Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya visits the Ayushman Bhav Health Pavilion at the 42nd India International Trade Fair 2023 at Pragati Maidan
Dr. Mandaviya distributes Ayushman cards to several beneficiaries and urges others to get Ayushman Cards to be able to avail of valuable healthcare benefits
20 NOV 2023 4:28PM by PIB Delhi
The Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya visited the Ayushman Bhav Health Pavilion at the 42nd India International Trade Fair at Pragati Maidan, today. The theme of this year’s Trade Fair is "Vasudhaiva Kutumbakam, United by Trade", while the theme of the Health Pavilion is "Ayushman Bhava".
Dr. Mandaviya visited the various stalls and booths at the Health Pavilion showcasing health initiatives and schemes of the government, lauding their efforts to raise awareness amongst the masses by way of nukkad natak, games, quizzes and representatives of division imparting knowledge and answering queries of the public.
While exploring the pavilion, he actively participated in the various interactive activities at various health booths and stalls.
While visiting the Ayushman Bharat Digital Mission booth, Dr. Mandaviya reflected on the services and information provided for the public. He also distributed Ayushman cards to beneficiaries at the Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana stall. These cards play a pivotal role in ensuring the last-mile delivery of free healthcare benefits to the underprivileged. The Union Health Minister also visited the stall of Jan Aushadhi and interacted with visitors and urged them to buy generic drugs from these stores which are found across the country.
Dr. Mandaviya also visited The Tribes stall and appreciated their work to promote weaves and fabrics from different states.
Ms. Ankita Bundela, Joint Secretary, Ministry of Health and Family Welfare along with senior government officials were also present.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ଚାଲିଥିବା ୪୨ତମ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା-୨୦୨୩ରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଣ୍ଡପ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଅନେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁବିଧା ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରନ୍ତି
20 NOV 2023 4:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟା ଆଜି ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ଆୟୋଜିତ ୪୨ତମ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳାରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଣ୍ଡପ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ର ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍, ୟୁନାଇଟେଡ୍ ବାଇ ଟ୍ରେଡ୍", ଅଟେ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଣ୍ଡପର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭବ"।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମଣ୍ଡପରେ ଥିବା ସରକାରଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟଲ୍ ଓ ବୁଥ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ନୁକ୍କଡ଼ ନାଟକ, ଖେଳ, ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର ଜ୍ବାରା ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ବିଭାଗୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ମଣ୍ଡପର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀୟ ମହୋଦୟ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ଓ ଷ୍ଟଲରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ମିଶନ ବୁଥ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସମୟରେ ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେବା ଏବଂ ସୂଚନା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଷ୍ଟଲରେ ସେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ଶେଷ ବିନ୍ଦୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି ଷ୍ଟଲର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାରା ଦେଶରେ ମିଳୁଥିବା ଏହି ଦୋକାନରୁ ଜେନେରିକ ଔଷଧ କିଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଦିବାସୀ ଷ୍ଟଲ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ବୁଣା ଓ କପଡ଼ାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଙ୍କିତା ବୁନ୍ଦେଲାଙ୍କ ସମେତ ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।