Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Bulandshahr, Uttar Pradesh
25 JAN 2024 4:42PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel ji, the esteemed Chief Minister of UP, Shri Yogi Adityanath Ji, Deputy Chief Minister Brajesh Pathak Ji, Union Minister Shri V.K. Singh Ji, State Bharatiya Janata Party President of Uttar Pradesh, Shri Bhupendra Chaudhary Ji, distinguished representatives, and my dear brothers and sisters of Bulandshahr!
The love and trust you have bestowed upon me are blessings beyond measure. Your overwhelming affection has deeply touched me. I noticed the presence of a considerable number of mothers and sisters, especially during this cooking time when they are the most occupied with work. It warms my heart to see them set aside their tasks to join us in such large numbers. My special greetings to all the women!
Having visited the sacred Ayodhya Dham on the 22nd to seek the blessings of Lord Shri Rama, I am now privileged to engage with the public here. Today, Western UP witnesses the inauguration of development projects exceeding Rs 19 thousand crore. These projects are related to rail lines, highways, petroleum pipelines, water and sewage facilities, medical colleges, and industrial cities. Additionally, initiatives for the cleanliness of Yamuna and Ram Ganga have been launched. Congratulations to all the residents (my family members) of Western Uttar Pradesh, including Bulandshahr, for these significant milestones.
Brothers and Sisters,
This region has gifted the nation a stalwart like Kalyan Singh Ji, who dedicated his life to the causes of Ram and the nation. Though he is no longer with us, his spirit must be rejoicing looking at the Ayodhya Dham. It is our good fortune that the country has realized Kalyan Singh Ji's dream, and that of many others. However, we must continue to work diligently to fulfil his vision of building a robust nation and achieving true social justice. Together, we can make strides towards this goal.
Friends,
In Ayodhya, I articulated in the presence of Ramlala that Pran Pratishtha has happened, now Rashtra Pratishtha (glory of the nation) is required. We must transition from Dev (God) to Desh (the country) and from Ram to Rashtra (the nation). Our objective is to transform Bharat into a developed nation by the year 2047. Accomplishing such a lofty goal demands concerted effort and the pooling of all available resources. The rapid development of Uttar Pradesh is indispensable for achieving this, requiring the mobilization of every resource from agriculture to knowledge, science, industry, and enterprise. Today's event marks another significant and pivotal step in this direction.
Friends,
For decades after independence, development in Bharat was concentrated in only a few regions, leaving a substantial part of the country deprived. Uttar Pradesh, with the largest population in the country, did not receive the attention it warranted. This oversight persisted due to a prolonged period where those in governance here behaved akin to monarchs. Keeping people in poverty and fostering societal divisions seemed to them the easiest route to gaining political power. Numerous generations in Uttar Pradesh bore the brunt of this approach, causing significant harm to the nation as a whole. If the largest state in the country remained weak, how could the nation become strong? I ask you, can a nation become powerful without strengthening Uttar Pradesh? Should Uttar Pradesh be strengthened first or not? As an MP from UP, I bear a special responsibility.
My family members,
Since the formation of the double-engine government in 2017, Uttar Pradesh has revitalized economic development while confronting longstanding challenges. Today's event is a testament to our unwavering commitment. Two major defence corridors are currently under construction in Bharat, with one of them situated in Western UP. The country is witnessing swift progress in the construction of national highways, many of which are concentrated in Western UP.
We are now establishing modern expressways to connect every corner of UP. Bharat's first Namo Bharat train project has started in Western UP. Several cities in UP are now linked with the convenience of metro rail services. UP is emerging as a central hub for the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors, signifying a monumental achievement for the centuries to come – a destiny written in your favour. The completion of the Jewar International Airport will bestow newfound strength upon this region.
