Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Parakram Diwas celebrations at Red Fort
23 JAN 2024 9:51PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Kishan Reddy ji, Arjun Ram Meghwal ji, Meenakshi Lekhi ji, Ajay Bhatt ji, Brigadier RS Chikara ji, INA Veteran Lieutenant R Madhavan ji, and my dear countrymen!
Congratulations to all of you on the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra, officially recognized as Parakram Diwas. The Red Fort, which witnessed the strength of the Azad Hind Fauj revolutionaries, is once again brimming with renewed energy today. The initial years of Amritkaal, the nationwide enthusiasm of 'Sankalp Se Siddhi,' and this particular moment are truly unprecedented. Just yesterday, the entire world witnessed a historic milestone in Bharat's cultural consciousness. The entire world and humanity experienced the energy and emotions associated with the 'Pran Pratistha' of the grand Ram temple. And today, we are celebrating the birth anniversary of the great leader Shri Subhas Chandra Bose. Over the last few years, since 23rd January was declared as Parakram Diwas, the significant festival of Republic Day now begins from 23rd January and continues until 30th January, the death anniversary of Bapu. Now, the grand spiritual festival of 22nd January has also been added to this celebration of Republic Day. These last few days of January are becoming highly inspiring for our spiritual and cultural consciousness, as well as our democracy and patriotism. I extend my best wishes!
Friends,
Today, there is an exhibition portraying the life of Netaji. Artists have captured the life of Netaji on one vast canvas. I commend all the artists involved in this effort. A short while ago, I also had a conversation with my young friends who were honoured with the Rashtriya Bal Puraskar. Their courage, talent, and skills at such a young age are astonishing. Every time I get an opportunity to meet the youth of Bharat, my belief in a developed Bharat becomes stronger. Netaji Subhas Chandra Bose is a great role model for this capable 'Amrit' generation of the country.
Friends,
Today, Bharat Parv is also commencing from the ramparts of the Red Fort on Parakram Diwas. Over the next nine days, the country's diversity will be showcased through Republic Day tableaux and cultural programmes in this Bharat Parv. Bharat Parv reflects the ideals of Subhas Chandra Bose. This is a festival to adopt 'Vocal for Local'. This festival is meant to promote tourism. It is a celebration of respect for diversity and aims to elevate 'Ek Bharat Shrestha Bharat' to new heights. I appeal to everyone to celebrate the country's diversity by participating in this festival.
My family members,
I will never forget the day when I had the honour of raising the tricolour at the Red Fort on the 75th anniversary of Azad Hind Fauj. Netaji's life symbolizes not only hard work but also bravery. He sacrificed his dreams and aspirations for Bharat's independence. He could have chosen an easier life for himself, but he aligned his dreams with Bharat's resolve. Netaji was one of those great sons of the country who not only opposed foreign rule but also provided a fitting reply to those who questioned Indian civilization. He boldly presented Bharat's identity as the Mother of Democracy to the world. At a time when some doubted democracy in Bharat, Netaji reminded them of Bharat's democratic heritage and history. Netaji used to assert that democracy is a human institution, which has been prevalent for hundreds of years in various parts of Bharat. Today, as Bharat takes pride in its identity as the mother of democracy, it reinforces Netaji's ideas.
Friends,
Netaji understood that not only governance but also thoughts and behaviour could be enslaved. Thus, he aimed to raise awareness about this, especially among the youth of that era. If Netaji existed in today's Bharat, one can imagine how pleased he would be with the newfound consciousness in young Bharat. The pride that today's youth feel for their culture, values, and Indianness is unprecedented. Every young Indian is confident in their abilities and firmly believes that they are on par with anyone else.
We have landed on that part of the moon where no one has reached before. We have traveled 15 lakh kilometres towards the sun for scientific study, and every Indian takes pride in this achievement. Whether it's the sun or the depths of the seas, reaching anywhere is not beyond our capabilities. We can emerge as one of the top three economic powers globally. We possess the ability to offer solutions to the world's challenges. This belief, this confidence is evident in today's youth of Bharat. The awakening among them has become the driving force for building a developed Bharat. Therefore, today's youth are embracing the 'Panch Pran' or five resolves, working with a mindset free from slavery.
