Ministry of Development of North-East Region
“Uttar Purvi Mahotsav 2024” to be held in Delhi from 13th- 17thof January 2024
Mahotsav will showcase the rich diversity of North East India, blending traditional arts, crafts, and cultures under one vibrant umbrella: Shri Chanchal Kumar,Secretary DoNER
Mahotsav will provide a conducive platform for significant buyer-seller meets, fostering valuable interactions across various sectors: Secretary, DoNER
Mahotsav promises an enchanting journey through traditional dances, mesmerizing performances, and a showcase of the region's rich cultural heritage
04 JAN 2024 7:14PM by PIB Delhi
Ministry of Development of North Eastern Region managed through its CPSE, North Eastern Handicrafts & Handlooms Development Corporation Limited (NEHHDC) is organising “Uttar Purvi Mahotsav 2024”- A cultural odyssey unveiling the richness of North East India, a five-day cultural extravaganza at Bharat Mandapam at Pragati Maidan, New Delhi, from the 13thto 17th January, 2024.
Shri Chanchal Kumar, Secretary, Ministry of Development of North East Region today briefed the media about the first edition of Uttar Purvi Mahotsav. Shri Kumar informed that this Mahotsav has beenmeticulously curated to showcase the rich diversity of Northeast India, blending traditional arts, crafts, and cultures under one vibrant umbrella.Envisioned as a cultural mosaic, Uttar Purvi Mahotsav is more than a celebration
While addressing the media Shri Kumar informed the media that this Mahotsav is a platform for economic opportunities. The festival aims to foster exchanges in traditional handicrafts, handlooms, agro products, and tourism offerings, becoming a catalyst for the region's growth and development.
Secretary, MoDoNER informed that the 250 weavers, farmers, and entrepreneurs would be participating in the Mahotsav. He said that panel discussions and buyer seller meetswould be organised during the Mahotsav. He said traditional dances, mesmerizing performances, and a showcase of theregion's rich cultural heritage would be the highlight of the Mahotsav. A video film was also launched on this occassion.
Key Highlights of this Mahotsav includes-
(i) Handicrafts, Handlooms and Agri-Horti produce: The Mahotsav will highlight the participation of 250 weavers, farmers, and entrepreneurs. It will also serve as a platform to showcase the unique aspects that make the North East Region a cultural jewel. The Mahotsav aims to present the best of Northeast India under one roof with exquisite, handcrafted products, handloom & textiles, sustainable handicrafts, bouquet of GI products - indigenous fruits and organic products of Northeast India.
(ii) Panel Discussions: The engaging panel on "Towards Prosperity: Catalysing North East's Progress Towards a Viksit Bharat” seeks to underscore the region's key role in propelling the nation towards vibrancy and progress. Focused on prosperity, the discussion aims to spotlight the untapped potential of the Northeast, positioning it as a key driver for a vibrant and progressive India.
The panel on "Women Leaders in the Northeast" delves into the diverse contributions of women leaders, recognizing their important role in laying the groundwork for resilient and sustainable communities in the region. By showcasing the multifaceted roles women play in the North East's development, the discussion aims to inspire inclusive strategies for building strong and sustainable communities.
Under the theme "Northeast in Action," the panel on "Youth, Workforce, and the Economic Tapestry of India" aims to unravel the compelling dimensions brought to the table by the youth and workforce of the Northeast. Exploring their contributions, aspirations, and challenges, the discussion will provide insights into how this dynamic demographic can significantly shape the economic tapestry of India.
(iii)Buyer Seller Meets: The festival will provide a conducive platform for significant buyer-seller meets, fostering valuable interactions across various sectors. These sessions will specifically focus on handlooms and handicrafts, agro and allied products, as well as tourism. Participants will explore business opportunities, and establish meaningful connections within these key domains, further enhancing economic collaboration and growth. One of the key initiatives connects artisans, weavers, and entrepreneurs with the aim to onboard 5,000 – 10,000 artisans annually. Also, the Open Network for Digital Commerce (ONDC) partnership will help small businesses unleash the power of digital commerce
(iv) Cultural Showcase: The festival also promises an enchanting journey through traditional dances, mesmerizing performances, and a showcase of the region's rich cultural heritage.On January 14th, 2024, starting at 5:00 PM, the audience can witness the grace and energy of the Satriya Dance of Assam and the Hojagiri Dance of Tripura. The cultural extravaganza continues with a Fashion Show from 5:30 PM to 7:00 PM, offering style, creativity, and Northeastern flair.
