Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks on birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati via Video Conferencing
11 FEB 2024 12:29PM by PIB Delhi
Namaste!
Present in the program, esteemed saints, the Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, my fellow minister in the Union Cabinet, Parshottam Rupala ji, officials associated with various organizations of the Arya Samaj, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The nation is celebrating the 200th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati ji. It was my wish to personally reach Swami ji's birthplace Tankara, but this couldn't be possible. Nevertheless, I am here among you all with heart and soul. I am pleased that Arya Samaj is celebrating this festival to commemorate Swami ji's contributions and to spread his message to the masses. Last year, I had the opportunity to participate in the inauguration of this festival. It is natural for such a vast celebration to be associated with a great soul whose contribution is unparalleled. I believe that this event will serve as an effective medium to familiarize our new generation with the life of Maharshi Dayanand.
Friends,
I am fortunate that I was born in Gujarat, the birthplace of Swami ji. His workplace was in Haryana, and for a long time, I also had the opportunity to know and understand life in Haryana closely and to work there. Therefore, naturally, he has had a different impact on my life and he has a role of his own. Today, on this occasion, I bow to the feet of Maharshi Dayanand ji, I salute him. I also extend my heartfelt congratulations to his millions of followers living in the country and abroad on his birth anniversary.
Friends,
There are certain days, moments, and instances in history that completely alter the course of the future. The birth of Dayanand ji 200 years ago was one such unprecedented moment. It was a time when the people of Bharat were losing their consciousness amidst slavery. Swami Dayanand ji then told the country how our customs and superstitions had entrapped the nation. These customs had weakened our scientific thinking. These social evils had struck at our unity. A section of society was drifting away from Indian culture and spirituality. In such times, Swami Dayanand ji called for ‘Vedon Ki Aur Lauto’ (a return to the Vedas). He wrote commentaries on the Vedas, provided logical explanations. He openly attacked the customs and revealed the true nature of Indian philosophy. As a result, society began to regain its self-confidence. People began to learn about Vedic religion and started connecting with its roots.
Friends,
The British government attempted to demean us by making our social customs a target. By referring to social changes, some people at that time portrayed British rule as correct. In such dark times, Swami Dayanand ji's advent dealt a severe blow to all those conspiracies. A series of revolutionaries like Lala Lajpat Rai, Ram Prasad Bismil, and Swami Shraddhanand, influenced by Arya Samaj, emerged. Therefore, Dayanand ji wasn't just a Vedic sage; he was also a sage of national consciousness.
Friends,
The 200th milestone of Swami Dayanand ji's birth has arrived at a time when Bharat is in the early years of its ‘Amrit Kaal’. Swami Dayanand ji was a saint who envisioned a bright future for Bharat. The belief that Swami ji had in Bharat, we must transform that same belief into our self-confidence during our ‘Amrit Kaal’. Swami Dayanand was a harbinger and a guide of modernity. Inspired by him, all of us need to lead Bharat towards modernity in this ‘Amrit Kaal’, to make our country a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, Arya Samaj has more than 2500 schools, colleges, and universities worldwide. All of you are educating and training students in more than 400 Gurukuls. I would like Arya Samaj to take responsibility for nation-building campaigns with new energy in this decade of the 21st century. DAV Institute is a living memory, inspiration, and vibrant ground of Maharshi Dayanand Saraswati ji. If we continue to empower it constantly, it will be our virtuous tribute to Maharshi Dayanand ji.
Education system associated with Indian values is the need of the hour. Schools of the Arya Samaj have been significant centres for this. The country is now expanding it through the National Education Policy. It is our responsibility to connect society with these efforts. Whether it's Vocal for Local, the ‘Aatmanirbhar Bharat Abhiyan’ (Self-Reliant India Campaign), the country’s efforts for the environment, campaigns like water conservation, Swachh Bharat Abhiyan, Mission LiFE -- ensuring justice for nature in today's modern lifestyle, encouraging our Millets – Shree Anna, promoting yoga, fitness, and increasing participation in sports are all essential. Educational institutions of the Arya Samaj and the students studying in them together form a very significant force. They can play a very significant role in all these endeavours.