My family members,
Netaji's life and contributions serve as a wellspring of inspiration for the youth of Bharat. Over the past decade, we have endeavoured to ensure that this inspiration remains ingrained in our collective consciousness at every juncture. A prominent statue of Netaji has been placed on the 'Kartavya Path,' with the intention that every visitor is reminded of his unwavering dedication to duty. The islands of Andaman and Nicobar have been named after Netaji, the very location where the Azad Hind government hoisted the tricolour for the first time. Currently, a memorial dedicated to Netaji is under construction in Andaman. Additionally, we have built a museum at the Red Fort dedicated to the contributions of Netaji and the Azad Hind Fauj. For the first time, a national award has been declared in Netaji's name for disaster management. I consider it a privilege that our government has undertaken unparalleled initiatives dedicated to the Azad Hind Fauj, which no other government in independent Bharat has done so far.
Friends,
Netaji astutely recognized the challenges confronting the nation and sounded warnings to this effect. He advocated for strengthening political democracy on the bedrock of a democratic society to propel Bharat towards greatness. Unfortunately, after independence his idea was severely attacked. Post-independence, issues like nepotism continued to plague Bharat's democracy. This has been a significant impediment to Bharat's development, hindering progress at the desired pace. A substantial segment of society remained deprived of opportunities, and the nation lacked the essential resources for economic and social upliftment. A select few families wielded control over political, economic decisions, and policymaking. The youth and women were particularly impacted. The youth had to face a discriminatory system at every step. Women had to wait a long time even for their most basic needs. It is evident that under such circumstances, no country could flourish, and regrettably, Bharat was no exception.
Therefore, upon assuming office in 2014, we progressed with the ethos of "Sabka Saath, Sabka Vikas" . Presently, the nation is witnessing transformative changes over the last decade. The vision Netaji had for an independent Bharat is now materializing. Even the sons and daughters of the poorest families believe they have ample opportunities for advancement. Women across the country are confident that the government is attuned to their fundamental needs. After years of anticipation, the Nari Shakti Vandan Adhiniyam has been enacted. To every youth, sister, and daughter of the country, I say that the present era, 'Amrit Kaal', provides an opportunity to display your courage. You have a significant role in reshaping the political landscape of a developed Bharat. Only our youth and women can liberate the nation's politics from the vices of nepotism and corruption. We must muster the courage to eradicate these maladies through politics and emerge victorious.
My family members,
Yesterday in Ayodhya, I expressed that this is the time for nation-building through 'Ramkaaj' (service to Ram). This is the period to fortify patriotic sentiments through devotion to Ram. The world is scrutinizing each step and action of Bharat today. What we accomplish, the world eagerly anticipates. Our objective is to transform Bharat into a developed nation by 2047. We aim to make Bharat economically prosperous, culturally robust, and strategically formidable. To achieve this, it is imperative that we become the world's third-largest economic power within the next five years. This goal is well within our reach. In the last decade, we have ascended from being the tenth-largest economy to the fifth-largest Over the past ten years, around 25 crore Indians have emerged from poverty due to collective efforts and encouragement from the entire nation. Bharat, today, is accomplishing goals previously deemed unimaginable.
My family members,
In the last 10 years, Bharat has charted a new course to enhance its strategic capabilities. For an extended period, Bharat relied on foreign nations for its defence and security requirements. However, we are altering this dynamic by striving to make India's forces self-reliant. There are hundreds of such weapons and equipment, whose import has been completely stopped by the country's armies. Presently, a dynamic defence industry is emerging nationwide. Bharat, once the world's largest importer of defence goods, is now on the verge of becoming one of the world's largest exporters of defence goods.
Friends,
Today's Bharat, as a global ally, is busy connecting the entire world. We are currently dedicated to finding solutions to global challenges. On one hand, our efforts are directed towards transitioning the world from conflict to peace. Simultaneously, we are fully prepared to safeguard our interests.
Friends,
The upcoming 25 years are of immense significance for Bharat and its people. We must make the most of every moment during this 'Amritkaal' for the national interest. Hard work and courage are essential for building a developed Bharat. 'Parakram Diwas' will remind us of this resolution every year. Once again, hearty congratulations to the entire nation on 'Parakram Diwas'. Remembering the virtues of Netaji Subhas Chandra Bose, I respectfully offer my tribute. Join me in saying:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লাল কিলাদা পাংথোকপা পরাক্রম দিবস থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
23 JAN 2024 9:51PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং কিসন রেদ্দি জি, অর্জুন রাম মেঘৱাল জি, মিনাক্সি লেখি জি, অজয় বত্ত জি, ব্রিগেদিয়ার আর.এস চিকারা জি, আই.এন.এগী লান্মী লেপ্তনেন্ত আর মধাবন জি অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং।
নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক নুমিৎ পরাক্রম দিবস লাকপদা মীয়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি লাল কিলাদা অজাদ হিন্দ ফৌজগী লান্মীশিংগী থৌনা উবগা লোয়ননা ঙসি অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা অমুক হন্না ঙাল্লরে। অমৃত কালগী হৌরকপা চহিশিংদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওং অমদা লৈবাক শীনবা থুংনা অচেৎপা ফিরেপ অমসুং মাইপাকপা উবা ফংলে। ঙরাং মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী নাৎ-চৎনবীগী ৱাখল মপুংফারকপগী পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অমা উবা ফংলে।
মালেম শীনবা থুংনা, মীওইবা খুন্নাই শীনবা থুংনা অচৌবা রাম মন্দিরদা প্রান প্রাতিস্থাগী শক্তি উবা ফংলে। ঙসি ঐখোয়না নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্লি। হৌখিবা চহি খরদগী, জনুৱারি ২৩ অসি পরাক্রম দিবস হায়না লাউথোকপদগী, গনতন্ত্র দিবসকী অচৌবা কুহ্মৈ অসি জনুৱারি ২৩ দগী বাপু লৈখিবদা নুমিৎ জনুৱারি ৩০ ফাওবা মখা তানা পাংথোক্লে। গনতন্ত্র দিবসকী অচৌবা কুহ্মৈ অসিদা জনুৱারি ২২গী লাইনিংগী অচৌবা কুহ্মৈ অসিসু হাপচিল্লে। জনুৱারি থাগী অরোইবা নুমিৎ খর অসি ঐখোয়গী লাইনিং, ঐখোয়গী কলচরগী ৱাখল তামিন্নবা, ঐখোয়গী গনতন্ত্র অমসুং ঐখোয়গী মরৈবাক নুংশিবগী ইথিল ওইরে। ঐনা মীয়াম পুম্নমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি নেতাজিগী পুন্সি উৎপা একজিবিসন অমা পাংথোক্লি। কলাকারশিংনশু কেনভাসতা নেতাজিগী পুন্সি উৎলে। থবক অসি পাংথোক্লিবা কলাকার খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙাইহাক্কী মমাংদা ঐনা বাল পুরুস্কার ফংলবা অঙাংশিংগা ৱারি শানখ্রে। মখোয়গী চহি মতাং অসিদা লৈরিবা থৌনা অমসুং হৈশিংবা অসি অঙকপনি। ঐনা ভারতকী নহারোলশিং উনবগী খুদোংচাবা ফংবা মতম খুদিংমক্তা, চাউখৎলবা ভারত অমা ওইরক্নবা ঐগী থাজবশিং হেনগৎলকই। লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা অচৌবা ফিদম অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসি পরাক্রম দিবস অসিদা লাল কিলাদা ভারত পর্বশু হৌদোক্লে। ভারত পর্বদা নুমিৎ ৯ নি চুপ্না রিপব্লিক দে তেব্লো অমসুং নাৎকী থৌরমশিংগী খুৎথাংদা ভারতকী খেন্নবশিং উৎকনি। ভারত পর্ব অসি সুভাস চন্দ্র বোসকী অচুম্বা ফিদমশিংগী মমি অমনি। মসি ভোকেল ফোর লোকেল থবক ওইনা পাংথোক্নবা কুহ্মৈ অমনি। কুহ্মৈ অসি তুরিজম চাউখৎহন্নবা