Prime Minister's Office
PM to visit Telangana, Tamil Nadu, Odisha, West Bengal and Bihar on 4-6th March
PM to inaugurate, dedicate and lay foundation stone of projects worth more than Rs 56,000 crore in Adilabad, Telangana
Power sector to get a tremendous boost through multitude of projects being taken up in Adilabad
PM to inaugurate and lay foundation stone of development projects worth more than Rs. 6,800 crores in Sangareddy, Telangana
Projects taken up in Sangareddy encompass multiple key sectors like road, rail, petroleum and natural gas
PM to inaugurate Civil Aviation Research Organization (CARO) in Hyderabad
PM to witness initiation of core loading of India’s indigenous Prototype Fast Breeder Reactor at Kalpakkam, Tamil Nadu
This will mark a historic milestone in India’s nuclear power programme
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs. 19,600 crores at Chandikhole in Odisha
PM to inaugurate and lay the foundation stone of multiple connectivity projects worth Rs. 15,400 crores in Kolkata
PM will lay the foundation stone, dedicate and inaugurate various infrastructure worth around Rs. 12,800 crores in Bettiah
PM to inaugurate Muzaffarpur - Motihari LPG Pipeline and dedicate Indian Oil’s LPG Bottling plant & Storage terminal at Motihari
03 MAR 2024 11:47AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Telangana, Tamil Nadu, Odisha, West Bengal and Bihar on 4-6th March, 2024.
On 4th March, at around 10:30 AM, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs. 56,000 crores in Adilabad, Telangana. Thereafter, at around 3:30 PM, Prime Minister will visit BHAVINI in Kalpakkam, Tamil Nadu.
On 5th March, at around 11 AM, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs. 6,800 crores in Sangareddy, Telangana. At around 3:30 PM, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs. 19,600 crores at Chandikhole, Jajpur in Odisha.
On 6th March, at around 10:15 AM, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple connectivity projects worth Rs. 15,400 crores in Kolkata. Thereafter, at around 3:30 PM, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth around Rs. 12,800 crores in Bettiah, Bihar.
PM in Adilabad
At the public programme in Adilabad, Telangana, Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple developmental projects related to power, rail and road sector worth more than Rs 56,000 crore. The major focus of the projects will be the power sector.
Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of various projects related to the power sector across the country. Prime Minister will dedicate NTPC’s 800 MW (Unit-2) of Telangana Super Thermal Power Project in Peddapalli, Telangana. Based on Ultra-Supercritical Technology, the project will supply 85% power to Telangana and will have the highest power generation efficiency of approximately 42% among all power stations of NTPC in India. The foundation stone of the project was also laid by the Prime Minister.
Prime Minister will also dedicate 660 MW (Unit-2) of North Karanpura Super Thermal Power Project in Chatra, Jharkhand. This is country's first Supercritical Thermal Power Project conceived with Air Cooled Condenser (ACC) of such large magnitude which reduces water consumption to 1/3rd in comparison to conventional Water-Cooled Condensers. The commencement of work in this project was flagged off by Prime Minister.
Prime Minister will also dedicate the Fly Ash Based Light Weight Aggregate Plant at Sipat, Bilaspur in Chhattisgarh; STP Water to Green Hydrogen Plant at Greater Noida in Uttar Pradesh.
Further, Prime Minister will lay the foundation stone of Singrauli Super Thermal Power Project, Stage-III (2x800 MW) in Sonbhadra, Uttar Pradesh; Flue Gas CO2 to 4G Ethanol Plant at Lara, Raigarh in Chhattisgarh; Sea Water to Green Hydrogen plant at Simhadri, Visakhapatnam in Andhra Pradesh; and Fly Ash Based FALG Aggregate Plant at Korba in Chhattisgarh.
Prime Minister will inaugurate seven projects and also lay the foundation stone of one project of Power Grid Corporation of India. These projects will play a crucial role in strengthening the National Grid.
Prime Minister will inaugurate National Hydroelectric Power Corporation’s (NHPC’s) 380 MW Solar Project at Jaisalmer, Rajasthan. Around 792 million units of green power will be generated each year from the project.
Prime Minister will lay the foundation of Bundelkhand Saur Urja Limited’s (BSUL’s) 1200 MW Jalaun Ultra Mega Renewable Energy Power Park in Jalaun, Uttar Pradesh. The park will generate about 2400 million units of electricity every year.
Prime Minister will inaugurate three solar power projects of Satluj Jal Vidyut Nigam (SJVN) in Jalaun and Kanpur Dehat in Uttar Pradesh. These projects have a total capacity of 200 MW. Foundation stone of these projects was also laid by the Prime Minister. Prime Minister will inaugurate Naitwar Mori Hydro Power station along with associated transmission line in Uttarkashi, Uttarakhand. Prime Minister will also lay the foundation stone of two solar projects of SJVN in Bilaspur, Himachal Pradesh & Dhubri, Assam; and also of 382 MW Sunni Dam Hydro Electric Project in Himachal Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation of TUSCO's 600 MW Lalitpur Solar Power Project in Lalitpur district of UP. The project envisages generating 1200 million units of green power per year.
Prime Minister will inaugurate ReNew's Koppal-Narendra Transmission Scheme for evacuation of 2500 MW power from Renewable Energy. This inter-state transmission scheme is located in Koppal district of Karnataka. Other power sector related projects of Damodar Valley Corporation and of IndiGrid will also be inaugurated by the Prime Minister.
In addition to the power sector, projects of the road and rail sector will also be taken up during the visit. Prime Minister will dedicate the newly electrified Ambari - Adilabad - Pimpalkhuti rail line to the nation. He will also lay the foundation for two major National Highway projects connecting Telangana with Maharashtra and Telangana with Chhattisgarh through NH-353B and NH-163.
PM in Sangareddy
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of development projects worth more than Rs. 6,800 crores. These projects encompass multiple key sectors like road, rail, petroleum and natural gas.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone for three National Highway projects. The two National Highway projects that will be inaugurated by the Prime Minister include four laning of 40 km long Kandi to Ramsanpalle section of NH-161. The project is a part of Indore - Hyderabad Economic Corridor and will facilitate seamless passenger and freight movement between Telangana, Maharashtra and Madhya Pradesh. The section will also substantially reduce travel time between Hyderabad and Nanded by about 3 hours. Prime Minister will also inaugurate the upgradation of 47 km long Miryalaguda to Kodad Section of NH-167 to two lanes with paved shoulders. The improved connectivity will boost tourism as well as economic activity and industries in the region.
Further, Prime Minister will lay the foundation stone for the six-laning of the 29 km long Pune-Hyderabad Section of NH-65. The project will also provide improved connectivity to major industrial centres in Telangana like Pashamylaram industrial area near Patancheru.
During the programme, Prime Minister will inaugurate, doubling and electrification of Sanathnagar - Moula Ali rail line along with six new station buildings. The entire 22 Route Kms of the project has been commissioned with Automatic signalling and has been completed as part of the MMTS (Multi Modal Transport Service) Phase - II project. As part of it, six new station buildings have come up at Ferozguda, Suchitra Centre, Bhudevi Nagar, Ammuguda, Neredmet and Moula Ali Housing Board stations. Doubling and electrification work paves the way for the introduction of passenger trains for the first time in this section. It will help improve punctuality and overall speed of trains in the region by reducing the burden on other highly saturated sections.
Prime Minister will also flag-off the inaugural MMTS Train Service from Ghatkesar - Lingampalli via Moula Ali - Sanathnagar. This train service extends the popular suburban train service in the Hyderabad - Secunderabad twin city regions to new areas for the first time. It connects the new areas in the eastern part of the city like Cherlapalli, Moula Ali with the Western part of the twin city region. The safe, fast and economic mode of transport connecting the eastern with the western part of the twin city region will be highly beneficial for commuters.
Further, Prime Minister will also inaugurate the IndianOil Paradip-Hyderabad Product Pipeline. The 1212 km product pipeline with a capacity of 4.5 MMTPA traverses through the states of Odisha (329 km), Andhra Pradesh (723 km) and Telangana (160 km). The pipeline shall ensure safe and economical transportation of petroleum product from Paradip Refinery to delivery stations at Visakhapatnam, Atchutapuram, and Vijayawada (in Andhra Pradesh), and Malkapur near Hyderabad (in Telangana).
Prime Minister will also inaugurate the Civil Aviation Research Organization (CARO) centre in Hyderabad. It has been set up at Begumpet Airport, Hyderabad by Airports Authority of India to upgrade and enhance the Research and Development (R&D) activities in the civil aviation sector. It is envisaged to provide a global research platform for the aviation community through in-house and collaborative research to provide indigenous and innovative solutions. Built at a cost of more than Rs 350 crores, this state-of-art facility is compliant with 5-STAR-GRIHA Rating and Energy Conservation Building Code (ECBC) norms.
CARO will utilise a set of comprehensive laboratory capabilities to support future research and development initiatives. It will also leverage data analytics capabilities for operational analysis, and performance measurement. The primary R&D activities in CARO shall include: Airspace and Airport related Safety, Capacity and Efficiency improvement programs, addressing the major airspace challenges, looking into major airport infrastructure challenges, developing technologies and products in identified fields for the futuristic airspace and airport needs, among others.
