Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Singh Thakur announces first-ever Khelo India Para Games,
Khelo India Para Games to be held from 10th December to 17th December in New Delhi
The mega event will witness over 1350 para athletes from 32 states and union territories
23 NOV 2023 6:12PM by PIB Delhi
With vision to identify talent and create an opportunity for young and aspiring para athletes to shine, Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of Youth Affairs and Sports, announced the first-ever Khelo India Para Games which will be held in New Delhi from 10th December to 17th December. Through a video message, he said, “I am proud to announce that from December 10 to 17, the first-ever Khelo India Para Games will be held in various locations across New Delhi. A total of 7 disciplines will be held across three SAI (Sports Authority of India) Stadiums.”
The announcement is a big shot in the arm towards the government’s initiative to develop para sports in the country, and the event will help in identifying talented para athletes who will be further aided with ample support from SAI and the Ministry of Youth Affairs and Sports to hone their skills.
Talking on the occasion Shri Anurag Singh Thakur said that “The Khelo India Scheme has remained a game-changer for Indian sports. The Khelo India Games have played a pivotal role in the scheme with a total of 11 Khelo India Games held since 2018 – 5 Khelo India Youth Games, 3 Khelo India University Games, and 3 Khelo India Winter Games have been successfully conducted.”
“From these games, we have identified nearly 1000 talented athletes and many of them have participated in Asian Games, Commonwealth Games, and the Olympic Games. I wish the para athletes participating in the upcoming Games the very best,” he expressed.
Over 1350 participants from across 32 states and union territories including the Services Sports Control Board are expected to participate in the maiden Khelo India Para Games which will witness para athletes vie for honours in 7 disciplines including para athletics, para shooting, para archery, para football, para badminton, para table tennis, and para weight lifting. The events will be held across 3 SAI stadiums – the IG Stadium, Shooting Range in Tughlaqabad, and the JLN Stadium.
Lauding the efforts of Indian para athletes who won an unprecedented 111 medals at the recently concluded Asian Para Games in Hangzhou, Union Minister emphasized that the Khelo India Para Games will aim to provide continuity to the para athletes with the annually held event.
“Just a few weeks back, our para athletes created history as they ended their Hangzhou Asian Para Games campaign with an unprecedented 111 medals, the biggest haul for the country in any major international multi-sport event and now continuity of the Para Games and creating more development in the Paralympic sports remains our foremost agenda. And the first-ever Khelo India Para Games is another big step towards the vision of our Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji.”
Since 2018, a total of 11 Khelo India Games have been successfully held. This includes 5 Khelo India Youth Games, 3 Khelo India University Games, and 3 Khelo India Winter Games. Thakur expressed that these Games have been instrumental in identifying talent across the country and have aided in India’s performance at the prestigious multi-discipline events.
Social Media Links of the announcement:
https://twitter.com/ianuragthakur/status/1727296592376725953?t=2FVy9pLQYiv8RjVt4uL0pA&s=08
https://twitter.com/kheloindia/status/1727299165355692410?t=N15or-GwvLtUvcuKIhPcUQ&s=19
https://www.instagram.com/reel/Cz8rW03v1wb/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
https://fb.watch/otHqdQkGZL/?mibextid=ZbWKwL

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଘୋଷଣା କଲେ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
ଡିସେମ୍ବର ୧୦ରୁ ଡିସେମ୍ବର ୧୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ
ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ମହାକୁମ୍ଭରେ ୩୨ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ପାରା ଆଥଲେଟ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
23 NOV 2023 6:12PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଯୁବ ଓ ଆଶାୟୀ ପାରା ଆଥଲେଟ୍‌ (ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌)ମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ପ୍ରଥମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଡିସେମ୍ବର ୧୦ରୁ ଡିସେମ୍ବର ୧୭ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ ଘୋଷଣା କରୁଛି ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୧୦ରୁ ୧୭ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଥମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ୩ଟି ସାଇ (ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣ) ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ମୋଟ ୭ଟି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।’’
ଦେଶରେ ପାରା କ୍ରୀଡ଼ାର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ଏହି ଘୋଷଣା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପ୍ରତିଭାବାନ ପାରା ଆଥଲେଟ୍‌ମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସାଇ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପଯୁକ୍ତ ସହଯୋଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଯୋଜନା ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ୨୦୧୮ ରୁ ମୋଟ ୧୧ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ୫ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା, ୩ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ୩ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ ପ୍ରତିଭାବାନ ଆଥଲେଟ୍ ମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ପାରା ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ପ୍ରଥମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ସର୍ଭିସେସ୍‌ ସ୍ପୋର୍ଟସ୍‌ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବୋର୍ଡ ସମେତ ୩୨ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏଥିରେ ପାରା ଆଥଲେଟିକ୍ସ, ପାରା ସୁଟିଂ, ପାରା ଆର୍ଚରୀ, ପାରା ଫୁଟବଲ, ପାରା ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ, ପାରା ଟେବୁଲ ଟେନିସ ଏବଂ ପାରା ଭାରୋତ୍ତୋଳନ ସମେତ ୭ଟି ବିଭାଗରେ ପାରା ଆଥଲେଟ୍‌ମାନେ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବେ। ଆଇଜି ଷ୍ଟାଡିୟମ, ତୁଘଲକାବାଦର ସୁଟିଂ ରେଞ୍ଜ ଏବଂ ଜେଏଲଏନ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଭଳି ୩ଟି ସାଇ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ନିକଟରେ ହାଙ୍ଗଝୌଠାରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ଏସୀୟ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ୧୧୧ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଭାରତୀୟ ପାରା ଆଥଲେଟଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର୍‌ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ବାର୍ଷିକ ଆୟୋଜନ ହେଉଥିବା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପାରା ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖଛି।
‘‘କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଆମର ପାରା କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ମାନେ ହାଙ୍ଗଝୌ ଏସୀୟ ପାରା ଗେମ୍ସ ଅଭିଯାନକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ୧୧୧ ପଦକ ସହ ଶେଷ କରି ଇତିହାସ ରଚିଥିଲେ, ଯାହା କି କୌଣସି ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବହୁ-କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଫଳତା । ବର୍ତ୍ତମାନ ପାରା ଗେମ୍ସର ଲଗାତାର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମର ପ୍ରମୁଖ ଏଜେଣ୍ଡା। ପ୍ରଥମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଆମ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ,’’ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ାମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୮ ପରଠାରୁ ମୋଟ ୧୧ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ୫ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁଥ୍ ଗେମ୍ସ, ୩ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସ ଏବଂ ୩ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସମ୍ମାନଜନକ ବହୁ-ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଏହି ଘୋଷଣାର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଲିଙ୍କ୍:
https://twitter.com/ianuragthakur/status/1727296592376725953?t=2FVy9pLQYiv8RjVt4uL0pA&s=08
https://twitter.com/kheloindia/status/1727299165355692410?t=N15or-GwvLtUvcuKIhPcUQ&s=19
https://www.instagram.com/reel/Cz8rW03v1wb/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
https://fb.watch/otHqdQkGZL/?mibextid=ZbWKwL