পাংথোকপনি। মসি লৈবাক অসিগী খেন্নবশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা কুহ্মৈ অমনি। কুহ্মৈ অসিনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারত্তা অনৌবা থৌনাশিং হাপকনি। কুহ্মৈ অসি শরুক য়াদুনা লৈবাক অসিগী খেন্নবশিং হরাওবা ফোঙদোক্নবা মীওই খুদিংমক্তা ঐনা হায়জরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অজাদ হিন্দ ফৌজগী ৭৫শুবা মপোক কুমওন্দা লাল কিলাদা ঐনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা নুমিৎ অদু ঐ কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। নেতাজিগী পুন্সি অসি থবক শুবা-নোম্বা কনবা খক নত্তনা থৌনা ফবা অমশুনি। ভারত নিংতম্বা ফংনবা নেতাজিনা মহাক্কী মঙলানশিং অমসুং অনিংবশিং কৎথোকখি। করিগুম্বা মখোয়না পাম্লবদি, মখোয় মশামক্কী হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমা খল্লমগনি। অদুবু মহাক্না মহাক্কী মঙলানশিং ভারতকী য়াইফনবা ৱারেপশিংগা শম্নহনখি। নেতাজি মপান লৈবাক্কী লৈঙাক্কী মায়োক্তা লৈখিবতা নত্তনা ভারতকী সভেত্যতা ৱাহং হংখিবশিংগী পাউখুম পীখিবা লৈবাক অসিগী অথোইবা মপারি অমনি। নেতাজিনা অকনবা শক্তিগা লোয়ননা, ভারত অসি গনতন্ত্রগী মমানি হায়না মালেমদা মশক তাকখি। মালেমদা মীওই খরনা ভারতকী গনতন্ত্রগী মরমদা চিংনবা লৈরকপা মতমদা, নেতাজিনা মখোয়দা ভারতকী গনতন্ত্র অমসুং মসিগী পুৱারিগী মতাংদা মখোয়দা খঙহনখি। গনতন্ত্র অসি মীওইবা খুন্নাইগী লোয়শঙ অমনি হায়না নেতাজিনা হায়খি। মসিগী থবক অসি ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চহি চা কয়া চৎনখি। ঙসিদি, ভারত গনতন্ত্রগী মমা ওইবগী শক্তমদা লৈবাক অসিগী চাউথোকচবা লৈরে, মসিনা নেতাজিগী অচুম্বা ফিদমশিংশু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
মরুপশিং,
মীনাই ওইবা হায়বসি লৈবাক ঙাকপা খক নত্তে, ৱাখল্লোনশিং অমসুং লমচৎ-শাজৎশিংশুনি হায়বা নেতাজিনা খঙখি। মরম অদুনা, মসিগী অখন্নবা ৱাখল্লোন অসি মতম অদুগী নহারোলশিংদা ৱাখল তাহন্নবা মহাক্না হোৎনখি। করিগুম্বা ঙসিগী ভারত্তা নেতাজি হিংলম্লবদি, ভারত্তা লৈরিবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি উবদা মহাক কয়া য়াম্না নুংঙাইরমগনি। ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী নাৎ, মখোয়গী গুনশিং অমসুং মখোয় ভারতমচা ওইবগী চাউথোকচবা ফাওরিবা অসি মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রি। ঐখোয় কনাগুম্বদগী তাবা নত্তে, ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অসি কনাগুম্বদগী তাবা নত্তে, ঙসি মসিগী থাজবা অসি ভারতকী নহারোল খুদিংমক্তা লৈরে। কনা অমতা চৎপা ঙমদ্রিবা থাগী শরুক্তা ঐখোয়না ফিরাল পাইহল্লে। কিলোমিতর লাখ ১৫ পাইদুনা ঐখোয় মফম অদুদা য়ৌবা ঙম্লে, মসি ভারতমচা খুদিংমক্কী চাউথোকচবনি। নুমিৎ নত্ত্রগা সমুদ্রগী মনুংদা ওইগেরা, অঙকপা মফম অমা হেক্তা য়ৌবদা ঐখোয়গী ওইনা অরুবা ওইদ্রে। ঐখোয় মালেমদা মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুংদা য়াওবা ঙম্লে। ঐখোয়না মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙম্লে। মসিগী থাজবা অসি ঙসি ভারতকী নহারোল খুদিংমক্তা উবা ফংলে। ভারতকী নহারোলশিংগী মরক্তা লৈরিবা মসিগী মিকপ থোকপা অসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবগী থৌনা ওইরে। মরম অদুনা ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা অচুম্বা ৱাখল্লোন মঙা ঙাক্না চৎলে। মরম অদুনা ঙসি ভারতকী নহারোলশিং মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং তম্লে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