On January 15th, 2024, the festivities include Tangtha Fight from Manipur and the dynamic Lion Dance of Sikkim. On January 16th, 2024, the celebration will begin at 5:00 PM with a band from Mizoram offering a captivating hour-long performance followed by soulful tunes of music from Manipur.The grand finale on January 17th, 2024, features a musical extravaganza with rock band Bottle Rockets India as the star performers, captivating the audience for around an hour. The concluding event will see singer and violinist Sunita Bhuyan showcasing here musical talent.
Amidst these performances, the festival will also showcase other traditional dances such as the Wangala Dance of Meghalaya, the Mungwanta Dance of Nagaland, the Bamboo Dance of Mizoram, the Bihu Dance of Assam, and performances by the renowned Tetseo Sisters and Shankuraj Konwar.
The inaugural edition of Uttar Purvi Mahotsav unmistakably transcends being a mere event; it represents a jubilant celebration of Northeast India's rich cultural fabric and a deep dive into its economic possibilities. The event promises, a unique journey where tradition converges with innovation, fostering an environment where diversity thrives and flourishes.
Inauguration and Foundation Laying:
During the “Uttar Purvi Mahotsav 2024”, Barak Hostel at Jawaharlal Nehru University (JNU) will be inaugurated. The hostel can accommodate 400 students from NER desirous of studying in JNU. Furthermore, the foundation stone of a North East Convention Centre also will be laid at Dwarka, New Delhi. This convention centre will be built at par with international standards and will serve as a cultural and information hub of North East India in Delhi.
Website:
Uttar Purvi Mahotsavrelated informationcan be accessed at following links:
Website: http://uttarpurvi.com/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61554920154046&mibextid=hIlR13
Instagram: https://www.instagram.com/uttarpurvi_mahotsav?igsh=Z3E2YnQ3YjBuNDhj

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
“উত্তর পুর্বি মহোতসব ২০২৩” দিল্লীদা জনুৱারী ১৩ – ১৭, ২০২৪ ফাওবা পাঙথোক্লগনি
মহোতসব অসিদা অৱাং নোংপোক ভারতকী ইনাক খুল্লবা খেন্নবা মশক, য়ানশিন্নবা ত্রেদিস্নেল আর্তশিং, ক্রাফ্ত, নাৎশিং মশক মচু নাইরবা শক্লোন অমগী মখাদা উৎকনি: শ্রী চনচল কুমার, সেক্রেতরী দোনর
মহোতসব অসিনা মতিং লৈবা বাইয়র-সেল্লরশিংগী মীফমগী মতিং লৈবা ফম্পাক অমা পীদুনা, তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মমল নাইদ্রবা ইন্তরেক্সনশিং পুরক্কনি: সেক্রেতরী, দোনর
মহোতসব অসিনা নাৎকী জগোয়, পুক্নিং হুরবা পর্ফোর্মেন্সশিং, অমদি লমদম অসিগী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী নাৎকী লনগী মখল মথেলগী থৌরমশিংগী খুত্থাঙদা পুক্নিং শুমহৎলবা খোঙচৎ অমা পীগদৌরি
