Ministry of Railways
Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw Confers ‘Ati Vishisht Rail Seva Puraskar’ at Bharat Mandapam
“Under Leadership & Vision of Prime Minister, Shri Narendra Modi, India Will Soon Become 3rd Largest Economy And Railways Will Play A Vital Role In This”
Minister lauds the commitment of all railway employees for their contribution in nation building
Railways Will Play A Key Role In Making India ‘Viksit Bharat’: Chairperson, Railway Board
16 DEC 2023 2:50PM by PIB Delhi
The Union Minister of Railways, Communications & Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw on Friday conferred the ‘Ati Vishisht Rail Seva Puraskar’ (AVRSP) on 100 Railway Employees from various Zones/Divisions, Production Units & Railway PSUs all over the country for their outstanding services. He also presented 21 Shields for promoting best practices among Railway employees. The Awards/Shields were presented at the 68th Railway Week Central Function, organised at Bharat Mandapam at Pragati Maidan in New Delhi. Chairperson & CEO and Members of Railway Board, General Managers of Zonal Railways and heads of Production Units of Railways and PSUs of Railways were present on the occasion.
Addressing the august gathering after conferring the awards and shields, the Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw congratulated all the awardees for their exceptional work and effort. He said “Transformative work is going on at full pace in Railways under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. More electrification has been done in 9.5 years than in the past 40 years. The big picture behind this transformation is, when in 2015 Prime Minister merged the Rail Budget with General Budget, interest/ capital charge which had to be paid earlier on the rail grant was not needed and it removed all financial hindrances for the railways. Lack of Investment, which was the biggest problem for railways, is now a thing of the past."
The Union Minister asserted that “People’s expectations with the railways is being fulfilled now. PM often says this is the golden period of railways and you all are the strength behind this. This commitment of all railway employees makes everyone feel proud as we are all doing this for our nation. Railway infrastructure is being developed at record speed and scale. Several new things are happening which are helping achieve a strategic goal.”
Talking about the massive potential savings in logistics costs through Railways, Shri Vaishnaw said “Such transportation, if done by road, involves higher costs along with fuel cost. As per an estimate, there will be 3000 million tonnes of new cargo, and if railway gets half of it then it will potentially save 16,000 crore litre of fuel and Rs. 1,28,000 crore will be saved through this which will be a big achievement and saving for the nation.”
Elaborating on the economic growth of the nation, the Union Minister said that in 2014, India was on 10th spot in global economies while in 2004, India was already in the 10th spot and therefore, it was a lost decade. Now, India is at the 5th spot and in the coming years, under the leadership and vision of Prime Minister, Shri Narendra Modi, India will soon achieve the position of 3rd largest economy in the world. He further added “We should all change the colonial mindset and by 2027 we will become one of the top three. Railways will play a vital role in India’s growth journey. We are saving huge amounts in logistics costs alone. We are all lucky that we have a PM who is so emotionally attached with railways. PM has often shared so many experiences with me, that it can only come from someone who has in depth knowledge about the functioning of the Railways. He has so much commitment towards the railways, and all railway employees are part of a very committed, dedicated team which will continue to work towards development of the nation. You are all contributing highly to the building of the nation and I hope you will continue working like this with the same efficiency, motivation and dedication in the future too.” Shri Vaishnaw concluded.
In her welcome remarks, the Chairperson, Railway Board, Ms. Jaya Varma Sinha said that Indian Railways has achieved remarkable feats in the past few years, such as 34 new Vande Bharat trains for transporting passengers, 1309 stations redevelopment under Amrit Bharat which will improve overall experience and save time for passengers. Talking about Rail safety, the CRB said advance technology is being used by railways to improve overall safety including kavach which is being implemented with speed and scale. Talking about the future, she said there are lots of novel initiatives for the future which we will implement, including Mission 3000 million tonnes of freight; increasing speed in GQGD; all Unconnected regions to be connected soon including north east and Jammu Kashmir. Congratulating the awardees, Ms. Sinha said that “Excellence and commitment of all these awardees is taking railways to new heights”. “Railways will play a key role in making India ‘Viksit bharat’ or a developed nation” she added.
A short documentary on the transformation journey of Indian Railways was played and a cultural programme was also organised including a mesmerizing dance performance.
Click Here to View the List of Shield Winners - 2023:
Click Here to View the Final List of Awardees:

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ‘ଅତି ବିଶିଷ୍ଟ ରେଳ ସେବା ପୁରସ୍କାର' ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଓ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ରେଳବାଇ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
ଭାରତକୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' କରିବାରେ ରେଳବାଇ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ : ରେଳବୋର୍ଡ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ
16 DEC 2023 2:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଶୁକ୍ରବାର ଦିନ ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜୋନ୍ / ଡିଭିଜନ୍‌, ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ରେଳବାଇ ପିଏସୟୁର ୧୦୦ ଜଣ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ 'ଅତି ବିଶିଷ୍ଟ ରେଳ ସେବା ପୁରସ୍କାର' (ଏଭିଆର୍‌ଏସ୍‌ପି) ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ୨୧ଟି ଶିଲ୍ଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମଇଦାନସ୍ଥିତ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୬୮ତମ ରେଳ ସପ୍ତାହ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମାରୋହରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର / ଶିଲ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ ସିଇଓ ଓ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ସଦସ୍ୟ, ଜୋନାଲ ରେଳବାଇର ଜେନେରାଲ ମ୍ୟାନେଜର ଏବଂ ରେଳବାଇର ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ରେଳବାଇର ପିଏସ୍‌ୟୁର ମୁଖ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ପରେ ଆୟୋଜିତ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରେଳବାଇରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଗତ ୪୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ସାଢ଼େ ୯ ବର୍ଷରେ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ବଡ଼ ଚିତ୍ର ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ ବଜେଟକୁ ସାଧାରଣ ବଜେଟ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ରେଳ ଅନୁଦାନ ଉପରେ ପୂର୍ବରୁ ଦେବାକୁ ଥିବା ସୁଧ / ପୁଞ୍ଜି ଶୁଳ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିଲା ଏବଂ ଏହା ରେଳବାଇ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିଥିଲା । ରେଳବାଇ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିବା ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ଅଭାବ ଏବେ ଅତୀତର କଥା ପାଲଟିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରେଳବାଇ ପ୍ରତି ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଆଶା ଏବେ ପୂରଣ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରମ୍ବାର କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏହା ରେଳବାଇ ପାଇଁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଏବଂ ଏହା ପଛରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଶକ୍ତି ଅଟନ୍ତି । ସମସ୍ତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରାଏ, କାରଣ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା କରୁଛୁ । ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର କ୍ଷୀପ୍ରତା ଓ ସ୍ତର ଆଧାରରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ଅନେକ ନୂଆ ଜିନିଷ ଘଟୁଛି ଯାହା ଏକ ରଣନୈତିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ।
ରେଳବାଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଯଦି ସଡ଼କ ପଥରେ ଏପରି ପରିବହନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଇନ୍ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ ସହିତ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ଏକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୩୦୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ନୂତନ ମାଲ ପରିବହନ ହେବ ଏବଂ ଯଦି ରେଳବାଇ ଏହାର ଅଧା ପାଇବ ତେବେ ଏହା ସମ୍ଭବତଃ ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଲିଟର ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ କରିବ ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ୧,୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ ହେବ ।
ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତ ଦଶମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୦୪ରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ୧୦ମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହା ଏକ ହଜି ଯାଇଥିବା ଦଶନ୍ଧି ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ , ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ଥିତି ହାସଲ କରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଆମେ ସମସ୍ତେ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନି ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇଯିବୁ ।
ରେଳବାଇ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଆମେ କେବଳ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛୁ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ, ଆମର ଏମିତି ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି , ଯିଏ କି ରେଳବାଇ ସହିତ ଭାବନାତ୍ମକ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ସମୟରେ ମୋ ସହ ଏତେ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିପାରିବ ଯିଏ ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ରଖିଛନ୍ତି । ରେଳବାଇ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ବହୁତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଟିମ୍‌ର ଅଂଶ ବିଶେଷ , ଯିଏ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ । ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶ ଗଠନରେ ଉଚ୍ଚ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଆପଣମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ ।
ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଜୟ ବର୍ମା ସିହ୍ନା ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ଯେପରିକି ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ୩୪ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍‌, ଅମୃତ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ୧୩୦୯ଟି ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବ । ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସିଆରବି କହିଛି ଯେ କବଚ ସମେତ ସାମଗ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି ଯାହାକୁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବୁ, ଯେଉଁଥିରେ ମିଶନ ୩୦୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଜିକ୍ୟୁଜିଡିରେ ବେଗ ବୃଦ୍ଧି; ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବ ଓ ଜାମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ସମେତ ସମସ୍ତ ସଂଯୋଗ ବିହୀନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସଂଯୋଗ କରାଯିବ । ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀମତୀ ସିହ୍ନା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ମାନଙ୍କ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରେଳବାଇକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ଭାରତକୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' କିମ୍ବା ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ରେଳବାଇ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ (ବୃତ୍ତ ଚିତ୍ର) ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ ସହିତ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଶିଲ୍ଡ ବିଜେତାଙ୍କ ତାଲିକା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ – ୨୦୨୩ :
ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ମାନଙ୍କ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତାଲିକା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ :