Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration & dedication of various projects to the nation at Guwahati
04 FEB 2024 3:10PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
The Governor of Assam, Gulab Chand Kataria ji, Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the cabinet, Sarbananda Sonowal ji and Rameshwar Teli ji, ministers of the Assam government, Members of Parliament and legislators, heads of various councils, and my dear brothers and sisters!
My heartfelt greetings to all of you!
With the blessings of Maa Kamakhya once again, I am fortunate to dedicate to you projects related to the development of Assam. Just a while ago, the foundation stone or inauguration of the projects worth 11,000 crores of rupees took place. All these projects, along with Assam and Northeast, will strengthen connectivity with other countries of South Asia as well. These projects will create new employment opportunities in the tourism sector in Assam and will also provide new opportunities for sporting talent. These projects will also expand the role of Assam in medical education and healthcare centres. I extend heartfelt congratulations to all my family members in Assam and the Northeast for these projects. I came here yesterday evening, and the way the people of Guwahati welcomed and honoured me all through the route, and everybody, including children and elders, were blessing me, I express my heartfelt gratitude to all of you. I saw on TV that you lit lakhs of lamps. Your love and affection is a very precious treasure for me. Your affection and blessings constantly energize me. I have no words to express my gratitude to all of you.
Brothers and sisters,
In the past few days, I have had the opportunity to embark on a journey to many holy sites of the country. After the grand event in Ayodhya, I am now here at the doorstep of Maa Kamakhya. Today, I have had the privilege of laying the foundation stone for the Maa Kamakhya Divya Lok Pariyojana. I have been informed in detail about the vision of this Divya Lok project. It will bring immense joy to the devotees of Maa Kamakhya from across the country and the world once it is completed. More and more devotees will be able to come here every year to pay their respects after the completion of the Maa Kamakhya Divya Lok Pariyojana. And I can see that as the number of pilgrims to Maa Kamakhya increases, it will become the gateway to tourism in the entire Northeast. Whoever comes here will contribute to the tourism of the entire Northeast. In a way, it will become the gateway to tourism. Such a big project is associated with this Divya Lok. I commend Himanta ji and his government for this magnificent project.
Friends,
Our pilgrimage sites, our temples, the places of our faith, are not just places to visit; they are the infinite landmarks of our civilization for thousands of years. These are witness to Bharat’s resilience in facing every crisis. We have seen civilizations that were once very prosperous, now reduced to ruins. Unfortunately, those who ruled the country for a long time after independence also failed to understand the importance of these sacred places of faith. They set a trend of being ashamed of their own culture, their own past, for political gains. No country can ever develop by erasing, forgetting its past, or cutting off its roots. I am satisfied that situations have changed in Bharat in the past 10 years. The double-engine government of the BJP has made ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) part of its policy. The result of this can be seen in different parts of Assam today. All places associated with faith, spirituality and history of Assam are being connected with modern facilities. Along with the campaign to preserve heritage, the campaign of development is also progressing rapidly. If we look at the past 10 years, we have seen a record number of colleges and universities being established in the country. Earlier, major institutions were established only in big cities. We have expanded the network of institutions like IITs, AIIMS, and IIMs throughout the country. During the last 10 years, the number of medical colleges in the country has almost doubled. Even in Assam, there were 6 medical colleges before the formation of the BJP government. Today there are 12 medical colleges in Assam. Assam is becoming a major centre for cancer treatment in the Northeast today.
Friends,
Ensuring the ease of life for our citizens has been a priority for our government. We have built pucca houses for more than 4 crore impoverished families. We have also launched campaigns to provide water and electricity to every household. The Ujjwala scheme has provided liberation from smoke to lakhs of sisters and daughters in Assam today. The toilets built under the Swachh Bharat Abhiyan have safeguarded the dignity of lakhs of sisters and daughters in Assam.
Friends,
The direct benefit of our focus on development and heritage has been felt by the youth of the country. Today, there is growing enthusiasm for tourism and pilgrimage in the country. After the development of the Kashi corridor, there has been a record number of pilgrims visiting there. In the past year alone, over eight and a half crore people have visited Kashi. More than five crore people have visited the Mahakal Mahalok in Ujjain. Over 19 lakh people have undertaken the journey to Kedarnath Dham. The consecration ceremony in Ayodhya Dham took place just a few days ago. In just 12 days, more than 24 lakh people have already visited Ayodhya. We are expecting to witness a similar rush here after the completion of the Maa Kamakhya Divya Lok.