04 JAN 2024 7:14PM by PIB Imphal
দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়না মাগী সি.পি.এস.ই., নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ্ত এন্দ হেন্দলুম্স দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ (এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.)গী খুত্থাঙদা “উত্তর পুর্বি মহোতসন ২০২৪” – অৱাং নোংপোক ভারতকী ইনাক খুল্লবা নাৎকী খোঙচৎ অমা হায়না মিংথোনবা নুমিৎ মঙানিগী ওইবা কল্চরেল এক্সত্রাভেগেঞ্জা অমা নই দিল্লীগী প্রগতী মৈদান্দা লৈবা ভারত মন্দপমদা জনুৱারী ১৩দগী ১৭, ২০২৪ ফাওবা পাঙথোক্লগনি‍।
শ্রী চনচল কুমার, সেক্রেতরী, দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত রিজন মন্ত্রালয়না ঙসি উত্তর পুর্বি মহোতসবকী অহানবা ইদিসন অসিগী মতাঙদা পাউমীশিংদা মফমদা পাউদমখি‍। শ্রী কুমারনা মহোতসব অসিদা অৱাং নোংপোক ভারতকী ইনাক খুল্লবা খেন্নবা মশক, য়ানশিন্নবা ত্রেদিস্নেল আর্তশিং, ক্রাফ্ত, নাৎশিং মশক মচু নাইরবা শক্লোন অমগী মখাদা উৎননবা কুপ্না খন্নদুনা থৌরাং তৌবনি হায়খি‍। কল্চরেল মোজেক অমগী ৱাখল্লোন্দা পাঙথোক্কদৌরিবা উত্তর পুর্বি মহোতসব অসি সেলেব্রেসন অমদগী হেন্না ৱাহন্থোক লৈ‍ হায়বা ৱাফমসু থমখি‍।
পাউমীশিংগী মফমদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী কুমারনা মহোতসব অসি শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিংগী ফম্পাক অমনি হায়খি‍। কুমহৈ অসিনা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত, হেন্দলুম, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক, অমদি তুরিজমগী ওফরিংশিং খঙহন্দুনা লমদম অসি খুমাঙ চাওশিন্নবা অমদি চাওখৎপা পুরক্নবগী মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি‍ হায়বা ৱাফমসু থমখি‍।
দোনর সেক্রেতরীনা, মহোতসব অসিদা ফিশাবী, লৌমী অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুর ২৫০না শরুক য়াগনি হায়খি‍। বাইয়র সেল্লর মীতকী পেনেল দিস্কজনসু মহোতসব অসিগী মনুংদা পাঙথোক্কনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। নাৎকী জগোয়, পুক্নিং হুরবা পর্ফোর্মেন্সশিং, অমদি লমদম অসিগী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী নাৎকী লনগী মখল মথেলগী থৌরমশিংনা মহোতসব অসিগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা থৌরমশিং ওইগনি‍। থৌরম অসিদা ভিদিও ফিল্ম অমসু ফোঙগনি‍।
মহোতসব অসিগী মচং ওইবা থৌরমশিংদা য়াওরিবশিংদি –
(১) হেন্দিক্রাফ্ত, হেন্দলুম অমদি এগ্রি-হোর্তি পোত্থোকশিং: মহোতসব অসিদা ফিশাবী, লৌমী, অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুর ২৫০না শরুক য়াগনি‍। মসিনা অৱাং নোংপোক লমদমবু নাৎকী লংলবা মফম অমা ওইহল্লিবা লমদম অসিগী তোপ তোপ্পা মশক মওংশিং উৎননবগী ফম্পাক অমসু ওইগনি‍। মহোতসব অসিনা নীংথিরবা, খুৎনা শেম শাবা পোত্থোকশিং, হেন্দলুম অমদি তেক্সতাইল, সস্তেনেবল হেন্দিক্রাফ্ত, জিই.আই. পোত্থোক মখল মথেলশিং – ঐৱাং নোংপোক ভারতকী লমদমসিগী ওইবা উহৈ অমদি ওর্গানিক পোত্থোকশিংগা লোয়ননা অৱাং নোংপোক ভারতকী খ্বায়দগী অহেনবশিং মফম অমদা পুনশিন্দুনা মীয়ামদা লান্থোক্নবা পান্দম থম্লি‍।