নেতাজিগী পুন্সি অমসুং পাংথোক্লম্বা থবকশিংনা নহা ওইরিবা ভারতকী ইথিল অমা ওইরে। মসিগী ইথিল অসি খোঙথাং খুদিংমক্তা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈমিন্ননবা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ঐখোয় লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি। নেতাজিগী মীতম খিন্নবা চুনবা মফম অমা ঐখোয়না পীরে। ঐখোয়গী পান্দমদি মশাগী মথৌ পাংথোক্লিবা মীওই খুদিংমক মশাগী মথৌ পাংথোক্নবা নেতাজিনা কৎথোকখিবা অদু নিংশিংহনবনি। অজাদ হিন্দ ফৌজ সরকারনা অহানবা ওইনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা অন্দমান অমসুং নিকোরগী ইথৎশিং ঐখোয়না নেতাজিগী মমিং থোল্লে। অন্দমান্দা নেতাজিদা কৎথোকপা মেমোরিএল অমসু কৎথোক্লে। লাল কিলাদা নেতাজি অমসুং অজাদ হিন্দ ফৌজগী থবকশিংদা কৎথোক্লবা মিউজম অমা ঐখোয়না শেমগৎলে। নেতাজিগী মিংদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মনা অমা অহানবা ওইনা নেসনেল এৱার্দ ওইনা লাউথোক্লে। ঐখোয়গী সরকারনা পাংথোক্লিবা অসিগুম্না নিংতম্বা ফংলবা ভারতকী সরকার অমতনা অজাদ হিন্দ ফৌজদা কৎথোক্লবা থবক অমা পাংথোক্ত্রি। মসি ঐগী সরকারগী লাইবক ফবনি হায়না ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং নেতাজিনা মমুৎ তানা খঙখি অমসুং মখোয়গী মরমদা মীওই খুদিংমক্তা চেকশিনৱা থমখি। মহাক্না হায়খি করিগুম্বা ঐখোয়না অচৌবা ভারত শেমগৎপা পাম্লবদি, গনতন্ত্রিক ওইবা খুন্নাইগী য়ূম্ফমদা মতম অদুগী রাজনিতিগী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। অদুবু, লাইবক থিবদি, নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, মহাক্কী ৱাখল্লোন শাথিনা নৈহৎখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, ভারতকী গনতন্ত্রদা মীচং-মীখাই নাইবগুম্বা ফত্তবা কয়া মখা তানা লৈখি। মসিনা অচৌবা মরম ওইদুনা খোঙজেল য়াংনা ভারত চাউখৎপা ঙমখিদে। খুন্নাইগী মশিং য়াম্লবা কাংলুপ খুদোংচাবশিং ফংখিদে। মীয়াম খুন্নাইগী শেন-থুমগী খুদোংচাবশিংদগী লাপ্না লৈখি। ইমুং খর খক্তনা রাজনিতি অমসুং শেন-থুমগী ৱারেপশিং লৌখি অমসুং থৌশিল শেমখি। ফিবম অসিদা খ্বাইদগী মাঙজরিবদি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী শক্তি অমসুং লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী শক্তিনি। খোঙথাং খুদিংমক্তা নহারোলশিং তাথি-তাওইনা তৌবগী অৱাবা মায়োক্নখি। মখোয়গী খ্বাইদগী পীকপা দরকার ওইবা খর খক্তগী নুপীশিং মতম শাংনা ঙাইখি। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা লৈবাক অমতা চাউখৎপা ঙম্লোই অমসুং মসি ভারত্তা থোকখি। মরম অদুনা, ২০১৪ দা সরকার পায়বদগী, সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনখি। চহি ১০দা কমদৌনা অহোংবশিং লাকখিবগে হায়বা ঙসি লৈবাক অসিনা উরে। নিংতম্বা ভারত অমগী নেতাজিগী মঙলান হৌজিক মঙফাওনরে। ঙসিদা লায়রবা ইমুংশিংগী খ্বাইদগী লায়রবশিংগী মচানুপা অমসুং মচানুপী ফাওবা মখোয় মাঙলোমদা চঙশিন্নবা খুদোংচাবা ৱাৎপা অমতা লৈত্রে। ঙসিদি লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী থৌনাদা থাজবা লৈদুনা মখোয়গী খ্বাইদগী পীকপা দরকার ওইবশিং সরকারনা ফংহল্লে। চহি কয়া ঙাইরক্লবা মতুংদা, নারী শক্তি বন্দন এক্ত শেম্লে, অমৃত কালনা অদোমগী থৌনা উৎনবা খুদোংচাবা অমা অদোমদা পীরে হায়না লৈবাক অসিগী নহারোল খুদিংমক, ইচল খুদিংমক অমসুং ইচানুপী খুদিংমক্তা ঐনা হায়নিংই। লৈবাক অসিগী রাজনিতিগী তুংলমচৎ অমুক হন্না শেমদোক্নবা অদোমগী চাউরবা খুদোংচাবা অমা লৈরে। চাউখৎলবা ভারত অমগী রাজনিতিদা অহোংবা পুরকপদা অদোম্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি। ঐখোয়গী নহারোলশিং শক্তি অমসুং নুপীশিংগী শক্তি খক্তনা লৈবাক অসিগী রাজনিতি অসি মীচং-মীখাই নাইবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজগী ফত্তবশিংদগী মনিংতম্বা ঙমগনি। রাজনিতিগী খুৎথাংদা হায়রিবা ফত্তবশিং লোইশিন্নবা ঐখোয়না থৌনা উৎকদবনি, ঐখোয়না মখোয় মাইথিবা পীবা ঙমগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মতম অসি রামগী থবক লৈবাক্কী থবক ওইহনবা মতমনি হায়না ঐনা ঙরাং অযোধ্যাদা হায়খ্রে। মতম অসিদা রামদা চঙজদুনা লৈবাক নিংবগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। ঙসিদি, মালেমনা ভারতকী খোঙথাং খুদিং অমসুং থবক খুদিং য়েংলি। ঙসি ঐখোয়না করি তৌখ্রে, ঐখোয় করি মাইপাকপা পুরকখ্রবগে খঙনবা মালেম্না খৌরাংনা ঙাইরি। ঐখোয়গী পান্দমদি ২০১৪৭দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি শেন-থুম চাউখৎপা, নাৎ-চৎনবী মপাঙ্গল কনবা অমসুং লাল্লোং হৈবা ভারত অমা শেমগৎপনি। মসিগীদমক, চহি ৫গী মনুংদা, ঐখোয় মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি অমা ওইবা য়াম্না মরুওই। মসিগী পান্দম অসি ঐখোয়না ফংগদবা য়াম্না লাপত্রে। হৌখিবা চহি ১০, ঐখোয় ইকোনোমি পৱার ১০শুবদা লৈরম্বদগী ৫শুবদা হাইগৎলকখি। হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক শীনবা থুংনা হোৎনবদগী, ভারতমচা করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। মমাঙদা ফংগনি হায়না খল্লমদবা পান্দমশিং ঙসিদি ভারতনা ফংবা ঙম্লে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক অসিগী লাল্লোং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতনা অনৌবা লম্বী অমা খল্লে। মতম কয়াগী মমাঙদগী, লৈবাক অসিগী ঙাক-শেন অমসুং সেকুরিতিগী দরকার ওইবশিং ভারতনা মপান লৈবাকশিংগী মখা পোন্দুনা লাকখি। ভারতকী ফোর্সশিং মশাগী ওক্নবা পুথোকচনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। লৈবাক অসিগী লান্মীনা অসিগুম্বা খুৎলায় চা কয়া মপান লৈবাকশিংদগী লৈবা মপুংফানা তোক্লে। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা অফবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রি অমা শেমগৎলে। মতম অমদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স ইমপোর্তর ওইরম্বা ভারত,হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স এক্সপোর্তর ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারত, মালেমগী মরুপ অমা ওইনা, মালেম শীনবা থুংনা শম্ননবা থবক চিল্লে। ঙসি ঐখোয় মালেমগী অৱাবশিংগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা থবক পায়খৎলে। অতোপ্পা অমদা, মালেম অসি লালদগী শান্তিদা লাক্নবা ঐখৌয়না হোৎনরি। অতোপ্পা অমদা, ঐখোয়গী লৈবাক ঙাক্নবা ঐখোয় মপুংফানা শেম-শারে।
মরুপশিং,
মথং চহি ২৫ অসি ভারতকীদমক, ভারতকী মীয়ামগীদমক য়াম্না মরুওই। ঐখোয়না অমৃত কালগী মিকুপ খুদিং লৈবাক্কী য়াইফনবা শীজিন্নগদবনি। ঐখোয় থবক কন্না শুগদবনি, ঐখোয় থৌনা উৎকদবনি। মসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা য়াম্না মরুওই। পরাক্রম দিবসনা মসিগী ৱাশক অসি চহি খুদিংগী ঐখোয়দা নিংশিংহনগনি। পরাক্রম দিবস অসিদা, ঐনা অমুক হন্না লৈবাক শীনবা থুংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী গুনশিং নিংশিংদুনা, ঐনা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
অদোম থাগৎচরি।