Friends,
When pilgrims and devotees come, even the poorest of the poor earn. Everyone's income increases whether they are rickshaw pullers, taxi drivers, hoteliers, or street vendors. That is why we have given a lot of emphasis on tourism in this year’s Budget. The BJP government at the Centre is going to start a new campaign for the development of historical sites associated with tourism. There are ample opportunities for this in Assam and the Northeast. Therefore, the BJP government is placing special emphasis on the development of the Northeast.
Friends,
There has been a record number of tourists visiting the Northeast in the past 10 years. How did this happen? These centres of tourism and the beautiful areas of the Northeast were here before as well. But back then, not as many tourists came here. Who would prefer to come here amidst violence, lack of infrastructure, and a shortage of facilities? You also know the situation in Assam and the entire Northeast 10 years ago. Rail and air travel in the entire Northeast were very limited. The roads were both narrow and poor. Let alone travelling from one state to another, it would take many hours travelling from one district to another. Today, the double-engine government of the BJP, the NDA government, has changed all these conditions.
Friends,
In the past 10 years, our government has increased spending on development here fourfold. Since 2014, the length of railway tracks has increased by over 1900 kilometers. Compared to before 2014, the railway budget has increased by almost 400 per cent. And back then, the Prime Minister was elected from your Assam, but now, your colleague is doing more work than him. Until 2014, there were only 10 thousand kilometers of national highways here. In the last 10 years alone, we have built six thousand kilometers of new national highways. Today, two more new road projects have been inaugurated. This will improve connectivity to Itanagar, and the difficulties for all of you will be reduced.
Friends,
Today, the entire country is saying that Modi's guarantee means the fulfilment of a guarantee. I have given a guarantee to provide basic amenities to the poor, women, youth, and farmers, and today, most of these guarantees are being fulfilled. We have also seen this during the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. Modi's guaranteed vehicle has reached those who were deprived of government schemes. Nearly 20 crore people across the country have directly participated in the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. A large number of people in Assam have also benefited from this yatra.
Friends,
The BJP's double-engine government is committed to reaching every beneficiary. Our goal is to make life easier for every citizen, and this focus is evident in the Budget that was announced three days ago. In the Budget, the government has pledged to spend 11 lakh crore rupees on infrastructure. This is a significant amount, and it can be estimated from another perspective. Remember this figure, my brothers and sisters: in the 10 years before 2014, the total infrastructure budget remained at 12 lakh crore rupees, meaning in 10 years, it was 12 lakh crore rupees. This means that the amount our government is going to spend in the next year is almost equivalent to what the previous central government spent in its 10 years. You can imagine how extensive construction work is going to take place in the country. And when such a large amount is invested in construction projects, new jobs are created, and industries get new momentum.
Friends,
Another very big scheme has been announced in this year’s Budget. Over the past 10 years, we have run a campaign to bring electricity to every home. Now, we are working towards zero electricity bill for the brothers and sisters of Assam and the country. The government has announced a major plan for rooftop solar in the Budget. Under this scheme, the government will initially assist one crore families in installing solar rooftop panels. This will also make their electricity bill zero, and at the same time, ordinary families will generate income by producing electricity at home and selling it.
Friends,
I had given the guarantee to make 2 crore sisters in the country ‘Lakhpati’. According to the preliminary information that I have, one crore of our sisters have already become ‘Lakhpati Didis’. When the one crore sisters working in self-help groups become ‘Lakhpati Didis’, the ground beneath changes significantly, my friends. Now, we have increased the target of making ‘Lakhpati Didis’ in the Budget. Instead of two crore, now three crore sisters will be made ‘Lakhpati Didis’. This will surely benefit lakhs of my sisters in Assam as well. Here, there will be opportunities for all the sisters associated with self-help groups in the future, and with such significant numbers of mothers and sisters present here, surely among them will also be some ‘Lakhpati Didis’. Our government has also included Anganwadi and ASHA sisters in the ambit of the Ayushman scheme in this Budget. This will provide them with free treatment facilities of up to 5 lakh rupees. When the government is committed to making the lives of sisters and daughters easier, compassion is at work.
Brothers and sisters,
When Modi gives guarantees, he also has the determination to fulfil them by working day and night. Therefore, today there is trust in Modi's guarantee in the Northeast. Look at Assam today, permanent peace is established in the areas that were restless for years. Border disputes between states are being resolved. After the BJP government came to power, there have been more than 10 major peace agreements here. Over the past few years, thousands of youths in the Northeast have chosen the path of development over violence. I have worked for my party in Assam for many years. I have travelled to almost every area here, and I remember the time when there used to be interruptions in travel due to roadblocks, shutdown calls, and bomb blasts inside Guwahati. Today, it has become history, my friends, and today people are living in peace. More than 7,000 youths in Assam have laid down their arms, taking a pledge to join the country's development journey. AFSPA has been lifted in several districts. The areas affected by violence are now developing according to their aspirations, and the government is providing them with full support.
Friends,
No country, no state, can achieve rapid development by setting small goals. Previous governments neither set big goals nor worked hard enough to achieve those goals. We have also changed the approach of previous governments. I can see the Northeast developing in the same way as the world sees East Asia. Today, connectivity with South Asia and East Asia is expanding through the Northeast. Today, work has begun to upgrade several roads under the framework of the South Asia Subregional Economic Cooperation (SASEC). Imagine, when all these connectivity projects are completed, how big a centre of trade and commerce this region will become. I know that every youth in Assam and the Northeast also dreams of seeing development like East Asia here. I want to tell every youth of Assam and the Northeast that your dream is the resolve of Modi. And Modi will leave no stone unturned to fulfil your dreams. And this is Modi's guarantee.
Brothers and sisters,
All the work which is happening today has only one goal. The goal is a happy and prosperous life for Bharat and Indians. The goal is to make Bharat the world's third-largest economic power. The goal is to make Bharat a developed nation by 2047. Assam and the Northeast have a very significant role in this regard. Once again, congratulations to all of you on these development projects. And now, the blessings of Maa Kamakhya are going to increase significantly. And that's why I can see the magnificent and divine image of Assam, my friends. Your dreams will come true, we will see it with our own eyes and I assure you. Once again, thank you very much to all of you. Raise both of your hands and say with me
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୌହାଟୀ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
04 FEB 2024 3:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଗୁଲାବ ଚନ୍ଦ କଟାରିୟା ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ. ହିମନ୍ତ ବିସ୍ୱା ସର୍‌ମା ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ୍ ଜୀ, ରାମେଶ୍ୱର ତେଲୀ ଜୀ, ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ବିଭିନ୍ନ ପରିଷଦର ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ଆଜି ମୋତେ ପୁଣି ଥରେ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ, ଆସାମର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଆସାମ ଏବଂ ଉତର-ପୂର୍ବ ସହିତ, ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଗୁଡିକ ସହ ଏହି ଅଂଚଳର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସାମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଖେଳୁଆଡ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ରୂପରେ ମଧ୍ୟ ଆସାମର ଭୂମିକାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବ । ମୁଁ ଆସାମର, ଉତର-ପୂର୍ବର ମୋର ସମସ୍ତ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଏହି ପରିଯୋଜନା ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେଉଛି । ମୁଁ କାଲି ସଂଧ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଲି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଗୌହାଟୀର ଲୋକମାନେ ରାସ୍ତା ଉପରକୁ ଆସି ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ମାନ କଲେ ଏବଂ ପିଲା, ବୃଦ୍ଧ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଥିଲେ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ମୁଁ ଟିଭିରେ ଦେଖିଲି ଯେ ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦୀପ ଜଳାଇଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଭଲପାଇବା, ଆପଣମାନଙ୍କ ଏହି ଆପଣାପଣ, ଏହା ମୋର ବହୁତ ବଡ ସମ୍ପଦ ଅଟେ । ଆପଣଙ୍କ ଏହି ସ୍ନେହ, ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋତେ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଚାଲିଛି । ମୁଁ ଯେତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବି ସେତିକି କମ ହେବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ କିଛି ଦିନ ଭିତରେ ମୋତେ ଦେଶର ଅନେକ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ଗୁଡିକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ ପରେ ଏବେ ମୁଁ ଏଠାରେ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଦ୍ୱାରକୁ ଆସିଛି । ଆଜି ମୋତେ ଏଠାରେ ମା କାମାକ୍ଷା ଦିବ୍ୟଲୋକ ପରିଯୋଜନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି ଦିବ୍ୟଲୋକର ଯେଉଁ ପରିକଳ୍ପନା ହୋଇଛି, ମୋତେ ଏହା ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଜଣାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହାର ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଦେଶ ଓ ସାରା ଦୁନିଆରୁ ଆସୁଥିବା ମାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆନନ୍ଦରେ ବିଭୋର କରିଦେବ । ମା କାମାକ୍ଷା ଦିବ୍ୟଲୋକ ପରିଯୋଜନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଏଠାକୁ ଆସି ଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଦର୍ଶନାର୍ଥୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଯେତିକି ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ସେତିକି ହିଁ ପୁରା ଉତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହୋଇଯିବ । ଯିଏ ବି ଏଠାକୁ ଆସିବ, ପୁରା ଉତର-ପୂର୍ବର ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ । ଏକ ପ୍ରକାର ଭାବେ ଏହା ତାହାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏତେ ବଡ କାମ ଏହି ଦିବ୍ୟଲୋକ ସାଥୀରେ ଯୋଡି ହୋଇ ଅଛି । ମୁଁ ହିମନ୍ତା ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାରର ଏହି ଅତିସୁନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ତୀର୍ଥ, ଆମର ମନ୍ଦିର, ଆମର ଆସ୍ଥାର ସ୍ଥାନ, ଏହା କେବଳ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସ୍ଥଳୀ ଅଟେ, ଏମିତି ନୁହେଁ । ଏହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଆମ ସଭ୍ୟତାର ଯାତ୍ରାର ହଜିନଥିବା ଚିହ୍ନ ସବୁ ଅଟେ । ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଟର ସାମ୍ନା କରି କିପରି ନିଜକୁ ଅଟଳ ରଖିଛି, ତାର ଏହା ମୂକସାକ୍ଷୀ ଅଟେ । ଆମେ ଦେଖିଛେ ଯେ ଗୋଟେ ସମୟରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ ରହିଥିଲେ, ଆଜି ସେଗୁଡିକର ଭଗ୍ନାବଶେଷ ରହିଯାଇଛି । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଧିନତା ପରେ ଯେଉଁମାନେ ଲମ୍ବା ସମୟ ଧରି ଦେଶରେ ସରକାର ଚଳାଉଥିଲେ, ସେମାନେ ଆସ୍ଥାର ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକର ମହତ୍ୱ ବୁଝି ପାରିନଥିଲେ । ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଇଁ ନିଜର ସଂସ୍କୃତି, ନିଜର ଅତୀତକୁ ନେଇ ଲଜ୍ଜିତ ହେବାର ଏକ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ । କୌଣସି ବି ଦେଶ, ନିଜର ଅତୀତକୁ ଏଭଳି ଲିଭାଇ, ଏଭଳି ଭୁଲାଇ, ନିଜର ଚେରକୁ କାଟିକି କେବେ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିିଁ । ମୋତେ ସନ୍ତୋଷ ଲାଗୁଛି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏବେ ଭାରତରେ ସ୍ଥିତି ବଦଳି ଯାଇଛି । ବିଜେପିର ଡବଲ୍ ଇଂଜିନ୍ ସରକାର ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ନିଜର ନୀତିର ଅଂଶ କରିଦେଇଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଆମେ ଆସାମର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ କୋଣରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆସାମରେ ଆସ୍ଥା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମ ଏବଂ ଇତିହାସ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକୁ ଆଧୁନିକ ସଂସାଧନ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଐତିହ୍ୟକୁ ଗୁନ୍ଥିବାର ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ହିଁ ବିକାଶର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ବେଗରେ ଚାଲିଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ୍‌ର ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ଦ୍ୱିଗୁଣ ହୋଇଯାଇଛି । ଆସାମରେ ମଧ୍ୟ, ବିଜେପି ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ୬ଟି ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ୍ ଥିଲା, ଆଜି ୧୨ଟି ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ୍ ଅଛି । ଆସାମ ଆଜି ଉତର-ପୂର୍ବରେ କ୍ୟାନ୍ସରର ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବହୁତ ବଡ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ସରଳ ହେଉ, ଏହା ଆମ ସରକାରର ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି । ଆମେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପକ୍କା ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଆମେ ଘରେ ଘରେ ଜଳ, ଘରେ ଘରେ ବିଜୁଳି ପହଁଚାଇବାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଛୁ । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଆଜି ଆସାମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଶୌଚାଳୟ ଗୁଡିକ ଆସାମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନର ରକ୍ଷା କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆମର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱର ସିଧା ଲାଭ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ହୋଇଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । କାଶୀ କରିଡର୍ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ, ସେଠାରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ପହଁଚୁଛନ୍ତି । ଗତ ଏକ ବର୍ଷରେ ସାଢେ ଆଠ କୋଟି ଲୋକ କାଶୀ ଯାଇଛନ୍ତି । ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉଜ୍ଜୈନର ମହାକାଳ ମହାଲୋକଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ କେଦାର ଧାମର ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ଆଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଏବେ କିଛି ଦିନ ମାତ୍ର ହୋଇଛି । ୧୨ ଦିନ ଭିତରେ ହିଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ୨୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦର୍ଶନ କରି ସାରିଲେଣି । ମା କାମାକ୍ଷା ଦିବ୍ୟଲୋକ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏଭଳି ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରୀ ଆସନ୍ତି, ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ଗରିବରୁ ଗରିବ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି । ରିକ୍ସାବାଲା ହୁଅନ୍ତୁ, ହୋଟେଲ୍‌ବାଲା ହୁଅନ୍ତୁ, ଠେଲାଗାଡିବାଲା ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଆମଦାନୀ ବଢେ । ଏଥିପାଇଁ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ । କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଜଡିତ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆସାମରେ, ଉତର-ପୂର୍ବରେ ତ ଏଥିପାଇଁ ଭରପୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ଉତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଉତର-ପୂର୍ବରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସିଛନ୍ତି । ଅବଶେଷରେ ଏମିତି କେମିତି ହେଲା ? ଏହି ପର୍ଯ୍ୟଟନର କେନ୍ଦ୍ର, ଉତର-ପୂର୍ବରେ ସୁନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକ ତ ପ୍ରଥମରୁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଏତେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏଠାକୁ ଆସୁନଥିଲେ । ହିଂସାକାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ, ସାଧନ-ସଂସାଧନର ଅଭାବ ମଧ୍ୟରେ, ଅଳ୍ପ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ, ଅବଶେଷରେ କିଏ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତା ? ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆସାମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତର-ପୂର୍ବରେ କଣ ସ୍ଥିତି ଥିଲା । ସମଗ୍ର ଉତର-ପୂର୍ବରେ ରେଳ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ବିମାନ ଯାତ୍ରା, ବହୁତ ସିମୀତ ଥିଲା । ସଡକ ଗୁଡିକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ବି ଥିଲା ଏବଂ ଖରାପ ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବା-ଆସିବା ତ ଛାଡି ଦିଅ, ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଯିବା-ଆସିବାରେ ମଧ୍ୟ କେତେ-କେତେ ଘଂଟା ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଏହିସବୁ ପରିସ୍ଥିତି ଗୁଡିକୁ ଆଜି ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଂଜିନ୍ ସରକାର, ଏନଡିଏ ସରକାର ବଦଳାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମ ସରକାର ଏଠାରେ ବିକାଶ ଉପରେ ହେଉଥିବା ବ୍ୟୟକୁ ୪ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପରେ, ରେଳବାଇ ଟ୍ରାକ୍‌ର ଦୂରତ୍ୱକୁ ୧୯୦୦ କିଲୋମିଟର୍‌ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ରେଳବାଇ ବଜେଟ୍ ପାଖାପାଖି ୪୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ସେତେବେଳେ ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆପଣଙ୍କ ଆସାମରୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇ ଯାଉଥିଲେ, ତାଠାରୁ ଅଧିକ କାମ ଏହି ଆପଣଙ୍କ ସାଥୀ କରୁଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଠାରେ ମାତ୍ର ୧୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ରହିଥିଲା । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୬ ହଜାର କିଲୋମିଟରର ନୂଆ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଆଜି, ଆହୁରି ଦୁଇଟି ନୂଆ ସଡକ ପରିଯୋଜନା ଗୁଡିକର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏବେ ଇଟାନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରି ଭଲ ହେବ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା କମ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ କହୁଛି ଯେ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ଅର୍ଥାତ୍ ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ପୁରା ହେବାର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି । ମୁଁ ଗରବିମାନଙ୍କୁ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ, ଯୁବା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ଦେଇଛି । ଆଜି ଏସବୁ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକତର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ପୂରଣ ହେଉଛି । ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛେ । ଯିଏ ବି ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଂଚିତ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଁଚିବା ପାଇଁ ମୋଦୀର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ବାଲା ଗାଡି ପହଁଚି ଯାଇଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୨୦ କୋଟି ଲୋକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସାମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରାର ଲାଭ ମିଳିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଂଜିନ୍ ସରକାର ପ୍ରତି ଲାଭାର୍ଥୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଁଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଟେ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତି ନାଗରିକର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା । ତିନି ଦିନ ତଳେ ଯେଉଁ ବଜେଟ୍ ଆସିଛି ଏହା ସେଥିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି, ଆସାମକୁ ମଧ୍ୟ ସେଥିରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ବଜେଟ୍‌ରେ ସରକାର ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହା କେତେ ବଡ ରାଶି ଅଟେ, ଏହାର ଅନୁମାନ ଆଉ ଏକ ହିସାବରୁ ଆକଳନ କରାଯାଇପାରେ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ୧୦ ବର୍ଷରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ମନେ ରଖିବା ମୋ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ୧୦ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭିତିଭୂମୀର ବଜେଟ୍ ଥିଲା, ୧୦ ବର୍ଷରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି । ଅର୍ଥାତ୍ ଯେତିକି ପୂର୍ବର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜର ଦଶ ବର୍ଷରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥିଲେ, ପାଖାପାଖି ସେତିକି ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଆମ ସରକାର ଆଗାମୀ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ କେତେ ବଡ ଆକାରରେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବଡ ରାଶି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଥାଏ ତାହେଲେ ନୂତନ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକୁ ନୂଆ ଗତି ମିଳିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ଆହୁରି ଏକ ବହୁତ ବଡ ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମେ ପ୍ରତି ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ପହଁଚାଇବାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଏବେ ଆମେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍‌, ଆସାମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏବଂ ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ, ମୁଁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି, ଏବେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଶୂନ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ । ବଜେଟ୍‌ରେ ସରକାର ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୌରଶକ୍ତିର ବହୁତ ବଡ ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏକ କୋଟି ପରିବାରଙ୍କୁ ସୌର ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସ୍ଥାପନ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ସହାୟତା କରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଶୂନ୍ୟ ହେବ ଏବଂ ଏଥିସହିତ ସାଧାରଣ ପରିବାର ନିଜ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଏହାକୁ ବିକ୍ରି କରି ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ କରିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦେଶର ୨ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି କରିବାର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ଦେଇଥିଲି । ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଯେବେ ମୁଁ ହିସାବ କିତାବ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲି ମୋତେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସୂଚନା ମିଳିଲା ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ୧ କୋଟି ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି । ଆମରି ଦେଶରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଟୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୧ କୋଟି ଭଉଣୀ ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ପାଲଟି ଯାଆନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଧରା ତଳେ କେତେ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଘଟିଥାଏ । ଏବେ ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ଆମେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବଢାଇଛୁ । ଏବେ ୨ କୋଟି ପରିବର୍ତେ ୩ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରାଯିବ । ଏହାର ଲାଭ ଆସାମର ମୋର ହଜାର ହଜାର-ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମିଳିବ । ଏଠି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଟୀ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ଭଉଣୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ହିଁ ସୁଯୋଗ ଆସିବାର ଅଛି ଏବଂ ଏତେ ବଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ମା ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବି ମୋର ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ମହଜୁଦ୍ ଥିବେ । ଆମ ସରକାର ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଏବଂ ଆଶା ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ପରିସରକୁ ଆଣିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ କରାଉଥିବା ସରକାର ଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦୀ ଯେଉଁ ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ଥରେ ଦିଏ ତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି ଏକାକାର କରିବାର ସମାର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରଖିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଉତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ଉପରେ ଭରସା ରହିଛି । ଆଜି ଆସାମରେ ଦେଖନ୍ତୁ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ଇଲାକା ଗୁଡିକ ଅଶାନ୍ତ ଥିଲା, ଆଜି ସେଠାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି । ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ ହେଉଛି । ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ପରେ ଏଠାରେ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ବଡ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଉତର-ପୂର୍ବରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ହିଂସାର ମାର୍ଗ ପରିହାର କରି ବିକାଶର ରାସ୍ତା ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସାମରେ ମୋ ଦଳର ସଂଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ମୁଁ ଏଠାକାର ପ୍ରତି ଇଲାକାରେ ବୁଲିଥିବା ମଣିଷ ଅଟେ ଏବଂ ମୋର ମନେଅଛି ସେହି ସମୟରେ ଯାତାୟାତରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏଇୟା ହେଉଥିଲା ଯେ ରାସ୍ତାରୋକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ବନ୍ଦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଗୌହାଟୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଘଟଣା ସବୁ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖୁଥିଲି । ଆଜି ସେହି ସବୁ ଅତୀତ ପାଲଟି ଯାଇଛି ବନ୍ଧୁଗଣ, ଲୋକ ଶାନ୍ତିରେ ବଂଚୁଛନ୍ତି । ଆସାମରେ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି, ଦେଶର ବିକାଶରେ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିବା ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏଏଫ୍‌ଏସ୍‌ପିଏ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ର ହିଂସା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ରହିଥିଲା, ଆଜି ତାହା ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷା ଅନୁଯାୟୀ ନିଜର ବିକାଶ କରିଚାଲିଛି ଏବଂ ସରକରା ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଛୋଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କୌଣସି ବି ଦେଶ, କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ବିଗତ ସରକାର ଗୁଡିକ ନା ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରୁଥିଲେ ନା ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେତିକି ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲେ । ଆମେ ପୂର୍ବର ସରକାର ଗୁଡିକର ଏହି ବିଚାରଧାରାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛୁ । ମୁଁ ଉତର-ପୂର୍ବକୁ ସେହିଭଳି ବିକଶିତ ହେଉଥିବାର ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛି, ଯେମିତି କି ପୂର୍ବ ଏସିଆକୁ ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଥାଏ । ଆଜି ଉତର-ପୂର୍ବ ଦେଇ, ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଓ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ସଂଯୋଗର ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଆଜି ଏଠି ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ମଧ୍ୟ ଆଂଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ, ତାହାର ସହଯୋଗ ଅଧିନରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସଡକ ଗୁଡିକୁ ଉନ୍ନିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ସଂଯୋଗର ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ତାହେଲେ ଏହି ଭାଗ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟର କେତେ ବଡ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲିଟିବ । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଆସାମର, ଉତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତିଟି ଯୁବାର ମଧ୍ୟ ଏହା ସ୍ୱପ୍ନ ଯେ ସେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଭଳି ବିକାଶ ଏଠି ଦେଖୁ । ମୁଁ ଆସାମର, ଉତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି- ମୋ ଯୁବା ସାଥୀଗଣ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ମୋଦୀର ସଙ୍କଳ୍ପ ଅଟେ । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ମୋଦୀ ନିଜ ତରଫରୁ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ବାକି ରଖିବେ ନାହିଁ । ଏବଂ ଏହା ମୋଦୀର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ଅଟେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯାହା ବି କାମ ଆଜି ଏଠି ହେଉଛି, ଏସବୁର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ସୁଖୀ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଜୀବନ । ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା । ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା । ଏଥିରେ ଆସାମର, ଉତର-ପୂର୍ବର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଏବଂ ଏବେ ତ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି, ବଢିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ବନ୍ଧୁଗଣ ମୁଁ ଭବ୍ୟ, ଦିବ୍ୟ ଆସାମର ଛବି ସାକାର ହେଉଥିବାର ଦେଖିପାରୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବ, ଏହା ମୁଁ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖିବି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ । ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଟେକି ମୋ ସାଥୀରେ କୁହନ୍ତୁ ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ! ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ! ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ! ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !