প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতীৰ জন্ম জয়ন্তীত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 FEB 2024 12:29PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সন্মানীয় সন্তসকল, গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী পুৰুষোত্তম ৰূপালা জী, আৰ্য সমাজৰ বিভিন্ন সংগঠনৰ সৈতে জড়িত সকলো বিষয়ববীয়া, অন্যান্য মহানুভৱ, দেৱী আৰু সজ্জনসকল!
স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতী জীৰ ২০০তম জন্ম জয়ন্তী উদযাপন হৈ আছে। মোৰ ইচ্ছা আছিল যে মই নিজেই স্বামীজীৰ জন্মস্থান টংকাৰালৈ যাম, কিন্তু সেয়া সম্ভৱ নহ’ল। মই মোৰ হৃদয় আৰু মনেৰে আপোনালোক সকলোৰে মাজতেই আছোঁ। মই আনন্দিত যে স্বামীজীৰ অৱদানক স্মৰণ কৰিবলৈ, তেওঁক জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ যাবলৈ আৰ্য্য সমাজে এই মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছে। যোৱা বছৰ এই মহোৎসৱৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। যিজন মহান ব্যক্তিৰ অৱদান ইমানেই অনন্য, তেওঁৰ লগত জড়িত মহোৎসৱটো ইমান ব্যাপক হোৱাটো স্বাভাৱিক। মোৰ বিশ্বাস যে এই অনুষ্ঠান আমাৰ নতুন প্ৰজন্মক মহৰ্ষি দয়ানন্দৰ জীৱনৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়াৰ এক ফলপ্ৰসূ মাধ্যম হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
মোৰ সৌভাগ্য যে স্বামীজীৰ জন্মস্থান গুজৰাটতে মই জন্ম লাভ কৰিলোঁ। তেওঁৰ কৰ্মস্থলী আছিল হাৰিয়ানা, দীৰ্ঘ সময় মই সেই হাৰিয়ানাৰ জীৱনক ওচৰৰ পৰা জানিবলৈ, বুজিবলৈ আৰু তাত কাম কৰিবলৈ সুযোগ পাইছিলোঁ। সেয়ে, স্বাভাৱিকতে মোৰ জীৱনত তেওঁৰ এটা বেলেগ প্ৰভাৱ আছে, তেওঁৰ নিজৰ এটা ভূমিকা আছে। মই আজি এই উপলক্ষে মহৰ্ষি দয়ানন্দ জীৰ চৰণত প্ৰণাম কৰি তেখেতক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছোঁ। লগতে দেশ-বিদেশত বসবাস কৰা তেওঁৰ কোটি কোটি অনুগামীক তেখেতৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ইতিহাসৰ কিছুমান দিন, কিছুমান ক্ষণ, কিছুমান মুহূৰ্ত আহে, যিবোৰে ভৱিষ্যতৰ দিশ সলনি কৰে। ২০০ বছৰ আগতে দয়ানন্দ জীৰ জন্ম এনে এক অভূতপূৰ্ব মুহূৰ্ত আছিল। এই সময়ছোৱাত দাসত্বত আবদ্ধ ভাৰতৰ জনসাধাৰণে নিজৰ চেতনা হেৰুৱাই পেলাইছিল। তাৰ পাছত স্বামী দয়ানন্দ জীয়ে দেশবাসীক জনাইছিল যে আমাৰ কু-সংস্কাৰ আৰু অন্ধবিশ্বাসে কেনেদৰে দেশখনক আগুৰি ধৰিছে। এই কু-সংস্কাৰবোৰে আমাৰ বৈজ্ঞানিক চিন্তাধাৰাক দুৰ্বল কৰি তুলিছিল। এই সামাজিক কুৰীতিয়ে আমাৰ ঐক্যক আক্ৰমণ কৰিছিল। সমাজৰ এটা শ্ৰেণীয়ে ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ পৰা অবিৰতভাৱে আঁতৰি আহিছিল। এনে সময়ত স্বামী দয়ানন্দ জীয়ে ‘বেদলৈ ঘূৰি আহিবলৈ’ আবেদন জনাইছিল। তেওঁ বেদৰ টীকা ৰচনা কৰি যুক্তিসংগত ব্যাখ্যা আগবঢ়াইছিল। তেওঁ কু-সংস্কাৰবোৰক মুকলিকৈ আক্ৰমণ কৰিছিল, আৰু ভাৰতীয় দৰ্শনৰ প্ৰকৃত স্বৰূপ কি সেই কথা বুজাই দিছিল। ফলত সমাজত আত্মবিশ্বাস ঘূৰি আহিবলৈ ধৰে। মানুহে বৈদিক ধৰ্ম জানিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে আৰু ইয়াৰ শিপাৰ লগত সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ ধৰিলে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সামাজিক কুৰীতিক অচিলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি ব্ৰিটিছ চৰকাৰে আমাক অপমান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ উদ্ধৃতি দি তেতিয়া একাংশ লোকে ব্ৰিটিছ শাসনক ন্যায্যতা প্ৰদান কৰিছিল। এনে কালখণ্ডত স্বামী দয়ানন্দ জীৰ আগমনে সেই সকলোবোৰ ষড়যন্ত্ৰত গভীৰ আঘাত দিলে। লালা লাজপত ৰায়, ৰাম প্ৰসাদ বিছমিল, স্বামী শ্ৰদ্ধানন্দ, ক্ৰান্তিকাৰীৰ এটা সম্পূৰ্ণ শৃংখলা গঢ় লৈ উঠিছিল, যি আৰ্য সমাজৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত আছিল। সেয়ে দয়ানন্দ জী কেৱল এজন বৈদিক ঋষিয়েই নাছিল, তেওঁ এজন ৰাষ্ট্ৰ চেতনাৰ ঋষিও আছিল।