PM in Kalpakkam
Marking a historic milestone in India’s nuclear power programme, Prime Minister will witness the initiation of core loading of India’s indigenous Prototype Fast Breeder Reactor(PFBR) of 500 MWe capacity at Kalpakkam, Tamil Nadu. This PFBR has been developed by BHAVINI (Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam Limited).
The reactor core consists of control subassemblies, blanket subassemblies and fuel subassemblies. The core loading activity consists of loading of reactor control subassemblies, followed by the blanket subassemblies and the Fuel sub-assemblies which will generate power.
India has adopted a three-stage nuclear power program with a closed fuel cycle. In the PFBR, marking the second stage of the nuclear program, spent fuel from the first stage is reprocessed and used as fuel in FBR. A unique feature of this sodium cooled PFBR is that it can produce more fuel than it consumes, thus helping in achieving self-reliance in fuel supply for future fast reactors.
With minimised nuclear waste generated from the reactor and advanced safety features, FBRs will provide safe, efficient and clean source of energy and contribute to the goal of net zero. This is an important step for India towards thorium utilisation in the third stage of the nuclear power programme. Once commissioned, India will be the second country after Russia to have commercial operating Fast Reactor.
PM in Chandikhole
Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 19,600 crore. The projects relate to sectors including Oil & Gas, Railways, Road, Transport & Highways and Atomic Energy.
Prime Minister will inaugurate the Indian Oil Corporation Limited Mono Ethylene Glycol project in Paradip Refinery which will further help in reducing India's import dependency. He will also inaugurate 344 km long product pipeline traversing from Paradip in Odisha to Haldia in West Bengal. In order to augment the import infrastructure on the Eastern Coast of India, Prime Minister will also inaugurate 0.6 MMTPA LPG Import facility at Paradip.
In order to boost road infrastructure in the region, Prime Minister will dedicate to the nation four laning of Singhara to Binjabahal Section of NH-49; four laning of Binjabahal to Tileibani Section of NH-49; four laning of Balasore-Jharpokharia Section of NH-18 and four laning of Tangi-Bhubaneswar Section of NH-16. He will also lay the foundation stone for eight laning of Chandikhole - Paradip Section at Chandikhole.
Expansion of the railway network will also take place with focus on modernising and extending rail connectivity. Prime Minister will dedicate to nation, 162 Km Bansapani - Daitari - Tomka - Jakhapura Rail Line. It will not only enhance the existing traffic facility's capacity but also facilitates efficient transportation of Iron and Manganese ore from Keonjhar District to the nearest ports and steel plants, significantly contributing to regional economic growth. Inauguration of CONCOR Container Depot in Kalinga Nagar will be done with an aim to boost domestic and international trade. Foundation stone will be laid for the Electric Loco Periodical Overhauling Workshop at Narla, the Wagon Periodical Overhauling Workshop at Kantabanji and upgradation and augmentation of maintenance facilities at Baghuapal. Other railway projects, including flagging off new train services, will also be taken up during the visit.
Prime Minister will also inaugurate 5 MLD capacity seawater desalination plant at Odisha Sands Complex of IREL(I) Ltd. This project has been built as a part of field applications of indigenous desalination technologies developed by Bhabha Atomic Research Centre.
PM in Kolkata
With a focus on enhancing avenues for ensuring ease of urban mobility, Prime Minister will inaugurate Kolkata Metro's Howrah Maidan- Esplanade Metro section, Kavi Subhash - Hemanta Mukhopadhyay Metro section, Taratala - Majerhat Metro section (part of Joka- Esplanade line); Pune Metro from Ruby Hall Clinic to Ramwadi stretch; Kochi Metro Rail Phase I Extension project (Phase IB) from SN Junction Metro station to Tripunithura Metro station; Agra Metro's stretch from Taj East Gate to Mankameshwar; and Duhai-Modinagar (North) section of Delhi-Meerut RRTS Corridor. He will flag off train services on these sections. Prime Minister will also lay the foundation stone of extension of Pune Metro Rail project phase 1 between Pimpri Chinchwad Metro-Nigdi.
These sections will help decongest road traffic and provide seamless, easy and comfortable connectivity. The Howrah Maidan - Esplanade Metro section of Kolkata Metro has the first transportation tunnel under any mighty river in India. Howrah Metro Station is the deepest metro station in India. Also, the Majerhat Metro Station (on the Taratala - Majerhat Metro section being inaugurated) is a unique elevated Metro station across Railway lines, Platforms and canal. Agra Metro’s section being inaugurated will enhance connectivity to historical tourist places. The RRTS section will boost economic activity in NCR.
PM in Bettiah
Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone, dedicate and inaugurate various infrastructure related projects related to rail, road and petroleum and natural gas worth around Rs. 12,800 Crores at Bettiah, West Champaran district in Bihar.