Friends,
Due to the government's efforts, Western Uttar Pradesh has now emerged as a significant centre for employment generation. The central government is preparing to construct four new industrial smart cities in the country, aiming to establish cities that can compete with the world's premier manufacturing and investment destinations. One of these industrial smart cities has been developed in Greater Noida in Western Uttar Pradesh, and today, I am privileged to inaugurate this crucial township. Every essential facility required for daily life, trade, and business has been meticulously developed here. This city is now open for investors from across the globe, benefiting small and cottage industries in Uttar Pradesh, particularly in Western UP. Our farming families and agricultural labourers will also reap substantial benefits from this development. New possibilities will be created for agro-based industries here.
Friends,
You are well aware that previously, due to inadequate connectivity, farmers faced challenges in getting their produce to the market on time. So, farmers incurred higher transportation costs. Sugarcane farmers, in particular, faced significant difficulties and you know that best. Exporting agricultural produce abroad was also a daunting task. Being far from the sea, UP had to transport gas and other petroleum products for industries via trucks. The resolution to these challenges lies in the establishment of new airports and dedicated freight corridors. Now, goods manufactured in UP and the fruits and vegetables of UP farmers will be able to reach foreign markets more efficiently.
My family members,
The double-engine government aims to simplify the lives of the poor and farmers. I congratulate Yogi Ji's government for increasing the price of sugarcane for the new crushing season. Previously, all farmers, including sugarcane, wheat, and paddy farmers, had to endure long waits to receive payment for their produce. However, our government is addressing this issue by ensuring that the money from selling produce in the market is directly deposited into the farmer's bank account. The Double Engine government is consistently working to alleviate the challenges faced by sugarcane farmers. To boost income for sugarcane farmers, our government is focusing on ethanol production, resulting in farmers receiving substantial additional revenue amounting to thousands of crores.
Friends,
The welfare of farmers remains the topmost priority for our government. Presently, the government is establishing a comprehensive security net around every farming family. Over the past years, our government has invested lakhs of crores of rupees to ensure farmers continue to have access to affordable fertilizers. Today, a bag of urea, which costs up to Rs 3,000 in the world market, is made available to Indian farmers for less than Rs 300. Let that sink in – this urea, priced at up to Rs 3,000 globally, is supplied to Indian farmers by the government for less than Rs 300. Furthermore, the nation has taken a significant stride by introducing Nano Urea, where one bottle possesses the efficacy of an entire bag of fertilizer. This not only reduces farmers' expenses but also promotes savings. Additionally, the government has disbursed Rs 3 lakh crore through the PM Kisan Samman Nidhi to the accounts of crores of farmers.
My family members,
The contribution of our farmers in building agriculture and agro-based economy has always been unprecedented. Our government is consistently broadening the scope of cooperation. Be it PACS, Cooperative Society, Farmer Product Association or FPO, these institutions are being taken to every village. These institutions are transforming small farmers into a formidable market force, actively participating in various aspects like purchasing and selling, obtaining loans, engaging in the food processing industry, and exporting. These cooperative institutions are proving to be an excellent means of empowering even the smallest farmers. Addressing the issue of inadequate storage facilities, our government has initiated the world's largest scheme to build storage facilities, creating a network of cold storage units across the country.
Friends,
Our endeavour is to integrate farming with modern technology, and in this pursuit, we recognize the immense potential of women in villages. The Central Government has launched the 'NAMO Drone Didi' Scheme, wherein women self-help groups are trained as drone pilots and provided with drones. In the future, these NAMO Drone Didis are poised to become a formidable force in the rural economy and farming sector.
Friends,
No government has undertaken as much work for the welfare of farmers before as ours has done. In the last 10 years, our small farmers have directly benefited from every public welfare scheme. Crores of pucca houses have been constructed, with small farmers and farm labourers being the primary beneficiaries. For the first time, toilets have been built in crores of houses in the villages and tap water has reached crores of houses in the villages. Mothers and sisters from farming families have reaped the maximum benefits. Furthermore, farmers and farm labourers now have access to pension facilities for the first time.
