation stones have been laid. Projects worth Rs 1800 crores have been inaugurated in the space infrastructure sector, 54 power projects were inaugurated or the foundation stones were laid, and 2 new reactors of the Kakrapar Atomic Power Plant were dedicated to the nation. Core loading of the indigenous Fast Breeder Reactor was commenced at Kalpakkam, a 1600 MW thermal power plant was inaugurated in Telangana, a 1300 MW thermal power plant was inaugurated in Jharkhand, foundation stones were laid for a 1600 MW thermal power plant, a 300 MW solar power plant and Mega Renewable Park in UP, hydropower project in Himachal, country's first green hydrogen fuel cell vessel was launched in Tamil Nadu, Meerut-Simbhavali transmission lines of UP were inaugurated and transmission lines from Wind Energy Zone in Koppal, Karnataka were inaugurated. He further added that in the last 75 days, India's longest cable-based bridge was inaugurated, work of under-sea optical cable till Lakshadweep was inaugurated, the work of modernizing more than 500 railway stations in the country has started, 33 new trains were flagged off, more than 1500 projects of roads, overbridges and underpasses were inaugurated, 7 metro related projects have been inaugurated in 4 cities of the country and Kolkata has got the gift of the country's first underwater metro. The foundation stone of 30 port development projects worth Rs 10,000 thousand crore was inaugurated. He also mentioned the initiation of the world's largest storage scheme for farmers, the completion of computerization of 18,000 cooperatives and more than Rs 21,000 crores were transferred to the bank accounts of farmers.
Elaborating on the speed of governance, the Prime Minister informed that it took just 4 weeks after the announcement of PM Suryaghar Muft Bijli Yojana in the budget to approval and launch. He said that the citizens are witnessing this scale and speed with their own eyes.
The Prime Minister also talked about the roadmap for the next 25 years. He said that as every second counts, development work is continuing even amidst the election atmosphere. “In the last 10 years people have witnessed solutions instead of slogans”, PM Modi said. Initiatives like food security, revival of fertilizer plants, electrification, and strengthening border infrastructure, from ensuring pucca houses to abrogation of article 370, the prime Minister said, the government work on all priorities simultaneously.
PM Modi noted the change in the nature of questions over the period of the last 10 years. The pessimistic questions about the national economies turned into hope and eager wait to become the third largest economy, from waiting for the latest technology to leadership in digital payment, from joblessness to questions about startups, from days of inflation to being an exception to world’s turmoil and about rapid development. Furthermore, he mentioned the change in the question from hopeless to optimistic about scams, reforms, article 370 and strides in the economy of Jammu and Kashmir. Recalling his visit to Srinagar this morning, the Prime Minister told the audience about the transformed mood of Jammu and Kashmir.
The Prime Minister elaborated on the government's focus on those who were left behind as liabilities. He gave the example of Aspirational Districts and said that the government changed the approach and destiny of people in these districts which were left with their misfortune. A similar approach saw the transformation of the border villages and divyangs. He informed about the standardization of sign language and said that a sensitive government works with a rooted approach and thinking. Continuing with the focus on the ignored and deprived communities, the Prime Minister also mentioned steps for nomadic and semi-nomadic populations, street vendors and Vishwakarmas.
Noting the role of hard work, vision and resolution in the journey of achievements, the Prime Minister said “India is also moving forward at a fast pace in this journey. The heights at which India will reach in the next decade will be unprecedented and beyond imagination. This is also Modi's guarantee”, the Prime Minister concluded.
<

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଏହି ଦଶନ୍ଧି ବିକଶିିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଶନ୍ଧି ହେବ"
“ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଦଶନ୍ଧି”
“ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ସଂଯୋଗ, ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ସମୃଦ୍ଧିର ଦଶନ୍ଧି ହେବ”
“ଭାରତ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଆସ୍ଥାର ଆଲୋକ ପାଲଟିଛି”
“ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ୱାରା ଭଲ ରାଜନୀତି କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି”
ଦେଶର ବିକାଶର ଗତି ଓ ବ୍ୟାପକତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମୋର ପୂରା ଧ୍ୟାନ ରହିଛି
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନେ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ, ସମାଧାନ ଦେଖିଛନ୍ତି
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ, ଅକଳ୍ପନୀୟ ହେବ
07 MAR 2024 10:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ଭାରତ: ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଅଟେ ଏବଂ ଏହି ବିବୃତ୍ତି କେବଳ ରାଜନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରଣୋଦିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି । ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅନୁଯାୟୀ, ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିର ଭାରତ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦଳର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, " ଏହା ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି ବୋଲି ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ କରେ’ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।
ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ପାଇଁ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ, "ୟହି ସମୟ ହୈ, ସହି ସମୟ ହୈ । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଏକ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏକଦା ଅସମ୍ଭବ ମନେ କରାଯାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଇଚ୍ଛାଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବାର ସମୟ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଦଶନ୍ଧି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦଶନ୍ଧି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ନେଟୱାର୍କର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିବ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ମିଳିବ ଏବଂ ଭାରତର ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକ ନମୋ କିମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ ହେବ । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ, ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଏହାର ତୀବ୍ରତା ଏବଂ ବିସ୍ତାରରେ ସବୁଠାରୁ ଅସ୍ଥିର ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସରକାରମାନେ ବିରୋଧାଭାଷୀ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଦେଉଥିବା ମତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । "ଏସବୁ ଭିତରେ ଭାରତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସର କିରଣ ପରି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ”ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ୱାରା ଭଲ ରାଜନୀତି କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ସୁକତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା ଘଟିଛି କାରଣ ଆମେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛୁ, ଆମେ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ । ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ହ୍ରାସ କରିବା ସହ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ହ୍ରାସର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ରେକର୍ଡ ବିନିଯୋଗ ସହିତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଓ ମାଗଣା ରାସନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବା ସହିତ କୋଟି କୋଟି ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଯଦି ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଥିବାବେଳେ , କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ଏବଂ ଆୟ ସୃଷ୍ଟିର ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସହିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସମୟକୁ ହରାଇଛି, ତାହାକୁ ନେଇ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ହରାଇଥିବା ସମୟକୁ ପୁନଃପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ତର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଜି ଭାରତର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିକାଶର ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ତାଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ରହିଛି ।
ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଘଟିଥିବା ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ୧୧୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ନିବେଶ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ଠାରୁ ଅଧିକ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୭ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସ, ୩ଟି ଆଇଆଇଏମ୍‌, ୧୦ଟି ଆଇଆଇଟି, ୫ଟି ଏନ୍‌ଆଇଟି, ୩ଟି ଆଇଆଇଆଇଟି, ୨ଟି ଆଇସିଆର ଓ ୧୦ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ୪ଟି ମେଡିକାଲ ଓ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ଏବଂ ୬ଟି ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଲ୍ୟାବ୍ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମହାକାଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ୫୪ଟି ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କାକ୍ରାପର ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରର ୨ଟି ନୂତନ ରିଆକ୍ଟରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି । କଲପକ୍କମ୍‌ରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର ରିଆକ୍ଟରର କୋର ଲୋଡିଂ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୧୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୧୩୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ୧୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୩୦୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ବୃହତ୍ ନବୀକରଣୀୟ ପାର୍କ, ହିମାଚଳରେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ, ତାମିଲନାଡୁରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନ ସେଲ ଜାହାଜ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମିରଟ - ସିମ୍ଭାବଲି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୋପ୍ପାଲରେ ୱିଣ୍ଡ ଏନର୍ଜି ଜୋନରୁ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା । ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଦୀର୍ଘତମ କେବୁଲ ଭିତ୍ତିକ ସେତୁ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ତଳେ ଅପ୍ଟିକାଲ କେବୁଲର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଦେଶର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ୩୩ଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ରାସ୍ତା, ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ୍‌ର ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଦେଶର ୪ଟି ସହରରେ ୭ଟି ମେଟ୍ରୋ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କୋଲକାତାକୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପାଣି ତଳେ ମେଟ୍ରୋର ଉପହାର ମିଳିଛି । ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୩୦ଟି ବନ୍ଦର ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ, ୧୮ ହଜାର ସମବାୟ ସମିତିର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଏବଂ ୨୧ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଶାସନର ଗତି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବଜେଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମାତ୍ର ୪ ସପ୍ତାହ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକମାନେ ନିଜ ଆଖିରେ ବିକାଶର ଏତେ ମାତ୍ରା ଓ ଗତି ଦେଖୁଛନ୍ତି ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରତି ସେକେଣ୍ଡ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିଚାର କରି ନିର୍ବାଚନୀ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନେ ସ୍ଲୋଗାନ ବଦଳରେ ସମାଧାନ ଦେଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ସାର କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଏବଂ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ପକ୍କା ଘର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଏକା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଶ୍ନର ପ୍ରକୃତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ, ବେରୋଜଗାର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଶ୍ନ, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଦିନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱର ଅସ୍ଥିରତାର ଅପବାଦ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇ ନିରାଶାବାଦୀ ପ୍ରଶ୍ନ ଆଶା ଓ ଉତ୍କଣ୍ଠାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦୁର୍ନୀତି, ସଂସ୍କାର, ଧାରା ୩୭୦ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ନେଇ ନିରାଶରୁ ଆଶାବାଦୀ ହେବା ଭଳି ପ୍ରଶ୍ନର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ସକାଳେ ଶ୍ରୀନଗର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ମନୋଭାବ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା ଯୋଗୁଁ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏହି ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡ଼ିକର ଲୋକଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଭାଗ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ସହିତ ପଛରେ ରହି ଯାଇଛନ୍ତି । ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାର ମାନକୀକରଣ ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ମୂଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଅବହେଳିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯାଯାବର ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ଯାଯାବର ଜନସଂଖ୍ୟା, ବୁଲା ବିକାଳୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକର୍ମାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ସଫଳତାର ଯାତ୍ରାରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ରହିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।