Prime Minister will inaugurate 109 km long Indian Oil’s Muzaffarpur - Motihari LPG Pipeline. It will provide access to cleaner cooking fuel in the state of Bihar and neighbouring country Nepal. Prime Minister will dedicate Indian Oil’s LPG Bottling Plant & storage terminal at Motihari. New pipeline Terminal would also act as a strategic supply point for export of petroleum products to Nepal. It would serve 8 districts of North Bihar i.e. East Champaran, West Champaran, Gopalganj, Siwan, Muzaffarpur, Sheohar, Sitamarhi and Madhubani. The new Bottling Plant at Motihari will also help in making supply chain smoother in feeding markets attached to Motihari Plant.
Prime Minister will lay the foundation stone of City Gas Distribution project in East Champaran, West Champaran, Gopalganj, Siwan and Deoria and Grain based Ethanol Projects at HBL's Sugauli & Lauriya.
Prime Minister will inaugurate road projects including two laning of Piprakothi - Motihari - Raxaul section of NH - 28A with paved shoulder; two laning of Sheohar-Sitamarhi-Section of NH-104. Prime Minister will lay the foundation stone of projects including construction of six lane Cable Bridge on river Ganga parallel to Digha-Sonepur Rail-cum-Road Bridge at Patna on Ganga River; four laning of Bakarpur Hat- Manikpur section of NH-19 Bypass.
Prime Minister will dedicate, inaugurate and lay foundation stone of various railway projects. Prime Minister will dedicate to the nation, doubling of 62 km rail line from Bapudham Motihari - Piprahan and he will also inaugurate Narkatiaganj-Gaunaha Gauge Conversion among others. Prime Minister will lay the foundation stone of doubling and electrification of 96 km long Gorakhpur Cantt– Valmiki Nagar rail line and redevelopment of Bettiah railway station. Prime Minister will also flag off two new train services between Narkatiaganj - Gaunaha and Raxaul -Jogbani.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମାର୍ଚ୍ଚ ୪-୬ ରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା, ତାମିଲନାଡୁ, ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ବିହାର ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଆଦିଲାବାଦରେ ୫୬,୦୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ଆଦିଲାବାଦରେ ହାତକୁ ନିଆଯାଉଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ସାଙ୍ଗାରେଡ୍ଡୀରେ ୬,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ସାଙ୍ଗାରେଡ୍ଡୀରେ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଭଳି ଏକାଧିକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ (ସିଏଆରଓ) ର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର କଲପକ୍କମଠାରେ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର ରିଆକ୍ଟରର କୋର ଲୋଡିଂ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
ଭାରତର ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓଡ଼ିଶାର ଚଣ୍ଡିଖୋଲଠାରେ ୧୯,୬୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
କୋଲକାତାରେ ୧୫,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଟିଆରେ ପ୍ରାୟ ୮,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର
03 MAR 2024 11:47AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତା ମାର୍ଚ୍ଚ ୪-୬, ୨୦୨୪ରେ ତେଲଙ୍ଗାନା, ତାମିଲନାଡୁ, ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ବିହାର ଗସ୍ତ କରିବେ ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୪ ତାରିଖ ସକାଳ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୧୦ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଆଦିଲାବାଦରେ ୫୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହାପରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୩ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର କଲପକ୍କମସ୍ଥିତ ଭାବିନୀ ଗସ୍ତ କରିବେ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୫ ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୧ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ସାଙ୍ଗାରେଡ୍ଡୀଠାରେ ୬,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୩ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯାଜପୁରର ଚଣ୍ଡିଖୋଲଠାରେ ୧୯,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୬ ତାରିଖ ସକାଳ ପ୍ରାୟ ୧୦ଟା ୧୫ ମିନିଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାରେ ୧୫,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହାପରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୩ ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ବେଟିଆଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮,୭୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ଆଦିଲାବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଆଦିଲାବାଦଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଶକ୍ତି, ରେଳ ଓ ସଡ଼କ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ଫୋକସ୍ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ରହିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପେଡାପଲ୍ଲୀଠାରେ ଏନଟିପିସିର ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ (ୟୁନିଟ-୨) ତେଲେଙ୍ଗାନା ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ଅଲ୍ଟ୍ରା-ସୁପରକ୍ରିଟିକାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ୮୫% ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ଏନଟିପିସିର ସମସ୍ତ ପାୱାର ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୪୨% ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତା ରହିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଚାତ୍ରାଠାରେ ଉତ୍ତର କରଣପୁରା ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପର ୬୬୦ ମେଗାୱାଟ (ୟୁନିଟ-୨) ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ଏୟାର କୁଲ୍ଡ କଣ୍ଡେନସର (ଏସିସି) ସହିତ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିବା ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସୁପରକ୍ରିଟିକାଲ ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ୱାଟର-କୁଲ୍ଡ କଣ୍ଡେନସର୍ସ ତୁଳନାରେ ଜଳ ବ୍ୟବହାରକୁ ୧/୩ ଭାଗକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଳାସପୁରର ସିପତଠାରେ ଫ୍ଲାଇ ଆଶ୍ ଆଧାରିତ ହାଲୁକା ଓଜନ ସମଗ୍ର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡାରେ ଥିବା ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଏସଟିପି ୱାଟରରୁ ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଲୋକାର୍ପିତ କରିବେ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସୋନଭଦ୍ରାଠାରେ ସିଙ୍ଗରୌଲି ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଷ୍ଟେଜ-୩ (୨×୮୦୦ ମେଗାୱାଟ), ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟଗଡ଼ର ଲାରାଠାରେ ଫ୍ଲୁ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଓ୨ ରୁ ୪ଜି ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାର ସିଂହଦ୍ରି ଠାରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ସମୁଦ୍ର ଜଳ; ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ର କୋରବାଠାରେ ଫ୍ଲାଇ ଆଶ୍ ଆଧାରିତ ଏଫଏଏଲଜି ଏଗ୍ରିଗେଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୭ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ପାୱାର ଗ୍ରିଡ୍ କର୍ପୋରେସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଗୋଟିଏ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଜାତୀୟ ଗ୍ରିଡ୍ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେରଠାରେ ଜାତୀୟ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ନିଗମ (ଏନଏଚପିସି)ର ୩୮୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୭୯୨ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଜାଲୌନଠାରେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ସୌର ଉର୍ଜା ଲିମିଟେଡ୍ (ବିଏସୟୁଏଲ୍)ର ୧୨୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ର ଜାଲୌନ ଅଲ୍ଟ୍ରା ମେଗା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଶକ୍ତି ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପାର୍କରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୨୪୦୦ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଜାଲୌନ ଏବଂ କାନପୁର ଦେହାତରେ ସତଲୁଜ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ନିଗମ (ଏସଜେଭିଏନ)ର ତିନୋଟି ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୁଦାୟ କ୍ଷମତା ୨୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଉତ୍ତରକାଶୀଠାରେ ନୈତୱାର ମୋରି ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ବିଳାସପୁର ଏବଂ ଆସାମର ଧୁବ୍ରିଠାରେ ଏସଜେଭିଏନର ଦୁଇଟି ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପର ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ୩୮୨ ମେଗାୱାଟ ସୁନ୍ନି ଡ୍ୟାମ୍ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁପିର ଲଳିତପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ତୁସ୍କୋର ୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ଲଳିତପୁର ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବାର୍ଷିକ ୧୨୦୦ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ହେବ।
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିରୁ ୨୫୦୦ ମେଗାଓ୍ଵାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରିନ୍ୟୁଜର କୋପ୍ପାଲ-ନରେନ୍ଦ୍ର ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଯୋଜନାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ ଯୋଜନା କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୋପ୍ପାଲ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଦାମୋଦର ଭ୍ୟାଲି କର୍ପୋରେସନ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଗ୍ରିଡର ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିବେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟତୀତ ସଡ଼କ ଓ ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିବା ଅମ୍ବାରୀ - ଆଦିଲାବାଦ - ପିମ୍ପଲଖୁଟି ରେଳ ଲାଇନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ସେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୩୫୩ବି ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୧୬୩ ମାଧ୍ୟମରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଛତିଶଗଡ଼ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ସଙ୍ଗାରେଡ୍ଡିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ରେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଭଳି ଏକାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ୧୬୧ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ୪୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ କାଣ୍ଡିରୁ ରାମସାନପାଲ୍ଲେ ସେକ୍ସନକୁ ୪ ଲେନ୍ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଇନ୍ଦୋର - ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ। ଏହି ବିଭାଗ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ ନାନ୍ଦେଦ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୩ ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୧୬୭ ର ୪୭ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ମିରିୟାଲାଗୁଡାରୁ କୋଡାଡ ସେକ୍ସନକୁ ପେଭ୍‌ଡ ସୋଲ୍‌ଡରରେ ଦୁଇ ଲେନ୍ ରେ ଉନ୍ନତିକରଣର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୬୫ ର ୨୯ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ପୁଣେ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ ସେକ୍ସନର ୬ ଲେନ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଯଥା ପାଟନଚେରୁ ନିକଟସ୍ଥ ପଶାମିଲାରାମ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳକୁ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନତନଗର-ମୌଲା ଅଲ୍ଲୀ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ, ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସହିତ ୬ଟି ନୂଆ ଷ୍ଟେସନ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୨୨ଟି ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏମଏମଟିଏସ (ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସର୍ଭିସ) ପର୍ଯ୍ୟାୟ - ୨ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଂଶ ଭାବରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଏହାର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଫିରୋଜଗୁଡା, ସୁଚିତ୍ରା କେନ୍ଦ୍ର, ଭୂଦେବୀ ନଗର, ଅମ୍ମୁଗୁଡା, ନେରେଡମେଟ ଏବଂ ମୌଲା ଅଲ୍ଲୀ ହାଉସିଂ ବୋର୍ଡ ଷ୍ଟେସନରେ ୬ଟି ନୂଆ ଷ୍ଟେସନ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଦୋହରୀକରଣ ଓ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଏହି ବିଭାଗରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଛି। ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଗତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟଧିକ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ଉପରେ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘାଟକେଶର-ଲିଙ୍ଗମପଲ୍ଲୀ ଭାୟା ମୌଲା ଅଲ୍ଲୀ- ସନତନଗରରୁ ଉଦଘାଟନୀ ଏମଏମଟିଏସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ହାଇଦ୍ରାବାଦ -ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଟ୍ୱିନ୍ ସିଟି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକପ୍ରିୟ ଉପନଗରୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନୂତନ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଏହା ଚେର୍ଲାପଲ୍ଲୀ, ମୌଲା ଅଲ୍ଲୀ ଭଳି ସହରର ପୂର୍ବ ଭାଗର ନୂତନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଟ୍ୱିନ୍ ସିଟି ଅଞ୍ଚଳର ପଶ୍ଚିମ ଭାଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ । ଟ୍ୱିନ୍ ସିଟି ଅଞ୍ଚଳର ପଶ୍ଚିମ ଭାଗ ସହିତ ପୂର୍ବକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସୁରକ୍ଷିତ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ ପାରାଦୀପ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ ପ୍ରଡକ୍ଟ ପାଇପଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ୪.୫ ଏମଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ୧୨୧୨ କିଲୋମିଟର ଉତ୍ପାଦ ପାଇପଲାଇନ ଓଡ଼ିଶା (୩୨୯ କିମି), ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ (୭୨୩ କିମି) ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା (୧୬୦ କିମି) ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଏହି ପାଇପଲାଇନ ପାରାଦୀପ ବିଶୋଧନାଗାରରୁ ବିଶାଖାପାଟଣା, ଅଚୁଟାପୁରମ ଏବଂ ବିଜୟୱାଡା (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର) ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ନିକଟସ୍ଥ ମାଲକାପୁର (ତେଲେଙ୍ଗାନାର) ଡେଲିଭରି ଷ୍ଟେସନକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ (ସିଏଆରଓ) କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ (ଆର ଆଣ୍ଡ ଡି) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ବେଗମପେଟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଏହା ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ୩୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ୫-ଷ୍ଟାର-ଗ୍ରିହ ରେଟିଂ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବିଲ୍ଡିଂ କୋଡ୍ (ଇସିବିସି) ମାନଦଣ୍ଡ କୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛି।
ଭବିଷ୍ୟତର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସିଏଆରଓ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ପରୀକ୍ଷାଗାର କ୍ଷମତାର ବ୍ୟବହାର କରିବ। ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମାପ ପାଇଁ ଡାଟା ବିଶ୍ଳେଷଣ କ୍ଷମତାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଉଠାଇବ। ସିଏଆରଓ ରେ ପ୍ରାଥମିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ: ଆକାଶମାର୍ଗ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିରାପତ୍ତା, କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ପ୍ରମୁଖ ଆକାଶମାର୍ଗ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା, ପ୍ରମୁଖ ବିମାନବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ଅନୁଧ୍ୟାନ, ଆଧୁନିକ ଏୟାରସ୍ପେସ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ।