The PM Fasal Bima Scheme has proven instrumental in assisting farmers during challenging times. More than Rs 1.5 lakh crore has been given to farmers during crop failure. Whether it's free ration or free healthcare, the primary beneficiaries are the families and labourers in rural farming communities. Our commitment is to ensure that no eligible beneficiary is excluded from government schemes, and for this purpose, Modi's 'vehicle of guarantee' is reaching every village, connecting lakhs of people even in Uttar Pradesh.
Brothers & Sisters,
Modi's assurance pledges that every citizen in the country will promptly receive the benefits entitled to them under government schemes. Presently, the nation regards Modi's guarantee as a commitment fulfilled, as our government follows through on its promises. We are currently exerting maximum effort to ensure that the benefits of government schemes reach every eligible recipient. This is why Modi is providing a guarantee of saturation, ensuring a 100 percent commitment. When the government achieves full coverage of beneficiaries, there is no room for discrimination or corruption. This embodies true secularism and genuine social justice. Whatever the section of society, the needs of all the needy are alike. Whatever society a farmer belongs to, his needs and dreams are the same. Irrespective of which society women belong to, their needs and dreams are the same. Whatever society the youth belong to, their dreams and challenges are the same. That's why Modi wants to reach every needy quickly without any discrimination.
Post-independence, empty slogans of 'Garibi Hatao' (eradicate poverty) were raised for a long time. False claims were made in the name of social justice. But the poor of the country are a witness to the fact that only a certain group of families prospered and these families also flourished in the political arena. The common poor, Dalits, and backward communities lived in fear of crime and riots. However, the situation in the country is transforming. Modi is sincerely engaged in your service. In the ten years of our government's rule, a staggering 25 crore people have been lifted out of poverty, a monumental achievement. Those remaining are optimistic that they too will soon come out of poverty.
Friends,
To me, you are family, and your aspirations are my commitments. Therefore, when ordinary families across the country, like yours, become empowered, it becomes an asset for Modi. The ongoing campaign to empower everyone, including the rural poor, youth, women, and farmers, will persist.
Today, I noticed some journalists were saying that Modi would blow the bugle of Lok Sabha elections from Bulandshahr today. However, Modi focuses on blowing the bugle of development; working for the welfare of the poor. There is no necessity for Modi to sound the election bugle, nor will there be in the future. For Modi, the people themselves sound that bugle. When the people do so, Modi dedicates his time to serving them, prioritizing their needs with a spirit of service.