There are also a significant number of students in your institutions who have crossed 18 years of age. It is the responsibility of all of you seniors to make them understand the importance of voter registration and the significance of voting. This year marks the 150th anniversary of the establishment of the Arya Samaj. I would like all of us to make such a significant occasion truly memorable with our efforts and achievements.
Friends,
Natural farming is also a subject that is very important for all students to understand. Our Acharya Devvrat ji has been working very hard in this direction. What could be better than spreading the message of natural farming to farmers across the country from the birthplace of Maharshi Dayanand ji?
Friends,
Maharshi Dayanand advocated for women's rights and their participation during his time. Today the country is moving forward by empowering its daughters through new policies and honest efforts. Just a few months ago, the country ensured women's reservation in the Lok Sabha and state assemblies by passing the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Connecting people through these efforts of the country today would be a true tribute to Maharshi Dayanand.
And friends,
For all these social initiatives, you also have the power of the newly formed youth organization of the Indian government. The name of this largest and youngest organization in the country is "Mera Yuva Bharat – MY Bharat". I urge all followers of Dayanand Saraswati ji to encourage all students of the DAV educational network to join MY Bharat. Once again, I extend my best wishes to all of you on the occasion of Maharshi Dayanand's 200th birth anniversary. I respectfully bow to Maharshi Dayanand ji and all the saints once again!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
11 FEB 2024 12:29PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা ইকাই খুম্নরবা সন্তশিং, গুজরাতকী আচার্য় দেবব্রতজী, কাউন্সিল ওফ মিনিস্তর্সকী পুরুশোত্তম রুপালাজী, আর্য়সমাজকী তোঙান-তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংগা মরী লৈনবা ওফিসিএলশিং, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং অমসুং নুপী অমদি নুপাশিং!
লৈবাক অসিনা স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীজীগী 200শুবা মপোক কুমোন পাঙথোক্লি। ঐহাক ইশামক স্বামীজীগী পোক্নফম তনকারাদা চৎনীংবনি অদুবু মদু ওইথোক্ত্রে। ঐগী পুক্নিং ৱাখলদা নখোয়গী নরক্তা লৈরি। আর্য় সমাজনা স্বামীজীনা শরুক তমখিবশিং অদু নীংশিংনবা কুহ্মৈ অসি পাঙথোকপগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মমাং চহি ঐহাক্না কুহ্মৈ অসি হৌদোকপদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজখি। অখন্ননা শরুক তমখিবা অথোইবা মীশক অমগা মরী লৈনবা কুহ্মৈ অসি লাকশিনবা শিনবদা পাঙথোকপা হায়বা অসি মহৌশানি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি থৌরম অসিনা ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলবু মহাঋশি দয়ানন্দগী পুন্সিগী মরমদা খঙহন্নবা অফবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না স্বামীজীগী পক্নফম গুজরাত্তা পোকখিবা ঐগী লাইবক ফবনি। মহাক্কী থবক মফমনি হরিয়ানানি, মতম শাংনা ঐহাক্না হরিয়ানাগী পুন্সিগী মরমদা খঙনবগী খুদোংচাবসু ফংখি অমসুং মফম অদুদসু থবক তৌজখি। মরম অসিনা মহাক্না ঐগী পুন্সিদা অখন্নবা ইথিল পীবা অসি মহৌশানি, মহাক্কী মশাগী ওইবা মগুন অমা লৈজৈ। ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না মহাঋশি দয়নন্দগী খুয়া খাদা খুরুমজরি অমসুং মঙোন্দা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অমদি মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা মহাকপু তুং ইল্লিবা মীওইশিংবু মহাক্কী মপোক কুমওন্না লাকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
পুৱারীদা নুমিৎ খরা, মীকুপ খরা লৈ মদুনা তুংলমচৎকী মাইকৈদা অওনবা পুরকই। দয়ানন্দজীনা 200গী মমাংদা পোকখিবা অসি অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মীকুপ অমা ওইখি। তানফম অসি ভারতকী মীয়াম্না মীখা পোনবগী য়োৎলিং থাংদুনা মশাগী কন্সিয়সনেস ফংখিবা মতম অদুনি। স্বামী দয়নন্দজীনা লৈবাক অসিদা ঐখোয়গী স্তেরিওতাইপশিং অমসুং সুপরস্তিসনশিংনা করম্না লৈবাক অসি শোত্থহনখি তাকখি। স্তেরিওতাইপ অসিনা ঐখোয়গী সাইন্তিফিক থিঙ্কিং শোন্থহনখি। মসিগী খুন্নাইগী ফত্তবশিং অসিনা ঐখোয়গী অপুনবদা শীংনখি। খুন্নাইগী শরুক অমনা মতম চুপ্পদা ভারতকী কলচর অমসুং স্পিরিচুএলিতীদী তপ্না-তপ্না লাপথোরককি। মতম অদুদা স্বামী দয়নন্দনা ‘বেদশিংদা হন্নবা’ অপীল তৌখি। মহাক্না বেদশিংদা কম্মেন্তরীশিং ইখি অমসুং লোজিকেল এক্সপ্লেনেসনশিং পীখি। মহাক্না ফোঙনা স্তেরিওতাইপশিংবু শীংনখি অমসুং ভারতকী ফিলিসোফীগী তশেংবা মতৌ অদু খঙহনখি। মসিগী দল ওইনা খুন্নাইদা থাজবা অমুক হল্লকপা হৌখি। মীয়াম্না বেদিক রিলিজন খঙনবা হৌরকখি অমসুং মসিগী হৌরকফমগা কন্নেক্ত তৌবা হৌখি।
মরুপশিং,
ব্রিতিশ সরকারনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী ফত্তবশিং অসি খুৎলাই ওইনা শীজিন্নদুনা ঐখোয়বু ইকাইবা পীনবা হোৎনখি। খুন্নাইগী অহোংবশিং পল্লদুনা মীওই খরনা ব্রিতিশ লৈঙাক অসি চুম্মি তাকখি। অদুগুম্বা মতম অদুদা স্বামী দয়নন্দজী লাক্তুনা লৌতুনরিবশিংদা চাউনা শাফু পীখি। লালা লাজপৎ রাই, রাম প্রসাদ বিস্মিল, স্বামী শ্রদ্ধানন্দ, য়াওল্লোই কয়া শেমখি, মখোয়না আর্য় সমাজতা ইনোৎ হাপখি। মরম অসিনা দয়নন্দজী অসি বেদিক সন্ত অমা ওইবা খক্তা নত্তনা নেস্নেল কন্সিয়সনেসকী ঋশি অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
স্বামী দয়নন্দজীগী 200 শুবা মপোক কমওনগী তানফম অসি ভারতনা মাগী অমৃত কাল চংবা মতমদা তাররে। স্বামীজী অসি ভারতকী অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মঙলান মঙজরম্বা সন্ত অমা ওইরমখি। স্বামীজীনা ভারত্তা থমখি, থাজবা অসি ঐখোয়না আত্ম-বিশ্বাসতা ওন্থোক্কদবনি। স্বামী দয়নন্দনা মোদর্নিতীগীদমক এদভোকেৎ তৌরমখি। মখোয়দগী ইথিল লৌদুনা ঐখোয় পুম্নমক্তা অমৃত কাল অসিদা ভারতপু মোদর্নিতীগী মাইকৈদা পুরসি, ঐখোয়ন লৈবাক অসিবু চাউখৎপা ভারত অমা ওইহল্লসি। ঙসি আর্য় সমাজকী লৈবাক অসিদা অমদি মালেমদা স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতী লিশিং অনি মখাই হেন্না লৈ। নখোয় পুম্নমক্না গুরুকুল 400 হেন্নবদা মহৈরোয়শিং মহৈ তম্বীরি অমসুং ত্রেনিং তৌরি। ঐহাক্না আর্য় সমাজতা 21শুবা চহিচাগী দিকেদ অসিদা অনৌবা শক্তিগা লোয়ননা লৈবাক শেমগৎপগী কেম্পেনশিংদা থৌদাং লৌনবা হায়জনীংই। ইন্সিতিত্যুত অসি মহাঋশি দয়নন্দ সরস্বতীজীগী নীংশিং মমি অমনি, ইথিল অমনি, কন্সিয়সনেসকী লমদম অমনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মহাকপু লেপ্পা লৈতনা শক্তি পীরদবদি মসি মহাঋশি দয়নন্দজীদা পীবা ঐখোয়গী অথোইবা ইকাই খুম্নবা ওইগনি।
ভারতকী করেক্তরগা মরী লৈনবা এজুকেসন সিস্তেম ঙসি চাউনা মথৌ তারি। আর্য় সমাজ স্কুলশিংনা মাগী অচৌবা সেন্তরশিং ওইরি। লৈবাক অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাংদা মসি লেপ্পা লৈতনা পাকথোক চাউথোকহল্লি। খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা খুন্নাইগা কন্নেক্ত তৌবা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঙসি ভোকেল ফোর লোকেল, আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন, এনভাইর্নমেন্তগা মরী লৈনবা লৈবাক্কী খোঙথাং, ঈশিং য়োকশিনবা, স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসিনচিংবা খোঙথাংশিং ওইরবসু, ঙসিগী মোদর্ন লাইফস্তাইলদা মহৌশাদা জস্তিস ফংহন্নবা মিসন অমা ওইরিবা LiFE, মিল্লেৎস-শ্রীঅন্ন প্রমোৎ তৌবা, স্পোর্তসতা শরুক য়াবা হেনগৎলকপা, আর্য় সমাজকী এজুকেস্নেল ইনস্তিত্যুসনশিং অমসুং মফম অসিদা তম্মিবা মহৈরোয়শিং, অপুনবা অসিদা অচৌবা শক্তি লৈ অমসুং অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই।
নখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংদা লৈরিবা মহৈরোয়শিং অসিদা মশিং য়াম্না নহারোলশিংদা চহি 18 হেল্লবা ঙাক্তনি। ভোতর লিস্ত নখোয়গী নমিং চনশিনবা অসি নখোয়গী থৌদাংনি অমসুং নখোয়না ভোৎ থাদবগী মরু ওইবা অদুসু খঙগদবনি। আর্য় সমাজ লিংখৎখিবা 150শুবা চহি অসিসু চহি অসিদা ওইরি। ঐহাক্না অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অসি ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অমসুং ঐখোয়গী মাইপাকপশিংগা লোয়ননা তশেংনা নীংশীংনীংঙাই ওইবা থৌরম অমা ওইহনগদবনি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-পথাপ অসি মহৈরোয় পুম্নমক্না খঙবা মরু ওইবা হীরম অমসুনি। ঐখোয়গী আচার্য় দেবব্রেতজীনা মাইকৈ অসিদা য়াম্না কন্না হোৎনরি। মহাঋশি দয়নান্দগী পোক্নফমদগী মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী মরমদা পাউজেক শন্দোকপা তাবা ফংবা অসিদগী হেনবা করিবু লৈগনি?
মরুপশিং,
মহাঋশি দয়নন্দনা নুপীগী হকশিং অমসুং মখোয়না শরুক য়াবগী মতাংদা মহাক্কী মতমদা য়াম্না হায়রমখি। অনৌবা পোলিসীশিং অমসুং পুকচেল শেংবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা মাগী মমোমশিং মাংদা পুখৎনবা হোৎনরি। থা খরগী মমাংদা লৈবাক অসিনা লোক সভা অমসুং রাজ্যগী বিধান সভাশিংদা নুপীশিংগী রিজর্বেসন থম্নবা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখি। খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীয়ামবু কন্নেক্ত তৌবা অসি ঙসি মহাঋশিদা পীবা তশেংবা ইকাই খুম্নবনি।
অমসুং মরুপশিং,
সোসিএল ৱার্কশিং অসিগীদমক নখোয়দা ভারত সরকারগী নৌনা শেম্বা য়ুব সংস্থানগী শক্তিসু লৈরে। অচৌবা অমসুং নহা ওইরিবা লৈবাক্কী ওর্গনাইজেসন অসিগী মমিং – মাই য়ং ইন্দিয়া – মাইভারত কৌই। ঐহাক্না দয়নন্দ সরস্বতীজীবু তুং ইল্লিবা পুম্নমক্তা, DAV এজুকেস্নেল নেৎৱার্ক্কী মহৈরোয় পুম্নমক্তা মাই ভারত য়াওনবা পুক্নিং থৌগৎচরি। ঐহাক্না অমুক হন্না মহাঋশি দয়নন্দগী 200 শুবা মপোক কুমওনগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অমুক হন্না ঐহাক্না মহাঋশি দয়নন্দজী অমসুং সন্ত পুম্নমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!