କଲପକ୍କମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଚିହ୍ନିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର କଲପକ୍କମଠାରେ ୫୦୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର ରିଆକ୍ଟର (ପିଏଫବିଆର)ର କୋର ଲୋଡିଂ ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହି ପିଏଫବିଆରକୁ ଭାବିନୀ (ଭାରତୀୟ ନାଭିକିଆ ବିଦ୍ୟୁତ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ।
ରିଆକ୍ଟର କୋରରେ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଆସେମ୍ବଲି, ବ୍ଲାଙ୍କେଟ ସବଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ଫୁଏଲ୍‌ ସବଆସେମ୍ବଲି ରହିଛି । କୋର ଲୋଡିଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ରିଆକ୍ଟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସବଆସେମ୍ବଲିର ଲୋଡିଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏହା ପରେ ବ୍ଲାଙ୍କେଟ ସବଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ସବଆସେମ୍ବଲି ଯାହା ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ।
ବନ୍ଦ ଇନ୍ଧନ ଚକ୍ର ସହିତ ଭାରତ ତିନି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ପିଏଫବିଆରରେ, ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରି, ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ବ୍ୟୟ ହୋଇଥିବା ଇନ୍ଧନକୁ ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଇ ଏଫବିଆରରେ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହି ସୋଡିୟମ କୁଲ୍‌ଡ ପିଏଫବିଆରର ଏକ ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହା ଖର୍ଚ୍ଚ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବ, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ଦ୍ରୁତ ରିଆକ୍ଟରଗୁଡିକ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ରିଆକ୍ଟରରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଆଣବିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ନିରାପତ୍ତା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ, ଏଫବିଆରଗୁଡିକ ଶକ୍ତିର ସୁରକ୍ଷିତ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ। ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥୋରିୟମ୍ ବ୍ୟବହାର ଦିଗରେ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ରୁଷିଆ ପରେ ଭାରତ ଦ୍ବିତୀୟ ଦେଶ ଭାବେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାବେ ଫାଷ୍ଟ ରିଆକ୍ଟର ପରିଚାଳନା କରିବ।
ଚଣ୍ଡିଖୋଲରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୯,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ, ରେଳବାଇ, ସଡ଼କ, ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ଏବଂ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ରଖାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରାଦୀପ ବିଶୋଧନାଗାରରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ମୋନୋ ଇଥାଇଲିନ୍ ଗ୍ଲାଇକୋଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଯାହା ଭାରତର ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଆହୁରି ସହାୟକ ହେବ । ଓଡ଼ିଶାର ପାରାଦୀପରୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହଳଦିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୪୪ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବର ପ୍ରଡକ୍ଟ ପାଇପଲାଇନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଭାରତର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରେ ଆମଦାନୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରାଦୀପରେ ୦.୬ ଏମଏମଟିପିଏ ଏଲପିଜି ଆମଦାନୀ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୪୯ର ସିଂହାରାରୁ ବିଞ୍ଜାବାହାଲ ସେକ୍ସନକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ୪୯ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବିଞ୍ଜାବାହାଲରୁ ତିଲେଇବାଣୀ ସେକ୍ସନକୁ ୪ ଲେନ୍ କରିବା; ୧୮ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବାଲେଶ୍ୱର-ଝାରପୋଖରିଆ ସେକ୍ସନକୁ ୪ ଲେନ୍ ଏବଂ ୧୬ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଟାଙ୍ଗୀ-ଭୁବନେଶ୍ୱର ସେକ୍ସନକୁ ୪ ଲେନ୍ କରିବା। ଚଣ୍ଡିଖୋଲଠାରେ ଚଣ୍ଡିଖୋଲ- ପାରାଦୀପ ସେକ୍ସନର ଆଠ ଲେନ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ରେଳ ସଂଯୋଗର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୬୨ କିଲୋମିଟର ବାଂଶପାଣି - ଦୈତାରୀ - ଟମ୍କା - ଜାଖପୁରା ରେଳ ଲାଇନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହା କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ଟ୍ରାଫିକ୍ ସୁବିଧାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ କେନ୍ଦୁଝର ଜିଲ୍ଲାରୁ ନିକଟସ୍ଥ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାକୁ ଲୁହା ଓ ମାଙ୍ଗାନିଜ ପଥରର ଦକ୍ଷ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କଳିଙ୍ଗ ନଗରରେ କନକୋର କଣ୍ଟେନର ଡିପୋର ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ । ନର୍ଲାଠାରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଲୋକୋ ପତ୍ରିକା ଓଭରହୋଲିଂ ୱାର୍କସପ୍, କଣ୍ଟାବାଞ୍ଜିରେ ଓ୍ଵାଗନ୍ ପିରିଓଡିକାଲ୍‌ ଓଭରହୋଲିଂ ୱାର୍କସପ୍ ଏବଂ ବାଘୁଆପାଳରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତିକରଣ ଓ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଆରଇଏଲ୍ (ଆଇ) ଲିମିଟେଡର ଓଡ଼ିଶା ସ୍ୟାଣ୍ଡସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ୫ ଏମଏଲଡି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସମୁଦ୍ର ଜଳ ଡିସେଲିନେସନ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଭାବା ପରମାଣୁ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିସେଲିନେସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରୟୋଗର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
କୋଲକାତାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସହରୀ ଗମନାଗମନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତା ମେଟ୍ରୋର ହାୱଡ଼ା ମୈଦାନ- ଏସପ୍ଲାନେଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ, କବି ସୁଭାଷ - ହେମନ୍ତ ମୁଖାପାଧ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ, ତାରାତାଲା - ମଜେରହାଟ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ (ଜୋକା-ଏସପ୍ଲାନେଡ୍ ଲାଇନର ଅଂଶ)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ରୁବି ହଲ୍ କ୍ଲିନିକ୍ ରୁ ରାମୱାଡି ରାସ୍ତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ; କୋଚି ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସଂପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ (ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆଇବି) ଏସଏନ ଜଙ୍କସନ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ ତ୍ରିପୁନିଥୁରା ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ଆଗ୍ରା ମେଟ୍ରୋର ତାଜ ଇଷ୍ଟ ଗେଟ୍ ଠାରୁ ମାନକେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାସ୍ତା; ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ମିରଟ ଆରଆରଟିଏସ କରିଡରର ଦୁହାଇ-ମୋଦୀନଗର (ଉତ୍ତର) ବିଭାଗ। ସେ ଏହି ସବୁ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିମ୍ପରୀ ଚିଞ୍ଚୱାଡ ମେଟ୍ରୋ-ନିଗଡି ମଧ୍ୟରେ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ଏହି ବିଭାଗଗୁଡିକ ସଡ଼କ ଯାତାୟାତରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ସହଜ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । କୋଲକାତା ମେଟ୍ରୋର ହାୱଡା ମୈଦାନ - ଏସପ୍ଲାନେଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନରେ ଭାରତର ଯେକୌଣସି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନଦୀ ତଳେ ପ୍ରଥମ ପରିବହନ ଟନେଲ ରହିଛି । ହାଓଡ଼ା ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ହେଉଛି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଗଭୀର ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ମଜେରହାଟ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ (ତାରାତାଲା - ମଜେରହାଟ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନରେ) ରେଳ ଲାଇନ, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ କେନାଲରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଏଲିଭେଟେଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ଅଟେ । ଉଦଘାଟିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗ୍ରା ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ ଐତିହାସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଆରଆରଟିଏସ ବିଭାଗ ଏନସିଆରରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବେଟିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିହାରର ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରଣ ଜିଲ୍ଲାର ବେଟିଆ ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ, ସଡ଼କ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୦୯ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ମୁଜାଫରପୁର - ମୋତିହାରୀ ଏଲପିଜି ପାଇପଲାଇନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିହାର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ନେପାଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତିହାରୀଠାରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଟର୍ମିନାଲକୁ ଲୋକାର୍ପିତ କରିବେ । ନୂଆ ପାଇପଲାଇନ ଟର୍ମିନାଲ ନେପାଳକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଏକ କୌଶଳଗତ ଯୋଗାଣ ପଏଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଉତ୍ତର ବିହାରର ୮ଟି ଜିଲ୍ଲା ଯଥା ପୂର୍ବ ଚମ୍ପାରଣ, ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରଣ, ଗୋପାଳଗଞ୍ଜ, ସିୱାନ, ମୁଜାଫରପୁର, ଶିଓହର, ସୀତାମଢୀ ଏବଂ ମଧୁବନୀରେ ସେବା ଯୋଗାଇବ। ମୋତିହାରୀଠାରେ ନୂତନ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମୋତିହାରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହ ଜଡିତ ଫିଡିଂ ବଜାରରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସହଜ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ -୨୮ଏର ପିପ୍ରାକୋଠି - ମୋତିହାରୀ - ରକ୍ସୌଲ ସେକ୍ସନକୁ ପେଭଡ୍‌ ସୋଲଡରରେ ଦୁଇ ଲେନ୍ କରିବା ସମେତ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୧୦୪ର ଶିଓହର-ସୀତାମଢି ସେକ୍ସନର ଦୁଇ ଲେନ୍ । ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ପାଟଣାଠାରେ ଦିଘା-ସୋନପୁର ରେଳ-କମ-ରୋଡ୍ ବ୍ରିଜ୍ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ୬ ଲେନ୍ କେବୁଲ୍ ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ; ୧୯ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବକରପୁର ହାଟ- ମାଣିକପୁର ସେକ୍ସନକୁ ୪ ଲେନ୍ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ, ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାପୁଧାମ ମୋତିହାରୀ-ପିପରାହାଁଠାରୁ ୬୨ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଏବଂ ନରକଟିଆଗଞ୍ଜ-ଗୌନାହା ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୯୬ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଗୋରଖପୁର କ୍ୟାଣ୍ଟ-ବାଲ୍ମିକି ନଗର ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏବଂ ବେଟିଆ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରକଟିଆଗଞ୍ଜ- ଗୌନାହା ଏବଂ ରକ୍ସୌଲ-ଯୋଗବାଣୀ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।