Congratulations to all of you once again for these development projects. Say aloud with me -
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ বুলণ্ডচহৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 JAN 2024 4:42PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ব্ৰিজেশ পাঠক জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভি কে সিং জী, উত্তৰ প্ৰদেশ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ সভাপতি শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ চৌধুৰী জী, অন্যান্য প্ৰতিনিধি আৰু বুলন্দচহৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোকৰ এই মৰম আৰু এই আস্থা, জীৱনত ইয়াতকৈ ডাঙৰ সৌভাগ্য কি হ'ব পাৰে। আপোনালোকৰ মৰমত আপ্লুত হৈ পৰিছো। আৰু মই ইয়াত দেখি আছিলো, ইমান বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নী আৰু আমাৰ পৰিয়ালৰ মাতৃ-ভগ্নীৰ বাবে এইটোৱেই আটাইতকৈ ব্যস্ত সময়। পাকঘৰৰ সময়, কিন্তু সকলো এৰি সিহঁতে ইমান বৃহৎ সংখ্যকে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছিল। সকলো মাতৃ-ভগ্নীলৈ মোৰ বিশেষ শুভেচ্ছা।
২২ জানুৱাৰীত অযোধ্যা ধামত ভগৱান শ্ৰী ৰামক দেখা গ’ল আৰু এতিয়া জনসাধাৰণে ইয়াত জনাৰ্দনক দেখাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। আজি পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশেও উন্নয়নৰ বাবে ১৯ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প লাভ কৰিছে। এই প্ৰকল্পসমূহ ৰে’ল লাইন, ঘাইপথ, পেট্ৰ’লিয়াম পাইপলাইন, পানী, নলা-নৰ্দমা, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু ঔদ্যোগিক চহৰৰ সৈতে সংযুক্ত। আজি যমুনা আৰু ৰাম গংগাৰ স্বচ্ছতাৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে বুলন্দচহৰকে ধৰি পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ মোৰ পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যক অভিনন্দন জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
এই অঞ্চলে দেশক কল্যাণ সিং জীৰ দৰে পুত্ৰ প্ৰদান কৰিছে, যিয়ে ৰাম আৰু দেশৰ কাম দুয়োটাতে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। আজি তেওঁ য'তেই নাথাকক কিয়, অযোধ্যা ধাম দেখি তেওঁ নিশ্চয় বৰ সুখী। আমাৰ সৌভাগ্য যে দেশখনে কল্যাণ সিং জী আৰু তেওঁৰ দৰে বহু লোকৰ সপোন পূৰণ কৰিছে। কিন্তু তেওঁৰ শক্তিশালী দেশ আৰু প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় গঢ়াৰ সপোন পূৰণৰ বাবে আমি এতিয়াও আমাৰ গতি বৃদ্ধি কৰিব লাগিব আৰু যাৰ বাবে আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
অযোধ্যাত মই ৰামলালাৰ সান্নিধ্যত কৈছিলোঁ যে জীৱন অভিষেকৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ’ল, এতিয়া দেশৰ প্ৰতিপত্তিক নতুন উচ্চতা দিয়াৰ সময়। আমি ভগৱানৰ পৰা দেশলৈ আৰু ৰামৰ পৰা দেশলৈ আৰু অধিক পথ প্ৰশস্ত কৰিব লাগিব। আমাৰ লক্ষ্য ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলা। আৰু লক্ষ্য ডাঙৰ হ’লে তাৰ বাবে সকলো উপায় গোটাব লাগিব, সকলোৱে মিলি প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব। উত্তৰপ্ৰদেশৰ দ্ৰুত বিকাশ অবিহনেও উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা সম্ভৱ নহয়। ইয়াৰ বাবে আমি ক্ষেত্ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জ্ঞান, বিজ্ঞান, উদ্যোগ আৰু উদ্যোগলৈকে প্ৰতিটো শক্তিক জাগ্ৰত কৰিব লাগিব। আজিৰ অনুষ্ঠানটো এই দিশত আন এক ডাঙৰ পদক্ষেপ, এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ দশকবোৰত দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰতৰ উন্নয়ন মাত্ৰ কেইটামান ক্ষেত্ৰতে সীমাবদ্ধ আছিল। দেশৰ এক বৃহৎ অংশ উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল। ইয়াতো দেশৰ সৰ্বাধিক জনসংখ্যা বাস কৰা উত্তৰ প্ৰদেশক ইমান গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। এনে হ’ল কাৰণ ইয়াত চৰকাৰ চলোৱা সকলে বহুদিন শাসকৰ দৰে আচৰণ কৰিছিল। জনসাধাৰণক দৰিদ্ৰতাত ৰাখি সমাজত বিভাজন সৃষ্টিৰ পথটোৱেই তেওঁলোকৰ বাবে ক্ষমতা অৰ্জনৰ আটাইতকৈ সহজ উপায় যেন লাগিল। উত্তৰ প্ৰদেশৰ বহু প্ৰজন্মই ইয়াৰ ব্যয় বহন কৰিছে যদিও একে সময়তে দেশখনেও বৃহৎ লোকচানৰ সন্মুখীন হৈছে। যদি দেশৰ সৰ্ববৃহৎ ৰাজ্যখন দুৰ্বল আছিল, তেন্তে দেশ কেনেকৈ শক্তিশালী হ’ব পাৰিলেহেঁতেন? আপোনালোকে মোক কওক দেশ শক্তিশালী হ’ব পাৰেনে? প্ৰথমে উত্তৰ প্ৰদেশক শক্তিশালী কৰা উচিত হয়নে নহয়? আৰু মই উত্তৰপ্ৰদেশৰ এজন সাংসদ আৰু মোৰ এটা বিশেষ দায়িত্ব আছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
২০১৭ চনত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছৰে পৰা উত্তৰপ্ৰদেশে পুৰণি প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লগতে অৰ্থনৈতিক উন্নয়নক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। আজিৰ কাৰ্যসূচী আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ। আজি ভাৰতত দুটা ডাঙৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ কাম চলি আছে, তাৰে এটা পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দ্ৰুত বিকাশ ঘটিছে, ইয়াৰে বহুতো পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মাণ হৈ আছে।
আজি আমি উত্তৰপ্ৰদেশৰ প্ৰতিটো অংশ আধুনিক এক্সপ্ৰেছৱেৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰিছো। পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশত আৰম্ভ হৈছে ভাৰতৰ প্ৰথমটো নমো ভাৰত ৰে’ল প্ৰকল্প। উত্তৰপ্ৰদেশৰ বহু চহৰে মেট্ৰ’ৰ সুবিধাৰে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। উত্তৰপ্ৰদেশ ইষ্টাৰ্ণ এণ্ড ৱেষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ কেন্দ্ৰও হৈ পৰিছে আৰু এইটো এটা ডাঙৰ কথা বন্ধুসকল, ইয়াৰ গুৰুত্ব আগন্তুক শতিকাবোৰলৈকে থাকিব, যিটো আপোনালোকৰ ভাগ্যত আহিছে। যেতিয়া জেৱাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ সাজু হ’ব, তেতিয়া এই অঞ্চলে নতুন শক্তি আৰু নতুন বিমান পাবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই আজি পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশ নিয়োগ সৃষ্টিৰ অন্যতম প্ৰধান কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। কেন্দ্রীয় চৰকাৰে দেশত চাৰিখন নতুন ঔদ্যোগিক স্মার্ট চিটী নির্মাণৰ বাবে সাজু হৈছে৷ বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ উৎপাদন আৰু বিনিয়োগৰ গন্তব্যস্থানৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰিব পৰা নতুন চহৰ। ইয়াৰে এখন ঔদ্যোগিক স্মাৰ্ট চিটী পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ গ্ৰেটাৰ নয়ডাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু আজি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ চহৰখন উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। দৈনন্দিন জীৱন, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিটো মৌলিক সুবিধা ইয়াত গঢ়ি তোলা হৈছে। এতিয়া এই চহৰখন সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে সাজু হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰপ্ৰদেশৰ প্ৰতিটো ক্ষুদ্ৰ, পৰিসৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগ বিশেষকৈ পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশৰ লাভৱান হ’ব। আমাৰ কৃষক পৰিয়াল আৰু আমাৰ কৃষি শ্ৰমিকসকলো