Vice President's Secretariat
Gender equality is quintessence to any equality; there can be no equality in society if there is no gender equality – Vice President
VP says gender equality has to be in substance, not in form
Passing of women reservation bill an epochal development; it will ensure that Bharat@2047 is on peak
Women in legislatures would help the governance in evolution of policies that would lead to the resolution of larger issues
“Women sacrifice a lot for their families, society & children”
“Giving justice to your gender is automatic justice to my gender” – VP to girl students
VP delivers Platinum Jubilee Address of Miranda House on "Role of Women in Indian Parliament”
02 NOV 2023 2:15PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri Jagdeep Dhankhar today emphasized that gender equality is quintessence to any equality and there can be no equality in society if there is no gender equality. He also said that this gender equality has to be in substance, not in form; and its manifestation has to be a ground reality.
The Vice President made these remarks while delivering the Platinum Jubilee Address of Miranda House on the topic - "Role of Women in Indian Parliament". In his speech, Shri Dhankhar highlighted that “the role of women in parliament is enormous, and that their presence by itself will surcharge the atmosphere in legislatures.”
Recognizing that women will be able to bring on the table their experiences worth the life they live through and the challenges they face, Shri Dhankhar asserted that “this would certainly help the governance in evolution of policies that would lead to the resolution of larger issues.”
Describing the passing of Nari Shakti Vandan Adhiniyam as an epochal development in history, VP said that “this is a great development which will ensure that Bharat@2047, when the nation celebrates the centenary of its independence, we’ll be on peak.” Mentioning that he selected 17 women parliamentarians to lead the Upper House when Rajya Sabha discussed the women reservation bill, VP called upon the girl students to never allow themselves to be on the back bench or the back foot. “The world belongs to you; the world has to be shaped by you. Today, Indian women are occupying the position of power in global institutions, making all of us very proud,” he added.
Referring to the election of the highest number of women parliamentarians in Lok Sabha in 2019 General Elections, Shri Dhankhar credited this success to various women empowerment initiatives by the Prime Minister over last years. Noting that the phenomenon of ‘Sarpanch Pati’ is largely gone, he said that now no one dares to occupy a seat meant for women representatives.
The Vice President noted that it is the women, who sacrifice a lot for their families, society, children & elders, and asserted that “giving justice to your gender is automatic justice to my gender.” He further added that, “This is because your gender exemplifies virtuosity, sublimity, & service. God has gifted you faculties that give you an opportunity to help others.”
Quoting Mahatma Gandhi, who said "As long as women in India do not take part in public life, there can be no salvation for the country," the Vice President said that today the dream of our Bapu is coming true.
Mentioning various initiatives by the government for women empowerment in recent years, Shri Dhankhar noted that “Girls are in combat positions in defense forces. Girls are getting admission to Sainik Schools now. You are the change, you are catalyzing the change.”
Talking about the Swachh Bharat Mission, he said that when the Prime Minister calls for toilets in every home, the focus is women, her dignity & her respect. Similarly, if gas connections are given to needy households, it's again the women who benefit most as she is the one who manages the kitchen & suffers tears in her eyes due to smoke. He also cited the example of Har Ghar Jal & Mudra schemes which are helping the cause of women empowerment in a big way. “Our Amrit Kaal, on account of the vision, passion, and mission of our Prime Minister has become our Gaurav Kaal,” he added.
Expressing happiness over India becoming the world’s fifth largest economy, VP said that the Indian economy’s rise is principally driven by women. He said that Bharat is on rise and this rise is unstoppable.
The Vice President said that some people are not able to digest India’s growth story, and called upon the students to reply to such elements. Your silence will not be in national interest, he asserted and asked them to be “proud citizens of Bharat and take pride in our Bharatiyata.” Repeating the PM's call for ‘vocal for local’, VP emphasized the importance of economic nationalism in the country's development and underscored that items like Diya, candle, kites, toys and curtains should not be imported.
