Ministry of Culture
Delegates From States and Union Territories Reach the National Capital to Participate in the Finale Event of Meri Maati Mera Desh
29 OCT 2023 7:25PM by PIB Delhi
For the finale event of Meri MaatiMeraDesh, delegates from 36 States and Union Territories are reaching the national capital through various modes of transport like specially dedicated trains, buses, and local transport to take part in a two-day programme at Kartavya Path/Vijay Chowk on 30th and 31st October. These Amrit Kalash Yatrisare staying at two camps- Dhanchiri camp in Gurgaon, and Radha Soami Satsang Beas Camp in Delhi.
Delegation from West Bengal arrived in Delhi, carrying the AmritKalash with soil, to participate in the concluding ceremony of MeriMaatiMeraDesh campaign scheduled to be held on October 31, 2023
Delegation from Chhattisgarh, carrying the AmritKalash for concluding ceremony of MeriMaatiMeraDesh campaign
Karnataka delegation, infused with zeal, arrive at Hazrat Nizamuddin Railway Station, Delhi to participate in the final leg of 'Meri MaatiMeraDesh' campaign
With the AmritKalash, delegation from Gujarat arrive at Delhi
Delegation from Goa, carrying AmritKalash , arrived at Hazrat Nizamuddin Railway Station, Delhi to participate in the concluding ceremony of MeriMaatiMeraDesh campaign
Maharashtra delegation with Amrit Kalash arrived at New Delhi Railway Station to participate in finale event of MeriMaatiMeraDesh campaign
Tomorrow, i.e., 30th October, a day long programme on “Meri MaatiMeraDesh” will be held in which participants from States and Union Territories would march in ceremonial attire at the concluding event of Amrit Kalash Yatra. Participants would arrive zone wise in batches at the venue. State wise programme to be conducted including patriotic songs and relay of choreographed cultural dance presentations in sync with representatives from State/UT coming up and pouring soil/rice from their State/UT Amrit Kalash into one giant Amrit Kalash reflecting the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat at Kartavya Path. The programme is slated to begin at 10 A.M. and will go on till late evening.
Prime Minister Shri Narendra Modi willaddress the finale event of Meri MaatiMeraDesh campaign at Vijay Chowk/Kartavya Path on 31st October 2023. This event will mark the culmination of Meri MaatiMeraDesh campaign’s Amrit Kalash Yatra in which Amrit Kalash Yatris from over 7000 blocks of 766 districts will be present. It will also mark the wrap of the two years long campaign of Azadi Ka Amrit Mahotsav which began on 12th March 2021 to celebrate the 75 years of India’s independence. Azadi Ka Amrit Mahotsav has since witnessed more than two lakh programmes organized throughout the country with enthusiastic public participation.
This event will also witness the launch of autonomous body MeraYuva Bharat (MY Bharat) which will help in setting the focus of the Government on Youth Led development and to make the Youth “active drivers” of development. The aim of this autonomous body is to inspire youth to become community change agents and nation builders allowing them to act as the YuvaSetu between the Government and the citizens.
Union Minister Shri Anurag Thakur has said that 'Run for Unity' will be heldon 31stOctober. Shri Thakur stated that the 'Meri MaatiMeraDesh' program will end under the chairmanship of Prime Minister Shri Narendra Modi in Delhi.On that day, the MeraYuva Bharat portal will also be launched. It will provide a platform for the youth of the country where they can contribute to nation-building.

ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶର ଉଦଯାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧି
29 OCT 2023 7:25PM by PIB Bhubaneswar
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶର ଉଦଯାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅକ୍ଟୋବର ୩୦ ଓ ୩୧ ତାରିଖରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ / ବିଜୟ ଚୌକରେ ଦୁଇ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଟ୍ରେନ୍‌, ବସ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପରିବହନ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି । ଏହି ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଗୁରୁଗାଓଁର ଧନଚିରି କ୍ୟାମ୍ପ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ରାଧା ସ୍ୱାମୀ ସତସଙ୍ଗ ବ୍ୟାସ କ୍ୟାମ୍ପରେ ରହୁଛନ୍ତି ।
ଅକ୍ଟୋବର ୩୧, ୨୦୨୩ ରେ ହେବାକୁ ଥିବା ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ସମାପନୀ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ମାଟି ସହିତ ଅମୃତ କଳସ ଧରି ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ସମାପନ ସମାରୋହରେ ଅମୃତ କଳସ ନେଇ ଛତିଶଗଡରୁ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ପହଂଚିଛନ୍ତି
'ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ' ଅଭିଯାନର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଉତ୍ସାହର ସହ ଦିଲ୍ଲୀର ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି
ଅମୃତ କଳସ ସହ ଗୁଜରାଟରୁ ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି
ଅମୃତ କଳସକୁ ନେଇ ଗୋଆର ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଦିଲ୍ଲୀର ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ସମାପନୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ପହଂଚିଛନ୍ତି
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ସମାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅମୃତ କଳସ ସହ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି
ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ୍ ଅକ୍ଟୋବର ୩୦ ତାରିଖରେ 'ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ' ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଦିନବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରାର ସମାପନୀ ଉତ୍ସବରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ପଦଯାତ୍ରା କରିବେ । ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳରେ ବ୍ୟାଚ୍‌ରେ ଜୋନ୍ ଅନୁଯାୟୀ ପହଞ୍ଚିବେ ।
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ଗୀତ ଓ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ ସହ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ ସହ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏକ ବିଶାଳ ଅମୃତ କଳସରେ ମାଟି / ଚାଉଳ ଢାଳିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୦ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ବିଳମ୍ବିତ ସନ୍ଧ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧, ୨୦୨୩ରେ ବିଜୟ ଚୌକ / କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ଉଦଯାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରାର ସମାପନ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ୭୬୬ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୭୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ଲକର ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ । ଏହା ସହିତ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ଅବସରରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୨, ୨୦୨୧ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଦୁଇ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନର ଅନ୍ତ ଘଟିବ । ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ସାହଜନକ ଜନଭାଗିଦାରୀ ରହିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା ମେରା ୟୁବା ଭାରତ (ଏମୱାଇ ଭାରତ) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ହେବ ଯାହା ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ବିକାଶର "ସକ୍ରିୟ ଚାଳକ" କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାତା ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ରେ ‘ରନ୍ ଫର୍ ୟୁନିଟି' ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ 'ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ ହେବ । ସେହିଦିନ ମେରା ୟୁବା ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଏହା ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରି ପାରିବେ ।