ইয়াৰ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হ’ব। ইয়াত কৃষিভিত্তিক উদ্যোগসমূহৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে এইটোও জানে যে আগতে সংযোগৰ অভাৱৰ বাবে কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী সময়মতে বজাৰত গৈ পোৱা নাছিল। কৃষকসকলেও সামগ্ৰী পৰিবহণৰ নামত অধিক পৰিশোধ কৰিব লাগিছিল৷ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলে কিমান অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল আপোনালোকতকৈ ভালকৈ কোনে জানে? কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী যদি বহিঃৰাজ্যলৈ ৰপ্তানি কৰিব লাগিছিল, সেয়াও কঠিন আছিল। উত্তৰপ্ৰদেশ সাগৰৰ পৰা বহু দূৰত, গতিকে উদ্যোগসমূহৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় গেছ আৰু অন্যান্য পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী ট্ৰাকত আনিবলগীয়া হৈছিল। এই সকলোবোৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান নতুন বিমানবন্দৰ আৰু নতুন নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিডৰত নিহিত হৈ আছে। এতিয়া উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰী, উত্তৰপ্ৰদেশৰ কৃষকৰ ফলমূল আৰু শাক-পাচলি অধিক সহজে বহিঃৰাজ্যৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
দৰিদ্ৰ আৰু কৃষকৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবে চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে ডাবল ইঞ্জিন। যোগী জীৰ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো যে নতুন শস্যৰ বতৰৰ বাবে কুঁহিয়াৰৰ দাম আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে। কুঁহিয়াৰ খেতিয়কেই হওক, ঘেঁহু আৰু ধান খেতিয়কেই হওক, আগৰ সকলো খেতিয়কে নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ ধন লাভ কৰিবলৈ বহু সময় অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে কৃষকক এই পৰিস্থিতিৰ পৰা উলিয়াই আনিছে। আমাৰ চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে বজাৰত শস্য বিক্ৰী কৰাৰ পিছত কৃষকৰ ধন পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত যাব লাগে। ডাবল ইঞ্জিন কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ সৈতে জড়িত সমস্যাসমূহো হ্ৰাস কৰাৰ বাবেও চৰকাৰে নিৰন্তৰ চেষ্টা চলাই আহিছে। যাতে সৰ্বাধিক ধন কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ পকেটলৈ যায় তাৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে ইথানল প্ৰস্তুত কৰাত গুৰুত্ব দিছে। ইয়াৰ বাবেই কৃষকে হাজাৰ হাজাৰ কোটি অতিৰিক্ত টকা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰ কল্যাণ আমাৰ চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। আজি চৰকাৰে প্ৰতিটো কৃষক পৰিয়ালৰ চাৰিওফালে সম্পূৰ্ণ নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে৷ আমাৰ চৰকাৰে বিগত বছৰবোৰত লাখ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিছে, যাতে কৃষকসকলে যাতে সস্তীয়া সাৰ লাভ কৰি থাকে। আজি বিশ্বত ৩ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত মূল্যত উপলব্ধ ইউৰিয়াৰ বেগ এটা ভাৰতীয় কৃষক ৩০০ টকাতকৈও কম মূল্যত উপলব্ধ। আপানোলোকে ভালকৈ শুনিছেনে, এই ইউৰিয়াৰ বেগটো বিশ্বত তিনি হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত বিক্ৰী হয়, আনহাতে ভাৰত চৰকাৰে সেই বেগটো আপোনালোকক ৩০০ টকাতকৈ কম দামত দিয়ে। এতিয়া দেশে আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰিলে, ই সৃষ্টি কৰিছে নেনো ইউৰিয়া। ইয়াৰ লগে লগে এটা বটলত এক বেগ সাৰৰ শক্তি একত্ৰিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকৰ খৰচো হ্ৰাস পাব আৰু সঞ্চয় হ’ব। চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ৩ লাখ কোটি টকা কোটি কোটি কৃষকৰ একাউণ্টলৈ হস্তান্তৰ কৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