Prof. Yogesh Singh, Vice Chancellor, University of Delhi, Prof. Balram Pani, Dean of Colleges, University of Delhi, Prof. Rajni Abbi, Chairperson, Governing Body, Miranda House & Proctor, University of Delhi, Prof. Bijayalaxmi Nanda, Principal, Miranda House, faculty members, students and other dignitaries were present on the occasion.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
নুপা নুপী থোং মান্নবা হায়বসি থোং মান্নবগী ফীভম অমা হেক্তদা তঙায় ফদে; নুপা নুপী থোং মান্নদ্রবদি খুন্নাইদা থোং মান্নবা য়ারোই – উপ রাস্ত্রপতী
নুপা নুপী থোং মান্নবা হায়বসি মচৎ ওইনা লৈগদবনি, মওংদা লৈগদবা নত্তে হায়না উপ রাস্ত্রপতীনা হায়রি
ৱুমেন রিজর্বেসন বিল পাস তৌখিবা অচৌবা খুমাঙ চাওশিনবা অমনি; মসিনা Bharat@2047 বু মতোল লোমহনগনি
লেজিসলেচরদা য়াওরিবা নুপীশিংনা লৈঙাক্লোন্দা মতমগী অওনবা থৌরাং পুরকপদা মতেং পাংদুনা হেন্না চাউবা ৱাফমশিংগী ৱাখৈরকপা ঙমহনগনি
“নুপীশিংনা মখোয়গী ইমুং মনুং, খুন্নাই অমদি অঙাংশিংগীদমক য়াম্না কত্থোকই”
“অদোমগী জেন্দরদা অচুম্বা ফংহনবা হায়বসি ঐগী জেন্দরদা মশানা অচুম্বা ৱায়েল লাকচগদৌরিবনি – VP না নুপীমচা মহৈরোয়শিংদা হায়খি
VP না “ইন্দিয়ন পার্লিয়ামেন্ততা নুপীশিংগী থৌদাং” হায়বা হীরমদা মিরান্দা হাউসকী প্লাতিনম জুবিলী ৱারোল পীখি
02 NOV 2023 2:15PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতী, শ্রী জগদীপ ধনখরনা ঙসি নুপা নুপী থোং মান্নবা হায়বসি থোং মান্নবা ফীভম অমা হেক্তদা তঙায় ফদে অমদি নুপা নুপী থোং মান্নদ্রবদি খুন্নাইদা থোং মান্নবা ফীভম লৈরোই হায়বা ৱাফম থমখ্রে‍। নুপা নুপী থোং মান্নবা হায়বসি মচত্তা ওইগদবনি, মওংদা ওইগদবা নত্তে; অমদি মসি ফোঙদোকপনা অচুম্বা অশেঙবা ফীভম ওইহনগদবনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।
উপ রাস্ত্রপতীনা ৱাফম অসি “ইন্দিয়ন পার্লিয়ামেন্ততা নুপীশিংগী থৌদাং” হায়বা হীরমদা মিরান্দা হাউসকী প্লাতিনম জুবিলী ৱারোল পীবদা ফোঙদোকখিবনি‍। মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী ধনখরনা, “পার্লিয়ামেন্ততা নুপীশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউই, অমদি মখোয়না শরুক য়াবসিমক্নসু লেজিসলেচরদা অফবা ফীভম অমা পুরক্লিবনি” হায়খি‍।
নুপীশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরকপশিং থৌদোকশিং অমদি মখোয়না মায়োক্নরিবা শিংনবশিং খন্ন-নৈননবা পুখৎলকপা ঙমগনি হায়রদুনা, “মসিনা লৈঙাক্লোন্দা অওনবা খুজিল থৌরাং পুরকপদা তশেংনা মতেঙ ওইহন্দুনা হেন্না চাউবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙমহনগনি” হায়না শ্রী ধনখরনা হায়খি‍।
নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখিববু পুৱারীগী অচৌবা খুমাঙ চাওশিনবা অমনি হায়রদুনা, মসি Bharat@2047 গী পান্দম ফংহন্দুনা, লৈবাকসিনা নীংতম্বা চহি চাম্মা মপুং ফারকপগী থৌরম পাঙথোকপা মতমদা মতোল লোম্বা ঙমহনগনি”, হায়না উপ রাস্ত্রপতীনা হায়খি‍। রাজ্য সভানা ৱুমেন রিজর্বেসন বিল খন্নরকপা মতমদা মহাক্না অপ্পর হাউসপু চিংদুনা পুননবা নুপী পার্লিয়ামেন্তরিয়ন ১৭ খনখি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, উপ রাস্ত্রপতীনা নুপীমচা মহৈরোয়শিংগী মফমদা মখোয় মশাবু কৈদৌঙৈদসু মনিং পরেংদা নৎত্রগা খুদুং হন্দুনা লৈহন্দনবা হোৎনগদবনি হায়খি‍। “মালেম অসি নখোয়গীনি; মালেম অসি নখোয়না শেমগদৌরিবনি‍। ঙসি ভারতকী নুপীশিংনা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা মতিক লৈবা ফম পায়দুনা, ঐখোয় পুম্নমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
