Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh says, Nano-Science along with Bio-Economy will contribute immensely in India’s march toward 5 Trillion Dollar Economy
The Minister addresses the faculty and students of India's first Nano Science institute, the Institute of Nano Science and Technology (INST) at Mohali, Chandigarh, emphasizes the huge futuristic role of the institute
INST is the first Nano-Science Institute in the country set up to undertake research and generate products/devices and technology in the area of Nanoscience and Technology for the benefit of the country: Dr Jitendra Singh
Dr Jitendra Singh underlined that INST is carrying out research with special focus on areas like Agricultural Nanotechnology, Nanomedicine, Energy and Environmental Science, Quantum Materials and Device Physics, Nano Electronics, Microfluidics Based Technologies, Nano-bio
03 DEC 2023 4:46PM by PIB Delhi
Addressing the faculty and students of the India's very first exclusive Nano Science institute , the Institute of Nano Science and Technology (INST) at Mohali, near Chandigarh, Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said ,this is the first Nano-Science Institute in the country set up to undertake research and generate products/devices and technology in the area of Nanoscience and Technology for the benefit of the country and has a huge futuristic role.
Dr Jitendra Singh said that Nano-Science along with Bio-Economy will contribute immensely in India’s march toward a 5 Trillion Dollar Economy.
Dr Jitendra Singh said, the institute aims to carry out research in the diverse and rapidly growing areas of nanoscience and technology with specific emphasis on the following areas: Agricultural Nanotechnology, Nanomedicine, Energy and Environmental Science, Quantum Materials and Device Physics,Nano Electronics, Microfluidics Based Technologies, Nanobiotechnology.
The Institute of Nano Science and Technology (INST) is an autonomous research institution of Department of Science and Technology, Government of India, under the Society Registration Act, 1960, under the umbrella of national mission on Nano Science and Technology (NANO MISSION)", which aims to promote growth and outreach of nanoscience and technology.
Dr Jitendra Singh said, the vision of INST is to emerge as a globally competitive India's foremost research institution in Nano Science and technology and contribute to society through applications of nanoscience & and nanotechnology in agriculture, medicine, energy, and environment.
Dr Jitendra Singh said, INST has contributed significantly to promoting science and inculcating the practice of developing technology in India amongst the nation's young generation through its unique and unparalleled outreach program. He informed that the faculty of INST has directly interacted with more than 15,000 students in about 300 schools across the country and spread awareness about taking science as a career perspective. INST's roadshow has demonstrated the importance of science in day-to-day life to more than 50,000 students and the general public. INST has reached out to more than 1000 students from marginalized sections of society from 24 schools/colleges across the country towards scientific aptitude training, the Minister added.
Dr Jitendra Singh underlined that the core Mission of INST is cutting-edge research in nanoscience and nanotechnology with an interdisciplinary flavour in the domains of energy, environment, agriculture, health care, quantum materials, etc., to solve global and local challenges.
Our motto is "Knowledge of Nanoscience for the Nation.”, said, Dr Jitendra Singh.
Dr Jitendra Singh also enumerated some of the core objectives of the INST as-to advance knowledge and educate young minds in nanoscience and technology that will best serve the nation, to impart advanced training courses and laboratory techniques of nanotechnology at the highest level, to encourage innovative and challenging technology/product-based scientific projects.
1. is also boosting translational research (from laboratory to industry) and fostering interactions with industry and at the same time sensitizing the public and media about the advantages and safeguards of Nano Science and Technology.