কৃষি আৰু কৃষিভিত্তিক অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলাত আমাৰ কৃষকৰ অৱদান সদায় অভূতপূৰ্ব। আমাৰ চৰকাৰেও সহযোগিতাৰ পৰিসৰ ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি কৰি আছে। পেকছেই হওক, সমবায় সমিতিয়েই হওক, কৃষক উৎপাদন সংস্থা বা এফপিঅ’ই হওক এইবোৰ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ লৈ যোৱা হৈছে। ক্ষুদ্ৰ কৃষকক বৃহৎ বজাৰ শক্তি কৰি তুলিছে। ক্ৰয়-বিক্ৰয়, ঋণ, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ হওক বা ৰপ্তানি হওক, এনে প্ৰতিটো কামৰ বাবে কৃষকৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানক উৎসাহিত কৰা হৈছে। এইবোৰ সৰু সৰু কৃষককো সৱলীকৰণৰ এক মহান মাধ্যম হৈ পৰিছে। মজুত ৰখাৰ ব্যৱস্থাৰ অভাৱো কৃষকসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ সমস্যা হৈ পৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে ষ্ট’ৰেজ ফেচিলিটি নিৰ্মাণৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আঁচনিখন আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে শীতল ভঁৰালৰ নেটৱৰ্ক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে কৃষিক আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰা। ইয়াতো গাঁৱত আমাৰ নাৰী শক্তিৰ মাধ্যমটো এক বৃহৎ শক্তি হ’ব পাৰে আৰু আমি সেই দিশত কাম কৰি আছো। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ বাবেই মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটক ড্ৰোন পাইলট হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে আৰু তেওঁলোকক ড্ৰোন দিয়া হৈছে। ভৱিষ্যতে এই নমো ড্ৰোন দিদি গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি আৰু খেতিৰ বাবে এক বৃহৎ শক্তি হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
কোনো চৰকাৰে কৃষকৰ বাবে ইমান কাম কৰা নাই যেনেকৈ আমাৰ চৰকাৰে আগতে কৰিছিল। যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে প্ৰতিখন জনকল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰা প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হৈছে। কোটি কোটি পুক্কা ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ইয়াৰে আটাইতকৈ বেছি হিতাধিকাৰী হৈছে ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু কৃষি শ্ৰমিক। প্ৰথমবাৰৰ বাবে গাঁৱৰ কোটি কোটি ঘৰত শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে গাঁওখনৰ কোটি কোটি ঘৰত নলৰ পানী পোৱা গৈছে। ইয়াৰ পৰা মোৰ কৃষক পৰিয়ালৰ মা আৰু ভগ্নীসকল সৰ্বাধিক উপকৃত হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৃষক আৰু কৃষি শ্ৰমিকেও লাভ কৰিছে পেঞ্চনৰ সুবিধা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শস্য বীমা আঁচনিয়ে কৃষকসকলক কঠিন সময়ত সহায় কৰিছে। শস্য ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’লে কৃষকক ১.৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা দিয়া হৈছে। বিনামূলীয়া ৰেচনেই হওক, বিনামূলীয়া চিকিৎসাই হওক, ইয়াৰ অধিকাংশ হিতাধিকাৰী মোৰ গাঁৱৰ কৃষক পৰিয়াল আৰু খেতিৰ শ্ৰমিক। কোনো হিতাধিকাৰী যাতে চৰকাৰী আঁচনিৰ পৰা বঞ্চিত নহয় সেয়া আমাৰ প্ৰয়াস। ইয়াৰ বাবে প্ৰতিখন গাঁৱলৈ আহি আছে মোদীৰ গেৰাণ্টী বাহন। আনকি উত্তৰপ্ৰদেশতো এই নিশ্চিত বাহনখনৰ সৈতে লাখ লাখ লোক সংযুক্ত হৈ আছে।
ভাই-ভনী,
