Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh says, Air Travel in India is no longer a luxury of the Elite
Speaking on the occasion of the completion of 75 years of the Aeronautical Society of India (AeSI), Dr Jitendra Singh says, the credit for making Air Travel as a common man’s mode of travel goes to Prime Minister Shri Narendra Modi through visionary schemes like UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik), doubling in the number of airports, affordable airfare etc
The Minister informs that after India’s totally indigenous Maiden Manned Mission Gaganyaan will be launched in 2025, India will have its own Space Station by 2035 and an indian will land on Moon in 2040
Dr Jitendra Singh said, this International Conference cum Exhibition on "Aerospace & Aviation in 2047," is a testament to our dedication to knowledge-sharing and collaboration
18 NOV 2023 3:00PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that air travel in India is no longer a luxury of the elite.
Speaking on the occasion of the completion of 75 glorious years of the Aeronautical Society of India (AeSI), Dr Jitendra Singh said, the credit for making Air Travel as a common man’s mode of travel goes to Prime Minister Shri Narendra Modi through visionary schemes like UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik), doubling in the number of airports, affordable airfare etc. He added that it is now a common sight at airports to see people wearing "Hawai" chappal boarding the "Hawai-Jahaz" (Air Flight).
This has been possible not only due to affordable air fare, but also the number of airports has more than doubled in the last over 9 years from 75 in 2014 to over 150 today, the Minister added.
Dwelling on the Aeronautical and Space sectors, Dr Jitendra Singh informed that after India’s totally indigenous Maiden Manned Mission Gaganyaan in 2025, India will have its own Space Station by 2035 and an indian will land on Moon in 2040.
Dr Jitendra Singh said here that Aeronautical Society of India (AeSI) has been a crucible of innovation, a platform for collaboration, and a catalyst for the growth of the aerospace industry in our country.
Dr Jitendra Singh said, India’s progress in science and technology, especially in aviation and aerospace in the past 9-10 years under Prime Minister Shri Narendra Modi, stands as a testament to our commitment to pushing the boundaries of what is possible. He said, after the unlocking of the Space Sector in 2020, there are now around 150 deep tech Start-Ups working in this sector from a mere 4-5 in 2014.
Dr Jitendra Singh said that as we look at the future, India is poised for even greater heights in aerospace technology, as the government remains steadfast in its support for the scientific community, providing the necessary resources and infrastructure to propel us further. The recently launched "Make in India" initiative has already begun to transform our aerospace landscape, fostering indigenous production and innovation, the Minister added.
Dr Jitendra Singh pointed out that the Indian aerospace sector has evolved significantly, and we find ourselves at the cusp of unprecedented achievements. From the successful Chandrayaan-3, Mars Orbiter Mission, Aditya L1 and coming missions from ISRO such as Gaganyaan, the indigenously developed Light Combat Aircraft Tejas, and state-of-the-art missile systems by DRDO and other related technologies by Public sectors/private industries and startups, our scientists and engineers have showcased India's prowess on the global stage, the Minister noted. He said, all the above global scale missions are examples of “Whole of Science”, “Whole of Government” and “Whole of Society” approach.
Dr Jitendra Singh said, this International Conference cum Exhibition on "Aerospace & Aviation in 2047," is a testament to our dedication to knowledge-sharing and collaboration. As we celebrate AeSI's legacy and India's progress, let us rededicate ourselves to the pursuit of excellence in science and technology and let us continue to dream big, innovate boldly, and work together to make India a leader in aerospace technology.
In conclusion, Dr Jitendra Singh extended his best wishes for the success of the conference and the continued success of the Aeronautical Society of India. May we soar to new heights, explore uncharted territories and contribute to the scientific legacy of our great nation, the Minister added.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, ভারত্তা নোংথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসি মখা তানা ইনাকখুনবশিংগী ওইদ্রে