বন্ধুসকল,
স্বামী দয়ানন্দ জীৰ জন্মৰ ২০০ বছৰৰ এই মাইলৰ খুঁটিটো এনে এটা সময়ত আহিছে যেতিয়া ভাৰত অমৃত কালৰ প্ৰাৰম্ভিক বছৰবোৰত আছে। স্বামী দয়ানন্দ জী আছিল ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সপোন দেখা এজন সাধু। ভাৰতৰ প্ৰতি স্বামী জীৰ যি বিশ্বাস আছিল, আমি সেই বিশ্বাসক অমৃত কালৰ প্ৰতি আমাৰ আত্মবিশ্বাসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব। স্বামী দয়ানন্দ আছিল আধুনিকতাৰ সমৰ্থক আৰু পথ প্ৰদৰ্শক। তেওঁৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আপোনালোক সকলোৱে এই অমৃত কালত ভাৰতক আধুনিকতাৰ দিশে লৈ যাব লাগিব, আমি আমাৰ দেশক এখন বিকশিত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। আজি আৰ্য সমাজৰ দেশ আৰু বিশ্বৰ ডেৰ হাজাৰতকৈও অধিক বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয় আছে। আপোনালোক সকলোৱে ৪০০ৰো অধিক গুৰুকুলত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ দি আছে। মই বিচাৰোঁ যে একবিংশ শতিকাৰ এই দশকত আৰ্য সমাজে এক নতুন শক্তিৰে ৰাষ্ট্ৰ গঠন অভিযানৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰক। ডিএভি সংস্থান, মহর্ষি দয়ানন্দ সৰস্বতী জীৰ এক সজীৱ স্মৃতি, প্ৰেৰণা, চৈতন্য ভূমি। যদি আমি ইয়াক অবিৰতভাৱে সবল কৰোঁ, তেন্তে সেয়া হ'ব মহৰ্ষি দয়ানন্দ জীলৈ আমাৰ পৱিত্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
ভাৰতীয় চৰিত্ৰৰ লগত জড়িত শিক্ষা ব্যৱস্থা আজিৰ এক বৃহৎ প্ৰয়োজন। আৰ্য সমাজৰ বিদ্যালয়সমূহ ইয়াৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ আহিছে। দেশে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে ইয়াক সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সৈতে সমাজখনক সংযোগ কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব। আজি লোকেলৰ বাবে ভোকেলৰ বিষয়েই হওক, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান হওক, পৰিৱেশৰ বাবে দেশৰ প্ৰচেষ্টাই হওক, জল সংৰক্ষণ, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দৰে অনেক অভিযানেই হওক…আজিৰ আধুনিক জীৱনশৈলীত প্ৰকৃতিৰ বাবে ন্যায় সুনিশ্চিত কৰা অভিযান LiFE হওক, আমাৰ মিলেট-শ্ৰীঅন্নক প্ৰচাৰ কৰাই হওক, যোগাসন হওক, ফিটনেছ হওক, ক্ৰীড়াত অধিক আৰু অধিক অংশগ্ৰহণ হওক, আৰ্য সমাজৰ শিক্ষানুষ্ঠান, তাত অধ্যয়ন কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল, সকলো মিলি এক বিশাল শক্তি। এই সকলোৱে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
আপোনালোকৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহত যিসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আছে, তাত বৃহৎ সংখ্যক এনে যুৱক-যুৱতীও আছে যি ১৮ বছৰ অতিক্ৰম কৰিছে। সেই সকলোৰে নাম ভোটাৰ তালিকাত, তেওঁলোকে যাতে ভোটদানৰ গুৰুত্ব বুজি পায়, এই দায়িত্ব বুজাটোও আপোনালোক সকলো জ্যেষ্ঠসকলৰ দায়বদ্ধতা। এই বছৰৰ পৰা আৰ্য্য সমাজৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ১৫০ সংখ্যক বৰ্ষও আৰম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে। মই বিচাৰিম যে আমি সকলোৱে আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু আমাৰ অভিজ্ঞতাৰে ইমান ডাঙৰ অনুষ্ঠান এটা সঁচাকৈয়ে স্মৰণীয় অনুষ্ঠান কৰি তোলোঁ।
বন্ধুসকল,
প্ৰাকৃতিক খেতিও এটা বিষয় যিটো সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে জনা আৰু বুজাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আমাৰ আচাৰ্য দেৱব্ৰত জীয়ে এই দিশত বহুত কষ্ট কৰি আহিছে। মহৰ্ষি দয়ানন্দ জীৰ জন্মস্থানৰ পৰাই প্ৰাকৃতিক খেতিৰ বাৰ্তা সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকে লাভ কৰক, ইয়াতকৈ ভাল আৰু কি হ’ব পাৰে?
বন্ধুসকল,
মহৰ্ষি দয়ানন্দই তেওঁৰ সময়ত নাৰীৰ অধিকাৰ আৰু তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণৰ কথা কৈছিল। নতুন নীতিৰ জৰিয়তে, সৎ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে দেশে আজি নিজৰ কন্যা সন্তানক আগুৱাই লৈ গৈছে। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে দেশে নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাৰিত কৰি লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ সংৰক্ষণ সুনিশ্চিত কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ জৰিয়তে দেশৰ জনসাধাৰণক সংযোগ কৰাটো আজি মহৰ্ষিৰ প্ৰতি এক প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হ’ব।
আৰু বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ সামাজিক কামৰ বাবে আপোনালোকৰ ওচৰত ভাৰত চৰকাৰৰ নৱগঠিত যুৱ সংগঠনৰ ক্ষমতাও আছে। দেশৰ এই বৃহত্তম আৰু সবাতোকৈ কনিষ্ঠ সংগঠনৰ নাম- মোৰ যুৱ ভাৰত - MYBHARAT। দয়ানন্দ সৰস্বতী জীৰ সমূহ অনুগামীলৈ মোৰ অনুৰোধ যে তেওঁলোকে ডিএভি শৈক্ষিক নেটৱৰ্কৰ সকলো বিদ্যাৰ্থীক My Bharatৰ সৈতে সংযুক্ত হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰক। মই আপোনালোক সকলোকে মহৰ্ষি দয়ানন্দৰ ২০০তম জন্ম জয়ন্তীত পুনৰবাৰ শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আকৌ এবাৰ মহৰ্ষি দয়ানন্দ জীক, আপোনালোক সকলো সন্তকে শ্ৰদ্ধাসহকাৰে প্ৰণাম জনাইছোঁ।
বহুত-বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks on birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati via Video Conferencing
11 FEB 2024 12:29PM by PIB Delhi
Namaste!
Present in the program, esteemed saints, the Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, my fellow minister in the Union Cabinet, Parshottam Rupala ji, officials associated with various organizations of the Arya Samaj, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The nation is celebrating the 200th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati ji. It was my wish to personally reach Swami ji's birthplace Tankara, but this couldn't be possible. Nevertheless, I am here among you all with heart and soul. I am pleased that Arya Samaj is celebrating this festival to commemorate Swami ji's contributions and to spread his message to the masses. Last year, I had the opportunity to participate in the inauguration of this festival. It is natural for such a vast celebration to be associated with a great soul whose contribution is unparalleled. I believe that this event will serve as an effective medium to familiarize our new generation with the life of Maharshi Dayanand.
Friends,
I am fortunate that I was born in Gujarat, the birthplace of Swami ji. His workplace was in Haryana, and for a long time, I also had the opportunity to know and understand life in Haryana closely and to work there. Therefore, naturally, he has had a different impact on my life and he has a role of his own. Today, on this occasion, I bow to the feet of Maharshi Dayanand ji, I salute him. I also extend my heartfelt congratulations to his millions of followers living in the country and abroad on his birth anniversary.
Friends,
There are certain days, moments, and instances in history that completely alter the course of the future. The birth of Dayanand ji 200 years ago was one such unprecedented moment. It was a time when the people of Bharat were losing their consciousness amidst slavery. Swami Dayanand ji then told the country how our customs and superstitions had entrapped the nation. These customs had weakened our scientific thinking. These social evils had struck at our unity. A section of society was drifting away from Indian culture and spirituality. In such times, Swami Dayanand ji called for ‘Vedon Ki Aur Lauto’ (a return to the Vedas). He wrote commentaries on the Vedas, provided logical explanations. He openly attacked the customs and revealed the true nature of Indian philosophy. As a result, society began to regain its self-confidence. People began to learn about Vedic religion and started connecting with its roots.
Friends,
The British government attempted to demean us by making our social customs a target. By referring to social changes, some people at that time portrayed British rule as correct. In such dark times, Swami Dayanand ji's advent dealt a severe blow to all those conspiracies. A series of revolutionaries like Lala Lajpat Rai, Ram Prasad Bismil, and Swami Shraddhanand, influenced by Arya Samaj, emerged. Therefore, Dayanand ji wasn't just a Vedic sage; he was also a sage of national consciousness.
Friends,
The 200th milestone of Swami Dayanand ji's birth has arrived at a time when Bharat is in the early years of its ‘Amrit Kaal’. Swami Dayanand ji was a saint who envisioned a bright future for Bharat. The belief that Swami ji had in Bharat, we must transform that same belief into our self-confidence during our ‘Amrit Kaal’. Swami Dayanand was a harbinger and a guide of modernity. Inspired by him, all of us need to lead Bharat towards modernity in this ‘Amrit Kaal’, to make our country a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, Arya Samaj has more than 2500 schools, colleges, and universities worldwide. All of you are educating and training students in more than 400 Gurukuls. I would like Arya Samaj to take responsibility for nation-building campaigns with new energy in this decade of the 21st century. DAV Institute is a living memory, inspiration, and vibrant ground of Maharshi Dayanand Saraswati ji. If we continue to empower it constantly, it will be our virtuous tribute to Maharshi Dayanand ji.
Education system associated with Indian values is the need of the hour. Schools of the Arya Samaj have been significant centres for this. The country is now expanding it through the National Education Policy. It is our responsibility to connect society with these efforts. Whether it's Vocal for Local, the ‘Aatmanirbhar Bharat Abhiyan’ (Self-Reliant India Campaign), the country’s efforts for the environment, campaigns like water conservation, Swachh Bharat Abhiyan, Mission LiFE -- ensuring justice for nature in today's modern lifestyle, encouraging our Millets – Shree Anna, promoting yoga, fitness, and increasing participation in sports are all essential. Educational institutions of the Arya Samaj and the students studying in them together form a very significant force. They can play a very significant role in all these endeavours.
There are also a significant number of students in your institutions who have crossed 18 years of age. It is the responsibility of all of you seniors to make them understand the importance of voter registration and the significance of voting. This year marks the 150th anniversary of the establishment of the Arya Samaj. I would like all of us to make such a significant occasion truly memorable with our efforts and achievements.
Friends,
Natural farming is also a subject that is very important for all students to understand. Our Acharya Devvrat ji has been working very hard in this direction. What could be better than spreading the message of natural farming to farmers across the country from the birthplace of Maharshi Dayanand ji?
Friends,
Maharshi Dayanand advocated for women's rights and their participation during his time. Today the country is moving forward by empowering its daughters through new policies and honest efforts. Just a few months ago, the country ensured women's reservation in the Lok Sabha and state assemblies by passing the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Connecting people through these efforts of the country today would be a true tribute to Maharshi Dayanand.
And friends,
For all these social initiatives, you also have the power of the newly formed youth organization of the Indian government. The name of this largest and youngest organization in the country is "Mera Yuva Bharat – MY Bharat". I urge all followers of Dayanand Saraswati ji to encourage all students of the DAV educational network to join MY Bharat. Once again, I extend my best wishes to all of you on the occasion of Maharshi Dayanand's 200th birth anniversary. I respectfully bow to Maharshi Dayanand ji and all the saints once again!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.