২০১৮ জেনেরেল ইলেক্সন্দা লোগ সভাদা নুপী পার্লিয়ামেন্তরিয়ন মশিং খ্বায়দগী ৱাংনা মীখল মায় পাক্লকখিবগী মতাঙদা পল্লদুনা, শ্রী ধনখরনা মায় পাক্লিবা অসিবু হৌখিবা চহিশিংদা প্রধান মন্ত্রী নুপীগী মপাঙ্গল হাপ্ননবা পায়খৎখিবা থৌরাংশিংননি হায়বা ৱাফম থমখি‍। ‘সর্পঞ্চ পতী’ গী চৎনবী অয়াম্বনা মাঙখ্রে হায়রদুনা, হৌজিক্তি নুপী মীহুৎ অমগী খাক্লবা ফমবু কনাগুম্বা অমত্তনা লৌবা ঙম্লরোই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ইমুং মনুংগী, খুন্নাইগী, অঙাংশিংগী অমদি অহলশিংগীদমক য়াম্না কত্থোক্লিবা অসি নুপীশিংনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, “অদোমগী জেন্দরদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবনা ঐগী জেন্দরদসু অচুম্বা ৱায়েল ফংগদৌরিবনি” হায়না উপ রাস্ত্রপতীনা হায়খি‍। “মসিগী মরমদি অদোমগী জেন্দরনা হৈ-শিংবা, মীনুংসি চাউবা অমদি থৌগলগী মশক তাক্লি‍। তাইবঙ মপুনা অদোমদা অতৈগী মতেঙ পাঙনবগী তাঞ্জা পীবা মতিং হাপ্পীরি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
“ভারতকী নুপীশিংনা মীয়ামগী পুন্সিদা শরুক য়ারদ্রিবমখৈ, লৈবাকসি মপুং ফাবা ঙমখিরোই,” হায়বা মহাত্মা গান্ধীগী ৱাফম পল্লদুনা, উপ রাস্ত্রপতীনা ঙসিদি বাপুগী মঙলানশিং মঙফাওনরক্লি হায়খি‍।
হৌখিবা চহিশিংদা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক লৈঙাক্না লৌখৎখিবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পল্লদুনা, “নুপীশিং ঙাকশেল লান্মীদা লান্থেংনবগী ফম পায়রি‍। নুপীমচাশিং হৌজিক্তী সাইনিক স্কুলদা মিং চনবা ফংলি‍। নখোয়না অহোংবনি, নখোয়না অহোংবা পুরক্লিবনিও” হায়না শ্রী ধনখরনা হায়খি‍।
স্বছ্চ ভারত মিসনগী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ুমথোঙ খুদিংদা খোঙহাম খুৎহাম্ফম লৈহন্নবা ৱাফম থমখিবা মতমদা য়েংখিবা মরুওইবা মীৎয়েংদি নুপীশিংদনি, মখোয়গী ইকায়খুম্নববুনি‍। মতৌ অসুম্না, মথৌ তাবা য়ুমথোঙশিংদা গ্যাস কন্নেক্সন পীবা মতমদা, কান্নবা ফংলিবসি নুপীশিংনি মরমদি মখোয় অসিনি চাকখুম পান্নরিবা অমদি মৈখুনা মীত্তগী মপি তাহল্লিবা হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্পদা চাউনা মতেঙ ওইরিবা হর ঘর জল অমদি মুদ্রা স্কীমগী মতাঙদসু পনখি‍। “ঐখোয়গী অমৃৎ কাল অসি, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান, অপাম্বা অমদি মিসনগী মতাঙদা য়েংলগদি ঐখোয়গী গৌরব কাল ওইরে” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ভারতনা মালেমগী মঙাশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, ভারতকী শেন্মিৎলোন চাওখৎলক্লিবা অসি মরুওইনা নুপীশিংনা থৌদুনা পুবনি হায়না উপ রাস্ত্রপতীনা হায়খি‍। ভারত কাখৎলক্লি অমদি কাখৎলক্লিবা অসি থিংবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
কনাগুম্বা মীওই খরদি ভারতকী চাওখৎলকপগী ৱারী অসি খাঙবা ঙমদে হায়রদুনা উপ রাস্ত্রপতীনা মহৈরোয়শিংগী মফমদা অসিগুম্বশিংগী পাউখুম পীননবা ৱাফম থমখি‍। নখোয়না তুমিন্না লৈবনা লৈবাক্কী অপাম্বা ওইরোই হায়না হায়রদুনা মহাক্না মখোয়গী মফমদা “ভারতকী চাউথোকচবা পোকপা মীওই ওইননবা অমদি ভারত মচা ওইবগীদমক চাউথোকচৌ” হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীগী ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী খোল্লাউবু অমুক হন্না লাউরদুনা, উপ রাস্ত্রপতীনা লৈবাক চাওখৎহনবদা শেন্মিৎলোনগী লমদা মরৈবাক নীংবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি অমদি থাউমৈ, কেন্দল, তেলঙ্গা, শান্নপোৎ অমদি পর্দানচিংবা পোৎলমশিং মপান্দগী পুশিনহল্লক্লোইদবনি হায়খি‍।
য়ুনিভর্সিতী ওফ দিল্লীগী ভাইস চাঞ্ছেলর প্রোফেসর য়োগেস সিংহ, য়ুনিভর্সিতী ওফ দিল্লীগী দীন ওফ কলেজ প্রোফেসর বলরাম পানী, য়ুনিভর্সিতী ওফ দিল্লীগী প্রোক্তর অমদি মিরান্দা হাউসকী গভর্নিং বোদীগী চেয়রপর্সন প্রোফেসর রজনি অব্বি, মিরান্দা হাউসকী প্রিন্সিপাল প্রোফেসর বিজয়লক্সমী নন্দা, ফেকল্তী মেম্বরশিং, মহৈরোয়শিং অমদি অতৈ মীথুংশিংনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।