Prime Minister's Office
UP Vishwakarma thanks PM for One District One Product Scheme
08 JAN 2024 3:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries from across the country along with Union Ministers, MPs, MLAs and local-level representatives joined the event.
Shri Lakshmi Prajapati from Gorakhpur in Uttar Pradesh whose family is engaged in the business of terracotta silk informed the Prime Minister about forming Lakshmi self-help group which includes 12 members and approximately 75 associates with a collective annual income of close to Rs 1 crore. Upon the Prime Minister’s enquiry about availing the benefits of One District One Product initiative, Shri Prajapati thanked the Chief Minister of the state for his vision towards the scheme and informed that every craftsman received a toolkit, power, and machines for producing soil without any cost, while they also get a chance to take part in various exhibitions organized at the national level.
Drawing comparisons from the previous governments about the implementation of various schemes, Shri Prajapati mentioned the benefits of toilets, PM Kisan Sammannidhi, ODOP and also highlighted the awareness created about such schemes via newspaper advertisements and on-ground government officers. Shri Prajapati informed that it is not just the Modi Ki Guarantee Vehicle that witnesses a huge rush of people when it visits the village, but the Prime Minister’s address on the occasion also becomes a huge crowd puller.
He informed that his terracotta silk products are sold in every metropolitan city including Bengaluru, Hyderabad, Lucknow, Delhi as well as the states of Maharashtra, Gujarat, Tamil Nadu etc.
Explaining the idea behind PM Vishwakarma Yojna, Prime Minister Modi said that it is a life-changing scheme which provides modern tools and technology to all the artists and craftsmen who work with their hands. He also urged Shri Prajapati to create awareness about PM Vishwakarma Yojna in his region. The Prime Minister underlined the government’s emphasis on Vocal for Local and One District One Product initiatives and expressed satisfaction with the people’s participation and involvement in making the schemes a success.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଲେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିଶ୍ୱକର୍ମା
08 JAN 2024 3:20PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଂଚଳର ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ହଜାର ହଜାର ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁରର ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ପ୍ରଜାପତି, ଯାହାଙ୍କର ପରିବାର ଟେରାକୋଟା ରେଶମ ବ୍ୟବସାୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୨ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୭୫ ଜଣ ସହଯୋଗୀ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଆୟ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲାଭ ଉଠାଇବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜାପତି ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରିଗରଙ୍କୁ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ମାଟି ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ଏକ ଟୁଲକିଟ୍‌, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ମେସିନ୍ ମିଳିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ସହ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମ୍ପର୍କରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହିତ ତୁଳନା କରି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜାପତି ଶୌଚାଳୟ, ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି, ଓଡିଓପିର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଖବରକାଗଜରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଏବଂ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଚେତନତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜାପତି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡି ଗାଁକୁ ଯିବା ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବଳ ଜନସମାଗମ କରିଥାଏ ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ମହାନଗରରେ ତଥା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜରାଟ, ତାମିଲନାଡୁ ଆଦି ରାଜ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ଟେରାକୋଟା ରେଶମ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ପଛର ଧାରଣା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯୋଜନା ଯାହା ହାତରେ କାମ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ କଳାକାର ଏବଂ କାରିଗର ମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ ଏବଂ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରଦାନ କରେ । ସେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜାପତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ (ସ୍ଥାନୀୟ ଜିନିଷ ପାଇଁ ସ୍ୱର) ଏବଂ ୱାନ୍ ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ (ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଭାଗୀଦାରୀ ଉପରେ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।