এরোনাউতিকেল সোসাইতি ওফ ইন্দিয়া( AeSI) চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্কিম উরান(উরে দেস কা আম নাগরিক)গী খুৎথাংদা মথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা হায়বসি মীচম মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ অমা ওইরে, এয়রপোর্তশিংগী মশিং শরুক অনিদা হেনগৎলে, ভারাগী মমল হোঙলে
মিনিস্তরনা হায়খি ২০২৫দা ভারতকী মপুংফানা মশানা শেম-শাজবা অহানবা মীওইবা য়াওবা মিসন গাগানয়ান থাগৎলবা মতুংদা, ২০৩৫দা ভারতনা মশাগী স্পেস স্তেসন লৈরগনি অমসুং ২০৪০দা ভারতমচা অমা থাদা চৎলগনি
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি “এরোস্পেস অমসুং এভিএসন, ২০৪৭”গী মালেমগী কনফরেন্স অমসুং একজিবিসন অসি লৌশিং পীথোক-পীশিন অমসুং মতেং পাংনবগী লমদা ঐখোয়গী কৎথোকপগী খুদম অমনি
18 NOV 2023 3:00PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খি ভারত্তা নোংথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসি মখা তানা ইনাকখুনবশিংগী ওইদ্রে।
এরোনাউতিকেল সোসাইতি ওফ ইন্দিয়া( AeSI) চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্কিম উরান(উরে দেস কা আম নাগরিক)গী খুৎথাংদা মথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা হায়বসি মীচম মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ অমা ওইরে, এয়রপোর্তশিংগী মশিং শরুক অনিদা হেনগৎলে, ভারাগী মমল হোঙলে। হৌজিক এয়রপোর্তশিংদা “হৱাই” চপ্পল তোংবা মীওই কয়া “হৱাই-জহাজ” তোংবা উরে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মসি ভারা মমল হোংবা খক্তনা ওইহনবা নত্তে, ২০১৪দা এয়রপোর্ত মশিং ৭৫ লৈরম্বদগী হৌখিবা চহি ৯দা মশিং শরুক অনিদা হেনগৎতুনা হৌজিক এয়রপোর্ত ১৫০ হেন্না লৈরে। এরোনাউতিকেল অমসুং স্পেস সেক্তরগী মরমদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ২০২৫দা ভারতকী মপুংফানা মশানা শেম-শাজবা অহানবা মীওইবা য়াওবা মিসন গাগানয়ান থাগৎলবা মতুংদা, ২০৩৫দা ভারতনা মশাগী স্পেস স্তেসন লৈরগনি অমসুং ২০৪০দা ভারতমচা অমা থাদা চৎলগনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এরোস্পেস চাউখৎনবা অমসুং মতেং পীন্নবা এরোনাউতিকেল সোসাইতি ওফ ইন্দিয়া( AeSI) অসি য়াম্না মরুওইবা মফম অমনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, হৌখিবা চহি ৯-১০দা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা মরুওইনা এভিএসন অমসুং এরোস্পেসতা ভারতনা চাউখৎলকপা অসি ঐখোয়গী পাংথোকপা ঙম্বা থবকশিংগী ঙমখৈশিং পাংথোক-চাউথোরকপগী খুদম অমনি। ২০২০দা স্পেস সেক্তর হাংদোক্লবা মতুংদা, ২০১৪দা শুপ্নগী সেক্তর অসিদা স্তার্দঅপ ৪-৫ খক লৈরম্বদগী হৌজিক স্তার্দঅপ ১৫০ য়ৌরে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ঐখোয়না তুংলমচত্তা য়েংবদা, দরকার ওইবা মচাক-মথুমশিং পীদুনা সরকারনা খোঙজেল য়ানা সাইন্তিফিক কম্মুনিতি শৌগৎতুনা এরোস্পেস তেক্নোলোজি হান্নদগী হেন্না ফগৎনবা ভারতনা থৌরাং তৌরে। লৈবাক অসিনা মশাগী ওইনা পুথোকচবা অমসুং অনৌবা থবক পায়খৎপা হেনগৎহন্দুনা, হন্দক হৌদোকখিবা “মেক ইন ইন্দিয়া” থৌরাংনা ঐখোয়গী এরোস্পেসকী থবকশিং অওনবা পুরকপা হৌরে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারতকী এরোস্পেস সেক্তর শিংথাবা য়ানা অওনবা লৈরে অমসুং মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মাইপাকপশিং ঐখোয়না উবা ফংলে। চন্দ্রয়ান-৩ মার্স ওর্বিতর মিসন, অদিত্য এল-১ মাইপাকখিবা অমসুং তুংগী ইসরোগী মিসনশিং হায়বদি গাগানয়ান, লৈবাক অসিনা মশানা শেমগৎজবা লাইত কম্বেত এয়রক্রাফ তেজাস, দি.আর.দি.ওগী অনৌবা মিসাইল সিস্তেমশিং অমসুং সরকার/লনাই কম্পেনিশিং অমসুং স্তার্দঅপশিংগী অতোপ্পা তেক্নোলোজিশিংগী মাইপাকপা উরে অমসুং মালেমগী থাক্তা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিংনা ভারতকী তৌবা ঙম্বা উৎলে। মথক্কী মালেম থাক্কী মিসনশিং অসি “হোল ওফ সাইন্স” , “হোল ওফ গভর্নমেন্ত” অমসুং “হোল ওফ সোসাইতি”গী থৌরাংগী খুদমশিংনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি “এরোস্পেস অমসুং এভিএসন, ২০৪৭”গী মালেমগী কনফরেন্স অমসুং একজিবিসন অসি লৌশিং পীথোক-পীশিন অমসুং মতেং পাংনবগী লমদা ঐখোয়গী কৎথোকপগী খুদম অমনি। ঐখোয়না এরোনাউতিকেল সোসাইতি ওফ ইন্দিয়াগী থবকশিং হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোকপগা লোয়ননা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিদা মাঙজিল থানবা ঐখোয় ইশামক অমুক হন্না কৎথোক্লসি অমসুং এরোস্পেস তেক্নোলোজিদা ভারত লুচিংবা অমা ওইনবা ঐখোয় মখা তানা অচৌবা মঙলান মঙলসি, অনৌবা থবক পাংথোক্লসি অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নরসি।
মহাক্কী ৱারো লোইশিল্লকপদা, মখা তানা এরোনাউতিকেল সোসাইতি ওফ ইন্দিয়া মাইপাক্নবা অমসুং মীফম অসি মাইপাক্নবা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংনা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি। ঐখোয় অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্বা ওইরসনু, খোঙদাদ্রিবা মফমশিং থিদোকপা ঙম্বা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী সাইন্সকী থবকশিংদা মতেং পাংলসি হায়না মিনিস্তরনা মখা তাখি।