Institute of Nano Science and Technology (INST), Mohali, is an autonomous institution of the Department of Science and Technology (DST), Government of India. It was established under the umbrella of NANO MISSION, initiated by DST to emphasize nano research in India, and it started its activities on 3rdJanuary 2013. This is the first Indian nano-research institute in the country, which began its activities on 3rd January 2013 at Transit Campus, Sector 64, Phase X, Mohali, Punjab. The new campus of INST has now been set up on 35 acres of land in the Knowledge City at Sector-81 Mohali, Punjab.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, ত্রিল্লিয়ন দোল্লর ৫গী ইকোনোমিগী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা ভারতকী খোঙচত্তা নেনো-সাইন্স অমসুং বাইও-ইকোনোমিনা চাউনা মতেং পাংগনি
চান্দিগরগী মোহালিদা লৈবা ভারতকী অহানবা নেনো সাইন্স ইন্সতিতুৎ, ইন্সতিতুৎ ওফ নেনো সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজিগী(আই এন সি তি) ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা মিনিস্তরনা ৱা ঙাংখি, তুংদা ইন্সতিতুৎ অসিনা লৌগদৌরিবা অচৌবা থৌদাংগী মরমদা ফোঙদোকখি
আই.এন.এস.তি অসি লৈবাক অসিগী য়াইফনবা নেনোসাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরমদা থিজিন্নবা অমসুং পোৎথোকশিং অমসুং তেক্নোলোজি শেমগৎনবা লৈবাক অসিগী অহানবা নেনো-সাইন্স ইন্সতিতুৎনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি লৌউ-শিংউগী নেনোতেক্নোলোজি, নেনোমেদিসিন, ইনর্জি অমসুং ইনভাইরোনমেন্তেল সাইন্স, ক্বান্তম মেতেরিএলস, দিভাইস ফিজিক্স, নেনো ইলেকত্রোনিক্স, মাইক্রোফ্লুইদিক্সতা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজিশিং, নেনো-বাইওদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা আই.এন.এস.তিনা থিজিনবগী থবক পাংথোক্লি
03 DEC 2023 4:46PM by PIB Imphal
ঙসি চান্দিগরগী মোহালিদা লৈবা ভারতকী অহানবা নেনো সাইন্স ইন্সতিতুৎ, ইন্সতিতুৎ ওফ নেনো সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজিগী(আই এন এস তি) ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেসন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না হায়খি আই.এন.এস.তি অসি লৈবাক অসিগী য়াইফনবা নেনোসাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরমদা থিজিন্নবা অমসুং পোৎথোকশিং অমসুং তেক্নোলোজি শেমগৎনবা লৈবাক অসিগী অহানবা নেনো-সাইন্স ইন্সতিতুৎনি অমসুং তুংদা মসিগী অচৌবা থৌদাং লৈরি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ত্রিল্লিয়ন দোল্লর ৫গী ইকোনোমিগী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা ভারতকী খোঙচত্তা নেনো-সাইন্স অমসুং বাইও-ইকোনোমিনা চাউনা মতেং পাংগনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি লৌউ-শিংউগী নেনোতেক্নোলোজি, নেনোমেদিসিন, ইনর্জি অমসুং ইনভাইরোনমেন্তেল সাইন্স, ক্বান্তম মেতেরিএলস, দিভাইস ফিজিক্স, নেনো ইলেকত্রোনিক্স, মাইক্রোফ্লুইদিক্সতা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজিশিং, নেনো-বাইওদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা আই.এন.এস.তিনা থিজিনবগী থবক পাংথোক্লি অমসুং নেনোসাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা য়াংনা খুমাংচাউশিল্লি।
ইন্সতিতুৎ ওফ নেনো সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি(আই এন এস তি) অসি নেনোসাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি চাউখৎহন্নবা পান্দমদা নেসনেল মিসন ওন নেনো সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি(নেনো মিসন)গী মখাদা সোসাইতি রেজিস্ত্রেসন এক্ত, ১৯৬০গী মখাদা ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মনিংতম্বা রিছার্স ইন্সতিতুৎ অমনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি আই.এন.এস.তিগী পান্দমদি নেনো সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা মালেমদা চাংদম্নবা ঙম্বা ভারতকী মাংজিল থাবা রিছার্স ইন্সতিতুৎ অমা ওইনবা পান্দম থম্লি অমসুং লৌউ-শিংউ, মেদিসিন, ইনর্জি অমসুং ইনভাইরোনমেন্তদা নেনোসাইন্স অমসুং নোনোতেক্নোলোজি শীজিন্নফমগী মতাংদা খুন্নাইগী মতেং পাংলি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সাইন্স য়োকখৎপা অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজি শেমগৎনবগী পুক্নিং থৌগৎপদা আই.এন.এস.তিনা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংলি। ইন্সতিতুৎ অসিগী ওজাশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা স্কুল ৩০০গী মহৈরোয় ১৫,০০০ হেনবগা হকথেংননা উনখ্রে অমসুং সাইন্স অসি শীনফম অমা ওইনা পায়নবগী মতাংদা ৱাখল তাহনখ্রে। মহৈরোয় ৫০,০০০ হেনবা অমসুং মীয়ামদা আই.এন.এস.তিগী রোদসোদা নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা সাইন্সকী মরুওইবগী মতাংদা উৎখি। ইন্সতিতুৎ অসিনা সাইন্তিফিক এফতিচুত ত্রেনিংগী মতাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা স্কুল/কলেজ ২৪গী লায়রবা কাংলুপকী মহৈরোয় ১০০০ হেনবগা উনখি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি আই.এন.এস.তিগী মরুওইবা পান্দমদি মালেমগী অমসুং লমদম অসিগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ইনর্জি, ইনভাইরোনমেন্ত, লৌউ-শিংউ, অনা-লায়য়েং, ক্বান্তম মেতেরিএলস অসিনচিংবা হিরমশিংদা নেনোসাইন্স অমসুং নেনোতেক্নোলোজিদা অৱাংবা থাক্কী থিজিনবগী থবক পাংথোকপনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ঐখোয়গী পান্দমদি “লৈবাক্কীদমক নেনোসাইন্সকী লৌশিং” হায়বনি। ইন্সিতিতুৎ অসিগী মরুওইবা পান্দমদি লৈবাক্কী য়াইফনবা থবক তৌনবা নহারোলশিংদা নেনোসাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী অৱাংবা থাক্কী লৌশিং অমসুং মহৈ-মশিং খঙহনবা, নেনোতেক্নোলোজিগী অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং কোর্সশিং অমসুং লেবোরেতোরি তেক্নিকশিং অৱাংবা থাক্তা ফংহনবনি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজি/প্রদক-বেজ সাইন্তিফিক প্রোজেকশিং পুক্নিং থৌগৎপনি। ইন্সতিতুৎ অসিনা ত্রান্সলেসন্নেল রিছার্স(লেবোরেতোরিদগী ইন্দিস্ত্রিদা) য়োকখৎলি অমসুং নেনোসাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী মতাংদা মীয়াম অমসুং মেদিয়াদা ৱাখল তাহল্লি।
ইন্সতিতুৎ ওফ নেনো সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি(আই এন এস তি) , মোহালি অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মনিংতম্বা রিছার্স ইন্সতিতুৎ অমনি। মসি ভারত্তা নেনো সাইন্সকী থবক পায়খৎনবা নেনো মিসনগী মখাদা লিংখৎখি অমসুং মসিগী থবকশিং জনুৱারি ৩, ২০১৩ দগী থবক হৌখি। মসি ভারতকী অহানবা নেনো-রিছার্স ইন্সতিতুৎনি অমসুং পঞ্জাবকী মোহালিদা লৈবা সেক্তর ৬৪, ফেস ১০দা লৈবা ত্রান্সসিৎ কেম্পদা থবক হৌখি। পঞ্জাবকী মোহালিগী সেক্তর-৮১দা লৈবা নোলেজ সিতিদা লম একর ৩৫দা হৌজিক আই.এন.এস.তিগী অনৌবা কেম্পস লৈরে।