(২) খন্ন-নৈনবা মীফমশিং: “তুৱার্দ্স প্রোস্পেরিতী: কেতলাইজিং নোর্থ ইস্ত’স প্রোগ্রেস তুৱার্দ্স এ ভিক্সিত ভারত” হায়বা মীফম অসিনা লৈবাক অসিবু মশক মচু থোকপা অমদি চাওখৎপগী মায়কৈদা খোঙজেল হাপ্পদা লমদম অসিনা লৌরিবা মরুওইবা শক্লোনশিং পুথোক্তুনা নৈননবা থৌরাং তৌরি‍। নুংঙাই য়াইফবা হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইরগা, খন্ন-নৈনবা অসিনা অৱাং নোংপোক্কী লোকশিন্দ্রিবা মতিংশিংবু মাঙদা পুথোক্তুনা, মখোয়বু মশক মচু থোকপা অমদি খুমাঙ চাওশিনবা ভারত অমা পুরক্নবগী মথৌ হাপ্লিবা মফম অমা ওইনা উৎননবা পান্দম থম্লি‍।
“ৱুমেন লীদর্স ইন দি নোর্থইস্ত” হায়বা মীফম অসিনা নুপী লুচিংবীশিংগী খেন্নবা থৌদাংশিং নৈনদুনা, লমদম অসিদা খাঙবা কনবা অমদি তুং কোইনা চৎকদবা ফুরুপশিংগী য়ুম্ফম থোনবদা মখোয়না লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংশিংবু শকখঙনবা পান্দম থম্লি‍। অৱাং নোংপোক চাওখৎহনবদা নুপীশিংনা লৌরিবা মমায় কয়া লোংবা থৌদাংশিং উত্থোক্তুনা, খন্ন-নৈনবা অসিনা মপাঙ্গল কনবা অমদি তুং কোইগদবা ফুরুপশিং শেমগৎপদা পুম্নমক শরুক য়ামিন্নদুনা লাল্লোং য়াৎমিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি‍।
“নোর্থইস্ত ইন এক্সন” হায়বা হীরমদা পাঙথোক্কদবা “য়ুথ, ৱর্কফোর্স, এন্দ দি ইকনমিক তাপেস্ত্রী ওফ ইন্দিয়া” হায়বা খন্ন-নৈনবগী মীফম অসিনা অৱাং নোংপোক্কী নহা অমদি ৱর্কফোর্সনা পুরক্লিবা পুক্নিং চঙনিংঙাই ওইবা মশক মওংবু নৈননবা পান্দম থম্লি‍। মখোয়গী থৌদাং, অনিংবা অপাম্বা, অমদি শিংনবশিং নৈনদুনা, খন্ন-নৈনবা অসিনা অসিগুম্লবা ইচঙ থৌবা দিমোগ্রাফিক অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী লম্বী শেম্বদা মতৌ করম্না মশক থোকপা থৌদাং য়াগনি হায়বা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্কদৌরি‍।
(৩) বাইয়র সেল্লর মীত: কুমহৈ অসিনা মতিং লৈবা বাইয়র-সেল্লরশিংগী মীফমগী মতিং লৈবা ফম্পাক অমা পীদুনা, তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মমল নাইদ্রবা ইন্তরেক্সনশিং পুরক্কনি‍। মীফমশিং অসিনা হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্ত, লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা পোত্থোকশিং, লোয়ননা তুরিজমদা অখন্ননা মীৎয়েঙ থমগনি‍। শরুক য়াগদৌরিবশিংনা মরুওইবা দোমেনশিংসিদা লল্লোন ইতিক্কী ওইথোকপা য়াবশিং নৈনগনি অমদি ৱাহন্থোক লৈবা মরী শেমগত্তুনা শেন্মিৎলোনগী মতাঙদা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অমদি খুমাঙ চাওশিনবা হেনগৎহনগনি‍। মরুওইবা থৌরাংশিংগী মনুংদা অমনা চহিদা খুৎহৈবা ৫,০০০ – ১০,০০০ ওনবোর্দ তৌনবা পান্দমদা খুৎহৈবা, ফিশাবী, অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী ওইবা মরী অমা শেমগৎকনি‍। ওপন নেতৱর্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ও.এন.দি.সি.) পার্ত্নরসিপ অসিনা অপীকপা বিজিনেসশিংবু দিজিতেল কম্মর্সকী মতিক ফুদোকহনবদসু মতেঙ ওইগনি‍।
(৪) কল্চরেল সোকেজ: কুমহৈ অসিনা নাৎকী জগোয়, পুক্নিং হুরবা পর্ফোর্মেন্সশিং, অমদি লমদম অসিগী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী নাৎকী লনগী মখল মথেলগী থৌরমশিংগী খুত্থাঙদা পুক্নিং শুমহৎলবা খোঙচৎ অমা পীননবা পান্দমসু থম্লি‍।‍ জনুৱারী ১৪, ২০২৪দা, নুমিদাংৱাইরম পুং ৫:০০দগী হৌরগা, মীৎয়েঙ তারিবশিংনা অসামগী সত্রিয় জগোয় অমদি ত্রিপুরাগী হোজাগিরী জগোয়গী থোৎ নৌবা অমদি মতিকশিং উবা ফংগনি‍। কল্চরেল এক্ত্রাভেগেঞ্জা অসি নুমিদাংৱাইরম পুং ৫:৩০ দগী পুং ৭:০০ ফাওবা ফেসন সো অমনা মখা শমথদুনা অৱাং নোংপোক্কী ওইবা মশক মওং, হৈ-শিংবা মতৌশিং উৎকনি‍।
জনুৱারী ১৫, ২০২৪দা পাঙথোক্কদবা কুমহৈ হরাওগী থৌরমশিংগী মনুংদা মনিপুরগী থা-তা জগোয় অমদি সিক্কিমগী ফজরবা নোংশা জগোয় য়াওরি‍। জনুৱারী ১৬, ২০২৪দা, কুমহৈ হরাও অসি মিজোরমদগী বেন্দ অমনা পুং অমরোম শাংবা পুক্নিং হুরবা পর্ফোর্মেন্স অমা পীদুনা নুমিদাংৱাইরম পুং ৫:০০দগী হৌগনি অমদি মদুগী তুংদা মনিপুরদগী থম্মোয় শুমহৎনিংঙাই ওইরবা ঈশৈ নোংমাইগী থৌরমশিং লৈগনি‍। জনুৱারী ১৭, ২০২৪দা পাঙথোক্কদবা লোইশিনবগী থৌরমদা, বোত্তল রোকেৎ ইন্দিয়া রোক বেন্দনা স্তার পর্ফোর্মর ওইদুনা অয়েঙবশিংবু পুং অমরোম ঈশৈ নোংমাইগী নুংঙাইরবা তান্থাদা পুদুনা চৎকনি‍। লোইশিনবগী থৌরমদা শৈশকপা অমদি ভাইওলিন খোংবা সুনিতা ভুয়ন্না মহাক্কী হৈশিংলবা মতৌ উৎকনি‍।
পর্ফোর্মেন্সশিং অসিগী মনুংদা, কুমহৈ অসিদা মেঘালয়গী ৱঙ্গলা জগোয়, নগালেন্দকী মুঙৱান্তা জগোয়, মিজোরমগী ৱাগী জগোয়, অসামগী বিহু জগোয়, অমদি শক্নাইরবা তেতসিও সিস্তর্স অমসুং শঙ্কুরাজ কোনৱরগী পর্ফোর্মেন্সশিংসু উৎকনি‍।
উত্তর পুর্বি মহোতসবকী অহৌবগী ইদিসন অসি ইচম চম্বা থৌরম অমদগী হেন্দুনা; মসিনা অৱাং নোংপোক ভারতকী ইনাক খুল্লবা নাৎকী লৈচলবু মশক থোক্না হরাও তয়াম্না পাঙথোক্কনি অমদি শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা য়াবশিংদা মনুং হুৎনা নৈনগনি‍। থৌরম অসিনা চৎনবীগা ইনোভেসনগা ইতিন্নদুনা, খেন্নবা মশক মতৌনা খুমাঙ চাওশিন্না চঙশিন্দুনা হেন্না মশা মরেং ফন্দোকপা ঙমগদবা ফীভম অমা পুরক্নবগী তোপ তোপ্পা খোঙচৎ অমদা পুদুনা চৎনবা থাজবা পীরি‍।
শঙ্গাবা অমদি উরেপ উয়ুং তম্বা:
“উত্তর পুর্বি মহোতসব ২০২৪” অসিগী মনুংদা, জৱাহরলাল নেহরু য়ুনিভর্সিতী (জে.এন.য়ু.)গী বরাক হোস্তেল শঙ্গাগনি‍। হোস্তেল অসিনা জে.এন.য়ু.দা তম্বা পাম্বা অৱাং নোংপোক লমদমগী মহৈরোয় ৪০০গী লৈফম পীগনি‍। মখা তানা, নই দিল্লীগী দ্বার্কাদা নোর্থ ইস্ত কনভেন্সন সেন্তরগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি‍। কনভেন্সন সেন্তর অসি মালেমগী থাক্কা চুননা শাগদবনি অমদি দিল্লীদা লৈবা অৱাং নোংপোক ভারতকী নাৎ অমদি ঈ-পাউগী মফম অমা ওইনা লৈগনি‍।
ৱেবসাইত:
উত্তর পুর্বি মহোতসবকা মরী লৈনবা ঈ-পাউশিং মখাদা পীরিবা লিঙ্কশিং অসিদগী ফংবিগনি:
ৱেবসাইত: http://uttarpurvi.com/
ফেসবুক: https://www.facebook.com/profile.php?id=61554920154046&mibextid=hIlR13
ইন্সতাগ্রাম: https://www.instagram.com/uttarpurvi_mahotsav?igsh=Z3E2YnQ3YjBuNDhj