মোদীৰ নিশ্চয়তা যে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে তেওঁৰ বাবে নিৰ্মিত চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা শীঘ্ৰে লাভ কৰক। আজি দেশে মোদীৰ গেৰাণ্টীক নিশ্চয়তা পূৰণৰ নিশ্চয়তা হিচাপে গণ্য কৰে। কাৰণ আমাৰ চৰকাৰে যি কয় তাকেই কৰে। আজি আমি চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা যাতে প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ মাজলৈ যায় তাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো। সেইবাবেই মোদীয়ে ১০০ শতাংশ লক্ষ্য পুৰণৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে। চৰকাৰে যেতিয়া ১০০ শতাংশ হিতাধিকাৰীৰ ওচৰ পায়, তেতিয়া কোনো ধৰণৰ বৈষম্যৰ পৰিসৰ নাথাকে। চৰকাৰে যেতিয়া ১০০% হিতাধিকাৰীৰ ওচৰ পাব, তেতিয়া কোনো ধৰণৰ দুৰ্নীতিৰ কোনো পৰিসৰ নাথাকিলহেঁতেন। আৰু এয়াই প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা, এয়াই প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়। দুখীয়াসকল যি সমাজতেই নাথাকক কিয়, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন আৰু সপোন একেই। কৃষক যি সমাজৰেই নহওক কিয়, তেওঁৰ প্ৰয়োজন আৰু সপোন একেই। নাৰী যি সমাজৰেই নহওক কিয়, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন আৰু সপোন একেই। যুৱক-যুৱতীসকল যি সমাজৰেই নহওক কিয়, তেওঁলোকৰ সপোন আৰু প্ৰত্যাহ্বান একেই। সেয়েহে মোদীয়ে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নকৰাকৈ প্ৰতিজন আৰ্তজনৰ ওচৰলৈ ক্ষিপ্ৰতাৰে যোগাযোগ কৰিব বিচাৰে।
স্বাধীনতাৰ পিছত কোনোবাই দীৰ্ঘদিন ধৰি দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ শ্লোগান দি থাকিল। কোনোবাই সামাজিক ন্যায়ৰ নামত মিছা কথা কৈ থাকিল। কিন্তু দেশৰ দুখীয়াই দেখিলে যে মাত্ৰ কেইটামান পৰিয়ালহে ধনী হৈ পৰিল আৰু মাত্ৰ কেইটামান পৰিয়ালৰ ৰাজনীতি ফুলি উঠিল। সাধাৰণ দৰিদ্ৰ, দলিত আৰু পিছপৰা মানুহে অপৰাধী আৰু সংঘৰ্ষলৈ ভয় খাইছিল। কিন্তু এতিয়া দেশৰ পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। মোদী, মই আন্তৰিকতাৰে আপোনালোকৰ সেৱাত নিয়োজিত। ইয়াৰ ফলত আমাৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত ২৫ কোটি মানুহ...এই সংখ্যা বহুত ডাঙৰ...২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। বাকী থকাসকলেও আশাবাদী যে তেওঁলোকেও অতি সোনকালে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিব।
বন্ধুসকল,
মোৰ বাবে আপোনালোক মোৰ পৰিয়াল। আপোনালোকৰ সপোন মোৰ সংকল্প। গতিকে আপোনালোকৰ দৰে দেশৰ সাধাৰণ পৰিয়ালবোৰ যেতিয়া সৱল হ’ব তেতিয়া এইখনেই হ’ব মোদীৰ ৰাজধানী। গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ লোকেই হওক, যুৱক-যুৱতীয়েই হওক, মহিলাই হওক, কৃষকেই হওক, সকলোকে সবলীকৰণৰ এই অভিযান অব্যাহত থাকিব।
আজি মই দেখি আছিলো যে একাংশ সংবাদ মাধ্যমে কৈ আছিল যে মোদীয়ে আজি বুলন্দচহৰত নিৰ্বাচনী ৰণডংকা বজাব। মোদীয়ে উন্নয়নৰ শিঙা বজাই থাকে। সমাজৰ শেষ ব্যক্তিজনৰ মংগলৰ বাবে মোদীয়ে শিঙা বজাই থাকে। আগতে মোদীৰ প্ৰয়োজন নাছিল, আজিৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই, ভৱিষ্যতেও কোনো প্ৰয়োজন নাই, নিৰ্বাচনী ট্ৰুম্পেট বজোৱাৰ। এইসকল লোকে মোদীৰ বাবে শিঙা বজাই থাকে। আৰু যেতিয়া ৰাইজে বাগল বজায় তেতিয়া সেই বাগল বজোৱাত মোদীয়ে সময় কটাব নালাগে। জনসাধাৰণৰ ভৰিত বহি সেৱাৰ মনোভাৱেৰে কাম কৰি সময় কটায়।
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে আপোনালোকৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অশেষ অভিনন্দন জনালোঁ। মোৰ সৈতে সৰ্বশক্তিৰে আপোনালোকে ক’ব-
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
আপোনালোকক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ!